2024-01-17 610 views
今日去灣仔行街前食早餐,哩間話係1967年西環三寶,但問過西環大的朋友無聽過喲,唔知道係咪朋友無記憶定係改過名。去到係要行樓梯上一層,對面係大家樂,可能大家樂有d餐比較便宜,所以客人多d入去餐廳,裝修得幾舒服,行入最後一個卡位,原來後面仲有另一個部分裝修比較懷舊,但無乜人 秘製叉燒米粉餐($41)2分- 如果係想sell哩個係招牌,就真系非常差,又瘦有乾有鞋出爐餐包- 係細雞尾包,比屋邨3蚊一個差好遠。- 餐肉- 正常罐頭貨,煎得唔香炒蛋- 係滑蛋,但無蛋味。咖啡-聞同飲都無咖啡香味。沙爹牛肉米粉餐($41)2分- 沙爹唔香- 牛肉好鞋- 係隻蛋合格- 鴛鸯無茶味無咖啡味,好稀,其實比較酸。哩d質量可能係1967年係成功。

秘製叉燒米粉餐($41)2分

- 如果係想sell哩個係招牌,就真系非常差,又瘦有乾有鞋

出爐餐包

- 係細雞尾包,比屋邨3蚊一個差好遠。

餐肉

- 正常罐頭貨,煎得唔香

炒蛋

- 係滑蛋,但無蛋味。

咖啡

-聞同飲都無咖啡香味。

沙爹牛肉米粉餐($41)2分

- 沙爹唔香

- 牛肉好鞋

- 係隻蛋合格

- 鴛鸯無茶味無咖啡味,好稀,其實比較酸。

哩d質量可能係1967年係成功。

秘製叉燒米
沙爹牛肉米
鴛鴦
咖啡
2024-01-17
$41 (Breakfast)
今次同同事去咗公司附近食一間老字號茶餐廳,嚟到已經好多人,都預咗要搭枱,不過唔緊要. 😄🍽️🏢好耐冇食福字麵,味道唔錯,當然唔少得佢個菠蘿油,必叫. 🍜🍍🍞至於個牛坑腩就好似鞋咗啲. 🥩👟兩碟都大大碟幾抵食. 🍽️😋值得一讚嘅係佢有麵包嘅選擇,而且蓮蓉雞尾包係幾出名,仲叫多個吞拿魚包,食中午仲可以買埋第日早餐,一流. 🥐🐔🐟仲叫咗蛋撻同叉燒酥準備當下午茶,而家已經好少茶餐廳有麵包蛋撻嘅選擇,老字號果然夠全面. 🥚🥐🥮落單仲可以揀埋口味,算係貼心. 💁‍♂️❤️環境方面其實睇上去都幾新,而且服務員態度幾風趣. 🏞️👨‍🍳😄🛶鮮茄焗牛坑腩飯$76🛶秘製豬扒+腸仔福字麵(配 火腿奄列+熱狗/菠蘿油)可選麵底:福麵,奄列選配:火腿奄列 配 菠蘿油$66口味:爽D🛶凍檸茶$3🛶熱奶茶口味:多奶,轉煉奶,濃D🛶 2x港式蛋撻(曲奇餅底)$16🛶招牌蓮蓉餡雞尾包$10🛶 2x叉燒酥$16🛶吞拿魚包$11

至於個牛坑腩就好似鞋咗啲. 🥩👟

兩碟都大大碟幾抵食. 🍽️😋

落單仲可以揀埋口味,算係貼心. 💁‍♂️❤️

🛶鮮茄焗牛坑腩飯$76
口味:爽D

🛶凍檸茶$3
🛶熱奶茶
口味:多奶,轉煉奶,濃D

🛶 2x港式蛋撻(曲奇餅底)$16
🛶招牌蓮蓉餡雞尾包$10
🛶 2x叉燒酥$16
🛶吞拿魚包$11
2024-01-08
$100 (Lunch)
2023-12-17 266 views
下午茶雙麵包餐盛惠$36熱騰騰的蛋撻好灼口!拿起蓮蓉雞尾包,頓時驚訝它的沉甸甸! 咬下第一口,感受到麵包的實在,每一口都是綿密的感覺!蓮蓉餡份量好多,滿滿佔據麵包的中心! 濃稠的餡料包裹着味蕾,讓你充份感受蓮蓉的香味!吃過蓮蓉雞尾包,好滿足!奶茶帶有茶香回甘
下午茶雙麵包餐盛惠$36
熱騰騰的蛋撻好灼口!

