2024-10-21 2774 views
呢間餐廳直到而家都仲係好多人食,朋友提早兩日訂,原本想食晚餐都book唔到,只book到星期六lunch。餐廳內在環境幾靚,佢仲有幾個榻榻米座位。lunch選擇唔多,揀左牛小排丼飯,lunch黎講都少貴。店員會介紹一下前菜同埋牛肉,突然覺得自己好似去左高級餐廳😎😎牛肉好粉嫩,牛味好夠,係幾唔錯但未到好驚喜。心之白抹茶拿鐵,抹茶味香濃,有粒大大既冰,天氣咁熱飲落好舒服同幾好飲。朋友呢杯冷泡茶要成$55😨😨黎到有d驚訝,唔建議大家叫😓😓😓豆腐芝士蛋糕-豆腐味突出、清清地唔會太甜宇治抹茶夾心卷蛋-味道好食,但未去到好特別。店員服務態度幾好👍
餐廳內在環境幾靚,佢仲有幾個榻榻米座位。

豆腐芝士蛋糕-豆腐味突出、清清地唔會太甜
宇治抹茶夾心卷蛋-味道好食,但未去到好特別。
店員服務態度幾好👍
🔹 明太子烤山藥 ($58)山藥質地脆口好似雪梨其他餐廳好少見到呢味菜 都幾新奇🔹 自釀醬油麴燒厚忉牛舌芯 ($128)被譽為全港最好食嘅牛舌我覺得好適合平時唔敢食牛舌嘅朋友仔佢唔係Sell重牛味 係嫩+爽脆嘅質感建議要點埋佢個山椒鹽 味道有啲似柚子鹽好清新🔹 清酒粕味噌燒A4和牛TATAKI(半熟) (半份$198)老實講 呢個真係唔識欣賞🥲好似叉燒+潤腸混合就咁食都好咸 無牛味🔹 二重奏廣島蠔炊飯 ($258)又係令人驚艷嘅一味菜廣島蠔有三隻 每隻都好肥美店主用牛肝菌加蠔做咗個醬本身個飯已經好重蠔+松露味中碎隻蠔撈飯更加昇華🔹 自家製Golden Rum焦糖忌廉芝士雞蛋布甸 ($48)文字已經形容唔到我對佢嘅愛如果大家喺日本有食過治一郎布甸佢嘅軟滑程度、濃厚蛋味都拍得住治一郎加上少少酒香 每啖入口即溶💯💯▫️餐廳規定每人要order一杯飲品 試咗兩杯無酒精飲品 偏細杯但都高質🔹 Homemade lemonade tonic ($48)🔹 青森縣五種品種新鮮蘋果汁 ($35)┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄
🔹 明太子烤山藥 ($58)
山藥質地脆口好似雪梨
其他餐廳好少見到呢味菜 都幾新奇
🔹 自釀醬油麴燒厚忉牛舌芯 ($128)
被譽為全港最好食嘅牛舌
我覺得好適合平時唔敢食牛舌嘅朋友仔
佢唔係Sell重牛味 係嫩+爽脆嘅質感
建議要點埋佢個山椒鹽 味道有啲似柚子鹽好清新
自釀醬油麴燒厚忉牛舌芯
老實講 呢個真係唔識欣賞🥲
好似叉燒+潤腸混合
就咁食都好咸 無牛味
🔹 二重奏廣島蠔炊飯 ($258)
又係令人驚艷嘅一味菜
廣島蠔有三隻 每隻都好肥美
店主用牛肝菌加蠔做咗個醬
本身個飯已經好重蠔+松露味
中碎隻蠔撈飯更加昇華
文字已經形容唔到我對佢嘅愛
如果大家喺日本有食過治一郎布甸
佢嘅軟滑程度、濃厚蛋味都拍得住治一郎
加上少少酒香 每啖入口即溶💯💯
自家製Golden Rum焦糖忌廉芝士雞蛋布甸
🔹 青森縣五種品種新鮮蘋果汁 ($35)
┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄
自釀醬油麴燒厚忉牛舌芯
自家製Golden Rum焦糖忌廉芝士雞蛋布甸
2024-10-08 2710 views
終於食到呢間既牛舌心,真係好好食,可以係話暫時食到最好食既!我地仲一次過叫左兩碟,超級滿足。我地另外仲叫左佢個柚子雞煲,味道就正正常常,最後會加飯煮成粥,但呢煲差唔多成$500,性價比就有啲低而且呢到叫人頭嘢飲,但嘢飲都係正常,無咩特別,整體黎講,我會想剩係叫牛舌心😂但啲職員都好好服務同態度都friendly,個vibe幾chill

