2015-09-12 2250 views
記得上次來到已經full house,不知等多久才有位子,所以沒有等就走了。今次我決定早點到,等開門 在屯門區想食All Day Breakfast 飲拉花咖啡的選擇真的非常少,所以這裡很早就full了。今天星期六,開11點,11:30已經有人在外等位了,這證明我等開門是明智之舉。All Day Breakfast中規中矩,香草腸比較突出。炒蛋可以咸一點。菠蘿包這是名符其實的菠蘿包。牛角包中間夾著火腿和菠蘿。牛角包真的非常香脆,是成個早餐的重點!Dirty (熱Espresso + 凍奶)這個廷特別的,凍奶上加上剛沖好的熱 espresso,飲出冷暖的層次。店員提醒,要盡快飲,否則成杯就變涼了。Cappacino 還不錯吧!

All Day Breakfast
中規中矩,香草腸比較突出。炒蛋可以咸一點。

菠蘿包
這是名符其實的菠蘿包。牛角包中間夾著火腿和菠蘿。
牛角包真的非常香脆,是成個早餐的重點!

Dirty (熱Espresso + 凍奶)

Cappacino
還不錯吧!

門面
Cappacino
Dirty (凍奶+熱espresso)
2015-09-12
$90 (Breakfast)
菠蘿包
Dirty (凍奶+熱espresso)
  • 牛角包
2015-08-18 2123 views
今次係第3次到海圖食野屯門友都知係屯門搵間坐得舒服的CAFE都好難,海圖呢間CAFE算係屯門難得的CAFE,而且質素比起旺角好多樓上CAFE高好多,價錢都比起出面平,所以以家每次約親朋友想傾計都會近近地去海圖。第一次去海圖既感覺係好僻,就算住開屯門去開虹橋都搵咗一陣路。整個舖面唔大,好似得十幾個座位,但等得唔算太耐,最耐一次等左大概15-20mins就入到。海圖最吸引係All-day breakfast,$58 only, 比起出面平好多,第一次食好豐富,但最近再食好似份量少了。另外,叫了忌廉白汁煙肉意粉($52),份量幾多,而且好少見CAFE用扁意粉,配埋個汁剛剛好,不多不少,一流!最值得讚的係杯野飲,不論係咖啡定朱古力,凍飲定熱飲,都一定會有拉花,而且每一次去的拉花都唔同,好靚之餘,而且勁有HEART!! 其他CAFE真係睬你都傻!聽講呢間CAFE係一班有夢想的人一齊開,店內有本簿比人寫自己的「夢想」,又有好多ONE PIECE公仔,成件事好熱血!
今次係第3次到海圖食野

mocha
忌廉白汁煙肉意粉
chocolate
All-day breakfast
2015-08-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
mocha
忌廉白汁煙肉意粉
chocolate
All-day breakfast
2015-08-06 1873 views
屯門近紅橋那邊有一間新開的咖啡店,屯門人就一定聽聞過, 不過, 紅橋好似都幾遠。近期報章都有報導佢地, 一班年輕人, 成間店都播放著日本歌,對七八十年代出世的人, 日本歌就像會帶我們想起年少的時候店員們應該好喜歡one piecr, 更在網上誠徵7-11one piece 公仔, 也在店內見到好多one piece公仔, 店內有本書俾大家寫下夢想,可見店內的概念跟one piece 真的分不開。當日, 我大約12:00入到屯門, 已經見到好多人, 好彩還有一張枱,叫了一個早餐,一杯咖啡, 竟然有得飲ristretto , 所以叫了一個用ristretto 做base的latte, 飲落會light, 似飲咖啡味的奶, 但也飲到咖啡的果香早餐是最令我意外, 好好食, 新鮮的生菜,生果是桃~~~~ 用番茄做的兔仔~~ (心心眼), 仲有聲稱是自家做的牛角飽要走的時候下大雨,店員見到我的自私遮, 也熱心地問要不要借把大遮呀, 多麼有人情味的小店, 我會再去的~

兔仔
新鮮
靚啡
夢想
2015-07-29 1705 views
每次嚟海圖食嘢,除咗食環境之外,最重要係廚師同咖啡沖調師對食物及飲品嘅執着,十分有心,總之每次都有新驚喜!所以每次都要等一陣先有嘢食,就正正係因為咁,食物先更加好味!食材方面,廚師絕不馬虎,用嘅香草一定新鮮,醬汁恰到好處,不會過多也不會過小,剛剛好「扣」在意大利粉上。食嘅時候一啖意粉一啖咖啡,係最寫意嘅生活!

