2017-09-30 843 views
今日我們4個好姊妹出街食飯,訂了蒸9層海鮮塔,選擇了這間餐廳!到埗,經理都要準備一下才比到枱我地。今日在房中食,有好有唔好。好的-少些人,只有4張枱,安靜一點;唔好的-無人理;乜都要自己黎。服務員這裡不是太主動幫忙,態度也麻麻!食品:9層海鮮塔1. 有點沙,但都幾新味!2. 大隻,好鮮甜,好好味3. 細粒肉,但新鮮4. 好食,但無特別5. 魚肉好滑好鮮魚味,不錯6. 見佢真係活著的 好大隻 好爽好甜!7.只有一隻蟹、用龍蝦代替,蟹都多膏!8. 鮑魚有係只有3隻,一隻帶子代替都可以,大小都可以9. 打邊邊:湯底好甜,魚及響螺湯底,加上海鮮層層流下的精華,我們再叫了蜂巢豆腐配羊肉;牛脊肉;炸魚皮配響玲 豐富滿足的晚餐

服務員這裡不是太主動幫忙,態度也麻麻!

食品:9層海鮮塔
9層塔
1. 有點沙,但都幾新味!
2. 大隻,好鮮甜,好好味

3. 細粒肉,但新鮮
4. 好食,但無特別

5. 魚肉好滑好鮮魚味,不錯

6. 見佢真係活著的 好大隻 好爽好甜!

7.只有一隻蟹、用龍蝦代替,蟹都多膏!

8. 鮑魚有係只有3隻,一隻帶子代替
都可以,大小都可以
9. 打邊邊:

蜂巢豆腐配羊肉片
牛脊肉
炸魚皮配炸響玲
2017-09-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
9層塔
蜂巢豆腐配羊肉片
牛脊肉
炸魚皮配炸響玲
小肥牛地都打邊爐始祖,有細個開始嘅嘅選擇,每次打邊爐都會諗到呢間先。今次同朋友黎宵夜時段,九點後冇諗過咁抵食,係超級超級抵,所有嘢牛同海鮮都係半價。食物水準唔錯,又多選擇,而且佢地又容易book枱。叫咗個火焰醉蟹牛皇煱試下,呢個火焰醉煱好香, 蟹同牛都好味。我最鍾意食嘅花甲,大大隻,多肉,好新鮮仲郁緊,encore左兩次因為太抵食!! 分量唔少而且非常新鮮。其他火煱料如肥牛,水餃,蝦滑都係水準之上。三個人叫咗咁多嘢食,有牛有海鮮,都係六百幾蚊,超級抵食!!

食物水準唔錯,又多選擇,而且佢地又容易book枱。

其他火煱料如肥牛,水餃,蝦滑都係水準之上。

三個人叫咗咁多嘢食,有牛有海鮮,都係六百幾蚊,超級抵食!!
Type of Meal
Last Night Supper
  • 花甲
2017-08-01 1398 views
真係太耐冇食過小肥牛,已經唔記得有咩特別,今次因爲朋友生日,所以就三人行黎打邊爐環境算大而且侍應服務好親切,同我地有傾有講又做介紹打邊爐前,先叫左枝紅酒同刺身。。。活鱆紅刺身兩食,魚頭拎黎炸,魚身做刺身或打邊爐,活鱆魚刺身相對黎講可以更加新鮮,亦都試左將刺身打邊爐,比較底下,我就比較中意刺身食法,反而炸魚頭有d驚喜,香口但又保持到魚ge鮮甜味,值得一讚。。。小象扙蚌象扙蚌鮮甜,爽口,新鮮,好食難怪侍應話每日好快賣曬!。。。打邊爐方面,可以睇睇menu 先打邊爐最緊要睇材料新唔新鮮,基本ge打邊爐材料張menu 紙都有嫁啦,蔬菜類個d都尚算新鮮,比大家睇下我地點左ge以下材料:。。。極品手切本地肥牛Le 碟牛賣相已經睇得出佢新鮮但唔算好極品,因為唔夠香。。。美國桶蠔好大粒!味道都好鮮甜,一口咬落去好juicy 有驚喜。。。桂花蚌兩個字:爽口!。。。蝦上菜時蝦重識不斷動就知佢有幾新鮮。。。鮮四寶丸丸最緊要用料新鮮,煮完要爽口,彈牙,我個人覺得係彈牙,特別係墨魚丸,香口又彈牙。。。黑松露水餃唔...唔難食但完全食唔出黑松露味,普通。。。總括黎講用料都算新鮮,但價錢偏貴少少,因為坦白講又未去到

環境算大而且侍應服務好親切,同我地有傾有講又做介紹

打邊爐前,先叫左枝紅酒同刺身

活鱆紅刺身

小象扙蚌

象扙蚌鮮甜,爽口,新鮮,好食
難怪侍應話每日好快賣曬!

