2017-08-09 118 views
又要響黃埔一帶搵食,今次行左去美食坊,老婆話想食越南菜,所以試吓依間。裝修好有特色,裡面環境都好有情調。啱哂我地D有型一族!由於唔想太煩揀嘢食,所以我地食咗個套餐B枱上仲有自助調味料。不過由於啲餸都好惹味或有跟汁,最後都冇用過。藥材味濃,配啱啱炸好的油炸鬼實在太惹味。排骨已經煲得好淋,夠哂火喉。份量約分到4碗仔。海南雞係我的最愛,每次見到我都會叫,呢碟雞好滑,d雞無肥油,舊舊都無骨。好多地方d醬料都係細細碟,好易點哂,而呢度d醬夠曬大碟,尤其薑茸份量多!豬勁肉好大份,外面燒得好脆,入面d肉仍然好嫩,食落口陣陣香茅味,爽口之餘唔會好油,正!馬拉盞味夠但不會太鹹,西蘭花炒得香又不會淋。蒜茸包好脆口,蒜茸同香草味好出,加上d乾煙肉碎令到更為香口。一籃有8塊好足夠!椰汁紅豆椰汁好香濃。我們成枱都係餸,迫到冇地方放,店員主動好細心幫我地執得整整齊齊,真係要俾個like佢。老婆本身擔心唔夠食!但佢啲份量好大!所以我同佢攬住個肚走。

裝修好有特色,裡面環境都好有情調。啱哂我地D有型一族!

由於唔想太煩揀嘢食,所以我地食咗個套餐B

肉骨茶

越南無骨海南雞

香茅豬頸肉

馬拉盞西蘭花

馬拉盞味夠但不會太鹹,西蘭花炒得香又不會淋。

蒜茸包

椰汁紅豆椰汁好香濃。

老婆本身擔心唔夠食!但佢啲份量好大!所以我同佢攬住個肚走。

2017-08-09
$192 (Dinner)
肉骨茶
越南無骨海南雞
香茅豬頸肉
馬拉盞西蘭花
蒜茸包
2017-08-06 114 views
星期五休息半日,和侄女同游泳。兩個人游完水當然到番侄女陪我食晚飯😁 小朋友可以食嘅菜式唔多,記得朋友推介過早安越南,今晚剛好可以試試😄1. 生牛肉湯金邊粉 $64:湯底有牛氣,味道濃郁,生牛肉很薄切,肉汁多牛肉鮮嫩,品質佳。配以新鮮的洋蔥和芽菜,非常好吃☺️2. 原隻魷魚筒飯 $118:侄女見到餐牌上嘅原隻魷魚筒飯立即嚷著要點。魷魚包著飯一口一件,非常滿意。魷魚彈牙,滷汁入味,配上自家製的醬料,愈食愈開胃👍大人細佬都間心,難怪朋友極力推薦😋

1. 生牛肉湯金邊粉 $64:

2. 原隻魷魚筒飯 $118:

大人細佬都間心,難怪朋友極力推薦😋
2017-07-29 130 views
今日難得早放工,一於同母親大人去食好野撐枱腳,食個美味晚餐奬勵下自己同慰勞下母親大人😁😁😁母親大人話想食簡單得黎而美味,清淡得黎而豐富ge野😂😂😂我一諗就諗起黃埔附近的早安越南! 食碗高質素的越南河✌🏻️✌🏻✌🏻餐廳環境唔錯,而且非常有特色同越式風情,我地都坐得舒舒服服地嘆越南河,另外點左一份小食,好滿足😊😊😊蒸粉包 ($61): 簡簡單單的小食,但製作一點都唔馬虎,皮薄餡靚,有鮮蝦,豬肉碎同菇做餡料,味道同口感豐富👍🏻香茅豬頸肉湯河 ($58): 豬頸肉是母親大人的至愛!佢秒速決定點香茅豬頸肉湯河😝😝😝食物一到,亦證明佢做左個精明選擇👍🏻豬頸肉份量足,而且賣相好得👍🏻偷食左一塊都覺得好好味,香茅味道出色,豬頸肉爽口,而且唔會好油膩,唔錯!好開心見到母親大人食得津津有味😋😋😋生牛肉湯河 ($64): 每次食越南河我都點生牛肉湯河,今次亦唔例外😁😁😁食生牛肉湯河,湯底係成碗河粉ge靈魂!呢碗生牛肉湯河湯底清甜,帶點牛肉ge鮮味,配上香葉辣椒同青檸令味道更豐富😋😋😋牛肉肉質嫩滑,河粉幼滑,食到停唔到口👍🏻👍🏻👍🏻

