2018-10-18 90 views
有一天,行經尖沙咀白蘭軒道,見到有一間賣野飲的鋪頭,起初以為係台式珍珠奶茶鋪,但原來賣的卻是港式奶茶。善茶的門面裝飾別樹一格,風格仿五、六十年代的香港老鋪 -紅白藍帆布、紅A燈罩、馬賽克地磚等。賣的飲品當中推介有珍珠港式奶茶,配上台灣彈牙珍珠,味道熟悉但配搭新鮮,奶茶沖得十分細滑,茶味香濃,味覺猶如太興的冰鎮奶茶一樣,而珍珠軟硬適中,口感qq。出品優秀之如,原來老闆十分有善心,付款後,店員會比一蚊顧客,放入一個擺在門口的捐款箱行善,頗有意義。
2018-10-18 48 views
以前會成日覺得成條街好多金鋪、藥房,但今時今日我諗最多嘅應該係珍珠奶茶舖!真係多到離晒譜啊!最慘係間間都話自己過江龍,然後出邊條隊就長到發神經,好似前世未飲過珍珠奶茶咁!阿叔真係冇咁好心機同你一齊排隊排成個鐘。好好彩俾我搵到一間良心小店!呢間叫做善茶,雖然我唔明啲茶同個善字有咩關係,但係我就覺得佢真係幾善良!首先第一樣野嘅係,佢唔係標榜自己係過江龍,反而係賣本土奶茶,係絲襪奶茶呀!開頭我諗住都係一啲gimmick野,估唔到沖出嚟個茶真係咁香濃!最好嘅事係佢嘅人情味!其實我係唔飲得甜嘅,朋友幫我嗌左少甜,但其實今時今日嘅少甜都有七成糖!其實我係想帶微甜,點知飲落先知中咗伏。 點知個老闆娘竟然話請我飲,唔好嘥送埋嗰杯俾我,話俾我爹哋媽咪試吓!咁好嘅服務邊度搵呀?所以行過棉登徑,記得過嚟試吓啦!我真係冇份分傭㗎 !

絲襪珍珠奶茶
絲襪珍珠奶茶
2018-10-13 90 views
心存善念🌟 知足常樂☺️🇭🇰港式非物質文化遺產🥤茶餐廳同人情味!🏠呢度既奶茶以期里蘭卡茶葉人手沖製☕️ 奶同茶比例岩岩好 口味眼前一亮👀飲完仲好醒神🤓如果想影靚相📸 可以試下港式奶茶紅豆冰 $32💁🏻‍♀️漸層效果好特別之外 兩樣飲品走埋一齊意外地夾🧚🏻‍♀️🍋另外招牌檸檬椰果蜜 $28 直程令我記起童年😂一入口好似係冒險樂園夾個隻無得出面賣既檸檬蜂蜜糖🍬我諗下次我都會買呢杯😳 要叫少甜哈哈🤭有時間可以去支持下本地良心小店啊🤛🏻每賣一杯就會捐錢去慈善機構👍🏻📍 尖沙咀白蘭軒道2號地下A舖 @caringtea_hk 🌿
心存善念🌟 知足常樂☺️
我諗下次我都會買呢杯😳 要叫少甜哈哈🤭
有時間可以去支持下本地良心小店啊🤛🏻
每賣一杯就會捐錢去慈善機構👍🏻
2018-10-09 76 views
點解而家愈黎愈多飲品店😂好似永遠無機會飲得哂咁!位於尖沙咀一個旺中帶靜嘅地方開左善茶💁‍♀️有個善字亦都系有點善心,皆我地每一杯飲品佢就捐一蚊👍同友人們試左佢地有標手指公嘅三款飲品😊三款中至喜愛港式絲襪奶茶☕️見佢地有奶茶小知識notice!用左數種斯里蘭卡紅茶拼配濃郁牛奶🥛咁飲落茶味都幾濃嘅,微帶甘香,質地亦算順滑~😁甜度適中系可以一試其次就系咖啡點子港式鴛鴦,咖啡x奶茶=鴛鴦!平時就比較小飲,不過飲落咖啡味偏重,奶茶味就略為欠奉🤔似飲咖啡😂超強嘅咖啡香,而咖啡點子就系咖啡凍💁‍♀️增強口感第三位就系壽眉珍珠拿鐵,茶底系清香,不過味道就偏稀身🧐建議可以系奶同水嘅份量中再調調,而珍珠亦做到煙軔口感香港人撐香港🇭🇰睇得出系間良心港式小店,支持本土飲品👍