打邊爐方面,可以睇睇menu 先

極品手切本地肥牛

Le 碟牛賣相已經睇得出佢新鮮
但唔算好極品,因為唔夠香

美國桶蠔

好大粒!
味道都好鮮甜,一口咬落去好juicy
有驚喜

桂花蚌

兩個字:爽口!

上菜時蝦重識不斷動就知佢有幾新鮮

黑松露水餃

唔...唔難食但完全食唔出黑松露味,普通

總括黎講用料都算新鮮,但價錢偏貴少少,因為坦白講又未去到好高級,可以調整一下,但如果一班人食的確係一個幾好選擇,有驚喜到因爲材料唔算馬虎,有認真製作而且服務好親切

分享完畢🙇🏻‍♀️
2017-07-06
$500 (Dinner)
Celebration
Birthday
2017-07-06 1324 views
突然好想打邊爐,未試過小肥牛,所以用openrice book位,重有七折優惠,6點去到都重有好多位,但坐坐下就爆哂場!個待應姐姐好nice,推介左好多好食嘅野比我地,所以都叫左好多刺身同海鮮食,個蜆最抵食,$28/13~15粒 重有七折,重要係好肥好鮮甜,個BB 象拔邦都好甜,重加多少少份量pp我地㖭~另外推介蝦滑同墨魚滑!個咸菜豬肚湯底好多料好正👍🏻又係好好食~第一次食就有好印象,下次要多啲人黎食可以嗌多啲款試下先~
2017-07-06
$120 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
  • 蝦滑
2017-06-12 1167 views
好多年前已經開始幫襯小肥牛 第一次接觸係北角 一試就愛上哩排咁啱見到OPENRICE BOOK枱有7折咁緊係即刻BOOK啦就係咁 我地一行四人就去左打邊爐啦朋友話揀個清清地既 佢既湯底係有味既但就好似唔係蕃茄薯仔既味而係一般打邊爐湯底既味 不過都真係足料既打邊爐最緊要係肥牛 做得火鍋店肥牛好食係最基本基本上每一次尼到小肥牛都唔會失望 但今次就真係失準喇第一塊以為係我地自己淥得太耐所以好硬 但原來無論淥10秒定30秒都一樣係咁硬..直頭係咬到攰想LUR出尼咁濟.. 平時肥牛食極都唔夠..今次擺哂係度都冇人食...其實我係為左哩兩樣而尼 堅好食 每次尼都必食牛丸入邊包住D芝士 第二度真係食唔番哩種味仲有墨魚丸包住粒鵝肝 咬落去鵝肝D油慢慢滲出尼 諗起就肚餓當然兩種丸都彈牙 絕對值得一試呀!!!其他冇影相 都係打邊爐既普通野不過有樣真係要讚下 有個長頭髮既呀姐 口音唔係好正 但服務態度超好 又有笑容 早知問佢叫咩名 好想高度讚揚佢

而係一般打邊爐湯底既味 不過都真係足料既
蕃茄著仔牛腩湯底

打邊爐最緊要係肥牛 做得火鍋店肥牛好食係最基本
基本上每一次尼到小肥牛都唔會失望 但今次就真係失準喇
直頭係咬到攰想LUR出尼咁濟..
平時肥牛食極都唔夠..今次擺哂係度都冇人食...
手切本地肥牛

其實我係為左哩兩樣而尼 堅好食 每次尼都必食
牛丸入邊包住D芝士 第二度真係食唔番哩種味
仲有墨魚丸包住粒鵝肝 咬落去鵝肝D油慢慢滲出尼 諗起就肚餓
當然兩種丸都彈牙 絕對值得一試呀!!!
鵝肝墨魚丸 & 芝士牛丸

