2021-06-25 168 views
一直都聽朋友讚賞CHALET呢間餐廳,今日終於有機會試下。大約六點幾來到食晚餐,未算好多人,唔洗排隊就可以入去。叫左兩個set dinner,有前菜,餐湯,主菜同埋甜品,飲品就唔包括。餐湯係西蘭花湯。夠濃又滑!前菜分別叫左法式肝醬配脆片,吞拿魚配三文魚子。 肝醬有濃濃嘅肝味,配脆片好開胃,而且唔油膩。吞拿魚同三文魚子都好新鮮,”眼仔”仲識得向上。主菜就叫左法式油封鴨腿配鴨胸+芒果香橙莎莎,阿拉斯加黑鱈魚+帶子昆布湯。鴨胸油脂味重,中意食就覺得好好食。而鴨腿就啖啖肉,較少油份,外皮煎到好脆。另外鱈魚比一般較滑身,配埋帶子昆布湯,有種好配合嘅感覺,大家都係海中食物,互相輝映。至於甜品,就係麵包布甸,賣相不錯,而且好好食。配搭一杯Margarita, 味道提升了不少!總括而言,食物質素不錯!

餐湯係西蘭花湯。
夠濃又滑!

前菜分別叫左法式肝醬配脆片,吞拿魚配三文魚子。

2021-06-25 139 views
CHALET (荃灣)••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )••••••••••••••••••••••••••••••♥️餐點:•Set Dinner $338+1 套餐包括一客是日餐湯、一客頭盤、一客主菜、一客是日甜品•頭盤:半熟吞拿魚伴三文魚籽•主菜:法式油封鴨腿配鴨胸,芒果香橙莎莎(價錢因應主菜選項設不同價格)•西班牙紅蝦意粉配柚子泡沫 $258+1••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:今餐同朋友都非常滿意,是日餐湯係椰菜花忌廉湯,味道唔錯,飲到椰菜花嘅味道但唔會覺得有草青味,配嘅麵包都好鬆軟。頭盤有兩款揀,另一款係法式肝醬配脆片,今次揀咗吞拿魚,半熟嘅質感唔錯,食到吞拿魚有調味過,旁邊配三文魚籽同埋蛋黃醬,味道更加豐富。主菜令人好有驚喜💕!呢份油封鴨腿同鴨胸真係好好食,鴨腿食落有少少似豬嘅腩肉,但肥瘦適中,而鴨胸就非常香口,啲肉已經煮得非常軟淋,完全無酥味。雖然鴨胸脂肪比較多,但配返芒果香橙莎莎就味道輕盈啲,唔會好膩。是日甜品係麵包布甸,雲尼拿醬食得出唔馬虎,而且
CHALET (荃灣)
♥️餐點:
•Set Dinner $338+1
套餐包括一客是日餐湯、一客頭盤、一客主菜、一客是日甜品
•頭盤:半熟吞拿魚伴三文魚籽
•主菜:法式油封鴨腿配鴨胸,芒果香橙莎莎
(價錢因應主菜選項設不同價格)
•西班牙紅蝦意粉配柚子泡沫 $258+1
♥️食評:
是日甜品係麵包布甸,雲尼拿醬食得出唔馬虎,而且最特別係佢上面嗰層係麵包,下面嗰層真係布甸嚟,幾得意!
另外叫嘅紅蝦意粉都幾唔錯,大大隻嘅紅蝦非常香,蝦嘅肉質都唔差,成個意粉都係嗰種蝦膏味😋好正。
♥️特色:
餐廳設上下兩層,可惜上層當日無開放,但環境同裝修都好靚!好多人都叫佢嘅酒/cocktail等特飲,等我下次都試吓先!
♥️小提示:
Set Dinner係無配飲品的,大家要注意呢樣啦🤣🤣
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
Chalet (荃灣)

