我如果話好難得先出到黎尖沙咀區或者大家都會覺你是否在開玩笑呀?(以國語Mode 說)對於而家既我,出去遠一點既地方其實都怕怕地由其比較熱鬧,環境比較嘈一點的也會影響到Hugo但係諗住今年男人生日,仲係以爸爸身份既慶祝就試一下出去食個小小既生日飯揀左呢一間都好幾個朋友介紹既韓國炸雞Chibee Chicken and Beer座落係H8 既23/F ,由於當日要帶住Hugo 到遲時間比起Booking 遲左,好彩都仲有位置可以提供比我地一到達餐廳就已經有強勁既K-POP 音樂不過環境上就比較黑一點,但係唔會話黑到睇唔到餐牌咁既不過要留意一點就係,餐廳既待應多數都係韓國人同埋餐牌全部都係英文所以大家可能要拎定電話翻譯當中既內容啦咁我就冇特別去影底個餐牌,就直接來介紹下我當日食左咩啦呢個飲品,我見當日都好多人有去飲用我就揀左呢個係 Fruit Punch一Jar 既份量大約可以每人分到4-5杯以兩個人去分所以如果一大班黎飲都幾抵,但係可以叫佢小d 冰xd黎得呢度食飯又點可能唔食炸雞先得架?今次就揀左我見都比較多人點既甜酸炸雞Sweet & Sour Chicken $178食炸雞最怕就係食到

我如果話好難得先出到黎尖沙咀區

或者大家都會覺你是否在開玩笑呀?(以國語Mode 說)

對於而家既我,出去遠一點既地方其實都怕怕地

由其比較熱鬧,環境比較嘈一點的也會影響到Hugo

但係諗住今年男人生日,仲係以爸爸身份既慶祝

就試一下出去食個小小既生日飯

揀左呢一間都好幾個朋友介紹既韓國炸雞

Chibee Chicken and Beer

座落係H8 既23/F ,由於當日要帶住Hugo

一到達餐廳就已經有強勁既K-POP 音樂

不過環境上就比較黑一點,但係唔會話黑到睇唔到餐牌咁既

不過要留意一點就係,餐廳既待應多數都係韓國人

同埋餐牌全部都係英文所以大家可能要拎定電話翻譯當中既內容啦

咁我就冇特別去影底個餐牌,就直接來介紹下我當日食左咩啦

呢個飲品,我見當日都好多人有去飲用

我就揀左呢個係 Fruit Punch

一Jar 既份量大約可以每人分到4-5杯以兩個人去分

所以如果一大班黎飲都幾抵,但係可以叫佢小d 冰xd
黎得呢度食飯又點可能唔食炸雞先得架?

今次就揀左我見都比較多人點既甜酸炸雞

Sweet & Sour Chicken $178

炸雞最怕就係食到d 肉又鞋又乾,

但係聽講韓國既炸雞係唔會乾爭爭之如仲啖啖肉

今次揀左呢一個既甜酸炸雞呢,就主要靠d 醬汁啦

不過對於我呢d 最愛撈汁既黎講就好似少左d 啦

不過呢,係炸雞附上既配菜入面又估唔到係幾好食

由其當中既紅菜頭酸酸地好開胃,由其佢有d 辣既地方

食左它就好中和到個隻辣啦
本身想吃一點點飯,始終招呼我呢個大老闆都係需要有飯氣

不過由於店鋪應該都係主打吃炸雞,晚市就冇飯類提供架啦

咁就揀左呢個CHIBEE Noodle $65

其實呢....就有d 似食緊辛辣麵加左韓國午餐肉者

咁一個人食可能都會夠夠地喉,如果兩個人食

就有d 到喉唔到肺既感覺,呢個就真心有d 覺得....唔太值囉
最後又點少得食韓式年糕先得架

不過食唔到辣既我就唔去挑戰最傳統既韓式年糕啦

所以就點左呢個Carbonate Tteakakgi 卡邦尼年糕 $108

既然講得卡邦尼主要就係以白汁為主既,咁呢個年糕入面

除左有年糕之外,都有d 菜係入面

咁就唔會食完好似好濟咁啦係唔係?
對於我地比較少食韓式菜既,今次炸雞就真係有d 不一樣的

當然對於我個個比正野佢食都當草既男人黎講

佢就話同佢食KXC 有咩分別呢?

