Restaurant: CaN LaH
Info:

Restaurant: CaN LaH
Info:

2021-08-05 1308 views
🌹逛完尖沙咀,搭船過中環,順便食晚飯,但未夠6:00,是尷尬時間。在Open Rice收藏食店內搵了《CaNLaH》,之前睇過此食店是新開,而好評都不少,所以決定前去。🌹由於時間尚早,餐廳服務員提示只有下午茶餐供應,看過餐牌都有心水食物,抱住有海景伴隨心情進入食店,坐低後有點後悔,發覺食店很多雜物隨便放,店內裝修有點殘舊及不整潔。記起這間餐廳前身是Market Sea,曾經來過二、三次,可能是接了上手做,換個店名+少許翻新繼續經營,這不是問題,但衛生真麻麻,感覺美麗海景被污染一樣!🌹點餐點了炸蠔餅,蠔少粉多,蝦醬雞中翼,是雞中翼的一半,感覺份量少,炸到很乾身,只有串燒稍為好少少,今次用餐體驗不好👎🏻!個人評分食物味道⭐️⭐️環境⭐️⭐️衛生⭐️服務⭐️⭐️抵食⭐️回頭率⭐️

個人評分

食物味道⭐️⭐️
環境⭐️⭐️
衛生⭐️
服務⭐️⭐️
抵食⭐️
回頭率⭐️
2021-07-26
$332 (Tea)
而家香港經濟低迷…苦海求天,我既心情家下都好肉酸架我…炒股輸到pk,加上阿沙律又話黎到飛我既時侯,我都行定上去ifc,準備迎接天國的階梯咖啦。但突然感受到一股星馬氣埸,原來係由新加坡名廚張偉忠坐鎮既「CaN LaH」散發出黎,呢刻我放下腳步,靜靜地享受呢一餐飯,其他野我唔記得lu…👇📌O H,  C R A B!▪ CRAB · BEE HOON - $598▫ 足足用左8個鐘去熬製既「螃蟹濃湯·米粉煲」就係今期新推出既重點主角,大廚用上十幾斤紅花蟹同埋老雞煮到湯底呈現奶白色,再加埋原隻蟹肉,成個湯底吸收哂天地精華,加上火侯到位,每一啖湯同埋米粉都鮮甜到不得了;雖然蟹肉肉質夠新鮮肥美,但都比個湯底搶左個主角位,而且份量驚人,足以夠3-4人位食用,一定係性價比之首咖啦!📌S I G N A T U R E - ▪ BLACK NYONYA · KUIH PIE TEE - $88/4pieces▫ 食得星馬菜一定要娘惹一下,呢個「娘惹黑炭·小金杯」以沙葛絲、紅蘿蔔絲 、蛋絲、辣椒醬、生菜、炸燕麥同埋大蝦,由食客按喜好自己DIY放落黑色竹炭杯仔;連埋一齊食,口感層次特別豐富,有創意得黎又好

📌O H,  C R A B!
CRAB · BEE HOON - $598

螃蟹濃湯·米粉煲

成個湯底吸收哂天地精華,加上火侯到位,每一啖同埋米粉都鮮甜到不得了;

螃蟹濃湯·米粉煲

足以夠3-4人位食用,一定係性價比之首咖啦!

📌S I G N A T U R E -

娘惹黑炭·小金杯

紅蘿蔔絲蛋絲辣椒醬生菜炸燕麥同埋大蝦,由食客按喜好自己DIY
娘惹黑炭·小金杯

放落黑色竹炭杯仔;連埋一齊食,口感層次特別豐富,有創意得黎又好食,唔錯。

📌M A I N -
MALAYSIA SATAY · SKEWERS PLATTER - $126
馬來串燒·沙嗲三拼

▫ 點少得佢地既串燒拼盤「馬來串燒·沙嗲三拼」,一次過食勻
雞肉,每款兩串,各有特色。而我最鍾意佢個牛肉,肉質爽彈,
馬來串燒·沙嗲三拼

配搭埋自家製沙嗲醬,濃而不膩,正!