2017-07-28 121 views
这间新开不久的越南餐厅,充满政治色彩的装修风格在众多餐厅中独树一帜。对于越南菜爱好者来说,来这里再适合不过了,肉骨茶,沙嗲肥牛汤檬粉,马拉盏炒通菜,越式特选大拼盘,三色冰,我们点的每一样菜都非常美味,特别是炒通菜,就是东南亚最有特色的那种做法,好吃极了!三色冰也是超级推荐的呦!
2017-07-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$260 (Lunch)
  • 三色冰
2017-07-26 108 views
越南野喺香港都係平價食物 就算幾高級嘅餐廳都唔會做得貴 因為原料好平 又好食 香港唔少人都鐘意食朋友介紹呢就度平民親民價 又好食 份量夠食扎肉手撕雞湯河3片扎肉 雞肉好多 河粉好幼滑都多有炸蒜 葱 莞茜 清湯底 少少咸 唔覺有味精 睇清楚d料越式炒金邊粉唔太食得出同泰式有咩分別 不過平時食開泰式 呢碟紅d 甜度差不多無花生碎同青檸 有扎肉同菜絲越式焗蟹蓋好多好多蟹肉 竟然係全晚最平嘅野雖然係蟹肉罐頭 入面有粉絲仲有芝士粉同類似薯蓉嘅野啊
朋友介紹呢就度平民親民價 又好食 份量夠食

好多好多蟹肉 竟然係全晚最平嘅野
雖然係蟹肉罐頭 入面有粉絲

仲有芝士粉同類似薯蓉嘅野啊
2017-07-22 153 views
今曰看完一沈重的歷史電影,看罷心情沈重得很,就決定隨便找家食店醫肚。這家食店在晚餐時間坐無虛席,燈光暗暗地,幾有熱鬧的氣氛。另有霓紅的招牌亮著,同半開放式廚房,帶點街頭特色。火車頭湯河$88這湯河比一般的湯粉大碗,我覺得足夠兩個細食的女仔share. 配料方面都幾豐富,有牛腩、牛丸、生牛肉同牛筋等。各材料質量唔錯,真的不知道吃哪一樣先,正合心多的人,一次過ko曬。湯底十分清澈而鮮甜,有牛骨的甜味但又唔會好油,河粉滑溜,不錯!越南特色春卷$63一客有三條,春卷十分香脆,夠囇新鮮熱辣,咬下去時還在冒煙!餡料以蔬菜為主,包著生菜吃,味道唔錯!生牛湯河$64這生牛肉肉質都幾滑溜,即使熟左都無鞋口,又有牛肉味。湯底很鮮甜,而且湯粉份量十足,食極都食唔完,感覺好滿足。馬拉盞通菜$57這炒菜火喉十足,通菜嫩口,馬拉盞十分惹味又唔辣,正!食完餐飯,心情好番囇,可能美食總有冶癒功能罷。若果下次在附近行街,一定encore 一下。

火車頭湯河$88

越南特色春卷$63

生牛湯河$64

馬拉盞通菜$57

這炒菜火喉十足,通菜嫩口,馬拉盞十分惹味又唔辣,正!

2017-07-22
$153 (Dinner)
2017-07-20 167 views
今晚本來約左朋友一齊吃飯談心,點知朋友要加班,只好自己一個撐枱腳!喺黃埔美食坊行咗一圈,雙腳都係不經不覺行返去早安越南!之前嚟過一次,真嘅很想念熱騰騰嘅金邊粉!營營役役嘅工作壓力咁大,就等美食成為我嘅心靈雞湯!自己一個都要食得豐富啲!火車頭湯金邊粉$88 :大大碗裏面有牛柏葉、牛筋、牛腩、肥牛等,非常足料。每一款嘅火候掌握得剛剛好:牛柏葉爽口,牛筋彈牙,牛腩肉嫩,肥牛入口即溶,成碗都充滿牛氣,非常美味!湯底很鮮甜,用足心機去淆製👍👍金邊粉軟硬適中,分量充足,吃飽飽很快樂!去親食越南野,我最喜愛嘅係生菜包。所以,決定點來試一試。香辣肉鬆粉皮生菜包$83:生菜包有粉皮真係第一次食,粉皮加上肉碎和生菜確係有一份清新感覺。總括而言:這裏嘅湯河真的很美味。