我就覺得係有一點不一樣,不過環境真係太嘈

對於有小朋友既家庭真係唔岩,睇黎下次我都係同班朋友黎食下先最好

不過如果主要黎食炸雞係可以,當係食晚飯就好似有d唔夠飽囉

都係一次不錯既體驗黎既,我推介它家既炸雞^^

2016-07-07
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
2016-09-05 112 views
雞 全部都係雞呢到一大盤,但並非全部都係雞!除咗有主角檸檬雪花炸雞($180),但另外仲有薯仔沙律、醃蘿蔔、沙律、同埋檸檬沾醬!呢到既炸雞全部都係無骨,食落超級方便,啱晒我呢啲怕麻煩嘅人。炸雞炸得香脆之餘,入面既雞肉仍然嫰滑,兼且保持肉汁,食落好JUCIY,檸檬沾醬絕對係點睛,味道帶酸,沾左之後大大提升味道,好開胃又減低油膩感,令人一件接一件,不自覺地食左好多舊,哈哈。而薯仔沙律亦好出色,夠軟綿,薯味十足,我哋都好鍾意!
雞 全部都係雞

呢到一大盤,但並非全部都係雞!

BeautySearch 一向對厚福街都有一份情意結,總覺得,聚集在這裡的食店,都是與別不同的。早前來過位於厚福街街尾的H8 裡其中一家餐廳,一直都希望再到其他樓層去嚐嚐,但 BeautySearch 總是遺忘掉!不過,今次是由友人安排的,來到 H8 樓下時,始想起一直未有機會再來品嚐其他店子,而今次友人揀選的,是當中位於13樓的韓式餐廳名叫《Chibee Chicken and Beer》,聽朋友介紹,店主本身是韓國人,這裡的炸雞亦屬正宗韓式風味,所以今日放早一於去光顧。店子不算很大,甫出電梯,屏障後便看透整間餐廳,環境帶點昏暗,有點像酒吧的格局,不過,卻有開揚的景色,以及座落在店子一角,吸睛度卻又非常高的 figure 天地。其實,還有一點令我印象深刻的,就是店子的logo 用上一個面帶笑容的胖子,感覺與香港的獎門人非常相似,如不是一早知道這店子的店主是韓國人,BeautySearch 一定猜想這裡是曾先生的店子呢!返回來看看餐牌說,上面只有英文及韓文,坦白說,BeautySearch 的英文程度並不那麼高,有些小食的名稱真的不知道是什麼,就算上網查了也猜不透...... 最後,還
返回來看看餐牌說,上面只有英文及韓文,坦白說,BeautySearch 的英文程度並不那麼高,有些小食的名稱真的不知道是什麼,就算上網查了也猜不透...... 最後,還是交給友人㸃選,而他選了「Chicken

Sweet & Sour Chicken」$178,另外,還有「Royal Tteakbakgi」$128 及「Korean Steam Dumpling」 $60。
「Chicken Sweet & Sour Chicken」我想可算是甜酸炸雞炸雞的味道甜甜酸酸,帶點點微辣,對

