2020-07-06 561 views
好耐冇黎食過下午茶自助餐,見到而家疫情有好轉,所以特登book咗星期六去柏景餐廳食悠然下午茶,當打電話去訂枱嘅時候,職員通知我哋悠然下午茶係一個tea set,而唔係自助餐。原來佢哋冇做Tea buffet好耐啦。反正未試過,又想試吓,所以就book咗3點15分兩位high tea.. openrice 訂座仲有八折優惠添,真係好抵。星期六日收費係$298兩位用,嘢食都會比星期一至五多,有6款鹹點7款甜品,但價錢亦貴左30蚊。當日去到,見到職員拎住一塊雲石版,上面放滿晒食物,仲有個彩虹棉花糖蛋糕,真係好靚。整體來講食物同環境都唔錯,但真係好希望佢哋可以開返自助餐。

$150 (Tea)
Dining Offer
Coupon
2020-06-29 5911 views
不是第一次吃尖沙咀皇家太平洋酒店柏景餐廳的晚餐Buffet這次優惠買二送二變相半價,非常划算疲情回穩,餐廳也取消點菜紙回復正常的出去自助取食物,但必須帶口罩,客人都好自律所有Buffet海鮮位置一定競爭相當激烈左邊是龍蝦魽,中間是龍蝦,右邊有些青口再旁邊其實有長腳蟹腳等等但沒有生蠔供應,只有吉列廣島蠔不輸蝕爭取到三隻龍蝦帶龍蝦膏的非常搶手,剩下的較多沒有膏一分錢一分貨,龍蝦果然較新鮮餐廳補充的速度也算快,一直也有龍蝦取旁邊那杯西柚汁,味道非常酸澀還是鮮橙汁較好飲在場還有些普通罐裝飲品和咖啡機等熱飲熟食區通常只吃一次過過口福必吃的西冷牛肉,可叫廚師切生一點的位置旁邊廚師會一直燒些燒物,如羊架、菠蘿、雞肉腸、菇、雞翼等等燒得不錯,沒有任何燒焦,又有鑊氣旁邊還有些熟食,我輕輕每樣試了一次,味道不錯記得有蒸魚、炒蚌、點心等等最美味的是焗帶子和蟲草花杞子湯甜品區有Movenpick專人分配雪糕所有味道也試過芒果味的是雪芭,較重沙冰感冧酒提子酒味很濃烈,入口較苦澀最美味的是意大利奶凍和雲呢拿,味道較甜另外,斑蘭奶凍和抹茶蛋糕味道很重,不錯朱古力蛋糕有點重油膩感,味道偏淡還有些水果如西瓜粒很新鮮清甜
不是第一次吃尖沙咀皇家太平洋酒店柏景餐廳的晚餐Buffet
這次優惠買二送二變相半價,非常划算
疲情回穩,餐廳也取消點菜紙
回復正常的出去自助取食物,但必須帶口罩,客人都好自律

所有Buffet海鮮位置一定競爭相當激烈
左邊是龍蝦魽,中間是龍蝦,右邊有些青口
再旁邊其實有長腳蟹腳等等
但沒有生蠔供應,只有吉列廣島蠔

不輸蝕爭取到三隻龍蝦
帶龍蝦膏的非常搶手,剩下的較多沒有膏
一分錢一分貨,龍蝦果然較新鮮
餐廳補充的速度也算快,一直也有龍蝦取
旁邊那杯西柚汁,味道非常酸澀
還是鮮橙汁較好飲
在場還有些普通罐裝飲品和咖啡機等熱飲

熟食區通常只吃一次過過口福
必吃的西冷牛肉,可叫廚師切生一點的位置
旁邊廚師會一直燒些燒物,如羊架、菠蘿、雞肉腸、菇、雞翼等等
燒得不錯,沒有任何燒焦,又有鑊氣
旁邊還有些熟食,我輕輕每樣試了一次,味道不錯
記得有蒸魚、炒蚌、點心等等
最美味的是焗帶子和蟲草花杞子湯

甜品區有Movenpick專人分配雪糕
所有味道也試過
芒果味的是雪芭,較重沙冰感
冧酒提子酒味很濃烈,入口較苦澀
最美味的是意大利奶凍和雲呢拿,味道較甜

另外,斑蘭奶凍和抹茶蛋糕味道很重,不錯
朱古力蛋糕有點重油膩感,味道偏淡
還有些水果如西瓜粒很新鮮清甜多果汁
2020-06-28
2020-06-16 1048 views
很平的自助午餐,相對尼講可以貴返D,比返D水準,蟹腳不是自助任食,每人只有一隻,其它食物也不好味,品種又小,只有甜品及雪榚,窩夫,最好,服務態度是好的,以前冇特價是好的,改善吓。
2020-05-22 1654 views
COVID-19全球大流行!對全球經濟做成沉重打擊!各行各業幾乎無一幸免,其中,酒店和餐飲業務的影響非常嚴重!各大酒店紛紛出優惠,刺激消費,網上發現柏景酒店自助餐55折,要網上預訂並全數付款,才能享優惠價。我們網上預訂時,很多日子已經滿了,訂到5月1日午餐,公眾假,折扣率沒有55折,只有7折。非常滿!量體温、安排入座,花了約10分鐘受疫情影響,除了飲品,食物改為入飛送餐,但錯漏嚴重!點的沒有來,沒點的來2、3次!#刺身,甜蝦和北寄貝只來1次,不可添加!#燒烤,燒冬菇和菠蘿本來不錯,加了燒汁太甜反效果!#辣酒蠑螺,很辣!但好味!是本餐驚喜!#中式點心,只有乾蒸燒賣比較好吃!#燉湯,每人限量1盅,味道一般!#黑蒜炒飯,網上好評如潮,但我們覺得普普通通!#朱古力海鹽雪糕,另一驚喜!吃了兩球!