• 海鮮番茄汁
這天帶我媽媽去「食新嘢」-《Cafe Heato》,「唔洗次次都去同一間酒樓/食肆」…兩母女從新墟輕鐵站下車,依著google map走呀走,步程不算遠…但到了附近後,「兜咗幾步」才找到店子呢…先在此說點誘因:我有定期於openrice搜尋各地區新餐廳的「習慣」,再看其吸引度而bookmark。早於上年已發現此店,及後從店子的facebook專頁得知是由幾位年輕人經營,他們因追尋自己的夢想而開了這間咖啡店,更把開店至今的經歷及體驗如日記般記錄下來。追夢對不少人來說也許是件遙不可及的事,就算夢想成真、開了一間夢想中的咖啡店,有云「創業難,守業更難」,營運起來所花的時間及心機確不能估計,「始終自己生意,要睇得緊啲,冇得好似打工咁,想幾時放假嘅話同同事夾吓就得,分分鐘自己病咗都要頂硬上」。若然有合伙人的話,大家如何「磨合」可謂一門高深的學問,就算大家合作愉快,其他的外在因素(如遇上要求多多的客人、食品供應商未能及時送貨等等)也是考驗之一。追夢,有開心時,也有辛苦時…從店門踏進別人的夢想、體會別人的夢想…油漆以不規則的方式掃於牆身,近出入口位置更有入牆架,擺放了看來是店主的珍藏及小玩意…其中一
但到了附近後,「兜咗幾步」才找到店子呢…

追夢,有開心時,也有辛苦時…
從店門踏進別人的夢想、體會別人的夢想…
其中一邊牆上更繪有如「地圖」般的圖案…
還夾上樂譜、照片、明信片等等…
對面則是有如書桌般的「小corner」,上面放了留言冊,讓食客即席揮毫…
帶點隨意的DIY擺設,比單純一味高貴、優雅的飾物,來得更人性化。
店內位子不多,到埗時已差不多滿座嚕。
於是我與媽媽先到最入的面壁吧檯就坐…
這邊放有不同的油畫…
聽說是店主的作品…
吧檯那邊牆上畫了幅壁畫,海洋上有一條小路通往美麗小屋,嗯,這會否就是店主的終極夢想?!
沒多久其中一邊的二人桌食客離開,於是就轉位嚕。
這裡是先點餐付款,再坐下靜靜等候店員奉上飲品及食物。
(黑板那邊的食客也離開了,哈哈,把握時機拍了張無人照)
店子不設menu,所有飲品及菜式均寫於牆身黑板上…
店內有提供「免費」開水,但因店員忙得不可開交,所以都是自助取用的,嗯嗯,開水是以啤酒瓶盛載,感覺美觀,「男友之前都有飲過呢款啤酒,個樽仲晌度呢~」
早前參看了店子的facebook,稱食物須用心製作、而人手亦不多,故到來前已有心理準備要「慢慢等」,於是拿了些店內的書籍翻翻。

大概待了十多二十分鐘左右,店員便端來食物嚕,其實看看書、滑滑手機,時間很快便消磨掉了,而且看到這麼吸睛的食物,等一會兒也是值得的。

店子於農曆新年過後轉了新menu啊,看了看其他人早前的食文及照片後,覺得新菜式更富色彩耶!!!
這次點了兩客「breakfast」作午餐,主要分別為肉食版及素食版,然而兩母女是分享來吃的啊。
先說All Day Breakfast($53),分別有牛角包、肉腸、吞拿魚、鮮蘋果片、番茄炒蛋、薯蓉、番茄杯及雜菜沙律。
Green Breakfast
Green Breakfast($53),同樣有鮮蘋果片、番茄炒蛋、薯蓉、番茄杯及雜菜沙律,不同的是把其餘的「換成」麥包多士(上面的是牛油)、薯餅及蜜糖粟米粒。
哈哈,薯餅上還有店員以茄汁畫的笑臉喔!!!(只有素食版才有薯餅,對我來說這比牛角包更吸引)

