Restaurant: Café de Coral
Info:

2011-10-23 45 views
而家喺大家樂十個有八個食火鍋, 點火鍋先要填紙仔, 點選要的鍋款、湯底、飲品, 配料亦都晚晚半價優惠。牧場穀飼牛‧海鮮‧魚麵四寶鍋 $58湯底三選一, 我們選了椰子雞湯底, 另外還有豬骨湯或沙爹湯選擇, 椰子雞湯底奶白色有椰奶的香味。海鮮有2隻蝦、2片勁腥的魚片、1小條魷魚唧唧魚麵煮完後漲起, 無魚味的, 質感泡泡的; 水餃...我見到廚房把一pack pack灣仔碼頭水餃運出水吧; 生根BB幾cute裝牛肉的盒不是平底的, 盒底凸出來墊起數片牛肉, 牛肉是還有霜雪在面頭的。後加的唧唧魚麵及魚皮, 分別是$8及$4後加的手打肉丸$8...肉丸打得有彈性, 肥瘦肉參半。蔬菜‧菇‧福袋...福袋面的腐皮淡而無味, 多油, 裏面也有淡茂茂的年糕鹹檸7 廾二安士裝, 超大杯, 鹹鹹甜甜的口感, 配火鍋一流, $6/杯...$10/兩杯套餐還包1個烏冬麵, 食埋剛剛好飽!
牧場穀飼牛‧海鮮‧魚麵四寶鍋 $58
海鮮有2隻蝦、2片勁腥的魚片、1小條魷魚
後加的唧唧魚麵及魚皮, 分別是$8及$4
後加的手打肉丸$8...肉丸打得有彈性, 肥瘦肉參半。

套餐還包1個烏冬麵, 食埋剛剛好飽!
2011-10-15
$70 (Last Night Supper)
2011-08-14 29 views
基本上每年都會去大家樂食一次鐵板牛,不過價錢越來越貴,搭配的食物越來越少,質素一次比一次失望。偕同爸媽一齊去開餐,不想他們等位太久,所以六時半左右已經去到。不用多想便點了三個紐西蘭爵士牛,另加兩個甜品。未知是否預料稍後時間會很忙,我們吃的鐵板牛似是一早煮好。最差是鐵板並不夠熱,倒下醬汁時竟不冒煙。我認為這個環節是吃鐵板餐的重頭戲,看見白渺渺的濃煙,加上吱吱喳喳的聲音,配上彈跳的醬汁,真是未食先興奮。如今一切欠奉,確是有點掃興。牛排大大塊尚算嫰滑,不過如再厚切一點,口感會更加豐富。配菜實在是太少了,只有幾條豆角和一小個蕃茄。沒有蔬菜的中和,這個扒顯得很溜。酥皮湯又不錯喎!今次是甚麼甚麼魚翅湯,有紅蘿蔔和香菇等,味道得夾。炸薯角很脆口,亦有薯味,只是鹹了些少。兩款甜品:木糠布甸雪糕、紅豆涼粉雪糕,前者雖然較滯,但口味討我歡心。每人吃一個扒,實在是太飽,建議大家share來吃好了!
不用多想便點了三個紐西蘭爵士牛,另加兩個甜品

如今一切欠奉,確是有點掃興。

牛排大大塊尚算嫰滑,不過如再厚切一點,口感會更加豐富。
炸薯角很脆口,亦有薯味,只是鹹了些少。

每人吃一個扒,實在是太飽,建議大家share來吃好了!
$49 (Dinner)
2011-07-31 30 views
「泰式盛盒茶餐」共有兩個款式, $20一客連汽水。一個盛盒有多款食品, 基本上共通的有春卷、蘋果沙律、瑞士卷。 這款主打的是炸魚餅、脆蝦片、肉碎金邊粉。這款主打的是香葉雞、脆蝦片、肉碎金邊粉 香葉雞的雞件體型不規則, 一客2件大小差很遠, 雞件有少少咖喱味, 雞件有雞皮但唔會有香葉味。 春卷內有蔬菜及香草, 接受到嘅會覺得好味, 幸好我受到炸魚餅也有很多香草在內, 不過魚味就食唔出。同場加映「蕃茄香草腸熱狗」熱狗包黄黄地顏色, 食落甜甜地, 焗熱的甜甜地麵包再配酸甜醬汁, 還有蕃茄與青瓜, Oishii ! 大條的香草熱狗腸烤得完美, 脹卜卜的令人垂涎三尺
「泰式盛盒茶餐」共有兩個款式, $20一客連汽水。
這款主打的是香葉雞、脆蝦片、肉碎金邊粉
炸魚餅也有很多香草在內, 不過魚味就食唔出。