非常滿!量體温、安排入座,花了約10分鐘

#刺身,甜蝦和北寄貝只來1次,不可添加!
#燒烤,燒冬菇和菠蘿本來不錯,加了燒汁太甜反效果!
#辣酒蠑螺,很辣!但好味!是本餐驚喜!
#中式點心,只有乾蒸燒賣比較好吃!
#燉湯,每人限量1盅,味道一般!
#黑蒜炒飯,網上好評如潮,但我們覺得普普通通!
#朱古力海鹽雪糕,另一驚喜!吃了兩球!
2020-04-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Lunch)
2020-05-21 1772 views
話說今日是5月20號2020年,本來同女友來食自助餐和定婚過一個浪費節日,,去到柏景餐廳才發覺網上買了餐券是21號我也幾自責。。。但也試下服務員,開頭叫我等半個看看有無人取消booking,但等到7點打來說,買了明天是改不到今日,我說加錢比正價,服務也說改不了,我只好去第二到食飯,,,,,自知自己有責任看錯日期,但原來一間大酒店🏨也是沒有人情味,容納不多兩個客人,食物幾好也是一個無情酒店,也不會再出這地方用餐。( 這是個人感受,希望大家訂餐券時看清楚🧐
2020-05-11 13157 views
喱排全世界都唔開心好彩疫情都有啲退落嚟嘅跡象!一於約埋朋友去勁勁擦一夜放鬆吓先!尖沙咀皇家太平洋酒店嘅柏景餐廳係好地方,而家做緊55折為返唔使4嚿水就可以任食3個半鐘,唯一條件係要喺官網比晒全費同埋只喺星期五至日、公眾假期及其前夕才先有得食! 不過而家將自助餐變做剔紙仔任食,選擇都好多架有前菜、刺身壽司、燒烤、熱盤、麵食點心同埋星洲美食。 而飲品就自助形式有罐裝汽水、紙包裝烏龍茶、生果水、蘋果汁、橙汁和金銀花雪梨茶。 熱辣辣整罐汽水順順氣先好爽呀!  一坐底就送嚟特選刺身拼盤入面有牡丹蝦、北寄貝、帆立貝、油甘魚和三文魚,全部都立立令好新鮮咁樣,我哋一致覺得牡丹蝦就最正斗喇又大隻又甜味十足! 仲有海鮮拼盤都係送架有波士頓龍蝦半隻、凍蝦、藍青口及鱈場蟹腳都係新鮮貨唔錯。 未完仲每人有一盅蟲草花圓肉杞子燉豬腱湯,燉湯夠料就好味食完凍嘢飲番碗好暖胃。 前菜有老婆大人推介嘅夏威夷三文魚及黃鰭吞拿魚沙律,另外仲有她至鍾意食嘅巴馬火腿,見佢食得鬼咁滋味真開心。 好鬼開心見佢有點心任食一連叫咗蝦餃、燒賣和薑蔥牛柏葉幾款嚟食,估唔到又幾掂喎好食到要返兜咗一次添! 中

熱辣辣整罐汽水順順氣先好爽呀!

中式嘅仲有喱個好好味嘅辣酒煮翡翠螺,煮到入晒味嘅翡翠螺辣辣哋又香香哋好鬼吸引,唔辣得嘅我都勁鍾意食喱個螺。

仲有帶子炒鮮奶、花膠頭抽炒珍菌都係好味嘅推介,咪話唔通知大家唔食走寳關人忍事嘻嘻!

仲有喱個廣東鮮蝦雲吞麵又係幾正喎!鮮蝦雲吞好彈牙麵條又爽口,最重要係有韭黄成碗麵有晒靈魂。

鍾意食香口嘢嘅就咪錯過燒烤嘢食喇!我哋叫咗老婆大人至愛嘅燒菠蘿、新鮮嘅大蝦串燒同埋美國肉眼串燒!

美國肉眼串即叫即燒又香又淋又有肉味而且燒得好嫩口高水準呀!

羊架一樣燒得精彩羊味好香濃肉地又軟滑啱晒食肉獸。

仲有喱個日式燒鵝肝飯糰外表平平無其其實內藏玄機,焦香嘅飯糰入面有件鵝肝你話唔好食至奇啦!

香口嘢仲點少得星洲美食!黃金脆魚皮、星洲蘿蔔糕都係香口嘅好代表,真係好食到停唔到口架!

仲有白胡椒肉骨茶任食喱個星洲嘅肉骨茶係充滿胡椒味的,飲完真係流晒汗好鬼刺激啊!

甜品就自己去櫃道點叫入面放滿唔同款式嘅甜品!有蛋糕、水晶餅、泡芙、奶凍、布甸同埋雜果好多得揀。

仲有熱辣辣嘅即焗窩夫同老婆大人至like嘅Mövenpick雪糕食埋就真係夠晒皮喇!真係好驚喜估唔到轉咗形式後質數都高咗唔少抵讚呀!

