2020-12-22 6857 views
以往嚟「皇家太平洋酒店」嘅「柏景餐廳」,都喺食自助餐,小弟亦覺得佢哋嘅自助餐性價比都高,但今次嚟到,就唔喺食自助餐喇,收到官方嘅宣傳電郵,新推出咗個「悠然下午茶」,無論款式,抑或定價,都好吸引,故此,就同老婆一齊嚟到試試,並順便當喺慶祝聖誕。相反,聖誕嗰幾日假,都怕周圍都喺人,寧願晌屋企抖抖清理吓啲雜務。雖然因為疫情,市面都好似冷清咗啲,不過,餐廳仍然擺放咗唔少聖誕裝飾,總算有種慶祝節日嘅氣氛。餐廳嘅環境本身都好舒服,一來地方大,二來餐枱與餐枱之間都保持一段距離,加上依家疫情關係,客人都會被安排坐得疏少少,用起餐嚟就更安心,唔會有咩交叉感染。今次所做嘅英式下午茶,每日都有供應,平日價每位$208,而星期六、日及公眾假期每位$228,供應時間3:15pm- 5:15pm,記得預早上番酒店官網訂座,有8折優惠架。而整個下午茶套餐,包括咗5款鹹點、7款甜點,真喺好豐富。而且,三層架嘅下午茶,化身成個小園林,有小花,有蝴蝶,有雀仔,甚有意境。再者,不論鹹點、甜點,都小巧的骰,賣相精緻,更讓人心悸動。巴馬火腿鵪鶉蛋班尼迪小弟就喜歡先鹹後甜,所以,就以呢道的骰嘅班尼迪鵪鶉蛋打頭陣。雖然話喺班尼迪,
巴馬火腿鵪鶉蛋班尼迪

小弟就喜歡先鹹後甜,所以,就以呢道的骰嘅班尼迪鵪鶉蛋打頭陣。雖然話喺班尼迪,但始終鵪鶉蛋細,要做流心效果唔會太明顯,但配上酥餅底、巴馬火腿,淋上少少荷蘭汁,整體效果好唔錯,味道鹹香,口感富層次。
牛油果鮮蝦咯嗲

老婆超鍾意呢一道鹹點,皆因有打得軟滑嘅牛油果蓉,啲牛油果蓉仲加咗啲調味,所以,有種不單調嘅感覺,而鮮蝦好爽口,兩者配合起嚟有種好清新感,好襯個下午茶主題。
脆炸玫瑰香檳燉蛋白

初頭睇餐牌,真喺想像唔到呢一款鹹點喺咩樣!嚟到,切開,就突然叮一聲,好有種大良炸鮮奶嘅感覺,其實,食落去嘅口感亦好相似,外層好香脆,又一啲都唔油,而中間嘅燉蛋白確喺仍然好滑溜,不過,花香味就比較隱若,但都算得上甚有驚喜。
香草青瓜忌廉芝士麥包

眾多鹹點中,就以此「手指三文治」較為平實,簡簡單單麥包三文治,塗上薄薄嘅忌廉芝士,再夾有一片青瓜,實際上味道都唔錯。
香草青瓜忌廉芝士麥包
迷你松露牛肉芝士漢堡

雖然稱之為迷你,但中間嘅牛肉都做得好厚身,而且,入口鬆化,充滿肉香,滲出微微黑松露嘅香氣,而漢堡包嘅包身亦鬆軟,大啖咁咬落去,都食得好過癮。
加州香橙忌廉撻

一輪鹹點,依定就輪到食甜點,所有甜點都做得好賞心悅目,尤其呢款,撻殼專登做成粉紅免,再放隻蝴蝶做裝飾,好搶眼。香橙蓉嘅微酸,非常清新怡人,配合上撻殼內嘅忌廉,入口有種中和感,而撻殼亦都好脆口,別以為「蝴蝶」只做裝飾,其實喺威化紙做,可以入口。
焗富士蘋果芝士蛋糕

試完加州香橙,就再試富士蘋果,以美式芝士餅作為主軸,再淋上富士蘋果肉。芝士餅嘅芝士味好濃郁,而且,質感綿,消化餅底又夠薄;餅面嘅富士蘋果肉煮得軟滑,滲出清甜嘅蘋果香味。
紅莓牛奶布甸