火車頭湯金邊粉$88 :

去親食越南野,我最喜愛嘅係生菜包。所以,決定點來試一試。

香辣肉鬆粉皮生菜包$83:

總括而言:這裏嘅湯河真的很美味。

2017-07-15 7889 views
自己喜歡吃Pho,一路都有一個非常長的list,在黃埔的這間早安越南,是前排非常流行的一間Pho店,幸好電話有個list,給我記錄了想去的地方,於是來到黃埔,就試吃我最愛的牛河。 餐廳的裝修勁摩登,特別喜歡那幾幅滿有共產色彩的畫,和平時你認識吃牛河的地方,完全不同。 大約,我想這是一間可以發展分店的品牌,餐廳,環境,食物都是帶有種連鎖店的感覺。 當然要吃的是生熟牛肉河,飲一口湯,還是不錯的,牛肉在生和三成熟的邊界,配合一大堆的洋蔥,薄荷葉等等,加上吸湯力強的河粉,是幾好味的。 不過,我較喜歡的是這火車頭湯河。 很多人講起火車頭湯河就想起大坑的火車頭湯河,但那品牌退步都很厲害,試下這裡的有沒有重現那間的風采。 火車頭的餸勁多,有牛腩,有牛栢葉,有牛丸,有牛根等等,每樣都有標準的味道,特別喜歡那件牛腩,淋得可愛,牛栢葉又勁鮮,牛丸也彈牙可愛,加上優質的河粉,是不錯的。 我也是覺得這裡湯底的缺點,係你吃到有味之素的感覺。 當然要吃個馬拉盞通菜,鹹鹹地又帶勁濃烈的香料味,通菜的美味,是不用懷疑的。 特別推薦係牛油果沙冰,在吃完那個滿足的生牛河火車頭後,那些沙冰解