柏景餐廳                                                                                                                                                                                                                                                                                                                地址:尖沙咀廣東道33號皇家太平洋酒店園景翼2樓                                                                                                                                                                                                            電話號碼:27382322
2020-04-29
2020-05-10 1034 views
First time to have all-you-can-eat lunch here. Prepaid lunch coupon on the web with good discount. Tables are spaced out creating safe distance from each other. Tasty food. Like the salad which are made from fresh ingredients. The grill and laksa are also great. Enthusiastic staff. Will visit again.From infection control point of view, it’s better to separate staff delivering dishes from staff collecting used items.
2020-05-06 1396 views
非常時期,許多酒店自助餐,已經變成放題形式,大家劃紙仔,美味菜色送上枱,減低中招風險。係屋企吽左咁耐,真心想出來鬆一鬆,呢種放題形式我想也夠安全,可以放心來。凍海鮮、刺身、湯水會每人一份咁拿給客人,唔夠可以再追加。先講凍海鮮,龍蝦、蟹腳、凍蝦及青口擺得靚靚仔仔,引人食慾。可能太耐無食自助餐,感覺蠻好,尤其是龍蝦鉗,相當鮮甜。       刺身都好有睇頭,牡丹蝦鮮甜爽身,除了我討厭的北寄貝外 (個人問題,唔關酒店事),統統都唔放錯。哈密瓜與風乾火腿,本身就是絕配,亦是我大愛的冷盤之一,多吃兩件無妨。熱食選擇唔少,中式西式甚至日式也不缺。點心的蝦餃與燒賣,比起以前自助餐的水準,有過之而無不及,我甚至『安哥』了兩粒燒賣。湯水清潤,畢竟呢度既燉湯一向有保証。另外,也不乏矜貴的食材,如花膠頭抽炒珍菌,女士們肯定歡喜。西式熱盤多的是,烤羊架鬆化,同時滿載羶香,或許不是人人接受到,但我可以。辣酒煮翡翠螺,即使不能吃辣的朋友也要邊叫辣邊去食。日式食品方面,手卷及壽司等基本嘢當然有供應,一直欣賞這兒的軟殼蟹手卷。此外,鵝肝燒飯糰又是必食,再飽也不可錯過。烤菠蘿的香甜醒胃,在飽到上心口的情況下,發揮正面作

日式食品方面,手卷及壽司等基本嘢當然有供應,一直欣賞這兒的軟殼蟹手卷。此外,鵝肝燒飯糰又是必食,再飽也不可錯過。烤菠蘿的香甜醒胃,在飽到上心口的情況下,發揮正面作用。
最有驚喜,是沙嗲軒的食品也可在此嚐到。黃金脆魚皮是令人停不了口的邪惡之物,星洲蘿蔔糕香口又惹味,加幾串沙嗲串燒,在飛不到星馬的日子中,算是很大的慰藉了。
整多碗胡椒味重的星洲風情肉骨茶,便跳到甜品環節。
各式蛋糕甜點放在餅櫃之中,手指指一下,店員便用拿給你。無可否認,選擇是比以前少了,但質素沒有下降,芝士蛋糕及香芒蛋糕我都愛,葡撻有朋友更加要Encore。
最後來一件窩夫,配Movenpick雪糕,肚皮太滿足。

或者真係好耐無出外吃飯,今次吃得比過往都要多。

服務很好,大家也笑說,其實是看得到店員口罩下的笑容。或者在這艱難日子,大家真係要笑多D~
2020-05-03 1109 views
車媽媽真的很久很久沒吃自助餐了!很快便到母親節了車爸爸很貼心的跟我去吃了一場無限Loop的自助餐,籍此慰勞近來辛勞煮羅家飯的我! 我們選了到皇家太平洋酒店的柏景餐廳吃這頓慰勞宴,在一天前於官網預訂他們的吃喝無限點晚餐並繳付全費便有55折優惠!拆後只須$396.2/位便可勁吃無限Loop3.5小時,不過只有星期五至日、公眾假期及其前夕才有供應喔!(9~10/5母親節也有7折優惠) 到涉時在接待處量好體溫便可入座!檯上已放有信封給我們放置口罩,安頓好最重要的口罩後搓乾淨手仔便可以選心水的美食! 現時的自助餐大部份已轉化成放題任點任食的模式,柏景餐廳也不例外換上了主題以吃喝無限點作招來,供應各式即席烹調任吃唔嬲包羅萬有的美食! 食物用紙仔點叫但飲品和甜品則放於自助區自取,飲品包括有罐裝汽水、紙包裝烏龍茶、排毒水、蘋果汁、橙汁和清潤花果茶金銀花雪梨茶。 即煮區師傅們亦忙於製作客人點菜真的辛苦了他們!而我們因此亦吃得更新鮮熱辣! 甜品櫃内放滿各式甜品包括有芒果海綿蛋糕、朱古力班尼士、美式芝士蛋糕、水晶餅、車厘子牛油蛋糕、桂花糕、朱古力卷、雲尼拿忌廉泡芙、斑蘭奶凍

甜品櫃内放滿各式甜品包括有芒果海綿蛋糕、朱古力班尼士、美式芝士蛋糕、水晶餅、車厘子牛油蛋糕、桂花糕、朱古力卷、雲尼拿忌廉泡芙、斑蘭奶凍、芒果布甸及什雜果。

另外還有葡撻、即製窩夫,還有5款口味的Mövenpick雪糕,甜牙齒相信也夠有滿足了!

大家餓自助餐久了瘋狂的點了一大檯豐富美食,拍一幅久未照過的飲食地圖便開懷大吃喇!

先嘆杯清潤花果茶這天是金銀花雪梨茶,據聞金銀花具有清熱解毒通經活絡的功效太合現時飲用喇!金銀花的味道很濃郁加上雪梨的配合喝下感覺超清潤。

每位客人也先會得到凍海鮮拼盤和特選刺身拼盤,內容包括有波士頓龍蝦半隻、凍蝦、藍青口及鱈場蟹腳新鮮是絕對的,而我這夜最喜歡多羔的波士頓龍蝦肉質爽彈又夠鮮味真的不錯。

而特選刺身拼盤則有大大隻的牡丹蝦、北寄貝、帆立貝、油甘魚和三文魚,不用說已知牡丹蝦多誘人啦吃下軟糯又鮮甜,其次北寄貝也相當有質素呢!

見到有夏威夷三文魚及黃鰭吞拿魚沙律當然要重溫一番啦!柔軟潤滑的牛油果配三文魚及黃鰭吞拿魚粒又鮮又香真的百吃不厭!