吃過蓮蓉雞尾包,好滿足!

奶茶帶有茶香回甘
2023-12-08
$36 (Tea)
2023-12-17 375 views
以為是西環老店重開,特地跑到灣仔希望再次吃到它的經典蛋撻,怎知一看一吃那些麵食及菠蘿包,就知完全是兩回事,毫無關係,最後連加碼吃蛋撻的意欲都沒有了。如果一心為了老牌子來朝聖,又或希望再嚐老味道,那儘會失望。這是又一家新開的港式茶餐廳而已。一個超過半世紀的老牌子,就這樣給糟蹋了,令人惋惜!
。這是又一家新開的港式茶餐廳而已。
一個超過半世紀的老牌子,就這樣給糟蹋了,令人惋惜!
2023-12-13 228 views
做完運動,大概下午5點,見肚餓,在灣仔道走走。走到以前的瑞士冰室,現在改為祥香園,仍然是舊時香港冰室風格。祥香園裝修好有心思,頭頂有寫住蛋撻的燈箱。雖然有點嘈吵,但員工態度非常友善。價格方面不算便宜,但我還是選擇了正價的奄列餐,並且很快就上菜了。鰻魚奄列配丹麥多士和叉燒湯意粉,再加上一杯熱奶茶。整體上,食物的味道不錯,份量也很足夠。叉燒湯意粉的湯頭濃郁,不會太咸,也沒有大量的味精。意粉和叉燒也比一般常餐多。丹麥多士上面有一小片牛油,口感還不錯,不算特別鬆軟但也不會太硬。鰻魚奄列的份量比想像中大,裡面有很多鰻魚肉,但我個人不太喜歡過多的汁醬。奶茶的味道不錯,算是還可以。比較可惜的是,原來晚上6點就關門了,不提供晚市,無法悠閒地享受食物。

奶茶的味道不錯,算是還可以。

2023-12-08 190 views
要找一間香港老字號茶餐廳祥香園一定是我的首選多年來在西環製作地道又好吃的港式茶餐朋友到港旅遊,都會帶他們來現在灣仔重開了味道依然保持水準懷舊冰室當然要食港式茶餐✨沙嗲牛肉通粉 配 白汁雞皇奄列沙嗲味道濃郁,通粉好大碗好少冰室有啖啖肉的雞皇奄列.份量滿滿下次可以試下鰻魚奄列,應該都唔錯✨樽裝朱古力奶 也是我兒時的味道蛋撻同麵包,也是每天新鮮製造餡料豐富,比一般的更大個必食✨菠蘿紅豆包✨蓮蓉雞尾包✨港式蛋撻

要找一間香港老字號茶餐廳

祥香園一定是我的首選

多年來在西環製作地道又好吃的港式茶餐

朋友到港旅遊,都會帶他們來
現在灣仔重開了
味道依然保持水準

懷舊冰室當然要食港式茶餐

✨沙嗲牛肉通粉 配 白汁雞皇奄列
沙嗲味道濃郁,通粉好大碗
好少冰室有啖啖肉的雞皇奄列.份量滿滿
下次可以試下鰻魚奄列,應該都唔錯

✨樽裝朱古力奶 也是我兒時的味道

蛋撻同麵包,也是每天新鮮製造
餡料豐富,比一般的更大個

必食
✨菠蘿紅豆包
✨蓮蓉雞尾包
✨港式蛋撻
2023-12-08
Type of Meal
Lunch
2023-12-06 175 views
相信对港片熟悉的同学一定对香港特有的“茶餐厅”印象深刻,但大都没有亲身体验过。今日午市正好有时间,来湾仔的这家老字号“祥香园”茶餐厅试一试,正宗的“港片味道”! 作为一间始于1967年,有着接近60年历史的茶餐厅,从装修到口味,处处都是正宗的“老港味”~ ⭐1.瑞士鸡腿 鸡腿超级多汁,而且咸甜适中,比一般街边店的味道会正很多! ⭐2.薄切牛扒 现烤的牛排非常香!没有科技感!最关键的是,暖乎乎的,冬天吃起来特别舒服! ⭐3.香煎鸡扒 鸡扒也很有特点,主打一个鲜嫩多汁,而且吃起来一点都不会很硬,吃起来特别舒服! ⭐4.火腿奄列➕热狗 奄列是香港茶餐厅的一大特色,就是有点像纯鸡蛋做的鸡蛋卷,味道特别棒!热狗也很standard~ 整体而言,这家店味道相当棒,复古的卡座,港片味的装修,绝对物超所值!
⭐1.瑞士鸡腿
鸡腿超级多汁,而且咸甜适中,比一般街边店的味道会正很多!
⭐2.薄切牛扒
⭐3.香煎鸡扒
⭐4.火腿奄列➕热狗