同友人們試左佢地有標手指公嘅三款飲品😊

香港人撐香港🇭🇰睇得出系間良心港式小店,支持本土飲品👍
2018-10-08 69 views
黑糖珍珠奶茶開到成行成市 整係一個尖沙咀都唔知有幾多間🙃 難得有間具香港特色嘅港式珍珠奶茶 向來都係奶茶控 好欣賞佢夠哂茶味 加埋我好中意嘅珍珠 簡直就perfect😍 而且個杯嘅設計好靚 pattern除左係港式茶餐廳 而且仲印咗爸爸媽媽由細灌輸我嘅八個字【知足常樂•活在當下】同埋每買一杯老闆娘就會捐出$1 ❤️
2018-10-06 48 views
叫左一杯焦糖港式奶茶加黑珍珠,微糖的好香焦糖味,奶茶夠濃另外杯鐵觀音Latte加仙草,都係微糖呢杯好淡啊都係飲番奶茶類應該好味D吧!仲有呢到你買一杯,佢就捐一蚊的之後會比個銀仔你放入捐款箱
叫左一杯焦糖港式奶茶加黑珍珠,微糖的
好香焦糖味,奶茶夠濃
另外杯鐵觀音Latte加仙草,都係微糖
呢杯好淡啊
都係飲番奶茶類應該好味D吧!
仲有呢到你買一杯,佢就捐一蚊的
之後會比個銀仔你放入捐款箱
今次唔係香港終於有手信,喺香港終於有港式奶茶加珍珠嘅鋪頭啦!身為奶茶愛好者嘅我,一直等都等唔到港式奶茶加珍珠呢個配搭,一到諗住自己買杯奶茶返嚟再自己煮珍珠去滿足我嘅私心,所以呢間鋪頭一開就真係要即刻去試!整體來講,佢呢度嘅港式奶茶底的確唔錯,聽說店主係跟香港奶茶和學過藝,飲得出係有水準同埋茶底非常濃嘅奶茶。店主都係因為好想飲啲兩個配搭擺埋一齊嘅飲品所以先自己開間鋪頭,但係我覺得佢呢度嘅珍珠有啲硬,可以再諗啲。不過另一杯叫咗港式奶茶加仙草,呢杯好好飲,仙草嘅甜啱啱好,而我哋又帶咗奶茶底係半糖,成件事唔會太甜而且飲得出仙草本身的味道,唔會蓋過,欣賞嘅而且一定會再黎飲。

港式珍珠奶茶

港式仙草奶茶

$30 (Dinner)
港式珍珠奶茶
港式仙草奶茶
2018-10-02 46 views
本身係網上睇到有一間港式絲襪奶茶 好想去試 ! 但一直都冇時間去買😭,咁岩今日可以收早 就去買黎試下 買個陣冇人 所以好快有 而且 員工 有好好笑容 非常好🤗🤗 同埋 買一杯飲品又可以做善事! 可樂而不為 ! 地址又唔難搵 店員又好 最緊要杯飲品 又滑 正👍🏻👍🏻👍🏻
2018-10-02
$32 (Dinner)
2018-10-01 79 views
同朋友一齊去咗一間好有港式味道嘅飲品店唔再係台式嘅飲品店試咗好滑嘅奶茶港式絲襪奶茶 $$26覺得好香好有奶味而且茶味都係好濃再加上好大杯價錢都唔貴所以好值得一試我覺得真係好好飲因為佢比較香濃奶味都好重啱我嘅口味檸茶益力多 $$26一杯就酸酸甜甜咁我就覺得可以叫少甜因為咁樣飲落去冇咁甜咁就比較適合我嘅口味益力多嘅味都好重所以飲落去酸酸甜甜幾好鋪頭外面亦都有啲打卡位可以影吓相成間鋪頭嘅好似70年代嘅香港🇭🇰
同朋友一齊去咗一間好有港式味道嘅飲品店

