2023-08-26 54 views
饞。台式食堂 (廈門街) 地址: 灣仔廈門街31號地舖===================== 食鹹酥雞又一餐?去夜市一定是邊走邊吃,手上一大杯手搖飲品,外也一包二包可以用竹纖拮起來食的飲完咖啡食了cake 唔太餓,我就點了$68鹹酥雞加台式香腸(最佳拍檔)及25 滷肉青菜。鹹酥雞鹹香惹味,油炸成金黃主食有飯有麵,$79 海鮮新竹米粉 , 是比較清宜的,入面有丸,豆卜,魷魚等。 跟餐叫飲品減$8 呢杯減後$20 ,檸檬柑桔酸甜好飲。小店感覺幾岩附近上班族做食堂
饞。台式食堂 (廈門街)
地址: 灣仔廈門街31號地舖

=====================

小店感覺幾岩附近上班族做食堂
2023-08-25 41 views
◐台式鹽酥雞皮脆內嫩|招牌牛肉麵利東街附近的台式麵食,招牌的牛肉麵屬正常發揮,小食好特別,鹽酥雞係必叫,肉質係我食過最嫩滑😌 ⎊牛肉麵 $84 • ⁷ ⁄ ₁ ₀牛肉3-4 大塊,算比較霖,湯底較濃郁,可以揀紅燒、蔥燒、麻香。聰燒勁多蔥,好香口😂 ⎊ 最佳拍檔 $68 •⁷ ⁄ ₁ ₀鹽酥雞+ 紅腸,估唔到鹽酥雞係咁香口窩😍,皮脆肉嫩🤓,絕對好食過某d連鎖,來到必點😋,紅腸好脆口,炸過既口感⎊蒟蒻白桃烏龍 $16 • ⁷ ⁄ ₁ ₀感覺配蒟蒻好健康⎊鹵水豬大腸 $32 · ⁷ ⁄ ₁ ₀其實都偏鹹,勝在夠晒霖🤩
◐台式鹽酥雞皮脆內嫩|招牌牛肉麵

⎊牛肉麵 $84 • ⁷ ⁄ ₁ ₀

⎊ 最佳拍檔 $68 •⁷ ⁄ ₁ ₀

⎊蒟蒻白桃烏龍 $16 • ⁷ ⁄ ₁ ₀
感覺配蒟蒻好健康

⎊鹵水豬大腸 $32 · ⁷ ⁄ ₁ ₀
其實都偏鹹,勝在夠晒霖🤩
Push your limited,將你腦裡面對台灣菜既慾望放到極緻,我只係需要用盡畢生既腦汁,分析menu入面邊樣野最好食,然後我好肯定話比你聽,我推的野食就係最高質。👇🏻📌主 食 - ▪️ 香 酥 雞 排 - $62▫️ 先黎點個「香酥雞排飯」,雞排大大塊,食落相當脆口,夠哂熱之餘肉質裡面唔會炸到太乾身,一樣咁juicy,完全追求到台灣地道果種鹹香味,而旁邊仲有胡麻醬沙律菜,比你撈下飯食,又幾好味啵;嗌左杯奶茶「芋香珍珠」,本身30蚊,跟餐平左8蚊,幾抵飲。▪️ 塔香排骨酥 - $72▫️ 我朋友就點左個「塔香排骨酥」,份量超多,排骨已經去哂骨,啖啖肉過足口癮,外層夠鬆脆,肉質亦夠軟腍嫩滑,加埋面頭炸過既九層塔,份外濃香惹味;嗌埋杯「珍珠奶茶」就夠哂滿足!📌小 食 - ▪️ 椒 鹽 玉 米 - $22▫️ 嗌埋份小食「椒鹽玉米」送飯,粟米烤到岩岩好,加左椒鹽,食落勁香甜又有鹹香,唔錯。

我只係需要用盡畢生既腦汁,分析menu入面邊樣野最好食,

然後我好肯定話比你聽,我推的野食就係最高質。👇🏻

📌主 食 -
▪️ 香 酥 雞 排 - $62
香酥雞排飯

▫️ 先黎點個「香酥雞排飯」,雞排大大塊,食落相當脆口,
夠哂熱之餘肉質裡面唔會炸到太乾身,一樣咁juicy,
香酥雞排飯

完全追求到台灣地道果種鹹香味,而旁邊仲有胡麻醬沙律菜
香酥雞排飯

比你撈下飯食,又幾好味啵;嗌左杯奶茶芋香珍珠」,
本身30蚊,跟餐平左8蚊,幾抵飲。

▪️ 塔香排骨酥 - $72

塔香排骨酥

啖啖肉過足口癮,外層夠鬆脆,肉質亦夠軟腍嫩滑,

加埋面頭炸過既九層塔,份外濃香惹味;
塔香排骨酥

嗌埋杯「珍珠奶茶」就夠哂滿足!

