呢間食物真心高質‼️ 絕對值得比更多人認識 !!餐廳門口 係兩大個圓拱形, 用紅磚砌成 ~ 呢條街比較少人流,  所以一邊食 一邊望住街外景色, 加上微風吹過, 真係好relax另外 呢度係用開放式廚房, 食物真係即叫即製.. 望住佢整嘅過程都好治癒不過當然即製嘅關係, 都要預返時間等侯呢食物款式唔多.. 但今日食嘅款款都好高質最多款係pizza, 共有5款, 另外有幾款小食 同埋2款pasta牛油果大蝦Pizza $98Pizza勁有驚喜, 批邊位 超香脆, 好L正 !! 重點係無燶到, 又唔會好乾.. 實在係太好食pizza嘅芝士味勁突出.. 海蝦份量好多, 連媽媽都話d蝦好靚牛油果🥑 熟度適中偏生少少 但都好好食呀我地見到佢地有個大焗爐 專要黎焗pizza, 所以我覺得pizza係呢度嘅必點 !!酥炸蒜香雞中翼 $56有6隻雞翼 炸到勁香脆, 一拎上手𠴱下 直情辣親隻手😂攤凍左陣先食.. 除左香脆之外, 咬落去竟然勁juicy !!完全無overcook, 好出色.. 仲有調味得宜 唔算太重口味, 可encore英式香腸拼盤 $98望落去 無乜裝飾, 好簡約.. 點知味道幾好 !!

呢間食物真心高質‼️ 絕對值得比更多人認識 !!
餐廳門口 係兩大個圓拱形, 用紅磚砌成 ~
不過當然即製嘅關係, 都要預返時間等侯
食物款式唔多.. 但今日食嘅款款都好高質

牛油果大蝦Pizza $98
牛油果🥑 熟度適中偏生少少 但都好好食呀
酥炸蒜香雞中翼 $56有6隻
雞翼 炸到勁香脆, 一拎上手𠴱下 直情辣親隻手😂
英式香腸拼盤 $98
望落去 無乜裝飾, 好簡約.. 點知味道幾好 !!
4款香腸:: 紐倫堡腸, 雞肉熱狗腸, 司華力腸, 香草腸
4款都幾好食~ 無一款係辣腸 (因為我唔食得辣 所以呢個實在太好喇HAHA)

黑松露芝士焗薯條 $68
勁大份 !! 淋滿芝士醬 竟然唔覺膩.. 但芝士味道就唔太出...
反而另上嘅松露醬 就好夠味又好香..
不過薯條相對起黎 就唔及其他幾款咁出色
熱朱古力
Pizza lunch set包埋野飲
熱朱古力 滿滿的一杯, 正常水準~~
然後, 都想讚下餐廳嘅裝飾 ! 好有土耳其風味~ 掛左好多七彩顏色嘅土耳其馬賽燈

行到餐廳最入, 仲有幾個酒櫃 同一張細細地嘅高枱 可以品酒..
最正係有個假壁爐!! 冬天望住佢實好暖XD
相信夜晚坐喺呢度飲酒 會好好feel
牛油果大蝦Pizza
最後... 特別想讚今日位男員工!  勁盡責!! 落單, 外賣, 整野食, 沖野飲, 收錢.. 全部都係佢, 仲要無甩漏!
總結係 不論食物, 服務, 價錢, 定環境 都好高分, 已經好想再黎試其他野食~~
2022-02-12
$164 (Lunch)
2022-02-16 82 views
Chapter One係大埔新開嘅餐廳😇 環境幾relax,感覺上好適合幾個朋友嚟happy hour放鬆下傾下偈😊 芝士肉醬pizza $82Pizza 底好薄脆😍脆到好似薯片咁😙芝士香濃又夠多😚每片拉起都有拉絲效果😍打卡一流😚Iced hazelnut latte $48入口順滑亦唔會過甜🥰黑松露芝士薯條$68 薯條炸得夠熱入口外脆內軟配上超香嘅黑松露味令整體更美味😚英式香腸拼盤$98 一共有4款香腸全部都好juicy又香脆

