2022-08-26 357 views
茶餐廳水準,講真有啲茶餐廳仲好食。食物真係好咸好難食。菜單縮小。葡國雞,椰菜鹹到苦。正宗葡菜唔係咁樣。大佬,食得太咸會高血壓。請正視食物水準。為什麼時代廣場啲餐廳變成咁…… 時代廣場餐廳價錢亦都貴。好心業主考慮減租。如果餐廳有貴又難食,完全唔明白點樣生存。Improvement is simple: please use less salt and let the natural flavour of your food come across to the customer or go on YouTube to find alternate recipes.
2022-08-04 549 views
時代廣場經濟港式葡式餐廳。平日午餐,$88蚊另加一收費。味道不錯,環境舒適,服務唔錯,價錢經濟合理。份量相對輕盈,反而輕盈餐的藥膳雞湯米粉的份量較多,反而最好味同最有驚喜。
時代廣場經濟港式葡式餐廳。
平日午餐,$88蚊另加一收費。

味道不錯,環境舒適,服務唔錯,價錢經濟合理。

葡式牛肝菌芝士焗鴨肉飯
葡國腸野菌肉醬芝士意粉
藥膳雞湯米粉
溫泉火山口葡國雞芝士焗飯
2022-08-03
$97 (Lunch)
葡式牛肝菌芝士焗鴨肉飯
葡國腸野菌肉醬芝士意粉
藥膳雞湯米粉
溫泉火山口葡國雞芝士焗飯
  • 鴨肝芝士牛肝菌焗鴨飯
2022-06-30 632 views
食物:葡撻不是正宗葡撻,像KFC出品,其實比KFx 差…午餐:藥膳雞湯米,不知和澳門有什麼關係,但還是叫了。米粉很粗有點硬,雞有4件,湯底有黑木耳,蟲草花,紅棗,有些許藥膳味。芝士脆豬包:呢隻芝士完全唔溶,切開時同個包分離,包成個都好硬,做唔到外跪內軟,差!凍檸茶正常。等餐時間:太久!12:15時入座冇乜人嘅時候都等咁耐。環境:卡位長窄,椅同枱太貼,肥啲會坐唔入。CP值:低回頭率: 冇大過失,但短期內唔會再幫襯,午餐no, 晚餐或者可以再俾次機會,見隔離枱order a la carte 沙律賣相唔錯。
食物:
葡撻不是正宗葡撻,像KFC出品,其實比KFx 差…
凍檸茶正常。
等餐時間:太久!12:15時入座冇乜人嘅時候都等咁耐。
環境:卡位長窄,椅同枱太貼,肥啲會坐唔入。
CP值:低

葡撻
藥膳雞湯米
芝士脆豬包
2022-06-30
$72 (Lunch)
2022-06-20 600 views
今晚有有心人陪食飯~多幸福。點了一個二人餐,再加一杯特飲及一碟馬介休炒椰菜。先來南瓜湯,南瓜打得非常幼細。但個人口味反而鍾意有少少粗獷嘅南瓜蓉,這個就真係打得很細膩,喜歡軟綿綿滑溜溜的南瓜湯的人,一定喜愛。頭盤是拼盤,有辣蝦柚子沙律,鴛鴦炸丸(墨魚及薯),及芝士多士。炸墨魚丸超好味!唔知有冇得散叫呢~想食多粒。之後即來一隻大豬手,皮做得很胞口,肉質不算乾,數普通,但收貨啦。配兩款醬料,一款有辣味的,特別喜愛!大家記得不妨試一試那一個醬汁!吃着吃着,覺得這個大豬手,有如我們的燒肉,只是不把肉醃鹹而已。跟着馬介休炒菜來了!此菜應該是穩陣之選吧!來得正好!有點蔬菜,可以減退豬手的肥膩感。食到最後,還未開始吃碳水化合物的咖喱炒飯,但已經好飽了。幸好飯的份量不數超級多,所以都能夠勉強食晒,不浪費食物。炒飯覺得比較濕咗少少,跟我們食慣比較乾身的中式炒飯唔同,但亦比燴飯乾身,他就是濕濕地的炒飯。味道方面,所謂咖喱炒飯,你就可以想像是跟星洲炒米一樣,只把米粉變做飯。星洲炒米星洲炒飯味道。吃完之後,餐飲來一個熱檸檬水。好飽好飽。完。問我會唔會再幫襯?可能一班人,冇乜要求,平民大眾化價錢,唔需要等位,就會
今晚有有心人陪食飯~多幸福。