其他冇影相 都係打邊爐既普通野
不過有樣真係要讚下 有個長頭髮既呀姐 口音唔係好正
但服務態度超好 又有笑容 早知問佢叫咩名 好想高度讚揚佢
2017-06-09
$200 (Dinner)
鵝肝墨魚丸 & 芝士牛丸
2017-05-28 892 views
見小肥牛係open rice預訂會有5折優惠,諗都唔諗即click入去訂座,但只淨返9pm有位,咁都冇所謂,反正聽日Sunday, 大家都唔駛返工!其實我地以前成日黎食,不過實在開左太多不同火鍋店,而且又平又好食,所以好耐冇黎,不過見今次成半價優惠,就約埋朋友再黎!湯底我地揀咗雙拼,番茄薯仔牛腩鍋拼潮式鹹菜豬肚豬手鍋,但冇乜味道,太清!手切牛頸脊,切得太厚,一大一細,同以前差太遠!手打墨魚滑仲可以接受,爽口!韭菜餃幾好食,皮薄!雖然d蜆好細隻,但半價左先$14, 都幾底食!
手切牛頸脊,切得太厚,一大一細,同以前差太遠!
手打墨魚滑仲可以接受,爽口!
韭菜餃幾好食,皮薄!
雖然d蜆好細隻,但半價左先$14, 都幾底食!
2017-05-27
$130 (Last Night Supper)
  • 手打墨魚滑
  • 韮菜餃
2016-04-03 8689 views
牛魔皇嘅我特別鍾意黎小肥牛, 因有質素同價錢合理~ 特別依家餐牌改咗可以兩樣食物合拼一碟價錢, 呢個安排好好, 少人兩人一枱變咗都可以叫多d種類~雪花肥牛: 好味新鮮, 顏色鮮紅均勻, 入口軟滑有口感, 但份量比較少~炸腐皮: 必叫項目, 新鮮即炸到好脆, 脆卜卜, 放入湯兩三秒入口仍然脆, 食唔停口~魚滑: 入口彈牙~白牛柏葉,  芋絲, 金菇等都好味~總括, 非常滿意!!

魚滑: 入口彈牙~

白牛柏葉,  芋絲, 金菇等都好味~

總括, 非常滿意!!
2016-02-18
$250 (Dinner)
  • 炸響鈴/炸腐皮
2016-01-22 6684 views
係鵝頸橋附近嘅友光大廈4樓,人都几多下,不過值得一提嘅係,服務態度非常好,唔似有D店嘅服務員唔想理人咁。係地象拔蚌好新鮮,味道異常鮮美,不過人多吖,唔夠分食得唔過癮,老細請客又唔敢太過分,下次再來食過,不過~就是有D貴吖。手切肥牛真係正,食得欲罷不能吖,話係邊度邊度進口嘅牛肉,我係唔係几注意呢D嘢嘅,不過牛肉真係好食,好鮮甜,燙一下就食得了,如果唔係覺得應該要節制下真係食個十幾碟都得吖。特色丸子真材實料,彈牙有嚼頭。炸枝竹蘇蘇的放在湯裡燙過好香好滑。鵝腸都好爽脆,配上辣辣地嘅蘸醬,係嘅唔錯嘅選擇。返尋味吖,下次真係要再去食過先得。
2016-01-17
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
$350 (Lunch)
2015-05-19 4045 views
話說很久以前我都去過小肥牛吃火鍋,當時覺得「不就是又一家火鍋店」,想不到今時今日小肥牛竟然跟 Green Monday 合作搞素火鍋呢!因此, 蒙 Green Monday 邀請, 早前我和一眾素食名博客(我只是沾沾光而已)來到銅鑼灣的小肥牛一嚐他們大廚精心研發的素火鍋!吃火鍋少不了的混醬環節...正式吃火鍋之前, 先來點冷盤, 這個冰鎮百靈菇是招牌菜, 質感像鮑片, 帶點爽口, 味道隱隱帶點酒香; 沾點醬油和青芥辣吃倒有三分像刺身。有專用的素食火鍋餐牌啊!湯底方面, 特別推薦三款湯底:素昆布清湯鍋底、素蔬菜高湯鍋底和素沙嗲鍋底(另有麻辣鍋底可轉素的)。我最喜歡素蔬菜高湯鍋底, 清甜得來又有大量蔬菜可以吃。素昆布清湯鍋底是味道最清的湯底, 沙嗲和麻辣也受到不少朋友喜愛。Go Green 火鍋配料方面,精粹其實是四款小肥牛獨家創製的素餃子:松露雜菌餃、雪菜玉燥餃、紫椰菜素餃和紅番玉子餃,口味獨特,別處吃不到呢。松露雜菌餃富菌香, 雪菜玉燥餃味道偏濃, 適合重口味人士;紫椰菜素餃顏色高貴,加了素雞醬更富風味, 紅番玉子餃即是蕃茄雞蛋餃, 市面不算常見, 加了粉絲更添口感。有些是來貨(例如從
火鍋少不了的混醬環節...

