摩羅街有很多異國風情的小店,而小店間還有一些不錯的餐廳,這間日本餐廳就是其中之一,他主打串燒,間中有些特別食材,讓你每次來都有驚喜。這天我們吃的是$680的廚師Omakase串燒套餐,有沙律,八款串燒,主菜烏冬及甜品,對我來說份量算很足夠。餐廳採用open kitchen的方式,食客可以看著自己的食物燒烤的過程,令整個用餐體驗更豐富。🔹燒雞泡魚乾 $68雞泡魚乾脆到真的像薯片一樣,即叫即燒保持者魚乾的酥脆度,份量也很足夠,有點清酒的話,配這個無敵。廚師omakase🔹雞胸軟骨 $48雞胸軟骨和雞軟骨的分別是它的口感會更鮮明,椒鹽的份量剛剛好,上碟已經聞到香濃的味道!🔹雞掌心 $48第一次吃雞掌心,口感都頗特別,彈牙之中又有點煙un,不會太乾又有點油脂~🔹白鱔 $68來這裡一定要試這個,很少串燒會有白鱔,看到師傅燒的時候體會到工序的繁複,來回燒幾次讓魚自身的魚油逼出來,外皮燒到好脆,真的是香口,魚肉相當肥美,鮮味滿滿。🔹和牛雞脾肉 前面的都是咸類,這款的醬汁讓你感受到甜甜的味道,肉質柔嫩,尾段有微微黑椒辣,不錯。🔹牛舌厚厚的牛舌燒得剛剛好,香口又有肉汁爆出來,黑椒灑得多,這樣更好吃。🔹免

🔹燒雞泡魚乾 $68

🔹牛舌
牛舌

🔹免治雞肉棒 $88
免治雞肉棒
這款雞肉棒相當飽滿,加分位是裡面有蔥花可以減膩,雞軟骨夠碎少,所以每一口都很好咬。

🔹蕃薯 $40
秋葵 蕃薯
因為我不吃秋葵,所以師傅燒了蕃薯給我,這真的驚為天人!蕃薯本身好甜,燒完甜味更強烈,口感好綿密,會讓你想再吃。

🔹焦糖車厘茄 $48
焦糖車厘茄
一層厚厚的砂糖燒到完整包住車厘茄,剛燒起的時候吃這個焦糖不會過甜,反而與車厘茄自帶的果糖很搭配~
🔹清酒煮鹿兒島蜆
清酒煮鹿兒島蜆
這碟蜆份量頗多,肉也很肥嫩,酒香濃郁蓋住每一件蜆肉卻不會過重,是不錯的佐酒菜式。
🔹雞湯烏冬 $78
雞湯烏冬
店員再三建議我們就算烏冬吃不完都要喝湯,因為湯底熬了幾小時,味道絕對有驚喜,的確當我喝第一口的時候我都無法停止,湯底濃郁到有點稠的感覺,但你不會覺得heavy,反而雞味的鮮明讓整碗烏冬就算沒有太多食材都很好吃,份量剛剛好,喝完湯還很暖胃,強推!
🔹甜品
簡簡單單的日式甜品有抹茶蕨餅,黃豆蕨餅和黑芝麻麻糬,三款口感軟糯綿綿,不會黏牙又不會很甜,特別是麻糬的黑芝麻味特別香,最後配熱茶超滿足呢。
燒雞泡魚乾
牛舌
雞湯烏冬
日式串燒和港式串燒,你喜歡吃那一種呢👅!! 我當然是選日式串燒啦🤤~最近發現上環有間高質串燒店開業,我就約媽媽去試試囉! 餐廳藏在暗黑的街道之中,裝潢打水泥風格,型格又新潮。店內走日式廚師發辦格局,可以看到師傅在燒串燒哦~ 「 廚師發辦🥢$680/位 」 包括: 沙律、煮物、8款串燒、雞湯烏冬 和 甜品。沙律🥗大大碗,爽脆新鮮,質素不錯。 煮物是清酒煮蜆,蜆肉甘甜,湯頭清澈。 8款串燒🍖包括: 白鱔🐟、黄油雞、牛舌、五花腩🐽、雞心、雞肉棒、秋葵和蜜糖車厘茄🍅。 串燒的質素相當高,是近期吃過最好吃的😳!!! 白鱔皮焦肉彈,非常鮮美。黄油雞🤤,肉香又幼軟,好好吃~餐廳的牛舌也深得我心,肉嫩鮮美,不得了呀👅~ 然後有熬煮8小時的雞湯烏冬🍲。烏冬滑溜溜,略為過腍。雞湯相當鮮甜,充滿骨膠原,一定要喝光光。 最後有甜品,有厥餅和芝麻麻糬,好飽呀~

最近發現上環有間高質串燒店開業,我就約媽媽去試試囉!

