每年嘅12月除咗係🎄聖誕節之外,重係我嘅生日🎂,今年老公就book咗喺Soho嘅Canelé同我預祝💕好多謝老公為我揀咗呢間餐廳❤️因為呢度嘅環境同食物質素都好高,好有喺外國嘅感覺😻環境Canelé有2層,地下嗰層係酒吧🍷,2樓係餐廳。2樓嘅裝修同佈置好浪漫,好有情調,非常啱couple去食🫶🏾食物Drinks ($128)我哋首先叫咗2杯cocktail - Provence Perfume + Taro Tower飲💖呢2杯飲品整得好特別同好有心思,前者嘅薰衣草味好香,後者嘅芋頭同乳酪味都好重💜Dinner setCanele提供2款dinner set ⭐️Appetiser (Homemade Sourdough)呢個酸種麵包出面個皮好脆,好似法包咁,入面就好鬆軟,同埋酸酸地😍⭐️Appetiser (Classic French Chopped Salad)個沙律有紅菜頭、蕃茄仔、生菜等等,再撈埋d胡椒、醋同橄欖油,食起上嚟零舍開胃😚⭐️Main + 無限添吃薯條 & 薯菜Grilled US Black Angus Sirloin $388 per person呢塊安格斯牛扒真係好

食物

Drinks ($128)

Dinner set

Canele提供2款dinner set

⭐️Main + 無限添吃薯條 & 薯菜

呢塊安格斯牛扒真係好高質😛 佢係重10安士的烤美國黑安格斯西冷牛扒嚟👅佢個肉質好好之餘,塊扒又煎得香喎👍🏾連d薯菜都好好食,而我就最鍾意食個南瓜,因為佢又甜又香

⭐️Whole Boston Maine Lobster $448 per person
Whole Boston Maine Lobster

我老公最鍾意食🦞,連佢都讚不絕口呀😌呢隻美國緬因州龍蝦好大隻,肉質又好彈牙,食得出係超新鮮😻$448嚟講一d都唔貴

⭐️Dessert
Signature Chocolate Soufflé with vanilla ice cream $88 +

Homemade Yuzu Cheese Cake with vanilla ice cream $58

Canelé唔單止熱食出色,連甜品都非常有水準🤤
首先個雲呢拿雪糕係好似Movenpick嗰隻咁,入面有d雲呢拿籽,個底重有d焦糖脆餅碎🍪
個朱古力疏乎厘係選用72% Valrhona黑朱古力製成的朱古力🍫所以味道偏濃同苦苦地,好正❣️
而個柚子芝士蛋糕🍰嘅柚子味好重,佢係用日本忌廉芝士加柚子汁製作自家製嘅柚子蛋糕嚟

最後餐廳嗰名 — Canelé可麗露,都做到外脆內軟,焙茶味又濃💓

餐廳其實重有戶外嘅位置,不過因為當日落雨🌧️,所以就無開。如果好天☀️嘅時候出去食,應該都會好正💖
聖誕仲未諗到去邊慶祝嘅Couple,我強烈推介呢間餐廳俾大家

2022-12-13 20 views
從未試過喺大露台食西餐🥴🌃第一次喺位於中環嘅CANELÉ試到喇~佢哋室內係法國feel嘅bar,室外係有火把保暖嘅用餐區🔥大家放工想chill吓都可以去嘆吓🖤-APPETIZER-Homemade SourdoughClassic French Chopped Salad一開始會有自家制嘅麵包,原先嗰包已經十分好食,十分有口感,再加埋自家製嘅牛油,牛油香再配上麵包,一開始食已經刺激你味蕾👅有自家製醬汁作為調味嘅高質沙律,沙律不單止簡單嘅清新,仲有些少非常吸引嘅醋酸味,令到你十分開胃,為主菜帶來一個完美嘅開場🥗✨-MAIN-Grilled US Black Angus Sirloin(5 Peppercorns Sauce & Béarnaise)7成熟嘅牛扒🥩每一啖每一口嘅牛排都係衝擊緊我嘅認知同口腔😍原來牛排係可以燒得咁好食,肉汁同油份每一舊牛排都充分咁感受到,口感同味道都十分出色唔少得佢地好好食嘅配菜同薯條,食完都可以任添㗎😋😋😋WITHUnlimited French Fries&Unlimited Daily Veggie你無睇錯呀!係無限添嘅薯菜🤤♾️薯條有椒鹽調味同茄汁🍅an

-APPETIZER-

-MAIN-
7成熟嘅牛扒🥩
唔少得佢地好好食嘅配菜同薯條,食完都可以任添㗎😋😋😋

WITH
Unlimited French Fries
&
Unlimited Daily Veggie
你無睇錯呀!係無限添嘅薯菜🤤♾️
薯條有椒鹽調味同茄汁🍅
and French Fries are absoulutely “flavourable”,而蔬菜有好多種種類,例如🥕🥦🥬🥒🌶!