BeautySearch 而言是可以接受的,可能因為來自蜜糖的甜味,把來自辣椒碎的辣味中和了。炸雞的外皮炸得金黃香脆,內裏肉質鮮嫩,啖啖爽滑多汁,最重要是餐廳各款炸雞主打無骨的,最合我這種懶人心意,簡直無得彈。
伴隨炸雞而上的,還有兩小碟,分別是酸蘿蔔及沙律,酸蘿蔔給醃成紅色的,不單在視覺上刺激着食慾,酸酸甜甜的味道更令胃口大開,口感亦十分清爽。
再來是「Royal Tteakbakgi」,我不清楚在韓式有沒有特定的名稱,簡單來說,Tteakbakgi 是韓式砂鍋盛載的粉絲加年糕吧!材料大致包括:鮮嫩入味牛肉、香菇、洋蔥和滑溜粉絲,香濃的豬骨湯底,味帶甜,年糕口感堅實中帶點點煙韌,味道蠻不錯。
另外,我們多點了一客Side dish,是「Korean Steam Dumpling」 $60,我想,可算是韓式白菜豬肉包吧!包子外皮香軟,內裏材料清香,感覺好像混進了數款蔬菜,有益健康,是完全唔辣的選擇。
飲品方面,友人點選了 SoonHaRi (Peach) $72,香濃韓式香桃味燒酒,坐在一旁的我也聞到濃濃的燒酒氣味,友人說入口還有點火辣的感覺,BeautySearch 不喝酒,更何況是燒酒,所以真不知他有沒有誇大其詞!
不用多說,自BeautySearch 第一次在韓式店子喝過這罐 Korean Soft Drink - Pear Juice $18 飲品後,便深深愛上呢!
Type of Meal
Dinner
2016-08-30 158 views
之前系銅鑼灣見過佢嘅分店,Chibee Chicken and Beer開頭無認真望個名以為系分西餐嘅,一入門口見到甘可愛嘅LOGO,好似曾志偉以前嗰個無敵將門人啊。唔系食西餐,系歐巴嘅炸雞,但又覺得唔多似一般嘅韓式餐廳,反而有少少似酒吧嘅感覺,環境有少少暗,但又令人好放松,都係點個例牌炸雞嚟試試呢間店嘅實力先,炸雞好脆,當然要蘸D酸辣醬先夠好食,唔系無咩特色。卡邦尼年糕都系韓國例牌菜,味道都幾OK喇,年糕唔軟唔硬,口感幾好。泡菜就食得多,泡菜薯條真系第一次聽,點可以唔點嚟試下呢,聽個名就覺得幾期待,平時番茄味薯條就經常食,薯條睇上去同普通嘅無咩唔同,但食過先知味道原嚟真系唔同,比平時食嘅薯條多左濃濃嘅泡菜味,剛開始食覺得唔習慣,但食多幾條又覺得味道幾特別,可以接受。
2016-07-29
$168 (Dinner)
2016-07-28 229 views
位於尖沙咀繁華鬧市,居高臨下俯瞰高樓大廈的景象。店內環境寬敞舒適,空間又大!非常適合一大班朋友來聚餐。餐牌是全英文,我覺得應該加返中文解釋會讓人更易理解。我同朋友都鍾意食辣,所以叫了個甜辣炸雞炸雞面頭舖滿了甜辣醬,辣味不辣,只是有香辣的口感,就算唔食得辣嘅人都可以接受到。雞肉都幾嫩滑,一啲都唔鞋,而且它全部去晒骨,食落啖啖肉唔使lur 骨,不錯部隊鍋十分足料澎湃,裡面有泡菜、金菇、午餐肉、腸仔、韓式餃子、韓國拉麵⋯味道偏向酸味,唔會好辣,拉麵彈牙湯濃。卡邦尼年糕第一次食,我覺得醬汁唔夠杰身,好稀完全沒有卡邦尼那種濃稠的質感,年糕又唔夠入味。
位於尖沙咀繁華鬧市,居高臨下俯瞰高樓大廈的景象。
店內環境寬敞舒適,空間又大!非常適合一大班朋友來聚餐。
餐牌是全英文,我覺得應該加返中文解釋會讓人更易理解。
我同朋友都鍾意食辣,所以叫了個甜辣炸雞
2016-07-04
$300 (Dinner)
2016-07-25 283 views
小妹係炸雞狂迷🐔,依度長期大排長龍,我每次到店門口,都係見到茫茫人海,每次我都要放棄,今晚我同朋友再去睇下洗唔洗等位,終於都比我食到你,幸好入座時,只有數枱客人,坐得幾舒服,但燈光暗左d,好似好浪漫咁。我地兩個女生叫左兩款野食同兩杯飲品,分別有:Soysauce Garlic Chicken 醬油大蒜炸雞:另配醃製蘿蔔、沙律菜炸雞既皮好脆 入口嫩滑同有肉汁 食落唔覺得好熱氣,而且炸雞大小適中,每件都均勻沾滿醬油汁,味道濃郁,食完一件再食粒蘿蔔,即刻解除左飽滿感Korean Steam Dumpling:賣相似蒸包,餃子黎講都算幾大顆,蒸餃內既餡料又多又滿,有韮菜、韓式粉絲、蛋碎、菜肉,沾一沾醬油,咬一啖仲有肉汁鎖係入面,好好味飲品• Korean soft drink-Cocopalm (Peach) & Cocopalm (Yokult): 飲落好fresh,有果肉,幾好飲整體上味道都唔錯,最有驚喜真係蒸餃,估唔到賣相平凡,味道比想像中好食因為我食過明洞餃子,味道又淡又乾,但依度整既係可以一試。

