2023-07-13 25 views
呢間火鍋長期好多人,原來真係幾正。湯底幾有特式,而且醬料款式特別多。仲有水果任食。🥢養生羊肚菌竹絲雞燉湯$298有好香嘅菇類香氣,越煮越鮮甜。竹絲雞肉質好細嫩。🥢草原鮮毛肚$88/半份毛肚爽脆彈牙,撈少少辣調味料更好食。🥢蒙古羊肉片$78/半份油脂唔多,所以冇咩羶味。🥢彈牙牛筋丸$48/半份彈牙又多汁,肉味都幾濃。🥢乾貢菜$32香港比較少食到。爽脆好味,加辣粉食好正。🥢手打芝士墨魚丸$62/半份彈牙嘅墨魚丸中間有甜甜哋嘅芝士餡。🥢手工韭菜餃 $39/半份大隻飽滿,韭菜味幾濃,🥢鮮蝦雲吞$42/半份啖啖蝦肉好滿足,🥢紅糖糍粑$48煙煙韌韌,紅糖充足。📍成都老碼頭火鍋 (旺角)旺角塘尾道61號地舖

🥢養生羊肚菌竹絲雞燉湯$298
有好香嘅菇類香氣,越煮越鮮甜。竹絲雞肉質好細嫩。

🥢草原鮮毛肚$88/半份
毛肚爽脆彈牙,撈少少辣調味料更好食。

🥢蒙古羊肉片$78/半份
油脂唔多,所以冇咩羶味。

🥢彈牙牛筋丸$48/半份
彈牙又多汁,肉味都幾濃。

🥢乾貢菜$32
香港比較少食到。爽脆好味,加辣粉食好正。

🥢手打芝士墨魚丸$62/半份
彈牙嘅墨魚丸中間有甜甜哋嘅芝士餡。

🥢手工韭菜餃 $39/半份
大隻飽滿,韭菜味幾濃,

🥢鮮蝦雲吞$42/半份
啖啖蝦肉好滿足,

🥢紅糖糍粑$48
煙煙韌韌,紅糖充足。

📍成都老碼頭火鍋 (旺角)
旺角塘尾道61號地舖
成都老碼頭火鍋好幾次經過塘尾道也望多兩眼這個外觀異常突出的「皇宮」店名簡單直接交代成都火鍋記憶中吃過的就是很香的紅油那種有四川的麻辣風情雖辣但不嗆適合我這種不太能吃辣的人Google 一下原來來頭幾猛在中國曾被譽為「火鍋界老佛爺」腦補Karl Lagerfeld吃辣的畫面(laugh秒笑)總覺得內地人用詞有夠浮誇本人不賣這一套也就自己來會會個老佛爺嘞!最招牌的紅油鍋當日偏偏沒提供Gosh…… back to basic 來個港式豬骨煲雖知道深旺區好幾個豬骨鍋都是響噹噹也就當來和我心中的豬骨鍋來個暗評比結論是沒有很大塊骨頭的震撼感但味道有很多火腿與薑皮加持鍋底的肉味鮮香尚算過關至於配料,超級令人眼花撩亂一場來到就偏向點些特式的牛有本地手切、日本A4及澳洲牛 另外豬雞海鮮都有很多選題個人覺得反而是肉以外的配料更令人選擇困難還有很多成都與四川的特式小食重點推介我喜歡的 — 耗魚兒、豬面肉、牛頸脊、水蓮菜及蛋餃特別是🥟蛋!餃!令我回憶小時婆婆弄的豬肉碎蛋餅❤️還有另一個私心的加分位就是醬油區有free flow 的炸黃豆!That really light up the whole meal l
成都老碼頭火鍋
好幾次經過塘尾道
也望多兩眼這個外觀異常突出的「皇宮」
店名簡單直接交代
成都火鍋
記憶中吃過的就是很香的紅油那種
有四川的麻辣風情
雖辣但不嗆
適合我這種不太能吃辣的人

Google 一下
原來來頭幾猛
在中國曾被譽為「火鍋界老佛爺」
總覺得內地人用詞有夠浮誇
本人不賣這一套
也就自己來會會個老佛爺嘞!