📌小 食 -
▪️ 椒 鹽 玉 米 - $22
椒鹽玉米

▫️ 嗌埋份小食「椒鹽玉米」送飯,粟米烤到岩岩好,加左椒鹽
食落勁香甜又有鹹香,唔錯。
2023-08-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2023-08-23 45 views
過多兩個月就可以番鄉下台灣啦,但係已經好掛住台灣啲野食,自己一條友搵左間台灣麵頂住先。好,坐低睇下有咩好食先。半筋半肉麵,揀咗個麻香湯底,係少少辣,但就有麻味夠香。個酸菜唔會太酸,after taste仲帶微甜,好好食。幾大舊骨膠原,又腍又入味,食落帶少少糊,呢個狀態最perfect牛肉就肉多脂肪少。叫左刀削麵底,闊身得黎唔太厚,食落好Q彈。桂圓紅棗茶,呢排岀入冷氣地方凍襯,飲番個桂圓紅棗茶補補先,滿滿紅棗杞子,甜味係黎自紅棗,好滋補。

好,坐低睇下有咩好食先。

半筋半肉麵,揀咗個麻香湯底,係少少辣,但就有麻味夠香。

個酸菜唔會太酸,after taste仲帶微甜,好好食。

牛肉就肉多脂肪少。

叫左刀削麵底,闊身得黎唔太厚,食落好Q彈。

灣仔的餐廳一向都層出不窮,今日來到灣仔利東街附近,見到這間新開的台灣餐廳都幾吸引,就決定試下!入到去以為座位不多,但係原來係有兩層的。餐牌食物選擇不算多,但係就有好多小食。我們點了一堆炸物,包括了塔香鹹酥雞,香酥雞排,椒鹽甜不辣,椒鹽花枝丸及蒟蒻球白桃烏龍茶share 來飲塔香鹹酥雞和香酥雞排是跟飯的,可加$15轉滷肉飯,我們淨要左白飯。塔香鹹酥雞和香酥雞排都炸得好好,尤其是香酥雞排,啖啖肉真係好爽!外皮炸得金黃酥脆,一口咬下去,入面一點都唔乾,肉質仍然鮮嫩多汁,個椒鹽調味料調味恰到好處,不會太鹹,也不會無味道,都算係不失台灣炸雞的聲譽,喜歡炸雞的朋友們就一定要試試啦!可一解台灣炸雞相思之苦!小食的椒鹽甜不辣又係另外一個驚喜,份量都幾大,都係做到外脆內嚼勁,做得真的不錯!可以叫來大家share下,真係好味,值得推介!個椒鹽花枝丸總共有5粒,都係炸得幾好,香料都係配得恰當,配上了甜辣醬,更加領導味道感豐富!之前吃過有D整得好乾,而依間整的所有炸物都真係整的好好,一D都不乾!飲品蒟蒻球白桃烏龍茶就係解炸物膩味的好幫手,又健康!個茶淡淡的清香味,加上健康蒟蒻,都幾特別!飲落都幾清爽,也無珍珠

飲品蒟蒻球白桃烏龍茶就係解炸物膩味的好幫手,又健康!個茶淡淡的清香味,加上健康蒟蒻,都幾特別!飲落都幾清爽,也無珍珠咁飽肚,真係抵飲!