#cony去荃灣 #cony食西餐 #cony食意粉 #CHALET
2021-06-20 135 views
上星期,同女朋友去咗荃灣一間修裝好靚,好有feel嘅歐式小木屋食西餐😋 我哋嗌咗個set dinner,餐湯係南瓜湯,飲落好濃郁,但係略嫌個包有啲太乾,要點湯飲先得,而我哋appetizer揀咗半熟吞拿魚伴三文魚籽,呢個菜式係我第一次食,原來半熟嘅吞拿魚口感又幾特別,配埋啲三文魚籽食,更顯鮮味!而主菜我哋揀咗頂級韓牛封門柳,雖然份量唔多,但肉質超級嫩滑,牛味好重,果然係頂級韓牛😋 點上芥末籽醬食,好有歐陸風味,好推介👍🏻除此之外,我哋仲嗌多咗個意粉,煙燻帶子海膽意粉,啱晒鍾意食海膽嘅我哋!意粉al dente,每條都好掛汁,仲好重海膽味嘅鮮味,面頭煙燻過嘅帶子雖然細細粒,但食落爽口彈牙,再配埋鹹鹹地嘅三文魚籽食,好夾好鮮味😆飲品方面,我哋嗌左一杯叫Girls generation嘅mocktail,以唔同種類嘅莓溝埋ginger ale,味道超fresh,同埋個杯勁有異國風情feel,好似即刻去咗海灘嘅小島咁🤣終於到咗期待已久嘅甜品時間,呢個set會送上一個細細哋嘅麵包布甸,雖然細細個,但係打卡一流,賣相好吸睛🤩 食落味道偏甜,配埋煉奶同埋朱古力醬,中意甜食嘅朋友一定唔可以錯過🤣呢間歐

但食落爽口彈牙,再配埋鹹鹹地嘅三文魚籽食,好夾好鮮味😆

呢間歐陸西餐廳非常推介,一嚟嘢食非常之唔錯,二嚟超級中意佢個環境,好似去咗外國嘅餐廳咁,相當有歐陸風情😍
2021-06-16 172 views
係荃灣有間好Chill既西餐廳Chalet,今日去到食午餐咁岩安排到窗口位,有少少陽光映入餐廳,感覺好舒服😚午餐會配搭餐湯、自家製麵包、主菜($108-148)同餐飲。當日既是日餐湯係椰菜忌廉湯,味道濃郁綿密。自家製麵包口感好特別😛口感好酥脆,有少少似乾身版既油酥餅🤣配搭忌廉湯一齊食都好好味🤣主菜揀左澳洲穀飼西冷牛扒($142)同烤加拿大豬鞍配焦糖肉桂蘋果($148)。牛扒揀左7成熟,程度岩岩好😋厚身既牛扒口感外脆內柔嫩☺肉味同油香都唔錯,每啖都充滿肉汁!烤加拿大豬鞍同樣極具份量🤣🤣超熱辣辣一切開就冒哂煙咁😂而且一路切啲肉汁一路爆出黎😋豬鞍扒煮得好入味,同時肉質Keep到好軟嫩🙌加埋微甜既焦糖肉桂蘋果汁,開胃好味🤗週末同朋友一齊嘆個午餐傾下計,都幾舒服下嫁😚

週末同朋友一齊嘆個午餐傾下計,都幾舒服下嫁😚
2021-06-14 129 views
聽朋友講荃灣有間裝修好似小木屋嘅餐廳,今次一於去試吓!離遠就見到用黑色磚堆砌既一間餐廳,好Natural!餐廳裝修都好森林系,牆身主要用磚頭及綠葉陪襯,感覺好似置身於歐美風!入去坐低後,估唔到個Drink Menu都係用木板造😍至於飲品方面,因為餐廳唔會提供食用水供食客,變左需要叫樽礦泉水同Latte解渴!🍡香煎鵝肝配蘋果蓉 HK$88質地好軟熟好嫩!食鵝肝黎講我認為最好既口感係外脆內嫩!但今次略嫌欠缺左少少🤏脆既感覺,另外配搭蘋果醬甜甜地作為前菜幾開胃!🍡煙燻帶子海膽意粉 HK$268一上碟見到好多魚子仲有大大粒帶子好吸引😍意粉醬汁好濃郁,海膽味好突出,連埋魚子一齊咬,啲魚油噴出黎果刻令到海膽既鮮味更為豐富!帶子都好新鮮好香煙燻味,又唔會煮得太老,真係想食多幾粒!🍡西班牙黑毛豬鞍配蜜糖白酒燴蘋果 HK$298切開後豬肉中間粉粉嫩嫩,咬落去質地厚實帶嚼口,但又唔乾!如果豬肉油脂分佈更平均就💯分啦!豬鞍味道本身比較清淡,配埋蘋果醬就好鬼夾!
聽朋友講荃灣有間裝修好似小木屋嘅餐廳,今次一於去試吓!