-DESSERT-
Signature Chocolate Soufflé
w/ Vanilla Ice Cream
甜而不膩嘅朱古力味梳乎厘🍫冬天嘅時候食覺得好溫暖,配上有鬆碎餅乾嘅雲呢拿雪糕🍨好食到覺得會唔會太幸福🥺

Homemade Yuzu Cheese Cake
w/ Vanilla Ice Cream
柚子cheese cake就比較清新,作為飯後甜品一流🍰✨

餐廳最後奉上canelé卡納蕾,小型法式甜點🍮表層脆而帶有焦糖香味,內部係半融化嘅蛋糕糊🤤口腔散發住濃厚酒香同香草味咁作為點綴🪄
2022-12-12 14 views
鬧市中尋找一點寧靜感.充滿歐洲風格的餐廳😋前菜-homemade sourdough熱辣辣,鬆軟可口沙律有合桃,蕃茄 生菜,紅菜頭等,十 分新鮮.主菜牛扒及龍蝦,可以無限添吃薯條及蔬菜.烤美國黑安格斯西冷牛扒-肉味濃郁龍蝦鮮甜有蝦膏,蟹鉗肉啖啖肉😋薯條香脆,忍不住甜吃了- 甜品72% Valrhona黑朱古力製成的朱古力梳乎厘-不太甜,配搭雪糕,冷熱交替,太幸福了.-自家製柚子芝士蛋糕🍰酸酸甜甜,十分清新.可麗露:同餐廳名字一樣,canele少甜,外脆內軟.-Child memory 椰奶配菠蘿,酸酸甜甜,清新的口感.餐廳:Canelé📍地址:中環士丹頓街10-12號御珍閣地下及1樓
鬧市中尋找一點寧靜感.
充滿歐洲風格的餐廳😋

前菜-homemade sourdough熱辣辣,鬆軟可口

沙律有合桃,蕃茄 生菜,紅菜頭等,十 分新鮮.

主菜牛扒及龍蝦,可以無限添吃薯條及蔬菜.

烤美國黑安格斯西冷牛扒-肉味濃郁

龍蝦鮮甜有蝦膏,蟹鉗肉啖啖肉😋
薯條香脆,忍不住甜吃了

-自家製柚子芝士蛋糕🍰酸酸甜甜,十分清新.

可麗露:同餐廳名字一樣,canele
少甜,外脆內軟.

餐廳:Canelé
📍地址:中環士丹頓街10-12號御珍閣地下及1樓
2022-12-12 11 views
Friday Night 同我大佬去拍下拖 去左間幾有 feel 嘅餐廳😚😚餐廳2樓有個 outdoor 位 天氣涼涼地啱啱好 😌而indoor 位都好靚架🥰服務員態度都好好 每道菜都會同我地介紹下 又會換碟 問下我地洗唔洗要多啲薯條蔬菜 非常細心🥰我地叫完野食後就有包同沙律尼啦😝Homemade SourdoughSourdough 圓碌碌好可愛 牛油係海鹽味 仲加左啲辣椒粉🌶️ 麵包尼到仲係暖架🍞外皮硬硬地但好脆 入面就超級軟熟 食落好新鮮 配埋牛油真係食唔停🤭😋Classic French chopped Salad沙律有好豐富又新鮮嘅蔬菜🥗仲有合桃增加口感 醬汁係紅酒醋汁 酸酸地好開胃呀😍Grilled US Black Angus Sirloin ($388)西冷我地叫左 5 成熟 顏色粉嫩火喉啱啱好👍🏼👍🏼肉質都幾嫩唔會好硬 咬落都偏軟身啱我口味🤗 份量都幾大塊架 仲配左2個好有心思調較嘅醬汁 想沾邊個都得啦🤤🤤Whole Boston Maine Lobster ($448)係超大隻龍蝦呀 🦞🦞仲要隻鉗係剝好 我可以完整叉出尼🤩🤩 然後大大啖肉放入口超滿足 龍蝦焗完都仲 k

Classic French chopped Salad

係超大隻龍蝦呀 🦞🦞仲要隻鉗係剝好 我可以完整叉出尼🤩🤩 然後大大啖肉放入口超滿足 龍蝦焗完都仲 keep 到 juicy 😋唔會乾哂 而肉質都幾爽口 蝦頭仲有啲好香嘅膏架🤩醬汁都好香同時又唔會遮左龍蝦鮮味👏🏼

Unlimited French Fries and daily veggie
呢到嘅伴碟蔬菜同薯條都係任食架😮😮蔬菜輕輕煎過再焗 真係好香又唔會太油🤭薯條好香脆仲撒左啲調味粉 不過薯條尼到已經好大盤真係食哂都好厲害啦👏🏼

Signature Chocolate Souffle ($88)
梳乎厘有非常香濃嘅朱古力味 🍫啱哂鍾意甜點嘅朋友 另外啱啱焗起外脆內軟 入口即溶😚😚配埋雲尼拿雪糕又冰又火 口感超正呀😋