整體台灣餐廳來講,這間都算很不錯!我們走時都已經要坐到樓上,喜歡炸物/台灣炸雞的朋友們就記得來試啦!
塔香鹹酥雞
椒鹽甜不辣
椒鹽花枝丸
蒟蒻球白桃烏龍茶
2023-08-18 50 views
紅燒半筋半肉刀削麵濃郁的湯頭有著濃濃的牛肉味,牛肉牛筋炆得軟腍,肉份量好多好滿足最鍾意寬闊個刀削麵,麵條囗感紮實Q彈有嚼勁。鹽酥雞扒飯雞扒大大塊,食落唔會油,炸得乾身,好多調味粉食落偏咸,好啱送飯。炸物拼盤台式小食併盤配有一大份炸物,每樣都係二人份,全部即叫即炸熱辣辣,炸墨魚丸好大粒,外脆內彈,地瓜球外脆内軟,質地煙韌,黄薯同紫薯味香濃鮮甜,全部香脆可口,有台灣夜市味道。饞。台式食堂灣仔廈門街31號地舖#food #foodie #hkfood #hkrestaurant #wanchi #香港美食 #滷肉飯 #牛肉麵 #台灣菜 #香港美食 #灣仔
紅燒半筋半肉刀削麵

鹽酥雞扒飯

炸物拼盤

饞。台式食堂
灣仔廈門街31號地舖

2023-08-14 49 views
今日食呢間台式餐廳好正宗,無論係鹽酥雞定台灣腸,都好有台灣既味道! 鹽酥雞炸到好酥脆,而且炸粉又唔厚,食得出係用台式地瓜粉炸~ 因為同我識既台灣朋友做既鹽酥雞好似😋真係好懷念🥰台灣腸都好正~ 外層係脆卜卜,入面既香腸肉都係肥肉同瘦肉分明🤤 係正宗台灣腸~主食我地叫左個滷肉飯~ 大大碗,好多肉! 仲有粒糖心滷水蛋😍呢粒蛋先係精粹! 好入味之餘入面既蛋黃都好滑好正🤤 仲有幾條生菜~ 叫左兩杯台式飲品~ 分別係芋香珍珠奶茶同烏龍仙草奶茶~~ 雖然芋香奶茶有少少偏甜~ 但味道夠濃~ 係好飲既!

鹽酥雞台灣腸

主食我地叫左個滷肉飯~ 大大碗,好多肉!
台式滷肉飯

叫左兩杯台式飲品~ 分別係芋香珍珠奶茶同烏龍仙草奶茶~~

雖然芋香奶茶有少少偏甜~ 但味道夠濃~ 係好飲既!

2023-08-14
鹽酥雞台灣腸
台式滷肉飯
  • 台灣香腸
  • 鹽酥雞
同朋友去利東街行完行去附近餐廳食晚飯,忽然想起這家台灣料理店,可以入去食蟹款小食~ 今天都非常多人,要到二樓才找到空位🥢最佳拍檔- 鹽酥雞:新鮮熱辣辣上枱,每件雞粒都炸到外層非常蘇脆,味道偏濃郁- 烤台灣香腸:烤過的香腸將油脂逼到外面。最主要係「唔怕食完有口氣」,要配上生蒜頭片一齊食,刺激得來又惹味。🥢炸物拼盤每款都幾件,而且炸到非常香口惹味,有府城蝦卷、甜不辣、花枝丸、QQ地瓜球~ 🥢滷味拼盤滷水調味得夠入味,不會死咸,有滷水豆腐、滷貢九、酒街乾、台灣酸菜。最好味的是滷牛筋,又腍又彈牙😍🥤三寶奶茶有珍珠、仙草、紅豆~ 一次過三重口感🥤蒟蒻球茘枝綠茶夠fresh 夠茶味