薯餅熱騰騰而香脆,薯蓉吃起來有點點酸味,不知是否下了sour cream之類?!?!其他食材則食味「穩陣」及附有微溫,始終這類型「breakfast」內的食材要分開準備,只要不是冷冰冰、不是剛從雪櫃取出來的溫度就好了。個人覺得以五十多元來說,如此陣容確是「抵食」,「如果晌市區,定價肯定最少八十幾九十」。

碎碎念:黑板上寫著兩款「breakfast」中均有南瓜蓉(mushed pumpkin),當日則是薯蓉來的(估計是因南瓜缺貨之類吧,我也沒有細問,店員亦沒有主動提及),嗯,對我來說南瓜蓉確較薯蓉更吸引。
然而,咖啡也是我到來的目的之一。早前讀過其他人的食文,那時跟食物的話、點飲品才加$5不等,現在已須加$15一杯了,個人覺得食材來貨成本等等均會漲價,故加價也無可厚非,而且現在仍比外頭來得便宜。
Chocolate(跟食物加$15,單點$35),由於我媽媽很多飲品也不喝,於是點了朱古力給她,想不到也有拉花啊。
Latte(跟食物加$15,單點$32),奶味比外頭的更重,而咖啡味則不算香濃。拉花挺美,但閒置了好一陣子後便慢慢散開。不過呢,我喝了一口後,的確閒置了頗長時間,不知會否有所影響?!?
「What’s your dream?」
很愛很愛看咖啡店留言冊內其實食客的留言/繪畫,感覺可愛而有質感。
「活下去,真的可以找到屬於自己的方向嗎?!」
是次總消費$136,說實初時是有少許扣分的,話說來到這類精緻小店,作為食客禮貌上也會先於門外等候店員安排入座,待他以行動帶位又好、以口說隨便坐又好,總之回應了就好。跟店員示意我們有兩位,卻好像不太理會(也許是店員太忙吧,又或是他回應的聲音太少而令我誤會吧),感覺怪怪的,最後便自行走進去了。幸而食物見用心,(與同類型食店比較下)定價又便宜,加上位於屯門區內、非連鎖式的咖啡小店實屬罕見,還是值得支持一下、體諒一下的。
$68 (Lunch)
Green Breakfast
2015-07-12 1706 views
有夢想既後生仔女!我今日黎支持你地~一次咁多啦~叫左個全日早餐,加左$20+腸同薯餅之後叫左個蘆筍汁意粉再加奄列(推薦)2杯咖啡(dirty & magic)全日早餐,無出面的咖啡店咁多野食(起碼無左茄汁豆🙊)味道又無咩特別的,係蘋果上的酸薄荷汁比較特別清新,岩曬今日咁熱既更氣。加$20的腸同薯餅⋯唔好提⋯感覺好似俾人呃左咁,質素比普通低半級啦為有咁評。意粉比較乾身,無咩蘆筍的味~亦都無送既個意粉,真係乾綠色意粉加2條半條既蘆筍+埋菜裝飾。奄列係當中的最好,蛋唔老,入面有芝士栗米3色辣黑胡椒!個黑胡椒真係好重要,帶曬成個味出黎,加埋少少栗米既甜味,食曬都唔覺流,有仲想食落去的意思!!👍咖啡2杯都好重奶味,但整個個員工同我地講咖啡分別有2/3層咖啡同牛奶製作而成。3層咖啡既飲唔到有3層味,只飲到2層⋯奶同咖啡!哈~飲過既朋友會明我講咩!整既時候已經⋯2個咖啡⋯因為密度既問題,未入口已經mix埋左啦。🙈🙊dirty 係3層(2層咖啡+1層凍奶,所以係底凍面熱既飲品,好少係出面會有呢款凍熱合一的飲品。)Magic 係2層既咖啡,全杯都係熱的,都係奶味重啲,無咩咖啡味既。外話,舖仔細細,又近廚
有夢想既後生仔女!我今日黎支持你地~
一次咁多啦~
叫左個全日早餐,加左$20+腸同薯餅
之後叫左個蘆筍汁意粉
再加奄列(推薦)
2杯咖啡(dirty & magic)
外話,舖仔細細,又近廚房,啲聲困住左,比較嘈(啲煲煲餐餐聲),但同時會聲到班後生仔女邊煮邊傾計唱歌抵消左~感覺幾熱血。
仲有呀,佢地間咖啡店滿人後會介紹客人可以去隔離舖到試食pizza,互相支持對家的後生仔女舖!(但亦都有可能有可能係佢地開多條血路啦~因為都見隔離舖會黎佢地廚房拎料走返去舖頭既)
Anyway~加油呀!後生仔女!
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
7‧1公眾假期,我相約朋友出外討論明年初旅行的計劃。可以坐得久,又能讓我們詳談的地方,最好便是咖啡室了。假期不想走得太遠,便到網上嘗試找找看屯門有沒有這等合適的地方。結果發現,原來屯門也有數間特色的咖啡室!其中一間是在新墟的海圖Cafe Heato。Openrice上有多個好評。所以,我們最後決定來這間咖啡室吃午飯兼討論旅行的行程。然而,假期的關係,又因為評價好,所以一直有不少客人在外等候座位。我們也不好意思坐那麼久……要另覓地方了。咖啡室的內部裝修。其實空間不大。所以有客似雲來的感覺。地板是混凝土地。水吧台配合地板的顏色也是灰色。水吧台是沖調咖啡和煮食的主要地方。再加上收款台。下單要到收款台,也要先付款。那麼,客人坐多久,基本上店主和店員也不會理會。不過,桌子很小,要拿出我的平板電腦來商討旅程有點困難。而且,店員久久沒有替我收拾餐碟。桌子已沒有多餘的空間了。我們唯有在用餐完畢後便離開……水吧台前有個小小的木架。上面放有啤酒樽。實際上是水來的。客人自行取來飲用便可。餐具、調味料也是客人自行取回座位使用。店員不會服務這些,因此沒有加一服務收費。小桌椅都是以木材料為主。只有我們對面那兩張椅
7‧1公眾假期,我相約朋友出外討論明年初旅行的計劃。
可以坐得久,又能讓我們詳談的地方,最好便是咖啡室了。

