2019-06-02 103 views
難得放工chill一chill, 係附近唱完外幣就計劃下旅行大計。見到日本殿堂級甜品店 ,一心想食蛋糕而來,適逢星期五又月尾又近放工時間,蛋糕已被搶購一空,作為葡撻迷既朋友見到有新鮮出爐既葡撻就轉戰葡撻再加杯花茶 ,咁就坐左一個鐘。店內播住舒適既輕音樂,店員都很友善年輕,座位很有家既感覺。葡撻皮脆,蛋味重 ,食落不膩。窩夫,cream很重牛奶味 很結實,食完有幸福既感覺。蝶豆花水蜜桃花茶杯係圖形底,很精美,茶煲有蠟燭加熱 ,加個漏斗計時,文青feel. 味道微酸略甜。

店內播住舒適既輕音樂,店員都很友善年輕,座位很有家既感覺。

葡撻皮脆,蛋味重 ,食落不膩。

窩夫,cream很重牛奶味 很結實,食完有幸福既感覺。

蝶豆花水蜜桃花茶
喺中環返工無意中經過呢一間新開嘅cafe,咁啱啱啱3:00經過,佢哋有一個下午茶優惠,這要影低個蛋糕相,就送一杯latte🤩對於我鍾意食🤤甜點同打卡呢度真係好推介,由於新開店其實人唔多,和朋友兩個人靜靜地飲下咖啡食件cake傾計係一個十分之好嘅地方💫👍🏻蛋糕方面超級推介佢嘅cheese cake!鬆軟得來又有濃郁的芝士味😋😋😋😋

2019-05-25 615 views
在中環不想吃heavy的西式蛋糕,可以試試來自名古屋的Chez Shibata,這裡的甜點賣相精緻,價格走親民路線,所以今天的下午茶就來了。Tea menu用明治4.3 Deluxe Milk冲咖啡!優惠停不了!環境蠻日式的,打咭一流。小紅帽櫻桃酒朱克力蛋糕 ($42)是香港限定,外型如載着一頂小紅帽一樣別緻的Chaperon Rouge,圓形的朱古力球包住很多層layers,有不同濃度的chocolate mousse和海綿蛋糕,混合cherry 果肉、櫻桃酒和raspberry jam,味道非常搭,酸甜味balance得好好。十層西尾抹茶蛋糕 ($39),宇治抹茶食很多次了,西尾抹茶多了種茶鮮味,十層的layers面有crumble脆脆,layers由抹茶海綿蛋糕、抹茶啫喱、朱古力醬組成,每一口都是抹茶味,口感濕潤,不過,味道相對平常的抹茶蛋糕甜了一點。冰鮮奶咖啡 (套餐加$20)看似白白的,不是很濃的樣子,以為奶味會很重,其實味道香濃,口感也順滑,蠻不錯的。

Tea menu

用明治4.3 Deluxe Milk冲咖啡!

優惠停不了!

環境蠻日式的,打咭一流。

$50 (Tea)
  • ChaperonRouge
是日去中環大會堂睇樂團後行左陣,去左呢間野甜品大師 Takeshi Shibata 既甜品店chez shibata 🍰。上次去日本食過原來香港都有了…..甜品賣相靚而且價錢好親民喎原來💕😋仲有set叫,坐位舒適,3-4人還可以揀靚靚疏化位坐呢!👍🏻 同朋友就Order左個Combo Order 蛋糕🍰🧁+HKD18 有柸 Latte可以坐下來慢慢品嚐下!花多眼亂好多款式選擇喔,最後揀左signature, Latte 又夠滑,價錢仲咁抵,值得一贊呢!一定要再encore丫!🔸野莓紅絲絨心形🧡蛋糕 (HKD 36) 紅絲絨外層甜甜的,包菓著一層忌廉還有野莓果凍,口感豐富!😋個人特別喜愛這個餅底夾著果仁碎好香 💕好味🍴仲有甜甜新鮮野莓!🔸北海道忌廉半熟芝士蛋糕 (HKD 32) 芝士味濃,半熟咬落軟綿綿加埋個北海道CREAM好好味👍🏻一點也不膩而且同餅底好夾😋