2023-11-29 2930 views
秋高氣爽🍁,又係時候出動去行山啦⛰️,不過今日仲好曬,揀咗個多樹蔭嘅地方行🏝,就由灣仔峽道出發啦。出發之前先同閨蜜喺附近嘅祥香園食個早餐先🍴。 早餐款式多不勝數,我叫咗個豪華極品系列嘅早餐,雪菜肉絲米粉配美式熱狗同埋香煎火腿奄列,加杯熱檸蜜,相當滿足。雪菜肉絲米粉熱辣辣,湯底夠味,唔似得有啲茶餐廳個湯底好似滾水咁淡,米粉亦爽口。 美式熱狗超大個🌭,個包係烘過,誠意十足,香腸上有大量沙律醬,非常邪惡😈。 香煎火腿奄列漲卜卜,火腿絲份量夠多,蛋都算嫩滑,充滿牛油香味。 朋友揀咗歐陸風情早餐,香煎雞扒配炒滑蛋,茄汁豆,薯餅, 丹麥多士,同cafe 嘅all day breakfast 一樣,不過性價比就高好多。 聽聞祥香園喺西環屹立多年喺上年告別,最近先喺灣仔重開,必定要試埋呢度最馳名嘅蓮蓉雞尾包,新鮮出爐熱辣辣,個包拎起好有份量,感覺真材實料,蓮蓉餡亦夠多,甜度適中。另外再試埋個提子包都唔錯,同樣咁有份量。

2023-11-05
Type of Meal
Breakfast
2023-11-26 142 views
📍祥香園餐廳 - 灣仔又到左我每日都諗嘅問題啦😂灣仔lunch食咩好呢?無目的地咁行行下嚟到一間特式茶餐廳🤔門面開揚光猛又有好多食客等緊😋咁我都唔執輸等埋一份先!睇左陣menu等左一陣間就有位可以入去坐低等食啦😋男人的浪漫餐 - $72薄切牛扒+腸仔福字麵(配火腿奄列&菠蘿油)熱奶茶雖然叫做男人的浪漫😂但係女人食都一樣咁浪漫😋今日想食好啲加左6蚊轉公仔麵🍜識食就一定落麻油先夠香㗎嘛!麵質可以自己選擇👍🏻我揀左爽口食落都幾彈牙!薄切牛扒大大塊🐮火腿奄列好多火腿餡😋仲有腸仔作為午餐好豐富👍🏻最鐘意個新鮮出爐菠蘿油😋牛油係菠蘿包入面溶溶地!菠蘿包脆皮新鮮焗起脆口!再飲啖香滑奶茶🤤雖然好邪惡不真好正😈返工咁耐第一次行嚟呢邊😳估唔到呢頭都有好多餐廳食肆👍🏻下次再帶同事嚟試埋其他野食先!📍祥香園餐廳灣仔灣仔道128-150號明豐大廈1樓B號舖
📍祥香園餐廳 - 灣仔

男人的浪漫餐 - $72
薄切牛扒+腸仔福字麵(配火腿奄列&菠蘿油)
熱奶茶

📍祥香園餐廳
灣仔灣仔道128-150號明豐大廈1樓B號舖
3K
2023-11-26 115 views
晨早去了灣仔峽道行山,天氣晴朗,心情特別愉快。中午快到,行落灣仔搵食。大家都話想食冰室,茶餐廳之類,上綱找到了一間充滿懐舊氣色嘅茶餐廳多數係卡座位,非常舒服。火腿奄列做得不錯,有少許蛋漿流出,不會過老。薄切牛扒,腸仔辛辣麵嘩!塊牛扒大大件,超抵食。肉質軟腍。麵底可選淋身或爽口,揀了爽口的,果然有嚼口。菠蘿油勁邪惡,一大塊牛油夾在中間,面層菠蘿皮酥脆,麵包軟熟。奶茶味道夠香濃又滑溜,傳統口味,好飲。
晨早去了灣仔峽道行山,天氣晴朗,心情特別愉快。

