2023-02-26 264 views
要在大埔區chill一番,仁興街也是個不錯的選擇;有街錶位可泊車之餘,人流不多,感覺休閑。路過見到這家Chapter One 氣氛不錯,有點半露天的歐陸風情,一於在此落腳,開餐暢飲。座位也尚算寛敞舒適,燈光和情調算是較柔和的風格。先吃頓晚餐醫肚,這客美式肉醬意粉份量頗多,肉醬味道調得很好,意粉也有彈牙口感,$78個人覺得十分超值。因為飲啤酒的關係,點了小食拼盤,以香炸小食送啤酒可謂絕配。有洋葱圈,炸蠔,魚手指和薯角。$138價錢合理最愛的炸洋蔥圈,用料新鮮,洋蔥味濃。魚手指外皮香脆,內裡魚肉甚為嫩滑。炸小食吃過,再點了份至尊辣肉腸披薩🍕$128,烤焗的時間火候控制得宜,餅底香脆,芝士味亦濃。雞翼是另一大愛,這度酥炸蒜香雞中翼$78,外皮炸得金黃之餘;內裡保留著熱騰騰的肉汁,半打雞翼瞬間清碟。這家Chapter One 酒吧的各類小食都做得不錯,令人不覺間多喝了幾杯,也算是一件賞心樂事吧!

座位也尚算寛敞舒適,燈光和情調算是較柔和的風格。

最愛的炸洋蔥圈,用料新鮮,洋蔥味濃。

魚手指外皮香脆,內裡魚肉甚為嫩滑。

2023-02-11 293 views
好耐冇嚟過大埔嘅鐵路博物館,參觀完之後喺附近覓食,發現到呢間充滿異國風情嘅餐廳Chapter ONE ,外表雖然成間酒吧咁,但其實入面都有好多嘢食,一於試吓啦!🍗BBQ烤春雞配薯角 $118 烤春雞以蜜汁為主要調味,外皮烤到好香脆,肉質嫩滑,半隻真係唔夠喉!另外配嘅薯角份量都好多,炸到熱辣辣🍕至尊辣肉腸pizza $128 Pizza係我哋最鍾意嘅薄脆底,食落好多芝士同埋辣肉腸,好惹味,性價比好高,鍾意食pizza嘅朋友可以叫黎試吓!🍟肉醬芝士薯條 $78最推介呢個肉醬芝士薯條,面頭鋪咗滿滿嘅肉醬,芝士仲多到可以拉絲添!薯條好香脆,配埋肉醬好好食😋而且份量好多,我哋兩個人差啲都食唔晒,作為佐酒小食真係一流🍹Mojito $68薄荷葉味道十足,好fresh,適易同朋友小酌既時候叫黎飲🍸California lemonade $68幾特別嘅配搭,以橙汁為base配埋Whiskey口感清新,易入口,好適合happy hour🥰❤️ Chapter ONE (大埔)大埔仁興街12號地舖

🍗BBQ烤春雞配薯角 $118

🍕至尊辣肉腸pizza $128

🍟肉醬芝士薯條 $78

🍹Mojito $68
薄荷葉味道十足,好fresh,適易同朋友小酌既時候叫黎飲

🍸California lemonade $68

❤️ Chapter ONE (大埔)
2023-02-07 207 views
📍Chapter ONE (大埔)大埔仁興街12號地舖🍸叫左2杯野飲,School Driver 同埋青檸多多,飲品名超特別,小編問晒員工,原來每一個特別名都有唔同意思,想知到底有咩意思到時自己問下啦店員啦。🍝黑松露忌廉長通粉$108好多好多黑松露, 份量都幾大份,煮得好入味,好欣賞佢個忌廉汁,好好味,唔會乾爭爭。🍤小食拼盤(炸洋蔥,炸蠔,魚手指,薯角)$138相對其他餐廳黎講係超大份, 同朋友食極都食唔曬。想講下炸蠔,原本以為得1-2隻,點知原來有4隻, 每啖都好juice ,做到外邊好脆。真係好考功夫! 🍕牛油果大蝦Pizza $148薄皮pizza,好大個, 新鮮出爐! 重點係每一塊Pizza 上邊都有一隻大鮮蝦,同埋一片好厚嘅牛油果,仲有超級多嘅芝士(芝士控必試)配上脆口Pizza 底簡直係無得頂! 🔔總共:餐廳環境好安靜,環境令人好放鬆,絕對啱晒放工嘅時候同朋友一齊傾偈。食物即場新鮮製造,員工好有善,好搞笑。地點⭐️⭐️⭐️⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為最高分)
📍Chapter ONE (大埔)

🍝黑松露忌廉長通粉$108

🍤小食拼盤(炸洋蔥,炸蠔,魚手指,薯角)$138

🍕牛油果大蝦Pizza $148
薄皮pizza,好大個, 新鮮出爐!