雖然,都無刻意講明喺用咩牛乳,但啲牛奶布甸嘅奶味頗重、頗香濃,口感亦好柔滑,而中間夾有一層紅莓味嘅啫喱,兩者配合下感覺好唔錯。
法式燉蛋泡芙

法式燉蛋 + 泡芙,又幾有心思,而且,擺朶小花,令其賣相變得更加可愛,猶如一身嫩滑肌膚嘅小妮子。泡芙做得幾有水準,脆脆嘅外層,裡面卻喺軟綿綿;中層嘅法式燉蛋做得口感細膩軟滑,且甚具蛋香。
宇冶抹茶紅豆卷

敢用宇冶抹茶個牌頭,而唔喺綠茶,就知用料不賴無hea做,唔止個蛋糕嘅色澤好對辦,嗰陣抹茶味都好濃郁、好幽香,口感亦好軟熟,中心嘅鮮忌廉亦都打得軟滑香甜,紅豆亦煮到綿晒,喺嫌紅豆少咗啲啫。
榛子朱古力慕絲

甜點嘅壓軸,就一定喺食呢一款慕絲蛋糕,賣相已額外加分,外層嘅鏡面朱古力做得「閃爧爧」,而且好夠薄,再加上少少裝飾。入口,朱古力味好香濃,帶點點甘苦,而中間嘅慕絲又滑又香,嗰陣榛子朱古力香味好突出,實在非常好食。
經典鬆餅及提子鬆餅配自家柑橘醬及忌廉

食英式下午茶,又點可以無英式鬆餅嘅份,所以,留到最後先食。當中有自家焗製嘅傳統嘅牛油鬆餅及提子鬆餅,當然,自家製嘅柑橘果醬亦喺另一亮點。柑橘果醬果然好清香,嗰份柑橘味好自然,厚厚咁塗晌鬆餅之上,食落好有滿足感;而忌廉屬於帶淡味嘅忌廉芝士一類,質感好挺身,配搭鬆餅又喺好襯。
意式泡沫咖啡、洋甘菊茶

餐飲可以揀即磨咖啡或有機茶,前者喺機沖,都喺晌自助餐常見嗰啲自助咖啡機,所以,別抱太大期望,但豆靚沖出嚟嘅效果都唔差;而老婆揀洋甘菊,採用「川寧」品牌,所以,質素亦有所保證。
意式泡沫咖啡、洋甘菊茶
整體而言,下午茶時段環境寧靜,招呼熨貼,不時為老婆杯洋甘菊添熱水,而整份下午茶鹹甜都皆出色,種類各有個性,唔會有太重複嘅感覺,可見選材、款式都花過唔少心思,但最意外嘅喺,待我哋用餐近尾聲,店長走過嚟問我哋有無邊款鹹甜點想再試,若意猶未盡,可再次單獨點選
,不過,都已經好飽喇,夠晒滿足!
$205 (Tea)
Christmas
2020-12-07 791 views
疫情關係所以所有食物都由職員拎比食客.衛生情況幾好,保障所有食客.食物款式比較少,唔知會唔會因為疫情減少客人所以免得浪費食物關係!冷盤:長腳蟹,凍蝦,翡翠螺,青口長腳蟹好好味,最怕食到啲淡而無味肉質又霉,依間就唔會啦!!長腳蟹肉質好實同一絲絲,超正!燉湯好足料,飲左成3碗!!!燒烤龍蝦肉質彈牙.烤羊架好大件肉質嫩滑.炸軟殼蟹比軟小隻,同埋冇乜肉.炸蠔唔算太細隻,蠔味都重,鮮甜.甜品款式都算多,飲唔係自助,基本款式.
疫情關係所以所有食物都由職員拎比食客.
衛生情況幾好,保障所有食客.
冷盤:長腳蟹,凍蝦,翡翠螺,青口
長腳蟹好好味,最怕食到啲淡而無味肉質又霉,依間就唔會啦!!
長腳蟹肉質好實同一絲絲,超正!

燉湯好足料,飲左成3碗!!!
燒烤龍蝦肉質彈牙.

烤羊架好大件肉質嫩滑.