2019-05-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
  • 半熟芝士蛋糕
  • 野莓紅絲絨心形蛋糕
2019-05-21 42 views
日本知名頂級甜品大師柴田武先生主理既Chez Shibata(柴田西點)喺中環士丹利街開左分店~中午時段人頭湧湧十分受歡迎,筆者今天亦襯放飯時間來潮聖。看著放滿甜品的甜品櫃實在令人心大心細,最後在職員的介紹下點選了兩款:《小紅帽 - 櫻桃酒朱古力蛋糕 $42 》此款是香港限定ITEM,連日本也不能吃到,值得一試。小紅帽是一片朱古力,外層被朱古力醬包著,內裡有海綿蛋糕、廉和野莓果醬,整體比較膩,適合朱古力控。《野莓心形蛋糕 $36》此款是日本招牌ITEM,一直是Chez Shibata高銷量的蛋糕。心型賣相得女士歡心,紅色絨毛外層包住忌廉和野莓果醬,甜度低令人受落。惠顧任何食物加$18就可以換購咖啡(熱)(凍咖啡 $20、花茶$32)。我就點了一杯熱Cappuccino。咖啡大杯,如果有空可以慢享就好了。
日本知名頂級甜品大師柴田武先生主理既

中午時段人頭湧湧十分受歡迎,筆者今天亦襯放飯時間來潮聖。

看著放滿甜品甜品櫃實在令人心大心細,最後在職員的介紹下點選了兩款:

《小紅帽 - 櫻桃酒朱古力蛋糕 $42 》

《野莓心形蛋糕 $36》

2019-05-04
$100 (Lunch)
2019-05-20 60 views
個人真係好鍾意食日本既蛋糕🍰柔軟細膩既北海道忌廉加上超容鬆軟既海綿蛋糕,真係冇得頂🤤果日行街既時候發現原來登山電梯附近新開左間日本甜品店❤️全部蛋糕都只是三十幾就可以成交,仲要有靚靚既地方坐低慢慢食☺️😍🍰半熟芝士蛋糕$32蛋糕係軟綿綿既質地,同平常既芝士蛋糕好唔同,而且食完唔會膩,超正呀🍰草莓忌廉蛋糕$39這個蛋糕所用的忌廉,質地幼滑得黎奶香味又好重!配上軟綿綿又濕潤既雪紡蛋糕真係好好食!而且草莓都唔酸,食完好幸福🥰今日試左既草莓忌廉蛋糕同半熟芝士蛋糕都好驚喜,完全係日本既味相信鍾意食蛋糕既你都一定唔會失望🥰🥰

🍰半熟芝士蛋糕$32

🍰草莓忌廉蛋糕$39

2019-05-19 45 views
食完lunch之後個肚仲係有啲覺得空虛去咗隔離間小餐廳個甜品滿足下先啱啱見到有個套餐甜品加咖啡都唔使$100我哋叫返件我哋三個幫你叫咗個抹茶蛋糕、草莓忌廉撻,同埋小紅帽蛋糕,未食齋睇個樣,有驚喜!抹茶蛋糕濃度好高添都配合埋咖啡一齊享用剛剛好士多啤梨忌廉撻用咗大大粒嘅士多啤梨,食落口好清甜!小紅帽朱古力櫻桃蛋糕食落口好Queenie好香濃嘅朱古力味呢個晏晝收據呢一個甜品澳門咁填滿左我哋嘅心 幸福的味道!

士多啤梨忌廉撻用咗大大粒嘅士多啤梨,食落口好清甜!
2019-05-16 44 views
Weekend想和好姊妹tea 一tea靜靜的catch up 對方的近況在中環街頭慢慢溜逛發現了這間不起眼試後覺得非常亮眼的小cafe 和Tea的best combination 就是一份精美的蛋糕和一杯可口的咖啡☕️✨小紅帽 櫻桃酒朱古力蛋糕賣相討好 上面有一塊紅色的朱古力片來模仿小紅帽的帽子説她是一個飽讀詩書的女孩子真的不失為過呀 蛋糕十 分 多 層 次!切下去 先搶入味蕾的是濃濃的朱古力味蛋糕底部更有軟綿綿的蛋糕和朱古力脆脆中部有cream 及櫻桃流心source 每一口都是不同的口感✨野苺心形蛋糕這根本便是打卡的好素材呀切下去是軟綿綿的berries creamBerries 的酸味中和了蛋糕的甜味一點也不膩 也不會過甜中間有strawberry 醬慢慢流出獨自KO一個也不覺罪惡✨配上一杯latte Latte咖啡味道較淡 奶味較重小清新的組合