Homemade Yuzu Cheese Cake ($58)
芝士蛋糕加左柚子味特別清新呀 ☘️作為甜品完全唔會覺得 heavy 而且蛋糕質感好軟滑 唔似係雪藏左好耐呀😝

Canelé
襯返餐廳名緊係有粒 canele 食下~外皮非常香脆 🤩入面就又香又滑 口感豐富 細細粒過下口瘡唔錯呀😜

Child memory ($128)
呢到嘅 cocktail 都好有特色 呢杯條用左斑蘭 椰子🥥同菠蘿🍍去mix 架😍飲落非常香斑蘭味 😋甜甜地唔會太重酒精 夠哂特别🤤

Coffee, Tea or both ($128)
呢杯就好似 matcha latte 🥰上層有抹茶 cream 下面係咖啡 cocktail 😍飲落會同時飲到咖啡同 cream 味道香濃又滑🤭🤭
2022-12-12 18 views
Happy Friday, 去Soho同老公嘆個法式long lunch,叉個靚電先❤️今日嚟到Canelé呢間兩層高嘅法國餐廳,餐廳設計以十九世紀著名風格派藝術家蒙德里安(Piet Mondrian)嘅作品為靈感,環境充滿歐洲風味!佢地嘅set lunch有齊前菜,湯,主菜同甜品,都係2百有找,咁嘅地區同環境,真係超值呀🥰好喇,前菜方面有紅菜頭沙律配蒜蓉包🍞清爽甜口嘅沙律菜同埋紅菜頭,加上橄欖油,仲灑上果仁碎增加口感,仲有淡淡嘅鯷魚嘅香味添,蒜蓉包烘得很乾身脆口。餐湯就係粟子南瓜湯🥣濃郁嘅南瓜味,入口勁滑又好味!全菜方面,我就要菲力牛柳配雜菜同薯條🥩將牛柳煎到五成熟,表層焦香,內部是粉嫩的肉又無筋,肉味濃郁,薯條新鮮炸起,好好味🍟老公就要大蝦意粉🍝份量啱啱好,蝦大隻爽口🍤配上蕃茄醬,直頭perfect match🥫甜品方面,我地分別要咗朱古力疏乎厘同芝士蛋糕,都係配檸檬雪芭🍨選用72% Valrhona黑朱古力製成的朱古力梳乎厘,所以甜度較低之餘又有濃郁朱古力味,即叫即焗,入面熱辣辣,而芝士蛋糕夠味又滑,配埋檸檬雪芭,成個lunch好完滿😋食完飯,仲可以要多兩杯cocktail嘆埋先走

餐湯就係粟子南瓜湯🥣濃郁嘅南瓜味,入口勁滑又好味!

食完飯,仲可以要多兩杯cocktail嘆埋先走🍹分別叫咗CHILD MEMORY~清新的果香配上Rum酒,亦有雲尼拿及椰香同CANELE PUNCH~椰奶味雖然突出,不係酒又好夾,仲有淡淡嘅菠蘿香味。下次夠時間一定要落佢地地下層同老公 Chill 番下🍸
剛剛新開不久,位於中環蘇豪區的法式餐館,以著名法國甜品Canele命名,Dinner Set亦專注賣龍蝦/牛扒2款,可以享有任食French Fries & Daily Veggie!以食物質素和環境來說,真心覺得性價比好高,希望之後不要加價嘻嘻。-餐包Homemade Sourdough又大又圓的酸種包是餐廳自製的,上桌時熱辣辣,外面脆裡面鬆軟,忍不住把吃剩的帶走,第二天再品嚐。.前菜Classic French Chopped Salad聽上去平凡的沙律,一點也不馬虎,有洋蔥、菠菜和紅菜頭等。-主菜:Grill Angus Black Angus Sirloin $388Whole Boston Maine Lobster $448Beurre Blanc & Beurre Clarified原隻美國緬因州龍蝦好多膏,肉質彈牙且多汁!薯條較幼身而且好脆,可以瘋狂追加簡直不要太爽。-甜品(+$58/ppl)Signature Chocolate Canele·Souffle·Vanilla Icecream熱辣辣超蓬鬆的朱古力梳乎厘,選用72% Valrhona黑朱古力製成的味道有點
以食物質素和環境來說,
真心覺得性價比好高,
希望之後不要加價嘻嘻。

餐包

前菜
Classic French Chopped Salad
聽上去平凡的沙律,一點也不馬虎,
有洋蔥、菠菜和紅菜頭等。

主菜:

