2022-05-02 38 views
好味指數:😋😋😋😋推薦指數:⭐⭐⭐⭐同朋友約左食台灣嘢,叫咗幾款台灣特色美食share食,款式都幾多😆✅麻醬手撕雞拌麵 $62可以選辣度,我地選咗bb辣,醬汁好開胃,食到停唔到口😆麵的粗幼接近米線,有口感,好好食😋✅台南滷肉煎蛋飯 $52滷肉肥瘦適中,撈埋蛋一齊食味道好夾。✅小香腸配鹽酥雞粒 $46小香腸係台灣香腸,切開細細件方便我地share食☺️鹽酥雞粒炸得香脆✅肉鬆芝士蛋餅 $39芝士可以拉絲、蛋餅有口感,必點!不過記得要趁熱食✅日月潭珍珠奶茶 $28食台灣嘢一定要飲珍珠奶茶,奶茶味香、珍珠好煙韌👍🏻
好味指數:😋😋😋😋
推薦指數:⭐⭐⭐⭐
✅麻醬手撕雞拌麵 $62
✅台南滷肉煎蛋飯 $52
滷肉肥瘦適中,撈埋蛋一齊食味道好夾。
✅小香腸配鹽酥雞粒 $46
✅肉鬆芝士蛋餅 $39
芝士可以拉絲、蛋餅有口感,必點!不過記得要趁熱食
✅日月潭珍珠奶茶 $28
食台灣嘢一定要飲珍珠奶茶,奶茶味香、珍珠好煙韌👍🏻
今日一起身就好想食蛋餅同鹽酥雞,真係好掛住台灣啊!!收工即刻約埋同事一齊去食台灣野~揀咗茶茶台式料理,已經食過好多次架啦,晚市仲有台式一人火鍋添!麻辣四寶麵麵條有咬勁好煙韌,麻辣味道岩岩好,好麻香~最鍾意大腸,咸香有嚼勁。芝士肉鬆蛋餅熱辣辣上枱見到都流口水,香甜肉鬆加埋濃郁芝士,口感夠哂豐富~白灼時菜叫返個灼菜心食,好清甜又健康。小香腸拼鹽酥雞粒有得雙併真係好,可以試哂兩款~小香腸好JUICY,鹽酥雞夠酥脆!
今日一起身就好想食蛋餅同鹽酥雞,
真係好掛住台灣啊!!
收工即刻約埋同事一齊去食台灣野~

揀咗茶茶台式料理,
已經食過好多次架啦,
晚市仲有台式一人火鍋添!

麻辣四寶麵
麵條有咬勁好煙韌,
麻辣味道岩岩好,好麻香~
最鍾意大腸,咸香有嚼勁。

芝士肉鬆蛋餅
熱辣辣上枱見到都流口水,
香甜肉鬆加埋濃郁芝士,
口感夠哂豐富~

白灼時菜
叫返個灼菜心食,好清甜又健康。

小香腸拼鹽酥雞粒
有得雙併真係好,可以試哂兩款~
小香腸好JUICY,鹽酥雞夠酥脆!

2022-04-30 20 views
收工去旺角行街,經過呢間茶茶台式料理,見到晚市台式一人火鍋好吸引,而且仲有多款選擇,一於試下先~一人火鍋有齊招牌臭臭鍋、茶茶麻辣鍋、沙茶牛肉鍋、藥膳雞鍋、酸菜肥牛鍋。揀咗藥膳雞鍋,一上枱就聞到好香濃既藥材味,大量配料好足料!有成過十款材料架!雞肉食落好嫩滑,仲有大大舊鳴門卷、 炸魚皮等,仲有好多唔同種類既菜,真係超豐富~涼拌手撕雞另外叫咗個小食,去骨手撕雞食落夠哂方便,雞皮好爽滑,加上麻醬特別開胃,正!蜂蜜綠妍清爽茶底飲落透心涼。
收工去旺角行街,經過呢間茶茶台式料理,
見到晚市台式一人火鍋好吸引,
而且仲有多款選擇,一於試下先~

一人火鍋有齊招牌臭臭鍋、茶茶麻辣鍋、
沙茶牛肉鍋、藥膳雞鍋、酸菜肥牛鍋。

揀咗藥膳雞鍋,一上枱就聞到好香濃既藥材味,
大量配料好足料!有成過十款材料架!

雞肉食落好嫩滑,仲有大大舊鳴門卷、 炸魚皮等,
仲有好多唔同種類既菜,真係超豐富~

涼拌手撕雞
另外叫咗個小食,去骨手撕雞食落夠哂方便,
雞皮好爽滑,加上麻醬特別開胃,正!