同場加映「蕃茄香草腸熱狗」

2011-07-23
$20 (Tea)
  • 蕃茄香草腸熱狗
2011-07-22 52 views
9/7/2011 晴係大家樂食完份紐西蘭南冰魚柳北海道牛乳炒滑蛋早餐配牛油厚多士加奶茶+$3甜牛奶麥片紐西蘭南冰魚柳 幾正,好酥、好鬆脆、又靚,食落脆卜卜,外脆內軟,好有魚味北海道牛乳炒滑蛋 OK 奶味重 很嫩滑 入口即融,可惜太油...成盤最油係佢牛油厚多士 即烘,上黎時仲熱既 食落脆脆地 仲過得去啦,但太細啦奶茶 唔錯 有奶亦有茶味 好香濃最後驚唔飽加左個甜牛奶麥皮 , 麥皮我覺得幾足料,結結地,但過甜...好似落左好多砂糖咁...食完呢餐後真係勁飽.. 早知唔加麥皮啦...多士會發漲,呢D叫後飽- 3- 媽媽同我地一齊食,佢要左 火腿絲扭紋粉牛乳炒滑蛋‧鮮油餐包即磨咖啡佢話 火腿絲扭紋粉好咸 唔多ok佢對呢份早餐無好感,我最後比左塊魚柳佢食,佢就話幾正~~睇黎佢呢份早餐真係唔多掂 而細佬則要 番茄肉碎扭紋粉 奶茶 ,佢話好大份,食完飽上心頭.... 其實大家樂既早餐同下午茶我覺得都ok既,比起午晚市特別D啦~~
9/7/2011 晴

係大家樂食完份
紐西蘭南冰魚柳北海道牛乳炒滑蛋早餐
配牛油厚多士
加奶茶
+$3甜牛奶麥片
廣告做得幾靚...

奶茶 唔錯 有奶亦有茶味 好香濃

最後驚唔飽加左個

媽媽同我地一齊食,佢要左
火腿絲扭紋粉
牛乳炒滑蛋‧
鮮油餐包
即磨咖啡

佢話
火腿絲扭紋粉好咸 唔多ok

而細佬則要
番茄肉碎扭紋粉
奶茶 ,佢話好大份,食完飽上心頭....

2011-07-09
廣告做得幾靚...
  • 紐西蘭南冰魚柳
2011-07-22 25 views
今天放學回家在步入家中之時,母親已提出「一起去大家樂吃下午茶吧」之言很久沒去大家樂吃下午茶了記得上一次是兩個月前了這次到大家樂,我亦是買了份冬甩全盒每次吃大家樂的下午茶,我都只買這份我喜歡吃他們的糖不甩和沙律,而栗米亦不錯,還有一碗的榨菜肉絲米粉與特色雞全翼(給了母親),更吸引我的是西多士..兩片土司中夾有花生醬,外面裹上一層蛋汁下去炸,咬下去又香又酥,好吃極了跟餐加$5可享有新推出的草莓乳酪但這杯草莓乳酪美道確是不錯的,有機會我會再嘗試另外一種..芒果乳酪除了這些外,母親叫了一碗燒鴨飯,她覺得過多,於是分了不少給我,我亦除了吃完自己的「盛盒」外,也吃了不少飯..不過該飯還廷好吃的~~不知是醬汁還是甚麼外在原因弟弟叫的燒腩飯看來不錯..買時廚師說燒腩不太夠,提議不如雙拼,我就幫弟弟作主,拼了叉燒,變成了燒腩拼叉燒飯...不過看起來飯多,料少的樣子...20多元..不求太多了-0-這個下年茶吃得非常飽~~不知下一次再進軍大家樂是何時?
今天放學回家
在步入家中之時,母親已提出「一起去大家樂吃下午茶吧」之言
很久沒去大家樂吃下午茶了
記得上一次是兩個月前了
這次到大家樂,我亦是買了份冬甩全盒
每次吃大家樂的下午茶,我都只買這份
跟餐加$5可享有新推出的草莓乳酪
弟弟叫的燒腩飯看來不錯..
這個下年茶吃得非常飽~~不知下一次再進軍大家樂是何時?
2011-06-14
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
  • 冬甩全盒
2011-03-24 23 views
今日去咗大家樂下午茶, d下午茶餐平均都係$20 - $40, 我叫果個就本身$25, 不過我加杯熱奶茶要加$5。食物:碗仔翅 (素翅):不嬲都覺得大家樂d素翅幾好食, 起碼唔係一嚿嚿粉醬果d feel。都ok咖。腸仔:應該係訂番嚟, 唔會差得去邊。不過就無嘢”點”, 好dry。蜜汁雞亦:有少少燒焦, 不過都接受到。都好蜜味, 都幾多肉, 好味。可能係屋村, 所以下午餐都多人幫襯, 90% full。環境:ok。Service:除咗個收銀無咩表情之外, 其他人都ok。價錢:感覺到連鎖快餐店越嚟越貴。有時同一個餐, 價錢唔變, 不過就唔包呢樣唔包果樣, 加$就有得傾。唉。通漲。