結果發現,原來屯門也有數間特色的咖啡室!
其中一間是在新墟的海圖Cafe Heato。
Openrice上有多個好評。
所以,我們最後決定來這間咖啡室吃午飯兼討論旅行的行程。

我們也不好意思坐那麼久……
要另覓地方了。
咖啡室的內部裝修。
其實空間不大。
所以有客似雲來的感覺。

地板是混凝土地。
水吧台配合地板的顏色也是灰色。

水吧台是沖調咖啡和煮食的主要地方。
再加上收款台。
下單要到收款台,也要先付款。
那麼,客人坐多久,基本上店主和店員也不會理會。

不過,桌子很小,要拿出我的平板電腦來商討旅程有點困難。
而且,店員久久沒有替我收拾餐碟。
桌子已沒有多餘的空間了。
我們唯有在用餐完畢後便離開……
水吧台前有個小小的木架。
上面放有啤酒樽。
實際上是水來的。
客人自行取來飲用便可。

餐具、調味料也是客人自行取回座位使用。
店員不會服務這些,因此沒有加一服務收費。
小桌椅都是以木材料為主。
只有我們對面那兩張椅子是木頭形狀。
其他的,包括我們坐著的是一張木椅子,鋼條背的或是木背的。
餐單就只有牆上這個。
像黑板的餐單。
手寫字工整漂亮。
獨有一張木書桌。
上面隨意放上雜誌、裝飾品等。
一個人在這裡坐著喝咖啡、讀書或工作也好。