地點⭐️⭐️⭐️⭐️
味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️
(5星為最高分)
2023-02-07 157 views
發現大埔有一間隱世酒吧,附近環境寧靜,星期五晚都有咪錶泊車,好爽🚙店內有好多人馬賽克燈,營造出異國氛圍🇪🇸,好有情調。❥ 脆炸德國鹹豬手 $198豬手好大份,豬皮香脆,肉質幾香滑🍖,唔會醃得太鹹,食肉獸表示滿足😂旁邊有好大舊豬骨🦴,只要用心挑出豬肉,就會嘗到特別嫩滑嘅豬肉附有好多芥末醬,唔夠可以再添👍🏻❥ 牛油果大蝦披薩 $148Pizza 大約10吋,已切好8份每份都有一大片牛油果🥑,牛油果唔會太熟,口感適中,餅底皮較薄,口感煙靭而柔軟,好食❣️Pizza上面仲有大蝦,爽口而飽滿,夾埋旁邊嘅芝士一齊食好滋味😋❥ 吉列炸蠔 $98即叫即烤嘅炸蠔炸得好香脆🦪,熱辣辣入口,咬落有蠔汁爆出嚟🤩,有外脆內軟嘅口感,蠔味夠新鮮一份炸蠔8️⃣隻,同朋友每人食到四隻,超滿足❥ 烤雞肉串 $40串燒有點雞肋feel,雞肉唔算多,雞肉略鞋,性價比略低💬整體黎講,呢間酒吧值得一去,食物價位唔高,質素屬中上,推介pizza 同炸蠔🤩

店內有好多人馬賽克燈,營造出異國氛圍🇪🇸,好有情調。

❥ 脆炸德國鹹豬手 $198
附有好多芥末醬,唔夠可以再添👍🏻

❥ 牛油果大蝦披薩 $148
Pizza 大約10吋,已切好8份

❥ 吉列炸蠔 $98

一份炸蠔8️⃣隻,同朋友每人食到四隻,超滿足

❥ 烤雞肉串 $40
串燒有點雞肋feel,雞肉唔算多,雞肉略鞋,性價比略低

2023-02-05 195 views
今次朋友帶路,佢帶咗我黎「Chapter One」,店入裝潢非常之異國風情,呢個「毛文」唔係「爆啦」,係Cheers啊!我哋比呢度既氣氛影響,都叫左特色飲品。地方都大架!門口仲可以泊車,真係方便揸車人士。BBQ烤春雞配薯角 $118雞是用蜜汁烤的,好濃味,有少少似食緊叉燒既味,又香、又嫩滑,正👍🏻薯條脆身又熱辣辣,唔可以錯過😉炸魚手指配黑松露醬 $88炸魚非常香口,仲有醃製過,配上黑松露醬,味道非常豐富,配酒一流👍🏻牛油果大蝦披薩 $148香濃芝士味,牛油果🥑熟透了非常好食,大蝦爽口,餅底薄脆,值得推介👍🏻檸RUM茶 $78初初飲好濃酒味,之後啲冰溶咗就好飲好多,易入口啲。青檸多多 $88青檸加益力多,好味😋

BBQ烤春雞配薯角

BBQ烤春雞配薯角 $118
薯條脆身又熱辣辣,唔可以錯過😉

炸魚手指配黑松露醬

炸魚手指配黑松露醬 $88

牛油果大蝦披薩 $148

檸RUM茶

檸RUM茶 $78
初初飲好濃酒味,之後啲冰溶咗就好飲好多,易入口啲。

青檸多多

青檸多多 $88
青檸加益力多,好味😋

2023-02-02
Type of Meal
Dinner
BBQ烤春雞配薯角
炸魚手指配黑松露醬
檸RUM茶
青檸多多
2023-02-04 89 views
小食拼盤勁大份同勁多款炸物,有炸洋蔥圈|炸蠔,薯角同魚手指,份量超多 一大班朋友飲住酒黎食岩曬!我地重叫左個Margarita pizza ,上面超多芝士,重有好多一塊塊既蕃茄舖曬係塊薄餅面上而,唔會令薄餅太乾。不過最衰係薄批,如厚批應重正😋但呢度好彩都近鐵路博物館 離開時都一定會見到呢間餐廳 因呢間餐廳紅磚牆同裝飾都幾靚 我覺得行過既都應該會望一望既🤔🤔而我就係陪朋友去博物館前經過就見到,行完就同朋友試一試🤣