原隻美國緬因州龍蝦好多膏,
肉質彈牙且多汁!
薯條較幼身而且好脆,可以瘋狂追加簡直不要太爽。

甜品(+$58/ppl)
熱辣辣超蓬鬆的朱古力梳乎厘,
選用72% Valrhona黑朱古力製成的
味道有點回甘。

Canele·Yuzu Cheesecake·Vanilla Icecream
柚子蛋糕用日本忌廉芝士加柚子汁製作自家製。
2022-12-10 10 views
又去中環食好嘢😍😍今次去食高質法國菜☺️平時食法國菜一定會覺得又貴又唔飽,不過呢間完全唔會,高質之餘又唔會太貴,環境又勁好,有個小露台,非常有feel呀😍首先一定要試呢度嘅sourdough ,勁香勁有咬口,配上特製牛油,好好味,鍾意麵包嘅我一口氣食咗三大塊😆之後上沙律,佢嘅沙律好豐富好新鮮,有法邊豆、紅菜頭、菜、洋蔥、蕃茄。。。真係又健康又好味😋主菜有兩款--牛扒同龍蝦🦞我哋一樣叫一款,之後share食。安格斯牛扒要咗medium,肥瘦適中,非常嫩,仲保留肉汁,好香。而龍蝦都好好味,佢唔係全熟嘅,所以肉質都比較滑,唔會嚡口。佢嘅配菜係烤蔬菜同炸薯條,最正係可以任加🤩我哋加咗次蔬菜,健康又好味😋最後試咗兩款甜品,一款係柚子味芝士蛋糕,一款係朱古力梳乎厘,兩樣都配埋雲尼拿雪糕🥰兩樣都好味,但梳乎厘更有驚喜,好重朱古力味,一定要試呀🤩仲有餐廳名canele,點可以唔試,煙煙韌韌,唔會好甜,非常好味。美酒配美食,鍾意飲酒嘅我點會錯過,佢有紅、白、氣酒,仲有cocktail☺️我哋試咗白酒,易入口,配海鮮一流。之後見到人哋杯cocktail好正,忍唔住試咗兩杯: coffee tea or bot

美酒配美食,鍾意飲酒嘅我點會錯過,佢有紅、白、氣酒,仲有cocktail☺️我哋試咗白酒,易入口,配海鮮一流。之後見到人哋杯cocktail好正,忍唔住試咗兩杯: coffee tea or both 同埋 child memory,兩杯都綠綠哋,好有聖誕feel😍其中一杯下面係咖啡上層係抹茶cream,加入bourbon,幾層口感,非常特別。另一杯則是斑斕嘅味道,仲有少少菠蘿同埋椰子, 加入rum,好特別。

非常鍾意呢間餐廳,環境食物都好好,仲有服務都勁好,已經約咗其他朋友聖誕之前去食一次飯☺️
2022-12-10 19 views
今日難得放低啲細路同老公撐枱腳試左中環呢間法式小酒館因為我地都好鐘意坐outdoor 見到佢地既天台位置已經被吸引🥰侍應同我哋介紹餐廳既美食精髓在於精簡,所以只提供一個三道菜晚市套餐我地就每人各點左一個set dinner主菜系10安士烤美國黑安格斯西冷牛扒🥩 or 原隻美國緬因州龍蝦🦞(兩個都系我favourite)先黎個又熱又香脆既麵包🥖同酸酸地嘅沙律🥗 非常開胃再黎主菜🍽️ 份量十足 兩樣都烹調得啱啱好 食到食材既新鮮😋最後甜品🍰我就揀左選用左72% Valrhona黑朱古力製成既朱古力梳乎厘食到朱古力嘅濃郁 但因為疏乎厘嘅質感又唔會好heavy~ very nice 👍🏻 老公果個系用日本忌廉芝士加柚子汁製成既自家製柚子蛋糕估唔到幾有驚喜 清新嘅感覺 非常適合唔鍾意太甜嘅人另外,呢間餐廳最正嘅地方係食完之後可以直接落去坐吓飲杯Cocktail🍸落到去下面又係另一種感覺 好chill~咁就過左個happy weekend 👫#總結系一間cp值高既餐廳#可以滿足哂我既需求#薯條同蔬菜仲系無限添吃#仲要讚下侍應既服務態度非常好#雖然只係三道菜但好夠飽
今日難得放低啲細路同老公撐枱腳
試左中環呢間法式小酒館
因為我地都好鐘意坐outdoor
見到佢地既天台位置已經被吸引🥰