芝士肉醬pizza $82

英式香腸拼盤$98
一共有4款香腸
全部都好juicy又香脆
2022-02-14 84 views
今次去咗踩單車必經嘅大埔覓食,發覺鐵路博物館附近開咗間新嘅Cafe,裝修Bar得黎帶點英倫風,見到menu價錢都好親民就決定試下先🤪🔎 至尊辣肉腸pizza 🍕 $82佢個pizza即叫即整,佢有個open kitchen咁樣睇住佢焗,上嗰陣熱辣辣識到個Pizza啲芝士呀拉絲咁樣好滋味,再配埋經典嘅配搭辣肉腸,呢個價錢有成個8寸批好抵食,另外個批底好薄好脆👍🏻,一啲都唔 heavy 唔會食批食到飽🙃🔎 酥炸蒜香雞中翼 $56雞翼食落都係啱啱炸起,炸粉嘅比例唔算多,鎖住左個肉汁啖啖肉嘅感覺好滿足🥰🔎 黑松露芝士焗薯條 $68佢個比例超大份,佢除咗本身會直接加啲黑松露芝士醬喺薯條上面之外,另外佢都好細心會驚你唔夠再比多一樽仔係質邊,令到你啖啖都點到勁多醬好邪惡🍟🧀 ,薯條唔算鹹同埋啱啱炸起脆卜卜😚,另外佢有個肉醬薯條下次都可以試吓😋🔎 Hazelnut Latte ☕️ $36估唔到一間吧入面都見到有拉花嘅 drinks, 款式都算多,飲落去正正常常唔會太甜飲糖水咁,同平時出面 coffee shop差唔多🤓🔎 Ice chocolate 🍫 $38呢杯野特別之處係佢另外再加左啲可可粉鋪喺

🔎 至尊辣肉腸pizza 🍕 $82

🔎 酥炸蒜香雞中翼 $56

🔎 黑松露芝士焗薯條 $68

🔎 Hazelnut Latte ☕️ $36

🔎 Ice chocolate 🍫 $38
呢杯野特別之處係佢另外再加左啲可可粉鋪喺杯 ice chocolate上面,令到佢嘅可可味朱古力味更加重更加濃郁👍🏻👍🏻 好有心思🤘🏻

📍 Chapter ONE (大埔)
2022-02-13 50 views
近火車博物館附近嘅餐廳,裝潢充滿異國情調,唔單止有高腳櫈、沙發,仲有紅磚牆、玻璃燈,加上音樂非常有氣氛。今次係lunch去食~食咗辣肉腸pizza,即焗熱辣辣,餅底煙韌而且芝士夠厚,口感豐富;小食叫咗酥炸蒜香雞中翼、肉丸,雞中翼係舖頭自己醃,調味特別,鮮炸好酥脆,一咬落去好多肉汁,蒜香四溢!肉丸係瑞士肉丸,不過不失,較推薦食酥炸蒜香雞中翼😉👍🏻嘢飲叫咗ice chocolate 同ice Mocha,奶味較濃,唔會好甜,都可以👌🏻blue cat rate :🐯🐯🐯🐯

blue cat rate :🐯🐯🐯🐯
2022-02-12 35 views
大埔墟火車博物館附近開咗間新餐廳💁🏻‍♀️係一間Cafe & Bar ☕️ 【Chapter ONE】門內嘅紅磚圓拱已經好吸引眼球🤩入面仲有好多土耳其垂燈✨好華麗好靚✨Spaghetti Bolognese ➖ $52焗肉醬意粉加咗大量芝士,味道唔會過鹹。份量剛剛好。Avocado Prawns Pizza ➖ $98開放式廚房可以見到廚師整Pizza同焗Pizza嘅過程🥰。切咗八片嘅Pizza,每一塊上面都有牛油果同大蝦。批底係加咗雙色芝士,好滋味。大蝦口感彈牙,唔錯。Iced Latte ➖ $48口感香滑,味道少少苦澀,好啡。
大埔墟火車博物館附近開咗間新餐廳💁🏻‍♀️
門內嘅紅磚圓拱已經好吸引眼球🤩
入面仲有好多土耳其垂燈✨好華麗好靚✨