「 廚師發辦🥢$680/位 」

包括: 沙律、煮物、8款串燒、雞湯烏冬 和 甜品

沙律🥗大大碗,爽脆新鮮,質素不錯。

煮物是清酒煮蜆,蜆肉甘甜,湯頭清澈。

最後有甜品,有厥餅和芝麻麻糬,好飽呀~
2023-03-28
2023-03-27 299 views
雖然來過上環很多次,但很少走到小巷。所以這次是第一次來摩羅上街,原來這裡有些小攤和數間餐廳。這次嘗了一家日式串燒店。餐廳設有室內室外座位,窗台座位的設計蠻有氛圍。廚師精選串燒套餐$680套餐有沙律、煮物、廚師發板串燒8串、雞湯烏冬和甜品。沙律、煮物沙律的車厘茄很鮮甜。煮物是清酒煮蜆,淡淡酒香,蜆肉飽滿而且每顆都很大。雞胗雞胗燒得剛好,有嚼勁。燒白鱔白鱔沒有骨,皮燒得蠻香脆。黄油雞髀肉雞髀肉彈牙嫩滑有肉汁,醬汁香濃惹味。-雞胸軟骨肉質結實,軟骨脆香很有口感。免治雞肉棒免治雞肉棒從來都是大滿足之選。蘸上生雞蛋,日式-秋葵燒得焦香,外層乾脆。焦糖車厘茄賣相和外層得糖與冰糖葫蘆很相似,但味道是酸酸甜甜的。雞湯烏冬雞湯沒有味精,非常濃郁,豐富骨膠原,整碗喝光光😋甜品抹茶、黃豆粉蕨餅口感煙靭,甜度適中。芝麻紅豆丸子口感相似,大量芝麻非常香口。
廚師精選串燒套餐$680
套餐有沙律、煮物、廚師發板串燒8串、雞湯烏冬和甜品
沙律、煮物
雞胗
雞胗燒得剛好,有嚼勁。
燒白鱔
白鱔沒有骨,皮燒得蠻香脆。

黄油雞髀肉
雞髀肉彈牙嫩滑有肉汁,醬汁香濃惹味。
雞胸軟骨
肉質結實,軟骨脆香很有口感。

免治雞肉棒
免治雞肉棒從來都是大滿足之選。蘸上生雞蛋,日式
秋葵
燒得焦香,外層乾脆。

焦糖車厘茄
賣相和外層得糖與冰糖葫蘆很相似,但味道是酸酸甜甜的。

雞湯烏冬
雞湯沒有味精,非常濃郁,豐富骨膠原,整碗喝光光😋

甜品
2023-03-26 186 views
🍢🍲🍜🥩🍗🥬🍆🍄🌿🌟💫🌌千穆係上環嘅新開嘅日式串燒小店🍢,有好多唔同嘅串燒同埋獨特嘅湯底🍲,特別係佢嘅烏冬湯底用鮮魚慢煮而成,保留魚嘅原汁原味,仲好豐富骨膠原💪。除咗湯底之外,佢嘅串燒種類豐富多,有牛肉🥩、雞肉🍗、豬肉同埋各種蔬菜等🥬🍆🍄🌿,每一種食材都經過精心挑選同埋烹調,保證食材新鮮同埋美味😋。室內裝修採用黑色同灰色作為主色調🌟,營造出一個時尚、神秘嘅氛圍,好特別。店內燈光較昏暗,營造出一個輕鬆、放鬆嘅氛圍,仲有小露天嘅桌位,俾人可以喺舒適嘅環境中 Chill 下💫🌌。
🍢🍲🍜🥩🍗🥬🍆🍄🌿🌟💫🌌

仟穆燈光昏暗,非常有情調。整體空間看似不大,卻是樣樣俱全。有吧台座位,適合1-2人用餐,聚餐有4人桌座位。半開放式的料理空間,讓人想目不轉睛地坐在吧台座位欣賞製作過程,聞著陣陣炭烤香味,肚子便開始飢餓,滿心期待餐點送上桌。居酒屋有單點肉串也有廚師發辦餐單提供,廚師發辦餐單包括了前菜,煮物,八串串燒,麵食及甜品。
‧͙ • ʏᴀᴋɪᴛᴏʀɪ ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ • ‧͙ $680⁣/位∗ 沙律∗ 煮物 清酒煮蜆八串串燒∗ 白鱔∗ 黃油雞肉串燒∗ 雞胸軟骨∗ 牛舌芯∗ 免治雞肉棒∗ 焦糖車厘茄∗ 秋葵∗ 雞腎∗ 自家製雞湯烏冬∗ 甜品清酒煮蜆是居酒屋必點之一喝了一口清酒湯,心裡只有一個字 「鮮」用了少許青蔥提味,還是蓋不住蜆肉的鮮甜味~是喜歡蜆肉的人會愛的味道.肉串沒有過多的事先處理與調味僅簡單撒上少許鹽與芝麻品嘗到的是肉本身的甜味與香氣當晚印象深刻的還黃油雞肉串燒雞肉外表微微上色,運用大火鎖住肉汁,口感鮮嫩多汁最令人讚嘆的更有入口嫩口的烤牛舌芯日式串燒經典免治雞肉棒也是必點!!
雞絞肉和調味結合後包覆於竹籤上
慢火烘烤至表皮微脆,內部鮮嫩多汁
配上日式生蛋黃的香醇味,回味無窮的傳統滋味.最