另配醃製蘿蔔、沙律菜

Korean Steam Dumpling:

因為我食過明洞餃子,味道又淡又乾,但依度整既係可以一試。
Korean  Steam  Dumpling
Kimchi  Cream  Fries
Soy sauce  Garlic  Chicken
Cocopalm  (Yokult)  &  Cocopalm  (Peach)
2016-07-20
$160 (Dinner)
Korean  Steam  Dumpling
Kimchi  Cream  Fries
Soy sauce  Garlic  Chicken
2016-07-18 3415 views
好耐之前SAVE低左呢間係自己個TO-EAT-LIST度,不過佢係CWB所以無咩機會過到去食~不過最近佢係尖咀開多間,今晚去文化中心聽音樂會之前就去試啦~六點去到,可能太早加上新開無耐,我去到果時未有其他客,等埋朋友先叫野食,因為早,大家都未係太肚餓,3個人只係叫左兩樣野就算~Basil Pesto Cream Chicken---我估我果時都係因為呢個先SAVE左呢間落黎,因為好似韓式炸雞會有個咁西底既醬~佢上枱仲好似食芝士火鍋咁TIM~味道唔錯,個雞都唔太油又唔老~Carbonara Tteokbokgi---呢個其實即係年糕,D汁好濃好CREAMY,包你食唔停口~入面除左有年糕之外仲有唔少荐菜,都幾健康GA....感覺上Pear Juice---18蚊都OK,我朋友話幾好味~Suntory Premium---成55蚊,原來咁細杯...真係有D失望佢因為岩岩開無耐,個MENU都寫住SOFT OPENING MENU,唔知第時會唔會多D野揀呢?我地食到7點10分走人都開始多人黎LU~
Pear Juice---18蚊都OK,我朋友話幾好味~
我地食到7點10分走人都開始多人黎LU~
2016-07-17
$140 (Dinner)
Chibee Chicken在厚福街H8的23樓,H8算是這兩年新建而又做得較出色的一棟主打美食的商業大廈。想起一年多前這大廈仍乏人悉知,現在每逢晚上自當人流不斷。Chibee Chicken剛進駐這H8大廈,感覺仍是相當的fresh,這裡的侍應都是韓國人,可以用簡單的英文溝通點菜。食韓國菜點炸雞是必然的,眾多選擇以這款羅勒忌廉炸雞較為有特色。首先炸雞炸得十分香脆嫩滑,極富肉汁,皮面還灑了不少芝士粉,坦白說不沾醬汁也很惹味。另一邊廂,既然羅勒忌廉汁這麽有特色,當然要一試,羅勒味香,忌廉令醬汁幼滑,整體不會過份濃郁奪其炸雞肉香。是不錯的組合。泡菜薯條只售$56元,以泡菜醬汁與薯條焗至香脆,最後灑上芝士粉,另設沙律醬汁。泡菜醬非常香口惹味,頗有特色,如不到此Chibee Chicken真的難以發現兩者居然是如此匹配。這終須要一試的。部隊鍋是韓國菜的iconic dish,部隊鍋也者即是以泡菜湯底加入韓式午餐肉、腸仔、茄汁豆、韓式餃子、金菇、以及辛辣麵的一鍋大堆頭食品。雖然配料簡單並不貴,但當麵底吸收了泡菜湯底的精華後便變得非常惹味,這正正是我喜愛部隊鍋的緣故。