最招牌的紅油鍋當日偏偏沒提供
Gosh…… back to basic 來個港式豬骨煲
雖知道深旺區好幾個豬骨鍋都是響噹噹
也就當來和我心中的豬骨鍋來個暗評比
結論是沒有很大塊骨頭的震撼感
但味道有很多火腿與薑皮加持
鍋底的肉味鮮香尚算過關

至於配料,超級令人眼花撩亂
一場來到就偏向點些特式的

牛有本地手切、日本A4及澳洲牛
另外豬雞海鮮都有很多選題
個人覺得反而是肉以外的配料更令人選擇困難
還有很多成都與四川的特式小食
重點推介我喜歡的
— 耗魚兒、豬面肉、牛頸脊、水蓮菜及蛋餃
特別是🥟蛋!餃!

令我回憶小時婆婆弄的豬肉碎蛋餅❤️
還有另一個私心的加分位
就是醬油區有free flow 的炸黃豆!
That really light up the whole meal laaa
Kinda personal 哈哈!

°澳洲雪花肥牛
°蛋餃
°台灣水蓮菜
°功夫萵筍
2023-07-07 36 views
🫶🏻呢間火鍋店以前去過幾次,主要食川式麻辣火鍋,今日經過口痕,諗住入去回味下、打個邊爐,但原來佢地依家主要做返適合港人口味既滋補湯底火鍋,要食麻辣火鍋的話就要叫鴛鴦鍋,一個人黎食就廢事叫個鴛鴦鍋啦~叫個養生湯底試下都無壞 🙃🙃大門氣派,內在環境裝修得古色古香,滿滿既宮廷風。餐廳有自助吧台拎醬料同水果,餐枱亦備有紙巾及水比客人自用,安排都不錯,最怕打邊爐又冇水又冇紙巾 🤪🧚🏻‍♀️ 宮庭藥膳湯 ( $ 138 )湯底點左宮庭藥膳湯,包有紅棗、杞子、人參條等等,開爐就傳來微甘既藥膳味,碌菜同牛肉都幾夾味,不顯咸、苦。🧚🏻‍♀️ 澳洲 雪花肥牛 ( $ 88 )油脂分佈均勻既雪花肥牛,滾完食肉質偏嫩帶甜 😋🧚🏻‍♀️ 老碼頭筷子牛肉 ( $ 88 )呈條狀既筷子牛肉,上面痴有芝麻粒,食落彈牙鮮甜。🧚🏻‍♀️ 彈牙牛筋丸 ( $ 48 )結實好戰口既牛筋丸,帶有濃郁既牛味 😜🧚🏻‍♀️ 鵪鶉蛋 ( $ 38 )半份都成十幾粒,滾後點醬食補 protein 一流 🥳🧚🏻‍♀️ 唐生菜 ( $29 )翠綠既唐生菜,爽脆好食!🧚🏻‍♀️ 黑皮雞樅菇 ( $ 45 )少見既一份菇菌,冰住上枱,其實係含多種氨基酸既
🫶🏻

🧚🏻‍♀️ 宮庭藥膳湯 ( $ 138 )

🧚🏻‍♀️ 澳洲 雪花肥牛 ( $ 88 )
油脂分佈均勻既雪花肥牛,滾完食肉質偏嫩帶甜 😋

🧚🏻‍♀️ 老碼頭筷子牛肉 ( $ 88 )
呈條狀既筷子牛肉,上面痴有芝麻粒,食落彈牙鮮甜。

🧚🏻‍♀️ 彈牙牛筋丸 ( $ 48 )
結實好戰口既牛筋丸,帶有濃郁既牛味 😜

🧚🏻‍♀️ 鵪鶉蛋 ( $ 38 )
半份都成十幾粒,滾後點醬食補 protein 一流 🥳

🧚🏻‍♀️ 唐生菜 ( $29 )
翠綠既唐生菜,爽脆好食!

