2022-08-31 58 views
係附近行完只想揾間就腳嘅餐廳食嘢算,估唔到有驚喜😋叫咗呢一個晚餐一人set($688)湯底有高山龍井鰹魚昆布湯鍋同原粹豆乳豚骨湯鍋俾我揀,而我就揀咗鰹魚昆布湯鍋,好唔中意食味精的我表示,鏗魚煮得好入味,味道濃郁,真材實料👍🏻前菜有蟹肉沙律、時令活蠔和特級刺身盛,食個冷盤,酸酸甜甜嘅蟹肉沙律開下胃,個特級刺身盛見到真係”嘩”咗一聲,賣相好好睇,即刻影低先📸咁大隻生蠔同刺身都好新鮮,大大粒帶子,QQ彈彈嘅蝦,啱曬中意食刺身嘅我啦,所有嘢都好有誠意,絕對對得住呢個價錢😎當然仲有絕對不能錯過的和牛,和牛一望就見到雪花分佈得好平均,薄得嚟好有口感,一口一片,估唔到呢個價錢可以食到咁多好嘢👏🏻最估唔到仲可以食到全血和牛😋唔知點解對一人一鍋有情意結☺️,自己一個人食一定夠,侍應又好nice,環境又好,下次要再嚟過。

2022-08-31 48 views
今日同男朋友係附近拍拖,行到攰,突然好想食日本料理又想暖下個胃就揀咗呢間食涮涮鍋。一人叫咗個極上和牛盛合  一人前 $688前菜有蟹肉沙律同漬物,口味清淡又鮮,小小帶有甜鹹嘅味道,啱啱好可以開下胃,已經好期待😚之後仲有生蠔同特級刺身盛,分量好實在,肉質又鮮嫩。本身食刺身好驚中伏,又腥又雪味重,但今次我覺得我執到寶啦😍除咗澳洲全血和牛同澳洲M6和牛,估唔到食日式火鍋仲可以食到鹿児島A5和牛肉眼,完全係驚喜,呢個真係少有🤩有肉都要有菜,呢間季節野菜盤,全部都係時令菜,本身對菜真係冇乜期待,主要都係想食和牛😍,但估唔到野菜盤都做得咁有誠意,種類又多。蔬菜清甜,嗦晒啲汁又入味👏🏻👏🏻👏🏻每一樣野都好啱我口味😋,又充滿誠意👍🏻👍🏻

每一樣野都好啱我口味😋,又充滿誠意👍🏻👍🏻
2022-08-30 51 views
同fd 約咗放工打邊爐,但我地都比較鍾意食日式火鍋,就嚟咗呢間茶涮涮。我地兩個人一人叫咗一個set$688有時令活蠔同特級刺身盛,啱曬夏天食,出面熱死辣辣🥵,食啲凍嘢降下温。食日式火鍋最緊要係和牛!個set最正嘅係有澳洲和牛,唔單只係澳洲M6和牛仲有全血和牛,肥瘦相間。特別推薦手工鮮烏賊丸、海老丸,海老丸第一次食,望落好得意,有條尾係到,食落好爽彈🤣🤣🤣呢個價錢真係物超所值,仲好特別添🤩Fd 揀咗稻庭冷烏冬,我就叫咗醬油月見飯,同fd 一齊食飯有個好處就係可以叫唔同種類。然後大家share食,試過下佢個冷烏冬,想同佢換添,因為真係好啱夏天食😚不過我個醬油月見飯都好jeng 😍,上面仲有我最愛嘅温泉蛋🤤🤤營養又精緻。收咗工,就要飲飽食醉🥰

放咗工想食啲好西,就去同事平時食開嘅呢間茶涮涮,因為自己一個人所以叫咗個晚餐Set 嘅極上和牛盛合,呢個set俾一個人食嘅,有突添😎前菜有好新鮮嘅蟹肉沙律,終於食到唔係蟹柳絲嘅餐廳,好有誠意👍🏻個set有澳洲全血和牛同澳洲M6和牛,和牛大理石花紋一睇就知高汁,肥瘦啱啱好😝有埋時令活蠔同特級刺身盛,有生蠔、蝦刺身、帶子,樣樣都好新鮮。帶子粒粒都好圓大飽滿,好天然嘅乳白色,手掌咁大嘅肥美生蠔,見到都流晒口水🤤🤤主食有稻庭烏冬、紫蘇梅麵、醬油月見飯俾我揀,我就揀咗最中意嘅稻庭冷烏冬😍好啱夏天食,凍凍地,口感好👍🏻呢個set大份兼高質,真係一個人食啱啱好。好多種類俾我揀😊放完工食,滿足曬🥰🥰