2023-01-31 87 views
大埔嘅Chapter ONE,位於仁興街,門口有大量錶位,好適合駕駛人士!小食拼盤 $138一個拼盤有齊洋蔥圈、魚手指、炸蠔、薯角呢啲送酒小食,炸到卜卜脆!至尊辣肉腸薄餅 $128餅底烤到好香口,醬汁惹味,Chapter ONE嘅pizza的確唔錯,難怪唔少街坊都係order pizza外賣!Chapter ONE 全日早餐 $118份量豐富嘅all day breakfast!Blue Girl $48Happy Hour生啤只需$48,堅抵飲!

小食拼盤 $138

至尊辣肉腸薄餅 $128

Chapter ONE 全日早餐 $118
份量豐富嘅all day breakfast!

Blue Girl $48
Happy Hour生啤只需$48,堅抵飲!
雖然呢度係酒吧為主嘅餐廳,但真心覺得呢度嘅黑松露配咩都好好食。Menu 📜有主餐、小食、Pizza 🍕,意粉🍝、 串燒🍢...款式都算多。Drink Menu🍹📜 9成9都係Cocktail 🍹為主。黑松露忌廉長通粉($108)Highly recommended!! 😻黑松露味夠哂濃,一啖長通粉、再一啖黑松露,好滿足吖🥰。配上埋煙肉 + 菇菇🍄,夾到飛起。炸魚手指🐟配黑松露醬($88)話咗為黑松露而嚟,當然要叫多一款有黑松露嘅小食試下喇。炸魚手指點黑松露,果然同平時點茄汁or 沙律汁係有大不同。炸蒜香雞中翼🐔($78)外脆內軟,送酒佳品。青檸多多($88)青檸檬 + 益力多 + Cocktail 🍹,甜甜地,易入口。Mojito ($68)Cocktail 🍹 包含rum, mint, lime, soda water.辣辣地嘅口感。-------Chapter ONE 大埔仁興街12號地舖

黑松露忌廉長通粉($108)
配上埋煙肉 + 菇菇🍄,夾到飛起。

黑松露忌廉長通粉

炸魚手指🐟配黑松露醬($88)
話咗為黑松露而嚟,當然要叫多一款有黑松露嘅小食試下喇。

炸魚手指點黑松露,果然同平時點茄汁or 沙律汁係有大不同。

炸蒜香雞中翼🐔($78)
外脆內軟,送酒佳品。

青檸多多($88)

Mojito ($68)
辣辣地嘅口感。

Dinner
  • 炸魚手指配黑松露醬
  • 黑松露忌廉長通粉
2023-01-20 79 views
今日同朋友去鐵路博物館影吓文青相,影到咁上吓就開始肚餓,附近見到有間餐廳就同朋友入去試吓餐廳唔止外牆有特色,而且入面佈置仲好靚,入面有好多土耳其燈,著咗燈之後,好有feel 同好適合影相打卡。餐廳主要提供西式料理,有小食,pizza,意粉,主菜就有德國鹹豬手同燒春雞。最特別係有幾款串燒,加埋啤酒一齊食應該幾正。不過今晚有揸車,就唔飲酒,留返下次再試。叫咗個黑松露忌廉長通粉($108),份量夠晒2個人食,忌廉汁好香入面有洋蔥,煙肉同蘑菇,食落好好味。仲叫咗一份德國鹹豬手($198),新鮮出爐熱辣辣,大大份,仲有個黃芥末醬配返個豬手,豬手皮脆肉嫩,呢到仲幫你切埋,唔使自己郁手。為食嘅我,仲叫咗個小食拼盤($138),入面有洋蔥圈,炸蠔,魚手指同薯角。一上枱果吓,Wowww.....!份量係出面餐廳嘅4-5人份。份量大之餘,食材一啲都唔馬虎。炸物再配埋個松露醬,yummy😋飯後感,餐廳環境真係好舒服,枱與枱之間有好大嘅距離,好適合知己談心。另外食物嘅份量都大份,絕對可以抱住個肚走。