🧚🏻‍♀️ 黑皮雞樅菇 ( $ 45 )
少見既一份菇菌,冰住上枱,其實係含多種氨基酸既養生真菌,煲完食都幾爽滑,入口好濃烈既菇香味,不顯腥臭

🧚🏻‍♀️ 順德魚腐 ( $ 38 )
最後點個魚腐黎頂肚,口感柔軟,甘甜美味 😋

🧚🏻‍♀️ 【即開】泰國椰青 ( $ 39 )
好少打邊爐有椰青可以飲,但呢間火鍋店竟然有!椰青 Size 幾大,椰水充足,清甜好飲 🤤

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

成都老碼頭火鍋 (旺角)
📍旺角塘尾道61號地舖

⏰ 星期一至日: 15:00-19:45

2023-07-06
$400 (Dinner)
2023-07-07 43 views
Spotted a two-storey Chinese palace-like restaurant at the junction of Tai Kok Tsui and Mong Kok. This place is called Cheng Du Old Pier, a famous hot pot chain serving up authentic Sichuan hot pot.🔥Chengdu Mala Soup🐔Fish Maw Chicken Soup🥢Lamb🥢Duck Intestines🥢Chinese Chive Dumpling🥢Winter Melon🥢Lotus Root🥢Bamboo FungusPicked devil spicy and the hotness was intense. Must-try for spicy food lovers! The bamboo fungus matched perfectly with the rich and creamy fish maw chicken soup, while the gamey

🔥Chengdu Mala Soup
🐔Fish Maw Chicken Soup

🥢Lamb
🥢Duck Intestines
🥢Chinese Chive Dumpling
🥢Winter Melon
🥢Lotus Root
🥢Bamboo Fungus

Picked devil spicy and the hotness was intense. Must-try for spicy food lovers! The bamboo fungus matched perfectly with the rich and creamy fish maw chicken soup, while the gamey lamb with mala soup was unbeatable.

Homemade dumplings were delicately made with a smooth wrapper. Duck intestines maintained its unique texture. Veggies came in huge portions, about 3x the portion of other restaurants.