想起一年多前這大廈仍乏人悉知,現在每逢晚上自當人流不斷。

2016-07-07
Type of Meal
Dinner
2016-07-09 250 views
I don't know what is this!果日行街見有賣炸雞咪去下,我就外賣攞走……之後翻到公司食就中伏了。外賣走基本上係唔夠堂食咁好味我知,但係冇理由會整函一食落去就成口粉掛。點解一間店會整出一個多粉既炸雞,自己整仲好過佢
I don't know what is this!
TakeAway
之前幫趁過銅鑼灣店,知道在尖沙咀開了分店,便約friend相聚於此。很喜歡這個充滿掌門人 feel 的餐廳 logo。可能因為新開不久,還未有酒牌,沒有啤酒供應,有點跟店名不符的感覺。而且總覺得韓式炸雞一定要配啤酒,沒有了,總欠缺了一點味道。希望快些領到酒牌,那便可以提供酒水了。既然沒有啤酒,我們只好要一些果汁。這兩款果汁味道都不錯,桃汁清甜,桃味芳香;乳酸中帶有椰子果肉,有得飲有得食。這個香草羅靱炸雞賣相特別,除了炸雞、沙律和醃製的蘿蔔外,還附上一個熱着醬汁的器皿。急不及待試試,炸雞用了去骨的全雞肉,啖啖肉,蘸上特製的醬汁,陣陣的羅靱及香草味伴隨着,稍嫌炸雞未夠香脆。我比較嗜辣,所以較喜歡這個辣年糕。韓式年糕煙煙韌韌,很有咬口,配合韓式辣醬,再加上蔬菜及白芝麻,香辣煙韌共惹一爐 這個部隊鍋的麪條用了正宗的韓式麪條,比較韌,煮耐了也不會全部黏在一起。加入午餐肉、餃子、司華力腸、金菇和蔬菜,既美味又飽肚。這個炸薯條又香又脆,薯條雖然切得很幼,薯仔味仍能保存,灑上芝士粉,香味提升了不少。蘸上酸忌廉,口感更豐富了不少,令我們欲罷不能,一口一口的大吃起來。
很喜歡這個充滿掌門人 feel 的餐廳 logo。
既然沒有啤酒,我們只好要一些果汁。
Peach Juice
CocoPalm (Yakult)
Basil Pesto Cream Chicken
Spicy Tteakbakgi
Budaejjigae
Kimchi Cream Fries
2016-06-20
$250 (Dinner)
Peach Juice
CocoPalm (Yakult)
Basil Pesto Cream Chicken
Spicy Tteakbakgi
Budaejjigae
Kimchi Cream Fries
2016-07-03 502 views
之前去過佢地銅鑼灣店兩次,以家近近地TST都有得食,唔洗過海啦!哩到既燈光同樣偏暗!不過空間感比CWB店大好多!芝士粟米,粟米多汁幾甜,可以拉起微微既芝士絲!卡邦尼年糕除左有煙韌的年糕外,配料有洋蔥,椰菜、煙肉,醬汁都幾濃稠!鐘意係哩度食炸雞因為唔洗吐骨咁麻煩!早兩次黎係食羅勒炸雞,今次就簡左Onion chicken,醬汁好重蒜味!炸雞有肉汁而且嫩滑🍖🍖炸雞份量都幾多!
之前去過佢地銅鑼灣店兩次,
以家近近地TST都有得食,
唔洗過海啦!哩到既燈光同樣偏暗!
不過空間感比CWB店大好多!
芝士粟米,粟米多汁幾甜,
可以拉起微微既芝士絲!
卡邦尼年糕
除左有煙韌的年糕外,
配料有洋蔥,椰菜、煙肉,
醬汁都幾濃稠!
鐘意係哩度食炸雞因為唔洗吐骨咁麻煩!
早兩次黎係食羅勒炸雞
今次就簡左Onion chicken,
醬汁好重蒜味!炸雞有肉汁而且嫩滑🍖🍖
炸雞份量都幾多!
2016-07-03 5292 views
尖沙咀厚福街出名為食街,原來這橦H8的大廈美食林立,是次挑選了韓式炸雞。第一次食炸雞在韓國首爾,一食難忘,聽說現在香港都有幾間韓國人開的炸雞餐廳...Chibee...乃是其中一間較頗有名的。與友人七時前已到,由於到達時間尚早,未有其他食客。店內員工似乎全是韓國人,餐牌只有英文/韓文,點餐只用英語,食品選擇不算多,單看價格也不算便宜。我們沒有選最普通的豉油雞,點選了No6 Basil Pesto Cream Chicken ($178),端上桌的賣相非常吸引,有個小蠟燭台把醬汁保持溫度。份量十足的炸雞,炸得外脆內嫩,金黃色的外皮看起來不會太油膩,而內裡雞肉還能保持嫩滑不“鞋”,已是韓式炸雞最吸引之處,再配上香草味的creamy汁,帶點清新感覺,令味道更昇華。不少得的香辣韓式年糕No10 Spicy Tteakbokgi($98),先說年糕的煙韌度夠,不會似腸粉般軟,辣味跟kimchi有點分別,年糕的辣帶點點甜,唯獨配料多令年糕份量相對少了。炸雞配啤酒,不能抗拒的選擇,CASS牌子的韓式啤($34),淡淡的麥香,才不會蓋過炸雞的味道。
2016-06-30
$200 (Dinner)
2016-07-02 2522 views
厚福街美食真的包羅萬象,最近新開張樓上韓食Chibee Chicken and Beer在這裡開新分店,都幾得意,呢間店竟然開下午6點收夜晚2點,那麼夜真的會有客到嗎? 等了幾分鐘才擠得上部升降機上去Chibee,幸好這裡soft launching,所以比較少人。我們坐到去9點半已經有一半空位。這當然不是因為這裡食物不好,相反之,其實都幾正既。這裡的menu全部用英文,比我感覺更加地道。個人覺得呢度的炸雞很不錯,有d juice, 點了onion fried chicken 178HKD,有少少紅菜頭配食,畫龍點睛的其實係酸甜醬汁,配炸雞超好味!我朋友估計醬汁裡面有wasabi,blend得好味。如果覺得貴他們其實每種食物都有比較便宜的option. 例如炸雞我記得有個70幾蚊,部隊鍋220蚊,如果仍然想食辛拉麵就有個又係70幾蚊的選擇。 部隊鍋(budaejjigae 220HKD) 調味幾好,不過竟然無我大愛年糕。好食但我仍唔明白香港部隊鍋點解貴成gum.... 叫左芝士年糕 (Carbonara Teokbogki 102HKD),奶油津白香,配年糕都唔錯。

