屋企人book左位同我慶生。放工就即刻坐車去銅鑼灣百德新街茶涮涮。驟眼望落舖頭新淨感覺良好。我到前屋企人已經嗌咗信州白味噌和牛湯鍋。之後再等我嗌,生日大晒梗係唔會放過佢哋😂日本玉子豆腐、油揚、蜂巢豆腐,豆製食物我都中意,油揚無油億味,讚!跟住再嗌咗六頭南非大虎蝦(2隻) $158  同鹿兒島A5和牛肉眼$398,雖然價錢唔係超值,但性價比高👍所以叫咗三轉😆😆開心開心🥰蝦非常新鮮又啖啖肉,和牛肉眼啲雪花脂肪不得了,食過A 5和牛都知道嗰啲脂肪溶喺個口嘅感覺,到而家都一再回味😋😋總結今晚既生日飯不停嗌真係好開心,質素高服務好,推薦俾大家!

2022-08-08 46 views
話說響銅記返工返咗成10年,同事話要移民又困咗三年冇得去日本,於是就揀咗呢間日本菜👍🏻我就嗌咗個名古屋手製鰻魚定食,同事就嗌咗個照燒日本元氣酒店雞定食。又估佢唔到個漬物同埋和牛味增湯有幾好味喎。👍🏻👍🏻👍🏻點樣好味?漬物味道適中,不會太濃太咸。🤪蟹肉沙律蟹肉鮮甜,青瓜爽口😋😋朋友都讚不絕口👍🏾👍🏾和牛味噌湯真係要送個讚俾佢!真材實料鮮味足、牛味夠,仲有乜嘢可以挑剔?😋最後鰻魚定食配白飯,你可能會覺得好普通啫好多地方都有,收得你呢個價就一定有返咁上下嘅質素😈,佢唔係donki、sogo嗰啲地方買到嘅現成鰻魚咁,佢係手製肉質唔似現成鰻魚咁實,完全係抵食!👍🏻會唔會翻焯?咬鰻魚個一下已經決定咗下星期帶老婆過嚟同佢食😏

蟹肉沙律蟹肉鮮甜,青瓜爽口😋😋朋友都讚不絕口👍🏾👍🏾

會唔會翻焯?咬鰻魚個一下已經決定咗下星期帶老婆過嚟同佢食😏
2022-08-05 122 views
男朋友今次帶我嚟到銅鑼灣百德新街茶涮涮,由於個名好吸引所以我哋就二話不說入咗舖頭試吓佢咩料先。由於我哋兩個都好喜歡打邊爐,又喺門口見到個menu有瀨戶內檸檬塩麹湯鍋,幾有特色所以特別揀咗呢一個湯鍋....仲有美國特選黑豚肉😈相信各位好少會將檸檬放落去個湯鍋度,但呢一個食法有相當獨特而好夾🙈,就好似你從來冇諗過會將啲檸檬擺落去益力多咁🐒。再將黑豚肉放落去煮嘅時候,因為吸咗啲湯嘅味道,啲黑豚肉嘅鮮味因為檸檬嘅酸味帶咗啲好鮮嘅黑豚肉味出嚟,good good good!!> < 太出色了!最後不得不提佢哋每人提供左兩對筷子俾生同熟嘅食物分開用,真係好貼心啊!💕💕💕