2023-01-19
$200 (Dinner)
  • 德國鹹豬手
  • 小食拼盤
  • 黑松露忌廉長通粉
充滿了土耳其色彩,店內掛著馬賽克的燈飾及擺設,有著五顏六色燈光及繽紛的色彩,非常有浪漫及情調,很適合情侶互生情愫。位於大埔的土耳其文化色彩的酒吧,圓拱門入口,空氣非常的流通,磚牆好似英國屋仔,坐位也相當寬敞。#Cheese Dream Pizza :三重芝士口味「共融」在一個Pizza上,滿足了喜歡吃芝士的我們,薄皮芝士餅配上濃濃芝士,佐酒邊吃邊飲,相當好之享受。#Cheese Dream Pizza :三重芝士起絲,超級好味道😋#Snack Platter (薯條、洋蔥圈、炸魚條及炸蠔): 朋友相聚,一人一個追加食 ,最好不過,任君選擇。炸物熱呼呼,炸的脆口,不乾不油,閒時點來吃,也不錯。#BBQ Spring Chicken with Potato Wedges :春雞有點咸,但雞肉嫩滑,食埋炸薯角,哈哈……🤣🤣🤣😋啱啱好。#Mojito (Rum 🥃 Lime Mint Soda Water) :口味很清爽,易口入,非常適合(ladies) ……淡淡薄荷,食左Snack Platter,飲埋Mojito,超級爽……口🤣 #1664 Blanc : 長點長有的light bee

#1664 Blanc : 長點長有的light beer 🍻 ……最受歡迎的選擇。

食物吃了令人有開心感及滿足感,尋找美食的同時,而又吃了意想不到的美食會更加令人開心萬分。

#重拾拍拖情懷
#兩小口
#溫馨滿載
#幸福滿瀉
#幸福感原來是很簡單
#all is one. One is all.
#shoulder to shoulder
#side by side
#this is a life and not alive in a world

2023-01-11
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$280 (Dinner)
  • Mojito
  • 1664Blanc
  • BBQSpringChickenwithPotatoWedges
  • SnackPlatter
  • CheeseDreamPizza
食下好野chill下星期五會快啲到~ 真架~ 🐷三重芝士pizza $138薄批嗰邊脆脆的✨個底仲可以保持微咬口 唔會乾到刮嘴蕃茄醬🥫微酸加埋三種芝士不得了!芝士超級誇張咁多 瀑布一樣嘅拉絲個人認為依個必點的!朋友仔都好鍾意呢個~(´ε` )♥🐷黑松露忌廉長通粉 $108香噴噴黑松露味 🍝黑松露忌廉汁比得好夠而且creamy的~通粉入面啲窿窿都沾滿左汁 夠曬味仲有蘑菇🍄同煙肉🥓增加口感🐷脆炸德國鹹豬手 $198原隻豬手拆咗肉食得超方便🐖有沙律醬同埋蕃茄醬 但覺得原味已經好足夠了豬手外皮好脆 肉嘅比例比較多 所以都幾飽肚架~建議可以二至三人食🫶🏻✨Overall✨餐廳剩係得兩位員工 而且open kitchen食物都係即叫即整👍 嘢食全部都係新鮮熱辣辣上枱 🔥酒吧餐廳氣氛都比較chill 原本想試吓佢嘅咖啡 不過夜晚原來係得酒 可惜~ 如果想飲咖啡記得日頭過嚟喇☀️✨人均消費 ~ $240🏠Chapter ONE📍大埔仁興街12號地舖
食下好野chill下星期五會快啲到~ 真架~

🐷三重芝士pizza $138
薄批嗰邊脆脆的✨
個底仲可以保持微咬口 唔會乾到刮嘴
蕃茄醬🥫微酸加埋三種芝士
不得了!芝士超級誇張咁多 瀑布一樣嘅拉絲
個人認為依個必點的!
朋友仔都好鍾意呢個~(´ε` )♥

🐷黑松露忌廉長通粉 $108
香噴噴黑松露味 🍝
黑松露忌廉汁比得好夠而且creamy的~
通粉入面啲窿窿都沾滿左汁 夠曬味
仲有蘑菇🍄同煙肉🥓增加口感

🐷脆炸德國鹹豬手 $198
原隻豬手拆咗肉食得超方便🐖
有沙律醬同埋蕃茄醬 但覺得原味已經好足夠了
豬手外皮好脆 肉嘅比例比較多 所以都幾飽肚架~
建議可以二至三人食🫶🏻