整間店的裝修和佈置都很隨性。
但不會感到雜亂。
讓人感覺舒適。
南瓜蓉蘋果意粉
此店提供熱的菜式不多。
大部份人會點All Day Breakfast。
另外有四款意粉。
其中一款是素食 — 南瓜蓉蘋果意粉,$53。
(很好的沒有洋葱和蒜頭。)
黃色的南瓜蓉將意粉都染黃了。
不過,我略嫌醬汁不多。
我比較喜歡濕潤的感覺。
而且,那天非常炎熱,吃充滿水份的食物可讓喉嚨和身體感覺好一點。
幸好還有爽甜帶水份的蘋果……

意粉表面有粟米和香草。
粟米的甜味也令口感變好。

南瓜蓉的味道不錯。
微甜但不膩。
只是太乾了……

但這種又圓又粗的意粉,我好像沒有吃過。
平常都是這種形狀。
卻有點分別,我說不出來。
後來朋友替我說出了。
是因為這種意粉比平常吃到的粗糙,不軟滑。
不是煮食的時間不足,應該是意粉的品種問題。
旁邊有菜沙律。
菜都是新鮮的。
但我走過來又熱又累,不想站起來取沙律油。
又幸好有蘋果,和沒有沙律油的菜一起吃,味道便好了。
Cappuccino Mocha
飲品是另外點的。
公眾假期沒有套餐。

我原本點的是Mocha($35),這應該是弄錯了。
朋友好像聽到店員說是Cappuccino Mocha($35)。

怪不得朱古力味那麼淡。
我想喝甜一點來給我點熱量啊!

個人來說,咖啡的味道是不濃也不淡。
沒有給我留下深刻的印象。
Cappuccino Mocha
朋友點了冰Cappuccino Mocha。
冷飲多加$5。
拉花很美!

她說她的咖啡也是普普通通而已。
南瓜蓉蘋果意粉
2015-07-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$88 (Lunch)
2015-06-28 1306 views
聽說屯門開cafe 今日放假 就relax一下先 原來,假日去係要排隊 吾想排隊既朋友最好平日去終於 等到入去點餐 點知要咩無咩>_<All day breakfast蛋好滑 有兩條腸仔 牛角包 沙律 其他以蔬菜為主 清清地 Good!!!!!香腸翠香汁意粉本身係雞肉翠香汁意粉 無雞肉轉左香腸 從表面睇碟意粉好似好油但食落去 酸酸甜甜既醬汁 好開胃 好好味意粉煮得岩岩好 軟硬適中..Mocha 味道一般 吾夠濃⋯不過,拉花好靚睇到隔離桌個杯Coffee 拉花係天鵝 都好靚^_^餐廳太細 假日太多人排隊 唔咁坐得太耐 食完就走了 無得欣賞店內既佈置 因為店內擺設都幾有特色!

聽說屯門開cafe
今日放假 就relax一下先

原來,假日去係要排隊 吾想排隊既朋友最好平日去

終於 等到入去點餐 點知要咩無咩>_<

All day breakfast

香腸翠汁意粉

香腸翠香汁意粉
但食落去 酸酸甜甜既醬汁 好開胃 好好味
意粉煮得岩岩好 軟硬適中..