2022-08-05 68 views
一支公獨自嚟到銅鑼灣百德新街😚,發現咗一間新開嘅舖頭,叫做茶涮涮。牙刷刷嘅我於是入去試試佢😜。一入到去覺得環境好舒適乾淨👍🏻,簡潔嘅裝修同柔和嘅燈光猶如置身於日本嘅餐廳之中,真係好想返鄉下😮‍💨。睇吓個餐牌,見到紫蘇梅冷麵相當獨特未試過😯,所以就揀咗個名古屋手製鰻魚定食配紫蘇梅冷麵。平時我對漬物研究唔多又冇特別喜好,但今次佢個漬物味道剛剛好,味道唔會過濃🥴。蟹肉沙律嘅蟹肉都相當新鮮,唔似其他餐廳擺過夜變到楣楣地👹。和牛味噌湯更加需要一讚啦,因為我好鍾意飲湯🤗,和牛嗰種鮮味同埋牛肉嘅濃味完全係個湯度慢慢滲透出嚟。手掣鰻魚定食配紫蘇梅麵,鰻魚嘅魚油再配上紫蘇梅麵酸甜開胃😍😍😍。總括嚟講今次獨自尋歡好快樂,誤打誤撞入咗一間有驚喜嘅餐廳,環境又乾淨舒適非常推薦!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2022-08-04 63 views
今日經過銅鑼灣百德新街見到開咗間新餐廳,見到午市有定食對眼即刻發光🤩,然後就入咗去喇🤣🤣原來呢度係主打日式火鍋嘅,特別之處就係有多款稀肉部位,午市定食都有提供🥳~就好似我呢個日式醬油安格斯封門柳定食($98)咁,就用上封門柳,亦即係牛嘅橫隔膜肌肉,每隻牛只有一條,較為罕有‼️食落牛味比較重,肉質亦比較腍,獨特嘅口味非常值得一試,我就好鍾意😋👍🏻 尤其適合鍾意肉味濃嘅朋友💁🏻‍♀️!定食附送嘅和牛味噌湯都好好飲🥰,唔會過鹹,飲落仲有和牛豐腴甘香嘅滋味🤤🤤總括嚟講有驚喜,餐廳用料上乘有誠意🙌🏻 定食一般喺港島區都要過百,更何況用上稀有部位,CP值極高!!

2022-08-04 50 views
呢度嘅裝修風格都幾有禪味,有唔少木嘅元素🪵~成個氛圍都有種令人平靜嘅感覺😌同朋友揀咗呢個信州白味噌和牛湯鍋🥰,健康又美味🙌🏻 湯底清爽易入口,豆香清新~本身已經有粟米、冬菇、蟹味菇、金針菇、白菜同娃娃菜,素食者都可以食☺️我哋仲另外叫咗啲配料💁🏻‍♀️ 日本玉子豆腐同呢個湯底超夾,入口鮮香嫩滑,冇諗過咁高質!😋👍🏻 日本竹輪卷啖啖軟熟彈牙,size仲要超大!勁滿足😆 日本廣島蠔肉質肥美🤤🤤,超級鮮甜🌊👏🏻 活扇貝夠晒大粒,肉質鮮美,口感軟嫩👅 涮涮鍋又點少得肉呢?!美國特選黑豚肉軟腍滑溜,食落一啲都唔柴,性價比超高🤩👍🏻

2022-08-03 48 views
瀨戶內海檸檬塩麹湯鍋充滿特殊香氣!飲落有自然鮮甜味,尾韻帶檸檬芳香,味蕾大滿足🥰👏🏻 因為鹽麴嘅鹹度比較低,味道會比一般使用嘅食鹽更加溫和。所以呢個湯底嘅特點就係少咗傳統鹽巴嘅「苦鹹味」😍~加拿大野生紅魚柳 $88,口感溫潤,外皮入口更帶豐富魚油🤤活扇貝 $128,肉質肥美,夠乾淨冇異味👍🏻 仲食到自然嘅鮮甜香氣,滋味十足😆😆美國特選黑豚肉 $88,揀咗個應該係餐牌入面最平嘅肉,所以完全冇預料過係咁好味㗎!🙌🏻😳 豚香濃郁,口感軟嫩😋 可能呢個湯底都有加乘啦,因為聽講鹽麴有助提升食材嘅香醇同層次🥰食物質素真係超出我預期,又平又鮮味😍 我應該好快就會再嚟encore㗎喇😝🤣🤣

加拿大野生紅魚柳 $88,口感溫潤,外皮入口更帶豐富魚油🤤

2022-08-03 29 views
餐廳用咗鮮明嘅藍色🔵做主題顏色,更用上一排排藍色竹枝🎋作為牆壁,新潮得嚟又不失傳統👍🏻午市嘅定食全部都想食呀🤣 選擇困難症嘅我諗咗好耐最後揀咗 照燒日本元氣走地雞定食🍱 走地雞真係唔同啲,雞味零舍突出🐔 外皮酥脆呈金黃色,肉質嫩滑多汁💦 火候控制得啱啱好🔥 配上芝麻碎同豆苗,口感清爽層次分明,十分出色!👏🏻👏🏻定食附送嘅前菜(漬物)都唔嬉場㗎,有蒜頭、牛蒡同埋紅酒蘋果💁🏻‍♀️ 我最鍾意就係個蘋果,養顏又開胃😋💕炎炎夏日梗係飲返杯檸檬特飲🍋啦,清爽解膩透心涼!今次用餐體驗唔錯🥳 價錢合理,午市定食有質素,裝修又具特色。下次帶埋朋友嚟食先🥰🥰