🥢最佳拍檔

🥢炸物拼盤

🥢滷味拼盤

🥤三寶奶茶
有珍珠、仙草、紅豆~ 一次過三重口感

🥤蒟蒻球茘枝綠茶
夠fresh 夠茶味
2023-08-09
Type of Meal
Dinner
週日於利東街覓食,被台式食堂「饞」的店名和裝修吸引,決定進去一試餐廳以簡約木系裝潢,樓高兩層,座位舒適主打招牌台式飯麵、小食及特色台式飲品外賣饞有貪吃、愛吃的意思,由90 後台灣女生主理着重地道台灣味道,食材由台灣直送,價格親民藥膳排骨配台灣蓬萊米,味道鮮甜,排骨入味 台灣麵線配滷大腸及貢丸!湯頭稀稠度控制得宜小食台灣香腸乃台灣台畜公司產製,溫體黑毛豬香腸珍珠奶茶茶底夠香濃,鮮奶沒蓋過茶香 ,味道清香蒟蒻球百香果綠茶的蒟蒻球可轉珍珠,酸酸甜甜,清新開胃
餐廳以簡約木系裝潢,樓高兩層,座位舒適
主打招牌台式飯麵、小食及特色台式飲品外賣
饞有貪吃、愛吃的意思,由90 後台灣女生主理
着重地道台灣味道,食材由台灣直送,價格親民
藥膳排骨
藥膳排骨配台灣蓬萊米,味道鮮甜,排骨入味
台灣麵線
台灣麵線配滷大腸及貢丸!湯頭稀稠度控制得宜
台灣香腸
小食台灣香腸乃台灣台畜公司產製,溫體黑毛豬香腸
珍珠奶茶
珍珠奶茶茶底夠香濃,鮮奶沒蓋過茶香 ,味道清香
蒟蒻球百香果綠茶
蒟蒻球百香果綠茶的蒟蒻球可轉珍珠,酸酸甜甜,清新開胃
2023-08-13
$104 (Dinner)
藥膳排骨
台灣麵線
蒟蒻球百香果綠茶
下班和朋友一起在灣仔吃飯,選了這家利東街附近的餐廳,離金鐘和銅鑼灣都只有十幾分鐘步行距離🔍·選他是因為價格真的很平,一份飯只要60左右,對打工人來講太划算了❗️·🐔塔香鹽酥雞雞肉鮮嫩多汁,外皮炸得酥脆,入味但不油膩👍🏻·🐮牛肉麵湯底味道濃郁,牛肉大塊又厚實,很有嚼勁。肉和麵的份量都超多,一碗我和朋友兩個人分都已經很飽😋·🍖台灣香腸肥瘦相間,顆顆彈牙,味道和平時吃的很不一樣。·🧋珍珠奶茶我和朋友想了原味和香芋味,都很讚,奶味很濃很正宗,香芋味就更香甜一些。·這家上菜很快,店員也都耐心周到。旁邊一桌是台灣人,相信絕對正宗🌟
🐔塔香鹽酥雞
雞肉鮮嫩多汁,外皮炸得酥脆,入味但不油膩👍🏻
🐮牛肉麵
🍖台灣香腸
肥瘦相間,顆顆彈牙,味道和平時吃的很不一樣。
🧋珍珠奶茶
塔香鹽酥雞
牛肉麵
塔香鹽酥雞
牛肉麵
2023-08-13 19 views
這家台灣美食多元豐富,其中一些經典小吃包括:* 台灣香腸:台灣香腸是一種受我喜愛的美食,由豬肉等食材製成,並搭配多種調味料,使得每一口都散發著獨特的香氣和風味。* 鹵水拼盤:包括牛筋、豆腐、花枝丸等美味的小吃。牛筋的彈牙口感、豆腐的鮮嫩滑順,以及花枝丸的彩色外觀,一起搭配上濃郁的鹵水,共同展現出獨特的風味,是讓人回味無窮的台灣小吃之一。* 鹽酥雞:鹽酥雞是台灣的經典夜市小吃之一,以雞肉炸至金黃酥脆,表皮撒上特製的鹽酥粉,帶有鹹香和微辣的口感,是這餐廳小吃中的經典之作。

這家台灣美食多元豐富,其中一些經典小吃包括:

2023-08-09
餐廳:饞。台式食堂地點:灣仔廈門街菜式:台灣野餐牌:幾款麵食,飯同小食,台式飲品。剔紙落單。半筋半肉麵 $86湯底我揀左紅燒,仲可以揀麻香或者蔥燒。紅燒湯味道唔錯,完全唔油。半筋半肉麵有牛肉三舊,算腍而啖啖肉;牛筋三件,骨膠原感重,入口即溶,好入味。個麵可以揀刀削麵或者陽春麵,我揀左刀削麵,份量適中而口感滑溜之餘又有咬口。配有唔少生菜,好多甜甜地既鹹菜,另外灑上蔥花,蔬菜份量多。滷牛筋 $52滷牛筋有一碗滿,足有7件,滷得好入味,質感又滑又重骨膠原,好正,食完把嘴張住。上面灑上蔥花。肉燥青菜 $25肉燥青菜大大碟,係生菜面頭加上好多淋淋肉燥,健康好味。溏心蛋 $10溏心蛋係原隻,面頭加上蔥花。芋香珍珠奶茶 跟餐加$19芋香珍珠奶茶叫左凍,原來下底係暖,靠上面冰塊令杯野飲凍。下底有好多珍珠,非常煙韌有咬口,食極都有。芋香味可以,伴有淡淡茶味,後期味道就較淡。食物質素都可以。餐廳裝修光猛新凈,座位及格。
餐廳:饞。台式食堂
地點:灣仔廈門街
菜式:台灣野
餐牌:幾款麵食,飯同小食,台式飲品。剔紙落單。