Mocha

Mocha
味道一般 吾夠濃⋯不過,拉花好靚
睇到隔離桌個杯Coffee 拉花係天鵝 都好靚^_^

$100 (Lunch)
2015-06-17 1313 views
今日去換證件,順便睇下附近有咩早餐食,搵到哩間小店,問街坊都唔知邊間~終於搵到了!自成一角的小天地~而且牌上都寫住開門與否的對話,interesting…見到有all day breakfast而來的我,滿心歡喜諗住食all day breakfast,但只有一款。。。Self serve always~ Flat whitecoffee body too thin, milk with less sweetness, coffee taste ok, whitout special characters. 雞肉香翠汁意粉意粉軟硬適中,汁帶酸味。。。同個雞肉唔係太夾,本以為係一個蔬菜醬汁,但原來唔係。 Ice MochaLooks nice~ All day breakfast醋汁太多,無左蔬菜味道,煙肉同蛋都炒得幾好。As a 小店,係要好用心嫁,今次光顧與期望有落差但依然支持小店!
今日去換證件,順便睇下附近有咩早餐食,
搵到哩間小店,問街坊都唔知邊間~
終於搵到了!
自成一角的小天地~
而且牌上都寫住開門與否的對話,
interesting…
見到有all day breakfast而來的我,
滿心歡喜諗住食all day breakfast,
但只有一款。。。
Self serve always~
Flat white
雞肉香翠汁意粉
意粉軟硬適中,汁帶酸味。。。
同個雞肉唔係太夾,
本以為係一個蔬菜醬汁,
但原來唔係。
Ice Mocha
Looks nice~
All day breakfast
醋汁太多,無左蔬菜味道,
煙肉同蛋都炒得幾好。

As a 小店,係要好用心嫁,
今次光顧與期望有落差但依然支持小店!
2015-06-12
$72 (Breakfast)
2015-05-05 1831 views
係屯門好難搵到一間cafe,所以約埋屯門友黎試海圖。我地大約14:45到, 已經有5,6個人等緊, 因為cafe只得14個座位, 所以我地都等左20分鐘。餐廳是半自助的, 先到cashier點餐及付款,食品隨後送上。我地點左2合份All Day Breakfast, 一杯凍mocha 同flat white; All Day Breakfast份量一般, 腸比較細條, 沙律沒有特別, 生果是蘋果, 上枱時有一片已經生銹, 另外出事既係炒蛋, 炒得唔均, 有D好老,有D又唔熟;朋友比我試左一啖mocha, 可能我重口味, 覺得唔夠濃, 反而杯flat white就唔錯。整體黎講, 因為差不多獨市, 所以都無得比較, 而且$58一個All Day Breakfast又真係好平。如果下次再黎會試下其他食品。
係屯門好難搵到一間cafe,所以約埋屯門友黎試海圖。
Ice Mocha
Flat White
2015-05-02
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$90 (Tea)
Flat White
2015-04-30 1613 views
順道由青衣揸車入屯門,帶兩小狗狗洗白白,諗住呢間好評如潮,入來high個早餐。掌柜知我們時間趕,已由panini改為omelette, 叫我們預算等15分鐘左右...點知一等就由10:50am,等到11:45am。我和husband兩人前兩幾日剛去日本蓼科高原,食過一間超美味法國料理,每道菜只須約5至10分鈡。呢間hea店只弄一個omelette和一個full day breakfast,而前面只有兩三個客人,都攪咁耐,有冇攪.....錯呀!最慘係,味道一般並不特別,個牛角包又硬又碎,仲要收50幾元一個full day breakfast, omelette都40幾,唉…

2015-04-29
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$65 (Breakfast)
2015-04-25 2003 views
估唔到咁近自己就有一間cafe~啲咖啡又好飲~環境唔錯~俾人感覺好舒服~未試既~值得一試~我已經是第二次幫襯了~ 想知有幾正~睇下我影既相啦~呵呵~ 我第一次是假日去食~咖啡要另外買~第二次就平日~平日叫開野食加杯咖啡都係加少少錢~抵好多~
想知有幾正~睇下我影既相啦~呵呵~
  • all day breakfast
2015-04-23 1568 views
唔知有無人同我一樣中意去Cafe同朋友傾下計、食下嘢、Relax一下呢?星期三落堂都已經傍晚時分,相約了友人去了虹橋的Cafe傾訴心事。門口擺放了店舖的開放時間,看見不禁笑了。室內的佈置真的很有心思,現在很少餐廳會這樣。黑枱上寫了Cafe的menu,客人進去點餐付款後,就可以坐下來等食。客人可以自己做自己嘢,或是看看店舖內的裝飾和拍照。在我坐位前的裝飾,很美喔!上了十五分鐘網,嘢食終於來了。蕃茄海鮮意粉 (好像5x)估不到賣相甘靚,滿足到愛拍照的我。很好吃,味道酸酸的,很開胃蝦大概有9粒吧。2. All Day breakfast正正常常、不過不失的All Day breakfast,很喜歡牛角包和蕃茄炒蛋,如果有埋茄豆就好拉。我們另外點了二杯 Mocha ^_^ ($38一杯)二杯拉花都不同,很有心思呢!大概女孩子都是喜歡心心和花形,我們都不得喝。總結:喜歡睡到11點、住新界區喜歡飲咖啡、食All Day breakfast、看看書休閒度過一天的朋友,可以去這間cafe。老闆都是年輕人,Hea得耐也不會趕人走的。我會再去的。