入去坐低後,估唔到個Drink Menu都係用木板造😍

🍡香煎鵝肝配蘋果蓉 HK$88

🍡煙燻帶子海膽意粉 HK$268

帶子都好新鮮好香煙燻味,又唔會煮得太老,真係想食多幾粒!

🍡西班牙黑毛豬鞍配蜜糖白酒燴蘋果
HK$298

切開後豬肉中間粉粉嫩嫩,
咬落去質地厚實帶嚼口,但又唔乾!
如果豬肉油脂分佈更平均就💯分啦!
豬鞍味道本身比較清淡,配埋蘋果醬就好鬼夾!

2021-06-10 195 views
呢一間係荃灣人氣超高既餐廳,一直都on list 想去試下🤤 今日就book左位去試一試😍餐廳裝飾非常有心思,以木為主, 微暗既燈光令到氣氛十分有格調❤️ 職員服務周到我地兩個人就Order 左一個Set Dinner +一個Main course 去shareSoup of the day甘筍湯十分creamy 香甜, 忌廉令湯既味道更豐富Appetizer 半熟吞吞拿魚伴三文魚子Tuna Tataki w/ Salmon Roe將切片既Tuna 兩面輕煎 魚肉特別可口, 配上三文魚子一同進食,鮮甜美味Main Course 頂級韓流封門柳Korean Hanger Steak我最喜歡 Medium rare 既Steak ,餐廳將呢一款高級封門柳熟度煮得岩岩好😍🤤 肉質軟腍而且味道濃郁,所以唔需要太多調味已經很美味*Mains*傳統西班牙烤乳豬Roasted Spanish Suckling Pig$308 乳豬外皮酥脆,切的時候還能聽到碎裂的聲音🤤🤤肉質細嫩Signature CocktailIce Lavender Tea$88呢一款cocktail 味道非常特別,酸酸甜甜,非常

Soup of the day
甘筍湯

十分creamy 香甜, 忌廉令湯既味道更豐富

Appetizer

Korean Hanger Steak

*Mains*
傳統西班牙烤乳豬
Roasted Spanish Suckling Pig

乳豬外皮酥脆,切的時候還能聽到碎裂的聲音🤤🤤肉質細嫩

Signature Cocktail
Ice Lavender Tea

呢一款cocktail 味道非常特別,酸酸甜甜,非常開胃
*Happy Hour From 6PM - 9PM.

Dessert
意式燉奶

燉奶吃起來滑順可口,有著濃醇奶香,令整餐飯非常完滿
2021-06-08 184 views
店名Chalet意指瑞士的小木屋 隱約滲透出瑞士的愜意 與餐廳裝潢互相襯托🌿皮革梳化 石磚牆壁以及垂吊的綠色植物等 均予人舒服恬靜之感 格調典雅別緻.多道菜式中較喜愛這道黑毛豬鞍 肉質扎實 厚度十足 微微透出肉汁 配上焦糖蘋果蓉 大大減低了油膩感🍖鱈魚相比之下雖味道較淡而且份量少 魚肉火候則掌握得不錯 肉質嫩滑 外皮煎得香脆帶油脂感 加上帶子 露筍和昆布湯的點綴 整體感覺清新🐟.以荃灣區來説這裏的食物性價比低 但環境 食物賣相和服務則不錯 加上餐廳充滿渡假氛圍 不失為一個與朋友慶祝或足膝詳談的地方🥂
Type of Meal
Dinner
2021-06-03 5272 views
Chalet荃灣青山公路407-411號金荃大廈地下B鋪 (8咪半對面)今日黎左呢間好有驚喜既西餐廳,成日搭車都會經過見到,終於都有機會試下。。餐廳位置就係青山公路近愉景新城既對面,如果地鐵站行過黎都係幾分鐘好方便入到黎餐廳好歐陸式既感覺,好似去左歐洲d小鎮入面既小木屋咁好舒服,而且員工既服務態度好好又有禮貌,非常殷勤,值得一讚見到meun入面選擇都幾多,不過我地決定叫兩份set dinner, 貪佢除左有主菜之外,仲有齊晒麵包,餐湯,頭盤同埋甜品,夠晒豐富先上濃郁既蕃茄湯,配埋熱辣辣嘅餐包就啱曬我,而頭盤方面我就比較鐘意半熟吞拿魚,自己第一次試呢個食法,原來都幾特別,口感一流。。而法式肝醬食落好creamy, 配埋脆片食就最夾,唔會太漏鴨腿烤得恰到好處,皮脆肉嫩,而鴨肉保持住肉汁,絕對唔會覺得太乾,口感一流。。而伴碟既配菜,除左望見靚之外,食落都唔錯架,主要係芒果肉同橙肉,食完覺得好開胃呀頂級封門柳好重牛肉味,而且唔會太多筋,我地就揀左5成熟,覺得岩岩好,因為好怕牛肉太熟會好韌,值得推介最尾當然要食埋豐富既甜品啦,今日係麵包布甸,望見已經覺得吸引,食落仲要係熱熱地架,好正
Chalet

