母親節訂左個黑芝麻蛋糕,屋企人勁鍾意🥰蛋糕可以揀低糖或無糖,我就揀左無糖版本岩長輩食蛋糕冇用牛油焗製,同埋可能正正因為無糖,完全食到黑芝麻勁濃勁香味道!中間係有流心,好似芝麻糊咁濃郁🤤另外仲有脆脆雪糕筒,食之前放上去打卡一流📸小店位於長沙灣,同老闆傾開原來得佢一個經營,所以人手有限,原先想訂多個父親節食,佢話依家已經好爆單🤣所以記得要預早訂!世一九蒸九曬黑芝麻蛋糕無糖版$600,會員有9折優惠,稀有糖本身好貴,如果食得健康,比貴少少都冇所謂😆

2024-05-04 463 views
Fresh rose sugar free cake for Mother’s Day母親節無糖鮮花蛋糕 👩🏻🎂 $750 (一磅) 期間限定嘅一磅母親節鮮花蛋糕望落去好靚✨,適合打卡影相,面頭係粉紅色嘅夢幻玫瑰鮮花🌹,旁邊有少少白色花粒做襯托😍,而蛋糕口味有八款選擇,好似有特別嘅高知縣柚子🍊、君度蘭難橙酒🍷同埋健康嘅楓糖合桃味,今次揀咗濃香芝麻味,芝麻味道非常濃郁,蛋糕口感鬆軟🍰,無糖嘅蛋糕食落去都唔會好淡,食完之後都好滿足,而且份量夠二至六人share 食,真係好高質又有心思!蛋糕有無糖同埋稀有糖兩款選擇,蛋糕嘅宗旨係用少糖薄忌廉同埋唔加任何反式脂肪多嘅牛油🧈,係好適合控糖人士食嘅甜品,值得安心又放心👍🏻,呢款母親節蛋糕有一磅同埋兩磅選擇,另外記住係要預訂冇現貨啊🌟
母親節無糖鮮花蛋糕 👩🏻🎂 $750 (一磅)

2024-03-24 495 views
已經唔係第一次幫襯前兩次都冇寫到今次一定要寫因為呢個蛋糕真係好好食好食到我爸爸平時唔好蛋糕而且佢係一個嘴刁人士🤭點知佢聞到嗰陣蛋糕味道第一次見佢用手指偷偷地撩舊cream試味仲要撩咗三次😱我今次就買個柚子味蛋糕為咗爸爸生日預備首先佢個賣相真係好靚然後佢係低糖之選同埋佢個質感好特別又唔似海綿蛋糕但係又唔係實的的,實的的與海綿之間嗰種感覺,好like 真係唔知點形容減肥同血糖高人士真係一大恩物雖然比起普通蛋糕店蛋糕係貴咗少少同埋一定要預訂,冇現成買不過店舖好靚,出面又可以打卡🤭服務又好😊真係覺得係值回票價👍🏻
已經唔係第一次幫襯

我今次就買個柚子味蛋糕為咗爸爸生日預備
首先佢個賣相真係好靚
然後佢係低糖之選
同埋佢個質感好特別又唔似海綿蛋糕
但係又唔係實的的,實的的與海綿之間嗰種感覺,好like
真係唔知點形容
減肥同血糖高人士真係一大恩物