+$28 for 2 hours all you can drink beer was simply awesome!
最近喺旺角發現咗一間又好味又環境唔錯嘅火鍋店-成都老碼頭火鍋!如果你鍾意四川風味火鍋同埋想試下啲獨特嘅火鍋配料,呢間係你唔可以錯過嘅選擇喔!.環境方面,成都老碼頭火鍋呢間店裝修得古色古香,地方寬敞,座位舒適。喺火鍋之餘,仲可以感受到濃厚嘅四川風情!.🌟另外,成都老碼頭火鍋仲有罐裝老碼頭香油同埋大樹菠蘿、西瓜等水果任食,而且仲有圍裙提供,真係非常貼心!.🍲湯底:宮庭藥膳湯用咗大量藥材熬成嘅湯底,飲完之後整個人都覺得暖暖嘅,熱量滿滿!.🥢日本 A4牛頸脊、極品鵝腸、舌尖上的牛舌、老友鬼鬼(墨魚滑)、西班牙黑毛豬腩肉、即炸響錢呢啲火鍋配料都好特別,有啲更加帶有四川風味,每款都值得一試!.🌱蔬菜類:唐生菜、手工西洋菜餃火鍋點可以少得蔬菜呢?呢兩款都非常爽口,手工西洋菜餃仲有5隻,份量十足!.🍹飲品:柚子青檸梳打呢款飲品酸酸甜甜,非常開胃,啱啱好搭配火鍋!
🍲湯底:宮庭藥膳湯
🌱蔬菜類:唐生菜、手工西洋菜餃
🍹飲品:柚子青檸梳打
呢款飲品酸酸甜甜,非常開胃,啱啱好搭配火鍋
日本 A4牛頸脊
極品鵝腸
舌尖上的牛舌
西班牙黑毛豬腩肉
老友鬼鬼(墨魚滑)
2023-07-04
Type of Meal
Dinner
日本 A4牛頸脊
極品鵝腸
舌尖上的牛舌
西班牙黑毛豬腩肉
老友鬼鬼(墨魚滑)
  • 日本A4牛頸脊
  • 即炸響鈴
今日同朋友約埋黎宜間裝修到好古色古香既火鍋店打邊爐,餐廳十分闊落。730pm前或930pm黎離座有折,係fb或微信打卡仲有野送,十分之抵。餐廳食品既選擇都幾多,可以選半份,就可以食多幾款唔同既野食喇。落單之後可以去選醬料,宜度仲有教點整油碟,仲有生果可以食。鮮淆豬骨湯底108宜度主打其實係成都火鍋,不過我同朋友都唔係好食得辣,就叫左d唔辣既湯底。豬骨湯底味道濃郁。舌尖上的牛舌 半68手切極品prime牛小排 半178黎到食火鍋梗係要食牛。我地食左餐廳既其中一款推薦菜色牛舌。落左辣油浸住,碌一碌食得,爽口之餘帶微微香辣既香氣。牛小排睇落就之靚,食落肥瘦均勻,肉質好軟稔,牛味濃郁,必食。西班牙黑毛豬腩肉 半86A級五花肉 半52豬腩肉肉質滑嫩又鬆軟,薄片既肉更易掛湯汁更惹味。蒙古羊肉片 半78肉質厚實,一d都唔“so”仲大大片。老友鬼鬼(墨魚滑) 半58宜度都有d特別既食品,好似宜款老友鬼鬼咁,用油炸鬼包住墨魚滑,煮熟之後吸滿湯汁,墨魚滑彈牙既質感加埋軟綿綿既油炸鬼,好特別既口感。即炸響鈴 48真係熱辣辣即炸,打邊爐必點。冰豆腐 26竟然咁大碟,用黎索哂湯汁再食十分美味。手工西洋菜餃 半3

鮮淆豬骨湯底108

舌尖上的牛舌 半68
手切極品prime牛小排 半178

西班牙黑毛豬腩肉 半86
A級五花肉 半52
豬腩肉肉質滑嫩又鬆軟,薄片既肉更易掛湯汁更惹味。

蒙古羊肉片 半78
肉質厚實,一d都唔“so”仲大大片。

老友鬼鬼(墨魚滑) 半58

即炸響鈴 48
真係熱辣辣即炸,打邊爐必點。

冰豆腐 26
竟然咁大碟,用黎索哂湯汁再食十分美味。

手工西洋菜餃 半39
粒粒餃都大大粒塞滿餡料,皮薄馅靚,啖啖菜香。

成都老碼頭火鍋
旺角塘尾道61號地舖

2023-07-02 30 views
今日同兩個朋友嚟到旺角附近嘅成都老碼頭打邊爐。 行過去嘅路上喺遠處已經見到非常搶眼嘅店舖裝修, 十足十去咗大陸古代咁樣。 由旺角地鐵站行過去大概十分鐘嘅路程。 因為又想打邊爐又需要清下腸胃🤭 所以決定唔嗌佢哋嘅招牌麻辣火鍋, 點咗佢哋嘅花膠雞湯火鍋! 親切嘅店員好快就捧上好大一盤嘅花膠雞湯見到就覺得夠老火好濃郁, 我同朋友忍唔住飲完一碗又一碗, 最尾飲淨半煲雞湯先至叫店員加湯打邊爐😅😅😅打邊爐我哋就嗌咗澳洲雪花肥牛, 餃子同一啲配菜。 牛肉雪花好靚味道都唔錯, 餃子唔識欣賞, 配菜都還算新鮮。 下次會再嚟飲雞湯 🤣🤣