2024-10-06 2406 views
帶著疲憊的身軀,下班後找到小酌一杯的地方的確是必須的。不管外面雨勢,在和風餐廳內詳談品嚐美食,是每星期必要的環節。 工作是為了生存,也不能忘記享受每一日。悄悄食堂 Chew Chew📍深水埗荔枝角道143號地下康和閣🐮醬油麴燒厚切牛舌芯 $128- 運用外面少有醬油麴處理,相比起鹽麴減少鹽味搶走肉質鮮味- 厚切爽口咀嚼質感🍊柚子鮮雞濃湯鍋 $448- 湯汁運用老雞熬製的濃湯,豐富骨膠原精華,配合柚子醬油雞湯頭啖湯汁濃而不膩。最後湯底店員會幫你做精華雞湯炊飯,飯粒粒粒包含着湯汁,十分滿足。(炊飯會略為膩口,配合燒酒中和就非常合適)🐟西京燒銀鱈魚 $138🍺IPA啤酒硊醬炸雞 配蜜糖芥末醬 $88🪵土佐木棉豆腐 $68
工作是為了生存,也不能忘記享受每一日。

悄悄食堂 Chew Chew
📍深水埗荔枝角道143號地下康和閣

🐮醬油麴燒厚切牛舌芯 $128
- 運用外面少有醬油麴處理,相比起鹽麴減少鹽味搶走肉質鮮味
- 厚切爽口咀嚼質感

西京燒銀鱈魚
IPA啤酒硊醬炸雞 配蜜糖芥末醬
土佐木棉豆腐
2024-09-24 3822 views
好耐無幫襯過悄悄食堂啦😙對上個次記得體驗無錯,所以今日book咗一點黎再享用午餐。可惜黎到原來午餐無牛舌,本身一心係想食黎食牛舌㗎ma🥹🥹唯有下次晚餐時間黎啦我哋叫咗個醬漬蘭王蛋 鹽麴燒牛小排丼飯 ($188)個名真係改得好長,等嘅時間都長😂等咗20分鐘到,先有得食,但係!食咗一啖我覺得等待係值得嘅🥺牛香味嘅油脂係口入面爆開,飯底有啲醬汁,加埋飯真係好開胃呀😍不過醬汁太多啦!搞到個飯好鹹,如果可以比少一半醬汁嘅就完美啦🤩💛羅勒雞腿馬薩拉($138)問咗職員先知原來馬薩拉就係咖哩雞飯🍛🤣啲餐名真係無職員講解唔次好明,雞皮有啲位煎得燶咗,咖哩係甜甜哋嘅醬汁,個人覺得呢個飯不過不失啦🫣總結黎講,大推牛小排丼飯😙食得出悄悄食堂嘅食材都好新鮮,雖然價錢真係貴,但耐唔耐黎食一次真係大滿足的🫶🏻

我哋叫咗個醬漬蘭王蛋 鹽麴燒牛小排丼飯 ($188)

羅勒雞腿馬薩拉($138)

eo/ao q: what is my favourite cartoon? Duffybear112 俏俏食堂價錢💲: $128/ $88/ $128/ $98/ $78/ $48/ 64/ $64好味程度😋: 4.5/5服務🍴: 4/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 3.3/5回頭率😚: 4.3/5-悄悄食堂終於有時間去試試。想食得記得早幾日book位啦!因為長期都好full!夜晚做居酒屋咁,有d菜式建議要預留。日頭就做日式定食。晚市氣氛幾好,木系風的裝潢有榻榻米位、bar枱位等。坐bar枱可以見到員工好齊心咁準備餐點出餐,唔錯👍🏻除左餐牌上的餐點,仲會有期間限定的特別菜式。-✅✅✅白釀醬油麴燒厚切牛舌芯。牛舌界的天花板🥰秋嵐的我就仲未食過,但呢個肯定係人生中食過最嫩的牛舌芯😳有厚度,切到四四方方一條方便入口。用小小醬油麴調味,外皮燒到小小焦香。入面的粉色,同軟嫩程度絕對令人驚艷😛Q彈又爽,愈嚼愈香,牛脂味滲出來,好食到升天了🥲-✅✅Whisky名古屋脆雞翼。超好食的雞翼!大隻入味,個皮好脆,好多芝麻好香口😎小小蒜香醬油味。-✅✅椰子山椒沙白。沙白好新鮮,隻隻都唔會太細,同埋全部都有肉

