想試這家炸雞好久,終於找到一個都對炸雞有特殊愛好的朋友仔👱‍♀️陪我去,太開心了就是說😄😄😄😄。主要我想點炸雞🍗,朋友仔也喜歡炸薯條🥔,都點都點,本人也很愛薯條😍😍,我們還怕不够吃,又點了一個芝士雞蛋卷,這決定注定是錯的,因為每樣量都巨多,根本吃不完😂。看看我們點甚麼呢?🍗半半炸雞(✨️原味+甜辣✨️)無骨$188💯😋😋😋😋😋兩種口味,雙重滿足😍,原味:脆皮咸香,甜辣:其實辣不太吃得出來,不過酸甜味就很出。兩種都不錯,硬要選1種還是原味最對味😜😜。🥔炸薯條 $118 💯😋😋😋😋😋即叫即炸,超級香,上桌迫不及待想要吃,這時候真的要小心燙,剛炸出來外脆裏嫩,外面裹着一層應該特制的鹽粉,好惹味。🧀芝士雞蛋卷 $128 💯😋😋😋😋😋好大一份,裏面卷滿了芝士,可以拉絲的,超吸引人的,蛋卷外型類似日本的玉子燒,不過味道不一樣,各有特色。飲品Rainbow Soda,喝的就還好🍸Lavender 薰衣草梳打 (上圖左)其實就薰衣草味道的汽水,味道有點怪,不過還是可以下口的。🍹🍓Strawberriey 士多啤梨梳打 (上圖右)跟上面一樣,士多啤梨味汽水,優點是兩杯都蠻消蠻消暑。看份量這麼多,我們最後果然吃

看看我們點甚麼呢?

🍗半半炸雞(✨️原味+甜辣✨️)無骨$188💯😋😋😋😋😋
半半炸雞 (原味+甜辣)

🥔炸薯條 $118 💯😋😋😋😋😋
炸薯條

🧀芝士雞蛋卷 $128 💯😋😋😋😋😋
芝士雞蛋卷

飲品Rainbow Soda,喝的就還好
薰衣草梳打/士多啤梨梳打

🍸Lavender 薰衣草梳打 (上圖左)
其實就薰衣草味道的汽水,味道有點怪,不過還是可以下口的。

🍹🍓Strawberriey 士多啤梨梳打 (上圖右)
跟上面一樣,士多啤梨味汽水,優點是兩杯都蠻消蠻消暑。

看份量這麼多,我們最後果然吃不完。不過秉承不浪費原則,我們當然將吃不完的帶回去。

餐牌拍了一點

半半炸雞 (原味+甜辣)
炸薯條
芝士雞蛋卷
薰衣草梳打/士多啤梨梳打
2024-07-07 213 views
李家🍽️-半半炸雞 蜂蜜蒜蓉/粟米食炸雞就一定要半半因為可以一次食2隻味😌炸雞有得揀有骨同無骨但小編覺得一定要啜下雞骨先feel🤣鐘意重口味就要食蜂蜜蒜蓉😋雞件炸到出哂油勁嫩滑👍另外粟米粉味亦都好正咸咸甜甜咁😍-香辣蝸肉雜錦冷麵韓國除左拉麵其實拌冷麵都好出名!夏天食就岩哂雖然有少少辣🌶️🤣佢勁大盤配料螺肉都幾多同大大粒😍唔好睇佢得3個麵球其實撈埋蔬菜都好飽👍-Apple Cider Rita相信唔少人見過佢呢杯勁大Apple cider 插住係度飲😋好爽咁大杯慢慢嘆😉-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖
李家🍽️