打邊爐我哋就嗌咗澳洲雪花肥牛, 餃子同一啲配菜。

牛肉雪花好靚味道都唔錯, 餃子唔識欣賞, 配菜都還算新鮮。

下次會再嚟飲雞湯 🤣🤣
2023-06-30 29 views
成個裝潢都好古色古香,第一次食散嗌嘅打邊爐😳食材真系好新鮮,同埋擺盤都好靚🥳🥳湯底:辣鍋➕豬骨湯底辣鍋真系用牛油,筷子凍左會有牛油痴係上面配料🥢鴨血:第一次食圓柱形嘅鴨血,口感好嫩滑🥢千層肚:燙10秒就得,好爽口🥢蓮藕:好鮮甜🥢海帶:有少少沙,份量都算好多🥢紫薯寬粉:好特別嘅顏色,好快就熟,要快手夾起,好Q彈辣牛肉:好大一塊,同埋真系好辣,加川味調料啱啱好涼拌魚皮:好爽口黃喉:都係10秒食得,好大同好厚一塊,好嫩,因為太厚少左爽口嘅feel 紅糖糍粑:要趁熱食,覺得紅糖漿唔夠濃稠調料可以跟川式加芝麻調和油,可以降低食材溫度,易啲入口!!出面仲有生果可以食🥳🥳🥳🥳

湯底:辣鍋➕豬骨湯底
辣鍋真系用牛油,筷子凍左會有牛油痴係上面

配料
🥢鴨血:第一次食圓柱形嘅鴨血,口感好嫩滑
🥢千層肚:燙10秒就得,好爽口
🥢蓮藕:好鮮甜
🥢海帶:有少少沙,份量都算好多
🥢紫薯寬粉:好特別嘅顏色,好快就熟,要快手夾起,好Q彈
辣牛肉:好大一塊,同埋真系好辣,加川味調料啱啱好
涼拌魚皮:好爽口
紅糖糍粑:要趁熱食,覺得紅糖漿唔夠濃稠

2023-06-29 32 views
突然好想食麻辣就捉左媽咪同我去食火鍋, 醒起旺角的成都老碼頭火鍋好多人讚就到坊一下。大熱天時食火鍋都驚熱,但呢到一入入門口第一個感覺係爽爆, 因為冷氣好強勁, 絕對唔會熱住食火鍋, 我超喜歡呀!湯底方面我地點選了鴛鴦鍋,一邊係鮮淆豬骨湯 + 成都原味紅油麻辣湯 ,前者鍋內已加鮮冬菇片和京蔥夠哂清甜,後者麻辣夠香夠麻少少辣。食火鍋我就喜歡點選掛湯索味的食材 ⬇️⬇️⬇️✡️ 滑溜溜鴨血 ~ 喜歡佢滑溜的質感。✡️ 蒙古羊肉片 ~ 放入麻辣湯到滾幾下食好滋味。✡️ 千張 ~ 一片長長,掛兩款湯都咁好食。✡️ 鮮支竹 ~ 簡簡單單清清地。✡️ 萵筍條 ~ 好大條夠 爽口,但要等耐d 先有得食。✡️ 土豆條 ~ 又係好大舊🤣✡️ 台灣水蓮 ~ 呢到有水蓮拿拿聲即叫, 簡單兩下就食得,喜歡佢爽脆感。呢到入座收的醬料費已包括出面的醬料和水果的, 今日水果好正係蜜瓜,哈蜜瓜和百香果, 食火鍋咁濃味,之後食返d 清甜的水果掂呀! 小小 tips 百香果除就咁食,仲可以放入水到做百香果水仲解渴添。

火鍋我就喜歡點選掛湯索味的食材 ⬇️⬇️⬇️

✡️ 滑溜溜鴨血 ~ 喜歡佢滑溜的質感。
✡️ 蒙古羊肉片 ~ 放入麻辣湯到滾幾下食好滋味。
✡️ 千張 ~ 一片長長,掛兩款湯都咁好食。
✡️ 鮮支竹 ~ 簡簡單單清清地。
✡️ 萵筍條 ~ 好大條夠 爽口,但要等耐d 先有得食。
✡️ 土豆條 ~ 又係好大舊🤣