∗ 沙律

∗ 雞腎

∗ 自家製雞湯烏冬
甜品

清酒煮蜆是居酒屋必點之一
喝了一口清酒湯,心裡只有一個字 「鮮」
用了少許青蔥提味,還是蓋不住蜆肉的鮮甜味~
是喜歡蜆肉的人會愛的味道
肉串沒有過多的事先處理與調味
僅簡單撒上少許鹽與芝麻
品嘗到的是肉本身的甜味與香氣
當晚印象深刻的還黃油雞肉串燒
雞肉外表微微上色,運用大火鎖住肉汁,口感鮮嫩多汁
最令人讚嘆的更有入口嫩口的烤牛舌芯
日式串燒經典免治雞肉棒也是必點!!
雞絞肉和調味結合後包覆於竹籤上
慢火烘烤至表皮微脆,內部鮮嫩多汁
配上日式生蛋黃的香醇味,回味無窮的傳統滋味
最後以熱雞湯烏冬暖胃,黃澄澄的雞白湯頭清香黏口
湯頭熬煮8小時以上濃郁又順口,跟烏冬完美融合
湯頭味道是濃郁的,但沒有帶太多的油脂感
整碗吃完不會覺得膩,有驚喜!!成為全晚的焦點
甜品則有抹茶、黃豆粉蕨餅至及福餅,完美作結
煮物 清酒煮蜆
2023-03-18 79 views
Omasake食過唔少未食過串燒omasake!🤩今日去到上環嘅仟穆⭐️一去到呢個有格調嘅小店✨竟然有cafe般嘅打卡大窗同門口梳化位😍而串燒更加有驚喜!😋食咗鱈魚乾、沙律、清酒煮鹿兒島蜆🥗燒雞胸軟骨、燒雞腎、燒黃油雞腿串、燒白鱔、燒牛舌🥩免治雞肉棒、燒秋葵、焦糖車厘茄🍅仲有雞湯烏冬!湯底熬足8-9個鐘,好濃郁同滿滿嘅骨膠原🍜甜品就有芝麻紅豆福餅、抹茶同黃豆蕨餅🍡主角串燒嘅鮮味不單止食到💯調味更是驚喜,令秋葵有未食過嘅甜味,車厘茄亦增加焦糖嘅脆口感🤤而且食完飽住走!🥰
Omasake食過唔少
未食過串燒omasake!🤩
今日去到上環嘅仟穆⭐️

一去到呢個有格調嘅小店✨
竟然有cafe般嘅打卡大窗同門口梳化位😍
而串燒更加有驚喜!😋
食咗鱈魚乾、沙律、清酒煮鹿兒島蜆🥗
燒雞胸軟骨、燒雞腎、燒黃油雞腿串、燒白鱔、燒牛舌🥩

免治雞肉棒、燒秋葵、焦糖車厘茄🍅

仲有雞湯烏冬!湯底熬足8-9個鐘,好濃郁同滿滿嘅骨膠原🍜

甜品就有芝麻紅豆福餅、抹茶同黃豆蕨餅🍡
主角串燒嘅鮮味不單止食到💯
而且食完飽住走!🥰
2023-03-08
Tea
𓉿 𓉿週末經常到上環一帶喝咖啡,走訪過摩羅上街無數次,都沒有發現這裏有一家隱世日式串燒店 — 仟穆。原來店家平日下午4時才營業,直至晚上11時,主打日式串燒和「從喙到尾(Beak-to-tail)」全體雞套餐。今次和朋友點了「廚師精選八式串燒套餐」($680),已包括前菜、時令煮物、8款廚師發辦串燒、雞湯烏冬及甜品。還可以坐到半戶外位置,放工後喝杯sake吃串燒,感覺份外chillex。𓊕 燒鱈魚乾先來一個燒鱈魚乾作佐酒小食,香口解饞。𓊕 清酒煮蜆+日式沙律清酒煮蜆酒香撲鼻,蜆大隻鮮甜,上品。日式沙律超大碗!前菜都已經令人很飽足。𓊕 雞胸軟骨串燒驚艷!雞胸軟骨脆脆的有咬口,連著軟骨的肉也很有肉汁,好吃!𓊕 黃油雞髀肉肉嫩有雞味,燒烤的焦香帶出雞油香,加上啖啖肉,讚。𓊕 燒白鱔必試推介!燒白鱔皮脆肉嫩,灑上七味粉更惹味!雖然有細骨,但白鱔的香脆口感真是其他魚不能媲美的!𓊕 雞胗雞胗燒得焦香又有嚼勁,配清酒剛好。𓊕 燒秋葵秋葵獨有的黏稠口感加上串燒的焦香風味,反而比平常更好吃。𓊕 焦糖車厘茄柔軟又大的車厘茄澆上焦糖後,有點像冰糖葫蘆的口感,酸酸甜甜非常開胃。𓊕 免治雞肉棒免治雞肉棒從來都是

