2023-01-17 45 views
店內裝潢以木系為主,一入去環境舒服😌餐廳主打台灣野叫左個香芋珍珠奶茶,有台灣既水準叫左兩個餐,一個係三杯魷魚濃郁強烈的三杯醬跟酥脆的魷魚相當匹配,送飯一流!另一個係黑椒和牛,好淋都好食。仲有個小食拼盤,台灣香腸好正,本身都好鐘意台灣香腸! 鹽酥雞不過不失。配餐嘅滷肉飯就好有誠意,滷肉十足!
店內裝潢以木系為主,一入去環境舒服😌

餐廳主打台灣野
叫左個香芋珍珠奶茶,有台灣既水準

叫左兩個餐,

一個係三杯魷魚
濃郁強烈的三杯醬跟酥脆的魷魚相當匹配,送飯一流!

另一個係黑椒和牛,好淋都好食。

配餐嘅滷肉飯就好有誠意,滷肉十足!
餐廳由一位90後既台灣女仔主理,裝修風格以木系為主,光線明亮光猛,帶出溫馨親民的感覺。店內部分食材由店主親自挑選來自台灣的原材料,再進行烹調炮制地道台式料理。 - 主食 - ⦁經典台式牛肉麵 $86揀左蔥燒湯底,湯底用左高雄岡山辣豆瓣調配的醬油底,有別於一般台式料理店,蔥香味濃之餘帶點中藥既甘醇。🐮牛肉就揀選半筋半肉,每舊牛腩都好大件,仲有膠質好重且Q彈既牛筋,非常滿足。而麵底揀左台灣陽春麵🍜,煮得煙韌適中,掛滿湯汁!另外仲有紅燒、麻辣口味提供。 ⦁香酥雞排飯 $74香酥雞排有三種口味可以挑選,包括麻辣、咖喱,仲有我最鍾意既椒鹽口味。🐥雞扒即叫即炸,外皮鹹香酥脆,肉汁滿滿,食落除左椒鹽、五香粉味濃,仲帶有少少中藥香料既味道,味道好有層次。🍚飯底亦可加 $12 轉做滷肉飯,滷汁包裹住每粒飯,味道唔算好濃,不過滷肉同飯量都幾多,每啖都好滿足。 - 小食 - ⦁炸物拼盤 $68入面有炸花枝丸、炸蕃薯球、甜不辣、腐皮蝦卷一共四款,整體份量都幾多,食落味道係鹹香囝種,脆得黎亦唔覺得油!✨個人力推尼款拼盤,性價比極高‼️👍🏻 - 飲品 - ⦁經典台式珍珠奶茶 $17⦁芋香珍珠

- 主食 -
⦁經典台式牛肉麵 $86

⦁香酥雞排飯 $74

- 小食 -
⦁炸物拼盤 $68

- 飲品 -
⦁經典台式珍珠奶茶 $17
⦁芋香珍珠奶茶 $19
每款飲品🧋都可以選擇甜度冰度,而珍珠偏細粒,但口感非常煙韌。

✨總結
1️⃣ 味道正宗,份量足!
2️⃣ 價錢唔貴,性價比高!💰
3️⃣ 餐廳有提供竹製餐具🥢,支持環保
4️⃣ 聘請身心障礙人士,幫助佢地就業

台式牛肉麵 (半筋半肉)
香酥雞排
滷肉飯
炸物拼盤
2023-01-15
$130 (Lunch)
台式牛肉麵 (半筋半肉)
香酥雞排
滷肉飯
炸物拼盤
珍珠奶茶
食台式嘢最緊要款式選擇多 呢間小店行簡約清新路線 價錢灣仔黎講都算親民🫢 半筋半肉麵 ($82) 可以揀陽春麵或者刀削麵 湯底有紅燒、川香麻辣同辣番茄揀🍅 牛筋好淋身入味 反而牛肉就太大舊唔夠嫩🙈 另外唔想食煎炸野就點左藥膳排骨 ($72) 可以揀配麵或者飯 手工滷肉飯就 (+$12) 湯底甘甜,以人參當歸等中藥材料熬製而成 好似肉骨茶咁濃郁 而排骨都燜得夠軟淋👍🏻 食台灣嘢點少得小食 推介大家試下滷味拼盤 ($74) 有齊牛筋、牛肚、豆腐片同貢丸 滷水底味唔會死鹹都好香🤤 另外嗌飯麵仲可以用套餐優惠價加配珍珠奶茶 (+$14) 烏龍茶底同茉莉茶底一樣咁正 唔鍾意珍珠可以轉仙草紅豆都得🧋