📌V E G E T A B L E -
STIR-FRIED CABBAGE · CRUNCHY FRIED PORK LARD & GARLIC - $88
拍蒜油渣·炒椰菜

▫ 一上枱已經聞到「拍蒜油渣·炒椰菜」陣陣既香味,經猛火炒過後,
拍蒜油渣·炒椰菜

油渣中仍然鎖住豐富油脂,令椰菜食落外脆內軟;配搭埋蒜頭香,份外惹味。

📌D E S S E R T S -
NYONYA · KUIH - $68
娘惹糕點·拼盤

▫ 最後建議試埋人氣甜品娘惹糕點·拼盤」,分別食到「椰糖椰絲球」、
香蘭椰絲球」、「焗木薯糕」、「蘭花糯米沙拉糕」。每一樣賣相
娘惹糕點·拼盤

都係用天然蔬果製成,絕無添加,淨係呢點都抵讚;而我最鍾意一定
蘭花糯米沙拉糕,外皮煙韌,味道清新,口感十足呀!
2021-08-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
2021-08-03 818 views
這間餐廳開業約四個月,位於IFC Mall 3樓,裝修簡約而有格調。重點係有維港海景!今天第一次前來光顧,感覺極好。食物質素高但價錢合理。肉骨茶是當中最具驚喜的。藥材味適中,每碗也有不少排骨同豬肚,絕不欺場,湯味濃郁夠厚身。魷魚筒非常要一試,熟度剛剛好,夠爽口,那個醬汁味道亦相當特別。海南雞已起骨,夠滑又不肥,亦屬必試菜式。龍蝦乾炒喇沙,很入味,有點像新加玻的炒蘿蔔糕。這款菜式很少在香港出現,大家亦不況一試。整體食物質素很高,會再光顧。

今天第一次前來光顧,感覺極好。食物質素高但價錢合理。

海南雞已起骨,夠滑又不肥,亦屬必試菜式。

整體食物質素很高,會再光顧。

2021-08-03
2021-07-31 741 views
新加坡、 馬來西亞和香港三地兩岸有點共同、也有廻異之處,華人之間語言共通,食物方面縱使三地的土產不同,但烹調方法 也相近,香港人也會對馬來南洋菜色「近廚得食」。縱使旅遊氣泡仍未吹得成,但新加坡的名廚張偉忠操刀的CaN LaH 早已落戶中環IFC, 讓香港人望著熟悉的維港景色,也能品嚐來自南洋的菜色。Can Lah於IFC的位置屬於一線,無論室外室內維港景色一覽無遺 ,室內裝潢優雅高尚,坐得舒適。在這景色襯托下再品嚐富摩登創意的南洋菜色,完全無可挑剔。眼淚蝦棗 拼 娘惹蕉葉烏打Hand minced Deep Fried Shrimp Roll‧Nyonya Otak-Otak眼淚蝦棗炸至金黃, 以蝦肉,混合洋葱、乾葱及香料,人手打到起膠,蝦棗外面炸得酥脆,內裡彈牙爽口,吃得出粒啖啖的蝦肉,口感的確零舍不同娘惹蕉葉烏打烏達外層是用蕉葉挷起來,然後放在炭火上慢慢烤熟。打開葉子,烏打興香料的香氣立刻 蜂擁而出,烏達因為有混入了辣椒,巴拉盞和黃薑粉所以呈現微微的橙橘色,魚肉入口細緻,吃落微辣,香氣十足,馬來西亞的味道 立刻湧上心頭。馬來風光 (通菜)Sambal Kang Kong with

眼淚蝦棗 拼 娘惹蕉葉烏打

眼淚蝦棗炸至金黃,
以蝦肉,混合洋葱、乾葱及香料,人手打到起膠,

娘惹蕉葉烏打

烏達外層是用蕉葉挷起來,
然後放在炭火上慢慢烤熟。
打開葉子,烏打興香料的香氣立刻 蜂擁而出,

烏達因為有混入了辣椒,巴拉盞和黃薑粉所以呈現微微的橙橘色,

馬來風光 (通菜)
Sambal Kang Kong with dried shrimp

一上檯就已經聞得到那種鑊氣十足的參巴醬蝦米炒通菜。
猛火快炒的通菜,翠綠得黎,又有蝦醬和辣椒紅綠參半光鮮的色澤,紅辣椒斜切成絲,再有咸香十足的蝦米,
通菜炒得嫩,南洋風味 展現無遺

Crab Bee Hoon

嚟得由新加坡的名廚張偉忠操刀的餐廳,總不能不叫這裡的名物螃蟹濃湯米粉煲吧!