2023-06-28 39 views
門面古色古香,氣派不凡,今晚終於同朋友試咗,感覺十分正,性價比高👍🏻店內環境設計美侖美奐,好多打卡位,趁朋友未到,周圍影下相先☺️醬料擺放整齊,自己鍾意點混就點混,個人口味款款不同,都係一個好重要嘅程序🤣混好醬汁,加少少自家製老碼頭香油,好香好特別,一定要試吓👍🏻揀咗「特濃田園蕃茄鍋」真材實料,好香蕃茄味,我自己真係好Like😍好快送上火煱料,有齊新鮮手打各式丸類,餃子🥟,雲吞等等,真係好新鮮又美味😋當然唔少得主打靚牛啦,手切本地騸牯黃牛「牛頸脊」,每日限量,遲咗未必有得食,強烈推薦,真正嘅牛味,與別不同👍🏻👍🏻👍🏻嘆下啤酒,又飲又食,把酒談心,人生一大樂事,辛苦搵黎自在食,做人千听唔好克薄自己呀😎呢度環豐好,食材靚,而且服務好好,招呼周到,性價比高,真心好滿意☺️
2023-06-26 32 views
首先冇麻辣湯底唔一早講,Booking嘅時候唔出聲,去到入數之後先同你講一定要叫鴛鴦鍋先有麻辣湯底,仲要理直氣壯咁樣同我講話因為總公司供應資源短缺,所以冇重慶湯底,我想問冇麻辣湯底嚟呢度食托?仲要明明係你公司嘅安排問題點解要我加錢轉鴛鴦鍋?仲要個湯底鴛鴦鍋都算啦得一半嘅麻辣湯底都係淡茂茂無味,溝咁多湯水偷工減料到不得了。然後就係食物新鮮方面,個豬腦係極度唔新鮮,好似豆腐咁一夾就爛,從來都未試過食咁差嘅火鍋。全部都係虛有其表。仲要落完單過一排先同人講話冇毛肚,呢啲食重慶火鍋必備嘅配菜都冇,乜都冇就唔好學人開店啦。啲腰花又係臭嘅豬腦又係臭嘅,真係冇下次,食壞人都唔知點算!仲有塊地呀滑脫脫好似好耐冇拖地有層油喺度咁,差啲跣死我,人均400食啲咁嘅?$400我食到好多好嘢
2023-06-21
2023-06-26 24 views
上次同朋友食過一次覺得好吾錯😃咁岩係旺角行街就簡係要去再食多次喇,呢間火鍋店嘅裝飾都以傳統歷史為主⛩️個食物都係好有正宗嘅成都味道,同平時嘅火鍋店更有味道🍲呢次我地叫左個鮮淆豬骨湯底,入面係濃厚嘅豬骨湯🐖姜片,紅枣,火腿,冬菇🍄大葱,成個湯底都係雪白色,好靚,吾會驚太熱氣😁🌟雪花肥牛 $168d肥牛嘅紋理好靚🥓每塊好新鮮,又吾會好肥,加落火鍋🍲涮一涮超正,食落去又香又滑,啖啖肉咁,正😋🌟A級五花肉 $52塊塊肉都好大塊🐷雪花比較多,食落去好嫩,好有嚼口😋就算著耐左都係完全吾會柴🌟牛胸爽 $72呢個上次食完就愛上左🐂一碌就會好快熟,食落去好爽脆,好彈牙,食極都吾厭😍🌟極品鵝腸 $88個鵝腸洗得好乾淨,食落去好脆口吾會太煙韌,上面帶點雪花感覺係滑啲,吾會好鞋身😄🌟金針菇 $26呢個係邊爐必食嘅菜式之一,嗦曬啲湯汁真係食落去好爽口😄😄🌟冬菇 $26嗦曬啲湯汁,食落去真係好鮮甜🌟唐生菜 $29啲菜好新鮮,食完咁多肉簡係要食下菜清下腸胃喇😀🌟稻庭烏冬 $32煮完所有餸後再落去煮真係好正,食落去好彈牙,又可以醫肚👍🏻