點了一個二人餐,再加一杯特飲及一碟馬介休炒椰菜。

吃完之後,餐飲來一個熱檸檬水。好飽好飽。完。
問我會唔會再幫襯?可能一班人,冇乜要求,平民大眾化價錢,唔需要等位,就會選擇。否則,情願俾貴少少,食得精緻少少。
始終屬於大眾化葡色茶記嘅水準。

南瓜湯
2022-06-11
$350 (Dinner)
2022-06-13 503 views
可能銅鑼灣區比較少人食澳門菜所以唔需要等位就可以直接入場(雖然都有預訂枱)Order 咗個四人套餐 $988加 $70 由咸豬手 轉成 乳豬片附圖Menu - 餐湯 忌廉薯仔, 好濃郁- 清酒煮蜆 , 冇腥味,仲有鮮甜味 , 湯底有蒜蓉同草菇- 黑松露意大利麵,份量正常, 港股不是很大但味道唔錯- 個菠蘿黃金海鮮炒飯,佢哋將啲菠蘿切細粒,比其他餐廳嘅做法有啲唔同,- 個拼盤都算OK啦- 葡式烤乳豬件都好夠味- 烤雞都嫩- 個特色飲品只係雜果賓治、但係冇雜果的四人套餐四個人食如果食量唔係超大的都應該夠食埋單 $988 +$70 另加10 %$1163.8四個人,每人$290.95

可能銅鑼灣區比較少人食澳門菜
所以唔需要等位就可以直接入場
(雖然都有預訂枱)

Order 咗個四人套餐 $988
加 $70 由咸豬手 轉成 乳豬片
附圖Menu
- 餐湯 忌廉薯仔, 好濃郁
- 清酒煮蜆 , 冇腥味,仲有鮮甜味 , 湯底有蒜蓉同草菇
- 黑松露意大利麵,份量正常, 港股不是很大但味道唔錯
- 個拼盤都算OK啦
- 葡式烤乳豬件都好夠味
- 烤雞都嫩
- 個特色飲品只係雜果賓治、但係冇雜果的

四人套餐四個人食
如果食量唔係超大的
都應該夠食

埋單 $988 +$70 另加10 %
$1163.8
四個人,每人$290.95

2022-06-11
$290 (Dinner)
  • 十月初五蝦籽松露意大利麵
  • 烤焗盲鰽魚伴檸檬牛油汁煮海蜆
  • 葡式香烤乳豬件伴薯菜
  • 萄國腸波蘿蝦  黃金咖哩炒飯
2022-05-25 2006 views
因為要用咗啲商場優惠劵所以呢日就嚟到時代廣場食呢度嘅澳門菜(澳門式葡國菜🤣🤣)呢度環境都幾有葡萄牙海軍style,四人餐5個人share都綽綽有餘,份量好豐富🤰🏻是日餐湯薯仔湯幾creamy。特色小食拼盤(芝士馬介休薯球、墨魚球、辣蝦柚子沙律、芝士脆豬包)大堆頭嘅小食,薯球同墨魚丸幾香脆,墨魚丸彈牙,蝦幾大隻厚肉,芝士脆包脆卜卜,芝士份量好多🧀葡式檸檬白酒香茜煮海蜆配香烤牛油多士蜆肉份量好多,冇乜沙,味道幾清甜。葡萄牙脆皮鹹豬手睇個樣都知好脆口,個皮脆卜卜好香口😗😗葡式香烤乳豬件加多$50就可以拼埋乳豬件,同樣都係好香口,皮薄同脆。葡國腸菠蘿蝦黃金咖喱炒飯炒飯炒得乾身,帶點微微辣味同鹹香,幾好食👍🏻十月初五蝦子松露意大利麵好creamy,黑松露味濃郁,不過面頭嘅蝦子撈勻醬汁之後就唔係好食得出。香草霹靂非洲雞伴薯菜呢個麻麻地,雖然面頭鋪上唔少香料,但食落無乜味,肉質亦唔夠滑嫰😅繽紛特飲人均消費:$200推介指數(10分為滿分):7.5分