蕃茄濃湯

法式肝醬配脆片 半熟吞拿魚配三文魚子

是日甜品

蕃茄濃湯
法式肝醬配脆片 半熟吞拿魚配三文魚子
是日甜品
荃灣友又有好推介😎 #高質西餐 開咗係荃灣幾年都仲keep到水準,講緊係可以食周年慶生日飯,今次都係第一次去食晏,果然冇令人失望。澳洲穀飼西冷牛扒 $142難得見到咁厚切嘅西冷🤩🤩Medium 牛味好濃 食得出原汁原味係高質嘅味道👍🏻寶雲酥焗羊架 $138上碟見到有3件即刻:「嘩!咁多嘅🤣」有別於普通羊架 依個表面多咗層脆脆酥仲要加咗少少🤏芥末醬吊一吊味🥰 正!6款 set lunch:牛扒羊架豬鞍雞扒意粉素食有哂套餐包埋餐湯麵包餐飲🔆🔆星期一至五 免加一🔆🔆是日蔬菜湯多料到呢 嚇親我🤣🤣配湯嘅麵包烘到暖暖脆脆☀️就係杯餐飲細杯咗啲 篤檸檬茶都有啲難整體真係好有水準 唔止食物服務好好有禮又溫柔嗰日坐角落頭位都冇被忽視有機會會嚟食晚飯試吓佢哋嘅生蠔🦪 飲返杯酒🍸
荃灣友又有好推介😎 #高質西餐

澳洲穀飼西冷牛扒 $142
難得見到咁厚切嘅西冷🤩🤩
Medium 牛味好濃 食得出原汁原味
係高質嘅味道👍🏻

寶雲酥焗羊架 $138
上碟見到有3件即刻:「嘩!咁多嘅🤣」
有別於普通羊架 依個表面多咗層脆脆酥
仲要加咗少少🤏芥末醬吊一吊味🥰 正!

6款 set lunch:牛扒羊架豬鞍雞扒意粉素食有哂

Lunch
  • 餐湯
  • 澳洲穀飼西冷牛扒
  • 寶雲酥焗羊架
一直知道荃灣有家木系設計的餐廳🛖,適逢剛好要到荃灣,就決定來潮聖一下。一進餐廳,內裡相當有格調看看餐牌,也有不少特色西餐,款款也想試想了一陣子,就叫了以下菜式:Set Dinner $338🎃南瓜湯相當creamy的南瓜湯,很香濃很細滑,而且淡淡南瓜味,配上煙韌的麵包,份外滋味。🇫🇷法式肝醬配脆片很欣賞它用了脆片代替餅乾,因為餅乾較飽肚,而脆片的好處是小小的份量,承托着法式肝醬,變相令肝醬的味道更突出!而肝醬鹹香得來也很滑,為味蕾帶來驚喜。🦆法式油封鴨腿配鴨胸,🥭🍊芒果香橙莎莎很驚喜的一道菜式!鴨腿煮得很軟腍,用刀輕易就𠝹開了!一嚐發現外脆內軟,廚師絕對烹調得恰到好處;鴨胸的肉質相對結實一點,同樣也很美味。由於鴨是鹹的,所以有芒果香燈莎莎來伴碟,甜甜的水果很Fresh,一鹹一甜,簡直一絕!🍞🍮是日甜品-麵包布甸麵包布甸雖然只是一小塊,可是也很飽肚,麵包的質感配襯布甸的味道,甜甜的味道令人大滿足。🦀法國麵包蟹燴意大利飯 $248Creamy得來也蟹感十足!除了蟹味濃郁、每啖飯都有蟹肉外,麵包蟹也是很美味!即使不用鉗,也嚐到了鮮甜的蟹肉。它配上芝士脆餅和條條芝士絲🧀,增加了鹹味和口感。整體