蜂蜜綠妍
清爽茶底飲落透心涼。

2022-04-25
2022-04-29 26 views
這間茶茶台式料理位於旺角豉油街 Arcade地下舖,店面環境坐著都好寬鬆舒適😙,係一間食道地小食同主食嘅店舖!.鹽酥雞扒 $40呢款雞扒賣相金黄酥脆,🤔望著都覺得唔錯,食到入口雞肉肉質都好腍身,而味道鹽香味又唔會好咸恰恰好😋!.脆皮肥腸 $32呢一款係台灣特色小食🤔,望著都好似好惹味,食到入口口感煙煙韌韌味道都算唔錯😋,真係嗰名叫肥腸叫得冇錯!.涼拌手撕雞 $42呢一碟係特色小食之一,食到入口聞到香噴噴蔴醬😙,手撕雞肉質都好腍身😋又有口感,而味道我覺得都幾正!.芝士肉鬆蛋餅 $39呢款肉鬆蛋餅賣相睇得吓🤔,蛋餅外皮食入口又有口感,包住香噴噴😙嘅芝士同肉鬆,蛋餅面煎至金黄香口😋,加埋D醬汁同芝麻夠哂吸引!.炙燒黑椒牛肉飯 $62呢一碗炙燒牛肉飯大大碗😲,係店家必食之一👍,真係睇得又食得🤔,佢嘅黑椒牛肉味道十足😋完全入哂味,肉質腍身之中帶點咬口,而洋蔥又夠爽甜,配埋D粒粒飯又有口感!.百香果綠妍珍珠 $30呢杯綠妍珍珠賣相通透🤔,係呢嗰天氣飲番杯都唔錯,飲到入口酸酸甜甜都幾醒胃😋,好有清香果味😙加埋D珍珠又夠煙韌!.熱芋香珍珠奶茶 $28呢一杯芋香奶茶好香竽味😙色澤都幾好🤔,味道都好濃厚😋

鹽酥雞扒 $40

脆皮肥腸 $32

涼拌手撕雞 $42
我覺得都幾正!

芝士肉鬆蛋餅 $39

炙燒黑椒牛肉飯 $62

百香果綠妍珍珠 $30

熱芋香珍珠奶茶 $28
呢一杯芋香奶茶好香竽味😙色澤都幾好🤔,味道都好濃厚😋,奶茶嘅味道都好香好滑!
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
好耐冇去台灣旅行呀真係好掛住台灣嘅嘢食 平時好少打邊爐嘅我呢今日呢到旺角試下個台式料理啦佢哋好出名一個招牌臭臭鍋 台式打邊爐我覺得好特別就嚟試下啦 好足料同埋 真係有臭臭嘅感覺好得意 $108蚊嘅臭臭鍋 可以自私食一個人食 可以加牛肉或者豬肉啦裏面有 臭豆腐,鵪鶉蛋, 韭菜, 粟米 等等打邊爐嘅嘢好足料 我另外加咗個手打烏冬番埋去嗰個湯真係好飽 另外都可以加個細嘅滷肉飯試下湯加埋個飯撈嚟食都係一種風味 朋友試咗個外婆炸醬麵 佢裏面有青瓜花生 菜脯等等 都好 開胃酸酸辣辣 仲有 梗係唔少得台式 嘅飲呀我就飲咗爆檸四季春加仙草好開胃打邊爐梗係飲飲凍嘢啦檸檬好多片好好飲呢間係人氣店嚟嘅成日都要排隊建議大家早啲到

另外都可以加個細嘅滷肉飯試下湯加埋個飯撈嚟食都係一種風味

• 招牌臭臭鍋
  • 台式小食拼盤
  • 鹽酥雞扒
2022-04-27 18 views
旺角豉油街有好多台式餐廳,茶茶就係其中之一,抵食飽肚~麻辣牛肉麵$68,由唔辣, bb辣開始揀起,我要小辣夠惹味辣度岩岩好,牛肉又厚又大舊好抵,而且好入味好軟腍👍🏻麵條能夠掛湯good👏🏻沙茶牛肉鍋$108牛肉份量足,配料仲豆腐、菇、椰菜、牛丸貢丸,但由於無澱粉質的關係唔夠飽肚,大食既話可以追加烏冬/公仔麵。芋香珍珠奶茶加仙草$31芋香奶味香濃👏🏻而且大大杯😊可惜嘅係珍珠中間心有啲硬呢
旺角豉油街有好多台式餐廳,茶茶就係其中之一,抵食飽肚~