是日餐湯
薯仔湯幾creamy。

葡式檸檬白酒香茜煮海蜆配香烤牛油多士
蜆肉份量好多,冇乜沙,味道幾清甜。

葡萄牙脆皮鹹豬手
睇個樣都知好脆口,個皮脆卜卜好香口😗😗

葡式香烤乳豬件
加多$50就可以拼埋乳豬件,同樣都係好香口,皮薄同脆。

葡國腸菠蘿蝦黃金咖喱炒飯
炒飯炒得乾身,帶點微微辣味同鹹香,幾好食👍🏻

十月初五蝦子松露意大利麵

香草霹靂非洲雞伴薯菜

繽紛特飲

人均消費:$200
推介指數(10分為滿分):7.5分
2022-05-23
$200 (Dinner)
2022-04-11 877 views
香港葡國菜不多!小店地点就腳銅鑼灣時代廣場!裝修雅緻!中等價錢!試了午餐的鴨肉飯和非州鷄做法正宗!選了$298的一支葡萄牙紅酒亦有質數!最後試了木槺布甸也正宗不太甜!平均食物有水準之作!值得推介!
  • 葡式鴨肉飯
  • 木槺布甸
  • 非洲雞
2022-03-12 697 views
叫咗個二人套餐。南瓜湯不過不失,小食拼盤真係好小,個包又勁乾,方包加芝士都可以咁難食。咖哩炒飯勁咸,勁少料,冇咩咖喱香味,九成都係飯,成碟得兩隻蝦。鹹豬手勁多肥膏又多根,咬到牙都甩。配菜翠玉瓜調味奇怪。侍應對顧客服務差,對優惠券條款極不熟悉,落單前我地有首先問清楚優惠劵使用方式,本身侍應話個套餐係可以用埋優惠券嘅,所以我哋先叫,但埋單時另一位又話要用正價,冇講清楚。埋單正價七百幾完全唔值衰過茶餐廳。

鹹豬手勁多肥膏又多根,咬到牙都甩。配菜翠玉瓜調味奇怪。

2022-03-12
$350 (Lunch)
2022-03-07 585 views
〔葡國腸野菌肉醬芝士意粉 〕 $98 .肉醬入面加入咗葡國腸令咸到同口感都上升, 兩者配合都好夾, 意粉好爽口.〔 咖哩牛坑腩配白飯 〕 $108 .牛肋肉軟硬啱啱好, 薯仔完全深入了咖喱味, 咖喱汁撈飯超夾.(好味指數: 8/10)
〔葡國腸野菌肉醬芝士意粉 〕 $98 .

〔 咖哩牛坑腩配白飯 〕 $108 .