另一客前菜是荔枝番茄肉茄已貼心的退了皮,咬下超級多汁更散發陣陣的荔枝好幽香。

喜歡吃風乾火腿的我也選了巴馬火腿蜜瓜,最可惜配不了我至愛的菠蘿否則必定更美味。

另外還點了軟殼蟹手卷和鰻魚壽司,即叫即包的軟殼蟹手卷好香脆而且少飯份量恰到好處。

另外每位客人也會得到一盅蟲草花圓肉杞子燉豬腱湯,湯清味濃非常足料味道香甜十分味美!

這一刻要大嘆星洲滋味平時在沙嗲軒的招牌美在這兒點也吃得到了!先品嚐白胡椒肉骨茶呷一口湯胡椒辛辣香氣直搗味蕾好刺激。

招牌黃金脆魚皮當然不可錯過,香脆可口加上邪惡但可人的鹹蛋黃很難抗拒耶!

我們還吃了星洲蘿蔔糕個人覺得味道有點甜,相信鹹香些會更得我歡心呢!

之後到品嚐燒烤美饌看到有日式燒鵝肝飯糰大家也紛紛要重溫!燒得焦香的飯糰外脆內軟內裡夾著一件油潤的鵝肝,大家話這飯糰怎會不引人犯罪吖!

另外還有大蝦串燒、美國肉眼串燒、茄子串燒和我最愛的燒菠蘿,經燒製過的菠蘿吃下特別多汁和甜美兩件下來非難事。

在麵食點心紙中選了蝦餃、燒賣和薑蔥牛柏葉幾款點心,我吃了蝦餃和牛柏葉質素也相當不俗好吃得要Encore一次。

另外這客辣酒煮翡翠螺也相當有驚喜,螺肉淋滑而且浸得入味好好吃啊~

連帶子炒鮮奶也可任點實在太幸福了!炒鮮奶奶香氣滿滿而且不油膩蠻不錯!

但我更喜歡鑊氣十足的花膠頭抽炒珍菌,香氣撲鼻的小炒配上矜貴柔軟黏糯的花膠,味道調得恰到好處記得多吃兩碟喔!

車爸爸吃的廣東鮮蝦雲吞麵聽聞質素相當不錯愛好者萬勿錯過啊~

吃飽飽後當然係甜品時間啦!自選了甜品拼盤一碟和雪糕跟大家分享,當中的斑蘭奶凍香滑不膩味道清香,而Mövenpick雪糕當然不會令我失望啦!

最後更貪吃分了美女Carmen BB的一角即焗窩夫,甜蜜滿足地結束這頓勁吃無限Loop大餐了真係好快樂喔!希望疫情可快快減退大家重投正常生活,人人也有工開快樂無憂便好了!
2020-04-29
2020-04-27 1199 views
🎉跟朋友慶祝生日🎂,我們選擇了“皇家太平洋酒店“西餐廳吃無限點午餐,經open rice訂位享有65折優惠。昨天星期日全店滿座,我們12:30分到達,第一輪點咗食物要等半小時才送到,其後等候時間就快咗D,感覺餐廳人手不足,食物種類選擇不多,味道還可以沒有大驚喜,因我們太餓了,掛住吃只影咗幾張相。📸餐廳整體服務不錯,希望餐廳日後可改善出餐速度就更好。😊
餐廳整體服務不錯,希望餐廳日後可改善出餐速度就更好。😊
甜品一般

雪糕有4種味道選擇👍

甜品選擇不多

2020-04-26
$291 (Lunch)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Coupon
雪糕有4種味道選擇👍
  • Movenpick雪糕
2020-04-20 1014 views
本身我唔係一個咁好High Tea 既人,覺得食唔飽又好甜咁,而且我又唔係太愛好茶🍵,所以都好少Hight Tea 呃like ~~不過近排困住咁耐,好耐無見2個閨密la 👩‍❤️‍👩👩‍❤️‍👩 ,我地都好想見下面透下氣,就諗住揾下餐廳食個 brunch . 好多地方都做緊Discount ,星期六日都好full, 完全book 唔到枱,上網見到Cafe on the Park 有High Tea 食,而且仲要好平,網上訂仲要有8折,所以唔理啦,訂左先啦。🤣🤣🤣餐廳其實就係中港城隔離,都好方便易揾,上到去見到無乜人,因為我地都早左到😂😂😂 量體溫就可以入去坐。我地3個人己經預訂左個3人Tea Set, 當然仲包左杯Tea la。。我覺得High Tea 既精粹就係杯Earl Grey Tea , 而我2個babies 就揀左cappuccino 同detox tea. 3人tea set 來到,個presentation 好靚呀!👍🏻👍🏻😊😊😊 鹹點方面有蝦春卷,雞肉漢堡,蝦多士,磨菇酥皮卷,都幾好食,唔錯,甜點方便選擇都有好多,小蛋糕,西瓜士多啤梨蛋糕,朱古力蛋糕,奶凍,cake po

3人tea set 來到,個presentation 好靚呀!👍🏻👍🏻😊😊😊 鹹點方面有蝦春卷,雞肉漢堡,蝦多士,磨菇酥皮卷,都幾好食,唔錯,甜點方便選擇都有好多,小蛋糕,西瓜士多啤梨蛋糕,朱古力蛋糕,奶凍,cake pop, 椰子雪糕同Scone , 個scone 係好食嘅,不過其實甜點我就覺得的確麻麻地,特別係嗰西瓜士多啤梨蛋糕,西瓜太多水份攪到個蛋糕好濕。小蛋糕賣相唔錯不過個味就真係好普通!其實我有好多甜點都無乜食,cake pop , 朱古力蛋糕都無食到,因為食下嘢飲下茶,原來都幾飽下。🤣🤣🤣佢每枱都會有棉花糖俾我地,係幾靚,不過都係麻麻地好食!