炸軟殼蟹比軟小隻,同埋冇乜肉.
炸蠔唔算太細隻,蠔味都重,鮮甜.

甜品款式都算多,飲唔係自助,基本款式.
2020-09-14
  • 蟹腳
  • 爐端燒
  • 芝士焗龍蝦
2020-12-06 821 views
疫情關係 2人一枱!冷熱食物、甜品都美味,雖然無生蠔,有我的至愛 蟹腳,大隻 有味道,味道不錯😋拎食物時,都是服務員分配的,乾淨衛生。最窩心的是,服務員每次都會問:夠唔夠?☺️ 朋友生日送上一支紅酒,好飲易入喉🍷地方清靜舒服好坐,最最最主要是服務員的態度非常友善,真是一流👍朋友們都要我上來讚一下!食得開心😃下次首選再嚟呢度:)
2020-12-05
2020-12-01 1153 views
咁岩最近屋企有人生日,決定去呢間尖沙咀嘅柏景餐廳試吓佢嘅自助餐。入到餐廳感覺環境都舒適,坐位都闊落。一坐低,飲咗碗周打湯先啲顯肉幾新鮮啲湯都唔錯。飲完湯去咗試佢嘅海鮮啲龍蝦鉗啖啖肉,啲青口同啲蝦都新鮮食到差唔多走去試佢嘅甜品,每樣甜品都拎左一份試甜品入邊最出色就係呢一款,北海道3.8雜莓布甸,牛奶味超濃。食食得自助餐當然唔少得食雪糕,柏景餐廳提供movenpick,本人食左草莓同薄荷味。最後餐廳仲送埋個蛋糕俾我哋,但實在太飽,唯有拎走食。成餐飯都食得好開心好滿足,下次有機會會再黎過。
入到餐廳感覺環境都舒適,坐位都闊落。
一坐低,飲咗碗周打湯先
食到差唔多走去試佢嘅甜品,每樣甜品都拎左一份試
最後餐廳仲送埋個蛋糕俾我哋,但實在太飽,唯有拎走食。
成餐飯都食得好開心好滿足,下次有機會會再黎過。
2020-11-29 877 views
久違了, 柏景餐廳! 三十年前爸媽已經帶我來過吃自助餐, 三十年後到我帶父母來吃.柏景餐廳是一間我每一兩年就來吃一次的自助餐.曾經感覺她退步了, 就隔耐一點再吃. 今次是用Asia Miles里數換的餐券, 無法換機票去旅行, 換餐券一家人吃自助餐也不錯.疫情關係, 除甜品和飲料以獨立杯碟可自取後, 所有食物都以Bling Bling玻璃隔著, 由各大小廚師為你遞上, 夾到碟子上.此舉為我大讚, 令這次自助餐食得更安心. 其實餐廳和食客都合作, 在疫情下大家都得到喘息的空間.食物種類很多, 就我的肚量, 也試不完所有菜色. 燈汁, 蘋果汁, 薄荷檸水, 錫蘭冰紅茶, 汽水自取. 凍盤新鮮, 為了滿足大家心急吃的想法, 廚師已準備好一碟供大家盡快享用. 他還很貼心地說: 不好意思, 讓你們久等了. 謝謝你.刺身我選擇了巨型牡丹蝦, 不能錯過.滿滿的一碟燒物, 每樣都想試, 牛肉薄切, 不佔我肚子的空間. 今晚飲左熱湯4碗, 2燉1中1西, 我是湯后嗎?蛋糕豆腐花Pancake, 甜品種類也不少哦. 最後有Movenpick雪糕, 為是次自助餐劃上完美句號.最最最後, 想飲杯咖棑時, 被我

柏景餐廳是一間我每一兩年就來吃一次的自助餐.
曾經感覺她退步了, 就隔耐一點再吃.

食物種類很多, 就我的肚量, 也試不完所有菜色.
燈汁, 蘋果汁, 薄荷檸水, 錫蘭冰紅茶, 汽水自取.