🌟雪花肥牛 $168

🌟A級五花肉 $52

🌟牛胸爽 $72

🌟極品鵝腸 $88

🌟金針菇 $26
呢個係邊爐必食嘅菜式之一,嗦曬啲湯汁真係食落去好爽口😄😄

🌟冬菇 $26
嗦曬啲湯汁,食落去真係好鮮甜

🌟唐生菜 $29
啲菜好新鮮,食完咁多肉簡係要食下菜清下腸胃喇😀

🌟稻庭烏冬 $32
煮完所有餸後再落去煮真係好正,食落去好彈牙,又可以醫肚👍🏻
同朋友行完街想食火鍋 就去左呢間一直想食好耐既火鍋店 餐廳入面裝修好古色古香充滿中國宮庭風 被安排卡位 庭位闊落坐得舒服!自助醬料吧好多配料揀~最推介必加係佢個自家秘制香辣醬油!加落醬油真係好香,必加!紅油貢菜日本水晶帶子群邊好特別嘅名又係推介既特色小食 就揀左佢做前菜試下帶子群邊新鮮好爽脆 估唔到配中式既紅油涼拌做法又幾開胃 麻香海哲呢個都係口感更甚 好爽😋 打邊爐前食真係岩晒!宮庭藥膳火鍋湯底唔想食辣揀藥膳湯底就岩 藥材味偏濃 湯底係有𤉶過未加火鍋料前就已經一人飲左一碗👍 好飲!手切極品prime 牛小排肉質幼嫩 牛肉既雪花紋理都好靚 叫左半份都好大碟好多塊 手切到細細片一口食 好似一口牛咁 唔會比和牛差 有質感 推介要試!澳洲雪花肥牛呢個比想像中有驚喜 性價比高 牛肉味道比牛小排重啲鐘意肉味重既可以試~桂花蚌冰鎮住上 夠新鮮 滿滿爽口鮮甜感!手打黑松露牛肉丸牛丸彈牙 黑松露味濃 好香准山 娃娃菜蔬菜份量好大 擺到滿晒上碟兩個人食好夠 由頭食到尾都仲有剩重點係藥膳湯底淥菜食真係好好味入晒味 蔬菜更鮮甜!基於二人都食得太飽 想再點其他蔬菜都食唔落了😅下次再嚟!

被安排卡位 庭位闊落坐得舒服!

紅油貢菜日本水晶帶子群邊
好特別嘅名又係推介既特色小食 就揀左佢做前菜試下
帶子群邊新鮮好爽脆 估唔到配中式既紅油涼拌做法又幾開胃

麻香海哲
呢個都係口感更甚 好爽😋 打邊爐前食真係岩晒!

宮庭藥膳火鍋湯底
唔想食辣揀藥膳湯底就岩 藥材味偏濃 湯底係有𤉶過
未加火鍋料前就已經一人飲左一碗👍 好飲!

手切極品prime 牛小排

澳洲雪花肥牛
呢個比想像中有驚喜 性價比高 牛肉味道比牛小排重啲
鐘意肉味重既可以試~

桂花蚌
冰鎮住上 夠新鮮 滿滿爽口鮮甜感!