食物:

2011-03-22
$30 (Tea)
2010-04-10 23 views
嘛,又是一篇已是上年7月應該要寫的食評了,但竟然現在才補完的食評...我現在是學新世紀福音戰士嗎....要10年才補完成功嗎?嘛,其實食這個飯之前,我已經在大食代吃這差不多的東西了,嗯,就是那個「胡椒午餐」了.當然,這個和那個都是一樣,只是這個比那個便宜就是了,嗯.嘛,味道其實沒有甚麼特別的,嗯,因為這些都是自己加上去的醬油的味道,嗯,不過好玩的是那個過程,因為可以自己在那個板上面炒自己的飯,嗯,而且每個人炒出來的飯都有分別的說,嗯就像我炒的和我爸炒的都有分別,我爸炒的就是沒有那些非常可口的飯焦的說,嗯,當然我也不會去教仔炒的說,因為那是我的秘密喔

當然,這個和那個都是一樣,只是這個比那個便宜就是了,嗯.

2009-07-05
十一月中旬‧晴已不記得多少年沒吃過大家樂的鐵板扒了,就趁消炭期,來吃一次。同日的晚上來到,人客一點不少,大抵幾十蚊可以搞掂一餐,始終是吸引的。要了鐵板西冷扒餐,走汁。扒是沒有醃過,吃起來口感爽爽的,是下了鬆肉粉後的效果。當然這個口感其實廿幾年都沒改變過,只不過人大了,要求多了,而選擇也多了,自然不會再喜歡這個味道及口感。如果讓我選,絕對會多付幾十塊去扒王吃,好好多。伴菜的日式炸薯條、焗田螺都統統沒吃,因為全是違禁品,這只是一個牛扒食評。比OK面,因為佢真係便宜,幾十蚊鋸個扒,仲想點?埋單近四十四蚊,不過就算要再消炭,也不會再來。
十一月中旬‧晴

如果讓我選,絕對會多付幾十塊去扒王吃,好好多。

廿幾年不變的牛扒
$44 (Dinner)
2009-08-11 22 views
見佢出左新野爵士牛扒,又唔係太貴,44蚊,加多杯特飲(雪榚紅豆冰)6蚊岩岩好50蚊。賣相ok的,不過忘記了影相,不竟岩岩加入 openrice 未有呢個意識 哈哈~~~牛扒好軟腍腍的,至少唔難切,至於好唔好味.........我覺得只屬一般。又係果句,一分錢一分貨la,都冇乜野好講。個餐有d 豆角,我成日都覺得豆角係中餐既食物但呢次完全改觀,因為好甜,唔會因為 overcook 而冇晒d 蔬果味 但一食到個薯蓉.......... -.- 好唔掂...... 一來好粉,二來d 沙津醬好酸,三來個薯仔似未熟咁.....仲要冇乜洗.......有d 泥咁.....都咪話唔驚。