火腿奄列做得不錯,有少許蛋漿流出,不會過老。

薄切牛扒,腸仔辛辣麵
嘩!塊牛扒大大件,超抵食。肉質軟腍。
麵底可選淋身或爽口,揀了爽口的,果然有嚼口。

奶茶味道夠香濃又滑溜,傳統口味,好飲。
2023-11-26
$80 (Lunch)
2023-11-20 107 views
以前住西環都冇乜人唔識祥香園,之後唔知咩事執咗,最近發現原來佢喺灣仔重新開張,即刻回味下兒時嘅味道。🥰餐廳當然比西環鋪的時候新淨好多,正常茶餐廳價錢,不過呢度特別少少係麵餐加錢除咗可以轉出前一丁,仲可以加$轉辛辣麵,我就叫咗辛辣麵,豬扒厚薄適中,唔會乾爭爭,但最驚喜都係有個超級大嘅熱狗,我要強調真係超級大,我終於明白個餐點解叫做男人的浪漫,因為食完之後真係一個大男人都會非常飽。另外叫咗個牛腩咖喱飯,牛腩炆得好琳,咖喱好香好重芝士味,我哋仲叫咗西環三寶,最特別嘅依然保留有蓮蓉餡嘅雞尾包,同埋新鮮出爐嘅叉燒酥,蓮蓉餡份量好多,我個人覺得偏甜,不過小朋友就非常鍾意,而叉燒酥見到新鮮出爐,外脆內軟,非常好味,今餐雖然係食茶餐廳,食返呢個懷舊嘅味道,我都覺得好滿足。

西環半世紀老店 🇭🇰 祥香園餐廳𝐂𝐡𝐞𝐮𝐧𝐠 𝐇𝐞𝐮𝐧𝐠 𝐓𝐞𝐚 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),在灣仔重開啦!! 曾被譽為港島區西環三寶之一,除了歷史悠久,食物質素當然有保證啦(≧▽≦)~ 茶餐廳重開不久,裝潢保留懷舊茶餐廳風格,打卡一流。餐廳延續舊店招牌,主打茶記美食及傳統港式麵包😍。作為懷舊控及麵包控,當然要去試試啦~ ☆ 濃香咖喱焗牛坑腩🍛$76 充滿咖喱香的牛坑腩飯,咖喱醬香濃又惹味。飯底煙靭乾爽,牛坑腩非常軟腍,不錯!!! ☆ 鮮油咸牛蕃茄炒蛋菠蘿包🍅$45 招牌菠蘿包,質素果然高!!! 曲奇般酥脆的菠蘿包皮,香甜又香甜,麵包鬆軟,炒蛋滑嫩,必吃!!! ☆ 漢堡扒芝士煎蛋菠蘿包🧀$45 另一款菠蘿包有西式元素,味道鹹香,也不錯哦~ ☆ 曲奇蛋撻🍳$8 曲奇蛋撻,皮脆餡嫩🥹。曲奇皮厚薄適中,蛋餡滑甜。 ☆ 叉燒酥🐽$8 叉燒酥酥化,叉燒餡帶甜,也好吃~ 下次要試試餐廳鎮店之寶,蓮蓉雞尾包😙,流口水啦~

作為懷舊控及麵包控,當然要去試試啦~

☆ 濃香咖喱焗牛坑腩🍛$76

☆ 鮮油咸牛蕃茄炒蛋菠蘿包🍅$45

☆ 漢堡扒芝士煎蛋菠蘿包🧀$45

另一款菠蘿包有西式元素,味道鹹香,也不錯哦~

☆ 曲奇蛋撻🍳$8

曲奇蛋撻,皮脆餡嫩🥹。曲奇皮厚薄適中,蛋餡滑甜。

☆ 叉燒酥🐽$8

2023-11-13
屹立系西環近半世紀既「西環三寶」之一的祥香茶餐廳終於系灣仔重開番喇🎊新店個名叫做《祥香園》;舊店招牌必食既蓮蓉雞尾包、蛋撻、菠蘿包、港式奶茶、香滑鴛鴦等終於可以系新店食得番喇🤣咁啱經過,等我都入去試吓睇吓呢間新店保唔保留到老店既水準先🤣我地食左:👉🏻✨雞扒腸福麵套餐🍜✨ $66全程電子落單夠哂方便👍🏻香煎雞扒夠哂厚實,油香十足;腸仔微微煎香,夠唒香口;福麵麵底仲可以自選爽d或淋身d,中意咩口感都得,夠哂貼心 ❤️火腿奄列配菠蘿包奄列蛋香濃郁,切落去仲有蛋汁滲出梨,正👍🏻招牌菠蘿包菠蘿包包皮上面既脆皮好夠脆,甜甜地好香牛油味👍🏻包芯軟綿綿👍🏻咬落去脆軟都有,好有口感👍🏻✨蛋撻✨X3 $24蛋撻牛油皮好鬆化,牛油味夠晒重,入面蛋漿夠晒滑溜又唔會太甜,好味😋✨臘味排骨籠仔飯✨$68一上枱就已經覺得荷香撲鼻,臘味有臘腸同臘肉,唔會太肥,油潤惹味!排骨肥瘦適中、份量頗多👍🏻飯底係蛋炒飯,炒飯索哂荷葉嘅香味,香到不得了👍🏻好快就清晒碟🍽️跟餐飲品:✨凍奶茶✨奶茶茶味香醇濃厚,茶味好出,夠哂絲滑,奶茶界既世-👍🏻✨龍鳳檸7✨所謂龍鳯檸7就即係咸檸加新鮮檸檬再加7喜汽水,味道鹹鹹甜甜,非常開胃🤣好快就比我