冰鎮百靈菇
有專用的素食火鍋餐牌啊!
2072 views
素蔬菜高湯鍋底
我最喜歡素蔬菜高湯鍋底, 清甜得來又有大量蔬菜可以吃。
素昆布清湯鍋底, 素沙嗲鍋底
素昆布清湯鍋底, 麻辣鍋底

松露雜菌餃富菌香,
雪菜玉燥餃
雪菜玉燥餃味道偏濃, 適合重口味人士;
紫椰菜素餃
紫椰菜素餃顏色高貴,加了素雞醬更富風味,
紅番玉子餃
響鈴, 素墨魚丸, 香芋丸, 寬條粉絲
有些是來貨(例如從人氣素食超市甘薯葉取貨的香芋丸, 素牛丸, 素墨魚丸等等
響鈴灼一秒就可以了, 很香呢, 大家安歌了好幾次!
素牛丸
海洋竹笙
海洋竹笙貌似牛肚,索汁力強,配沙嗲湯底最佳!

另有一系列雲南野菌, 倍添貴氣:
濃香牛肝菌
濃香牛肝菌
珍香羊肚菌
珍香羊肚菌
極品松茸片
極品松茸片
鮮香姬松茸
鮮香姬松茸
當然要再配點蔬菜, 如皇帝菜
或油麥菜才夠完美!
(左)鮮奶布丁、(右)柑橘啫喱
最後試了兩款甜品: (左)鮮奶布丁、(右)柑橘啫喱,
這兩款甜品不知有沒有魚膠粉,我沒所謂照吃可也,各位素友麻煩自行留意一下。

想試齊多款特色火鍋料,可以點素火鍋套餐。就算不是全點素菜,試下新口味也無妨啊。
每日於全線小肥牛供應,星期一 Green Monday 惠顧素火鍋更有75折優惠呢!
Dining Offer
Tasting Event
冰鎮百靈菇
素昆布清湯鍋底, 素沙嗲鍋底
紅番玉子餃
紫椰菜素餃
雪菜玉燥餃
2015-01-02 8465 views
天氣凍,宵夜時段搵食肆!打邊爐確係一個唔錯嘅選擇!上Openrice search銅鑼灣可以宵夜打邊爐嘅火鍋店真係唔到搵到呢間小肥牛, 都算係心水!一於book位去試, 本身都冇太大期待心諗間間都差唔多啦!點知食完真係有驚喜!4個人叫左個芫茜湯同沙嗲湯, 湯底夠濃味! 湯底係打邊爐嘅基本! 所以比個good宵夜時段有10蚊碟薄切肥牛, 每枱2碟, 份量夠! 又平又好食!最重要係唔會好似任食火鍋果d普通肥牛!  係呢度比個第2個good再叫左魚滑! 又爽口又彈牙, 另外再叫左打邊爐必食嘅炸魚皮! 嘩成隻手板咁大塊! 又脆卜卜, 比第3個good唯獨個酸梅湯失望少少, 得甜味!雖然飲野嘅選擇係少左d, 但總括係好食嘅..下次宵夜打邊爐銅鑼灣嘅話應該都會揀番呢間!
天氣凍,宵夜時段搵食肆!
打邊爐確係一個唔錯嘅選擇!

搵到呢間小肥牛, 都算係心水!
一於book位去試, 本身都冇太大期待心諗間間都差唔多啦!
點知食完真係有驚喜!

下次宵夜打邊爐銅鑼灣嘅話應該都會揀番呢間!
2014-12-29
$250 (Last Night Supper)
  • 雙拼魚滑
  • 炸魚枝
2014-02-06 12017 views
小妹12月牛一,但姊妹們各有各忙最後延遲到1月才能齊人吃飯。見天氣寒冷,值機會去一直好想試的小肥牛火鍋活魚專門店。枝竹海皇巨魚頭鍋:這個湯底濃而不膩,不錯的選擇。但我們只顧著吃其他,最後魚頭肉都給滾個稀爛,沒法吃到。美國雪花肥牛:現在牛肉價格上漲了很多,這肥牛雖然不是佈滿雪花,但味道還可以。牛立方體(沒有拍照):如先前另一食評所言,可以不試。中間難熟之餘,過韌很難咬,難消化。18歲脆鯇腩:可愛的名字;很新鮮亦夠爽,好此物者不容錯過。鮮四寶丸:全部都爽口彈牙,可惜數量太少。招牌御黃喉:非常爽脆,必吃之選。金菇、本菇、皇帝菜:很乾淨新鮮,吃菜這就是重點啦。芋絲、炸支竹:最近在另一著名火鍋店吃到很差的芋絲,兩端都有部份乾得像未浸泡的粉絲。這碟飽滿有光澤的才是正常嘛。吃火鍋我必吃炸支竹,可以吸收湯的精華,讚!