Weekend想和好姊妹tea 一tea
靜靜的catch up 對方的近況
在中環街頭慢慢溜逛
發現了這間不起眼試後覺得非常亮眼的小cafe

✨小紅帽 櫻桃酒朱古力蛋糕
賣相討好 上面有一塊紅色的朱古力片來模仿小紅帽的帽子
説她是一個飽讀詩書的女孩子真的不失為過呀
蛋糕十 分 多 層 次!
切下去 先搶入味蕾的是濃濃的朱古力味

✨配上一杯latte
Latte咖啡味道較淡 奶味較重
小清新的組合

1K
周末午後於中環蹓躂,又想來一點甜,今次就來到日本名古屋殿堂級甜品店Chez Shibata享用甜點下午茶。Savor Japan日饌の殿堂齊集BEAT Bakery、Chez Shibata及廿一堂的麵包、糕餅及丼飯日式品牌,cafe區裝修環境雅致。餐牌上蛋糕款式繁多,國際甜品大師Takeshi Shibata 結合法國甜點的精緻及日本的手藝,向來以賣相精細見稱。有點可惜的是今天來到時,櫥窗裡多款蛋糕都售罄了,我最想試的招牌心形蛋糕缺貨中,証明了真的很受歡迎呢!今次就點了小紅帽 - 櫻桃酒朱古力蛋糕、焦糖吉士棒棒及半熟芝士蛋糕。小紅帽 - 櫻桃酒朱古力蛋糕 $42這款是香港限定,小紅帽造型精緻小巧,甜美又可愛,顏值萌爆,單看已教人心花怒放。朱古力鏡面晶瑩剔透,可可味夠濃醇,蛋糕內為紅桑子果醬和櫻桃酒,酸酸的中和甜度,配上兩層牛奶朱古力慕斯,慕絲入口軟滑,層次味道豐富多變。焦糖吉士棒棒 $26外層泡芙質地頗挺身,鬆化之餘亦相對實在。焦糖泡芙配牛油和鹽,鹹甜混成一體,雖然整體甜度稍高,但配搭起來亦沒有違和感。半熟芝士蛋糕 $32芝士蛋糕質地十分實心,口感濕潤綿密,芝士味更是濃得化不開,甜度

小紅帽 - 櫻桃酒朱古力蛋糕 $42

焦糖吉士棒棒 $26
外層泡芙質地頗挺身,鬆化之餘亦相對實在。
焦糖吉士棒棒

焦糖吉士棒棒

半熟芝士蛋糕 $32
芝士蛋糕質地十分實心,口感濕潤綿密,芝士味更是濃得化不開,甜度剛好,取得鹹甜之間的平衡。
半熟芝士蛋糕

鬆化餅底加入脆口果仁,與上層細緻滑溜的芝士形成一軟一硬的強烈對比。
2019-05-11
$50 (Tea)
2019-05-11 41 views
Chez Shibata is opposite my gym place and grabbing a cake after my workout feels guilty so I always walked by quickly . Came here on a weekend to finally try out the cute mini cakes. The environment decoration is soft which gives you a comfortable feeling, a nice quiet place to hang out for tea or if you want to have a quiet evening. The cakes are nicely placed in a long glass shelf. They all look irresistible and it took me a while to choose.Mi Cuit Fromage $32The base of the cake ingredient is

Mi Cuit Fromage $32

The base of the cake ingredient is hazelnut stable. The cream topping is so smooth, it is 100% Hokkaido cream. The cream cheese was half baked and half raw, strong cheese flavor. It is soft and melts inside your mouth easily.

Coeur does Bois $36

A mini smooth heart with 2 berries decoration. It’s so cute that you don’t want you put your fork through it to ruin it. The berries are sour enough to balance out the sweetness of the cake. The inner cake have chocolate mousse, berries jam and chocolate cake. It gives you a mixture of taste for your taste buds in one go. We added $18 for a cup of mocha. Generous potion of mocha, it is smooth with strong coffee flavor.