這道菜色主廚以以十數斤紅花蟹及老雞作為材料,再用上8 小時慢火 淆出湯底,湯底呈現奶白色,一打開煲蓋濃濃蟹香 立時撲鼻而來 ,我敢擔保這湯底香港再無其他地方能吃到相同的味道。

加入肉蟹及米粉煮成。肉蟹肉質結實甜美,一梳梳的肉質看得出是上等靚貨,吃下去也特別有口感,盡顯身價。

原個雪燕香芒椰子盅
Coconut Pudding & Mango Sago in Fresh Coconut

這道甜品是張主廚自創兼獲獎的,如果是熟客,在訂座時都已經預留定,包保你會食過番尋味。原個雪燕香芒椰子盅由雪燕, 楊枝甘露椰子雪糕和椰子果凍和原個椰皇 製作而成,椰子果凍口感軟滑不黏口,當中椰子雪糕和果凍當中甚至是用回椰皇水製作,味道更清甜,不得不提 特別加入的楊枝甘露, 當中清新酸甜的柚子和香芒,更加突顯南洋盛產椰皇的清甜, 這樣的神奇組合,怪不得是獲獎作品吧!。
每次相約朋友吃飯都是日式或西式, 太悶了吧! 所以今次決定到CaN LaH🤩, 位於中環港景街1號國際金融中心3樓3075號舖, 餐廳主打新派星馬菜。 室內裝修摩登高格調💗, 環境優美又可以欣賞維港美景。CaN LaH有來自新加坡的名廚張偉忠操刀💪🏻, 急不及待就要點上這裏的幾款菜式😍,✨娘惹黑炭小金杯、✨馬來串燒沙嗲三拼、✨螃蟹濃湯米粉煲、✨拍蒜油渣炒椰菜、✨娘惹糕點。✨✨✨✨✨✨💕娘惹黑炭小金杯🥙~ 好喜歡這款玩味小食😄, 小金杯是馬六甲有名的小食, 餐廳用日本黑竹炭調製的小金杯, 客人可以按照自己的口味☺️, 將醬料、配料和蝦肉放入杯內, 非常特別的一道菜👍🏻。💕馬來串燒沙嗲三拼🍡🍢~ 有三種串燒豬、牛和雞, 三款肉質嫩滑又多汁,燒得剛好一點也不乾,沙嗲醬十分香甜惹味。💕螃蟹濃湯米粉煲🦀🍲~ 份量好多又熱辣辣的蟹粉絲煲🌟, 一上枱店員叫我們先飲湯😋, 然後再食米粉和蟹, 奶白色的湯非常濃郁, 有香濃的蟹味🦀,湯底以十數斤紅花蟹和老雞,8小時慢火煲出,再加入大肉蟹和米粉煮成, 爽滑的米粉吸入湯底的鮮味🤤, 真是鮮香撲鼻, 超級推介喜歡食蟹的朋友😄👍🏻。💕拍蒜油渣炒椰菜🥗~蒜油渣的香味