一進餐廳,內裡相當有格調

看看餐牌,也有不少特色西餐,款款也想試

想了一陣子,就叫了以下菜式:

Set Dinner $338

🎃南瓜湯

🇫🇷法式肝醬配脆片

🦆法式油封鴨腿配鴨胸,🥭🍊芒果香橙莎莎

🍞🍮是日甜品-麵包布甸

🦀法國麵包蟹燴意大利飯 $248

整體來說,環境裝修已經很加分,而食物質素亦令人驚喜😋!服務態度亦令人很舒服,除了每碟菜很緊貼地上餐外,店員也很有禮貌,所以很值得推薦呢!😉
  • 法式油封鴨腿配鴨胸 芒果香橙莎莎
2021-05-30 247 views
日日經過都以為係酒吧,原來係一間口碑唔錯的多樣式西餐廳,今日突登去荃灣試下食個午餐,發覺都唔錯。午餐set lunch算幾平宜,一百多元包括壹個餐湯,麵包及餐飲。如果加$48餐湯可以改為龍蝦湯,確係值得,因為農蝦湯正好多,味道濃郁。主菜選咗羊架及牛扒,ok兩樣都唔錯幾滿意,而且份量十足,羊架三大件幾乎食唔哂。最欣賞係杯latte 咖啡,香夾滑,好好飲。整體餐廳服務幾好,環境坐位都舒適,平平哋午餐,2個人三佰幾,抵食。
Set Lunch
Set Lunch
  • 龍蝦湯
2021-05-28 428 views
屋企人生日生蠔 $198 (Half dozen)入口略鮮甜,不過唔夠肥美,aftertaste有少少海水味未去到腥,唔差,叫得過‧甘筍南瓜湯配餐包餐包做得似酥皮抵讚,南瓜湯合格有餘。半熟吞拿魚伴魚子(頭盤)新鮮,沙律醬+魚子配Tuna 幾搭 味道幾好 正常發揮 tuna半熟岩岩好。頂級韓牛封門柳 (主菜)$428叫左5成熟,煎得岩岩好,有兩個汁(mustard/紅酒汁?),肉味唔太濃,依個價位份量少左d。法式油封鴨腿鴨胸 (主菜)$338鴨腿香,煮到用叉都可以撕開。味道普通。傳統西德烤乳豬 $308伴碟既薯蓉唔錯,豬皮都脆口,肉唔多,咸左d。一般。法國麵包蟹燴意大利飯$ 248份量唔多,蟹味都有,蟹肉唔算好多,有兩隻蟹鉗/芝士脆餅On Top,都Creamy。帝王蟹餅配蛋黃芥末醬$98蟹肉多,蟹味濃,幾好。餐廳環境尚算合格,不過燈光太暗,光線唔平衡,影相有難度。奶凍 (甜品)奶味重 幾好 唔會死甜飲品: Passion 偏甜 份量少 不過打卡唔錯服務員態度友善 會介紹下菜色 換左兩次碟,餐廳會準備左生日Dessert (要叫人頭main course)‧總結:食物只屬一般不過擺盤就好
屋企人生日
生蠔 $198 (Half dozen)
甘筍南瓜湯配餐包
餐包做得似酥皮抵讚,南瓜湯合格有餘。
頂級韓牛封門柳 (主菜)$428
法式油封鴨腿鴨胸 (主菜)$338
鴨腿香,煮到用叉都可以撕開。味道普通。
傳統西德烤乳豬 $308
伴碟既薯蓉唔錯,豬皮都脆口,肉唔多,咸左d。一般。
法國麵包蟹燴意大利飯$ 248
帝王蟹餅配蛋黃芥末醬$98
蟹肉多,蟹味濃,幾好。