雖然比起普通蛋糕店蛋糕係貴咗少少
同埋一定要預訂,冇現成買
不過店舖好靚,出面又可以打卡🤭
服務又好😊
真係覺得係值回票價👍🏻

2024-03-23
TakeAway
$400 (Last Night Supper)
Celebration
Birthday
就黎生日喇,多謝朋友提早為我慶祝🥰,佢係 Cake Sakura揀左呢款靚靚低糖健康蛋糕送俾我,好窩心啊,祝我愈來愈瘦,愈來愈健康,愈來愈靚咁話喎😍講返呢款低糖蛋糕🎂君度蘭橙酒蛋糕🎂,賣相真係好靚,富有藝術感,我最欣賞佢嘅忌廉,入口綿滑之餘,帶有君度蘭橙酒香及香橙甜味🍊,裝飾嘅橙片係自家烘焙,口感薄脆帶有天然新鮮果香,味道清新怡人,再配上濃鬱可可苦味嘅85%法國朱古力🍫,令蛋糕整體味道更豐富更有層次,真係好好食😋,最驚喜係內層嘅海棉蛋糕,蛋香味濃,入口非常輕盈鬆軟彈牙,食得出係鮮製😍細問之下,原來店主對蛋糕質素好有要求,為保持蛋糕新鮮,✔️交貨前24小時內焗製,✖️絕無添加任何防腐劑,選用大豆菜油代替牛油焗製,唔怪之得口感同味道都咁正,整體含糖量又極低,真係食得開心又健康啊🥰,值得推薦❗️

見到周圍都紅噹噹,就知快要過年啦🧨大家辨好年貨未呢❓新春最講意頭🤑除咗食髮菜、蠔豉喻意發財好市外,今年都可以試試Cake Sakura推出「爆棚十三么無糖蛋糕」🌟食完包你新一年打牌鋪鋪自摸爆棚十三么,發發發😎.🌟爆棚十三么無糖蛋糕.睇到個外型就知今年年頭發到年尾🤪以十三么主題,十三隻牌圍繞中間大大個「發」字💥麻雀係用朱古力做,唔講仲以為係真牌,估唔到食得🤣造型滿分💯.蛋糕多款味道選擇,今次揀咗無糖烏龍茶😌特別欣賞店家對健康嘅堅持💖堅持唔用牛油焗製,使用美國大豆菜油零膽固醇✅無糖版本更使用天然稀有糖,並非人工代糖💕所以不論糖尿病人、孕婦、長者都食得,啱晒一家大細🫶🏻.蛋糕入口散發芬芳茶香,鮮忌廉對比坊間感覺更輕盈😋質感蓬鬆柔軟😙味道上甜度同烏龍茶淡苦完美結合,取得平衡😌平時食完蛋糕點都有啲膩,但呢款款絕對無呢種感覺🥰.由於店家小店經營,所有蛋糕都係店主人手取貨前當天製作👩🏻‍🍳大家想買的話,記得提早預訂☎️順帶一提,佢哋都有製作一啲Cup Cake、散水餅、曲奇等小茶點,有興趣都可以上佢哋官網睇睇😝

🌟爆棚十三么無糖蛋糕

爆棚十三么無糖蛋糕
依家愈黎愈多人注意健康🫶🏻,好多人食野都已經用代糖,而蛋糕都唔例外架。今日揾左👩🏻‍⚕️護士姐姐買蛋糕🍰,揀左好可愛嘅龍貓款🥰,全人手製。食落好重芝麻香🖤。呢款蛋糕完全冇牛油成份❌,反而係用左美國大豆菜油零膽固醇去制作✨Cream就更加唔使擔心😉,因為佢地用左動物鮮忌廉,當中不含反式脂肪,口感同樣香滑😌無糖蛋糕帶有甜味,因為係使用左天然稀有糖去焗製,無論係💁🏻‍♀️糖尿病人士、孕婦、BB、長者同埋Keep Fit嘅大家😝想買就要提早預約啦,因為佢哋每日限量發售😎因為佢地想確保質素😋每日新鮮製造❤️

2023-10-16
TakeAway
就快到母親節,為咗好好答謝媽媽嘅愛,當日當然要揀個靚靚蛋糕慶祝一下🥰同屋企長輩切蛋糕,最愛就係去「Cake Sakura 」選購🌸主打健康無糖/低糖手造蛋糕,家中老人家絕對可以放心食😌.🌸母親節鮮花蛋糕(低糖)💰$630(6吋)蛋糕一出場,賣相已經成功奪取老媽子芳心😍盛放中粉紅玫瑰配搭滿天星,底下粉紅蛋糕加白忌廉點綴💕一上枱全家即刻拎起電話打卡,阿媽勁開心😆唔只賣相,味道全家都好滿意😋蛋糕採用低糖配方,加入外國進口嘅玫瑰花瓣蜂蜜🍯入口充滿獨特玫瑰清香,甜度適中🌹而且餅店一向堅持蛋糕中不加牛油,並使用美國大豆菜油及動物鮮忌廉,不含膽固醇及反式脂肪✅所以食完整個感覺都好輕盈,唔會有種好膩嘅感覺😚而且蛋糕質地依然鬆軟,唔會因為無加牛油而影響👍🏻.如果屋企有老人家,或者父母上咗年紀,最好唔好食啲咁Heavy嘅蛋糕🥲唔知點揀的話,「Cake Sakura 」絕對幫到你❣️店主以前係醫護人員,所以特別注重健康,亦因此蛋糕都採用無糖或低糖配方,什至糖尿病人都食得🤟🏻今個母親節,一於揀個大方得體靚靚玫瑰蛋糕,好好答謝媽媽💕.所有蛋糕都係取貨24小時前焗製,記得先提前訂購💖
母親節鮮花蛋糕