門口擺放了店舖的開放時間,看見不禁笑了。

室內的佈置真的很有心思,現在很少餐廳會這樣。

客人可以自己做自己嘢,或是看看店舖內的裝飾和拍照。

在我坐位前的裝飾,很美喔!

上了十五分鐘網,嘢食終於來了。

蕃茄海鮮意粉 (好像5x)

估不到賣相甘靚,滿足到愛拍照的我。
很好吃,味道酸酸的,很開胃蝦大概有9粒吧。

2. All Day breakfast

我們另外點了二杯 Mocha ^_^ ($38一杯)

二杯拉花都不同,很有心思呢!

大概女孩子都是喜歡心心和花形,我們都不得喝。

總結:
喜歡睡到11點、住新界區
老闆都是年輕人,Hea得耐也不會趕人走的。
我會再去的。
2015-04-17
$90 (Dinner)
  • all day breakfast
2015-04-17 1938 views
Hea,是代表慢活生活的香港潮語,好多香港人,週中,週末,都好想找一個地方《Hea》一番,奈何,香港這一個社會,實在太忙碌了,《Hea》對好多人來說,是一個很奢侈的潮語動詞。不過,生活忙碌的你你我我,一旦有空時,總是想《Hea》一番,而一間有特色既 coffee shop 就是最好不過的《Hea》地方。而就在我經常去的屯門井財街/虹橋一帶發現了一間悠閒咖啡店,中文名叫《海圖》英文名叫《Cafe Heato》,表明了,這是一個《Hea》地方。第二次拜訪時,門口牆邊的慢活時間表遭刪走了,若保留,這一個極《Hea》的時間表,絕對是此店只中一個特別景點。不過,他們長期放在店外的一塊牌,就保留了店主的極《hea》生活時間表,看一次,看兩次,看多幾次,都會令你會心微笑。另一邊,是每日的金石良言,應該是幾名在店內的工作人員花盡心思去找,或創作。內裡不大,就簡單地一個 open 的茶吧兼廚房,而這一種格調,好有悠閒感,絕對是一間非常親善及寫意咖啡室。擺設寫意,相信店主們花了不少的心思去尋找所有佈置在店內的擺設品,在這一種咖啡店,《Hea》上一至兩個鍾,會是一件很舒服的事。周圍望望,原來小店亦帶有少少藝