半半炸雞 蜂蜜蒜蓉/粟米

香辣蝸肉雜錦冷麵

Apple Cider Rita

🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅
📍地址: 灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖
2024-07-05 155 views
餐廳裝修好有韓國氣氛,幾個電視都播緊韓國MV🤩仲有霓虹燈字牌,點餐後送上前菜酸蘿蔔同沙律椰菜絲。.🥣牛膝骨湯🥣:💰$178係即煲仲係滾上,嗅到濃香紅棗同藥材味,飲落牛味反而較濃,唔會太藥味,湯中有幾粒牛膝骨肉,好有膠質感。🥣牛肉炒粉絲🥣:💰$158好大碟,牛肉算大塊,多紅蘿蔔絲、菜同雜菇,粉絲量多炒至深色且十分入味,牛肉有醃過,整體味道偏甜。🥣煎粉紅腸仔餅🥣:💰$128每塊都細細塊,顯得份量多,好香蛋味,沾埋茄汁同蜜糖醬食更開胃。
🥣牛膝骨湯🥣:💰$178

🥣牛肉炒粉絲🥣:💰$158

🥣煎粉紅腸仔餅🥣:💰$128
每塊都細細塊,顯得份量多,好香蛋味,
沾埋茄汁同蜜糖醬食更開胃。
2024-07-02 159 views
鍾意食韓國炸雞嘅朋友應該都知道呢間餐廳餐廳有多間分店,遍佈港九新界🌟半半炸雞: 呢款炸雞有兩隻口味,可以滿足到嘗鮮嘅朋友💕可以揀有骨同無骨添😊以酥脆的外皮和嫩滑的雞肉而聞名,係呢間餐廳最出名嘅主菜~必食😚芝士雞蛋卷:結合咗蛋和芝士的料理帶有豐富的口感和濃郁嘅蛋香味❤️泡菜湯: 酸辣開胃 嘅湯搭配了豬肉和泡菜的風味唔錯👍🏻李家 (華發大廈)灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖
鍾意食韓國炸雞嘅朋友應該都知道呢間餐廳
餐廳有多間分店,遍佈港九新界🌟

半半炸雞:
呢款炸雞有兩隻口味,可以滿足到嘗鮮嘅朋友💕
可以揀有骨同無骨添😊

芝士雞蛋卷:
結合咗蛋和芝士的料理
帶有豐富的口感和濃郁嘅蛋香味❤️

泡菜湯:
酸辣開胃 嘅湯
搭配了豬肉和泡菜的風味
唔錯👍🏻

李家 (華發大廈)
灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖
2024-06-27 132 views
久唔久想食韓式炸雞,就會諗起灣仔呢間元組級「李家」,佢哋仲有唔少分店㗎,鵝頸橋店店面不大容納十數枱客,環境簡約企理. 韓式裝潢加上電視大屏幕掛住韓國歌曲,感覺恍如置身韓國地道小店. 飲品叫咗藍梳打同埋西柚味嘅冇酒精麗塔,顏色賣相夠晒賞心悅目,大大杯超清爽夠飲晒成餐. 餐廳有前菜提供,醃蘿蔔同菜絲沙律酸酸地口感清新開胃. ⭐️半半炸雞點咗原味同甜辣味. 每款有七八件左右好大份. 原味夠晒原汁原味非常香脆,炸粉唔厚雞肉嫩滑多汁. 甜辣醬偏甜相當惹味令人回味無窮. ⭐️芝士雞蛋卷蛋味香濃,蛋卷厚實質感滑溜,切開見到滿滿芝士,拉絲感十足好吸睛. 甜甜蛋香配上鹹香芝士同埋酸酸蕃茄醬味道豐富. 想食好味正宗嘅炸雞,呢間絕對係選擇之一.

⭐️半半炸雞

⭐️芝士雞蛋卷

想食好味正宗嘅炸雞,呢間絕對係選擇之一.

