2017-02-23 1131 views
今晚約了四個朋友,一共五人來這裏用晚餐,服務員的態度十分惡劣,當帳單有問題,明明有會員卡九折,卻處處為難,不肯打折。另外,離開關門尚有一個小時,員工已在收拾餐枱,尚未吃完的食物,員工多次詢問是否已吃完,意圖執枱,表現十分不耐煩、盡力趕走客人。而且,食物水準很一般而且十分油膩,建議大家去別的地方,有選擇的話不用到此。今天點了六個餸,鴻運當頭、藍帶豬扒、螞蟻上樹、炸鮮奶、小籠包、糖醋山藥,菜式都偏鹹、多油。

2017-02-23
$150 (Dinner)
2017-02-20 838 views
向來唔好肉又非常齋姑嘅我,最近都會與素食者朋友們四出發掘新嘅聚腳飯堂。今日嚟到一間位於銅鑼灣嘅素食餐廳試下味先~4人行叫左3樣食物試試……藍帶豬排金黄脆皮嘅素豬排,內裡夾著乳酪,熱力令乳酪溶化了,囗感外脆內軟。芋頭魚鬆脆皮薄嘅外層,包住超級幼滑嘅芋頭蓉,入口後慢慢溶化,一啲渣都無,好好食呀!絲絲入扣個名好特別,其實係由山藥切成一絲絲再卷成蘿蔔絲酥嘅樣子放上湯匙內,沾上芥末同醬油,感覺好fresh。最後送上甜品桂花糕桂花香味滲透整個口腔,加上杞子,對女士們既可以美顏又可以明目進補。

4人行叫左3樣食物試試……
藍帶豬排
芋頭魚
絲絲入扣
最後送上甜品桂花糕
2017-01-22 4585 views
地點: 銅鑼灣駱克道459-461號 The L. Square 7樓 交通指引: 港鐵銅鑼灣站 C 出口, 步行約2分鐘 電話: 3679 3238 這家餐廳很不錯,四個人吃下來,一個人才HKD 150左右,口味也挺新鮮,價位親切,很推薦。 小籠包 (HKD78) 這個小籠包的擺盤挺有趣的,一上菜就是六小碟、擺成花樣上桌。小籠包裡有很多湯汁,嘗起來鮮美,令人驚艷。 藍帶豬排 (HKD 148) 聽說這個藍帶豬排是招牌菜之一,是廚師特別跑去台南學的,是呂秀蓮女士很喜愛的料理之一。很意外這道菜的擺盤有點拼湊感,吃起來口感特別,外層是豆類製品的”豬排”,口感感覺是台灣進口的料理,內層夾的是藍帶起司,起司味道本身不錯,只是整個綜合起來,擺盤很奇怪,味道有與眾不同,想嘗鮮的人可以嘗嘗看,但我應該不會點第二次,因為這一道菜HKD148,CP值相對不高。 麻油藥膳杏鮑菇 (HKD 88) 點這道菜的時候,還在秋天,本以為這道菜會很”補”,但湯品其實很清淡,不會燥熱,清爽、潤口,天然食材的料理,食材豐富,非常推薦。 涼拌牛蒡 (HKD 48) 同行的香港朋友點的,這樣的料理在台
地點: 銅鑼灣駱克道459-461 The L. Square 7

交通指引: 港鐵銅鑼灣站 C 出口, 步行約2分鐘

電話: 3679 3238

小籠包 (HKD78)

藍帶豬排 (HKD 148)

麻油藥膳杏鮑菇 (HKD 88)

涼拌牛蒡 (HKD 48)

同行的香港朋友點的,這樣的料理在台灣很常見,很健康。

白果腐竹浸菜心 (HKD 68)

非常好吃,腐竹很新鮮,沒有加工品的素料味,很推薦。

• 麻油藥膳杏鮑菇
2016-11-27 3252 views
今日,我同阿妹去銅鑼灣行街;行到有點兒肚餓就搵嘢食啦。銅鑼灣想搵食齋嘅來來去去得兩至三間。我見呢間齋鋪價錢唔算太貴就走咗入去食。入到餐廳內,牆身就係黑板,黑板上寫左很多菜式。我同我個妹嗌咗一個吉列炸薯波;我好意外,炸薯波竟然可以十分鐘之內完成到!而且薯波沒有被炸過火嘅跡象;外皮脆卜卜!咬落去熱辣辣,內裏有好多薯蓉!薯波除了薯蓉之外,內裏還有少許蔥粒和蒜粒;令到薯波有薯仔的甜味還有少少咸。兩者嘅味道沒有產生衝突。我相信我在去這間齋鋪,會再嘗試這個薯波。另外,他的服務質素頗佳。因為一坐低姐姐問我地飲乜嘢茶,我哋答完之後就很快比我們。地方亦都很清潔。因為他有用桌墊墊檯。餐具亦沒有污跡。