這裡的menu全部用英文,比我感覺更加地道。
2016-07-01 2034 views
之前在銅記也光顧過這間店, 不過地方較細, 如今在尖沙咀的厚福街H8開了分店, 所以就來吃一下!! 店在最頂的層數, 出LIFT望到環境較銅記的寬敞很多, 座位好像也較多, 當然也有店的大大LOGO, 我覺得好似韓國歌手PSY的一個公仔, 哈哈~~~室內裝修顏色也一貫以不同深淺的木色為主, 所以感覺都幾WARM, 而因為在最高層, 所以窗口可以望到尖沙咀及對面中環的景色, 成排的大玻璃窗, 傍晚時份及晚上可以一邊欣賞美景一邊吃……..看看餐牌, 好像比我之前吃的多了一些款色, 之前看食評說沒有酒牌, 但今次來時就已經有了, 所以可以跟小妹一齊飲飲酒, yeah!! 點了菜後就再望望周圍的環境, 我們座位隔望有個展示櫃, 放了蠻多的figures, 本以為是普通的, 原來看清楚內有不同, 尤其每個公仔大咀裡, 特別得來還有少少驚嚇, 也是店主擺設的喜好特點吧……Brother Soda韓國草莓忌廉奶酒~~~其實韓國現時好興出一些生果燒酒, 或者生果忌廉酒等, 而店內也放了不同明星代言牌子的posters, 所以如果大家唔知有咩新款或如何選擇時, 可以直接指給痁員啊!! 這次妹妹很想飲這款
Brother Soda韓國草莓忌廉奶酒及桃汽水
Brother Soda韓國草莓忌廉奶酒~~~其實韓國現時好興出一些生果燒酒, 或者生果忌廉酒等, 而店內也放了不同明星代言牌子的posters, 所以如果大家唔知有咩新款或如何選擇時, 可以直接指給痁員啊!! 這次妹妹很想飲這款酒~~她說近期韓妹很流行飲, 那我們便試一下; 入口真係幾好飲, 香濃的草莓味, 加上好似之前LOTTE忌廉汽水的soda味, 酒味雖然唔出, 但幾fresh, 怪不得女生們那麼喜歡, 當然那漂亮的粉紅色樽也是吸引處之一吧, 不過我們也覺得凍飲較好, 放耐了無咁凍就無咁出色……..
Odengtang魚片湯
Odengtang魚片湯~~~很喜歡的一款, 而且大家一致認為很有 “韓”味, 我地兩個都好鍾意吃韓國的魚片 (在韓國的布帳馬車會叫 “黑輪串”), 成個湯本以為清清地, 但其實一路吃發覺除了好稔好入味的魚片外, 仲有一些菇類, 草菇及金菇等, 還有大辣椒的絲, 變得好稔的洋蔥, 加上日本木魚勁多, 所以成個湯都有好多味, 而且加了不少的胡椒粉, 所以都有少少辣感, 但成個感覺好好, 湯都好好飲, 一定要試!!
Basil Pesto Cream Chicken羅勒香草忌廉炸雞~~~又來吃這個了, 因為係這裡的signature, 初次帶小妹來就叫了這個, 又係擺放好靚咁上枱, 看到好creamy的汁加紅色我最愛的醃紅了的酸蘿蔔, 真係開心!! 炸雞繼續嫩滑, 肉juicy, 炸粉不多又脆, 表面還有少少芝士粉, 配上creamy的忌廉汁, 很喜歡這款味道的結合, yummy!!!
Spicy Tteokbokgi辣年糕
Spicy Tteokbokgi辣年糕~~~這個是比較傳統的, 就是辣年糕加魚片及洋蔥等, 年糕都幾煙靭, 算幾入味, 但我們可能平時都食得幾辣, 覺得這個汁就相對唔夠辣, 可以再出色一點, 但份量也不少……
與小妹又吃又詳談了一個晚上, 滿滿的家鄕菜加上韓風話題, 舒服的環境又可以飲少少酒, 很不錯的一個晚上; 吃完後發現門口出面有很多的照片, 應該是客人及店員拍的即影即有相, 但唔知點先有?? 下次再來詢問下先~~
2016-06-27
$253 (Dinner)
Brother Soda韓國草莓忌廉奶酒及桃汽水
Odengtang魚片湯
2016-06-29 958 views
上年曾到過Chibee Chicken and Beer 銅鑼灣店,記得羅勒炸雞相當好吃,一直對它念念不忘! 近日得知Chibee Chicken and Beer於尖沙咀開了新分店,地點對於住在新界的我更為便利,便找了一晚與朋友到來吃喝一番. 餐廳就位於厚福街H8大廈頂層23/F,甫進餐廳,已覺得相當開揚,枱與枱之間有適當距離,而且位處頂層,可透過玻璃窗見到日落景緻,環境比起銅鑼灣店更為舒適. 餐廳的一個角放滿店主的珍藏Figure,於等候食物期間可以欣賞一下!原來餐廳還未領有酒牌,所以我們就點了一Jar Fruit Punch & 3款食物一同享用.Fruit Punch (Jar) $85以透明壼盛載的Fruit Punch,內裡有很多冰塊,即使漫漫喝都依然夠凍. 顏色帶橙的Fruit Punch色彩亮麗,味道酸甜開胃,連一向最怕喝太甜的我,對這款飲品都相當受落. 而且每人可分到2杯來喝,都幾抵飲的! (其實吃炸雞時我最想大口大口喝啤酒,可惜餐廳未領有酒牌,但這Fruit Punch都令我很滿意!!)Spicy Tteokbokgi $98平時最喜歡吃辣炒年糕的我,來到韓國餐廳當
Fruit Punch (Jar) $85