枝竹海皇巨魚頭鍋
美國雪花肥牛
18歲脆鯇腩:可愛的名字;很新鮮亦夠爽,好此物者不容錯過。
18歲脆鯇腩
鮮四寶丸:全部都爽口彈牙,可惜數量太少。
鮮四寶丸
招牌御黃喉:非常爽脆,必吃之選。
招牌御黃喉
金菇、本菇、皇帝菜:很乾淨新鮮,吃菜這就是重點啦。
金菇、本菇、皇帝菜
芋絲、炸支竹
Other Info. : 聽說這裡的刺身也很不錯,下次來一定要試。
2014-01-10
Celebration
Birthday
18歲脆鯇腩
招牌御黃喉
2014-01-19 8935 views
一班同事食晚飯,見幾好comment,就試下,7時左右到,已經坐左一半人 ,叫左個魚湯底,都有半條魚浸湯,魚頭鮮美,叫左d餃食,幾好味,乜黑松露餃,普通水餃等,料足,蝦都大隻,外相飽滿,所以有再encored.......叫左d本地普通牛肉食,無叫乜花調牛或安格斯牛食(都要成150-200元碟 )至於本地牛,ok的,夠滑,鮮紅色,新鮮的,肯定好食過任食火煱店 ,幾低食,50-80碟,牛粒就可以不試,好一般,同埋有d大大粒,中間難熟,叫返肥牛好過...另有響玲,魚皮,同稻香的差不多,爽口,唔怕(林)..哈哈!後尾見promote緊鮮魚128元,order左,又真係幾好食wor,可能平時酒樓任食係死魚,一食新鮮魚,直頭覺得甘甜,肉係(亂)滑,正,食完男女同事都話有驚喜,good ...雖然唔係話食左好多嘢,好難話樣樣得,但當晚去到8點(平日Tue),可以爆滿,肯定有個人之處 ,食完,仲有甜品送...hohoho gogo
,食完,仲有甜品送...hohoho gogo
2014-01-15
$240 (Dinner)
  • 鮮魚
2013-10-28 7466 views
好友S牛一,C揀小肥牛火鍋活魚專門店打邊爐。環境尚算ok,阿姐招呼也頗周到,食物種類繁多,夠鮮夠好味,大家有傾有講,度過愉快的晚上。醬油有蔥花、椒絲、生蒜、炸蒜、辣椒油、麻油、芝麻醬、沙爹醬和鎮江醋九款任君添加,選擇繁多,讓人眼花繚亂。醬油雜項每位收費 $15,若閣下偏好原汁原味,不添加醬油,就蝕本了﹗酸菜是晚有蕎頭,1-5位收$10,6位或以上收$20。同行友人年紀稍大,較注重健康,加上夜晚儘量少吃的原則,湯底我哋揀了最common且去火氣的家鄉皮蛋香茜鍋 ($40),材料則以蔬菜健康為主,分別選了唐生菜 ($27)、蘿蔔片 ($27)、鮮四寶丸 ($50)、手打鮮蝦滑 ($65)、蟹子墨魚滑 ($65)、招牌金風響鈴併炸魚皮 ($35)、保健竹笙 ($50)、鮮蝦雲吞併鳳城水餃 ($34)、駝鳥肉併鯪魚嫁豆卜($40)、甜甜粟米 ($27)及浪子支竹 ($27)。點完湯底及材料,我哋又叫了一jar甜中微微帶酸的酸梅汁($44),小妹覺得味道還可以,同行友人則不甚喜歡。為了爭取時間閒話家常,大家快手快腳把一大半材料全倒入鍋中,邊等邊吹水。等候火鍋翻滾期間,來個熱身,先吃冰涼透入心的1
酸菜是晚有蕎頭,1-5位收$10,6位或以上收$20。