所以飲落去酸酸甜甜幾好

鋪頭外面亦都有啲打卡位可以影吓相

成間鋪頭嘅好似70年代嘅香港🇭🇰
2018-09-28 64 views
台式飲品開到成行成市, 係旺區會見到好多人排隊飲。 行行下街朋友話想飲野, 我又唔飲咖啡既。 見到呢度唔錯又多人排隊就黎試飲先有好多唔用既e payment方法。好方便好有港式茶餐廳既感覺。帶外國朋友黎體驗下都唔錯我地叫左奶茶紅豆冰 30%糖 50%冰同益力多未梨香 30%冰 50%糖 都有唔少選擇 我覺得奶茶正d。因為有淡淡既茶香。。加上粒粒紅豆冰。。個收銀都好有特色。。 我覺得以鬧市中黎講。 呢間唔錯。。未試過既可以試下
台式飲品開到成行成市, 係旺區會見到好多人排隊飲。

有好多唔用既e payment方法。好方便

好有港式茶餐廳既感覺。帶外國朋友黎體驗下都唔錯

我地叫左奶茶紅豆冰 30%糖 50%冰
同益力多未梨香 30%冰 50%糖

2018-09-24
Type of Meal
Tea
2018-09-27 56 views
在尖沙咀的後巷食完晚餐,跟朋友走過看到這間應該是新開的茶店,只限外賣。細心看看餐牌和店鋪裝修,都很港式吧。再細緻看看通告,原來每次幫襯他們都會做善事捐錢的,所以跟朋友都想試試他們的港式奶茶,因為是新開,所以人數不多,不用排隊,很快便買到,奶茶味道不錯,很濃茶香和奶香,沒有叫小甜,因為想試試它的原本味道,的確很不錯,而且服務很好,收銀姐姐很主動和細心推介,亦有解釋他們做的捐錢善事。方向目標很明確的一間正能量店鋪,絕對值得香港人多多支持。

2018-08-21
2018-09-26 83 views
同朋友去完K11行街,離開繁忙嘅街道,見到轉角有間飲品店門口好多人影相,一睇,原來有飲品賣。呢間鋪頭嘅特色,在於賣返香港地道嘅飲品,不再是成街的賣台灣黑糖飲品。店舖裝修好特別,最好買完飛等野飲時影下相。好有舊香港feel等左唔係好耐,飲品完成。檸檬椰果蜜,酸酸甜甜好好飲,開胃醒神,果然係王牌。仙草港式奶茶,奶茶味好香龍,好有傳統舊香港茶餐廳feel,加入左仙草,清清甜甜好味道。當台灣茶飲在香港成行成市地開,呢間堅持保留香港傳統風味嘅飲品鋪,真係大讚。大推!—————————————如果喜歡我嘅文章,請喺下邊襟個心俾我,鼓勵下我繼續寫食評。多謝你。❤️