🌸母親節鮮花蛋糕(低糖)
💰$630(6吋)

所有蛋糕都係取貨24小時前焗製,記得先提前訂購💖
  • 母親節鮮花蛋糕
2023-04-23 641 views
早前帶左姨甥女參觀位於長沙灣嘅李鄭屋漢墓博物館,喺附近四圍行下嘅時間,姨甥女見到一間好靚既粉紅色🍰蛋糕店,仲拖住我跑去話要影門口嘅🌸櫻花樹。原來呢間蛋糕店同坊間嘅蛋糕店好唔同,佢哋係一間無糖(稀有糖)手工蛋糕專門店,只賣健康嘅無糖蛋糕🤩。姨甥女不嬲好鍾意食甜野,🫣我都難免擔心佢食得太多會好肥又唔健康。後來知道佢哋啲蛋糕並唔係用牛油焗製,而係用美國大豆菜油,真正零膽固醇。無糖蛋糕亦使用天然稀有糖焗製,並非人工化學代糖,😳非常適合怕肥或糖尿病人士食用。連忌廉都係用動物鮮忌廉,不含植物忌廉中嘅反式脂肪,真係非常健康啊!😍咁啱姨甥女睇中咗個四眼造型嘅無糖比利時朱古力蛋糕,本來諗住即席買個嚟試下,點知店主話個蛋糕已經Reserved🥹,佢哋為咗保證材料新鮮,只會係取貨前24小時內焗製,所以必須於兩天前預訂。唯有等佢生日個陣再買畀佢食啦!😆😆最近姨甥女生日啦,🎉今次我提前兩日預訂左無糖比利時朱古力蛋糕。預訂時,店員細心提醒可以揀用豆奶代替牛奶,迎合對奶製品敏感人士,真係既健康又貼心,令我都即刻放心預訂!☺️☺️姨甥女見到個蛋糕好開心,仲話四眼造型好襯戴眼鏡嘅佢,而且靚到唔捨得食添,哈哈!🤣🤣蛋糕一食落

蛋糕一食落口,質感同普通蛋糕好唔同,食落較為軟綿綿,忌廉非常香滑😋另外,朱古力亦唔會一味得個甜字,食到可可豆嘅味道之餘,又唔會太甜!🥰

呢間手工蛋糕專門店,由店舖design到出品都好有heart啊,係一間值得支持嘅小店❤️
2023-04-03 547 views
📍Cake Sakura阿哥阿嫂結婚周年,難得一家人一齊食飯,有老有嫩有年輕人,當然揀蛋糕都唔可以馬虎啦!最近睇到有一間bakery既蛋糕用稀有糖,標榜零膽固醇,無糖或者低糖版本,唔用牛油,而用大豆菜油,而且忌廉係用動物鮮忌廉,可以避開反式脂肪,真正啱晒一家大細食😎❗️❗️❗️最重要嘅係由落單去到見到個蛋糕都係一站式服務,完全唔使行出屋企一步,送貨送到屋企門口,啱哂我呢啲懶人😍❗️❗️❗️👅 無糖保加利亞玫瑰蛋糕 6寸 $580個蛋糕吱花超級靚,仲有店主專登送嘅獨角獸棉花糖,真係好唔捨得切開🥹蛋糕係用稀有糖,加入咗保加利亞玫瑰嘅粉紅色花瓣,玫瑰香味唔會好似香精咁,清新得黎亦都好特別。入面嘅海棉蛋糕完全冇使用牛油同糖,實在得黎亦夠濕潤,啱哂keep fit或者關注血糖嘅朋友仔!
📍Cake Sakura