他還很貼心地說: 不好意思, 讓你們久等了. 謝謝你.
海鮮凍盤

刺身我選擇了巨型牡丹蝦, 不能錯過.
刺身牡丹蝦

爐端燒系列

今晚飲左熱湯4碗, 2燉1中1西, 我是湯后嗎?
湯品

蛋糕豆腐花Pancake, 甜品種類也不少哦.
最後有Movenpick雪糕, 為是次自助餐劃上完美句號.
甜品拼盤

最最最後, 想飲杯咖棑時, 被我再發現驚喜: 金銀花雪梨茶, 非常適合這秋入冬的天氣.
天婦羅系列
燒羊架
2020-11-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
海鮮凍盤
天婦羅系列
燒羊架
  • 牡丹蝦
2020-11-27 659 views
上次去過柏景餐廳食過下午茶,感覺都不錯,所以今次朋友生日,想試下呢間自助餐,網上預訂有65折(好似有少量六折,但我book的時候已經變左65折),需要預先付款。因為當月有朋友生日,可以打電話預約送一個蛋糕,牌子原本只寫Happy Birthday ,預約時職員話寫名要加10蚊,我覺得生日牌加個名先是最重要的,更係要加啦。我們放工再過去都要7點鐘,buffet 開始時間是6點,一入去報名同電話就可以入埸,一開頭見到一堆長腳蟹真是好吸引,入座緊係第一時間去攞野食。第一輪緊係攞冷盤,冷盤有長腳蟹+翡翠螺+凍蝦+青口+沙律+刺身,但刺身款式得4款(三文魚+吞拿魚+八爪魚+不知明的魚),款式真係少左d,帶子又無,甜蝦又無,有點失望。只好不停攞長腳蟹同翡翠螺,冷盤中我覺得翡翠螺是最好食的,又大粒,都新鮮。第二輪就開始熱盤,熱盤大約有10樣,都是有魚,牛,素海參,燒烤吧,火雞,迷你煲仔飯,湯粉麵。好普通的款式,連我諗住會有的炒飯,炸子雞都無,在燒烤吧度有半邊烤龍蝦,但是好睇不好食,湯麵又煮到好淋,個咖沙湯又好淡,煲仔飯又硬又淡,熱盤講好食可以有牛胸肉,比想像中軟,另外椒鹽白飯魚都好食,最後是個湯可以

第二輪就開始熱盤,熱盤大約有10樣,都是有魚,牛,素海參,燒烤吧,火雞,迷你煲仔飯,湯粉麵。好普通的款式,連我諗住會有的炒飯,炸子雞都無,在燒烤吧度有半邊烤龍蝦,但是好睇不好食,湯麵又煮到好淋,個咖沙湯又好淡,煲仔飯又硬又淡,熱盤講好食可以有牛胸肉,比想像中軟,另外椒鹽白飯魚都好食,最後是個湯可以推介。
之後講甜品,我就對整好一件件的cake無咩興趣,但見朋友食左2啖就放下,都知道啦,聽講豆腐花是最最好食,好滑,我就食左雪糕。

整體款式少,款式食完不會變,只是不停加新,味道一般,服務都算好,就是失望左d
之前見到佢網上預購有55折優惠,又好耐無食過buffet所以就買咗。食物嘅選擇唔算好多,有蟹腳、蝦、青口、蜆、壽司、刺身、串燒、天婦羅、燉湯、麵檔、蝦餃燒賣、燒牛肉、蚊香腸、幾款熱食同甜品雪糕,都叫算係咁啦。個燉湯幾好味,平時唔係好鐘意飲中湯嘅我都飲咗2盅。雪糕係movenpick,仲有好多topping 俾你任加,開心!一個成人加一個長者連加一盛惠400蚊,都幾抵玩。但正價嘅話三舊幾水一個大人就有其他更好嘅選擇。
之前見到佢網上預購有55折優惠,
又好耐無食過buffet所以就買咗。