周圍望望,原來小店亦帶有少少藝術感,在只能容納幾個人的小吧檯牆上,就有一個感覺抽像的牆畫,這一個牆畫,會令你聯想到什麼呢? 我就想到旅行了。
Menu就在咖啡吧旁的黑板上,食什麼飲什麼,一目了然,而且,40多元一份食品,20-40多元一杯意式咖啡,絕對是你我及大學生能消費得起的 price range。而為何我要提大學生呢? 因為我覺得,這小店應該會很受嶺南大學的學生歡迎。
我點了一個意粉,是蟹柳白汁意粉,汁不多,但入個確實是非常之 creamy,忌廉味濃的白汁,完完全全地沾滿在意粉的麵條上,味道濃濃香香,再者,此意粉加了為數不少的香草,令到入口的感覺份外地香,只不過,蟹柳是超市能買到的雪藏蟹柳....不過$45的一碟意粉,絕不能夠向食材投訴啊。
意式奄列,面頭充滿了沙律醬同茄汁,而內餡方面,就是充滿了可愛的火腿,半熟的蛋,加上了味道十分濃亦十分強烈的醬,令到這一大個奄列,有火腿肉香,有蛋香,有沙律醬的香,也有茄汁的香味道,味道完全地濃列,又夠香滑,我可以說,這奄列是絕對的好味道。
飲品方面,我要了我最愛的 Latte,不太苦澀,奶味濃郁,入口也非常之順滑,這絕對是一杯調較得非常好的意式咖啡,濃香滑齊全,飲後又不會覺得膩而令人有飽肚的感覺,慢慢地飲這一杯咖啡,是十分寫意的。
很慢活的一家咖啡店餐廳,服務也是慢活的。意粉,是細心地一碟一碟地煮,慢慢煮,所以,來者的確是要花一點耐性去等。因為,在這一個《Hea》的空間,慢活的時空....喂,家下歎咖啡,尋求寫意人生,急乜........
$100 (Lunch)
2015-03-18 1768 views
大半年前既我曾經遊車河路過一次 果陣呢家野都只係開張唔夠3個月 當時既我因為太得閒所以入去坐下 嘆下咖啡當時味道不太記得lu 只係記得比人一種相當優閒既feel後來我遊車河 間唔中都有經過 但係都只係附近睇兩眼到左今日 由於學校就係附近+趕緊一篇作文 但係我又唔想坐係學校作文 而且正常餐廳又多人又吵 於是我放飯果陣就諗返起呢間咖啡鋪重回舊地 當我苦惱緊飲咩咖啡果陣 個年輕老細行過黎主動同我搭話 以下為真實對話:第一句就講:喂!hello!好耐冇見啦wo!我:下?我咁耐冇黎仲都記得既?細:梗係記得啦 開店以黎冇咩學生(過黎)嫁 你係第一個我:咁神奇?我今日過黎係貪呢到清靜可以作文啊細:我記得 果日你仲加左我地ig同埋fb嫁老細 你咩記憶力黎......之後佢就問我鐘唔鐘意飲濃味d既咖啡 就推介我飲「magic」咖啡店門口 比以往旺左好多好個人化既開店時間小弟英文水平差 加上我少飲咖啡 所以唔知係咩味道而苦惱左好耐坐低幾分鐘 magic到~小弟唔係太識品嘗咖啡請見諒未飲 就已經聞到好香既咖啡味~飲落去有些少咖啡豆既苦味 但係糖分又落得岩岩好 唔會覺得過甜一杯咖啡 陪伴左我一篇長文~就黎寫

當時味道不太記得lu 只係記得比人一種相當優閒既feel
後來我遊車河 間唔中都有經過 但係都只係附近睇兩眼

以下為真實對話:

第一句就講:喂!hello!好耐冇見啦wo!
我:下?我咁耐冇黎仲都記得既?
細:梗係記得啦 開店以黎冇咩學生(過黎)嫁 你係第一個
我:咁神奇?我今日過黎係貪呢到清靜可以作文啊

細:我記得 果日你仲加左我地ig同埋fb嫁
老細 你咩記憶力黎......

咖啡店門口 比以往旺左好多

好個人化既開店時間

坐低幾分鐘 magic到~小弟唔係太識品嘗咖啡請見諒

未飲 就已經聞到好香既咖啡味~
一杯咖啡 陪伴左我一篇長文~
就黎寫完果陣 坐隔離既情侶臨走前希望我可以幫佢地以咖啡店作背景 幫佢地影張相 我當然好樂意啦~

情侶就是用呢個作為背景啦 ~

臨走前,我同老細講希望可以到周圍影相 老細都任影唔嬲~

嗯...奶茶用的?

小弟見識淺薄 呢部係蒸餾機嗎?

似乎係專為客人準備的
我的夢想干你屁事

全景影得有點難睇...

路飛欽

臨走果陣 我感受到一股難以形容既人情味 係其他快餐廳,連鎖店係絕對搵唔到呢種feel

係老細面前 你并非一位客人 而係好似老朋友咁樣同你談天說地 陪你吹水

下次想消磨時間既時候 我會再來既