螃蟹濃湯米粉煲

💕拍蒜油渣炒椰菜🥗~蒜油渣的香味滲入嫩綠的椰菜裏,減輕了膩感, 爽口美味😚。
拍蒜油渣炒椰菜

💕娘惹糕點🥧🍰~ 一共有四款糕點,蘭花糯米沙拉糕、椰糖椰絲球、焗木薯糕和香蘭椰絲卷, 四款的甜度適中, 我最喜歡蘭花糯米沙拉糕😋, 煙煙韌韌的糯米口感特別好吃。

娘惹糕點

好喜歡這間星馬餐廳👍🏻,環境優美, 食物高質 ,朋友聚會用餐的好地方🍽️🥢🥰, 如果想吃到傳統星馬美食就一定要來了。💯🉐

2021-07-28
Type of Meal
Lunch
拍蒜油渣炒椰菜
2021-07-21 1214 views
在網上一搜便知道餐廳的主理人來頭甚大,是來自新加坡的冠軍級名廚張偉忠,在新加坡和台灣等地多次奪得專業廚師烹飪冠軍,希望今次晚餐也有幸能嘗到他的手藝。 張師傅自小在廚房長大,在家人的耳濡目染下愛上了烹飪,長大後便順勢以此為生,入廚三十多年,從籍籍無名的學廚到成為五星級酒店中菜廳的執行主廚,擅長海鮮料理,相信今晚我會享受一場在大海中暢遊的美食之旅。 張師傅一直精益求精,積極研發新菜式,更得益於成長在新加坡這個多元文化培育的國家,對各種菜系之間的融合把控到爐火純青,今次來港也帶來了不少特色手工菜。 馬來串燒沙嗲三拼點了雞豬牛各兩串,沙嗲串用上烤爐去呈現,相當有風味,配上青瓜同紫洋蔥,另外仲有一碗好濃郁沙嗲醬帶有微微的香辣,不會太鹹,而花生碎亦有好多,一食就是花生的香氣,牛肉串口感偏紮實有嚼勁,冇筋唔會好韌,雞肉串帶有肉汁,燒得唔柴口,豬串微微焦邊,加埋沙嗲醬食相當惹味螃蟹濃湯米粉煲店員推薦呢個米粉煲一定要試,結果他沒有介紹錯,上菜時個煲已經非常霸氣,一打開濃濃熱煙湧出,米粉好吸味而且爽滑,飲一啖熱湯蟹味濃郁,肉蟹啖啖肉,蟹殼仲有蟹膏,真係好滋味原個雪燕香芒椰子盅原個雪燕香芒椰子盅大有來頭,是

原個雪燕香芒椰子盅
原個雪燕香芒椰子盅大有來頭,是張師傅獲獎甜品,椰子盅內有椰子肉、雪糕、芒果同果凍,仲鋪上雪燕,顯得相當矜貴,三重口感更是無懈可擊,令人回味無窮
2021-07-17
$250 (Dinner)
2021-07-21 661 views
常感概香港是一個福地,不用出國就能享受到世界各地的地道美食,特別是在疫情下更能感受這種福利,因為未能旅行節省下來的錢轉而投放在滿足口腹之上,在本地發掘了不少異國風味餐廳。 最近社會一直在討論和新加坡的旅遊氣泡事宜,可是多次折戟而回,遲遲未能成行,最新消息要到八月底才再檢視安排。不過雖然我們去不了星洲,他們的美食卻來了找我們,讓我們在港也能感受正宗的星馬風味。餐廳室內環境舒適,仲有戶外位置可以飽覽維港景色,感覺份外愜意眼淚蝦棗大廚將家鄉味道引入餐廳,製法沿用婆婆的方法,全人手製作,人手剁洋葱同乾葱,所以有名眼淚蝦棗,肉質唔會死實,炸得黃金而不油膩,一份有六粒,值得一試麥香酥炸軟殼蟹未上已經聞到香氣,擺盤好吸睛,麥皮增加脆皮感,軟殼蟹炸至香脆,好惹味,如果有碗白飯就完美原個雪燕香芒椰子盅最後緊係要食甜品先叫完美,無想過椰子、芒果、雪糕加入一齊食係咁夾,芒果好甜,椰子肉爽口,雪糕冰凍簡直叫人透心涼,夏天食到呢個甜品真係大滿足