食物嘅選擇唔算好多,
有蟹腳、蝦、青口、蜆、壽司刺身、串燒、天婦羅、燉湯、麵檔、蝦餃燒賣、燒牛肉、蚊香腸、幾款熱食同甜品雪糕,都叫算係咁啦。

個燉湯幾好味,
平時唔係好鐘意飲中湯嘅我都飲咗2盅。

一個成人加一個長者連加一盛惠400蚊,
都幾抵玩。
但正價嘅話三舊幾水一個大人就有其他更好嘅選擇。
  • 雪糕
  • 燉湯
近日本港肺炎疫情稍緩,政府放寛限聚令至四人,我們幾個友好立即把握機會,約齊一聚慶祝生日。今午我們就到尖沙咀太平洋酒店的柏景餐廳吃自助餐。餐廳格局簡潔平實,街景落地大玻璃窗,光線充足,檯與檯之間保持適當社交距離,很舒適。至於食物,款式齊全,質素中上。冷盆蝦及長腳蟹味道鮮甜,供應充足,吃多幾件已回本。熱盆有幾款最值得推薦,包括咖喱牛腩、炆煮牛胸肉、炭燒牛脷、象拔蚌炒翠玉瓜、燴海參、霸王雞等等。甜品款式不多,但精緻可口。疫情下吃自助餐,最特別是除了坐下吃東西的時間,客人全程都要戴口罩,食物也是由戴著手套的侍應幫忙挾送,保障衞生,是有些不自由,幸好侍應們個個笑容滿面,殷勤週到。最後,侍者送上生日蛋糕,大大個,唱完歌還可包裝帶走,真窩心!

2020-11-03
$210 (Lunch)
Credit Card Offers
2020-11-02 1017 views
趁住有優惠又聽朋友講OK,所以試呢間嘅自助晚餐。成個環境都舒適寬敞,光線充足,好舒服。因為衛生關係,以往客人自助取食物都改由廚師同侍應幫助,減少互相接觸餐具。是日餐湯有南瓜忌廉湯、豬骨湯及花膠雞燉湯。南瓜忌廉湯夠濃稠南瓜味亦都豐富。揀咗兩款餐包,可惜無黑麥包提供。包身偏硬又煙韌,沾湯食會適合好多。豬骨湯,可能無落太多鹽調味,完全飲唔出肉湯,亦飲唔到啲配料味道,連有無紅蘿蔔粟米呢啲基本配料都飲唔出。花膠雞燉湯每盅都好足料咁,花膠又綿滑軟,可惜個湯身又係無味,感覺係有少少味嘅滾水咁。食物選擇好似都幾多咁,日式刺身即叫即切,三文魚、希靈魚吞拿基本款都有提供,就新鮮厚切。壽司供應唔多選擇,軍艦、火炙嘅亦得一兩款,唔大驚喜。凍盤選擇唔多:長腳蟹、龍蝦、煙三文魚、火腿片、冷麵,唔係蠔當造季,所以無即場無蠔嘅畫面,螺都好似唔覺有。龍蝦仔係雪藏凍,入口爽口彈牙,但感覺並唔係好新鮮,煙三文魚都只係中規中矩。熱盤供應亦都唔算多,雖然中西日泰印都好似有,但又僅得一兩盤選擇。好彩都有個肉眼扒同羊架加返分,兩樣都厚切鮮嫩肉汁。羊架亦都做到骨肉分離剛剛好,少少膻味保留到。呢期主題係天婦羅:蝦天婦、雜菜天婦羅都有。
趁住有優惠又聽朋友講OK,所以試呢間嘅自助晚餐。成個環境都舒適寬敞,光線充足,好舒服。因為衛生關係,以往客人自助取食物都改由廚師侍應幫助,減少互相接觸餐具。

呢期主題係天婦羅:蝦天婦、雜菜天婦羅都有。KEEP住暖嘅,但係又未去到鬆脆外層,可以進步啲。

即淥麵食區餸菜唔多,豬紅、豆卜、牛貢丸、魚丸。但係魚皮餃、餃類魷魚好似唔覺有,但配料多多任君選落。

至於重點甜品,多選擇,啫哩、WAFFLE、撻類、蛋糕類都有。中式都有豆腐花。綠花忌廉捲必試,個酥皮千層脆口,綠茶味清新。芝士蛋榚重忌廉味,OVER咗,底餅層鬆軟。至於個藍蝶花蒟蒻食唔出個味(本身都無味嘅) 係爽口彈牙,解膩GOOD!