👅 無糖保加利亞玫瑰蛋糕 6寸 $580
.今次介紹得比較詳細 因為小編今次揀蛋糕之前做咗好多research‼️✨ 可以同大家分享🤣.其實小編就快生日了🤣 但其實屋企人有啲各種健康問題😩 畢竟佢地已經有番咁上下年紀🥲 所以平時就算買生日蛋糕佢哋都唔可以食太多🥹 但係生日真係一個好重要嘅日子🥹 每次都想切蛋糕嘅時候大家放人咁食 唔洗就住就住☹️☹️ 食個蛋糕慶祝生日都要計住有幾多糖分真係好痛苦🥲🥲.🐷手繪黑芝麻龍貓蛋糕 (無糖)👉🏻👉🏻賣相好靚好吸引我🥹🥹蛋糕無店主自己一個親手畫出嚟🥹🥹見佢係新出嘅款式 龍貓✨以前細個睇開宮崎駿嘅動畫🇯🇵 一直都好鍾意龍貓同埋千與千尋🤣 (唔知大家有冇睇開)不過由細到大都冇乜點食過一啲造型好靚嘅蛋糕 都係大個咗之後會同朋友慶祝生日先會食到多啲唔同款式嘅蛋糕🥹👉🏻👉🏻味道好多睇開我哋個page嘅人都知道😂小編真係好鍾意黑芝麻味嘅野食😆呢個蛋糕黑芝麻味幾重 有啲似係芝麻糊嘅嗰種味道 (當然啦 芝麻糊熱食嘅話 香味係會隨着熱氣漂散會更香) 忌廉裏面嘅芝麻香味唔錯 連個bas嘅戚風蛋糕 都有啲芝麻味個忌廉亦都係口感幾滑 絕對唔會有油膩感/ 鞋烚烚👍🏻👍🏻 呢方面真係做得唔錯 .健康✨✨以下係個人分享👺😹呢幾

🐷手繪黑芝麻龍貓蛋糕 (無糖)
👉🏻👉🏻賣相好靚好吸引我🥹🥹
蛋糕無店主自己一個親手畫出嚟🥹🥹
見佢係新出嘅款式 龍貓✨
👉🏻👉🏻味道
健康✨✨
以下係個人分享👺😹

呢幾年嘅經驗都令屋企有人生日都唔敢買太大個蛋糕😞 因為屋企人唔可以食太多 所以屋企通常索性買個超細個嘅嚟慶祝生日🎂
但係原來係有#稀有糖 呢樣野 就算係長者🧓🏻👵🏻/ 小朋友/ 孕婦🤰/ 糖尿病患者/ 減緊肥 都岩食🥹
所以就唔需要擔心佢哋唔可以食太多 買大個啲都唔怕🥹🥹 真係好岩小編屋企‼️‼️ 因為屋企咁多人 集齊左 長者…糖尿病患者…小朋友…仲有努力減緊肥嘅人…😅
年年屋企都係叫我自己揀個蛋糕👽 但因為屋企好多限制😂😂 所以呢幾年都係同屋企人食啲普通啲嘅蛋糕 (無論自己生日或者屋企人生日都係)
今年就決定睇吓有冇啲啱大家食嘅蛋糕 廢事大家又喺到講講講…🥹

#大謬誤‼️
開頭以為無糖=0甜😂
低糖多糕=糖一半糖😂

👉🏻糖
原來無糖蛋糕 有啲係用代糖
咁我開頭以為啲蛋糕標明嘅「健康」只係講緊另一啲貴少少嘅代糖
之前見到IHerb都有一啲20幾蚊一包仔嘅代糖😗
不過見到呢間蛋糕舖頭嘅無糖蛋糕係用#稀有糖 雖然都聽講過 單就真係冇深究究竟係啲乜嘢😂😂
原來佢係冇人工化學嘅一種代糖👍🏻
亦都唔似某啲代糖食落有種令人唔太能夠習慣嘅味道😆(IHerb有一隻代糖就係咁樣😩)
所以啱啱所講…岩曬屋企啲人食😂