Spaghetti Bolognese ➖ $52
焗肉醬意粉加咗大量芝士,味道唔會過鹹。份量剛剛好。

Avocado Prawns Pizza ➖ $98

Iced Latte ➖ $48
口感香滑,味道少少苦澀,好啡。

2022-02-02 72 views
難得放假一起身就去Chill吓之前經過位於大埔墟新開張的這一間Cafe「 Chapter ONE 」 @ChapterONE都被佢嘅門面歐陸式嘅裝修所吸引最吸引嘅係佢裏面嘅土耳其馬賽燈確實係打卡之選揸車人士仲可以泊車係門口錶位加上開放式嘅座位感覺好寬敞舒適‼️⊰⊹════════════════⊹⊱✎ 食後感 :✨❤️【 Snacks 】#酥炸蒜香雞中翼雞翼一份有六隻即叫即炸炸成金黃色咬一啖非常香脆嘅外皮配上肉質鮮嫩的雞肉大人細路都好鍾意食🧡【 Pizza 】#至尊辣肉腸pizza嚟到點少得叫呢度嘅招牌Pizza呢由店員新鮮滾熱辣嘅手作薄餅底非常薄而且好香脆一個分成八件厚厚嘅芝士鋪滿Pizza上配以一塊塊辣肉腸好Juicy💛【 Special drinks 】係冬天咁寒冷嘅天氣梗係要叫一杯暖笠笠嘅熱飲暖暖胃這一杯榛子朱古力hazelnut chocolate好大杯相當有份量加上朱古力粉點綴飲落去更為濃郁亦都為呢一餐高質嘅西餐畫上句號。
難得放假一起身就去Chill吓

梗係要叫一杯暖笠笠嘅熱飲暖暖胃
這一杯榛子朱古力hazelnut chocolate
好大杯相當有份量
加上朱古力粉點綴飲落去更為濃郁
亦都為呢一餐高質嘅西餐畫上句號。

2022-02-01 55 views
大埔最近開咗一間半酒吧半cafe既餐廳,喺鐵路博物館附近,環境都幾chill,仲有梳化位坐,一於入去試下支持下小店~👅英式香腸拼盤 $98香腸拼盤有四款香腸,啱啱煎起,有茄汁點,不過唔使茄汁其實都夠味,坐喺度睇吓電視,有啲小食食下過吓口癮。👅黑松露芝士焗薯條 $68薯條都係即刻炸起,巨量芝士淋上面,加埋隔離有黑松露醬可以點,已經幻想緊如果開放返晚市,飲杯啤酒都幾正🍻👅牛油果大蝦pizza $98Pizza即叫即整,所以可能要等得耐少少,不過咁嘅價錢仲要即叫即整,一試都冇妨!牛油果每塊pizza都有一大舊,大蝦亦都係每塊一舊😮份量真係好多,食左兩塊已經有啲飽😂薄批幾脆,加埋芝士真係啱啱好🥰👅Mocha離一離題,咖啡杯好靚😚店員話如果要mocha嘅話,咖啡會濃啲,不過一啲都唔苦,亦都唔會過甜,都好夠滑😚👅Signature 呢杯未喺menu上面,係店員私底下推介,不過大家去到嘅時候可以問吓佢哋😜如果飲齋啡嘅朋友呢一杯就啱晒你啦,上邊仲有咖啡泡,仲要保證夠晒凍!🧊☕️

👅英式香腸拼盤 $98

👅黑松露芝士焗薯條 $68

👅牛油果大蝦pizza $98

👅Mocha

👅Signature
如果不是刻意走到這邊,絕對不會發現這裡有家隱世餐廳。這裡日間是Cafe模式,有提供Pizza小食及咖啡等;見餐廳有各個酒櫃,相信晚上應是酒吧🍻除了門面有磚頭砌成的拱門外,餐廳內的吊燈都好靚,靠牆邊位置還有個假壁爐,好有格調!😍$62是午市的訂價~傳統的Margherita Pizza,上面有車打芝士﹑香草和蕃茄🍅🧀;另外餅底是我最喜歡的薄身餅底,不會太滯。Pizza份量都不少,相信兩個人只分享一個Pizza都已經會好飽😝見他們有個大焗爐專門焗pizza,每次一打開焗爐門都有陣香味飄出來🤤$98是午市定食的訂價,朋友都認為一般般,可能比較適合下酒,建議如不是飲酒可試其他小食😅Dirty $48 / Iced Caramel Latte $48雖然午市有跟餐附送的飲品,但我們都單點了兩杯特式咖啡。單價不太便宜,但份量都大大杯!🤩餐廳環境方面,雖然餐廳近馬路邊,但因為不是繁忙的馬路,不會有太多人或車輛途經,如果想和朋友聊天chill一chill絕對是好地方!👍🏼ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ 🅣🅘🅟🅢 午市價錢實惠,同一單品價錢比晚市平$20有多!