2023-01-14 33 views
灣仔行街經過廈門街見有間台式食堂 - 饞(台式食堂),餐廳裝修以木系為主題,設計簡約,米白色為主調,光猛明亮,餐廳播放歌曲。藥膳排骨(台灣蓬萊米) $78藥膳排骨配賣白飯,排骨肉有好濃的藥材味,肉質有咬口,白飯夠軟熟。酒香花雕麻油雞麵$72雞麵內配有杞子和蟲草花,雞肉有香酒味,麵幼滑。滷味拼盤$74鹵水牛筋,滷貢丸,鹵水豆腐,滷筍乾和台灣酸菜。香芋珍珠奶茶$19珍珠奶茶油香芋味,又甜又滑。蜂蜜柑桔檸檬$16柑桔檸檬內有啫喱,酸酸甜甜,鹹鹹地。

藥膳排骨(台灣蓬萊米) $78

酒香花雕麻油雞麵$72
雞麵內配有杞子和蟲草花,雞肉有香酒味,麵幼滑。

滷味拼盤$74
鹵水牛筋,滷貢丸,鹵水豆腐,滷筍乾和台灣酸菜。

香芋珍珠奶茶$19
珍珠奶茶油香芋味,又甜又滑。

蜂蜜柑桔檸檬$16
柑桔檸檬內有啫喱,酸酸甜甜,鹹鹹地。

Type of Meal
Dinner
2023-01-14 40 views
酒香花雕麻油雞麵這道是台灣常見的料理,這道料理很適合用來冬天進補,使用麻油烹調,有祛寒、補血氣、護肝、護血管等功效。花雕酒的酒色橙黃清亮,外表看起來很吸睛。雞肉沉積在花雕酒裡面,反覆燜烤烹調而成。再者,花雕酒配搭麻油,整體味道變得很豐富,一道料理可以品嚐兩種美味。花雕酒酒性柔和,香醇厚實的酒味,馥郁芬芳的酒香,發揮了調味的功效,令整道菜餚香味更加濃郁,別有一番風味。花雕酒精濃度大概十五度,經過加溫後酒精濃度隨之降低,沒有喝酒的朋友亦能輕易接受。藥膳排骨麵台灣必吃的食補料理,冬天的進補品,雖然中藥材和大骨中的骨隨對身體極佳。以人參、當歸等7種中藥材「小火」熬煮而成。屬性溫和,補血、補元氣, 一年四季、男女老少皆適合食用。藥膳排骨湯湯底呈現二重奏,除了保有湯頭的原味、清甜,完整保留中藥原本的味道,亦添加沾上特製的調味。上等昂貴的手切豬肋排肉燉煮後骨肉分離,藥膳排骨湯的精華完全滲透台灣陽春麵,烹飪時間適中,口感煙韌而味道濃郁,是冬日裡最適合吃的暖身食品。