沙茶牛肉鍋$108

芋香珍珠奶茶加仙草$31
芋香奶味香濃👏🏻而且大大杯😊可惜嘅係珍珠中間心有啲硬呢
2022-04-27 253 views
這次在旺角覓食一番,去了一家位於豉油街的小店,是吃台式料理的🤤。店舖環境裝修簡約,以掃碼下單方式點菜。這裡食物選擇挺多的,食物以散點為主,價錢經濟實惠😝。-💥日月潭珍珠奶茶 | 熱芋香珍珠奶茶 HKD$28,吃台灣菜當然要來杯珍奶,還可自選甜度🤩。日月潭珍珠奶茶雖然是白色,但茶味濃郁很香😎。芋香珍珠奶茶芋香味重,珍珠口感煙韌🤤。-💥涼拌手撕雞 HKD$42 | 鹽酥雞扒 GKD$40,這兩款各具特色,分別是凍食及熱食。涼拌手撕雞有麻醬挺香口,雞肉肉質嫰滑,雞皮爽口不油膩😚。鹽酥雞扒炸到金黃色,做到外脆內嫰口感酥脆。-💥脆皮肥腸 HKD$32,這個食物雖然邪惡,但間中吃一次不太過分吧🤩。肥腸做到外皮脆脆的,口感挺煙韌的,味道帶點辣味挺惹味的。-💥芝士肉鬆蛋餅 HKD$39,蛋餅一向也很喜歡吃,所以是必點的食物💕。芝士配肉鬆口感香脆,芝士味道濃郁🤤,配蛋餅口感很豐富。-💥炙燒黑椒牛肉飯 HKD$62,這個賣相吸睛,而且味道很香🙈,牛肉份量挺多的。牛肉肉質嫰滑,帶點肉汁口感挺好的。炙燒後令油份滲出,所以會感覺更香口,黑椒味不會太重。-

涼拌手撕雞有麻醬挺香口,雞肉肉質嫰滑,雞皮爽口不油膩😚。

鹽酥雞扒炸到金黃色,做到外脆內嫰口感酥脆。

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2022-04-26 16 views
今晚約咗朋友去吃位於旺角的茶茶台式料理吃晚飯,久違了的台灣臭臭鍋🤤🤤🤤茶茶台式料理裝修簡潔,似台式Cafe , 就算天氣熱在這裡吃臭臭鍋也很舒服🤗茶茶台式料理的臭臭鍋,鴨血、米血糕,夠臭的臭豆腐,貢丸,鵪鶉蛋,豬腸,肥牛,蜆,金菇,九菜,芫荽,娃娃菜等,材料豐富份量不少😙湯底帶少少麻辣夠惹味👍🏻 鹽酥雞扒蔥油拌麵,鹽酥雞扒非常鬆脆可口,蔥油很香,麵條夠爽彈👍🏻芝士肉鬆蛋餅,芝士肉鬆份量適中🤗

芝士肉鬆蛋餅,芝士肉鬆份量適中🤗

• 招牌臭臭鍋
2022-04-08 68 views
呢間係我第二次來光顧的店,今次因為朋友很愛吃台灣美食,所有上網搵左呢間再吃。今天星期五,街上都開始多人流,入到餐廳只有2枱客,坐得比較舒服,環境都乾淨?我點了香煎雞排鹵肉飯,當然是比網上的相片吸引左,加上我比較喜歡吃雞排。朋友點了台式紅燒牛肉麵,這個麵應該是我多數的朋友都愛吃,只是我不吃牛罷了。我們還追加了台式香腸和炸花枝丸。我的雞排當然有水準,但飯比較硬,很不好消化。味道都不錯的,不會太咸。香腸略嫌太乾身,味道不算濃。花枝丸因為切得細件去炸,所以也比較燶,乾,不太好吃。整體上不過不失,但好像比第一次吃差了點哦。希望下次再去不會退步哦。

香煎雞排鹵肉飯
台式紅燒牛肉麵
香煎雞排鹵肉飯
台式紅燒牛肉麵
2022-03-19 114 views
疫情仍嚴峻 ,昨日(18/3/2022)來到旺角搵食,首選一間座位寬闊,人流較少,特意在接近午市完結前食午餐。這食店之前都有幫襯,至愛鹽酥雞,再來,點了兩客午餐秘製麻辣牛肉麵,$73,夠味,牛肉唔嚡口,紅蘿蔔好甜鹽酥雞扒滷肉飯,$50,幾乎每次來都食鹽酥雞,雞皮咸脆香肉嫩滑,滷肉如果多D汁重正,點了少飯仍有成碗飯跟午餐加配了酥炸花枝丸2粒,$15,香脆,配上甜辣醬,好味午餐加配飲品$8,點了忌廉單點了芋香珍珠奶茶,$28
這食店之前都有幫襯,至愛鹽酥雞,再來,點了兩客午餐
秘製麻辣牛肉麵,$73,夠味,牛肉唔嚡口,紅蘿蔔好甜