我地就每人各點左一個set dinner

先黎個又熱又香脆既麵包🥖同酸酸地嘅沙律🥗 非常開胃

老公果個系用日本忌廉芝士加柚子汁製成既自家製柚子蛋糕
估唔到幾有驚喜 清新嘅感覺 非常適合唔鍾意太甜嘅人

落到去下面又係另一種感覺 好chill~
咁就過左個happy weekend 👫

#總結系一間cp值高既餐廳
#可以滿足哂我既需求
#薯條同蔬菜仲系無限添吃
#仲要讚下侍應既服務態度非常好
#雖然只係三道菜但好夠飽
🍽CANELE (中環)📍 中環士丹頓街10-12號御珍閣地下及1樓🌟前菜1. French Chop Salad 紅菜頭核桃碎沙律(紅酒菜汁)🥗沙律內容好豐富,有紅菜頭,核桃碎,車厘茄,沙律菜!全部都好新鮮,好清甜。再配埋紅酒菜汁,酸酸甜甜,好開胃,做一個餐前菜絶對係最佳既選擇。2. Daily Soup 香濃龍蝦湯🦞龍蝦湯既質感她濃稠,啖啖充滿鮮味,好似飲左成隻龍蝦入肚咁。裏面有龍蝦肉絲,口感豐富。加埋厚厚既忌廉係湯上面做點綴,攪勻後,味道更加有層次。🌟主菜3. Roasted Angus Beef Filet烤美國安格牛柳(+$88 Double Meat)🥩今次我叫咗Medium Rare,牛柳既表面煎得好香,內層肉質多汁嫩滑而且完全冇筋,牛柳散發出極濃肉味,真係一道必叫嘅菜式。旁邊嘅配菜都煎得好出色,有南瓜,青瓜,紅蘿蔔,椰菜花。佢嘅薯條都好吸引,佢係一隻幼身嘅薯條,廚師除左用鹽之外,仲洒咗少少黑椒同紅椒粉做調味,辣辣地,好惹味。P.S. 薯條任食🍟🌟甜品4. Chocolate Souffle with Vanilla Ice Cream 朱古力梳乎厘配雲呢拿雪糕 (+$6
🍽CANELE (中環)
📍 中環士丹頓街10-12號御珍閣地下及1樓

🌟前菜

French Chop Salad

2. Daily Soup 香濃龍蝦湯🦞
香濃龍蝦湯

🌟主菜

P.S. 薯條任食🍟

🌟甜品
4. Chocolate Souffle with Vanilla Ice Cream 朱古力梳乎厘配雲呢拿雪糕 (+$68)🍫
甜品選用左 72% Valrhona 黑朱古力製成的朱古力梳乎厘,朱古力味香濃,唔會太甜。旁邊嘅雲呢拿雪糕,食到好多雲呢拿籽,成個雪糕都好香。雪糕加埋溫溫朱古力疏乎厘一齊食,冷熱交替,層次豐富,各位甜品控仲唔快啲試吓。

5.Cheese Cake with Vanilla Ice Cream 自製柚子日本忌廉芝士蛋糕配雲呢拿雪糕(+$38 )🧀
呢一款嘅芝士蛋糕,味道酸甜適中,一放入口就慢慢溶喺口腔裏面,超級合我心意。淡淡的芝士味加上瀰漫清怡既柚子醬,實在天衣無縫。雲呢拿雪糕嘅底部,有一片片既雪糕筒碎,味道同口感都好似白之戀人嘅嗰塊曲奇餅,好鬆化,令到甜品嘅口感更有層次。
Vanilla Ice Cream

🌟飲料
6. Child Memory Cocktail 🥥
呢一杯雞尾酒一開始好重椰子味,後勁慢慢有酸酸甜甜嘅菠蘿味道同淡淡的斑斕香味,飲落去都幾Creamy。
Child Memory

7.Passion Fruit Hurricanes Mocktail 🍹
呢一杯仿雞尾酒,酸酸甜甜,好有果香味,熱情果嘅味道中間夾雜着檸檬嘅酸味,而且飲落去有淡淡的橙香,飲完之後覺得好消滯。
Passion Fruit Hurricanes

環境:💛💛💛💛💛5/5
衛生:💛💛💛💛💛5/5
食物:💛💛💛💛💛5/5
價錢:💛💛💛💛💛5/5 ($763/2=💰381.5)

P.S. 呢一間餐廳真係充滿19世紀法國既氣息,餐廳嘅設計係以著名風格派藝術家蒙德里安既作品作為靈感。特別上咗2樓,佢地既開放式廚房,坐出露台,完全會令你覺得自己置身於法國小餐館一樣,好Chill,好舒服。而且佢哋個服務真係好高級,服務員都會先介紹完菜式,再上菜,十分專業。同埋佢哋嘅擺碟真係好靚。另外要讚一讚嘅係,佢哋盛載熱食嘅碟,都係先暖過,再放食物,十分細心。呢一餐飯都真係食得好滿意,內外兼備,一定會再返黎食💓