藥膳排骨麵

2023-01-08
$150 (Tea)
  • 酒香花雕麻油雞麵線
路過灣仔分店,見到 Menu 好吸引,抬頭一睇個名,記得好耐之前新開張試過荃灣分店,今次再試同之前食既水準差唔多,難怪已經開多兩間分店~白色店面 + 鮮黃色 logo 遠睇已經好搶眼,主打好有家庭菜 feel 既台式料理。店內裝潢以木系為主,感覺清新。以定食形式上菜,七彩顏色既碗碟原來係竹製餐具黎架,食得開心又可以支持環保。.✔✔ 香 酥 雞 排 + 滷 肉 飯 // $70+10即 order 即炸所以出餐可能等一陣,大概20分鐘內上菜。上碟時仲係好熱辣辣,炸雞扒夠薄身,超鹹香酥脆,但唔會好油膩嘅感覺。雞肉嫩滑 juicy,問店員原來用左豉油+五香粉+中藥香料醃雞肉,炸完再係表面撒上椒鹽,所以特別惹味 .ᐟ.ᐟ 原本係跟白飯 +$$ 可以揀配滷肉飯 / 手撕雞肉飯 / 台灣蓬萊米。飯粒軟硬適中,似珍珠米但冇咁煙韌,偏軟糯特別吸收醬汁,下面仲有胡麻醬沙律。✔✔ 經 典 台 式 牛 肉 麵 // $82簡單一碗牛肉麵都有好多選擇~湯底可以揀紅燒 / 麻辣 / 辣番茄,牛肉可以揀牛肉 / 半筋半肉 / 三寶,麵可以揀台灣陽春麵 / 台灣刀削麵。最後揀咗紅燒半筋半肉陽春麵湯底醬油藥膳味
✔✔ 香 酥 雞 排 + 滷 肉 飯 // $70+10
飯粒軟硬適中,似珍珠米但冇咁煙韌,
偏軟糯特別吸收醬汁,下面仲有胡麻醬沙律。

✔✔ 經 典 台 式 牛 肉 麵 // $82
簡單一碗牛肉麵都有好多選擇~
湯底可以揀紅燒 / 麻辣 / 辣番茄,
牛肉可以揀牛肉 / 半筋半肉 / 三寶,
麵可以揀台灣陽春麵 / 台灣刀削麵。
最後揀咗紅燒半筋半肉陽春麵
湯底醬油藥膳味超濃郁,
牛腩炆得好軟腍好入味,大大塊超滿足 (ꈍᴗꈍ)
牛筋 Q 彈帶脆的,滑口又咬勁。

✔✔ 炸 物 拼 盤 // $38
三款炸物有杏鮑菇 + 四季豆 + 花枝丸。
杏鮑菇切成大塊, 灑上椒鹽後特別提鮮,咬落去超 juicy .ᐟ.ᐟ
四季豆鹹香但少少油,撈飯/麵都好食。
花枝丸好彈牙,入面有好大粒魷魚。

✔✔ 蒟 蒻 球 白 桃 烏 龍 // set + $12
烏龍茶比白桃味濃,但唔會苦澀。
圓圓嘅蒟蒻球煙韌彈牙,整體感覺清新,
可以中和炸物嘅油膩感。
✔✔ 珍 珠 烏 龍 奶 茶 // set + $14
台式奶茶的風格,奶多偏甜,但唔會飲到奶精味 。
都幾多珍珠,好煙韌。
超糾結想試埋酒香花雕麻油雞麵 但再加肯定食唔嗮,唯有下次又嚟過啦~臨走發現原來門口隔離開左個小窗,路過都可以外賣珍奶返屋企飲
‎- - - - - - - - - ‎- - - - - - - -
FOLLOW IG @ FISWEET FOR MORE.