2016-11-20
Type of Meal
Dinner
2016-11-25 2166 views
呢排食得太多肥膩野,決定今日同朋友去食齋!因為銅鑼灣食齋嘅選擇唔多,咁今次就嚟咗呢間試新野。一想到去就比左右兩邊嘅黑板吸引着,上面都寫住餐廳最近熱門及推介嘅菜式,多種菜式琳琅滿目,令人目不暇給,突然間都唔知食邊樣野先係自己想要。我哋揀咗三樣菜色分別係肉燥飯、咕嚕肉同螞蟻上樹。咕嚕肉外型同真嘅非常相似,當然唔好要求真係有兩舊骨扮埋俾你睇啦,顏色都夠誠意,唔會變左鮮紅色,而且仲有唔少既腰果。肉燥飯飯底份量充足,有好多冬菇粒粒、素肉粒,D汁送飯一流。雖然餐牌上寫住落左藥包,但完全唔覺有任何藥嘅味道。螞蟻上樹一黎度已經覺得份量十足,大大碟粉絲,侍應仲問我地要幾辣,第一次食梗係唔好亂黎,試一試個小辣先。粉絲好入味,唔會話勁淡,味道又唔差。兩個女仔食呢個螞蟻上樹,食完真係會好飽。
我哋揀咗三樣菜色分別係肉燥飯、咕嚕肉同螞蟻上樹。
肉燥飯
螞蟻上樹
2016-11-20 1799 views
份量和價錢不附得过貴字,我們只得2个人叫了2个煲仔,原本打算夠食的,但一上枱便叫了起來,因份量超細,后來再加一客密汁义燒,也是相當失望因味道和質量也是麻麻埋单承惠$320超貴没有下次
因味道和質量也是麻麻
埋单承惠$320超貴
没有下次
2016-11-10 2062 views
剛剛轉吃素的好友生日。三人晚飯小聚來到了常樂,希望壽星女能如其名,常常歡樂。小吃貨不太懂素食,不過也知道素食有很多種。不同國家的有中西日台印度等,風格上也有清心寡慾少油少味的家常小菜,和新派味濃模仿肉類的齋菜等。壽星女選了台式新派素食。Menu中可選的食物種類非常多。三個小脂女左看右看,最後點了:*時日老火湯($38/盎)*咕嚕肉($78)*三杯素雞煲($88)*炸吉利薯球($68)*鴻禧菇炒蘆筍($88)*白飯2碗($12/碗)老火湯($38/盎)是老黃瓜湯。用盎上。喝一口,感覺清清地也吃不出味精。味道ok但尚欠火喉。咕嚕肉($78)的甜酸汁和真咕嚕肉的差不多。「肉」是豆干丁,做到有咬口,不過一吃便知不是肉。無所謂,今晚本來就不是想吃肉。配料不馬虎,除了照足有紅椒青椒菠蘿外,更加上腰果,令這碟素菜可媲美真咕嚕肉。三杯素雞煲($88):也是仿肉菜式。不過偏油,肉是和咕嚕肉的豆干丁一樣。如點了咕嚕肉便可以試其他。炸吉利薯球($68):原本沒太大期望,吃過後感覺意外地不錯😀。薯球皮薄而脆。沒用牛油卻有牛油薯蓉的感覺。味道淡淡不太鹹,反而可以吃出薯味。小吃貨一口氣吃了2大件。鴻禧菇炒蘆筍($

壽星女選了台式新派素食。

*時日老火湯($38/盎)
*咕嚕肉($78)
*三杯素雞煲($88)
*炸吉利薯球($68)
*鴻禧菇炒蘆筍($88)
*白飯2碗($12/碗)
時日老火湯(老黃瓜)

三杯素雞煲
炸吉利薯球
鴻禧菇炒蘆筍
鴻禧菇炒蘆筍($88):今天重點推介這個。鴻禧菇和蘆筍的分量幾乎是一比一。鴻禧菇既軟身又QQ的。菇味濃且香。蘆筍是bb蘆筍。短而幼身,吃下微脆,小清新,和鴻禧菇非常合襯。讚一下。