坦白講埋單$120/ 位,其實我覺得啲嘢算係咁,而且食嘢都要睇下同邊個食先得嘅,一班女仔,坐下傾下計食下嘢,呢個價錢,可以接受啦!👍🏻👍🏻😊😊
2020-04-13 13977 views
最好友生日,每年我都會跟她吃自助餐慶祝,但今年因疫情關係,很多餐廳都暫時停止自助餐,但…..老實說,即使有,我們也不敢吃。究竟一向推出自助餐的餐廳會有咩對策?會改變什麼形式繼續經營呢? 今晚我就決意來到這裏跟好友安心吃一頓豐富的生日飯。不是第一次來這間餐廳,也有不少好友曾帶我來,我個人就很喜歡。餐廳會定期推出不同主題的自助餐,又有新意,又有質素,環境仲好舒適,從來沒有令我失望。地方寬敞闊落,每枱都有一定距離,正正是現在的需要。因疫情關係,今期不是自助餐,而是以放題形式任食任點晚餐,主題為「吃喝無限點」海鮮及環球美饌盛會,逢星期五、六及公眾假期前夕供應,由6:00-9:30PM,成人收費為$568;長者港幣$488;小童港幣$308 (特別一提,留意openrice有優惠呀!)。話明以放題形式任食任點,故每枱都放有點菜紙讓客人點選喜愛的菜式,職員便會把它們逐一送到枱上,而平時取食物的地方就陳列了各菜式的樣本,精美吸引。******************************未開餐之前,先準備杯食品。飲品是自助形式,分兩處,有無花果南北杏蘋果茶、鮮橙汁、罐裝汽水、紙包茶、咖啡、茶和檸茶
無花果南北杏蘋果茶
未開餐之前,先準備杯食品。飲品是自助形式,分兩處,有無花果南北杏蘋果茶、鮮橙汁、罐裝汽水、紙包茶、咖啡、茶和檸茶。我倆當然看中無花果南北杏蘋果茶,入口暖笠笠,清甜滋潤,甜度剛好,喉嚨都舒服晒。
凍海鮮拼盤
除點菜紙上的菜式外,每位客人均奉送三大美食。先來一大盤冰鎮凍海鮮拼盤,見到就令人喜悅。究竟有咩海鮮?逐一數數,包括開半的波士頓龍蝦、鮮蝦、青口、長腳蟹和翡翠螺配檸檬和咯嗲汁,足足五款,雖然我們不要翡翠螺,但都非常滿足!
凍海鮮拼盤
鮮蝦色澤亮麗,爽口鮮甜;青口肉嫩鮮味;還有大大隻的凍龍蝦,肉厚彈牙,鮮甜美味。最喜歡就是肉質雪白的長腳蟹,雖然我懶得拆肉,但我有一位好友,除了拆出一絲絲的蟹肉外,還擺放得相當精美,太幸福了!! 肉質亮麗,啖啖嫩肉,柔軟鮮甜,正! 當然也甜在心頭。
特選刺身拼盤
第二大美食是冰鎮特選刺身拼盤,賣相同樣精美。本有六款,包括三文魚腩、油甘魚、八爪魚、北寄貝、帶子和牡丹蝦,非常豐富,但我倆就沒有要八爪魚和北寄貝。最喜歡是大大隻的牡丹蝦,鮮甜黏爽,優質! 三文魚腩也吸引,油脂分佈平均,油潤鮮味;帶子就柔軟鮮甜;還有色澤亮麗的油甘魚亦很肥美,肉質稍稍爽口,很鮮味。
蟲草花圓肉杞子燉豬腱
吃完兩輪凍食,是時候暖暖身。第三大美食是蟲草花圓肉杞子燉豬腱,散發着陣陣鮮香。湯身清澈見底,用料十足,有不少爽口的蟲草花、鮮嫩的豬腱和甜美的圓肉,燉得好夠火喉,味道鮮香美味,好滋補養生,岩晒我倆。
食咗咁耐,還未出點菜紙? 是時候啦! 數數看,分五大類,有前菜、刺身壽司、燒烤美饌、熱盤和麵食及點心前菜Appertisers有八款,選了芒果蝦沙律Mango and Shrimp Salad、牛油果蟹肉沙律 Avocado and Crab Meat Salad和夏威夷三文魚及黃鰭吞拿魚沙律 Lomi Salmon and Ahi Tuna Poke Salad,三款都是再encore之選。
三款前菜都是再encore之選
芒果蝦沙律夠香甜,配上爽彈鮮味的蝦仁,簡單而美味;牛油果蟹肉沙律,牛油果非常香滑,伴着啖啖鮮甜的蟹肉,好吃得很。至於夏威夷三文魚及黃鰭吞拿魚沙律牛油果蟹肉沙律就有齊我兩款喜歡的魚,當然不能錯過。兩者都好鮮嫩優質,加了香滑的牛油果和甘香的芝麻,拌入酸咪咪的醋汁,清新開胃。
************************
刺身壽司Sashimi and Sushi 就食咗,所以無再點,但數數看,都有十四款選擇,實滿足到刺身壽司迷。
************************
再睇下燒烤美饌Grills,在十二款中足足揀了七款,分別有大蝦串燒Prawn Skewer、烤扇貝Scallop、燒粟米Corn on the Cob、翠玉瓜串燒 Jade Marrow Skewer、茄子串燒Eggplant Skewer、鮮冬菇串燒Mushroom Skewer和日本甜薯串燒Japanese Sweet Potato Skewer。 齊齊上枱,即點即燒,新鮮熱辣,風味十足。
燒烤美饌
除大蝦串燒外,樣樣都很好味。我就喜歡翠玉瓜串燒、茄子串燒和鮮冬菇串燒,燒製時間剛好,唔會不乾巴巴,保持爽嫩有汁,又唔會油淋淋,同樣淋上甜甜地燒汁,好味! 友人就喜歡日本甜薯串燒,外柔嫩內粉綿,味道香甜,不用添加任何調味料已很美味。烤扇貝雖細細粒,但鮮嫩兼帶點爽彈,有咬口且鮮甜。
***********************
輪到最期待的熱盤Hot Dishes,未坐下之前已被外面的陳列品吸引住。足足有十款菜式,款款都想食,真係攪唔掂呀! 結果我地點咗七款,每款只要一客共享,又唔會浪費又可吃多幾款,讚!
烤羊排
嘩! 碟碟都擺放得好精美,有更高的視覺享受,喜歡! 先來烤羊排Char-grilled Lamb Chop with Thyme Jus,是友人的最愛。友人大讚烤得剛好,腍嫩兼富肉汁,肉味香濃,最喜歡是能嚐到微微的羊羶,滿有羊肉風味。腍嫩的肉質夾雜少許肥膏和連帶筋膜,煙韌兼焦香,再蘸些薄荷醬,滋味得很,再來一客吧!
香煎鱸魚柳伴紅椒忌廉汁
我就必定推介香煎鱸魚柳伴紅椒忌廉汁Pan-fried Seabass Fillet with Red Bell Pepper Coulis,每件大小厚薄適中,一人一客唔好爭。表面煎得好金黃,魚肉潔白,一片片無散爛,嫩滑中帶點爽,味道鮮香,蘸上紅椒忌廉汁更添美味,輪到我再來一客啦!
法式紅酒慢煮牛面頰
平時我倆都甚少吃牛,但這客法式紅酒慢煮牛面頰Slow-braised Premium Beef Cheek in Burgundy Sauce就讓大家讚口不絕。以慢煮方式炮製果然不同,一把其切開便知它有多腍嫩,看到條條肉絲,牛味香濃,加上烹調入味,非常滿意!
花膠抽炒珍菌
西菜一流,中菜也吸引 。先來矜貴的花膠抽炒珍菌Wok-fried Fish Maw and Assorted Mushrooms in Supreme Soy Sauce,花膠爽滑腍嫩,味道鮮香;菇菌就爽口,滿有菇香,兩者都烹調入味,口感和味道都一流。
帶子炒鮮奶
很喜歡這款帶子炒鮮奶 Scrambled Egg White with Scallops and Fresh Milk,上枱時陣陣蛋白香,好誘人。滑嘟嘟的蛋白配上鮮嫩爽口的帶子肉,再加些毛豆和蟹籽才點綴,真係色香味俱全。
黑松露炒蝦仁及時蔬
還有黑松露炒蝦仁及時蔬 Stir-fried Vegetables and Shrimp with Black Truffles,大大隻的蝦仁挺爽彈鮮味,配上清爽的西芹和三色椒,也不錯! 若然黑松露多一點,就更吸引。
魚湯鮮腐竹浸時蔬
最後還點了一碗魚湯鮮腐竹浸時蔬 Poached Seasonal Vegetables with Bean Curd Sheet in Supreme Fish Broth 補一補。趁熱馬上呷一口,真的暖在心頭。奶白色的魚湯鮮香甜美,配上清爽鮮嫩的蔬菜、爽甜的甘荀和滿有豆香的鮮腐竹,既好喝又好吃。
************************
點心Noodles and Dim Sum就有七款,雖然都好吸引,但真係吃唔落,仲要留肚食甜品呢…向甜品區出發啦!
************************
甜品區有專人負責,客人揀選甜品櫃的甜品就得啦! 甜品櫃有藍莓芝士蛋榚、黑森林蛋糕、綠茶芝士餅、蜜桃牛油蛋糕、法式燉蛋、意式芝士餅、什果、朱古力慕絲杯、拿破侖、芒果海棉蛋糕、特濃朱古力蛋糕和泡芙,選擇都唔少,就由壽星女挑選,而我就靜靜準備生日雪糕窩夫
拿破侖和綠茶芝士餅
友人只揀了綠茶芝士餅、什果、拿破侖和芒果海棉蛋糕。吓!? 咁少,唔再encore或留肚食我最愛的Movenpick雪糕。友人最愛是鬆脆的拿破侖,夾着幼滑的吉士醬,吃起來不油膩;而我當然喜歡綠茶芝士餅,單單賣相已令人喜悅。綠茶味和芝士味取得平衡,以茶中和芝士的溜滯感,又唔會太甜,岩岩好。
窩夫配三球Movenpick雪糕
Movenpick品牌雪糕一向是我最愛,而今晚就有意大利奶凍、青檸雪葩、瑞士朱古力、士多啤梨和雲尼拿五款口味,還有六款配料,全程都是要由服務員動手。就請服務員整份三球雪糕窩夫賀生晨,要青檸雪葩、瑞士朱古力和士多啤梨。嘩! 服務員仲悉心地用果醬在碟上畫紋,放上忌廉,很窩心。而我就再請服務員加些香脆Oreo餅碎和杏仁片,靚嗎?金黃的窩夫仲暖暖的,外微脆內鬆軟,配上美味的雪糕,冷暖交融,又香脆又香滑,大滿足!
雖然疫情關係到處都生意難做,但深信有危先有機,就俾了一個機會讓酒店餐廳打破傳統的自助餐模式,試改為放題形式也能讓食客感受另一面的優點。舉例來說,自助餐自己挾,堆得滿滿,一定沒有大廚擺放得如此精美;吃幾多點幾多,惜食不浪費;即點即製,碟碟都新鮮熱辣,自然更添美味。仲有....還是讓你們自己來感受吧!
2020-04-03
香煎鱸魚柳伴紅椒忌廉汁
花膠抽炒珍菌
拿破侖和綠茶芝士餅
窩夫配三球Movenpick雪糕
武漢肺炎疫情持續,要避免傳染力驚人的病毒,盡量在家吃飯,避免接觸陌生人固然最好,買外賣在家吃也是個好方法。最近尖沙咀皇家太平洋酒店「柏景餐廳」推出了一個「外賣美食訂購服務」計劃,有多款中西美食、便當,可讓客人外賣自取回家享用。這外賣美食訂購服務,午餐由中午12時至下午4時供應,晚餐就由晚上6時至10時30分提供,自取午餐訂單要在當日上午11時前上網預訂,自取晚餐就要在當日下午5時前上網預訂。如要送貨的話,客人就最少要在一日前上網預訂並繳付全費,而這一晚,我就訂購了兩份晚餐乖乖地在家享用。「地道焗黑毛豬扒飯」($80)做得不錯,早已切成數件的豬扒鬆軟不硬,焗飯味道適中不過濃,雖然我覺得汁可多些,不過在微波爐以75度叮熱後吃,仍然好味。「鹹蛋馬蹄北菇蒸肉餅配絲苗白飯」($70)是家常的味道,蒸肉餅四四方方,不大不小,中間渾圓的鹹蛋黃上覆蓋上少許蔥花。隨肉餅附上的除了白飯,還有青瓜、蕃茄和青菜,材料比焗豬扒飯多,不過論好味程度,我就覺得焗扒飯稍勝。也許,這或多或少是因為我家中的美女廚神也偶爾會在家中烹調蒸肉餅,卻不曾在家中整焗豬扒飯的緣故吧!只要惠顧任何外賣美食便可以優惠價 $15享用的「合