2023-01-10 1339 views
《饞吃台式料理🍀》———————————————-#饞台式食堂 🇹🇼-呢間位於台灣喜帖街隔離嘅台式料理,係由90 後台灣女生主理,主打親民、簡約台式料理🌿 好多食材都係由店主親自挑選,來自台灣原裝,充滿台式風味🤭 小店裝潢走木系小清新設計,環境光猛,播住好多台灣流行曲,氣氛溫馨🎶 -🦑 三杯魷魚手撕走地雞肉飯呢款小菜好有驚喜,用一杯麻油、醬油同米酒即日調製而成☺️ 濃郁強烈嘅三杯醬同炸得酥脆嘅魷魚超夾,同手撕走地雞肉飯撈埋一齊食一流🤭-🐮 經典台式牛肉麵 半筋半肉牛肉麵充滿台式風味🔥 湯底選擇多元,可以揀紅燒、麻辣或者辣番茄口,紅燒口味用咗高雄岡山嘅辣豆瓣去整個醬油底,食落帶有中藥嘅甘醇~ 特別中意佢嘅手工台灣刀削麵,麵質滑溜彈牙,而牛腩同牛筋都好大舊🥰 -🍃 最佳拍檔我哋仲嗌咗個小食拼盤,台灣香腸拼鹽酥雞😋 台灣腸選用咗溫體黑毛豬香腸,由台灣台畜公司產製,經過 CAS 認證,配搭蒜片同九層塔一齊食好夾☺️ 而鹽酥雞亦炸得好金黃酥脆,份量十足😆-同店員傾計先知,原來小店仲好有心,專登用竹製餐具,支持環保,仲請咗身心障礙者,支持佢哋就業🤗-⭐ 參考價錢︰三杯魷魚手撕走地雞肉飯:$86經典台式
《饞吃台式料理🍀》
蒟蒻球白桃烏龍:+$12
🍌 抵deal 指數:8/10
💰 人均消費:$130
2023-01-08
$130 (Lunch)
📍 饞。台式食堂 灣仔廈門街31號地舖🍒點評時間與利東街一街之隔,充滿台灣風味的廈門街,一個「饞」字吸引我去一試店主原來是一個90後台灣女生,相信也是一個貪吃的女生😆愛吃的人對食品的要求定必高質店內裝潢以木系為主,感覺清新溫馨,有家的感覺🏠而且餐具的配色用上可愛的粉色系😍 🍜藥膳排骨麵藥燉排骨以人參、當歸等 7 種中藥材料熬製而成,每一口都是精華👍🏻排骨十分軟嫩,燉得恰到好處點上特製的調味醬也是另一種風味🦑三杯魷魚三杯雞吃得多,三杯魷魚都是頭一回品嘗濃郁強烈的三杯醬和魷魚相當匹配,魷魚炸得酥酥脆脆,佐飯一流轉配了滷肉飯更有台灣風味✌🏻🍤最佳拍檔鹽酥雞和台灣香腸是遊台灣夜市必吃🤩香腸十分香脆,配搭蒜片更惹味鹽酥雞份量亦不少🤤🧋芋香珍珠奶茶芋頭香氣濃郁👍🏻珍珠亦十分𝖰彈🍹蒟蒻球荔枝綠茶份量一大杯👍🏻每一口都喝到蒟蒻球😍不過甜度略甜,建議可減減😬好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐⭐抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐⭐服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐#饞台式食堂 #chantaiwancuisine #台式餐廳 #台灣美食 #taiwanesefood #鹽酥雞 #牛肉麵 #珍珠奶茶#三杯魷魚 #滷肉飯 #排骨

📍 饞。台式食堂
灣仔廈門街31號地舖

🍒點評時間

店內裝潢以木系為主,感覺清新溫馨,有家的感覺🏠
而且餐具的配色用上可愛的粉色系😍

🍜藥膳排骨麵
排骨十分軟嫩,燉得恰到好處
點上特製的調味醬也是另一種風味

🦑三杯魷魚
三杯雞吃得多,三杯魷魚都是頭一回品嘗
濃郁強烈的三杯醬和魷魚相當匹配,
魷魚炸得酥酥脆脆,佐飯一流
轉配了滷肉飯更有台灣風味✌🏻

🍤最佳拍檔
鹽酥雞和台灣香腸是遊台灣夜市必吃🤩
香腸十分香脆,配搭蒜片更惹味
鹽酥雞份量亦不少🤤

🧋芋香珍珠奶茶
芋頭香氣濃郁👍🏻珍珠亦十分𝖰彈

🍹蒟蒻球荔枝綠茶
份量一大杯👍🏻每一口都喝到蒟蒻球😍
不過甜度略甜,建議可減減😬

好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐
環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