可能呢期主題啩,如果想要中式蒸點、特色國家美饌或者凍蠔任食嘅,呢間餐廳呢期唔建議選食。如果鍾意食甜品,又想樣樣輕嚐嘅,都不妨一試。
$500 (Dinner)
2020-10-27 905 views
難得老友相約飯聚,久未見面,當然二話不說立刻應約,選址這裡;除就近友人的辦公地點外,當然也與食物水準及價錢有關了。甫進場,便覺擺位有別於以往,從前屬飲品區的位置現變身為色彩繽紛的甜品區;穿梭其中,不禁令人多看兩眼。疫情下,酒店也作出一些相應措施以策安全,凍海鮮置於玻璃櫃內,由廚師代勞,按要求遞送予客人;沙律 / 冷盤等改用小杯盛載,方便易取;放熱葷的器皿蓋子全部向內打開,避免與顧客有太多接觸,盡量減少傳播風險,確是一個不錯的做法;但就辛苦了一班工作人員了。想吃得優惠,可在一天或之前;於官網進行網上預訂並透過系統繳付全數,便可享自助晚餐高達6折優惠(星期日至四及公眾假期,晚上6時至9時30分) ,所有已繳付之費用概不退還。成人港幣$608,淨價$425.6長者港幣$548,淨價$383.6小童港幣$368,淨價$257.6*另收原價10%加一服務費那我吃畢後有什麼推介呢?首選當然是我的至愛燉湯,今次係「花膠日本精選花菇燉雞湯」,大大隻的花菇、煙糯軟腍的花膠、加上熬足多個小時的雞湯,滋陰美味;火候十足,可無限量添飲,湯怪們去馬吧!凍海鮮有雪場蟹腳、翡翠螺、青口、海蝦及大蜆,蟹腳及

成人港幣$608,淨價$425.6
長者港幣$548,淨價$383.6
小童港幣$368,淨價$257.6
*另收原價10%加一服務費
那我吃畢後有什麼推介呢?

凍海鮮有雪場蟹腳、翡翠螺、青口、海蝦及大蜆,蟹腳及翡翠螺尤其鮮甜,一碟當然末能滿足我啦。

即炸天婦羅~炸漿一點也不厚;脆而不油膩,而其中的軟殼蟹天婦羅更是一絕,記得要留意推出的時間呀。

法式香草牛油燒波士頓龍蝦~肉質爽彈且入味;蝦膏也不少,不錯吃。

寶雲酥羊架~屬中高價的羊架向來是我的至愛之一,多吃幾件便已價回票價,粉嫩的肉質帶嚼勁及微羶,唔覺唔覺便吃了三大件。

清蒸大青斑~肉質嫩滑,醮上豉油及葱絲便是好吃。

當然還有其它多國食品如:扒德國紐倫堡腸、加拿大豬扒、慢烤原條牛肉眼、西班牙海鮮燴飯、即煮意大利黑松露扁意粉伴帕馬森芝士、白汁芝士焗帶子、香煎盲鰽魚配蕃茄汁、法式紅酒慢煮牛面頰、香煎鴨胸配紅酒燴梨、玫瑰豉油雞、鮮菇素海參扒時蔬、印式雜菜咖喱、印式羊肉咖喱、有錢佬炒飯、日式炸魷魚圈、麵檔、日式刺身壽司、冷麵......等等。

吃到七七八八,稍事休息便是甜品時間:有朱古力蛋糕、班蘭芝芳蛋糕、粉紅香檳杯子蛋糕、涼粉、綠茶芝士餅、藍莓花蒟蒻凍、藍莓芝士蛋糕、鮮雜果、芝麻糊、北海道3.8牛奶布甸配雜莓、水晶餅、班蘭牛奶布甸、熱香餅、葡式蛋撻、蓮蓉甘露酥、西瓜士多啤梨蛋糕及Mövenpick 雪糕。

是次最點睛的甜品非西瓜士多啤梨蛋糕莫屬,個樣鬼咁鮮;睇見就開心,食落更過癮,中間夾住件西瓜,甜得嚟清、清得嚟香,好好味、好盞鬼呀!

熱香餅新鮮出爐,香脆可口,配雪糕同吃;冷靜與熱情之間,正!