只要惠顧任何外賣美食便可以優惠價 $15享用的「合掌瓜甘筍南北杏煲瘦肉」(單點價 $38)味道適中,都幾大碗。不想喝老火湯的話,另有「粟米湯」選擇。要是不想喝湯的話,即磨咖啡、茶或汽水,也可。
始終是酒店餐廳的出品,價錢方面難免會比一般茶餐廳的外賣貴上一點,但以現在的收費,我覺得價錢都算合理。
1K
雖然平時我最愛吃buffet,不過在近日武漢肺炎的疫情陰霾下,也很少再食自助餐,但最近發現皇家太平洋酒店柏景餐廳 Café on the PARK 將自助餐轉為任點任食的放題形式,55 折後每位成人連加一價錢低至$369.2,品嚐豐盛美饌的同時,亦可讓食客吃得更放心。餐廳環境寬敞,而且座位亦比以前排得更鬆動,充滿空間感,坐得舒服自在,進入餐廳時會有員工替賓客量度體溫,所有餐廳員工均會配戴口罩,衛生程度更見嚴謹。一坐低侍應就會立刻奉上凍海鮮拼盤及特選刺身拼盤乙客,凍海鮮拼盤包括凍波士頓龍蝦、凍蝦、翡翠螺、藍青口及鱈場蟹腳,海鮮控必定能大飽口福!波士頓龍蝦只限晚餐供應,每人半隻,肉質鮮爽,而且龍蝦膏亦夠飽滿。我自己最喜歡吃蟹腳,爽彈蟹肉雪白細膩,鎖住原始鮮甜海味。魚生刺身夠鮮美,拼盤內有三文魚、大八爪魚、甜蝦、鯛魚、帆立貝及赤貝,可以在點菜紙上追加。帆立貝肉身光滑細緻,味甜富彈性。每位客人尊享蟲草花圓肉杞子燉豬腱湯,燉湯真材實料,每一口盡是精華,真是暖身又暖心。增設點菜紙,就如日式放題般,任點任食,款式亦不算少,有沙律前菜、刺身壽司、燒物、熱盤、飯麵及點心等,因為全都是即叫即煮,比起平時一
「吃喝無限點」海鮮及環球美饌盛會