(好味指數: 8/10)
Type of Meal
Lunch
2022-03-06 475 views
嚟到銅鑼灣時代廣場係lunch早少少嘅時間唔知食乜好就嚟到呢一間食澳門葡國菜嘅餐廳🍴,見呢度嘅lunch都幾抵食餐湯🌽🥔佢個餐湯都幾好飲,應該係粟米薯仔湯,有淡淡嘅粟米味味,質地比較濃稠creamy,他在大量嘅薯仔🥔煮至蓉狀,所以飲咗之後會幾飽,仲有Croutons有蒜香🧄,香脆得來又可以增加口感唔同風味葡國腸野菌肉醬意粉🍝($78)同平時食開嘅肉醬意粉唔同,佢個意粉係用白醬煮嘅,有啲忌廉比較creamy ,味道比較淡,而上面有滿滿嘅肉醬,咪道鹹香,夠惹嘢未,仲有大量嘅芝士粉係面頭🧀,香氣更加濃郁,所以記得要將肉醬同意粉撈勻佢佢🍴,整體嘅味道會平衡好多👍🏻間餐廳都坐得幾舒服,寫食評嗰陣時先發現原來佢係同之前個篇K11 Musea food court 澳門菜係同一集團,我會比較推薦呢一間,會坐得舒服啲,食物質素都會好少少📍 小島•澳門菜 (銅鑼灣)銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場13樓1302號舖

餐湯🌽🥔

葡國腸野菌肉醬意粉🍝($78)

📍 小島•澳門菜 (銅鑼灣)
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場13樓1302號舖
2022-02-24 355 views
不可以去旅行,想念一個地方的時候,唯有吃當地菜式止癮!看過menu,見菜式吸引,價錢公道,決定和朋友一試。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🥘葡萄牙脆皮鹹豬手伴薯菜 $188⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️賣相超靚❣️一望已覺皮脆肉嫩,結果也是如此😋😋😋一咬下去,已聽到清脆的脆皮聲音,肉仍然嫩、有肉汁、沒有柴!又香又脆,分量超多,滋味無窮!忙著吃豬手,無暇吃薯菜😁但吃了烤菠蘿,幫助解膩和消化✌🏻✌🏻這道菜加入烤菠蘿,非常聰明!🥘烤焗盲鰽魚伴檸檬香茜牛油海蜆 $168⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️幾款菜式中最喜歡這道菜😍😍同樣,賣相靚❣️魚的火候拿捏得恰到好處,魚肉鮮甜嫩滑,加上檸檬、香茜、蜆、腸、菇類、欖同烤焗,本身新鮮的盲鰽完全吸收了香茜、蜆等的鮮味,鮮上加鮮,超級好味!汁料清新,吃到完全停不到!🥘椰香葡國雞配脆豬包 $138⭐️⭐️⭐️⭐️最欣賞脆豬包,的確是脆的,還有牛油香;雞嫩汁香,脆豬包蘸汁料同吃,好好味!裏面還有腸和蛋,不過我沒有吃。🥘澳葡小食雙拼(手打墨魚球拼芝士馬介休薯球)$82⭐️⭐️⭐️⭐️是脆的。個人不太喜歡炸物,所以只是淺嘗而已,橙色醬辣的,惹味!朋友表示兩款小食都好味!🍹芒果柚子沙冰 $46⭐️味
不可以去旅行,想念一個地方的時候,唯有吃當地菜式止癮!

看過menu,見菜式吸引,價錢公道,決定和朋友一試。

🥘葡萄牙脆皮鹹豬手伴薯菜 $188
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🥘烤焗盲鰽魚伴檸檬香茜牛油海蜆 $168
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🥘椰香葡國雞配脆豬包 $138
⭐️⭐️⭐️⭐️

🥘澳葡小食雙拼(手打墨魚球拼芝士馬介休薯球)$82
⭐️⭐️⭐️⭐️
澳葡小食雙拼(手打墨魚球拼芝士馬介休薯球)

🍹芒果柚子沙冰 $46
⭐️
芒果柚子沙冰

味道怪怪,既沒有芒果香,也沒有柚子的清新味道,不喜歡!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

我們貪心又多心,款款都想試,知道吃不完都要點這麼多,結果要打包😁

綜合而言,菜式好味、抵食,碟盲鰽令人回味!