我地食左:👉🏻

✨雞扒腸福麵套餐🍜✨ $66

火腿奄列配菠蘿包

奄列蛋香濃郁,切落去仲有蛋汁滲出梨,正👍🏻
招牌菠蘿包

✨蛋撻✨X3 $24

✨臘味排骨籠仔飯✨$68

跟餐飲品:

✨凍奶茶✨

奶茶茶味香醇濃厚,茶味好出,夠哂絲滑,奶茶界既世-👍🏻

✨龍鳳檸7✨

所謂龍鳯檸7就即係咸檸加新鮮檸檬再加7喜汽水,味道鹹鹹甜甜,非常開胃🤣好快就比我秒晒😂

港式老餅同新派裝修風格呢個配搭幾得意👍🏻新店既食物、飲品亦都保持得到老店既水準👍🏻夠哂懷舊好食之餘仲要好扺🤣真係行過路過千祈唔好錯過🤣

☕️祥香園餐廳

📍灣仔灣仔道128-150號明豐大廈1樓B號舖

港鐵灣仔站 A3 出口,步行約5分鐘
  • 菠蘿包
2023-11-13 95 views
屹立香港50多年嘅「祥香園餐廳」結束咗堅尼地城舊店前🇭🇰估唔到新舖搬咗嚟灣仔😱即刻去食翻餐😜.拿破崙大蝦意粉🍝爽彈大蝦🦐加上彩椒絲🫑茄粒🍅菇菌🍄酸甜開胃,香濃茄汁味道😋.叉燒煎蛋飯🍚叉燒偏瘦🐖帶少少脂肪,普通豉油汁,加上雙煎太陽蛋🍳拌埋白飯食🥢好滿足🤤不過如果係蜜汁叉燒就更好🥺.咖央西多士🍞西多士內外滿佈蛋汁🥚金黃香脆,富有蛋味😆內裡有一層咖央醬😬糖漿同牛油都可以自行揀加唔加🍯🧈.美式熱狗🌭香腸好大條😍加上番茄🥗生菜🥬沙律醬🤍簡單滋味😛.熱檸樂加薑🔥不論檸檬🍋薑定可樂味道都好夠濃🫚冬天飲就啱晒☺️.樽裝朱奶🍫.熱奶茶(2杯)🫖茶味香濃順滑😌
美式熱狗🌭香腸好大條😍加上番茄🥗生菜🥬沙律醬🤍簡單滋味😛
樽裝朱奶🍫
熱奶茶(2杯)🫖茶味香濃順滑😌
2023-11-12 86 views
祥香園餐廳地址: 灣仔灣仔道128-150號明豐大廈1樓B號舖電話: =====================祥香園係西營盤好出名,佢的獨創蓮蓉雞尾包,在舊舖時好多心都專登去買架。雞尾包原是椰絲牛油白糖餡,佢就轉了用蓮蓉!舊舖無左仲以為會自始食唔到,新舖請返原麵包師博,食返同一個味個時舊舖好多年歷史欠維修,女朋友都厭棄個環境,灣仔新架店就舒服多了$69 扒餐,豬扒搭煎蛋(跟飯/意粉)蒜蓉汁大大碟好飽肚咖哩牛腩飯好多芝士 ,香濃咖哩汁好香好食,辣辣地滋味。個焗飯是炒底。奶茶配返包,見是真絲襪奶茶,茶香突出,見水吧來回拉幾之沖出茶底。個包真是好好食,留肚
祥香園餐廳
地址: 灣仔灣仔道128-150號明豐大廈1樓B號舖
電話:
=====================

$69 扒餐,豬扒搭煎蛋(
跟飯/意粉)蒜蓉汁大大碟好飽肚

個包真是好好食,留肚