炎炎夏日梗係飲返杯檸檬特飲🍋啦,清爽解膩透心涼!
2022-08-02 77 views
原來呢間茶涮涮係主打日式涮涮鍋同埋壽喜燒,特別引入喺日本雪室熟成嘅A5和牛以及其他稀有牛種,好吸引😍,要搵日嚟試下晚市至得😆第一次嚟,就試試佢哋比較特別嘅刁鑽部位啦😝 所以就叫咗呢個日式醬油安格斯封門柳定食,果然係全隻牛最濃肉味嘅部位!味道極度濃郁,好驚艷😍👏🏻 雖然封門柳嘅油花係比較少,但係肉質就好細嫩🥰 撈埋日本蛋嘅蛋漿又係另一番風味!creamy香濃更鮮味😋 呢個午餐非常之邪惡⚠️🤤跟餐嘅和牛味噌湯都好足料,醒身暖胃帶牛香🥰 仲有三款漬物同埋蟹肉沙律😱 份量都幾大,同樣新鮮味美😋🙌🏻

2022-08-02 25 views
餐廳環境好雅致,張枱都夠大,即使擺滿晒打邊爐🍲啲配料都仲有空間淨,唔會逼狹就住就住👏🏻湯底我哋揀咗信州白味噌和牛湯鍋,飲落順喉,亦冇一般湯底(如豬骨湯)咁油膩👍🏻北海道原隻魷魚🦑 份量十足,鮮味無比,完全唔需要另外點鼓油都已經好好味😋 美國特選黑豚肉🥓 油花分佈好均勻,肉質細綿一啲都唔韌,好好食👏🏻 北海道四元豚腩🥓 喺香港都比較少見👍🏻 油花都分佈得好靚,肉質細膩軟滑,食完齒頰留香🤤🤤加拿大野生紅魚柳🐟 肉質扎實口感綿密,大件夾抵食😌🙌🏻 活扇貝🐚 肉質飽滿有光澤,鮮甜濃厚水潤多汁💦 綠茶麵🍵🍜 色香味俱全,醇香有彈性,食完冇負擔🤩👏🏻

2022-08-01 70 views
知道附近新開咗間日本餐廳,見涮涮鍋賣相好似幾吸引咁,第二日就已經拉埋朋友嚟試新嘢🤣 睇睇質素如何先~信州白味噌和牛湯鍋:運用咗蔬菜🥬自然嘅鮮甜作為味噌湯底嘅調味料,越熬越出味~可以飲到食材本身嘅原汁原味,特別係和牛嘅鹹鮮😋👏🏻 蔬菜方面我最愛金菇💕 濕潤又嫩滑,好食兼掛湯👌🏻日本黑薯糕:呢度嘅蒟蒻造型夠晒特別,質感軟Q彈牙好吸湯😋 而且仲好健康低卡,食多幾條都冇罪惡感!🤣🤣日本廣島蠔肉:肉質飽滿啖啖肉,味道甘香可口🤤🤤美國特選黑豚肉:脂肪層次分明😍 肉質柔軟而且冇豬臊味我覺得呢度嘅涮涮鍋好正宗呀!絕無敷衍,朋友都好滿意🤗
日本廣島蠔肉:肉質飽滿啖啖肉,味道甘香可口🤤🤤
美國特選黑豚肉:脂肪層次分明😍 肉質柔軟而且冇豬臊味

我覺得呢度嘅涮涮鍋好正宗呀!絕無敷衍,朋友都好滿意🤗
2022-08-01 56 views
朋友話想試下呢間新開嘅日本菜,見網上未有任何食評(睇嚟真係好新),都驚會中伏🤣🤣 點知,唔伏不特止,仲認真好食添😋😋😋 一去到就見到餐廳門口好靚😍 做咗個水泥牆,感覺有啲似我喺日本見到嗰啲隱世餐廳🍴咁😆定食全部都包前菜、沙律同埋味噌湯💁🏻‍♀️ 蟹肉沙律🥗都幾大碗,調味比例均勻,蟹肉鮮甜多汁😋 前菜個漬物牛蒡超爽脆,仲非常入味👍🏻我叫咗個鹿兒島A5和牛塔塔定食($268),淨係聽個名都流晒口水💦 和牛色澤鮮嫩,食落口感綿密牛脂香十足,份量都好夠送飯👏🏻 真係令我回味無窮🤤💭朋友就叫咗照燒日本元氣走地雞定食($138),燒到外酥內軟嘅雞肉依然鬆厚十足,配上軟糯分明嘅白飯,正!😍👍🏻