#饞台式食堂 #chantaiwancuisine #台式餐廳 #台灣美食 #taiwanesefood #鹽酥雞 #牛肉麵 #珍珠奶茶#三杯魷魚 #滷肉飯 #排骨麵

2023-01-09 27 views
experience:🫶🏼 we walked pass the restaurant and a staff greeted us immediately. 🫶🏼 very friendly environment and patient with us deciding on our order! orders:$62 🥩 crispy chicken chops (comes with rice) $14 🧋 added "taro milktea" with my meal (set)$22 🍹 a la carte (wanted to try 2 drinks)total: $98 (no 10% service charge 💸)
experience:

orders:

total:
$98 (no 10% service charge 💸)
2023-01-09
$76 (Dinner)
2023-01-09 20 views
喺灣仔利東街附近發現咗間台式食堂「饞」,餐廳裝修行簡約風,食物亦非常足料,而且堂食都唔需要加一👍好抵食!✨紅燒半筋半肉麵 $82食咁多次台灣嘢都未試過叫半筋半肉份量有咁多架😳牛腩同牛筋都好入味,兩者都煮得好軟腍🤩麵底揀咗台灣嘅陽春麵,麵條幼身爽滑,非常掛湯!✨三杯魷魚 $70|滷肉飯+$12三杯醬汁味道香濃,鮮嫩彈牙又酥脆嘅魷魚連醬汁食,好惹味,再配埋個半肥瘦嘅滷肉飯,送飯一流✨最佳拍擋 $66有台灣腸同鹽酥雞,兩款都係我嘅至愛,鹽酥雞炸得香脆,肉質嫩滑,唔油膩,台灣腸厚實帶微甜,配埋蒜片嘅味道,口感層次豐富飲品方面當然唔少得叫返杯台式飲品啦!芋香珍珠奶茶 $14桂圓紅棗茶 $16

✨紅燒半筋半肉麵 $82

✨三杯魷魚 $70|滷肉飯+$12

✨最佳拍擋 $66

飲品方面當然唔少得叫返杯台式飲品啦!
芋香珍珠奶茶 $14
桂圓紅棗茶 $16
2023-01-06 28 views
饞·台式食堂 (灣仔)📍地點:灣仔廈門街 31 號地下=================聖誕節同朋友去利東街影燈飾,發現附近有一間台灣餐廳,裝修幾小清新,就決定去呢度食個lunch !😳佢嘅價錢都幾親民,本身以為灣仔遊客區附近食飯就一定會好貴,原來都唔係!佢嘅裝修木系為主,感覺好明亮。我同朋友都比較鍾意食牛肉麵,所以嗌咗兩款!佢嘅牛肉麵湯底有紅燒、麻辣、同辣番茄口味揀,我就揀左紅燒!佢嘅至於面底就有陽春面同埋刀削麵可以選擇,我哋就揀咗刀削麵☺️!台式半筋半肉牛肉麵 $82三寶麵 $90紅燒麵湯底頗為香濃,另外牛肉亦都大大塊,份量都唔少!牛筋彈牙得黎完全唔un!☺️另外,我哋仲嗌咗個"最佳拍檔",入面包咗鹽酥雞同台式香腸!鹽酥雞炸得好香脆😍飲品就揀左蒟蒻球白桃烏龍同仙草烏龍奶茶!估唔到飲品整得咁有水準,真心覺得好飲過某啲大型連鎖台式飲品店❤️❤️
饞·台式食堂 (灣仔)
📍地點:灣仔廈門街 31 號地下
=================