Spicy Tteokbokgi $98

平時最喜歡吃辣炒年糕的我,來到韓國餐廳當然要點來吃! 以小窩盛載的炒年糕,可以保存熱度. 內裡的年糕相當煙韌,辣度亦頗強,當中亦配有泡菜& 魚片等,都幾豐富,實在辣得過癮. 幸好有一杯透心涼的Fruit Punch,要不然我要噴火了!!
Basil Pesto Cream Chicken $178

由於上年吃過這款羅勒炸雞,覺得味道驚為天人,所以這次也同樣點上這款呢! 以小洋燭烘着的羅勒忌廉醬,可以保持熱度,旁邊的炸雞已全部起骨,吃起來啖啖肉的,而且油份極少,外脆內嫩的炸雞沾上羅勒醬汁更為滋味. 一人吃數件也絕不過份.

如果覺得飽膩,這款炸雞亦附上蔬菜沙律& 醃蘿蔔,可以有助消膩.
Budaejjigae $220

部隊窩的材料很豐富,大量的午餐肉、腸仔、餃子、牛肉粒、泡菜以及拉麵,份量很多,而且邊煮邊食熱辣辣的,但記緊最好先吃拉麵及餃子,以免浸泡太久,發漲了就不太好吃了.

雖然定價較貴,但環境舒適,都是一間可與朋友慢談、享受美食的韓國餐廳

尖沙咀厚福街8號H8 23樓

2153 1818

$300 (Dinner)