順帶一提,這裡不收切餅費,不過設最低消費每人$120。另外可能因為是平日,沒有限時。坐窗邊卡位,小脂女們7點開始坐到10點打烊呢。

小菜白飯,開開心心又一餐。

三幾良朋在銅鑼灣區慶生或談心,除了樓上café外,這裡也是個素食好選擇😊。

Encore 度 7/10。

2016-11-08
$155 (Dinner)
Celebration
Birthday
炸吉利薯球
鴻禧菇炒蘆筍
2016-11-01 1153 views
自問平時做開食肉獸,梗係覺得晚餐要有肉食先滿足。女友話呢間主打台式風味既素菜館可以滿足我另類既「肉望」,所以專情約左我上黎撐枱腳。入到黎驟眼睇同外面一般中菜館差不多,燈光通明,坐位闊落,一坐低就有侍應問飲咩茶。由於已經晚上八九幾點,同女友睇完餐牌好快點左三個小菜加兩個白飯。一上碟,口諗呢碟「鴻運當頭」($88)乜咁似台灣街邊鹽酥雞,佢上面仲鋪左d炸到脆卜卜既九層塔,十分惹味。原來咬開裡面係素雞,雖然食落冇雞味,但合埋眼食真係好易誤以為食緊雞呢。雖然「真的假不了」,但之後黎個碟叫「功德滿林」($78)又試以假亂真,睇落同魚香茄子十分似。原來佢係用左大豆蛋白同辣椒做芡,令到夾起茄子個陣有個種黏黏地感覺,食落都好入味,夠晒火喉。最後呢碟「三杯猴頭茹煲」,整法好似「三杯雞」,只係今次換左猴頭茹做主角,由於加左三色椒同姜蔥蒜,睇落都幾吸引,只係味道香到略嫌搶左猴頭茹本身味道,但女友同我都鐘意食濃味,所以都忍唔住食清光。食完呢餐,再諗起呢度鋪名叫「常樂素食」,當堂有種好知足既滋味。

鴻運當頭
功德滿林
三杯猴頭茹煲
2016-10-27
$100 (Dinner)
功德滿林
三杯猴頭茹煲
2016-10-19 905 views
今晚要過海一趟,特意約友人食飯,友人提議去食齋,R晒頭嘅小妹真係甚少食齋,上openrice睇下,就揾到呢間勁近地鐵站嘅常樂素食,喺呢棟大廈一出就係舖頭,所以放工飯市人流都唔小常樂舖頭唔算大,好彩早到唔使等位,一路坐都不停有人坐底,估唔到素食真係幾受歡迎小妹作為食肉獸,揀左個蜜汁素叉燒,睇落個樣都有7成似,味道同真叉燒差唔多,但就少左一份肉膩感,某情度上,素叉燒又真係比真叉燒好食啲,雖然顏色爭小小,但起碼夠晒無咁多色素,健康啲先,甜度適中,唔差呢個炸醬麵都幾吸引……圖片,明顯實物色素無咁重,味道黎講佢嘅小小甜好吸引到味蕾,份量夠小妹同友人Share,48蚊嘅價錢都幾抵食再叫左個功德滿林,個名好勁,佢係由茄子,同啲大豆蛋白一齊煮,呢個嘅小小辣比想像中辣左啲,平時好少食辣嘅友人好彩都食到,呢個送相對會較為濃味啲,所以連埋個炸醬麵食就岩岩好,茄子唔會煮到過火變得太稔,仲保持到咬囗,整體呢個送,送飯就最好嘞最後同友人一人一客紅棗杞子桂花凍,食落每啖都好清香,唔會太甜,紅棗味出聚之餘又有桂花香,為呢個素食晚餐畫上完美句號
2016-10-15 509 views
素食已經成為潮流。生日飯唔想食肉,就揀咗呢間。两個女人,叫咗好多小菜。拼盤三款,卤蛋,豆腐干,雞肶菇,三樣都好食,因為已經好肚餓,哈哈。其實唔需要上面嘅汁都已經好夠味。燉湯两款係要訂定,猴頭菇粟子,黨参合桃都好飲,但點解味道咁類似?两個都好甜。咕嚕肉,酸酸甜甜梗開胃,大豆蛋白有咬口,幾唔錯。基本上醬汁,煎炸小菜都係我避開嘅類別,今日就捨命陪君子。小籠包,一籠六隻用小碟上,入面係雜菇加豆蓉之類(唔肯定)嘅饀,都幾特別。甜品要了桂花糕,有半飯碗咁大,分享就啱啱好。8樣食品,賣單500多,要訂位,因為好爆,眼見唔少外國人嚟食,呢度無酸甜齋嗰啲食,餐牌亦有好多菜式已無再供應,可能因為功夫菜,有啲可惜。
素食已經成為潮流。
生日飯唔想食肉,就揀咗呢間。
两個女人,叫咗好多小菜。