麥香酥炸軟殼蟹

2021-07-19
$250 (Dinner)
最近中環IFC新開了一家星馬菜,不少在港工作的新加坡同事都特意去品嘗一番,回來後盛讚餐廳味道正宗👍🏻可以慰藉他們的思鄉之情。聽到如此好評,我也心癢難耐,約定和家人去一試便知龍與鳳。 餐廳的裝潢走清雅淡素的路線,實色木紋的餐桌椅予人平實輕鬆的感覺🥰寬敞的卡位更可拉上布簾形成更具私隱的用餐空間。眼淚蝦棗 $68手工菜之一既眼淚蝦棗,師傅每日手剁蝦肉,混合洋葱、乾葱及秘方再攞去炸,第一口食到好酥脆外層😋之後食到爽口蝦肉,再配上特製醬汁,非常開胃麥香酥炸軟殼蟹即叫即炸越南軟殼蟹,香固然之,蟹肉更是鮮嫩多肉🤤麥皮由新加坡直送,比較幼細,可以軟殼蟹每個部分都能沾上麥皮,炸出來好香脆,口感很佳,同出面食到既炸軟殼蟹截然不同螃蟹濃湯米粉煲慢功出細貨完全係呢道菜反映出,首先湯頭用左上紅花蟹及老雞,經歷8小時慢慢煲至奶白色😍之後加入肉蟹同大量米粉,足夠3-4人食,每日限定製作 20 份,貴精不貴多,如果黎記得要預訂,因為係我飲過最鮮甜同最足料既蟹湯,超級推介原個雪燕香芒椰子盅呢個椰子盅真係好正☺️甜度剛好,唔會好滯,而材料好豐富,有椰子水製成椰子果凍,好滑溜,椰子雪糕一大球,唔會好快溶,仲有香甜楊枝甘露同爆

眼淚蝦棗 $68

麥香酥炸軟殼蟹

原個雪燕香芒椰子盅
呢個椰子盅真係好正☺️甜度剛好,唔會好滯,而材料好豐富,有椰子水製成椰子果凍,好滑溜,椰子雪糕一大球,唔會好快溶,仲有香甜楊枝甘露同爆爆珠,多重口感。
2021-07-20
$300 (Dinner)
位於中環的Can Lah ,是一間由新加坡名廚主理的新派星馬菜餐廳。名廚張偉忠是當地老字號長堤海鮮樓的負責人,仼職20年間,創作出的辣椒蟹和黑椒蟹享負盛名,更為譽為新加坡的國菜! 星洲首屈一指的名廚,所操刀的餐廳,怎能不試試呢?! 餐廳坐落香港國際金融中心,能飽覽整個維港景色。店內裝潢走東南亞的渡假村風,淡雅的木系設計,令人舒適放鬆,份外寫意。 餐廳的食物糅合中菜、印度菜、馬拉菜等元素,師傅巧妙運用時令食材和自家創意,創造出一道又一道與別不同泉南洋風味美食。當中以蟹肉料理最受歡迎,大家不要錯過啦~ 眼淚蝦棗 $68 自家製作的眼淚蝦棗,味道相當不錯。外層炸得非常香脆,內餡蝦肉彈牙,沾汁後更美味。 馬來串燒沙嗲三拼 $126 去馬來亞餐廳,不能不試沙嗲串燒呀! 牛、豬、雞肉串燒,各有風味,當中我比較喜愛雞肉串燒,肉質軟腍,味道甘香。 麥香酥炸軟殼蟹 $248 即叫即炸的軟越南殼蟹,炸得鬆脆可口,撒上大量新加坡直送麥皮,配搭特別又有趣。 螃蟹濃湯米粉煲 $598 今晚的主角,非這個螃蟹濃湯米粉煲莫屬啦! 氣派十足的蟹煲,傳來香濃惹味的香氣,吸引全埸人士目光呀! 精心炮製的螃蟹濃湯米粉煲,用
位於中環的Can Lah
,是一間由新加坡名廚主理的新派星馬菜餐廳。

眼淚蝦棗 $68

馬來串燒沙嗲三拼 $126

麥香酥炸軟殼蟹 $248

螃蟹濃湯米粉煲 $598

今晚的主角,非這個螃蟹濃湯米粉煲莫屬啦! 氣派十足的蟹煲,傳來香濃惹味的香氣,吸引全埸人士目光呀! 精心炮製的螃蟹濃湯米粉煲,用十數斤的新鮮花蟹、老雞慢火熬煮8小時製成,奶白色的湯底鮮甜不已,超級鮮美,令人難以忘懷! 肉蟹非常大隻,肉質雪白,鮮甜不已,配上爽滑米粉,非常好吃唷! 蟹煲每日限量供應,記得預先訂購啦!