呢個set大份兼高質,真係一個人食啱啱好。好多種類俾我揀😊

放完工食,滿足曬🥰🥰
最近收咗工好攰,又唔想返屋企煮飯,所以今晚就一個人💃🏻去咗食涮涮鍋!朋友推薦過話呢一間嘅和牛🥩好食咁就去試下啦!店舖裝修偏向日式風格,令人好似置身於日本咁樣!揀左好耐我就叫咗極上和牛盛合🍱首先蟹肉🦀沙律、活蠔盛合同埋刺身盛合🍱好快上枱,活蠔好大隻,旁邊仲有甜蝦刺身!刺身同埋蠔都好新鮮,好鮮甜🍤套餐入面包左三款和牛,有澳洲A5和牛/鹿兒島M5和牛肉眼/澳洲🥩全血和牛,用冰盆上枱比客人以保持牛肉嘅新鮮🥩將和牛牛肉放入信州白味噌和牛湯鍋灼至剛剛好熟,一放入口,入口即溶,🥩濃濃肉味喺口腔內散開,香氣四溢!食咗幾舊牛肉之後就開始用牛肉🥩拌月見醬油飯🍛,味道同日本食到嘅差唔多,質素好高,下次要推介同事👯‍♂️一齊嚟食個lunch先得🥢

首先蟹肉🦀沙律、活蠔盛合同埋刺身盛合🍱好快上枱,活蠔好大隻,旁邊仲有甜蝦刺身刺身同埋蠔都好新鮮,好鮮甜🍤

2022-08-25 74 views
同朋友聚會想打邊爐揀咗好耐,就揀咗呢間茶涮涮啦,叫咗個極上和牛盛合set😽。入面有時令活蠔 & 特級刺身盛,蠔嘅形狀修长,蠔肉透明,肉質好有彈性👍🏻👍🏻味道鮮甜,肥度啱啱好。蝦刺生周身晶凝通透,有小小粘粘、彈牙的口感,味道回甜,好新鮮,冇雪味🤤將手工鮮烏賊丸、海老丸放入信州白味噌和牛湯鍋到煮,鮮味多汁。同出面個啲完全唔同😝最最最重要係有澳洲全血和牛同澳洲M6和牛!!!!!油花好靚,食落肉質比較緊緻,係我中意嘅肉感😍夏天打邊爐環境一定要好,如果唔係食到成頭汗,食都食得唔舒服,但呢到就坐得好舒服😊下次嚟附近一定會再食返❤️❤️❤️

下次嚟附近一定會再食返❤️❤️❤️
2022-08-25 55 views
最近因為想食榴槤雪糕,所以成日去咗銅鑼灣嗰邊IKEA食榴槤雪糕🤣今日就想系銅鑼灣搵左一個正餐食先,食完之後先去再食雪糕😝朋友帶咗我去海灣大廈入面一間叫茶涮涮的日式火鍋食我哋嘅午餐!我哋兩個人就每人叫咗一個極上和牛盛合套餐。套餐上面佢已經包咗唔同嘅餐點,至於火鍋湯底方邊我就揀咗高山龍井鰹魚昆布湯鍋😝點餐後好快店員就幫我哋上咗蟹肉沙律,同埋刺身盛合🍽仲有活蠔!套餐仲有唔同款式嘅和牛會跟埋火鍋一齊上🥢澳洲A5和牛、鹿兒島M5和牛肉眼同埋澳洲全血和牛上枱後我哋急不及待即刻涮黎食,最深印象係鹿兒島M5和牛肉眼😍😍牛味香濃得來又有咬口!🐄配埋高山龍井鰹魚昆布湯鍋涮黎食,鰹魚昆布湯更加能夠吊出牛肉嘅香味🥢之後上埋海老丸同海賊丸配上紫蘇梅麵一齊食,飽哂!食到最後我哋先發現原來仲有甜品🍮飽到可以唔使去食雪糕啦