餐廳環境尚算合格,不過燈光太暗,光線唔平衡,影相有難度。

奶凍 (甜品)
奶味重 幾好 唔會死甜
飲品: Passion 偏甜 份量少 不過打卡唔錯

總結:食物只屬一般不過擺盤就好用心,價錢偏貴。

味道: 4.8/10
服務: 8/10
環境: 7.3/10
性價比:4/10
衛生:8/10
推介:3.5/10
法式油封鴨腿鴨胸
生蠔(Half dozen)
帝王蟹餅配蛋黃芥末醬
甘筍南瓜湯配餐包
法國麵包蟹燴意大利飯
Passion
傳統西德烤乳豬
2021-05-28
$485 (Dinner)
Celebration
Birthday
法國麵包蟹燴意大利飯
2021-05-28 155 views
Chalet,一間位於路邊既小木屋🏡門面幾低調,入面就別有洞天,環境幽暗,配上音樂又幾有feel🎶~Set dinner跟埋湯、前菜同主菜。☑️Soup of the day: 甘筍湯口感creamy,甘筍味唔算太重,較容易入口☺️~☑️Tuna Tataki w/ Salmon Roe魚肉有4片,微溫,肉質軟嫩,三文魚子鮮甜,感覺幾fresh😉☑️Alaska Black Cod w/ Scallop Sea Tangle Soup ($388)魚肉火候唔錯,嫩滑唔乾,亦有油脂感👍🏻帶子有2大粒,煎得香口😋仲有昆布湯同露筍點綴,整體清新~☑️Dessert: 麵包布甸賣相精緻,布甸吸滿牛奶,入口軟綿🍮☑️Roasted Spanish Suckling Pig ($308)乳豬有4大舊,非常大方😍外皮超級香脆,肥瘦適中,超級邪惡🤤伴碟仲有啲紅菜頭(?)解溜,幾貼心😛整體黎講,餐廳食物賣相用心,味道唔錯,環境仲幾浪漫添🌹相信幾適合情侶黎慶祝!👩🏻‍❤️‍👨🏻

Set dinner跟埋湯、前菜同主菜。
☑️Soup of the day: 甘筍湯
口感creamy,甘筍味唔算太重,較容易入口☺️~

☑️Tuna Tataki w/ Salmon Roe
Tuna Tataki w/ Salmon Roe

☑️Dessert: 麵包布甸
賣相精緻,布甸吸滿牛奶,入口軟綿🍮

乳豬有4大舊,非常大方😍

今晚同寶寶差唔多時間收工❣️就諗住一齊食埋晚飯先返去☺️行嚟行去都唔知食乜嘢好,因為平時lunch喺附近食,去來去去都係嗰幾間🙈行行吓喺天橋上面見到一個好光嘅白燈招牌「CHALET」😲係我哋好耐之前慶祝嗰時食過嘅西餐廳呀🤩所以一個巧合之下,今晚我哋再次黎到呢間對住愉景新城➕公路嘅小木屋🏡西餐廳💕入面環境同外面好唔同🤩餐廳入面嘅裝飾➕擺設都有好有森林feel❣️坐喺入面食嘢幾relax🥰可以忘卻一整天嘅工作煩惱😆餐廳入面嘅服務員個個都着得好整齊、好醒目😎❗️而且服務態度都超好❣️飲品menu 外殼好似個釀酒木桶咁😆好靚好特別👍🏻今晚嗌左個一個Pasta➕一個main❣️另外一人嗌左杯嘢飲❗️🍹煙燻帶子海膽意粉 $268見到有得加錢要side dish❣️就加咗+$38 要多個甜薯條☺️真係即叫即炸🤩上到枱仲係熱辣辣、超級香脆🥳因為係甜薯,所以本身仲帶有少少甜味,甜甜地香脆可口,我哋未食嘢已經食咗半兜😆意粉有三粒帶子➕海量三文魚籽😍至於海膽喺邊呢?海膽就煮埋喺意粉入面,同啲意粉二合為一🌟濃郁嘅海膽味融入每條意粉🤤太鮮甜了❗️成個意粉嘅味道都好濃郁好 creamy🥰再加埋啲鹹香鮮味嘅三文魚子,真係味蕾大爆發呀🙈
今晚同寶寶差唔多時間收工❣️
就諗住一齊食埋晚飯先返去☺️
行嚟行去都唔知食乜嘢好,
因為平時lunch喺附近食,
去來去去都係嗰幾間🙈