台式半筋半肉牛肉麵 $82
三寶麵 $90

2023-01-05 51 views
去左灣仔囍帖街影相📸️,見肚餓就係係旁邊搵食🤤又俾我發掘到間好味嘅小店🥳係食台灣野👍🏻店面格調好舒服😌木質裝修❤️ 我哋吃左以下食物半筋半肉嘅牛肉麵:強烈推介🤩D牛肉又大塊,又淋又入味,面條仲吸晒啲湯汁🤤好好味三杯魷魚+手撕雞飯:呢個睇相就知吸引,炸得好脆口,魷魚又新鮮彈牙👍🏻三杯汁少少酸甜+麻香味👍🏻 仲有手撕雞好嫩口,又用珍珠米❤️用料一D都唔馬虎👍🏻小食拼盤:一次過試齊幾款炸物,而且仲有椒鹽四季豆🤩唔使次次都食肉咁heavy 😘當然唔少得台灣嘅飲品:芋香珍珠奶茶 同 蒟蒻球芒果綠茶 。芋奶夠甜滑,珍珠煙韌!芒果綠茶好清甜,加上蒟蒻球又有咬口😍好正而且價錢親民,份量又唔少😍味道係正宗嘅台灣菜👍🏻會再幫襯🤩
去左灣仔囍帖街影相📸️,見肚餓就係係旁邊搵食🤤
又俾我發掘到間好味嘅小店🥳係食台灣野👍🏻

店面格調好舒服😌木質裝修❤️ 我哋吃左以下食物

半筋半肉陽春麵

三杯魷魚

而且價錢親民,份量又唔少😍味道係正宗嘅台灣菜👍🏻會再幫襯🤩
半筋半肉陽春麵
三杯魷魚
  • 半筋半肉麵
  • 炸物拼盤
  • 芋香珍珠奶茶
2023-01-04 29 views
🏡 饞。台式食堂(廈門街)Chan · Taiwan Cuisine(Amoy Street)📍 灣仔廈門街31號地舖💰 人均 $50-100隱藏係灣仔噶地道台式食堂🇹🇼樓面面積唔算大 樓高兩層 黃白色為主噶裝修格調💛🤍襯托餐廳氛圍十分溫馨 全部菜式都係台灣地道美食 選擇多 口味豐富未有機會去台灣旅行✈️過來“解解饞”還是可以的!⭐️ 紅燒半筋牛肉麵 $82牛肉麵有多款口味可選 本人比較鍾情紅燒湯底 可以品賞到湯底係經過精心熬製牛肉份量十分足 選擇半筋牛肉 食落更有口感⭐️ 溫泉蛋黑胡椒牛肉 $72作為牛肉愛好者 見到尼款溫泉蛋同黑胡椒搭配噶牛肉馬上忍唔住點左一份試下溫泉蛋係靈魂 搭配牛肉入口口感非常嫩滑一定要趁熱食❤️‍🔥⭐️ 滷味拼盤 $74滷味可以講係台灣菜特色之一今晚噶拼盤包含滷豆腐 秘製酸菜 仲有牛肉 牛肚 牛丸非常入味⭐️ 最後飲品點左珍珠奶茶 同 芋香珍珠奶茶🧋作為台灣的特色飲品出品當然有翻一定水準#eatwhatulike #hkfoodie #香港美食 #港島美食 #灣仔美食 #香港台灣美食 #廈門街美食 #紅燒牛肉麵 #滷味拼盤 #饞台式食堂 #台灣料理 #noodles
🏡 饞。台式食堂(廈門街)
📍 灣仔廈門街31號地舖
💰 人均 $50-100

隱藏係灣仔噶地道台式食堂🇹🇼樓面面積唔算大 樓高兩層
黃白色為主噶裝修格調💛🤍襯托餐廳氛圍十分溫馨
全部菜式都係台灣地道美食 選擇多 口味豐富
未有機會去台灣旅行✈️過來“解解饞”還是可以的!