海鮮拼盤

波士頓龍蝦

我自己最喜歡吃蟹腳,爽彈蟹肉雪白細膩,鎖住原始鮮甜海味。
蟹腳

刺身拼盤
帆立貝肉身光滑細緻,味甜富彈性。
刺身

蟲草花圓肉杞子燉豬腱湯

增設點菜紙,就如日式放題般,任點任食,款式亦不算少,有沙律前菜、刺身壽司、燒物、熱盤、飯麵及點心等,因為全都是即叫即煮,比起平時一早煮好的大包圍buffet,食物質素其實更勝一籌,尤其是吃熱盤時,餐碟熱得盪手,大約等五至十分鐘就上枱,加上酒店放題不設限時,可以慢慢享受美食。

每碟份量只是一小碟,所以可以試盡更多款式,又不怕會浪費食物,而且全程也沒有漏單,店員勤快收碟執拾,服務態度相當貼心。
熱盤

爐端燒帶來多款熱辣辣的串燒美食,例如烤日式鵝肝飯糰、美國肉眼串燒、大蝦串燒、烤魷魚、烤扇貝、烤雞翼、烤雞肉腸、日本甜薯串燒等等,燒飯糰的米飯被烤得酥酥香香的,內藏油脂豐腴的鵝肝,不過我最喜歡的卻是美國肉眼串燒,肉質細嫩,肉汁豐富,滿口瀰漫著牛脂香氣。
爐端燒