瑪嘉麗塔皇后
Dirty
雖然午市有跟餐附送的飲品,但我們都單點了兩杯特式咖啡。
單價不太便宜,但份量都大大杯!🤩

ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
🅣🅘🅟🅢 午市價錢實惠,同一單品價錢比晚市平$20有多!
2022-01-27
Type of Meal
Lunch
瑪嘉麗塔皇后
Dirty
Chapter ONE (大埔)大埔仁興街12號地舖餐廳位於大埔市中心附近,作為踩單車路過的中途站很不錯,裝修偏向土耳其風,有點像歐洲的酒窖。座位都是高櫈,還有吧枱位置。午市是一間Cafe,晚市是有情調的酒吧,還有一個品酒的區域。侍應廚師姐姐服務殷勤細心,一人處理店內大小事務。食品方面,午市和晚市的餐牌是相同的,只是價錢上會有分別,午市惠顧pizza或意粉,還會送贈汽水或標準咖啡一杯。牛油果大蝦薄餅 $98Pizza是即叫即焗的,時間控制得相當好,屬於薄脆型pizza,餅底上一層薄薄的茄醬,加上澎湃的芝士,配上牛油果及大蝦非常滋味。酥炸蒜香雞中翼$56~必食六大隻雞中翼,雞翼時間炸得相當剛好,非常香脆蒜味香濃,雞翼內部仍然保留充分的肉汁,配啤酒簡直一流。黑松露芝士焗薯條 $68 份量相當充足,除黑松露沙律醬外,芝士份量也相當多。Dirty $48 啡底濃郁堅果味,不錯不錯。Hot chocolate $36奶味香濃不會過甜,大杯又抵飲。*隨餐附送的奶啡決定外賣,侍應姐姐非常細心打咖啡和奶都分開放,而且奶還是熱的,也順便把吃不完的Pizza外帶。

Chapter ONE (大埔)

牛油果大蝦薄餅 $98

酥炸蒜香雞中翼$56~必食

黑松露芝士焗薯條 $68
份量相當充足,除黑松露沙律醬外,芝士份量也相當多。

Dirty $48
啡底濃郁堅果味,不錯不錯。

Hot chocolate $36
奶味香濃不會過甜,大杯又抵飲。

• 雞翼
  • 牛油果大蝦pizza
2022-01-24 90 views
幾出色的酒吧小食呢間位於大埔既特色酒巴裝修幾特別,幾令,有異國風情!入去睇下menu ,d小食同輕食都幾抵下,坐低試下。炸雞亦好香脆香口!香料好正,用利送啤酒一流呀!啖啖肉,食到停吾到口感。另一個小食黑松露薯條,d黑松露醬配埋新鮮炸出的薯條,好好味,用利送汽水都吾錯。仲叫左兩個意粉,一個蘑菇長通粉,一個肉醬意粉,肉醬意粉中規中矩,長通粉幾好食,份量又多。現場見仲有即整pizza,因為已經好飽啦,所以夠曬,下次先試。下次試吓約埋成班朋友利飲下酒先😂
幾出色的酒吧小食
下次試吓約埋成班朋友利飲下酒先😂
✨大埔新Cafe🍕抵食高質Pizza🥰✨————————————————————大埔有新餐廳!即刻衝去試😆😆裝修偏向土耳其風 拱門設計幾有feelcafe x bar 有酒飲又有咖啡飲☕️Lunch 食抵好多🥰80幾蚊大pizza 仲送飲品!感覺幾chill 💕大埔人一定要去下————————————————————🍕至尊辣肉腸 $82 (9/10)有open kitchen 睇住佢地即叫即焗!Lunch set 本來諗住係mini pizza點知都幾大個😳有八件 夠兩個人食Pizza 係薄批 都幾香脆🤤餡料超級多辣肉腸同芝士perfect match!! 咸香惹味車打芝士仲有拉絲效果🧀有車厘茄解膩🍅.🍗酥炸蒜香雞中翼 $56(8/10)熱辣辣即炸🤤入口酥脆香口入面既雞肉都係好滑 不過蒜香味唔算太突出如果可以瘋狂加蒜就正!.🍄磨菇汁肉丸 $52(5/10)呢個真係一般 肉丸焗完有啲乾 冇乜肉汁加上芝士擺耐左就更乾 唔係好夠汁😳.🍫iced hazelnut chocolate $38☕️iced mocha $48飲朱古力都有裝飾💕個心心好靚朱古力味都幾香濃🥰不過甜左啲——————————
✨大埔新Cafe🍕抵食高質Pizza🥰✨
大埔有新餐廳!即刻衝去試😆😆
裝修偏向土耳其風 拱門設計幾有feel
cafe x bar 有酒飲又有咖啡飲☕️
Lunch 食抵好多🥰80幾蚊大pizza 仲送飲品!
感覺幾chill 💕大埔人一定要去下
————————————————————
🍕至尊辣肉腸 $82 (9/10)
有open kitchen 睇住佢地即叫即焗!
Lunch set 本來諗住係mini pizza
點知都幾大個😳有八件 夠兩個人食
Pizza 係薄批 都幾香脆🤤餡料超級多
辣肉腸同芝士perfect match!! 咸香惹味
車打芝士仲有拉絲效果🧀有車厘茄解膩🍅
🍗酥炸蒜香雞中翼 $56(8/10)
熱辣辣即炸🤤入口酥脆香口
入面既雞肉都係好滑 不過蒜香味唔算太突出
如果可以瘋狂加蒜就正!
🍄磨菇汁肉丸 $52(5/10)
呢個真係一般 肉丸焗完有啲乾 冇乜肉汁
加上芝士擺耐左就更乾 唔係好夠汁😳
🍫iced hazelnut chocolate $38
☕️iced mocha $48
飲朱古力都有裝飾💕個心心好靚
朱古力味都幾香濃🥰不過甜左啲
————————————————————
📍 Chapter ONE (大埔)
大埔仁興街12號地舖
仲有10日就係農曆新年,今年又再一次冇得行年宵市場,提早喺大埔辦年貨,買完就喺鐵路博物館附近的一間Cafe ,嘆番個遲來的午餐,充充電💪三重芝士薄餅Pizza放滿三重芝士,車打芝士、水牛芝士、羊奶芝士,大份足料,加上香濃番茄醬,令人食指大動,睇住啲芝士一絲絲,似斷不斷的感覺,真係好冶癒😄令人興奮🥰配上薄脆餅底,每一口都好滿足😄生啤天未黑就飲啤酒?就咁睇同黑啤好似,其實係黑咖啡😎上層表面係泡沫,口感綿密,下層係加咗冰塊的黑咖啡。咖啡屬於清淡亦冇澀味👍,平時飲開咖啡要加奶的我,都覺得好飲,令我對黑咖啡有另一番新體會😄生啤上的泡沫可以停留30分鐘還沒消散👍