原個雪燕香芒椰子盅 $88

甜品方面,服務員推介吃原個雪燕香芒椰子盅。放上大量雪燕的甜點,矜貴華麗。椰子盅甜而不膩,一人一個大滿足。
2021-07-19
2021-07-18 605 views
中環ifc📍第一次吃這麼特別的星加坡菜💛 推薦菜式由左至右的相片排列🥰🥰~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*🌟龍蝦意粉 - 非常濃厚的龍蝦汁,分量剛剛好!~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*🌟胡椒蟹 - 當然是必點的菜式!完全新加坡味道😌~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*🌟鱷魚肉湯 -滿滿的 #骨膠原 😍👋🏻 只係個雞有少少失望,唔juicy….Overall scores: 8.5/10🌟
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
🌟龍蝦意粉 - 非常濃厚的龍蝦汁,分量剛剛好!

🌟胡椒蟹 - 當然是必點的菜式!完全新加坡味道😌

🌟鱷魚肉湯 -滿滿的 #骨膠原 😍

👋🏻 只係個雞有少少失望,唔juicy….

Overall scores: 8.5/10🌟

2021-07-17 640 views
鍾意食蟹嘅朋友千祈千祈唔好錯過呢間店!佢就喺香港國際金融中心連卡佛嗰層呢間餐廳主打新加坡菜馬來西亞菜位置優越 對正海邊 個海景真係冇得輸同朋友飲住杯嘢飲chill 下 心情即刻靚晒室內仲會播吓音樂 成個氣氛都好愉快今日想食好啲 叫咗酥炸眼淚蝦棗、原隻蟹湯米粉煲、馬來風光蝦米辣炒通菜、沙嗲三拼及雪燕香芒椰子盅 沙嗲三拼 有雞肉、豬肉同牛肉每樣有兩串 同朋友每人一串 把熱石放在串燒下 保持溫度另外仲可以點少少沙嗲醬 更加惹味酥炸眼淚蝦棗個名好特別大大粒 啲蝦經過特別處理 並不像平日市面上吃得到的蝦餅這裏沒有加入麵粉 原隻蝦經過酥炸 口感佳 主打就係個蟹煲 呢個蟹煲要兩日之前預訂紅花蟹同埋老雞一齊熬 煲足八個鐘加埋薑同一些調味料 令湯更香更辣全港最鮮味蟹湯毋庸置疑 👍🏻👍🏻濃縮鮮味擁進米粉中 正到暈啦 !!!!食咗好多碗超好味呀😋😋😋😋蟹鉗啲肉仲大過隻手板 鮮味滿分之後食個馬拉炒通菜味道有啲辣非常之有馬拉風味 雖然好吧 但最後當然要加個甜品 雪糕加埋芒果椰子🥥 賣相吸引 啖啖椰子肉 肉又夠嫩 芒果甜甜酸酸加上雲呢拿雪糕 涼透心
鍾意食蟹嘅朋友
千祈千祈唔好錯過呢間店!

佢就喺香港國際金融中心連卡佛嗰層
呢間餐廳主打新加坡菜馬來西亞菜
位置優越 對正海邊 個海景真係冇得輸

同朋友飲住杯嘢飲chill 下 心情即刻靚晒
室內仲會播吓音樂 成個氣氛都好愉快

今日想食好啲 叫咗酥炸眼淚蝦棗、
沙嗲三拼 有雞肉、豬肉同牛肉
每樣有兩串 同朋友每人一串

主打就係個蟹煲 呢個蟹煲要兩日之前預訂

紅花蟹同埋老雞一齊熬 煲足八個鐘
加埋薑同一些調味料 令湯更香更辣
全港最鮮味蟹湯毋庸置疑 👍🏻👍🏻
濃縮鮮味擁進米粉中 正到暈啦 !!!!
食咗好多碗超好味呀😋😋😋😋