French Chop Salad
香濃龍蝦湯
Vanilla Ice Cream
Passion Fruit Hurricanes
Canele係我最鍾意食嘅法國甜品❤️簡單又精緻但係好Technical🎨 好似呢間新開嘅法式餐廳🇫🇷 門口已經好有藝術感 以十九世紀風格派藝術家Piet Mondrian既作品做靈感👨🏻‍🎨 Menu 都非常地道 精簡三道菜嘅晚市套餐🌙喺室外嘅位置望住繁華鬧市食飯🌃 真係好享受⭐️ Homemade Sourdough 🍞自家製嘅酸種麵包十分香脆🔥 精粹在於自家製嘅紫菜牛油🧈 好有米芝蓮星級餐廳既風範💫⭐️ Classic French Chopped Salad 🥗簡單但滋味嘅沙律生菜新鮮好爽脆🥬 加咗紅菜頭同埋合桃嘅點綴🌰 口感同味道好有法式元素⭐️ Grilled US Black Angus Sirloin 🥩來自美國嘅安格斯西冷揀左要Medium😚 火候控制得完美入口好淋😋 建議Peppercorn Bernaise同就咁唔加醬各試一次有唔同風味🌶 配上任食嘅薯條就係經典既 Steak Frites啦🍟⭐️ Whole Boston Maine Lobster 🦞咁大隻龍蝦用料係超新鮮🌊 肉質超級爽口簡單用牛油煮調味唔會太過濃💛 龍蝦完全成了主角😜⭐️ Signature Chocol
⭐️ Homemade Sourdough 🍞
啦🍟
Whole Boston Maine Lobster
⭐️ Signature Chocolate Soufflé with Vanilla Ice Cream 🍫
好食嘅疏乎厘絕對唔易整🥹 朱古力味濃中帶甘🖤原來用左72% Valrhona黑朱古力 入口超級鬆軟☁️
⭐️ Homemade Yuzu Cheesecake with Vanilla Ice Cream 🍰
芝士蛋糕比較輕盈似係日式的口感🇯🇵柚子味再加上柚子Zest整體感覺好清新🍋
Canele
⭐️ Canele 🤎
最尾付上法式經典小點心🥧 外皮脆口帶焦香🍮 咬落去帶綿密口感同埋酒香🥂比得上法式Patisserie既手勢😚
⭐️ Child Memory 👼🏻
⭐️ Canele Punch 🍹
佢哋既Cocktail都非常有特色🥳 淡綠色嘅Child Memory以斑蘭同椰子為基礎🥥配上Rum甜甜地好易入口 另一款用Tequila同Earl Grey仲有各種Spices Infuse埋一齊🍸味蕾好豐富
⭐️ House Wine 🍷
特別提一提House Wine嘅紅酒同白酒都好唔錯🤣 特別白酒配龍蝦真係一流🤍
Canele
House Wine
❣︎ 位於soho的舒適西餐廳❤️今個週末想食好啲揀左黎呢間食brunch $388一位位置係大館附近地下層是酒吧🍷可品嘗各種手工雞尾酒🥂上層係餐廳🍽️有室外同室內座位今日天氣好所以安排左我係室外☀️.員工服務真係一級捧啲員工靚仔之餘 服務真係好貼心十分我會比十分🫣❤♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.8/5 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌Free Flow Mimosa & Aperol Splitz 120mins一杯cocktail 為呢個美味的brunch揭開序幕🥂𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓🥗French Oyster 2pcs • Parma Ham • Smoked Salmon • French Comte • Caviar Chips • Chopped Salad • Garlic Bread • Half Pin Lobster +$88首先出場的是生蠔🦪生蠔正wo 落小小檸檬汁好鮮甜🤩然後拼盤出場最正係龍蝦🦞好好肉好大隻烤得岩岩好👍🏻肉質鮮嫩 超正🫶🏼薯條上面有黑魚子同埋沙律醬係幼薯條黎 炸到金黃色咁 薯味都好夠 🫶🏼𝑴𝒂𝒊𝒏🥩Angus Tenderloin 安格斯里脊肉+$98呢塊肉真係不得了一出場就聞
❣︎ 位於soho的舒適西餐廳❤️