套餐仲有唔同款式嘅和牛會跟埋火鍋一齊上🥢

2022-08-25 58 views
係呢幾年冇得去日本唯有就喺香港搵一啲日式料理去安慰自己想去日本嘅心啦!❤️今日就同🫕男朋友去咗呢一間喺銅鑼灣的茶涮涮!男朋友話今日要帶我食和牛!我哋叫咗極上和牛盛合🍱,叫套餐我哋就唔使諗要食啲咩因為已經包好晒前菜🥗主菜正餐同甜品啦!店員好快就奉上蟹肉沙律 🥗,仲有活蠔盛合同埋刺身盛合!一上枱,活蠔好大隻!好吸睛睇到心花怒放❤️我哋嘅套餐包左三款🥩和牛,包括澳洲A5和牛,鹿兒島M5和牛肉眼,同埋澳洲🥩全血和牛,佢哋好齊整地擺咗上冰盆上枱比客人,好細心!將牛肉🥩燙到剛剛好,我哋加錢要咗信州白味噌和牛湯鍋,和牛湯的香濃吊出了牛肉的鮮肉香!全血和牛🥩入口滑嫩,有入口即溶嘅感覺,第一次食真係好驚喜。每一口牛肉配埋稻庭烏冬同埋紫蘇梅麵去食好滿足,男朋友仲話下次要試埋佢另外一個套餐添🐄

今日約咗舊同事喺銅鑼灣食個閃lunch,今日就預約左海灣大廈的茶涮涮的日式火鍋料理!我哋睇晒成個餐牌大家都想食和牛所以每人叫咗一個極上和牛盛合套餐。基本上套餐包咗前菜及小食仲有肉類一個鍋底同埋甜品。我地就揀咗信州白味噌和牛湯黎襯和牛食😝首先上菜的事蟹肉🦀沙律,同埋刺身盛合,仲有活蠔!🦀蟹肉沙律的蟹肉份量好多,鮮甜美味作為頭盤好開胃!活蠔大大隻,肉質厚,入口汁水夠多!🥢套餐會有3種和牛🐄分別係澳洲A5和牛、鹿兒島M5🐄和牛肉眼同埋澳洲全血和牛,和牛上枱後擺盤好靚!要即刻打個卡先!我哋即刻涮黎食,款款肉味好香濃,脂肪分布得好平均、入口甘香配埋和牛湯更加帶出肉的嘅鮮味套餐仲有跟海老丸🍤同烏賊丸配埋日本嘅稻庭烏冬同埋紫蘇梅麵嚟食,夠晒日本風味🦀!下次可以帶埋媽咪嚟一齊食添🍽

今日落堂之後已經好晏,又唔想喺繁忙時間迫巴士🚌返屋企,所以就決定去食一個豐富嘅晚餐去獎勵自己努力進修。知道附近有間茶涮涮,係食和牛的,就趁今日試吓啦!叫左個犇盛合🍱套餐,入面包晒前菜🥗主菜正餐同甜品前菜都有幾樣,包括有蟹肉🦀沙律,活蠔盛合,同埋一個刺身盛合,刺身盛合有帆立貝有🍤甜蝦,帆立貝肉質鮮甜,活蠔🦪size巨型,入口甘甜,有水準。🐄牛肉有新鮮手切霜降高地犛牛,澳洲M6和牛仲有美國PRIME黑安格斯牛小排 ,一次過可以試晒三款肉類。🥩湯底諗咗好耐最後揀咗🫕豆乳豚骨湯,平時好少見有呢個湯底未試過咁就一於試吓啦,果然冇令我失望,係日式豆乳再加豚骨湯嘅味道,用黎灼🥩牛肉,令到牛肉嘅肉質入口更加嫩滑,如果黎呢度一定要是🫕豆乳豚骨湯,十分推介😝

一向好鍾意日式裝修同埋日式風情嘅餐廳,今日放假決定去銅鑼灣食呢一間茶涮涮去懷緬一下日本🇯🇵叫左個極上和牛盛合🥩套餐,店員想請賽前已經為我放好餐具,係坊間比較少見的木製🥢餐具,一見到就充滿濃濃日本風情深得我心套餐包括有🥩蟹肉沙律,同埋刺身盛合及活蠔!亦包括3種和牛🥩,🐄有澳洲A5和牛、🐄鹿兒島M5和牛肉眼、🐄澳洲全血和牛。湯底我就揀咗🫕豆乳豚骨湯,主菜就要左紫蘇梅麵,原來涮涮鍋配料仲有海老丸及烏賊丸,實在係太豐富了🍱每一款肉味🥩好甘香,肉類配上豆乳豚骨湯鍋入口嫩滑,鮮味十足,海老丸🍤同烏賊丸爽口彈牙,海鮮味十足唔係坊間的劣質貨配埋紫蘇梅麵黎食感覺好日式!下次一定要帶埋父親嚟食先得👨‍👨‍👧