等候火鍋翻滾期間,來個熱身,先吃冰涼透入心的10片北寄貝刺身($50) 及20片冰鎮螺片($52)。
很快,一鍋全熟了﹗
唐生菜稍稍淥即可,鮮嫩甜。招牌金風響鈴落湯三秒即要夾起,否則屍骨全化為一灘水﹗小妹迅速掂一下湯即起,響鈴仍帶鬆脆,但偏油膩。炸魚皮又大塊又香脆,淨吃已好正斗﹗

接著,小妹再搯了一少許皮蛋及芫茜雜菜湯渣淺嚐,好好味﹗鯪魚丸有果皮香及魚鮮味;豬肉丸有冬菇碎,口感一般;竹笙軟腍;蟹子墨魚滑夠鮮;墨魚丸夠實淨彈牙;而鮮蝦滑夠鮮爽有咬口。
鳳城水餃和鮮蝦雲吞水準不俗﹗尤以前者為佳。水餃餡料除了有雲吞亦有的蝦肉、肥瘦肉和胡椒粉辟腥吊味外,還加了爽口木耳,口感更佳﹗
吃到一半,無肉不歡的主角S略有所失。惜無君子捨命陪主角,故S只好追點了芋絲($22)、牛骨髓($40)及一款最後漏了單的肉食。
天意如此也﹗

粟米夠香甜,粒粒飽滿;蘿蔔片幼嫩入味鮮甜,盡吸湯汁精華;鯪魚嫁豆卜口感搭配不錯;芋絲夠爽口煙韌。牛骨髓外貌如鵝肝般,是一小塊白中帶淺灰色的條狀軟腍物體。S表示口感有少少像棉花糖似的,味道OK。但C試了一口,表示不太接受也。無疑,牛骨髓確是一些比較冷門的食材,不是人人都能接受的。
埋單時,侍應送上飯後免費甜品 - 北海道牛乳布丁及柑桔蘆薈啫喱。牛乳布丁奶味香濃,甜度適中,幼滑非常。而柑桔蘆薈啫喱入口清新冰涼,極度降火氣,火鍋後一大佳品也。
2013-10-24
$156 (Dinner)
2013-10-14 5386 views
有一陣子沒有來過小肥牛, 偶然在網上看到他們那個火焰醉蟹鍋,就想倒不如舊地重遊一下吧。 鍋底的選擇其實都很多, 但想著火焰醉蟹而來, 當然是點這個。賣相絕不欺場, 侍應即場點火, 看到火焰高張, 人也特別興奮, 再注入滿滿的湯底, 夾了酒香, 令人胃口大開。點了兩款牛肉, 一款是本地手切和花雕牛肉, 本地手切牛味之有但比較硬,花雕牛肉切得太薄, 酒味過濃 。 其他食物的質素也屬於新鮮, 值得一讚是點一條叫「翡翠皇」的養殖魚, 出奇地肥美, 而且店家說這魚可來作刺身用, 所以十分新鮮, 上枱時那魚頭還在抖動那種。 環境嘈吵, 服務一般, 接待我們那位阿姐有少少黑面。 小肥牛, 牛肉一般, 活魚出色, 不如改名小肥魚吧。

火焰醉蟹
本地手切牛

環境嘈吵, 服務一般, 接待我們那位阿姐有少少黑面。

小肥牛, 牛肉一般, 活魚出色, 不如改名小肥魚吧。
2013-10-02
$300 (Dinner)
火焰醉蟹
2013-08-11 4156 views
朋友从上海来香港旅游,约好一起吃顿火锅。从来没有试过这家,这次抱着随遇而安的心态book着。预定了座位,19点准时抵达,服务员很热情的招呼我们落座。点餐很easy,在餐单上自选打钩即可,有全盘和双拼之分,可以品尝更多美食,很人性化。调料是自己DIY的,有花生酱、沙茶酱、醋、酱油、麻油、蒜头、葱花等等,按照自己喜好自由组合。点完餐单,上汤底和菜肴都很快。从饥肠辘辘到吃进美食只用了15分钟。推荐几款:牛肉粒味道鲜美分量十足;滑墨鱼丸Q劲弹爆;响铃落汤三秒即食;希鳞鱼甘甜爽口;乌冬面和伊面最终让肚子饱饱无空位。边吃边聊,很开心。下次再去食,嘻嘻~

预定了座位,19点准时抵达,服务员很热情的招呼我们落座。

边吃边聊,很开心。下次再去食,嘻嘻~

2013-08-10
$150 (Dinner)