𓉿 𓉿

𓊕 燒鱈魚乾
先來一個燒鱈魚乾作佐酒小食,香口解饞。

𓊕 清酒煮蜆+日式沙律
清酒煮蜆酒香撲鼻,蜆大隻鮮甜,上品。
日式沙律超大碗!前菜都已經令人很飽足。

𓊕 雞胸軟骨串燒
驚艷!雞胸軟骨脆脆的有咬口,連著軟骨的肉也很有肉汁,好吃!

𓊕 黃油雞髀肉
肉嫩有雞味,燒烤的焦香帶出雞油香,加上啖啖肉,讚。

𓊕 燒白鱔

𓊕 雞胗
雞胗燒得焦香又有嚼勁,配清酒剛好。

雞胸軟骨串燒

𓊕 燒秋葵
秋葵獨有的黏稠口感加上串燒的焦香風味,反而比平常更好吃。

𓊕 焦糖車厘茄

𓊕 免治雞肉棒
免治雞肉棒從來都是大滿足之選。蘸上生雞蛋,日式風味大爆發。

𓊕 雞湯烏冬
另一個必點推薦!雞湯由雞骨和雞肉熬煮達 8 小時而成,不加味精,非常濃厚順喉。骨膠原滿滿,暖胃又滋補。吃過烏冬後連湯都喝光呢!

𓊕 甜品
抹茶和黃豆粉蕨餅煙靭清甜,芝麻紅豆丸子香口軟糯。飽足一頓之後,最怕甜品太甜膩,這個甜品小盤子剛剛好。

串燒Omakase還是第一次吃,非常滿意的一餐。希望下次能試試「從喙到尾(Beak-to-tail)」全體雞套餐,應該約多些朋友來,就可以多試幾款菜式。

𓊔 𓊔

黃油雞髀肉
2023-03-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
雞胸軟骨串燒
黃油雞髀肉
  • 雞胸軟骨
2023-03-14 60 views
品嚐過幾次omakase,第一次試串燒omakase!某個午後跟朋友在上環古董街逛逛,發現一間串燒店仟穆,就一起試試。仟穆採用日式居酒屋深色調,感覺很有格調。菜單設計也是充滿日本味道。這次就來試試串燒廚師發辦:廚師の選 - 8包含8款串燒,沙律、煮物、雞湯烏冬、甜品。鱈魚乾一上桌就很香!口感微微脆,忍不住一口接一口,一下子就吃完了。沙律使用多種新鮮蔬菜,微酸的日式醬汁,很開胃。清酒煮鹿兒島蜆香濃的清酒湯底,直接當湯喝也很棒!鹿兒島蜆很清甜。燒雞胸軟骨雞胸和雞軟骨的組合,口感很多層次。坐吧台位子可以看著師傅料理串燒。燒雞腎口感很有咬勁,師傅精心料理後沒有腥味,很香口。燒黃油雞腿串鮮嫩的雞腿肉,外皮微微焦脆。燒白鱔軟嫩帶著彈性的肉質。燒牛舌熟度肉質都掌握得很好,充滿牛味不油膩。免治雞肉棒這個超好吃呀!沾生雞蛋口感更綿密香濃。燒秋葵是今天最驚喜的!第一次到這麼清爽帶著甜味的秋葵。焦糖車厘茄酸酸甜甜的車厘茄,上面香脆的焦糖,但是小心別被燙到呢!雞湯烏冬 熬煮8-9個鐘的雞湯,每一口是滿滿骨膠原,湯頭鮮美,口感綿密,超好味道!烏冬香滑彈牙,讓人一口接一口。甜品 芝麻紅豆福餅、抹茶、黃豆蕨餅最後吃
品嚐過幾次omakase,第一次試串燒omakase!