手打黑松露牛肉丸

重點係藥膳湯底淥菜食真係好好味

• 澳洲雪花肥牛
  • 極上prime牛小排
2023-06-23 17 views
呢間火鍋我間唔中都會去食 佢長期都做優惠唔同時段唔同折扣 最低68折好抵食同埋大部份火鍋料都可以叫半份咁就可以叫多幾款樣樣試少少叫左雙拼鍋底羊肚菌竹絲雞燉湯係每日限量之前宵夜時段去會賣晒 好彩今晚終於試到雙拼都有半隻竹絲雞 仲有好多羊肚菌 個湯勁好飲 另一邊就揀左香港風味麻辣湯冇招牌成都辣咁辣 就番香港人口味 但都幾香有幾款火鍋料係我去親都一定要食嘅高原雪花繡球菌必食推介 好爽甜 出面火鍋店未見過有咸蛋流沙魚蛋丸個流沙餡好好食好香 一定要叫菠菜墨魚滑好足料彈牙 加左菠菜汁勁綠色好打卡手切牛小排油花好靚 兩個人食半份都夠晒另外佢啲餃都唔錯 值得試下最後一定要狂食水果啦 因為係醬料費包埋Refill得勁快 水果都係新鮮有質素 夠晒甜人均三百幾嘅火鍋我覺得呢間都係唔錯嘅選擇
呢間火鍋我間唔中都會去食 佢長期都做優惠

另外佢啲餃都唔錯 值得試下

最後一定要狂食水果啦 因為係醬料費包埋
Refill得勁快 水果都係新鮮有質素 夠晒甜
人均三百幾嘅火鍋我覺得呢間都係唔錯嘅選擇

古色古香之《成都老碼頭火鍋》官廷式古色古香之《成都老碼頭火鍋》,餐廳裝修十分用心,精緻華麗,令人彷於宮中,餐廳位置亦非常顯眼,而且有兩屬,地方大很闊落,餐廳做7:30前或9:30後埋單有68折,非常抵食,FB同微信打咭有飲品送,食物種類多,某d食物可以半份或一份叫,咁樣可以試多d唔同食物,醬汁區選擇都好多,(焉鴦鍋)成都原味紅油麻辣湯+鮮淆豬骨湯:其實兩個人可以一個湯底都夠,除非食唔到辣,豬骨湯底夠濃,料好足,有京蔥、火腿、鮮冬菇、杞子,湯底飲得出無加味精,紅油麻辣湯揀左小辣,開頭食唔算好辣,但後勁先慢慢辣,食得好爽好過引,日本A4和牛牛頸脊 (半份):肉質嫩滑,油脂分佈均勻,色澤靚好粉嫩,牛味濃,好好食,澳洲雪花肥牛 (半份) :肉質軟嫩,肥瘦均稱,口感滑嫩,同樣牛味香,西班牙黑毛豬腩肉 (半份) :肉質細嫩,口感鬆軟,薄片切令肉片容易銷住湯汁,手打黑松露牛丸:口感十分彈牙,入口有黑松露香,鮮蝦脆皮腸:入口感覺似蝦滑,同樣口感彈牙,自家制韭菜餃(半份):大大粒脹卜卜,皮薄餡靚,好香韭菜味,台灣水蓮菜:口感爽,咬落” 索索” 聲,珊瑚蚌:新鮮,入口爽脆,千張:口感煙韌,入口有豆香,7:
古色古香之《成都老碼頭火鍋
(焉鴦鍋)成都原味紅油麻辣湯+鮮淆豬骨湯:
日本A4和牛牛頸脊 (半份):
肉質嫩滑,油脂分佈均勻,色澤靚好粉嫩,牛味濃,好好食,
澳洲雪花肥牛 (半份) :
肉質軟嫩,肥瘦均稱,口感滑嫩,同樣牛味香,
西班牙黑毛豬腩肉 (半份) :
肉質細嫩,口感鬆軟,薄片切令肉片容易銷住湯汁,
手打黑松露牛丸:口感十分彈牙,入口有黑松露香,
鮮蝦脆皮腸:入口感覺似蝦滑,同樣口感彈牙,
自家制韭菜餃(半份):大大粒脹卜卜,皮薄餡靚,好香韭菜味,
台灣水蓮菜:口感爽,咬落” 索索” 聲,
珊瑚蚌:新鮮,入口爽脆,
千張:口感煙韌,入口有豆香,
7:30pm埋單絕對抵食,整體食物質新鮮。
2023-06-10
Type of Meal