焗到外脆內軟

🧁Churros
🍧柚子雪芭
食到一粒粒柚子 好清新❣️
.中環新開法式小酒館CANELE 餐廳主打的牛扒🥩及龍蝦🦞,可以無限添吃薯條🍟及蔬菜🥬……….餐廳有2層,當日我地👩🏻‍🦰🧑🏻被安排在2層食飯💕原來餐廳剛剛換左新menu!!😆咁好彩比我地試到新嘅brunch menu!!😋……….Brunch其實係源自1890年代,早上出門狩獵後回來食嘅豐盛早餐,狩獵者因為出外狩獵而推遲左食早餐嘅時間,所以brunch係特別豐盛🥰………今次我地食brunch😋 $388一位,仲有free flow Mimosa & Aperol Splitz 🍻🥂🍸職員仲會即場調酒🍸……….Appetisers 唔洗簡,每款都會有,包括:💕French oysters 🦪 餐廳配上紅酒醋&檸檬🍋紅酒醋帶有濃郁葡萄果香,酸中帶甜,加入左洋蔥粒🧅,提升口感每人2隻法國生蠔🦪第一隻我只加檸檬可以食到生蠔原有嘅海水味……….💕Parma ham沒有過度風乾導致變硬,風乾到剛剛好,口感軟硬適中,配酒食一流👍🏻🥂味道方面,有小小咸香,油脂平均分佈,油花適中😋……….💕Smoked salmon口感肥美,肉質鮮味濃,肉香能停留口腔一段時間,再飲啖酒,咁先係食brunch😋……….
中環新開法式小酒館
CANELE
餐廳主打的牛扒🥩及龍蝦🦞,可以無限添吃薯條🍟及蔬菜🥬
………
職員仲會即場調酒🍸
……….
Appetisers 唔洗簡,每款都會有,包括:
💕French oysters 🦪
餐廳配上紅酒醋&檸檬🍋
紅酒醋帶有濃郁葡萄果香,酸中帶甜,加入左洋蔥粒🧅,提升口感
每人2隻法國生蠔🦪第一隻我只加檸檬可以食到生蠔原有嘅海水味
💕Parma ham
💕Smoked salmon
💕French comte
品嘗芝士係法國人飲食文化裡重要的一環,Comte係常見嘅一種,風味唔會過於濃烈,水份唔會太重,偏硬身
💕Caviar chips 🍟
餐廳係新鮮炸成嘅,面層有魚子醬增加薯條🍟嘅高貴感😋
💕Garlic bread
好惹味,而且口感好香脆👍🏻
………..
💕Half pin lobster🦞 (+$88)
呢度嘅龍蝦🦞好出名!當然要試埋🥹果然不出所料😋龍蝦肉好爽口,唔會係自助餐食到嘅無咩口感,太好食😋所以都請教下廚師👨🏻‍🍳點整,原來簡簡單單煎香,面層有一層🧄Garlic butter,只靠本身新鮮嘅食材已經可以做到一道看似簡單,但食落好有驚喜嘅龍蝦🦞
………
Main主菜我地簡左
💕Angus tenderloin (+$98)
西冷下嘅牛腰肉,亦係全牛最嫩的部份位置會比較淋身👍🏻
💕Prawn linguine
口感厚實,配上比較濃厚、濃稠嘅番茄🍅醬汁,有3隻大蝦做點綴✨蝦肉爽脆彈牙
……….
Dessert 甜品方面,又係岩曬我口味🤣因為有4款齊曬,唔洗簡🥰
當日dessert platter包括:
1️⃣Churros🇪🇸
外脆內軟,面層嘅肉桂糖粉唔會好甜,好濃肉桂味👍🏻
2️⃣Pomelos cheesecake🍰
酸甜嘅柚子味配上雲呢拿雪糕🍦cheesecake 用日本忌廉芝士加柚子汁製作自家製柚子蛋糕
3️⃣Matcha Canelé
主廚精心用銅模製作的法式小甜點可麗露Canelé作結尾,🥹Canelé微暖而且外脆內軟,食到濃濃嘅茶香,加上雲呢拿雪糕一暖一凍又係好好食🤤
4️⃣Vanilla ice cream🍨
雪糕表面已經可以見到充滿雲呢拿籽,好足料🤭
……….
除左食物好高質,咁值得大家去試試,聽職員介紹😱👨🏻‍💼原來餐廳嘅設計係以十九世紀著名風格派藝術家蒙德里安(Piet Mondrian)的作品為靈感

2022-12-04
$388 (Lunch)
  • Canele
  • Churros
  • Angus  tenderloin
  • Prawn  linguine
  • French  oysters
2022-12-07 8 views
首先要讚一讚哩度既服務一流👍🏻👍🏻比個like哩間餐廳既靚仔服務員👍🏻哩間主打牛扒同龍蝦🦞既法式餐廳,可以無限添吃薯條及蔬菜佢地只提供一個三道菜晚市套餐🍽️有三個頭盤,之後係重10安士的烤美國黑安格斯西冷牛扒或原隻美國緬因州蝦☕️第三既甜品可以揀72% Valrhona黑朱古力製成的朱古力梳乎厘或用日本忌廉芝士加柚子汁製作自家製柚子蛋糕另外可以點佢哋既手工雞尾酒🍹 我點既child memory 好有特色,推介!

哩間主打牛扒同龍蝦🦞既法式餐廳,可以無限添吃薯條及蔬菜

琴日同Mason搭完山頂纜車後,就去中環睇下有咩食😁,經過中環大館既旁邊見到@呢間法式餐廳就決定入去食😋餐廳以19世紀著名風格派藝術家 Piet Mondrian 👨‍🎨嘅作品為設計靈感,環境充滿歐洲風格🇫🇷,主打牛扒🥩及龍蝦🦞,更可以無限添吃薯條🍟及蔬菜🥬🤩餐廳分為兩層:樓下係酒吧區😚,中央有個型格雞尾酒吧檯,可以品嘗各種精心製作嘅手工雞尾酒🍹;樓上設有室內及露天用餐區🧑🏻‍🍳,環境優雅,好有氣氛,好chill🍸💠前菜Homemade Sourdough 🍞上枱時仲係冒煙的,店員話係啱啱焗起,外皮焦香鬆脆,內裡香軟,配埋牛油食非常好味🤤Classic French Chopped Salad🥗有紅菜頭、合桃、洋蔥、蕃茄、沙律菜,上面灑上黑椒,味道非常清新,令人開胃😁💠主食Grilled US Black Angus Sirloin🥩美國黑安格斯西冷牛扒重約10安士🤩,我揀咗七成熟,整得岩岩好👏🏻,肉質粉嫩多汁,一啲都唔韌,另外會配上胡椒醬及蛋黃醬。 西冷牛扒牛味香濃,脂肪平均紋理細緻❤️‍🔥,油脂柔嫩厚實👍🏻Whole Boston Maine Lobster🦞餐廳選取用原隻美國緬因州