Except cakes, this place also serves all day breakfast or Japanese omelet curry rice.
2019-04-27
$44 (Tea)
2019-05-10 53 views
Chez Shibata ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ 來自日本名古屋嘅蛋糕甜品店喺中環開咗分店 價錢唔貴 又坐得舒服 ☺️座位闊落 枱與枱之間嘅距離好闊傾計都唔使驚人聽到😂半熟芝士蛋糕$32好軟嘅芝士蛋糕 焗到半熟先有呢個口感 香而不漏 芝士味濃郁😍 草莓忌廉蛋糕$39蛋糕好軟綿綿 忌廉有淡淡的奶香 用北海道牛奶做 食落就好似奶蓋咁香😆唯一缺點係士多啤梨太少了!⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ #monstergirlshk_ 中環#monstergirlshk甜品篇 #monstergirlshk蛋糕篇 ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ 📍地址 中環士丹利街33號地舖G/F, 33 Stanley Street, Central港鐵香港站 C 出口, 步行約6分鐘☎️ 電話號碼28815628
Chez Shibata

中環士丹利街33號地舖
港鐵香港站 C 出口, 步行約6分鐘

☎️ 電話號碼
2019-05-09 40 views
Chez Shibata來自名古屋,由日籍甜品大師創立,而家唔洗飛去日本都食得到多款精緻甜品,香港分店開左係中環心臟地帶,勁方便,餐廳佈置得好少女心除左甜品,仲有咖哩飯同All Day Breakfast,所以黎到呢度一次過可以食正餐同甜品Beat Day ($88)復活節當日我就叫左Beat Day,材料十分豐富,有炒蛋、牛仔腸、茄汁焗豆、蕃茄、蘑菇、煙肉、粟米粒、生菜、窩夫,係中午2點食番個早餐先真正叫做放假,夠曬relax野莓心形蛋糕($36)當然我唔會錯過品牌Signature甜點 - 野莓心形蛋糕($36),呢款係全球首創第一款心形蛋糕,華麗的紅絨毛由朱古力調色製成,入面包住果漿果凍,酸同甜配合得好好,互相輝映紅莓吉士盒($33)另外一款紅莓吉士盒($33)亦好高質,切開就好似打開一個mystic box,入面充滿吉士加少量紅莓醬,酸甜比例同樣做得好好,外層的焦糖面亦不得不讚喔以呢個價錢食到咁高質素甜點,必定會encore再encore
Beat Day ($88)
野莓心形蛋糕($36)
紅莓吉士盒($33)

2019-04-20
$79 (Tea)
2019-05-08 28 views
呢間來自日本的甜品店,蛋糕不單賣相好睇,而且係精心製作,每種蛋糕嘅層次、口感、味道都好豐富!野莓心形蛋糕賣相好靚,好有絲絨嘅光滑感。蛋糕嘅層次好豐富,裡面第一層係加入左櫻桃酒嘅忌廉、之後有黑加侖子果凍、紅莓果凍,最底層係海綿蛋糕,口感一流,甜酸嘅配搭減輕左甜品嘅甜膩。小紅帽-櫻桃酒朱古力蛋糕呢款蛋糕係香港限定版,層次同樣非常豐富,裡面有朱古力Mousse、紅莓果醬、酒釀櫻桃、朱古力海綿蛋糕等,甜酸味道夾雜著淡淡酒香,口感亦十分軟滑!

野莓心形蛋糕

小紅帽-櫻桃酒朱古力蛋糕

2019-05-08 55 views
從名古屋開到香港的柴田,賣相非常出色,每件甜點背後都有著非常多的設計理念,而把這個具現化的概念,就形成了Shibata:柴田小紅帽 - 櫻桃酒朱古力蛋糕($42)濃郁的巧克力慕絲,甜中帶澀,是很適合女生的甜度,當中帶點紅桑子的味道,幾重味道協調得很好,不會太甜太膩,非常好吃!野莓心形蛋糕($36)依舊以甜味為主,野莓慕絲加上微微醋酸,味道比巧克力醒胃一點,但由於用上海綿蛋糕底,所以比較輕巧,吃完沒有很飽的感覺。焦糖吉士棒棒($26)帶有幾顆吉士的棒棒,焦糖甜度頗高,用了少量鹽來調整味道,但整體還是偏甜,不過口感紮實而且不油膩,評價還是不錯的。開在中環,價格合理,服務不俗的甜點店不多,這間日本過江龍很值得帶女生一試。