又係果句,一分錢一分貨la,都冇乜野好講。

個餐有d 豆角,我成日都覺得豆角係中餐既食物

仲要冇乜洗.......有d 泥咁.....都咪話唔驚。

爵士牛扒,冇乜特別,一塊厚但係細既牛扒,
差 去到難食既地部
2009-08-03 18 views
呢間就係我成日去既大家樂啦同果度D人都算係幾熟咁架啦呢個食評其實係打左2日食既野因為我連續2日都去左食啦第一個係焗豬呢個係我細佬冇乜特別第二個就係之前佢果個既功夫雞飯雞係幾滑既但唔知點解食到尾覺得好肥膩跟住就比哂細佬食LU第3同第4都係食TEA 既盛況因為都係得我同細佬2人就已經食哂咁多野其他人都睇到O哂咀喔
呢間就係我成日去既大家樂啦

因為都係得我同細佬2人就已經食哂咁多野
其他人都睇到O哂咀喔
2009-06-24
2009-07-29 25 views
當大家樂推出這個新出的鐵板燒的時候..第一個給我的感覺是為何又在學PEPPER LUNCH 呢?有比較的情況下..一定是別人的好....霜花牛板燒飯: 廣告中賣相似是好吸引哦..說到文飛式舞這樣..可是在有比較的情況下比起PEPPER LUNCH 又真是差點的...此終人地的是專門店..當然不可作太大比較吧...牛肉很細塊勁薄.. 好在夠熱同埋都好香味..大部份人都在試這個新出之鐵板燒...$40 個套餐仲有COOL COOL 冷飲..算係咁啦....
當大家樂推出這個新出的鐵板燒的時候..

第一個給我的感覺是為何又在學PEPPER LUNCH 呢?

有比較的情況下..一定是別人的好....

霜花牛板燒飯
霜花牛板燒飯
2009-07-23
$40 (Dinner)
2008-07-31 18 views
一直都好想試下佢個扒~咁爸B, 媽咪陪我去食~我地叫左2個牛扒, 一個酥皮湯, 一個PUFF 仲叫多左個飯~嘩~ 睇下個牌, 大家樂都40幾蚊~ 仲以為30幾tim~ 呵呵~咁個baked potato 上面有d white source, 我一睇~ yeah有sour cream.. 點知. baked potato 配沙律source... 嚇死~個扒好'林' 唔錯~ 個黑椒source都好ok!!!個湯好好飲~之後叫左個紅豆涼粉雪糕~ 睇上去.. 好差. 飲落都係~ 哈哈個焗飯ok 個puff 好靚但係唔好食~唔~ 比我想像好dd 真係低處未算底~
一直都好想試下佢個扒~
咁爸B, 媽咪陪我去食~
個扒好'林' 唔錯~ 個黑椒source都好ok!!!
個湯好好飲~
個焗飯ok
個puff 好靚但係唔好食~

唔~ 比我想像好dd 真係低處未算底~
1K
2008-07-27 12 views
2008年07月26日, 11:20太座坐骨神經痛未癒,為她稍作按摩和買早餐後,獨自到這裡吃早餐。要了久違了的街頭小吃銀針粉和齋啡。銀針粉:白滑而稍粗壯配料:鮮味蝦米、肉絲和火腿絲若果去掉火腿絲,再加入冬菜尟則更道地了。齋啡:若非及時喝停,便要飲加奶的咖啡,年輕請勿再雲遊太虛。不知道是否人手短缺,由我開餐到離店,桌面上一位客人的食具仍未被收拾。
2008年07月26日, 11:20
要了久違了的街頭小吃銀針粉和齋啡。
銀針粉:白滑而稍粗壯
配料:鮮味蝦米、肉絲和火腿絲
若果去掉火腿絲,再加入冬菜尟則更道地了。

齋啡:若非及時喝停,便要飲加奶的咖啡,年輕請勿再雲遊太虛。

$16 (Breakfast)
2008-06-16 26 views
五寶飯呀超多料呀!!^_^最抵食都係五寶喇~!!
$25 (Breakfast)
2008-06-16 19 views
我的午餐上次投訴完之後真係有進步喎~起碼見返2隻色水冇話乾到食唔到今次有汁有雞肉喇~~仲要有芝士添~~呢個價就值回票喇~~~~^_^
我的午餐

上次投訴完之後真係有進步喎~
起碼見返2隻色水
冇話乾到食唔到
今次有汁有雞肉喇~~仲要有芝士添~~
呢個價就值回票喇~~~~^_^
$27 (Lunch)