半筋半肉麵 $86

滷牛筋 $52
滷牛筋

肉燥青菜

肉燥青菜 $25
肉燥青菜大大碟,係生菜面頭加上好多淋淋肉燥,健康好味。
溏心蛋

溏心蛋 $10
溏心蛋係原隻,面頭加上蔥花。
芋香珍珠奶茶

芋香珍珠奶茶 跟餐加$19
半筋半肉麵

食物質素都可以。餐廳裝修光猛新凈,座位及格。
2023-08-12
$192 (Dinner)
滷牛筋
肉燥青菜
️餐廳由台灣人主理🧑‍🍳店內設計以木系簡約風格主打台式地道料理🍽️挑選部分食材來自台灣🇹🇼帶出正宗台式風味藥膳排骨配白飯🐷🍚湯底以當歸杞子等藥材熬製而成,排骨約有5-6件,但有部分肉煮得有點過火變韌稍為遜色,有掙扎要配搭白飯還是湯麵,但為了每一口都能吸盡湯的精華而選擇了配搭白飯🍚,喝起來有濃郁的藥膳香氣,用來泡飯簡直一流💯,我很愛喝藥膳湯底😋,吃完感受到很滋補養生😌紅燒半筋半肉麵🐮🍜牛腩牛筋煮得入味,肉質軟腍,但紅燒湯底略嫌清淡不夠滋味,麵底選了刀削麵蒟蒻球綜合水果茶 (凍)🍹跟餐加$17,蒟蒻球口感煙韌Q彈,甜度適中,感覺清新相當解膩仙草烏龍奶茶(凍)🧋跟餐加$17,滑溜的仙草增添口感,味道正常發揮
️餐廳由台灣人主理🧑‍🍳
店內設計以木系簡約風格
主打台式地道料理🍽️
挑選部分食材來自台灣🇹🇼
帶出正宗台式風味

藥膳排骨配白飯🐷🍚

紅燒半筋半肉麵🐮🍜

蒟蒻球綜合水果茶 (凍)🍹
蒟蒻球綜合水果茶 (凍)

仙草烏龍奶茶(凍)🧋
跟餐加$17,滑溜的仙草增添口感,味道正常發揮
仙草烏龍奶茶(凍)

2023-07-27
藥膳排骨配白飯
今日去灣仔搵食,本來打算去囍帖街,行前兩步,見到前面有好多小店,天氣咁熱,想飲杯凍嘢,所以就入去試一試。 餐廳好似有兩層,我哋坐地下嗰層,睇唔到上一層既環境。枱與枱都唔算太擠迫,open kitchen見到廚師煮完一碗到一碗。一邊聽住台灣歌,一邊食都幾有風味。我哋叫咗酥鹽雞滷肉飯,酒香花雕麻油雞麵,半筋半肉麵,凍仙草奶茶,蒟蒻球荔枝綠茶,蒟蒻球芒果綠茶。各樣食物都幾好,滷肉飯好入味,鹽酥雞都炸得幾香脆,小朋友好快清咗碗飯。麻油雞麵都有好香嘅酒香味,半筋半肉麵都好淋滑。三杯飲品都好滿意,全部自動少甜。去開灣仔,會再encore 😊

2023-07-06 238 views
我都係一次特登留言話一間鋪頭難食。初時見佢間鋪頭裝修企理,而且menu 又好似好吸引咁,就入左去食。點知,食物既質素同性價比,真係令人大失所望,唔會再有下一次,真心伏!由其佢聲稱招牌麻油雞麵,食落第一啖,d麵仲係硬既,而且d雞肉係無味同霉既。另外,我地叫左兩杯野飲都係甜到傻呀!但鹽酥雞又勁咸食完之後,睇一睇佢既評分,真係令我o嘴,百幾個好評,真心咩?!我真係好想知,今次個經驗咁差,係因為我地遇到個廚師今日心情唔靚,定係個d好評都係幻覺?😏😏大家心知肚明啦!P.S.最爆趣既係同場其他食客既反應,有個食左一啖走人;有個一路一路搖頭、嘆氣,眉頭就嚟夾死烏蠅;仲有一個男人食到懷疑人生,食每一啖都望住個staff 🥲🥲