煙燻帶子海膽意粉 $268

見到有得加錢要side dish❣️
就加咗+$38 要多個甜薯條☺️
真係即叫即炸🤩

上到枱仲係熱辣辣、超級香脆🥳
因為係甜薯,所以本身仲帶有少少甜味,
甜甜地香脆可口,我哋未食嘢已經食咗半兜😆
意粉有三粒帶子➕海量三文魚籽😍
至於海膽喺邊呢?
海膽就煮埋喺意粉入面,
同啲意粉二合為一🌟
濃郁嘅海膽味融入每條意粉🤤

太鮮甜了❗️
成個意粉嘅味道都好濃郁好 creamy🥰
再加埋啲鹹香鮮味嘅三文魚子,
真係味蕾大爆發呀🙈
意粉生熟掌握得好好,
唔會有發脹感同時有咬口,質感💯❗️
食到尾差啲同寶寶爭食呀🙈🤣
🍽
傳統西班牙烤乳豬 $308

碟底先塗上一層薄薄嘅carrot puree(紅蘿蔔泥)🌟
仲好靚咁加咗幾粒果實喺面點綴下👍🏻
廚師真係有心機👏🏻
見到碟嘢未食已經開心咗😆
寶寶切俾我食嘅時候,
我聽到非常清脆嘅脆皮聲🥳
可見乳豬皮有幾脆😂

豬肉嘅肉質軟腍嫩滑得來仲好實在,
絕對唔係煮耐咗果啲爛肉嘅感覺😏
咬落去果下真係非常有驚喜💕
好耐冇食過質感咁完美嘅燒豬👍🏻
再點埋餐廳嘅秘製酸辣燒汁,
少少酸味中和下啲肉膩感,
真係一個好完美嘅配搭❣️❣️❣️
中間仲有酸甜味嘅紅菜頭,
當然都係用嚟鮮膩啦😆
話說脆皮同豬肉中間都有一浸仔肥肉㗎🤫
但如果唔係半肥瘦,啲肉質又點會咁好食呢😜
🤫🤫其實嗌嘅時候係覺得有啲貴,
不過食完之後覺得廚師咁俾心機整,
真係絕對值呢個價㗎❗️

Grapefruit juice $48

Hoegaarden $62

不得不讚一下兩位男職員服務態度都非常之專業❣️
知我哋兩個dish share食,
除咗好基本地每人俾一個share碟之外,
仲等我哋食完一樣,先再上另一樣俾我哋👍🏻
話說我哋食完一碟之後,
職員仲幫我哋換過隻碟食第二個dish😳
雖然食西餐都係應該咁食,
但其實依家大部份餐廳都唔會咁樣幫你換過隻碟來食另一個dish喇🙈
所以今餐我係非常滿意嘅☺️
下次同朋友/同事慶祝生日都會推薦大家來呢度試下🥳
2021-05-26
$400 (Dinner)
  • 煙燻帶子海膽意粉
  • 西班牙烤乳豬
2021-05-27 92 views
第一次黎呢間小木屋 環境好舒服! 首先嚟咗個南瓜湯配麵包。之後點左一個蟹肉餅,成個蟹肉餅有外脆內軟嘅感覺,檸檬汁配襯住啖啖的蟹肉,超好味。另外左白酒忌廉煮青口配麵脆片,個忌廉味好濃 但又唔會遮住左個白酒味,而且青口夠滑,d肉又有咬感,配埋呢個扁身酥脆煙韌嘅麵包,簡直係一流。主菜叫咗個牛扒配龍蝦,牛扒肉味濃郁,中間仲係好粉嫩,肉汁鮮嫩。至於個魚就比較淡,成個汁都係冇咩味咁,而且魚都唔係滑身嗰種,所以就普普通通啦。生日係有驚喜嘅,佢話碟都畫得咁唔錯,所以呢個係有加分嘅。
2021-04-17
$600 (Dinner)
Celebration
Birthday