三重芝士薄餅

Pizza放滿三重芝士,車打芝士、水牛芝士、羊奶芝士,
配上薄脆餅底,每一口都好滿足😄

生啤

天未黑就飲啤酒?

就咁睇同黑啤好似,
其實係黑咖啡😎

上層表面係泡沫,口感綿密,下層係
加咗冰塊的黑咖啡。

生啤上的泡沫可以停留30分鐘還沒消散👍
至尊辣肉腸pizzaStaff特意推薦佢地店鋪既pizza,話好多客人大讚佢地pizza嘅芝士餡。我見到係即叫即整pizza🤤食之前staff提醒我哋可以因應個人口味加多啲芝士同埋可以焗脆身啲🤩🤩🤩不過我哋第一次食想食返佢最平身既口味同口感!Pizza底超薄脆,辣肉腸pizza 送上黎既時候好香,芝士仲可以拉絲,拉絲效果顯著而完全唔覺肥膩 ,食落既辣肉腸夠鹹香加埋醬料,好食啊😍酥炸蒜香雞中翼 最後一碟都係熱氣嘢🙉今日當係cheat day啦haha🥰呢個價錢竟然有6隻大大隻既炸雞翼,好平,岩岩炸起,夠哂香脆,而且入面仲夠Juicy😋鐘意食重蒜既朋友話蒜味可以再重啲~.黑松露芝士焗薯條好大盤薯條😂無錯又係芝士,好在份量無過火,點到即止沾吓芝士咁,好正🤪.Hot Hazelnut latte iced caramel latte 餐廳裝潢似bar,其實定性係cafe,咁緊係要試佢啲咖啡,兩杯都推薦大家飲☕️好飲喎幾香又唔太甜!

Hot Hazelnut latte
iced caramel latte
酥炸蒜香雞中翼
Hot Hazelnut latte & iced caramel latte
  • Hot Hazelnut latte
  • iced caramel latte
2021-12-28 133 views
咁岩行過見到新開左間Cafe,諗住入嚟食個Tea🥰啲裝修傾向土耳其風,幾有特色👍嘢飲我冇叫咖啡,叫左杯凍朱古力,估唔到幾有驚喜👍👍👍唔會太甜但又好香濃👏🏻👏🏻個pizza 仲誇張,成8/9吋大😱差啲食唔哂😢仲要勁多芝士🧀🧀🧀芝士控一定勁仲意👍味道方面幾有層次,酸酸味味嘅蕃茄味中和左芝士嘅膩👏🏻 balance得好好👍下次會叫埋朋友嚟試下佢其他嘢食😍D pizza 同小食都好似好吸引。另一樣就喺店員妹妹喺埋單果陣都有問反我地評價👏🏻認真對待每食客嘅意見👍希望可以keep 住
Ice  Chocolate
Margherita
2021-12-28
$100 (Tea)
Ice  Chocolate
Margherita