某個午後跟朋友在上環古董街逛逛,
發現一間串燒店仟穆,就一起試試。

仟穆採用日式居酒屋深色調,感覺很有格調。
菜單設計也是充滿日本味道。
這次就來試試串燒廚師發辦:廚師の選 - 8
包含8款串燒,沙律、煮物、雞湯烏冬、甜品
鱈魚乾
沙律
使用多種新鮮蔬菜,微酸的日式醬汁,很開胃。
清酒煮鹿兒島蜆
香濃的清酒湯底,直接當湯喝也很棒!
鹿兒島蜆很清甜。
燒雞胸軟骨
雞胸和雞軟骨的組合,口感很多層次。
坐吧台位子可以看著師傅料理串燒。
燒雞腎
口感很有咬勁,師傅精心料理後沒有腥味,很香口。
燒黃油雞腿串
鮮嫩的雞腿肉,外皮微微焦脆。
燒白鱔
軟嫩帶著彈性的肉質。
燒牛舌
熟度肉質都掌握得很好,充滿牛味不油膩。
免治雞肉棒
這個超好吃呀!沾生雞蛋口感更綿密香濃。
燒秋葵
是今天最驚喜的!第一次到這麼清爽帶著甜味的秋葵。
焦糖車厘茄
酸酸甜甜的車厘茄,上面香脆的焦糖,但是小心別被燙到呢!
熬煮8-9個鐘的雞湯,每一口是滿滿骨膠原,
湯頭鮮美,口感綿密,超好味道!
烏冬香滑彈牙,讓人一口接一口。
甜品 芝麻紅豆福餅、抹茶、黃豆蕨餅
最後吃個冰冰涼涼的甜品
我很喜歡門口窗台位子,好chill!
適合和朋友一起聚餐!
師傅及店員都很親切,會跟我們解說餐點也會經常主動為我們加茶。
喜歡串燒的朋友一定要來試試看呀!
🇭🇰上環懷舊摩羅街📺新潮日式串燒燒鳥店🇯🇵經常出上環食燒鳥嘅我🐥又發掘到間新小店了🫶🏻小店外有vintage嘅沙發&小餐桌🪑Happy Hour可以邊飲🍶邊食🍗睇住街上人來人往·街境好似係90年代🖤又為食😋又愛打卡嘅朋友📸記得Mark實呢個門口位呀🤭最重要係可以同朋友仔邊食邊傾偈💬💛清酒煮蜆一唔小心飲哂嘅清酒湯🍶滿滿嘅鮮味+酒香🤩蜆肉粒粒都鮮甜飽滿😎食完沙律後立即暖翻🔥🔥🐣🍢💛雞腎厚切到我懷疑隻雞有幾大🤨點解可以燒到剛剛好又彈牙🔥Encore之選💛雞掌心好似食緊燒到表皮香脆嘅無骨鳳爪一樣🫣feel到滿滿嘅骨膠原💛雞腳筋食到JuJu聲…好有咬口但會想一啖接一啖.而且毫無罪惡感🤭💛雞胸軟骨💛黃油雞髀全枱都讚不停口嘅超嫩滑雞髀肉🐥夠哂入味又一串想encore之選🙊💛免治雞肉棒我最愛嘅啖啖肉🥰竟然mix咗爽脆嘅🧅帶有少少辛辣·摻雜少少軟骨🤏🏻口感層次好豐富💛秋葵成功令我絕不食秋葵嘅另一半食哂成串👍🏻足已說明一切👏🏻💛焦糖車厘茄一定係天才+天馬行空嘅廚師🧑🏻‍🍳先會同中式嘅甜品融合日式風格💮甜脆嘅糖衣一咬係酸甜嘅🍅juicy juicy🫶🏻全枱都讚不停口嘅超嫩滑雞髀肉🐥夠哂入味又一串想encor

🇭🇰上環懷舊摩羅街📺新潮日式串燒燒鳥店🇯🇵

💛秋葵
成功令我絕不食秋葵嘅另一半食哂成串👍🏻足已說明一切👏🏻

💛焦糖車厘茄

💛真·雞湯烏冬
除咗雞湯唔夠熱之外🤫濃郁嘅程度絕對係滿分💯烏冬煮得好彈牙🤤大胃王肥安好想食多碗😫

💛蕨餅
黃豆▶️甜🤏🏻·綠茶▶️少甜🤏🏻·黑糖[奶黃餡]
☹️☹️睇翻張相·我好掛住黑糖奶黃餡呢款🤤淡淡黑糖味+好滑又香嘅餡💛好想返去問吓可唔可以要3粒🤭我好願意比錢去增肥🤤