俏俏食堂
好味程度😋: 4.5/5
服務🍴: 4/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 3.3/5
回頭率😚: 4.3/5

✅✅椰子山椒沙白。沙白好新鮮,隻隻都唔會太細,同埋全部都有肉!個湯底係椰清水煮,加埋啲貝殼類的鮮味,可以飲晒成碗,真係好鮮甜🤍🥹

✅芥末山藥泥醬油漬三文魚拌飯。撈勻山藥泥的白飯好🇯🇵style,滑滑的好容易入口。有好多京蔥+蔥惹味d,加埋wasabi同肥妹的三文魚,係清爽之選☺️

✅Iron buddha saint honore. 呢個係badmood出品,幾個小puff塔,每粒puff的焦糖皮略嫌有啲厚😳puff塔連底的酥皮可以更酥脆。不過好食的係鐵觀音cream幾重鐵觀音味,質地都幼滑。
✅✅Homemade egg pudding.焦糖布丁除左蛋香,仲有啲cream cheese味。質地比較厚實,唔係動L個啲。入口似慕斯,creamy順滑。焦糖味苦澀中唔過甜,都係一個唔錯的布丁🍮

✅✅晴王青提包種果茶。有啖啖清新的晴王香氣,個陣獨特的淡雅清香係晴王先有🤓加小小蜜糖漬提味,同包種茶都有氣,好清新☺️
✅日本蜜柑soda。蜜柑好天然,唔會太酸/甜,味道啱啱好,同幾濃味😌
食一次人均都要$300up,但真係好好食,每樣嘢都有心機做,鹹食都好滿意😋下次一定要來試試d酒同其他菜式,再反食牛舌雞翼🤤

2024-09-10 4227 views
好好彩坐到好日式既位,其實夜晚真係幾有feel💛———自釀醬油麴燒厚切牛舌 ($138)一定會因為牛舌芯而再去!真係一試難忘!點解可以煎得咁靚,又唔會韌,又香!2個人食岩岩好🤤坐到側邊比較日式既位影相特別有feel💛———柚子鮮雞濃湯鍋 ($448), 需要提前預訂好好彩我哋無預訂都叫到👍🏼都有半隻雞份量,我哋2個已經食得好飽,仲有d菜同丸重點係個湯好鮮味😋食完記得淨返1/5湯比職員幫你拎入去煮炊飯已經好飽,但因為好好味,吸晒d湯汁🤤🤤所以食晒🤣Heroes既啤酒都好正幾岩女仔飲,唔會好重啤酒味,帶d花香好易飲👍🏼
好好彩坐到好日式既位,其實夜晚真係幾有feel💛
———
自釀醬油麴燒厚切牛舌 ($138)
一定會因為牛舌芯而再去!
真係一試難忘!
點解可以煎得咁靚,又唔會韌,又香!
2個人食岩岩好🤤

好好彩我哋無預訂都叫到👍🏼
都有半隻雞份量,我哋2個已經食得好飽,仲有d菜同丸
重點係個湯好鮮味😋

食完記得淨返1/5湯比職員幫你拎入去煮炊飯
已經好飽,但因為好好味,吸晒d湯汁🤤🤤所以食晒🤣

Heroes既啤酒都好正
幾岩女仔飲,唔會好重啤酒味,帶d花香好易飲👍🏼
2024-09-10
牛舌芯
2024-09-02 4066 views
悄悄食堂一直都係我好鍾意既居酒屋小店。今次再度造訪同樣冇令人失望😚❣️厚切牛舌芯必食既厚切牛舌真係好好食,賣相好靚非常打卡able,口感爽嫩,帶有淡淡醃製過既醬油香味,點小小海鹽已經好好食。❣️燒A4和牛Tataki味增調味既燒和牛,調味啱啱好,好食🤤但份量偏小所以性價比不高❣️啤酒脆漿炸雞炸雞好juicy,大大塊熱辣辣🔥而且真係有陣啤酒香味好特別🤣❣️二重奏廣島蠔炊飯勁好食😭面頭有大大隻廣島蠔,煎到有陣薄薄脆皮之後再用醬汁煮,層脆皮嗦曬啲汁,好入味,裡面又唔會太熟,而且蠔味鮮甜!炊飯就係用牛肝菌蠔醬煮既🥹❣️自家製焦糖忌廉芝士雞蛋布丁同以往食開既雞蛋布丁唔一樣,呢個係紮實濃厚既cream cheese口感🫶🏻甜度適中,芝士同焦糖好夾🥰同人share啱啱好,獨食會太漏🤣