$420 (Lunch)
烤焗原條盲鰽伴檸檬香茜牛油海蜆
澳葡小食雙拼(手打墨魚球拼芝士馬介休薯球)
  • 烤焗盲鰽伴檸檬香茜牛油海蜆
  • 椰香葡國雞配脆豬包
2022-01-24 1892 views
今天和友人來到銅鑼灣時代廣場逛街,行了好一會兒已經很疲累,剛巧又是吃飯時間,就不如去吃過午飯才繼續shopping!見到這裡有一間食澳門菜,疫情下不可以去澳門,就在這裡吃過澳門菜止咳先!量完體溫,按完安心出行就安排入座。這裡地方不算很大,坐下後就快快睇餐牌醫肚。我們見到一個二人套餐都幾啱食,所以就決定來個二人套餐!餐湯是南瓜湯,裡面加了幾粒麵包粒,是我最喜愛的食法,南瓜湯都打得很幼滑,南瓜味都很出,不錯!二人拼盤裡面有芝士馬介休薯球,墨魚球,辣蝦柚子沙律和芝士脆豬包,咁多樣我比較欣賞墨魚球和芝士脆豬包,墨魚球吃到墨魚鮮味,芝士脆豬包很脆,很香芝士,其他就不過不失,辣蝦柚子沙律就少了一點,如果可以多一些就好了。澳葡鴨肝芝士牛肝菌焗鴨飯,面頭大大件鴨肝,加上牛肝菌,味道很香濃,份量也很夠食,感覺很地道!香草霹靂非洲雞拼葡式香燒乳豬件,雖然得半隻雞和三件乳豬,但一上枱感覺很大碟,半隻雞都已經很大隻,乳豬切得厚厚的,每件都很大件。非州雞很多肉,肉質都做得很嫰滑,加上醬洲,回味無窮,乳豬皮很脆,還啖啖肉呢,吃起來真的很滿足!我們除了叫了一個二人餐,因為見到餐牌的甜品都頗吸引,故還點了三款甜品品嚐

我們除了叫了一個二人餐,因為見到餐牌的甜品都頗吸引,故還點了三款甜品品嚐。

蘋果金寶配雪糕,這個賣相都很吸引,蘋果金寶很大份,裡面全是有蘋果,很香肉桂味,口感崇富,味道不會太甜,加上雪糕一起吃,真得令人再三回味,這個值得推介!

小島奶凍,見到個樣很pure,所以吸引到我吃它,奶味香濃,不會太甜,軟硬適中,味道濃而不膩,很好吃!

雪糕咖啡,香濃咖啡倒入雪糕裡頭,一冷一熱,香滑口感一流, 正!

餐飲我叫了一杯凍檸茶,朋友要了一杯咖啡,朋友說杯咖啡味都很香,奶和咖啡都適中,不會很多苦澀味,看來她幾滿意杯咖啡。

2022-01-16
$408 (Lunch)
2022-01-15 327 views
這間位於銅鑼灣的葡國餐廳,主打葡萄牙菜之餘,還有些西式fusion菜,價錢合理。澳葡小食雙拼手打墨魚球有粒粒墨魚肉,十分彈牙;芝士馬介休薯球有淡淡咸魚香味及薯蓉香。葡式香烤乳豬伴薯角乳豬有六大件,烤至皮脆肉嫩,皮下脂肪薄薄一層,而且保留了肉汁,旁邊還有些薯角及蔬菜。烤焗原條盲鰽魚伴檸檬香茜牛油海蜆盲鰽用了葡萄牙腸、橄欖及檸檬等十調味,有淡淡咸肉腸及橄欖香,而且微微檸檬酸十分惹味,又能提鮮。十月初五蝦子松露意大利麵其實是黑松露意粉加了些蝦子,意粉爽口又creamy,淡淡松露香。木糠布甸&葡撻布甸不算太甜,入口幼滑;葡撻酥皮香脆,蛋香味十足。最後飲返杯巷仔奶茶,十分滿足的一餐。