⭐️ 紅燒半筋牛肉麵 $82

出品當然有翻一定水準

• 鹽酥雞
  • 半筋半肉麵
2023-01-02 1047 views
🥚🥚🐷台灣女生可愛餐館✨性價比:8/10🍳食物:7.5/10🌏環境:7.5/10🕺🏻服務:7.5/10💰是次消費:人均 $ 125#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在灣仔🍰食物分類: #蛋蛋豬吃cafe #蛋蛋豬吃台灣菜————————這間台式餐館在廈門街開張不久已經吸引我的眼球,以大大一個「饞」字掛於店舖頂部招牌。原來餐廳是由90後台灣女生主理,難怪店舖的設計都會流露出可愛而簡約風格。餐牌中大部分食品都可以自由配搭,造出自己最喜歡的組合。三杯魷魚 ($86) 併 手撕台灣走地雞肉飯 (+$16)三杯魷魚所帶的醬料少酸少咸,魷魚則內心軟綿又juicy。選了手撕雞飯,更多口感之餘又可以平衡三杯醬的味道。酒香花雕麻油雞麵 ($72)藥膳湯麵果然不簡單,以人蔘當歸等七種中藥材料熬製而成,湯底濃味,像肉骨茶般較油性,令到底下的麵線保持熱度。麻油雞肉滑身,有一陣發烤了的花雕酒香味。最佳拍檔 ($66)這個邪惡拼盤有齊大眾最愛的台灣小食,就是鹽酥雞和台灣腸了。 即叫即炸的炸物們,上菜還是會燙咀的。要稱讚小店所提供的炸物全部都好酥脆,鹽酥雞酥脆而多炸粉,台灣腸外皮香煎。蒟蒻球白桃烏龍 ($12)珍珠茉
🥚🥚🐷

🏝地點分類: #蛋蛋豬在灣仔
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃cafe #蛋蛋豬吃台灣菜
————————

三杯魷魚 ($86) 併
手撕台灣走地雞肉飯 (+$16)

三杯魷魚所帶的醬料少酸少咸,魷魚則內心軟綿又juicy。
選了手撕雞飯,更多口感之餘又可以平衡三杯醬的味道。
三杯魷魚 ($86) 併 手撕台灣走地雞肉飯 (+$16)
三杯魷魚 ($86) 併 手撕台灣走地雞肉飯 (+$16)
手撕台灣走地雞肉飯 (+$16)

酒香花雕麻油雞麵 ($72)

藥膳湯麵果然不簡單,以人蔘當歸等七種中藥材料熬製而成,
湯底濃味,像肉骨茶般較油性,
令到底下的麵線保持熱度。
麻油雞肉滑身,
有一陣發烤了的花雕酒香味。
酒香花雕麻油雞麵

最佳拍檔 ($66)
這個邪惡拼盤有齊大眾最愛的台灣小食,就是鹽酥雞和台灣腸了。
即叫即炸的炸物們,上菜還是會燙咀的。
要稱讚小店所提供的炸物全部都好酥脆,
鹽酥雞酥脆而多炸粉,
台灣腸外皮香煎。
最佳拍檔

蒟蒻球白桃烏龍 ($12)
珍珠茉香奶茶 ($14)
份量大,而且必有台灣正宗風味。

饞。台式食堂 Chan.Taiwan Cuisine
🚦灣仔廈門街31號地舖
(灣仔站 D 出口, 步行約1分鐘)
分店:荃灣大河道98號如心廣場二期1樓122號舖
尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 MuseaB2樓201號舖
🕰營業時間:11:30 – 21:00
2022-12-03
$125 (Lunch)
2022-12-27 38 views
路經見到個店名有D 好奇~5知點讀😁望吓入面既人~都OK多~就試吓啦🥳最初唸住食麵~入到去~見8成人都食呢個(鹽酥雞)~咪跟啦~炸雞係軟唸鬆脆~飯係👌既~ 伴菜仲有麻醬沙律🥬因為5係咁多店有得飲😎所以就揀咗杯紅荳奶茶🧋~比起港式奶茶淡多了~ 紅豆過軟~ 呢個午餐Set $74 都經濟...Just Try ~La…😘但食完都末知店名點讀呀🤔 ~~

鹽酥雞

2022-12-16