❣️厚切牛舌芯

❣️燒A4和牛Tataki

❣️啤酒脆漿炸雞

❣️二重奏廣島蠔炊飯

❣️自家製焦糖忌廉芝士雞蛋布丁
太子嘅俏俏食堂,真係令人眼前一亮!🤩 呢間餐廳主打創意日式料理,將傳統日式菜式加入新元素,令人耳目一新。✨✨✨ 今次同朋友去試咗幾款招牌菜,每款都令人驚艷!🤤首先要試嘅係柚子鮮雞濃場鍋,雞肉鮮嫩多汁,😋 柚子嘅清香中和咗湯底嘅濃郁,令味道更顯層次。🍲 醬油麴牛舌芯,牛舌芯口感爽脆,醬油麴嘅香氣滲透到牛舌芯嘅每一寸,令人回味無窮。👅 悄悄關東煮,關東煮嘅湯底非常鮮甜,而且食材新鮮,每款都充滿特色,例如蘿蔔、豆腐、魚蛋等等,令人食唔停口。🍢明太子魚鬆茶漬飯,茶漬飯嘅湯底非常清香,明太子魚鬆嘅鹹香與茶漬飯嘅清香互相融合,令人食得津津有味。🍚 椰子山淑沙白,椰子嘅香氣十足,沙白鮮甜,配埋一齊,甜而不膩,令人回味無窮。🥥 忌廉芝士吞拿魚三文魚酒盜,三文魚同吞拿魚嘅鮮味,配上忌廉芝士嘅香濃,真係令人食到停唔到口。🐟 威士忌名古屋脆雞翼,雞翼外皮香脆,肉質鮮嫩,威士忌嘅香氣滲透到雞翼嘅每一寸,令人食到停唔到口。🍗飲品方面,草莓輕乳酸梳打,酸酸甜甜,非常解渴。🍓 熱情果蜜糖漬鐵觀音,鐵觀音嘅香氣濃郁,熱情果嘅酸甜令茶味更顯層次。🍹 鳯梨味噌椰子梳打,鳯梨嘅香甜配上味噌嘅鹹香,再加上椰子嘅清香,真係令人

飲品方面,草莓輕乳酸梳打,酸酸甜甜,非常解渴。🍓 熱情果蜜糖漬鐵觀音,鐵觀音嘅香氣濃郁,熱情果嘅酸甜令茶味更顯層次。🍹 鳯梨味噌椰子梳打,鳯梨嘅香甜配上味噌嘅鹹香,再加上椰子嘅清香,真係令人回味無窮。🍍

整體嚟講,俏俏食堂嘅食物真係非常出色,食材新鮮,而且充滿創意,價錢亦都合理,絕對值得推薦!👍🏼
Other Info. : 人均$500, 不便宜的一餐
2024-08-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-08-15 6549 views
好耐之前同老公嚟過一次,一直心心念念呢間小店,今日終於再嚟啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)呢個係明太子烤山藥,日本山藥上面鋪上新鮮嘅明太子,再用火槍烤過,好香好撘。椰子山椒沙白,沙白十分肥美,又入味,有淡淡嘅清酒香。呢個係必食🉐🉐🉐 醬酒麴燒厚切牛舌芯,燒得又香又嫩。幽庵燒本灣懵仔魚,好好味,用柚子醬油醃同燒,燒得恰到好處,連魚皮都好好味😋值得一試!廣島蠔炊飯🦪呢個好!好!好!好!味!日本米十分飽滿,牛肝菌醬同脹卜卜嘅蠔!撈埋真係好好食٩(๑❛ᴗ❛๑)۶另外仲叫兩杯野飲,都好好味架!! 係店員推介!不過對唔住店員,我忘記咗係咩名(´・_・`)兩杯都係比較清新路線嘅,下面個杯係係有少少番茄🍅味。整餐飯嘅Dining Experience都好好,店員態度親切有禮,亦都好詳盡咁為我哋介紹食物同推介野飲。呢間餐廳絕對值得大家嚟試下(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