最鍾意嘅就係食豆乳豚骨湯底!豆乳獨有嘅香味加埋豚骨🫕湯通常都一定係無敵!今日難得自己去到銅鑼灣附近做嘢咁就去咗呢一間喺銅鑼灣的茶涮涮!叫咗犇盛合🍱套餐,好處係唔使揀要食咩因為已經配好晒前菜主菜正餐同甜品啦!🍱前菜有蟹肉沙律 ,活蠔盛合同埋刺身盛合一黎到,活蠔🦪好巨型,味道鮮甜!套餐入面🥩牛肉都有幾隻,有新鮮手切霜降高地犛牛🥩及澳洲M6和牛🥩同埋美國PRIME黑安格斯牛小排 🥩,牛肉擺咗上冰盆上枱先出餐比客人,擺盤有心機!🐄牛肉🥩灼到岩岩轉色就放左入口食,豆乳湯底🫕吊出了牛肉的鮮肉香!套餐最後仲包咗🥦季節野菜盤,一種粉面類🍚同埋🍮甜品,食完真係飽到上心口,下午要努力繼續工作消化,返去要推薦俾同事試下先!

平時日式放題食得最多一定係🐠鰹魚湯或者係昆布湯,但係呢間竟然有豆乳豚骨湯!所以一見到就入咗嚟食啦!一個人放lunch就叫咗犇盛合🥩套餐,set好哂唔洗煩,有前菜有小食有主食有🍨甜品。點完餐好快就送左🦀蟹肉沙律 ,活蠔🦪盛合同埋刺身盛合黎到,活蠔🦪大大隻,肉質爽甜,蟹肉沙律🥗份量都好多,天氣熱食呢啲清清地好舒服。套餐有3隻🐄牛肉分別係新鮮手切霜降高地犛牛/🥢澳洲M6和牛/美國PRIME黑安格斯牛小排,最期待係澳洲M6和牛!🥩牛肉淥一淥落豆乳豚骨湯底,一入口有🫕香濃豆乳味包裹住牛肉鮮香,即刻忍唔住連續食咗幾舊!好彩套餐有個季節野菜盤,食完幾舊肉🥩再食返一啲蔬菜🥦🥗中和下,最後食埋個🍨甜品就完結左今日嘅午餐之旅,下星期可以叫埋同事一齊嚟呢度放lunch!

2022-08-22 34 views
難得今日老細請食飯,所以就揀咗呢一間係銅鑼灣海灣大廈入面嘅黃牛日本料理,老闆話事就每人叫咗犇盛合一人前套餐($588 )呢個套餐包左以下食物,前菜有🦀蟹肉沙律,時令活蠔及特級刺身盛,肉類方面有3種:🥩新鮮手切霜降高地犛牛/🥩澳洲M6和牛/🥩美國PRIME黑安格斯牛小排 。呢個套餐仲會包埋一個🥗季節野菜盤,一客粉麵類同埋一個甜品添🍮,一定可以食到飽飽🍚我就揀左高山龍井鰹魚昆布湯鍋黎配牛肉食,果然鰹魚昆布湯🐠的清甜配牛肉食,令到🥩牛肉更加鮮味!澳洲M6和牛,脂肪分部得好平均,入口淡淡油脂,入口即化,肉質值得一讚!下次如果老細再請食飯,要同同事推介都係要來呢一間食和牛先得👯‍♂️

2022-08-22 33 views
同朋友行完街血拼完想搵個地方坐低慢慢食嘢,🍻又唔想趕頭趕命,所以就搵咗呢一間位於海灣大廈嘅和牛火鍋日式料理去試下☕️由於第一次嚟唔知食咩好所以我哋就叫咗犇盛合呢個套餐。套餐食物種類好豐富前菜有🦀蟹肉沙律,時令活蠔🦪及特級刺身盛等前菜的🦀蟹肉沙律,時令活蠔同埋特級刺身,蟹肉沙律蟹肉份量好多配埋沙律菜🥗食十分清爽 牛肉都有幾隻,有新鮮手切霜降高地犛牛、🥩澳洲M6和牛同埋美國PRIME黑安格斯牛小排 🐄,睇完都覺得好豐富!👯‍♂️由於食比較多肉類🥩所以湯底方便就叫咗高山龍井鰹魚昆布湯鍋🫕黎配牛肉食,清清地,夏天食冇咁油膩!原來套餐有埋季節野菜盤🥗,粉麵類同甜品添,食完大滿足,好似去完日本咁,下次要帶埋屋企人嚟!🍨