小紅帽 - 櫻桃酒朱古力蛋糕($42)

野莓心形蛋糕($36)

焦糖吉士棒棒($26)

$220 (Dinner)
2019-05-07 319 views
原本打算和朋友去PMQ的台北感恩園遊會,但可惜滂沱大雨,唯有立即轉陣,見到間餅店就立刻走入去避避。一入門就見到一大座麵包架,放滿一個個包裝好的麵包,乾淨衞生。每款麵包都好有特色,色彩繽紛,好吸引!細仔看看米芝蓮的介紹牌,原來採用日本直送麵粉,色彩繽紛,但並不是添加食用色素,顏色全是天然食材製成,健康之選。粉藍色的包包是用什麼製造?原來是碟豆花;咁粉紅色呢?竟然是紅肉火龍果,從未見過,咁特別就揀個枸姑娘($22)做明天早餐。****************************睇完豐富的麵包櫃,已令我不斷垂涎,再走入一點更不得了,一大個放滿精緻蛋糕的餅櫃,非常吸引。嘩嘩嘩!差不多有十四款件裝蛋糕,仲有幾個個裝大蛋糕,選擇很多,令我倆眼花撩亂。還是先揀個靚位,餅店用粉色花朵來佈置,很舒適優雅。中間設有兩張大圓枱,泊牆有二至四人枱,還有一行單人座,座位不多。******************************友人揀了一件香港限定的紫醉金迷- 紫薯忌廉撻 Patate Douce Violette($35),紫白色的賣相已令人如痴如醉,很美!看看解構圖,頂層是一層厚厚的Purple
粉紅色是紅肉火龍果
****************************
紫薯忌廉撻
友人揀了一件香港限定的紫醉金迷- 紫薯忌廉撻 Patate Douce Violette($35),紫白色的賣相已令人如痴如醉,很美!看看解構圖,頂層是一層厚厚的Purple Sweet Potato Cream,相當幼滑香甜;下一層是Chantilly,同樣非常幼滑;再來一層Purple Sweet Potato Cream包着一塊柔軟的Black Currant Jelly,伴着紫薯忌廉同吃,以酸咪咪的味道中和甜度,配搭合宜。Tart底相當酥鬆,中間有件香甜濕潤的蛋糕,好有層次,口感豐富。
十層西尾抹茶蛋糕
十層西尾抹茶蛋糕
而我當然揀十層西尾抹茶蛋糕 Delice au Matcha($39),足足有十層,每層厚度仲要相若,真細緻,厲害!頂層唧了一朵朵幼滑的Chantilly、配了鬆軟的抹茶蛋糕和香脆的Green Tea Crumble,兩者都有濃濃的抹茶甘香,好味!接着灑上香濃的抹茶粉,然後有層甘甜的Ganache au Matcha、鬆軟的Matcha Sponge、滑嘟嘟的Matcha Jelly 和甜美的Chocolate Ganache。一次過吃十層,口感紮實,甜美中滲出抹茶的甘苦,但整體甜了一點。
噢!食食下才發現枱上的「午茶時光」,原來購買任何蛋糕後拍照上載到FB/IG簽到並加標籤,咁就可免費享有鮮奶咖啡或泡沫咖啡一杯。可惜太遲了,店員話要付款時完成才可享用此優惠,下次吧!
枸姑娘
早餐時間啦!粉紅色外表的枸姑娘Soft European Bread With Longan & Wolfberry($22)是用了紅肉火龍果製成,好特別!包身相當軟熟,甜美的杞子磨碎分佈在整我包中,還夾雜一些甜甜地的桂圓肉,滋補養生,女性恩物,岩晒我!
下雨令我悶悶不樂,還去不到想去的地方,幸好遇到一個嘆Tea 好地方,一解不快的心情。
2019-05-05
$48 (Tea)