不過,我較喜歡的是這火車頭湯河。

我也是覺得這裡湯底的缺點,係你吃到有味之素的感覺。

特別推薦係牛油果沙冰,在吃完那個滿足的生牛河火車頭後,那些沙冰解渴的程度又令人想起有街邊飲過的一個牛油果沙冰,在這今天這麼炎熱,就是最透心涼的甜品

本身,這裡我只會吃詠黎園,但吃過這裡後,我會多個新選擇了,至少,它有很多美味的東南亞菜式,我想試。

今天這個牛河經驗,也算合格,至少,比香港錦麗差不上太多呢。

然,越南的錦麗就一定好食得多。

早安越南
紅磡德安街7號黃埔花園8期黃埔美食坊1樓115號舖
2017-06-26
2017-07-12 4470 views
同朋友想完堂.....今晚屋企有冇飯食.....唯有周圍貢下睇吓有咩好嘢食其實呢附近都好多野選擇有時就係太多選擇搞到自己都花多眼亂個朋友話想食越南野就試吓呢間啦淨係睇佢本Menu都覺得好得意.....四條Q 個Menu都幾特別好多色彩好多圖畫尼個酸辣海鮮湯黑粉絲都幾特別啲湯嘅辣到啱啱好令到你成碗湯都會飲晒我老友叫尼個生牛肉河粉佢話同一般越南餐廳差唔多口感冇乜特別之處呢個就份量啱啱好.....一人兩舊每人盛為150元有找
睇吓有咩好嘢食
其實呢附近都好多野選擇
有時就係太多選擇搞到自己都花多眼亂
個朋友話想食越南野就試吓呢間啦
淨係睇佢本Menu都覺得好得意.....
四條Q
個Menu都幾特別好多色彩好多圖畫
尼個酸辣海鮮湯黑粉絲都幾特別
啲湯嘅辣到啱啱好令到你成碗湯都會飲晒
我老友叫尼個生牛肉河粉
佢話同一般越南餐廳差唔多口感
冇乜特別之處
呢個就份量啱啱好.....
一人兩舊
每人盛為150元有找
$150 (Dinner)
2017-07-06 164 views
<黃埔美食坊第一站 越南野>😍黃埔美食坊 既美食一路都冇乜機會試😆 今日難得經過食tea .睇下佢係咪真係有美食😛。去到成層都係野食 其實都係求其揀。見早安越南個名甘得意, 門口裝飾又幾得意😄 於是就入左去。 (其實一路唔明同早安有乜關係) 😂由於唔肚餓想同frd吹水食下小食😄 只係點左 兩個小食同一杯飲品 .☕ 好就好在佢環境都幾舒服 唔會嘈啱吹水😂🍸薄荷青檸冰☕ 34 蚊大家唔知有冇同感?望到杯同個soda水💧分開上,特別開心。 😆 因為可以自己鍾意倒幾多就幾多🤓杯入面有青檸🍋 薄荷葉🌿🌱 加d糖漿, 加埋一齊飲 青爽 有氣 夏天好啱飲😄🍴越式冷盤🍴 83 蚊🐷🐤🐂 有紮肉 勳蹄 鳳爪 牛展 4 樣野 紮肉偏濃味彈牙, 牛展煙靭 醬汁有少少甜, 鳳爪好有咬口帶有酸辣味 而 勳蹄醃得比較酸辣 同香港燒味店食既唔同😉 整體味道都唔錯!🍴越式無骨海南雞🍴🐥83 蚊 例牌既海南雞份量都ok 🤓 雞皮夠滑同爽 雞肉嫰滑 點以三種醬 酸咸既薑蓉, 甜醬 同 酸辣汁 .每一種都好有風味 各有特色😋 yummy !
<黃埔美食坊第一站 越南野>😍

🍸薄荷青檸冰☕ 34 蚊

🍴越式冷盤🍴 83 蚊

🍴越式無骨海南雞🍴🐥83 蚊
2017-07-06
$80 (Tea)
2017-07-05 115 views
本身黎到美食坊不是食呢間,但見到有越南野食就見風轉砣了,嘿嘿兩個人食,叫得唔多,主要最想食生牛肉河因為友人唔想食太生,所以比較熟。但是湯頭十分新鮮湯底濃厚,河粉都好幼滑上台時好熱辣辣,大碗!牛肉都嫰,嘿嘿湯夠熱,但牛肉浸耐左都唔會過老可以按個人口味加料。另外仲叫左大蝦米紙卷,包住紅蘿蔔絲、青瓜絲、粉絲!點酸辣醬真是一流。而且好大份量!嘿嘿大大粒鮮蝦,好飽滿!當晚想食菜, 叫左個瑤柱上湯浸時蔬!有驚喜!竟然湯頭好清甜,D菜入哂味,瑤柱浸滿係D菜之間!嘿嘿

兩個人食,叫得唔多,主要最想食生牛肉河
因為友人唔想食太生,所以比較熟。

但是湯頭十分新鮮湯底濃厚,河粉都好幼滑

上台時好熱辣辣,大碗!牛肉都嫰,嘿嘿
湯夠熱,但牛肉浸耐左都唔會過老

可以按個人口味加料。
另外仲叫左大蝦米紙卷,包住紅蘿蔔絲、青瓜絲、粉絲!

點酸辣醬真是一流。而且好大份量!嘿嘿

大大粒鮮蝦,好飽滿!

當晚想食菜, 叫左個瑤柱上湯浸時蔬!

有驚喜!竟然湯頭好清甜,D菜入哂味,

瑤柱浸滿係D菜之間!嘿嘿
2017-06-28
Type of Meal
Dinner
2017-06-28 1733 views
今日去完Aeon買紅酒就去久違既美食坊逛逛,沒有來過起碼3年,很多新食肆進駐。今日吸引我的是一間裝修很吸引的越南菜。店名是早安越南,最先吸引我是這輛1:1小車,大量紅星圖案令我勾起很多在越南旅遊的時光是日星期二大約6點,人不多。但其實餐廳面積頗大,繁忙時間應該也在用等太久。𥚃面裝潢既有風味又富現代感餐牌選擇很多,一時選擇困難症不知吃什麼才好。越南特色滴漏咖啡都有提供因爲天氣太熱,本身想試湯河粉都被迫放棄。最後點了個生蝦刺身,香茅豬扒凍檬及一杯香茅蘆薈。餐廳亦提供食越南菜必備的是拉差辣椒醬。先上枱的生蝦刺身,6隻生蝦份量十足,配上酸甜汁很是開胃。再來的是香茅豬扒凍檬。豬扒入味厚實,配上淋上酸汁的檬粉剛好是一個平衡。而且店家在檬粉𥚃面加入酸菜,總算在炎炎夏日提升少許食欲。飲品方面亦非常令我滿意,淡淡的香茅配上份量十足的蘆薈粒,很解渴。是日結帳$179 ,坐得舒服之外又好吃,滿意
今日吸引我的是一間裝修很吸引的越南菜。