💛西柚·絲
出自whiskey木桶的Sake+小店自家風乾西柚片
2023-02-25
$750 (Dinner)
最近發現一間於古董街小巷裡的寶藏串燒小店串燒味道不錯 保留到肉汁外脆內軟 調味恰到好處很推薦燒白鱔/牛小排/燒飯團跟焦糖車厘茄!服務亦很到位 店長非常健談👍🏻美中不足的是當天座位太遠 欣賞不到師傅的手藝建議去的話早點訂位 可要求坐近一點電爐😇
2023-02-19
$660 (Dinner)
  • 燒白鱔
  • 牛小排
  • 燒飯團
  • 焦糖車厘茄
2023-02-08 345 views
一向喜歡古色古香古物嘅我,有時喜歡閒逛上環古董街,喺呢度可以發掘到唔同特色嘅奇珍異品~ 話說最近又俾我發掘到一間高質日式串燒店啦~呢間串燒店叫✨仟穆~ 位於摩羅上街~ 只要細心看看就容易見到,店外的大窗戶與旁邊緊閉的大門形成強烈對比~ 店內是傳統深式的串燒店設計,9成吧枱設計,讓顧客與串燒師傅有交流!餐牌上主要都係各式各樣的串燒,當中焼鳥(やきとり)仲多達12款,最特別嘅係佢有串燒嘅廚師發辦,就order呢個嚟睇吓點樣有咩特色啦!店員先放上餐前小食烤鱈魚脆片,淡淡原味香脆可口!🔹廚師の選 - 八包含8款串燒,沙律、煮物、雞湯烏冬、甜品🥗沙律盛載得滿滿嘅沙律,沙律菜新鮮好味,又colorful又fresh! 好開胃呀!🍲煮物是日主文係清酒煮蜆,湯底清甜、味道香濃,蜆肉新鮮肥美~▪️ 燒黃油雞脾肉黃油雞的肉質比普通雞肉更加香甜,😁入口鮮嫩多汁!好好味!▪️燒白鱔食緊雞髀肉嘅時候我哋已經聞到燒白鱔嘅香味啦!燒白鱔一定係連埋魚皮去燒、魚皮脆卜卜、魚肉新鮮彈牙~ ▪️燒雞胸軟骨平時已經好鍾意食雞軟骨,雞胸軟骨爽脆度高,👍🏻相比起雞軟骨咬落更軟~ 我自己就好鍾意啦!▪️燒雞心平常抗拒雞肉臟的我,為咗唔辜負

店員先放上餐前小食烤鱈魚脆片,淡淡原味香脆可口!
烤鱈魚脆片

🔹廚師の選 - 八
包含8款串燒,沙律、煮物、雞湯烏冬、甜品

🥗沙律

🍲煮物
是日主文係清酒煮蜆,湯底清甜、味道香濃,蜆肉新鮮肥美~

▪️ 燒黃油雞脾肉
黃油雞的肉質比普通雞肉更加香甜,😁入口鮮嫩多汁!好好味!

燒黃油雞脾肉

▪️燒白鱔

▪️燒雞胸軟骨

▪️燒雞心
平常抗拒雞肉臟的我,為咗唔辜負師傅的美意😂就破例試試這個雞心~ 雞心肉味道偏濃郁,口感介乎柔軟同偏硬之間,都幾得意~

▪️燒牛舌
牛舌厚薄適中,
以鹽同黑椒調味,肉質超柔軟🤤我同朋友都大讚呢!

▪️免治雞肉棒
😍我至愛item之一!食串燒必點!嫩滑雞肉中藏有雞軟骨帶來的雙重口感,加上特製醬油同日本蘭王蛋黃,yummy😋

▪️燒秋葵
係我食過咁多間串燒店中、最好食嘅燒秋葵!師傅加上特製甜牛油去燒,
食落一啲都唔乾仲好Juicy!

▪️焦糖車厘茄
又係呢度嘅得意傑作!
感覺有啲似以前嘅冰糖葫蘆,車厘茄大粒兼甜度高~

🍜雞湯烏冬
湯底超極鮮味濃郁!師傅用上大量雞骨等材料以8小時精心熬製而成!😍烏冬幼滑無比! 真心好食過好多出邊打正旗號食雞湯烏冬/拉麵店!😆忍唔住飲晒成碗湯呀!

雞湯烏冬

🍡芝麻大福、蕨餅兩種
到最後甜品時間~ 2者皆口感煙韌,食落唔會太甜~ 為這餐作出完美總結!
芝麻大福、蕨餅兩種

最後一讚係師傅及店員都有禮,又會經常主動為我們加茶~ 未試過串燒Omakase嘅你一定要嚟試下啊!