2022-03-18
Lunch
  • 鹽酥雞扒
2022-03-16 59 views
🍽 茶茶台式料理💙🤍💙🤍💙🤍🐻小編餐單1️⃣ 香煎雞扒滷肉飯💲68 🔹好味度: 3.5/5💙🤍💙🤍💙🤍🙊小編✅ 雞排滷肉飯味道不過不失,價錢合理✅ 店舖有其他鍋物供應,可以一試💙🤍💙🤍💙🤍小編評分👅食物 🐻 3.5/5👀環境 🐻 3/5📸打卡指數 🐻 3/5總評分 🐻 3.5/5
🍽 茶茶台式料理

🐻小編餐單
1️⃣ 香煎雞扒滷肉飯💲68
🔹好味度: 3.5/5

🙊小編
✅ 雞排滷肉飯味道不過不失,價錢合理
✅ 店舖有其他鍋物供應,可以一試

小編評分
👅食物 🐻 3.5/5
👀環境 🐻 3/5
📸打卡指數 🐻 3/5
總評分 🐻 3.5/5
2022-01-19 85 views
好耐冇食臭臭鍋啦,好想回味一下🤤 一坐低二話不說就叫了臭臭鍋,朋友就叫了紅燒牛肉麵,另外加多一個宜蘭蔥肉餡餅。香噴噴的臭臭鍋,有臭豆腐、鴨血、豚肉片、牛丸、娃娃菜、血米糕、鵪鶉蛋、蜆、香菇、粟米,湯底帶少少麻香,非常惹味。紅燒牛肉麵,湯底濃郁而不油膩,半筋腩牛肉煮得好軟腍,數量都多,仲有紅蘿蔔、白蘿蔔,麵條彈牙,朋友讚不絕口。宜蘭蔥肉餡餅,一共有6件,表面煎得金黃,皮很薄,包著滿滿的肉餡,肉香爽口。

2022-01-12 591 views
呢條街其實經過咗好多次,因為真係好多野食,唯有逐間逐間試啦,旺角真係太多好西……寫呢篇文章分享時,香港又再次無6點後堂食了😢主打台式小鍋,類似打邊爐咁所以配料已經落好晒,送上枱就直接食得😋招牌鍋、麻辣鍋、沙茶牛肉鍋、藥膳雞鍋、酸菜肥牛鍋,任君選擇!我就試咗個藥膳雞鍋,款款都有過十款材料,個人覺得足夠1.5個人食~個湯底好重藥材味,適合最近寒冷天氣同埋鍾意打邊爐又唔太好好多肉類的朋友仔🙊炸花枝丸新鮮即炸,食落冇咩雪藏味,十分開胃😁台式小腸配雞粒岩晒我呢d咩都想試試少少嘅人,拼盤咁2樣都有,台式腸口感豐富,雞粒香口,令人吃不停口🙊奶蓋莓莓及珍珠奶茶重點推介奶蓋莓莓,芝士同草莓嘅份量恰到好處……相反珍珠奶茶較一般,可能試下其他特色飲品更有驚喜🤓Do small things with great love部份menu參考:

我就試咗個

炸花枝丸

新鮮即炸,食落冇咩雪藏味,十分開胃😁

台式小腸配雞粒

奶蓋莓莓及珍珠奶茶

部份menu參考:

• 藥膳雞鍋
  • 奶蓋莓莓
2022-01-12 71 views
環境:星期三下晝5點,諗住捉緊堂食6點前堂食嘅尾巴,食一個下午茶。入到去無乜人,清幽舒服。重要播住五月天,台灣感加強!食物:鹽酥雞扒滷肉飯,加配蜂蜜綠妍價錢:$42 + $8評價:⭕ 份量都幾足,但係同一時間有得落午餐餐牌,唔知份量會唔會大啲呢 (當然有貴啲)⭕ 雞扒讚,唔係即時食,都有脆脆外皮!唔算油膩。味粉都夠香又唔過份⁉️ 其實個滷肉似肉躁多啲,食落重有啲港式味,不過我幾buy嘅,有種回憶的味道,哈哈,唔會話好差❌ 個飯偏濕,會有重水一pat pat嘅狀況,口感略差❌ 滷肉唔夠喉,唔夠餸晒成個飯❇ 自助落單✳ 綠妍要咗七分甜,都重係偏甜