椰子山椒沙白,沙白十分肥美,又入味,有淡淡嘅清酒香。

呢個係必食🉐🉐🉐 醬酒麴燒厚切牛舌芯,燒得又香又嫩。

呢間餐廳絕對值得大家嚟試下(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
2024-08-09
$550 (Dinner)
食呢間餐廳記得一定要book咗位先,避免摸門釘。店員會提前打電話嚟問食物需要留定先,確保嚟到嘅時候一定有得食👍🏻今次嗌左關東煮、忌廉芝士三文魚吞拿魚酒盗、自釀醬油麴燒厚切牛舌芯、醬油吞拿赤身高湯炊飯同埋兩杯無酒精飲品🥃悄悄關東煮🍢($88)關東煮入面有大根、竹輪、魚餅、厚揚,份量都幾少吓,不過味道的確出色,湯底用咗蝦同魚仔去煮,清甜好好飲,關東煮嘅料都好入味,大根好甜無根,配埋個柚子味嘅醬嚟食,更加昇華咗個味道。忌廉芝士三文魚吞拿魚酒盗($98)麵包烘得好脆,唔會有中間放左食物而腍地嘅情況,配埋凍凍地嘅三文魚同忌廉芝士🧀,成件事好清新好夾。自釀醬油麴燒厚切牛舌芯($128)今次係為咗呢個牛舌芯而嚟,的確冇令人失望,牛舌腍得嚟又爽口,好出色,唯一係有條筋位會靭,如果無埋係筋就真係好正啦😋醬油吞拿赤身高湯炊飯($248)個飯嚟到會建議你即刻撈埋佢,用飯嘅餘溫整熟啲醬油吞拿赤身,個飯鹹鹹香香,少少黏黏地。喺吞拿魚啱啱好半生熟嘅時候係最好食,添第二輪飯嘅時吞拿魚變咗全熟就爭少少,魚嘅質地會變嚡咗。佢哋嘅飲品都無hea你,配搭好特別,而且係出期地好飲,有機會都想試吓佢哋其他特別嘅飲品配搭🍹今次叫

悄悄關東煮🍢($88)

忌廉芝士三文魚吞拿魚酒盗($98)

自釀醬油麴燒厚切牛舌芯($128)

醬油吞拿赤身高湯炊飯($248)

今次叫嘅食物無一樣嘢係唔好食嘅,連飲品都出色,非常驚喜,見佢個lunch Menu都好吸引,下次會嚟試😋

2024-08-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 招牌Homemade lemonade
2024-08-08 4844 views
居酒屋裝修簡約舒服,座位唔多,記得要預先訂位!食物選擇唔算好多,但係每樣嘢都非常出色,唯一份量真係比較係,明白佢始終係居酒屋,主要都係飲酒同埋一d 送酒小菜,所以食物性價比唔算好高,同友人黎想當晚餐真係好難食得飽🫣/厚切牛舌芯 $128/牛舌芯真係必點食物!如果我再encore黎間餐廳肯定係因爲黎個牛舌芯🤣 牛舌顏色粉嫩,雖然好厚身,但係口感非常軟熟,一咬就開完全唔韌🥰 牛舌表面都燒到好香口!/IPA 啤酒脆漿炸雞 $88/啤酒炸雞外皮鬆脆,一d 都唔會覺得炸粉好厚!入面雞肉非常多汁,配搭蜜糖芥末醬一齊食味道更豐富🍺/醬油吞拿魚赤身高湯炊飯 $228/炊飯食落比較黏身,面頭舖滿吞拿魚,不過個人覺得有少少腥味,雖然已經醬油漬左🤨 一個飯大概分到3細碗左右,黎個價錢黎講唔算好抵食🫠/自家製golden rum焦糖雞蛋布丁 $48/布丁軟滑,蛋味濃郁,加上有rum 酒嘅焦糖醬,幾好食👍🏻/Homemade lemonade tonic $48/飲品方面,酒精飲品選擇都幾多,不過無酒精飲品就得好少選擇!試左杯lemonade 佢稱為偽gin & tonic😂 味道酸酸地,幾清新🍋整體黎講,食物