👉🏻忌廉
開頭以為植物忌廉會比較健康🥹 但係原來植物忌廉裏面有反式脂肪
用動物鮮忌廉 反而口感會比較好

👉🏻蛋糕可以唔用牛油
以前中學家政堂嘅時候 老師講過話好多甜品都係用牛油🧈 雖然小編間唔中都會整吓嘢食 但係唔專業嘅我 真係唔知道原來可以用其他又去代替牛油😂
今次呢一間係用咗美國大豆菜油 咁就可以冇 #膽固醇 屋企人有糖尿又有高血壓 膽固醇個數都唔太靚仔😂😂 所以比較啱我屋企
綜合呢幾個原因 最後喺我本身揀咗嘅四至五間蛋糕店裏面揀咗呢一間✨
希望我上星期做嘅一啲research都可以幫到大家 俾多啲參考價值大家👍🏻👍🏻
屋企人上星期生日 想搵個特別啲既生日蛋糕😍上網碌碌下見到呢款好特別既🐴蛋糕🤣長勝長有!店家主打健康蛋糕 用左少糖配方製作 無論外型定味道都岩晒 屋企人見到都好鐘意🥰送禮/生日既人收到一定好開心🤣🙌🏻呢款蛋糕絕不使用牛油焗製🧈使用美國大豆菜油及天然稀有糖焗製 零膽固醇 加上動物鮮忌廉 口感香滑而且不含植物忌廉中的反式脂肪平時唔食得咁多甜野既👵🏻👴🏻都適合仲適合糖尿病人士、孕婦、BB、長者🙌🏻低糖蛋糕含糖量極低 吃得輕營無負擔而且每日新鮮製造 24小時內焗製🤣今次簡呢款蛋糕既口味好選合屋企人👵🏻👴🏻用左古早味軟棉棉既戚風蛋糕 濕潤又鬆軟中層加入粒粒香滑甘栗子蓉🌰味道濃郁!Cream好輕盈 食落夠香又唔會有負擔🔥

呢款蛋糕絕不使用牛油焗製🧈
使用美國大豆菜油及天然稀有糖焗製 零膽固醇
加上動物鮮忌廉 口感香滑而且不含植物忌廉中的反式脂肪
平時唔食得咁多甜野既👵🏻👴🏻都適合
仲適合糖尿病人士、孕婦、BB、長者🙌🏻
低糖蛋糕含糖量極低 吃得輕營無負擔
而且每日新鮮製造 24小時內焗製🤣

今次簡呢款蛋糕既口味好選合屋企人👵🏻👴🏻
用左古早味軟棉棉既戚風蛋糕 濕潤又鬆軟
中層加入粒粒香滑甘栗子蓉🌰味道濃郁!
Cream好輕盈 食落夠香又唔會有負擔🔥
2023-03-13
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Tea
2023-03-07 343 views
📍 長沙灣保安道 55號美寧中心C7地下 ✨無糖70%法國朱古力蛋糕✨食過返尋味🤩唔講都唔知係無糖我上網睇返~原來係用上稀有糖替代砂糖~食落甜味自然~真心♥️要介紹下比大家特別係好似我禁喜歡食甜品又怕肥人仕無糖朱古力🍫 係法國直送~非常濃香使用美國🇺🇸大豆菜油~零膽固醇👍🏻絕無牛油成分~蛋糕入口口感紮實配上動物鮮忌廉~口感好香滑加埋夏威夷果仁~同埋玫瑰花做裝飾真係又靚又好味🤤*同埋呢款蛋糕適合糖尿病人仕食用每次建議輕嚐最多1/4件~👍🏻無糖蛋糕每日限量12個😍店主全人手手工製作保證24小時内新鮮製作🤩大家記得2日前網上預訂~更可以聯絡店主訂製客製手工蛋糕