𥚃面裝潢既有風味又富現代感
餐牌選擇很多,一時選擇困難症不知吃什麼才好。
越南特色滴漏咖啡都有提供

餐廳亦提供食越南菜必備的是拉差辣椒醬。

先上枱的生蝦刺身,6隻生蝦份量十足,配上酸甜汁很是開胃。
生蝦刺身
而且店家在檬粉𥚃面加入酸菜,總算在炎炎夏日提升少許食欲。
香茅豬扒凍檬
香茅蘆薈
是日結帳$179 ,坐得舒服之外又好吃,滿意
2017-06-27
生蝦刺身
香茅豬扒凍檬
香茅蘆薈
2017-06-27 81 views
今日到紅磡吉之島買BB用品,行左成曰係時候醫下個肚,見到呢間裝修幾優雅,想試試越南野,試左生牛河,個河粉賣相都幾靚,不過個湯底就算普普通通,不過不失,40零蚊就有個餐都算吾錯,點都好過間越X 啦,越來越差. 呢度環境好好,可以靜靜地坐底唸下野,忘記拍照,下次補番啦😂!
2017-06-25 116 views
食物質素很一般,但勝在價格不太貴,地點方便及裝修還好,可惜服務態度極差!好似幫襯就係麻煩我班伙記!嗰次第一次閒日去好多吉擡都要撘擡,個帶位話唔可以要求唔撘擡,以為有好多booking,邊知埋單走個埸都仲係非常吉,有D比人玩嘅感覺!幾無奈!其實唔係全部D伙記態度都係咁差,只係D著西裝高級D嘅有問題,落單時只係聽,一句反應都無然後就走,埋單時一句多謝幾多錢又無,放低左張單你自己睇!放左工出去同朋友食餐便飯都仲要受氣!極無奈!
放左工出去同朋友食餐便飯都仲要受氣!極無奈!
2017-06-18
$200 (Dinner)
上星期六晚同bb同工人姐姐再去幫襯呢間越南餐廳,但估唔到而家d服務差左咁多,短期內唔會再去幫襯。嗰日我地2大1細,佢安排我地同人搭位,坐一張6人半sofa卡位。對方又係3人,人地一早坐左2人係sofa,我已經表明唔想搭枱,因為同bb一齊比較難控制,但個帶位嗰個女人用極衰的語氣話唔搭就俾唔到位我哋,咁惟有照坐。工人同bb迫埋係本應一個人坐的sofa位,我坐對面,咁仲有一個位係我同陌生人中間,咁我用左張椅用黎放野,點知之後仲要俾位waitress拎走張椅,叫我將袋放番係本應3人座但已坐左4位的sofa嗰邊,然後夾硬拎走張椅,十級奇怪叫左生牛肉湯河,牛油雞翼,越南炒飯同椰清,因為工人姐姐唔食豬肉,問過個越南炒飯係咪冇豬肉,個落單waiter話冇,係海鮮炒飯,上到黎見到一堆扎肉,好明顯係豬肉黎,有冇攪錯,完全唔尊重人地的文化同信仰。而且所有我order的食物都去左隔離枱,唔係搭枱的隔離,係隔左條河的隔離枱,如果間公司係唔識搭枱機制而落錯單咁一開始就唔好攪搭枱。食完埋單289,簽卡竟然同我講要過300蚊先俾簽,我真係冇預到,雖然個女人最後都俾我簽卡但嗰刻好似乞米咁,唔ok law

生牛肉湯河

椰青

牛肉雞翼

越南炒飯
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)