店舖裝修好特別,最好買完飛等野飲時影下相。

好有舊香港feel

等左唔係好耐,飲品完成。

檸檬椰果蜜,酸酸甜甜好好飲,開胃醒神,果然係王牌。

—————————————

2018-09-23 82 views
近期台式飲品開到成行成市, 但其實本地飲品亦唔輸蝕。要講本地飲品就不能不提香港嘅絲襪奶茶。細時見到茶餐廳嘅水吧師傅拉絲襪奶茶已經覺得好勁! 因為要拉一杯又香又滑嘅絲襪奶茶真係一啲都唔容易㗎, 好懷念。 我發現一間専做外賣嘅飲品店,就位於尖沙咀嘅「喜茶」。 佢俾到我細時嘅感覺。它以絲襪奶茶為主打飲品, 味道傳統, 茶香撲鼻, 口感香滑, 茶味同奶嘅比例控制得恰到好處,真係一試難忘! 加上珍珠嘅港色奶茶, 珍珠口感煙韌有咬囗, 入口彈牙,軟硬程度適中, 囗感豐富好食。 飲善茶仲可以做善事, 每買一杯善茶嘅飲品, 佢哋就會捐一蚊去做益慈善,十分有善心。佢哋嘅奶茶仲可以加入各種各樣嘅口味變得更豐富, 例如朱古力、焦糖、椰汁椰果等。飲品款式不少, 仲可以自選少冰或走冰及不同程度嘅甜度,為傳統奶茶帶來新鮮感。

2018-09-21 49 views
近排真係有數之不盡嘅奶茶店,不過唔係每間都係咁值得去發現左哩間港台fushion嘅舖頭,真係唔錯哩度裝修係傳統港式嘅設計,好有味道哩度嘅茶底係用心烹調,唔係用茶包的哩度嘅收費一啲都唔貴,比起其他嘅茶舖亦都無咁貴哩度啲服務應都一流,好好禮貌哩度乾淨企理,影相打咭係一流咖朱古力奶茶夠晒香,甜度適中,唔會一味得個甜字,唔太甜唔太苦另外嗌左招牌嘅焦糖港式奶茶,焦糖夠晒香,加埋佢哩度嘅方形珍珠,好煙韌,煮得夠晒淋

近排真係有數之不盡嘅奶茶店,不過唔係每間都係咁值得去
發現左哩間港台fushion嘅舖頭,真係唔錯

哩度裝修係傳統港式嘅設計,好有味道

哩度嘅茶底係用心烹調,唔係用茶包的

哩度嘅收費一啲都唔貴,比起其他嘅茶舖亦都無咁貴
哩度啲服務應都一流,好好禮貌

哩度乾淨企理,影相打咭係一流咖

朱古力奶茶

朱古力奶茶夠晒香,甜度適中,唔會一味得個甜字,唔太甜唔太苦

熱焦糖港式奶茶
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
熱焦糖港式奶茶
去尖沙咀食完拉麵,行下行下見到一間裝修行懷舊路線嘅飲品店,就去睇下啦😎依加好興台式珍珠奶茶,呢到主打嘅就係港式口味😳最抵讚係佢地每賣出一杯就會捐一蚊比慈善機構😖飲品可以自己選擇甜度☝🏻#港式絲襪奶茶 ($26)😋好味指數:(7.5/10)+$4 黑珍珠奶茶飲落去都幾滑,茶味又濃,而且冇苦澀味😗不過珍珠就麻麻地,唔夠味道同煙韌🧐#壽眉珍珠拿鐵 ($28)😋好味指數:(7.5/10)老闆娘唔記得落糖🤣飲咗啖,又唔算太淡,所以加番小小糖就ok😋整體上嚟講飲落去都幾清新😳
依加好興台式珍珠奶茶,呢到主打嘅就係港式口味😳
最抵讚係佢地每賣出一杯就會捐一蚊比慈善機構😖
飲品可以自己選擇甜度☝🏻

#港式絲襪奶茶 ($26)
😋好味指數:(7.5/10)
+$4 黑珍珠
奶茶飲落去都幾滑,茶味又濃,而且冇苦澀味😗
不過珍珠就麻麻地,唔夠味道同煙韌🧐

#壽眉珍珠拿鐵 ($28)
😋好味指數:(7.5/10)
整體上嚟講飲落去都幾清新😳