📍 長沙灣保安道 55號美寧中心C7地下

✨無糖70%法國朱古力蛋糕✨
食過返尋味🤩唔講都唔知係無糖

我上網睇返~原來係用上稀有糖
替代砂糖~食落甜味自然~
真心♥️要介紹下比大家

每次建議輕嚐最多1/4件~👍🏻

無糖蛋糕每日限量12個😍
店主全人手手工製作
保證24小時内新鮮製作🤩
大家記得2日前網上預訂~
更可以聯絡店主訂製客製手工蛋糕
有冇人同我一樣係農曆新年之後肥咗勁多🤰🏻可能因為前排都係生日嘅關係,食到飽飽濟濟,個肚腩就嚟跌出來嘅感覺🤫今次就發掘到原來香港有蛋糕店係主打健康嘅蛋糕,而且外形都好靚,非常啱晒咁多位擔心蛋糕太肥嘅女士同埋注重健康嘅人🏋🏻今次趁着同樣減緊肥嘅朋友生日,揀咗無糖士多啤梨蛋糕 ($580/1lb)🎂淨係成個蛋糕個造型已經夠晒粉紅,中間仲有啲金箔裝飾,啱晒打卡💗啲士多啤梨嘅份量都幾多,一打開個盒已經聞到勁大陣士多啤梨香味😝除咗面頭,夾層都放咗唔少士多啤梨🍓佢啲cream好輕盈,食落去夠香又唔會負擔,蛋糕體都夠濕潤😛 雖然佢哋話無糖,但其實佢哋用咗天然稀有糖,其實食完成個蛋糕都唔覺得同平時嘅蛋糕糖有咩分別😂佢哋仲有其他唔同款式嘅蛋糕,因為佢哋嘅蛋糕師以前係做醫療行業,所以對蛋糕成份嘅了解好清晰,如果有唔同嘅飲食需求,例如係糖尿病、生酮飲食等等都可以向佢查詢🤤

2023-02-13 306 views
屋企有一位好鍾意食甜嘢,但其實唔可以食咁多甜野嘅人叫佢唔好食咁多甜野啦 講就容易 對嗜甜的糖尿病患者其實好痛苦身為家人 好想佢食得自在又健康唔係好多蛋糕小店都有做適合糖尿人士食用的蛋糕拜託了店主做了一款梨山冷香烏龍茶蛋糕採用稀有糖來代替一般的糖 不單長者糖尿 連妊娠糖尿病者都啱食取貨當日 蛋糕才剛剛新鮮做起 店主真係好sweet好體貼入口先感受鮮忌廉的幼滑和海綿蛋糕的輕盈隨之而來是清新的烏龍茶味淡淡的清甜中夾雜着台灣梨山頂級烏龍茶粉帶來的回甘上面是經過烘焗的燕麥片 增加口感啱晒鍾意食茶味蛋糕嘅朋友最重要係見到屋企人食得開心又滋味
屋企有一位好鍾意食甜嘢,但其實唔可以食咁多甜野嘅人
叫佢唔好食咁多甜野啦 講就容易

淡淡的清甜中夾雜着台灣梨山頂級烏龍茶粉帶來的回甘
上面是經過烘焗的燕麥片 增加口感
啱晒鍾意食茶味蛋糕嘅朋友
最重要係見到屋企人食得開心又滋味

話說我全家都好怕甜(除左我😂),但有時又心思思想食蛋糕🎂所以我就成日搵有無好食嘅少糖/微糖蛋糕,不過都真係好少鋪頭有做,今次有朋友推薦就試下呢間主打稀有糖手工蛋糕嘅小店🥰佢地嘅蛋糕都無用牛油同非常低糖,而有特別label嘅無糖蛋糕就會用稀有糖代替,店員話係連糖尿病人都可以食嘅😳都幾貼心今次我簡左無糖70%法國🇫🇷朱古力蛋糕(580hkd),本身以為用稀有糖會無咩味又唔甜,但食落居然同普通蛋糕嘅甜味差唔多😳而且味道都幾有層次,蛋糕🍰係微甜,口感好綿密同好夠濕潤,cream就相對比較甜啲,朱古力🍫味好香濃,一拎個蛋糕出黎已經聞到,連我婆婆都讚好😂咁應該都真係值得一試!#foodiblum甜點

#foodiblum甜點
2023-02-07
$500 (Dinner)