2023-01-26
$770 (Dinner)
烤鱈魚脆片
燒黃油雞脾肉
芝麻大福、蕨餅兩種
2023-02-06 57 views
上環秘店•串燒Omakase🍢.是日探索上環,摩羅上街原來都有好嘢食😋入到去係間好chill好日系嘅串燒店,可以席前望住師傅燒,非常賞心悅目😍☺️有各種串燒、小食、熱食可以選擇,有不同款sake可以飲添😚如果唔想動腦筋,可以點$680嘅omakase set,會試到menu上無嘅特色串燒添啊🍢.餐前小吃·脆雞泡魚乾🐠超脆但唔油,點點沙律醬好美味😋.蔬菜沙律🥗好大碗啊裝到滿滿的,有蕃茄同粟米,落咗酸酸美味嘅柚子汁🥰.清酒煮蜆好清啊個湯汁,成碗飲晒真的好鮮味😋個蜆肉係厚身又甜💖.精選8串串燒🍢😍🔺黃油雞脾肉🐔好juicy雞肉好滑🤩🔺燒白鱔🐠個魚皮超脆,加左香草🌿,只係小編怕怕啲魚骨🤭🔺五花腩🐷落左黑椒中間有部份肥豬肉,口感好爽豬味都濃🔺雞胸軟骨🐔咬落卜卜聲,好爽同埋唔會怕肥🤩而且大大塊!🔺雞心🐔第一次食‼️味道好重,咬落爽爽地,如果平時自己簡串燒,都真係無機會會試😯🔺牛舌👅嘩真係勁正🥰第一口已經讚嘆😚又香又有油脂!🔺免治雞肉棒🐔好大條呀,咬入去係勁有口感,但唔怕肥喎有時有啲舖會加左肥肉,呢個無㗎😋記得點埋個蛋一齊食🥚🔺秋葵佢燒到勁香,食落口甜甜地,原來係搽咗一層牛油🧈夠晒特別🔺焦糖車厘茄🍅大大
上環秘店•串燒Omakase🍢
餐前小吃·脆雞泡魚乾🐠
超脆但唔油,點點沙律醬好美味😋

蔬菜沙律🥗
好大碗啊裝到滿滿的,有蕃茄同粟米,落咗酸酸美味嘅柚子汁🥰
清酒煮蜆
好清啊個湯汁,成碗飲晒真的好鮮味😋個蜆肉係厚身又甜💖

精選8串串燒🍢😍
🔺黃油雞脾肉🐔
好juicy雞肉好滑🤩

🔺燒白鱔🐠
個魚皮超脆,加左香草🌿,只係小編怕怕啲魚骨🤭

🔺五花腩🐷
落左黑椒中間有部份肥豬肉,口感好爽豬味都濃
🔺雞胸軟骨🐔
咬落卜卜聲,好爽同埋唔會怕肥🤩而且大大塊!

🔺雞心🐔

🔺牛舌👅
嘩真係勁正🥰第一口已經讚嘆😚又香又有油脂!

🔺免治雞肉棒🐔

🔺秋葵
佢燒到勁香,食落口甜甜地,原來係搽咗一層牛油🧈夠晒特別

🔺焦糖車厘茄🍅
大大粒又好甜,最有心思係搽左焦糖落去燒,呈水珠咁舖左係面💦賣相太靚啦❤️

雞湯烏冬🐔🍜
用雞肉熬製左八個鐘,我地猛讚個湯底因為太濃厚啦😍😍😍唔會鹹只有鮮甜二字~好黏口,啲雞同骨膠原精華全部出晒嚟🤤飲晒啲湯呀!配埋烏冬好索汁,比💯分🥳

甜品有芝麻大福、黃豆&綠茶蕨餅
為晚餐劃上完美序幕☺️
2023-01-31 52 views
新年假期 朋友們去日本去泰國去日🧳無得去旅行 都要揾返日本既味道🤤年初四 黎到上環呢間小店 靜靜地食返餐串燒omakase 🍖由廚師發板🧑🏻‍🍳即席燒當日最新鮮既食材配搭出最合適既料理🤤🔸前菜🔸燒鱈魚乾🐟 沙律🥗清酒煮蜆🍶鱈魚乾脆卜卜 好適合用黎佐酒🈴️清酒煮蜆 蜆肉鮮甜大粒 清酒既比例偏高 係大人既口味🥣🔸串燒🔸燒三黃雞腿肉▪️燒牛舌▪️燒雞心▪️燒白鱔免治雞肉棒配蘭王雞蛋 ▪️燒雞胸軟骨▪️燒秋葵▪️燒焦糖番茄8串既串燒每一串都係用心製作❤️三黃雞腿肉雞油脂香濃 雞皮脆卜卜🤭燒白鱔魚油豐富🫶🏻牛舌焦香肉質鬆軟🐮 焦糖番茄係燒完番茄後加左砂糖火燒成焦糖 嚐甜既小編好歡喜❤️🔸煮物🔸雞湯烏冬🥢當晚得10度 食完串燒後食一碗熱辣辣既雞湯烏冬 全身都暖笠笠🫶🏻 雞湯濃郁飲落有膠質 係好濃厚既湯底 加埋滑捋捋又彈牙既烏冬🫰🏼yum 🔸甜品🔸三色蕨餅 有芝麻🖤黃豆粉💛抹茶💚完美咁結束是日晚餐❤️
新年假期 朋友們去日本去泰國去日🧳