食物:鹽酥雞扒滷肉飯,加配蜂蜜綠妍
價錢:$42 + $8
評價:
❌ 個飯偏濕,會有重水一pat pat嘅狀況,口感略差
❌ 滷肉唔夠喉,唔夠餸晒成個飯

❇ 自助落單
✳ 綠妍要咗七分甜,都重係偏甜
2022-01-10 44 views
#思鄉之情 #又來了.係呀~攸桐媽我又思鄉啦!即係咩?我又去搵台灣嘢食啦!.茶茶台式料理📌旺角豉油街60-104號XX Arcade地下AB號舖.大家都知,台式食品其實都有好種類今次係食臭臭鍋!!♦️ 招牌臭臭鍋臭臭鍋入面有好多食材架有臭豆腐、台式鴨血、米血糕、貢丸等等配料有成十幾款配料好豐富呀!今次我哋怕辣,所以叫咗BB辣咋!雖然係BB辣,但係食材真係好惹味因為有朋友唔食牛,我哋改咗豚肉但豚肉好爽口彈牙!臭豆腐亦都夠臭,好好味😋Yummy~~.♦️ 藥膳雞鍋嚟到未上枱已經好香藥膳味啦~食落雞嫩又香滑~佢同臭臭鍋一樣,超多配料呀~.♦️ 台式紅燒牛肉麵呢碗麵因為我同攸 桐爸2份所以我哋叫咗加底!好大碗,又多牛肉夠哂淋同入味!👍🏻👍🏻👍🏻.♦️ 外婆👵🏻炸醬麵呢個個名好得意,所以吸引咗我哋叫佢不過今次佢就比其他比較失色啦!麵身太淋,同埋醬汁如果多返少少就好啦~.♦️ 招牌鹽酥雞非常鬆脆可口,值得推介~.♦️ 一口小香腸呢個都係有少少失色因為台灣香腸本身應該係甜甜地同埋好脆皮但可能佢分開咗整,香腸比較乾身口感啊太好呀!!.整體評分:最高為🟣🟣🟣🟣🟣味道:🟣🟣🟣🟣服務:🟣🟣🟣🟣環境:🟣🟣🟣🟣地點:🟣🟣🟣
#思鄉之情 #又來了
係呀~攸桐媽我又思鄉啦!
即係咩?
我又去搵台灣嘢食啦!
茶茶台式料理
📌旺角豉油街60-104號XX Arcade地下AB號舖
大家都知,台式食品其實都有好種類
今次係食臭臭鍋!!
♦️ 招牌臭臭鍋
臭臭鍋入面有好多食材架
有臭豆腐、台式鴨血、米血糕、貢丸等等配料
有成十幾款配料好豐富呀!
今次我哋怕辣,所以叫咗BB辣咋!
雖然係BB辣,但係食材真係好惹味
因為有朋友唔食牛,我哋改咗豚肉
但豚肉好爽口彈牙!
臭豆腐亦都夠臭,好好味😋
Yummy~~
♦️ 藥膳雞鍋
嚟到未上枱已經好香藥膳味啦~
食落雞嫩又香滑~
佢同臭臭鍋一樣,超多配料呀~
♦️ 台式紅燒牛肉麵
呢碗麵因為我同攸 桐爸2份
所以我哋叫咗加底!
好大碗,又多牛肉
夠哂淋同入味!
👍🏻👍🏻👍🏻
♦️ 外婆👵🏻炸醬麵
呢個個名好得意,所以吸引咗我哋叫佢
不過今次佢就比其他比較失色啦!
麵身太淋,同埋醬汁如果多返少少就好啦~
♦️ 招牌鹽酥雞
非常鬆脆可口,值得推介~
♦️ 一口小香腸
呢個都係有少少失色
因為台灣香腸本身應該係甜甜地同埋好脆皮
但可能佢分開咗整,
香腸比較乾身
口感啊太好呀!!
整體評分:最高為🟣🟣🟣🟣🟣
味道:🟣🟣🟣🟣
服務:🟣🟣🟣🟣
環境:🟣🟣🟣🟣
地點:🟣🟣🟣
總括嚟講,茶茶台式料理有好地道嘅臭臭鍋
坐位好寬敞,坐得好舒服
環境舒適,係可以用朋友坐低食嘢傾偈一個唔錯嘅選擇。
@Cha Cha 茶茶台式料理

#攸桐媽飲飲食食遊蹤 #攸桐媽 #攸桐媽媽遊樂團 #zozimama #6B29production #路邊研究事務所 #6B29 #茶茶台式料理 #旺角美食 #香港美食 #大小帳 #互追 #followforfollow #hk #hkmama #hkmami #二胎媽媽 #hkkol #foodie #hkfoodie