✨Overall✨

✨人均消費 ~ $240

🏠Chapter ONE
📍大埔仁興街12號地舖
2023-01-16 66 views
在大埔墟火車站博物館的轉角,有間裝潢別緻的餐廳。脆炸德國鹹豬手 Crispy Fried Pork Kuncle $198今晚來點邪惡的小食,就係送酒必食脆炸德國鹹豬手。脆香不膩,一口接一口。牛油果大蝦披薩 Avocado Prawns Pizza $148牛油果配大蝦不但賞心悅目,味道更是魅力無窮。 近年愛上這香脆薄餅底,比傳統的披薩輕型得多,就算是一個人吃也不過分。Strawberry Mojito Long Island
在大埔墟火車站博物館的轉角,有間裝潢別緻的餐廳。

脆炸德國鹹豬手

Strawberry Mojito

Long Island
2023-01-14 55 views
今日行過之前住過嘅地方,發現開左間bar n cafe,佢門面已經令人注目,偷新鮮嘅我就入去試吓佢先。因為身體理由,我哋都唔飲得酒,有得睇冇得飲😢酥炸蒜香雞中翼 $78我哋望住佢剛剛炸起跟住就送上枱,熱辣辣,脆卜卜,鎖住到雞翼裡面嘅肉汁。😌小食拼盤 $138每樣都想試吓嘅🐾🐾,梗係會帶個小食拼盤,試吓佢唔同種類嘅炸物。佢比我想像中大兜。佢嘅炸物都炸得唔錯,香脆可口。🥰至專辣肉腸披蕯 $128佢嘅Pizza最多最出色,Pizza嘅底皮焗到脆卜卜,而上面有厚厚嘅芝士材料,邪惡之物,但超級好食。😋😋烤香草鴨胸串 $40;烤羊肉串 $68佢嘅串燒係有濃濃嘅香草,鍾意香草味嘅就岩哂喇!鴨胸肉唔會太肥膩,我自己本身鍾意食羊肉就覺得個羊肉唔會太羶。總括嚟講,鍾意喺酒吧飲杯嘢食吓炸物,依間bar都係唔錯嘅選擇。因為佢門口夠晒空曠,唔會有煙霧彌漫嘅狀態。

酥炸蒜香雞中翼 $78

小食拼盤 $138

至專辣肉腸披蕯 $128

烤香草鴨胸串 $40;烤羊肉串 $68

2023-01-14 45 views
為慶祝閨蜜女生日,搵間打卡酒吧影下相,2個大人,三個細路女,一行五人黎到,可能落雨關係,而且仲係18:00,全間餐廳得我哋一枱客,任影唔嬲😂😂。講返食物方面,其實大多數炸物、有pizza、意粉,正正常常,不過除咗酒之外,只有汽水$30/罐😑😑
2022-12-16
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday
2023-01-13 49 views
今日去咗大埔鐵路博物館參觀 參觀完行出嚟就見到呢間酒吧嘅舖面好特別 外牆鋪滿左紅磚 仲有個紅磚拱門入口覺得幾靚🫢見有得食pizza同飲mojito 而且環境幾闊落 所以就試一試🤭🤭酒吧入邊用咗馬賽克燈做裝飾 加埋地下既圖案 發覺係度都幾岩打卡😍🔸羊肉串好嫩滑 重羊味,如怕羊羶味既可能唔岩,但我個人幾中意😋🔸小食拼盤(炸洋蔥圈|炸蠔|薯角|魚手指)份量超多 超岩一大班朋友飲住酒chill住食 我好鐘意炸蠔同魚手指😋🔸Margarita pizza 超多芝士同好多蕃茄一塊塊舖係塊薄餅面重加左d鹽去調下味 🔸飲品-Tequila sunraise -Mojito 🍀總結環境好靚 好岩打卡 餐枱好闊落 好適合一大班朋友傾計飲酒🍻

🔸羊肉串
好嫩滑 重羊味,如怕羊羶味既可能唔岩,但我個人幾中意😋

🔸小食拼盤(炸洋蔥圈|炸蠔|薯角|魚手指)

🔸Margarita pizza
超多芝士同好多蕃茄一塊塊舖係塊薄餅面