雪糕加埋芒果椰子🥥 賣相吸引
啖啖椰子肉 肉又夠嫩 芒果甜甜酸酸
加上雲呢拿雪糕 涼透心
2021-07-15
$500 (Dinner)
2021-07-17 404 views
因為預早知道會有半天補假,因此早早約了老友放工在公司樓下吃午餐。來到新開的CaN LaH。這家新開的新派星馬菜餐廳已進駐IFC一段日子,但一直未有機會來試試,今天終於一償所願。餐廳裝修帶點東南亞度假風,但不失摩登時尙,光度十足,有露天位,很開揚。藍天白雲的一天,更顯得光潔明亮,望著出面的維港,身心舒𣈱。先來的是娘惹黑炭小金杯,以樹葉形木碟上枱,造型別緻。上面放有大蝦、雞蛋絲、薯仔絲、辣醬等,先將所有材料逐一放入小黑杯內,然後再倒入辣醬。小黑杯的香脆、蝦肉的彈牙,還有辣醬的酸辣醒胃,多層次的口感,好好食!馬來串燒沙嗲三拼有豬、牛、雞,配特色的沙嗲醬。串燒肉厚,火喉控制得宜,所以看到焦黃的外表。點上濃稠的沙嗲醬,食到粒粒花生香,完完全全是馬拉串燒風味,令人追住食!我們的重點當然是螃蟹濃湯米粉煲,這個煲是我訂座時一早預訂的。因為朋友喜歡食蟹,知其心意,當然要製造一點驚喜。                                                 但想不到是這個螃蟹煲這麼有份量,大大一個鍋,上枱時真的有點驚訝!揭開煲蓋一刻,冒著白煙,陣陣楜椒香散發開來。大大個鮮紅的蟹蓋就

但想不到是這個螃蟹煲這麼有份量,大大一個鍋,上枱時真的有點驚訝!揭開煲蓋一刻,冒著白煙,陣陣楜椒香散發開來。大大個鮮紅的蟹蓋就在中央,伴上條條青綠的蔬菜,還有那奶白的湯和粉絲,碧綠叢中一點紅,樣子誘惑得很!

翻開蟹蓋,原來全隻蟹淹沒其中,大大隻蟹蚶和蟹身都埋在奶白的湯和粉絲裏,十分足料!侍應告知,這個蟹湯湯底以十數斤紅花蟹及老雞,經8小時慢火煲成,因此才會有奶白的顏色。那啖湯真的鮮甜到不得了!

湯頭鮮甜香濃而不膩,有點點楜椒香,又有生薑的微辣,飲一啖,暖在心頭,蟹的鮮味在口腔徘徊不散,加上粉絲的彈牙爽口,令人食唔停口!

除了是湯底出色,那肉蟹都不可多得,那碩大肥美的蚶,一拆即開。蟹是新鮮的,所以絲絲的肉都彈牙鮮甜,原以為這麼大的一煲我們會食剩,但最後食得一件不留,湯亦飲盡!!朋友讚不絕口,已經話要擇日再來!

最後來多碟拍蒜油渣炒椰菜作結,滿足地收手了,餘下的胃納,就留給甜品

炎炎夏日,點了兩杯香茅蘆薈果凍。想不到也有驚喜,果凍晶瑩剔透,上面有粒粒蘆薈肉和杞子。重點是香茅味道很出,成杯清香而滑嘟嘟,健怡清新,十分適合炎夏的天氣,好好味!而且大大杯不過$48,價錢真的很親民。