/厚切牛舌芯 $128/

/IPA 啤酒脆漿炸雞 $88/
IPA 啤酒脆漿炸雞

/醬油吞拿魚赤身高湯炊飯 $228/
醬油吞拿魚赤身高湯炊飯
醬油吞拿魚赤身高湯炊飯

/自家製golden rum焦糖雞蛋布丁 $48/
布丁軟滑,蛋味濃郁,加上有rum 酒嘅焦糖醬,幾好食👍🏻
自家製golden rum焦糖雞蛋布丁

/Homemade lemonade tonic $48/
Homemade lemonade tonic

整體黎講,食物質素唔錯,不過性價比唔算好高,牛舌芯真係值得一試!
IPA 啤酒脆漿炸雞
自家製golden rum焦糖雞蛋布丁
Homemade lemonade tonic
2024-07-31 5070 views
社交媒體網站見到有人推介而黎🙂‍↔️今次試咗晚市,睇吓有冇機會下次試埋午市嘅套餐定食🙆🏻‍♀️烤至微微焦香的和牛,不沾醬料原味第一啖食落去醬料味比較突出,到後面有啲和牛嘅油脂香味入口即溶第二件可以加啲山葵,莫名其妙有啲似食緊三文魚刺身🧐唔搭配伴碟入口就會越食越膩,炸蒜、芥末同蔥花大家都可以試吓。第一次食咁厚咁嫩滑嘅牛舌芯,頂級好食,試完原味,都覺得好surprise ,第二塊沾手磨山椒鹽,係唔同層次🤣應該係呢間店必食之一~烤至微微焦香的和牛,不沾醬料原味第一啖食落去醬料味比較突出,到後面有啲和牛嘅油脂香味入口即溶第二件可以加啲山葵,莫名其妙有啲似食緊三文魚刺身🧐唔搭配伴碟入口就會越食越膩,炸蒜、芥末同蔥花大家都可以試吓。
社交媒體網站見到有人推介而黎🙂‍↔️
今次試咗晚市,睇吓有冇機會下次試埋午市嘅套餐定食🙆🏻‍♀️
清酒粕味噌燒A4和牛tataki  (半份)
自釀醬油麴燒厚切牛舌芯

2024-07-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
清酒粕味噌燒A4和牛tataki  (半份)
自釀醬油麴燒厚切牛舌芯
2024-07-30 3278 views
🌻環境+食物優質日式Cafe🌻相信好多人為左午市B餐而到訪,試過一次已經覺得要再返黎食,今次係第二次再食,都Keep住水準!再叫左一個新岀既牛市A餐,上咗餐之後,店員介紹餐廳用特別嘅方法處理食材,十分欣賞餐廳對待食物嘅心機😍一直都好想試晚市嘅牛舌心,下次有機會一定會再嚟🌻
🌻環境+食物優質日式Cafe🌻

相信好多人為左午市B餐[醬油漬蘭王蛋&鹽麴牛小排丼飯]而到訪,試過一次已經覺得要再返黎食,今次係第二次再食,都Keep住水準!

再叫左一個新岀既牛市A餐[幽庵燒本灣懵仔魚],上咗餐之後,店員介紹餐廳用特別嘅方法處理食材,十分欣賞餐廳對待食物嘅心機😍

一直都好想試晚市嘅牛舌心,下次有機會一定會再嚟🌻

2024-07-13
走進「悄悄食堂」,彷彿穿越時光隧道,來到一個與世俗隔絕的小小空間。優雅簡約的裝潢,配以古色古香的擺設,無不透露出一股寧靜祥和的氛圍,讓人頓時放鬆下來,沉浸其中。這家餐廳的招牌菜式可說是應有盡有,令人目不暇給。首推的是醇厚細嫩的「厚切牛舌芯」,入口即化的口感,配上餐廳特製的醬汁,令人難忘。另一道不容錯過的是「吞拿魚炊飯」,飽滿的吞拿魚塊鋪在香噴噴的炊飯上,融合出絕妙的層次感。而備受矚目的「和牛tataki」更是精心製作,細膩的肉質配上微微煎焦的外皮,散發出迷人的香氣。除左這些經典菜色,餐廳的「椰子山椒沙白」和「炸舞茸」也同樣出色。前者以椰子奶與山椒調製而成,清新爽口,後者酥脆可口,可謂大開眼界。無論是色香味俱全的菜品,還是用心營造的舒適環境,「悄悄食堂」無疑是一處值得細細品味的用餐好去處。這裡的每一道菜品都散發著主廚的匠心,令人回味無窮。置身其中,彷彿與塵囂世界隔絕,享受片刻的靜謐,實在是一種難得的美好體驗。我衷心推薦各位來到「悄悄食堂」,一探究竟,感受這裡獨特的魅力。

和牛tataki
吞拿魚炊飯