Mövenpick 雪糕有六款味道(熱情果芒果雪糕、楓糖合桃、薄荷朱古力、雲呢拿夢幻、瑞士朱古力、士多啤梨)。

每樣要了一少球;最喜歡是熱情果芒果雪糕及薄荷朱古力。
邊吃邊與老友互道近況,時間便在不知不覺中流淌,朋友,真的要保持相見呀。

柏景餐廳
地址: 尖沙咀廣東道33號皇家太平洋酒店園景翼2樓
電話: 27382322
2020-10-15
2020-10-24 1020 views
今晚同👭👭👭同事慶祝生日,見到openrice有折扣即刻訂咗晚餐,提前通知餐廳仲有生日蛋糕🎂送一d都唔遜色👍🏻。晚餐有(龍蝦🦞長腳蟹🦀翡翠螺🐚凍蝦🦐)全部都好新鮮好好食😋。最出色係(日本花菇🍄燉花膠湯)好飲到我哋每人飲咗好幾碗🤣。最有驚喜係蒸石斑魚🐟肉質好滑唔腥😋。點品全部都好得,最出色係班蘭甜品🍮,好味到食咗好多次🤣。因疫情關係所有食品都係由廚師夾上非常之安心👍🏻。到咗8點鐘突然傳出生日歌音樂🎼非常之細心👍🏻大家都食得好飽只影咗生日蛋糕🎂相後仲可以打包非常之開心🥳。最值得一讚係每一位廚師👨‍🍳及侍應🤵🏻都好有禮貌完全冇黑口黑面非常之欣賞服務質素👍🏻👍🏻。只有一點美中不足係燒龍蝦🦞燒墨魚圈🦑,因為全部都係老友記唔太食得生冷野,都等咗好耐都冇燒,如果可以改善一吓就滿分💯
2020-10-23
$501 (Dinner)
Coupon
  • 日本花菇燉花膠湯。蒸石斑魚。班蘭甜品。
2020-10-22 1209 views
自從新冠肺炎爆發之後乎完全沒有吃過自助餐,最近朋友相邀敘舊,地點就在這間位於尖沙咀皇家太平洋酒店,自己蠻熟悉的「柏景餐廳」,正好讓我與朋友來趟短敘。踏進餐廳,第一眼看見的不是過往擺放在餐廳入口當眼位置的無限添飲果汁興能量水,而是換成了各式甜品櫃,原來我十分喜歡的無限添飲果汁與能量水被擺放了在餐廳最入的位置中,餐廳入口附近的當眼處,就擺放了各式甜品以吸引客人的目光。新冠肺炎肆虐香港,餐廳食肆的防疫衛生一定要做到足,才能讓顧客吃得放心。這兒的衛生就做得很不錯,自助餐中各款食物不但都有玻璃蓋子蓋著,就連熱盤的金屬揭蓋都全部改為向內開,而且顧客取用食物都會由廚師代勞,以減低傳染疾病的風險,至於廚師們全部都戴上手套和口罩,顧客離座取食物也必須先戴上口罩,就更是基本了。這兒的冷海鮮雖然沒有我最愛的生蠔,但長腳蟹爪、翡翠螺、青口、蜆、凍蝦等都可以滿足到我這喜歡吃海鮮的客人。而小份盛載的沙律,好像「鮮蝦雜果沙律」、「紅菜頭沙律」、「泰式柚子蝦」等和各式凍肉,煙三文魚,也可作為吃熱盤前的熱身之選。吃自助餐我一向不甚吃壽司,不過這裡的「鮑魚壽司」較為特別,我就也有一試。要是不吃壽司,又想吃點澱粉質的話,「

自助餐我一向不甚吃壽司,不過這裡的「鮑魚壽司」較為特別,我就也有一試。要是不吃壽司,又想吃點澱粉質的話,「西班牙海鮮飯」與「喇沙湯粉麵」也是好選擇。
這兒的熱盤挺多的,而且不乏海鮮,好像「清蒸大青斑」、「白汁芝士焗帶子」、「香煎盲鰽配蕃茄汁」等,肉類方面也有「法式紅酒慢煮牛面頰」、「香煎鴨胸配紅酒燴梨」、「保雲酥羊架」、「玫瑰豉油雞」等,不過我就特別喜歡 「鮮菇素海參扒時蔬」,喜歡它健康好味道。