2022-07-29 92 views
而家因為疫情😷冇得去日本旅行,成日都會食日本嘢,以心理補償我嘅思鄉之情😭 今次就嚟度呢間新餐廳茶涮涮,食返個A5和牛定食先😝定食嘅幸福感,就係乜都有少少🤏😆 呢度都唔例外,有漬物、蟹肉沙律同埋和牛味噌湯!漬物方面,微酸惹味層次豐富~沙律鮮嫩爽口,蟹肉量多又甘甜😍👍🏻 味噌湯鹹香十足濃度適中👏🏻😜個午市定食全名叫做鹿兒島A5和牛塔塔定食($268),估唔到餐廳個份量咁足料,入口即化,肉質軟腍嫩滑😋👏🏻 個新鮮蛋黃更將成個塔塔昇華咗,口感滑溜又唔腥,極致美味❤️呢個價錢嚟講,有咁多A5和牛塔塔😳 真係非常之抵食!建議各位牛魔王午市嚟食呢個餐😉😝🙌🏻

最近喺網上得知呢間新餐廳茶涮涮,見到有呢個檸檬湯底🍋嘅涮涮鍋咁特別,梗係即刻去打卡兼醫肚啦😆🤣瀨戶內海檸檬塩麹湯鍋甘甜鮮味,酸酸地好清新😋,唔會太刺激大家可以放心😌 澳洲和牛白肉其實係牛胸前肋骨上面嘅一塊細小筋膜類肌肉🤯 實屬罕見!肉質爽滑彈牙,牛味香濃🤤 美國特選黑豚肉肉質肥美,口感柔軟順滑😋 蜂巢豆腐必食⚠️ 口感綿厚,吸盡湯底精華,一咬落去湯汁喺口腔中爆發🤤💦葛絲係日本火鍋用嘅粉絲!冇一般粉絲咁幼咁易散開,仲比較彈牙添😋 綠茶麵質地滑身,淡淡綠茶香口味獨特又健康👍🏻環境好闊落,座位寬敞又舒適~食物質素高,而且仲有專人服侍,非常值得一去嘅餐廳!🙌🏻

2022-07-28 50 views
呢排天氣好熱,本來係想食啲透心涼嘅嘢, 但又唔知點解pat pat癢好想打邊爐,上網一search就搵到喺銅鑼灣海灣大廈有一間日本餐廳,嗰度有個叫瀨戶內海檸檬塩麹湯鍋嘅日式湯鍋。心諗,呢個湯應該都啱夏天食嘅,所以即刻即刻約埋班friend 去試一試!去到梗係即刻叫咗個瀨戶內海檸檬塩麹湯鍋先啦,我係一心為咗佢而嚟㗎嘛!😆😆佢一上到枱嘅時候我已經聞到好濃嘅檸檬味,試埋個味道,果然好清新,少少酸又鹹鹹地,呢個味道果然好合我嘅心水!跟住就即刻叫嘢食啦,擺到明成班男仔都係食肉獸, 我哋叫到成枱嘢食但我覺得最應該介紹嘅就係以下呢幾樣!美國特選黑豚肉,佢呢個豬肉味非常濃郁,肉嘅厚度都算適中,口感一流,配埋佢個檸檬湯底,非常特顯到豬肉嘅鮮味!我覺得味道非常好,叫完一碟之後忍唔住嗌多咗幾碟👍🏻石斑魚,肉質非常彈牙同爽口,而且魚肉非常新鮮,非常鮮甜!呢個真心值得推介👍🏻澳洲和牛白肉,呢個成班兄弟都係對佢有讚冇彈,佢唔單止非常大塊,而且口感一流,雖然牛肉嘅比例比脂肪多,但入口一啲都唔靭。而且牛肉味都好濃,就算係配檸檬湯底都覺得好夾。大家都覺得非常好味😋!後記,真心幾欣賞佢每一樣送上嚟嘅嘢食都有用冰冰震住,令

後記,真心幾欣賞佢每一樣送上嚟嘅嘢食都有用冰冰震住,令到我覺得打邊爐都冇咁熱!😆😆😆,夏天如果想打邊爐絕對可以嚟呢一間!