烤羊排保持肉質腍滑,燒得略帶微微焦香,羶味不過重,卻又不失羊肉本身的香味。
烤羊排

香煎鱸魚柳肉質豐腴雪白,伴紅椒忌廉汁入口更香滑,突出食材的原始鮮味,即使這次是任點任食的放題,但質素已可媲美平時吃西餐的main dish。
香煎鱸魚柳

法式紅酒慢煮牛面頰是牛肉中最嫩滑一種部位,肉質鬆軟卻仍帶有嚼勁,煮得很入味。
法式紅酒慢煮牛面頰

花膠頭抽炒珍菌集合秀珍菇、雞脾菇、鮮冬菇、蘑菇、彩椒等,花膠嚼勁十足,爽彈又有營。
花膠頭抽炒珍菌

帶子炒鮮奶潔白滑溜,混合了切粒帶子本身的鮮甜,濃濃的鮮味奶香就在嘴裡化開。
帶子炒鮮奶

黑松露炒蝦仁肉質新鮮爽彈,黑松露菇菌香氣尤其馥郁。
黑松露炒蝦仁

欖角小排骨表層炸到酥脆,鹹甜之間互相調和,讓人食慾大開。
欖角小排骨

白汁芝士通粉舖滿牽絲芝士,忌廉汁調較得相當濃稠,芝味十足。
白汁芝士通粉

黑蒜海鮮炒飯即叫即炒甚有鑊氣,炒得粒粒分明,以黑蒜代替蒜蓉,減輕了本身濃烈大口氣的蒜味,反而多了點微微甘甜味。
黑蒜海鮮炒飯

喇沙都是即叫即煮,湯底滲出陣陣椰香和微微辣勁。
喇沙

點心不需一籠籠地叫,就算只點一粒也可上菜,包括蟹籽燒賣、荀尖蝦餃、山竹牛肉球及蜜汁叉燒酥經典款式。
點心
吃了這麼多肉食,也可吃點沙律解膩,煙三文魚脂肪條紋清楚利落,魚肉鮮美而有彈性,芒果蝦沙律混有新鮮果肉,綻放天然酸甜果香。
煙三文魚

甜品全都放於冷凍櫃內,由專人代夾,減低飛沫傳播機會。

甜品一如以往吃buffet般,款式繁多,賣相精緻誘人,單看已叫我這些甜點控心花怒放。
甜品

芒果拿破侖一層疊一層的酥皮香脆中滲出輕盈的牛油香,再加上新鮮芒果切片和軟滑的芒果慕絲,充滿層次的滋味在嘴裏一次綻放。
芒果拿破侖

即叫即燒的焦糖燉蛋亦是心水推介,糖衣燒得香脆,下層的燉蛋入口綿柔,與熱糖衣呈現溫差的對比,還有那一嫩一脆的極端質感。
甜品

當然吃得再飽也不要忘了任食Mövenpick 瑞士雪糕。
Mövenpick雪糕

飲品亦是自取,有多款汽水、果汁選擇。
飲品

最有特色的可算是清潤花果茶,輪流供應金銀花雪梨茶或無花果南北杏蘋果茶,樸實健康,養生又消滯。
清潤花果茶
Other Info. : 提早一日經酒店官網訂座可享高達 55 折優惠,生日之星於生日月份內惠顧「吃喝無限點」午餐或晚餐,可享免費生日蛋糕乙個
2020-03-21
芒果拿破侖
Mövenpick雪糕
清潤花果茶
2020-03-22 10492 views
因為看到廣告有優惠,可以用$252.2五五折食到個自助午餐。但一定要先在一日前於官網付費成功才可享用此優惠價。之後入座後會有職員核對手機QR碼。一步進餐廳,要先探熱及要用酒精液搓手。步進餐廳後填好點心紙,會有職員自行送上美食。我要在美食填上幾多人食量。如只有我一人,在空格上填上1數字。送上枱之美食是供一人份量。如不清楚點心紙上之美食,可自行走到美食區,全部美食都用透明罩罩好供食客觀看。飲品、甜品、熱窩芙及咖啡等熱飲是要自行拿取。如在官網上備註中填上有食客生日,職員會送上小蛋糕及插上洋燭。但要出示食客之身份證核對是否在該月生日。未能出示有效證明文件,恕不受埋。職員全部戴上口罩及手套。因全部食客都已經進行探熱及消毒,加上餐廳會維持食客只坐滿一半場。每枱客都有充足空間。食客可以安心食用。枱面放好一張摺好咗的A4紙,放便放好口罩。因我是一次過交出點心紙,職員會一次過放滿美食。第一碟先食個日式刺身。用冰填上枱,賣相一流。個日式刺身好嫩口彈牙,屬上等食材。因只點一人食。我拍下別的人六人份量。好大盤。第二盤是海鮮,有長腳蟹、青口及螺肉。賣相同口感都非常好。第三碟是芒果蝦沙律、白汁芝士通粉、馬來喇沙及

第二盤是海鮮,有長腳蟹、青口及螺肉。賣相同口感都非常好。
第三碟是芒果蝦沙律、白汁芝士通粉、馬來喇沙及軍艦壽司。芒果蝦好食但好細份。白汁芝士通粉好重芝士味。馬來喇沙帶有少許辣味,食到有馬國風味。軍艦壽司魚肉新鮮好食。
第四回我食香煎鱸魚、黑蒜海鮮炒飯及大蝦串燒。個香煎鱸魚好鮮嫩。黑蒜海鮮炒飯份量好細,但入口好開胃,可能加咗黑蒜,混入海鮮蝦肉,非常好食。大蝦串燒真係好失望,
根本不是大蝦,
是小蝦,
一般好食。我無點羊排,職員自行送上。但我要求回收。
職員見我食哂全枱美食,問準我是否要上燉湯。是日個湯是瘦肉煲東蟲草。老火湯好滋味。
甜品我點選水果盤、慕絲蛋糕、法式燉蛋及Mövenpick雪糕。水果盤水果好新鮮。慕絲蛋糕好重黑朱古力咖啡味。法式燉蛋甜入心。Mövenpick雪糕好好食兼好抵食。職員會幫你加上彩虹糖。全部甜品賣相一流。
最後自助咖啡。行去咖啡機按cappuccino。
好豐盛的一頓自助午餐。

日式刺身
海鮮
芒果蝦沙律
香煎鱸魚
水果盤
cappuccino
Other Info. : 送上枱之美食全部一人食兼好細份。因不想浪費食物原故而每碟都好細份。
2020-03-22
$252 (Lunch)
日式刺身
海鮮