慢烤原條牛肉眼」和「烤德國紐倫堡香腸」當然是愛吃肉人士的必然選擇,想吃烤海鮮的話,「香草烤開邊龍蝦」就一定不能錯過了。

中湯、西湯、燉湯三款湯中,必取老火燉湯。這夜的燉湯是「花膠日本精選花菇燉雞」。我先後喝了兩盅。第一盅味道較淡,感覺火候不足;第二盅的花膠比第一盅多,味道也較濃,比第一盅好喝得多。
甜品首選特別的「西瓜士多啤梨蛋糕」賣相與味道都有七八分似香港 Lifetastic的出品,既有西瓜,又有士多啤梨,清新不膩。中式的「蓮蓉甘露酥」也是好吃之選。其他甜品還有「斑蘭牛奶布甸」、「北海道 3.8牛奶布甸配雜莓」、「粉紅香檳杯子蛋糕」、「即製窩夫」、「芝麻糊」等。

這天的雪糕雖有多款選擇,我就只吃了苦中有甜,甜中有苦的「瑞士朱古力」和酸得開胃的「芒果熱情果雪芭」兩款口味,以之作為這頓自助晚餐的結束。
可以在一個寧靜的夜晚,與多時沒見的朋友見面,感覺,實在好。
2020-10-21 650 views
真的不錯,一般的食物唔差。羊鞍非常好食。日本食物就差了一點。熱豆腐花亦好好食。因為疫情,人客不多,坐得舒服。食檔員工非常窩心,特別係燒牛肉部那位。要讚。整體感覺良好。
整體感覺良好。
  • 燒牛肉
  • 沙律
  • 法國香草包糠焗羊架
2020-10-20 783 views
酒店做緊promotion 為慶祝生日預訂左皇家太平洋酒店柏景餐廳的自助晚餐,提前通知餐廳仲有生日蛋糕送,由於食到太飽所以個生日蛋糕最後都係打包回家。晚餐有龍蝦,蟹腳,原條蒸石斑魚,羊架,牛扒,魚生.……不過沒有生蠔。海鮮都很新鮮,凍蝦好好食,蟹腳夠鮮甜唔會死咸。蒸石斑魚很有驚喜,時間剛剛好,好滑又唔腥。甜品整體都很滿意,有雪糕,3.6牛奶奶凍,芝士蛋糕,朱古力雪糕,豆腐花,都係吃太飽,甜品區冇機會全部試晒。
2020-10-12
$450 (Dinner)
  • Movenpick雪糕
2020-10-19 687 views
網上見介紹呢間High Tea, 話經openrice訂有8折,最最最最重要係,話呢個high tea有free refill, 係真唔係呀化?! high tea 有得 refill ?我認,我係貪呢個小便宜,所以book位試下 😜😜😜訂位後,酒店有打比我confirm, 我問可以window seat 嗎?店員話盡量啦,最終真係有呀!👏👏👏戲肉high tea 出爐,一盤過真係幾壯觀 ! 個綿花糖好呃like, 當然即刻比相機食先啦!佔左大半張枱個綿花糖會溶,所以唔好影太耐個棒棒糖入面係蓮蓉,得一個字可以形容 :怪!個scone有d硬,炸春卷good good, 腸仔卷平平d甜品好大路,無乜特別,只係得特別飽 😅牛奶布甸幾唔錯西瓜草莓蛋糕反而有驚喜,入面塊西瓜幾好味包coffee or tea, coffee 非常一般食晒12件,已經飽飽地,本來唸字要回本要勁refill, 點知最終只refill 2件,因已飽到上心口!埋單係最亞美盛,$374 for two, 平到吖!!!
我認,我係貪呢個小便宜,所以book位試下 😜😜😜

佔左大半張枱

個綿花糖會溶,所以唔好影太耐

個棒棒糖入面係蓮蓉,得一個字可以形容 :怪!

個scone有d硬,炸春卷good good, 腸仔卷平平

d甜品好大路,無乜特別,只係得特別飽 😅

牛奶布甸幾唔錯
西瓜草莓蛋糕反而有驚喜,入面塊西瓜幾好味

包coffee or tea, coffee 非常一般

埋單係最亞美盛,$374 for two, 平到吖!!!