甜品要了桂花糕,有半飯碗咁大,分享就啱啱好。

• 杞子桂花凍
  • 猴頭菇燉湯
近年多左好多唔同特色既素食餐廳,中式西式都有, 今次食呢間係中式的素菜.由於成日出去食飯間關係, 間中我都會要求同行既朋友同我食齋.唔好唸住食齋一定會好齋, 好多時素菜都好食過一般食店.面呢間素食店既口味亦比一般既素食店多花款, 唔會淨係得TARO魚/酸齋比你揀.牛蒡當歸核桃湯$68有燉湯飲就緊係要黎返個呢. 不用擔心,雖然佢有當歸, 但唔會好大陣頂唔順既當歸味.女仔黎既就叫個飲下啦, 好香架!紫菜三色卷$78食落去好香口, 每次去都會落單. 但並唔係每次都脆同熱.鴻禧菇炒蘆荀 $88因為食菇同蘆荀都好有益, 加上佢個菇炒得好香, 蘆荀亦都無渣, 這點很重要呢.藍帶豬扒 $148這個豬扒的味道是可以的, 口感真係做到一咬出黎有一絲絲豬肉攝牙”啦”既感覺, 但如果無左D沙律醬的話,呢碟野應該無乜味. 我會推介食炸脆鱔多D.其實呢間野我經己食過3-4次, 唔好食又點會再黎呢? 絕對值食黎架!
唔好唸住食齋一定會好齋, 好多時素菜都好食過一般食店.

牛蒡當歸核桃湯$68

紫菜三色卷$78
食落去好香口, 每次去都會落單. 但並唔係每次都脆同熱.

鴻禧菇炒蘆荀 $88

藍帶豬扒 $148

2016-10-07 436 views
友人一直有濕疹~呢排嚴重左要戒下口~既然乜都唔食得 所以今日dinner決定食齋^^唔好以為得上左年紀既人先會去~~~我地去到都見到唔少OL上班一族!鴻運當頭($88)睇相好似幾吸引~第一個感覺有D似升華版好味左既麥樂雞xd更加好咬口更加脆口~~好似真係肉咁~煮得好入味~~~感覺幾良好~好似食緊炸雞但唔會肥咁xd台式炒米粉($68)好大碟~ 第一啖就左唔連個汁都好夠味~第二啖連埋個汁食又另一種風味咁~~米粉既軟硬度都好適中~雖然冇肉絲吊下味~~但都好夠味! 平時比較少食到呢種炒米粉~椒絲腐乳炒通菜($68)少少辣~~好足腐乳~炒都得好夠穫氣~仲好多碟~食通菜最驚個通太硬~~但呢到唔會~幾爽口^^位置好方便~環境裝修都唔錯~侍應服務都好窩心~整體感覺都好舒服=)
鴻運當頭($88)
睇相好似幾吸引~

台式炒米粉($68)
好大碟~
第一啖就左唔連個汁都好夠味~
第二啖連埋個汁食又另一種風味咁~~

椒絲腐乳炒通菜($68)
少少辣~~好足腐乳~炒都得好夠穫氣~仲好多碟~
食通菜最驚個通太硬~~但呢到唔會~幾爽口^^
2016-10-03 6214 views
有位特別的朋友,不為任何原因,就是不吃豬、不吃牛、不吃雞,而魚、羊又會照食,每次同佢食飯都R 爆頭,突然想到:不如食素吧!點餐不用就住就住,也想順道清清腸胃。最先來到的是 小籠包 ($78) 本來很疑惑何方小籠包,竟敢索價$78,比一般的小籠包還要昂貴。當見到侍應捧來一碟碟小碟,一共六小碟,頓時惝然大悟!招牌小籠包,應該說成灌湯小籠包,沒有肉類的脂肪,或多或少需要湯汁保持小籠包的濕滑度。內餡雖是全素的絲瓜餡料,仍做到仿如肉般有豐富口感。做得不足的部分是小籠包掐位的皮過厚,麵粉皮帶硬,白白的;部分的皮又浸得糊糊的。常樂咖哩豬扒 ($128)我知道高級素食就是做到肉食的口感,但這片素豬扒竟然過百元,這個定價太進取。糖醋山藥 ($58)山藥即是准山,切粒的准山配白果,清清地、又帶有准山黏液的滑溜,伴一點柚子醬、蕃茄醬,甜甜酸酸。水餃麵 ($58)數款菜式中,最清淡的一款,全素的水餃當然少了一份肉餡的香味,上海麵麵條較碎易斷。這餐素食價錢都不便宜,兩個人埋單$355,人均都要$180,不過總算是高級素食,有肉的質感,貴的原因正正因為此吧。