澳葡小食雙拼

葡式香烤乳豬伴薯角

烤焗原條盲鰽魚伴檸檬香茜牛油海蜆

十月初五蝦子松露意大利麵

木糠布甸&葡撻
布甸不算太甜,入口幼滑;葡撻酥皮香脆,蛋香味十足。

最後飲返杯巷仔奶茶,十分滿足的一餐。

2022-01-07 358 views
小島•澳門菜 銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場13樓1302號舖平安夜早收工就梗係去shopping啦~ shopping前就梗係要醫肚先la~ 同同事兩個去咗Time Square嘅《小島.澳門菜》度食lunch,衣間餐廳一直想試好耐,但係成日都勁多人排隊,難得今日walk in唔洗等!我地叫咗兩個set lunch,套餐仲送埋餐湯同餐飲,另外每個set仲可以加配兩款小食,我地叫咗3款《溫泉火山口葡國雞芝士焗飯》個汁好味!香濃得黎又唔會太濃味剛剛好,配埋流心蛋黃一齊食勁正!再配埋大大片菠蘿好開胃!《葡式牛肝菌芝士焗鴨肉飯》好香嘅肝菌味!飯係珍珠米,整得好乾身,粒粒飯都充滿鴨肉香味,再配埋臘腸同橄欖,味道更多一個層次!《葡撻》蛋漿部份好香滑,酥皮亦好鬆脆,美中不足係個撻底比較油《海鹽檸檬燒沙甸魚》個調味係幾惹味嘅,不過魚就比較腥《芝士馬介休薯球》超級好味!連平時唔係好食馬介休嘅同事都大讚!馬介休外皮炸得香脆,內裡軟棉棉,加埋芝士嘅鹹香,超勁夾!另外再點埋個醬汁,又再多一個風味!整體黎講,衣間餐廳絕對冇令我失望!每樣餸都好好味,下次一定會再黎!
小島•澳門菜
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場13樓1302號舖

《溫泉火山口葡國雞芝士焗飯》

《葡式牛肝菌芝士焗鴨肉飯》

《葡撻》
蛋漿部份好香滑,酥皮亦好鬆脆,美中不足係個撻底比較油

《海鹽檸檬燒沙甸魚》
個調味係幾惹味嘅,不過魚就比較腥

《芝士馬介休薯球》

2021-12-18 417 views
以前貪澳門近近地都會成日過去玩下食下,但疫情關係到宜家都係未去到,除左掛住澳門既賭場,葡國菜當然唔少得,所以今晚一於去食葡國菜位於Time Square 13/F, 門口個bar枱貼上藍白色既瓷磚,令人想起澳門有好多街道名牌、招牌、牆身裝飾都以係用瓷磚畫研成,突顯澳門風格,地方尚算闊落,都坐得幾舒服海鹽檸檬燒沙甸魚用上海鹽燒既沙甸魚,再撒上檸檬汁,簡簡單單既烹調就可以食到沙甸魚既原味,但可惜其中一條是霉的,好失望8安士安格斯肉眼牛扒8安士肉眼扒比想像中大,燒得好香,叫了5成熟,又嫩又好味,另上蘑菇燒汁醬同阿根廷青醬,我就覺得唔蘸都已經好夠味,再配埋炸薯條,好夠飽澳葡鴨肝芝士牛肝菌焗飯鴨肝軟滑甘香,牛肝菌香氣撲鼻,仲有鴨肉、辣肉腸、芝士,成個飯既味道好濃郁葡國辣肉腸炒雜菜雜菜加上辣肉腸一齊炒,好夠味,但好油,每一舊菜都有層油包住的,放耐左仲油膩西柚梳打當我見到杯紅色既柚打,我就知出事了,好藥水既味道,同好甜,非常難飲呢間可以用商場優惠卷,頓時變了快餐店,上菜速度快,感覺食物一早已預備好晒,員工忙過不停,所有野既質素都全線下滑,有點失望既一餐

海鹽檸檬燒沙甸魚

8安士安格斯肉眼牛扒