🔸甜品🔸
三色蕨餅 有芝麻🖤黃豆粉💛抹茶💚
完美咁結束是日晚餐❤️
2023-01-31 215 views
壽司刺身嘅廚師發辦就食得多日式串燒嘅就第一次試一路傾計一路食串燒 都幾正吾會好急就推晒d野俾你仲會有系統咁上菜廚師之選套餐會有沙律🥗、煮物、烏冬、甜品同8款廚師發辦的串燒沙律係日式蔬菜沙律 開胃清甜煮物:清酒煮蜆🍲蜆肉鮮甜無沙 清酒🍶湯美味適逢天冷 暖一暖胃黃油雞肉串燒雞肉鮮嫩彈牙,燒到黃油滲出黎每一啖都好滋味牛舌芯牛舌芯係牛舌中心的位置 亦係最好食同最貴嘅位置牛味濃郁 口感爽脆多汁明火燒過仲會有陣焦香雞胸軟骨味道清淡 主要食佢嘅爽脆口感加少少五香粉提味 一流👍🏻雞心完全冇內臟嘅腥味食落有彈性有嚼勁 醬燒最好食燒白鱔燒到皮脆肉厚又多汁肉質嫩滑又彈牙免治雞肉棒帶有雞軟骨口感,而且外脆內嫩,再配上日本無菌雞蛋蛋黃及醬油,真係另一番味道嘅享受燒秋葵燒到脆卜卜焦糖燒蕃茄酸酸甜甜超開胃 一下子中和左串燒嘅油膩感雞湯烏冬雞湯超濃郁 掛住晒d烏冬成碗烏冬都好正好暖胃 食完好舒服蕨餅除了黃豆粉的香味外,融進蕨餅內甜而不膩的濃郁黑糖滋味,在舌尖上慢慢化開。
壽司刺身廚師發辦就食得多

煮物:清酒煮蜆🍲
蜆肉鮮甜無沙 清酒🍶湯美味
適逢天冷 暖一暖胃

黃油雞肉串燒
雞肉鮮嫩彈牙,燒到黃油滲出黎
每一啖都好滋味

雞湯超濃郁 掛住晒d烏冬
成碗烏冬都好正好暖胃 食完好舒服

蕨餅
2023-01-24
$680 (Dinner)
  • 牛舌
  • 雞湯烏冬
  • 雞胸軟骨
  • 秋葵
今日黎到上環哩間串燒小店。餐廳位置隱蔽,要走入古董街入面先會搵到,內裏有一張大L型吧枱,可以望到師傅燒製串燒既過程,而且廚師會喺客人面前即叫即燒,保證熱辣辣~哩到可以單點串燒,亦可以叫串燒Omakase套餐。✨串燒Omakase 廚師之選 $680套餐除左有八串串燒,仲包🥗沙律、🍶煮物、雞湯烏冬及甜品,而今日既煮物係清酒煮蜆,蜆肉清甜無沙~🔥串燒八串燒牛舌燒黃油雞髀肉雞胸軟骨燒白鱔燒雞心燒秋葵免治雞肉棒焦糖車厘茄燒牛舌肉質軟腍,油脂分佈平均;燒黃油雞髀肉黃油咸香,雞肉嫩滑;雞胸軟骨香脆好咬,咸香好食;燒白鱔魚皮燒得香脆,魚油豐富,非常好食👍🏻燒雞心質感微帶煙韌,雞油豐溢;燒秋葵調味唔錯;免治雞肉棒配有生蛋醬油,咬落去仲有雞軟骨粒粒;焦糖車厘茄外脆且香甜~🍜雞湯烏冬雞湯味道超濃郁,口感順滑濃稠,烏冬質感彈牙,完全食唔停口,好食推介👍🏻🍯甜品今日既甜品係抹茶粉同黃豆粉蕨餅,仲有黑芝麻麻糬。整體黎講,餐廳環境唔錯,串燒亦有質素,幾適合同朋友黎食野傾計~

哩到可以單點串燒,亦可以叫串燒Omakase套餐。

✨串燒Omakase 廚師之選 $680

🔥串燒八串
燒黃油雞髀肉

🍜雞湯烏冬

🍯甜品
今日既甜品係抹茶粉同黃豆粉蕨餅,仲有黑芝麻麻糬。

Dinner