每次同佢食飯都R 爆頭,突然想到:不如食素吧!

點餐不用就住就住,也想順道清清腸胃。
​ 小籠包
最先來到的是 小籠包 ($78)

當見到侍應捧來一碟碟小碟,一共六小碟,頓時惝然大悟!
​ 小籠包
招牌小籠包,應該說成灌湯小籠包,

沒有肉類的脂肪,或多或少需要湯汁保持小籠包的濕滑度。

內餡雖是全素的絲瓜餡料,仍做到仿如肉般有豐富口感。

​ 常樂咖哩豬扒
常樂咖哩豬扒 ($128)
​ 常樂咖哩豬扒
我知道高級素食就是做到肉食的口感,

但這片素豬扒竟然過百元,這個定價太進取。
​ 糖醋山藥
糖醋山藥 ($58)

山藥即是准山,切粒的准山配白果,

清清地、又帶有准山黏液的滑溜,

伴一點柚子醬、蕃茄醬,甜甜酸酸。
​ 水餃麵
水餃麵 ($58)

數款菜式中,最清淡的一款,

全素的水餃當然少了一份肉餡的香味,

上海麵麵條較碎易斷。
這餐素食價錢都不便宜,
兩個人埋單$355,人均都要$180,

不過總算是高級素食,有肉的質感,貴的原因正正因為此吧。
2016-09-28
$180 (Dinner)
​ 糖醋山藥
​ 水餃麵
2016-08-28 593 views
朋友千里迢迢從澳洲過來,只停港數日。一來朋友是vegetarian,二來酒店在灣仔,經過比較我們決定去銅鑼灣試下常樂。走了一整天很是肚餓,所以想提前吃晚飯,約五點就到店,幾乎得我們一枱。在店員的推薦下,我們點了招牌之一的鴻運當頭,其實是炸素雞,但勝在意頭好,而味道也不錯,幾香口。小籠包倒是很精緻,每一隻都有獨立的碗裝住,浸著少許湯,裹面亦灌滿汁水。紅醋配薑絲,好吃又不失格調。素肉炒麵上來先發覺原來不是「炒麵」,而是炸麵,醬汁配菜淋在上面,需要自行拌均,一般。外國人吃中餐,餃子一定不會少。蒸餃非常大隻,菜餡營養易飽。薑汁芥蘭炒得青脆,少油清淡。每樣菜都想嚐試,一不小心叫太多,不想浪費最後打包。朋友大呼好吃,要了卡片,店家送了九折卡,話明年要帶husband再來過。
外國人吃中餐,餃子一定不會少。蒸餃非常大隻,菜餡營養易飽。
薑汁芥蘭炒得青脆,少油清淡。

2016-07-03
2016-08-21 498 views
第一次來這間餐廳吃午餐,看到餐牌有一個餐叫常樂午餐每個人包三個餸跟飯、湯同糖水,真的幾抵食同可以試不同的菜式。由於是星期五我們兩人便叫了雜菇菠菜、鮮竹卷、家常豆腐、茄子肉鬆四季豆、藕片炒荷蘭豆同梅菜蒸茄子。家常豆腐跟茄子肉鬆四季豆比較惹味。鮮竹卷也不錯,並不肥膩。而梅菜蒸茄子,味道偏淡。湯是黃瓜紅蘿蔔湯,夠味。而糖水是蕃薯糖水,很重薑味。總括來說,這間餐廳的素菜不錯,而且價錢優惠,可以再來。

湯是黃瓜紅蘿蔔湯,夠味。而糖水是蕃薯糖水,很重薑味。

總括來說,這間餐廳的素菜不錯,而且價錢優惠,可以再來。
六款小菜
2016-08-19
$60 (Lunch)