💠前菜
Homemade Sourdough 🍞

Classic French Chopped Salad🥗

💠主食

Whole Boston Maine Lobster🦞
餐廳選取用原隻美國緬因州龍蝦,以牛油蒜香點綴,帶出有層次嘅鮮味☺️,有著鮮嫩彈牙嘅細緻肉質,肉汁豐富,蝦身有膏,非常鮮美💕

* 薯條同埋蔬菜都係無限添加😜

💠甜品
Signature Chocolate Soufflé w/ Vanilla Ice Cream🍫🧁
選用72% Valrhona黑朱古力製成的朱古力梳乎厘,口感輕盈,裏面好鬆軟,配上雲呢拿雪糕🍦,一冷一熱雙重口感,為晚餐畫上一個完美嘅句號。😘

Homemade Yuzu Cheese Cake w/ Vanilla Ice Cream🍰
用日本忌廉芝士加柚子汁製作自家製柚子蛋糕,芝士蛋糕口感輕盈,軟綿柔滑,入口有清香獨特嘅柚子味,甜而不膩😍

Cocktails 🍸🍹
COFFEE, TEA OR BOTH☕️
呢杯表面有綠茶🍵,下面主要係咖啡味嘅 Cocktail☕️🫘,仲有 BOURBON、MILK、EXPRESSO SIMPLE,易入口又好特別,鍾意飲咖啡既你一定要飲🤎

CHILD MEMORY 🍸
清新的果香配上少少RUM,亦輕輕帶點雲尼拿及椰香🥥🥳
1K
今日中午約了妹妹在中環吃午餐,來到一間新張開的酒吧餐廳。📍位置:由中環電梯一直上到Bake House,Barista by Givrés的對面。🏠環境:有兩層,地面一層以大型酒吧為主,可以嚐試各種手工雞尾酒🍹,樓上一層更棒,有一個大露台,可以看到中環大街小巷,大廈林立的開揚景觀,四角擺有盆栽🪴點綴,讓人非常放鬆寫意!🤵🏻服務:很細心和貼心。🍽️午市:提供三款午市套餐,包前菜、餐湯、主菜和甜品,可以無限添吃薯條和雜菜。前菜:紅菜頭沙律🥗配蒜蓉包清爽甜的沙律菜,還灑了些果仁碎增加口感😍,蒜蓉包烘得很乾身脆口👍🏻。餐湯:粟子南瓜湯很綿滑順口的口感😚,濃郁的南瓜味。🐟香煎盲曹魚配雜菜🥦薯條🍟 $138半邊魚身🐟,表皮煎得焦香,魚肉細嫩但有少許細骨,需小心享用,魚油不多,味道較清淡。細薯條🍟灑有孜然粉,惹味香口,雜菜選用意大利青瓜🥒,汁水多,很棒😋。🥩菲力牛柳配雜菜🥦薯條🍟 $158三成熟,表層煎得焦香,內部是粉嫩的肉,口感很軟霖☺️,沒有筋,肉味濃郁,可以再淋上少許醬汁,更添風味😋!🍫朱古力疏乎厘🧁配雲呢拿雪糕🍨 $68選用72% Valrhona黑🍫朱古力製成的朱古力梳乎厘,所以甜度較低😉,濃

今日中午約了妹妹在中環吃午餐,來到一間新張開的酒吧餐廳。

🤵🏻服務:很細心和貼心。

前菜:紅菜頭沙律🥗配蒜蓉包

餐湯:粟子南瓜湯
很綿滑順口的口感😚,濃郁的南瓜味。

🐟香煎盲曹魚配雜菜🥦薯條🍟 $138

🥩菲力牛柳配雜菜🥦薯條🍟 $158

🍫朱古力疏乎厘🧁配雲呢拿雪糕🍨 $68
選用72% Valrhona黑🍫朱古力製成的朱古力梳乎厘,所以甜度較低😉,濃郁朱古力味😙,雪糕也見到雲呢拿籽,將雪糕放入熱辣辣的疏乎厘,冷熱交替的口感使人充滿幸福感🥰。

🍹Grant Burge Chardonnay $176
我們試喝了少量香檳🍾️,不過不太懂得品酒🍷,只是覺得很順喉,酒精濃度低。
2022-11-30
$300 (Lunch)
  • 朱古力梳乎厘