一杯甜度適中的馬來熱拉茶,一口清甜解渴的椰青水,望著出面蔚藍的天,朵朵白雲,撫著吃飽的肚子,悠閒的午後,滿足極了。
2021-07-15
Type of Meal
Lunch
中環IFC新開左間星馬菜餐廳 出面睇入面既裝修好靚 好似坐係火車卡位咁 有東南亞渡假感覺下午茶時段walk in都即刻有位坐低就叫左個kaya toast set同埋幾個snack😋眼淚蝦棗配個sauce甜甜地幾好食 鍾意甜既必食👍薯條係幼薯條配sambal mayo 個醬會食上癮 鍾意食薯條既必食👍沙嗲串燒 - 豬肉最好食 因為佢當日既豬肉肥瘦適中 食落好嫩 (不過第2次再去食就麻麻地 d豬肉瘦到以為食緊雞肉😅)kaya toast就不過不失啦 (唔好同星馬比啦 又無得去旅行🙈) 擺盤好靚👍美祿恐龍就....算喇 飲其他野啦...🙈
中環IFC新開左間星馬菜餐廳
蝦醬單骨雞翼
KAYA  TOAST  SET
薯條配參巴沙律醬
2021-07-13 628 views
今日突然好想食星馬菜於是專誠黎到IFC嘅CaN LaH一嚐係海邊食星馬菜嘅滋味順便幻想自己去左旅行🤣餐廳有多款cocktail 紅 白 氣泡 啤酒供應happy hour 嘅價錢合宜 適合同朋友小酌一杯但剛剛打完針嘅我就冇機會試啦🙁我地先叫左哩度嘅特色菜娘惹黑炭小金杯🦐黑炭做嘅小杯好脆口 帶有鹹香配上蛋絲 醃蘿蔔 蝦肉一齊食用味道清爽 非常配合 超有越南風味🇻🇳跟住嗌左 馬來串燒三拼🔥串燒連埋炭爐上枱 香味四溢仲唔怕食食下啲野會凍曬 串燒有豬牛雞三款 🐷🐮🐥三款肉質都好鮮嫩 完全唔會乾硬 非常好味串燒配有沙爹醬 同埋洋蔥青瓜🧅沙爹醬甜甜地 好多花生粒 非常正宗怕重口味嘅朋友可以配青瓜洋蔥一齊食味道清爽 好適合夏天食🙈食完鹹嘢 就叫左個 拍蒜油渣炒椰菜 清下口腔平時出街食飯 成日好驚啲菜會好多油但哩個菜完全唔會膩 食多少少都唔覺邪惡啊😈因為想食海鮮 就叫左 螃蟹濃湯米粉煲🦀️哩道菜原個砂煲送上 入面有足足一隻蟹只係個蟹蓋都大過我隻手 超級足料啊!蟹膏完美融入湯底 每啖湯都飲到蟹嘅鮮味米粉掛湯力十足 麵質彈牙 好好味💕最後食埋啲鮮甜嘅蟹肉 超級滿足😋食完正餐 又點少得甜品🍮娘惹糕點拼盤 有4

今日突然好想食星馬菜

平時出街食飯 成日好驚啲菜會好多油
但哩個菜完全唔會膩 食多少少都唔覺邪惡啊😈

因為想食海鮮 就叫左 螃蟹濃湯米粉煲🦀️
哩道菜原個砂煲送上 入面有足足一隻蟹
只係個蟹蓋都大過我隻手 超級足料啊!
蟹膏完美融入湯底 每啖湯都飲到蟹嘅鮮味
米粉掛湯力十足 麵質彈牙 好好味💕
最後食埋啲鮮甜嘅蟹肉 超級滿足😋

食完正餐 又點少得甜品🍮
娘惹糕點拼盤 有4款 總共8件
每件都口感煙韌 煙韌控絕對唔可以錯過!
不過因為好多糯米製品 所以比較飽肚
甜品黎講真係有啲heavy🙈
Trying out the authentic Singaporean-Malaysian cuisine at CaN LaH in IFC mall. A classic Nyonya dish with a modern twist! This Black Nyonya Kuih Pie Tee ($88) is uniquely made with activated charcoal. Fill your "Pie Tee" cups with your choice of jicama, shredded carrots, shrimp, Chinese parsley and most importantly, homemade chili sauce. Allow the delightful flavors with light crispy textures burst all together in a single mouthful!Dry Laksa with Lobster & Seafood ($238), a take on the tradition

Dry Laksa with Lobster & Seafood ($238), a take on the traditional laksa. The stir-fry dried noodles are packed with strong laksa flavour, with a perfect balance of sweet, savoury and spicy taste. So delicious!
Hainanese Chicken (half)
Hainanese Chicken ($198/half)
Kaya Toast

Kaya Toast ($68)
Kyonya Kuih
The dessert platter - Kyonya Kuih($68) is definitely a must try for pandan and coconut lover! Perfectly sweet with a chewy texture, packed with rich coconut and pandan flavours.
2021-06-26
Hainanese Chicken (half)
Kaya Toast
Kyonya Kuih