• 芝士蛋卷
2K
2024-06-26 124 views
🇰🇷紮根多年韓國餐廳🍖-李家都算係香港韓國餐廳嘅老字號😎 平時去都係食炸雞 今次一於食多啲其他食物😙-🌶️韓式玫瑰炒年糕 $188餐廳新作🌟 係近年比較流行嘅玫瑰醬炒年糕😙 辣醬加入白醬 醬汁呈玫瑰粉色🩷 奶油香味可以中和返辣度 更加老少咸宜👭🏻 餐廳選用嘅麵條型年糕煙韌好味 大讚👍🏻 面頭仲有幾隻章魚腸仔㖭 好得意🐙-🍜烏冬 $58食完辣嘢 嗌返個令人安心嘅烏冬🤣 湯底有啲似魚糕湯🥣 雖然只係簡單一個烏冬 但係面頭都有紫菜 蔥同埋魚糕🥰-🐷燒五花腩肉 $208我覺得佢哋嘅豬肉整得幾好食😌 五花腩肉質爽 肉味濃香🤤 配咗大量大蔥同埋炒泡菜 夾埋肉嚟食可以減低油膩感😉-📍李家 (華發大廈)灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖-
🇰🇷紮根多年韓國餐廳🍖
🌶️韓式玫瑰炒年糕 $188

🍜烏冬 $58

🐷燒五花腩肉 $208

📍李家 (華發大廈)
灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖
2024-06-26 113 views
平時同同事都係外賣叫李家既炸雞呀炒粉絲炸醬麵,今日心絲絲諗住去試吓堂食,炸雞果然熱辣辣出爐先最好食!半半炸雞蜂蜜蒜蓉 $113 粟米🌽 $118李家點會唔叫炸雞!呢到好好有得揀半半所以我地揀左2隻唔同口味,蜂蜜🍯蒜蓉味同粟米味,炸雞外酥內嫩,雞肉鮮嫩多汁,蜂蜜同蒜蓉係超夾,食落甜甜辣辣甘好滋味,而粟米味則有粟米片同粟米鋪面,炸雞面鋪上粟米粉又幾夾同得意。♥ 牛肉炒粉絲 🍝$158另外揀左份牛肉炒粉絲,粉絲口感幼滑炒得恰到好處,唔會過於乾澀。配料好豐富包括有冬菇、金菇同紅蘿蔔等等,面頭沾上芝麻食落特別香!而牛肉非常嫩滑同好香濃♥ 西柚梳打 $38留意到manu梳帶果頁七彩繽紛好吸引,我就揀左杯爽口既西柚味,酸酸地好fresh好開胃

半半炸雞
蜂蜜蒜蓉 $113 粟米🌽 $118

♥ 牛肉炒粉絲 🍝$158

♥ 西柚梳打 $38
2024-06-26 81 views
今日同男友過黎銅鑼灣,見到原來鵝頸橋附近有韓國餐廳,於是就黎試下,平時我地去尖沙嘴個間。我地叫左1️⃣半半炸雞,(蜂蜜🍯炸蒜味💰113+青辣椒🫑蛋黃醬炸雞🍗💰118蜂蜜🍯炸蒜🧄味好正,見到有完整蒜頭、蒜蓉同埋大量蜜糖,加埋新鮮炸出黎嘅炸雞,肉汁豐富,雞肉嫩滑,食嘅時候要小心,好好味😋青辣椒🫑蛋黃醬我之前未食過,所以叫黎試下,蛋黃醬唔會好辣,入口我諗住會好肥,點知唔會,係好輕盈,我覺得同炸雞、洋蔥一齊食,好好味,成個層次提升左👍2️⃣韓式辣豬手💰198豬手比濃濃嘅醬汁包住,本身係鐵板已經好焦香,食落口辣味香濃,令人忍唔住一口接一口,豬手骨膠原豐富,咬落軟焾有嚼勁,好正,打緊都想食返🫣3️⃣檸檬🍋梳打💰38梳打好夠氣,檸檬味唔會太甜,酸酸地幾好4️⃣士多啤梨梳打💰38士多啤梨味酸甜,啱晒食炸雞飲消費價錢:2人💰556,人均💰278結論:(10分為滿分)味道:7.5/10性價比:7.5/10回頭指數:7.5/10餐廳名稱:李家 (華發大廈) (灣仔)餐廳地址:灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖

我地叫左

2️⃣韓式辣豬手💰198

3️⃣檸檬🍋梳打💰38
梳打好夠氣,檸檬味唔會太甜,酸酸地幾好

4️⃣士多啤梨梳打💰38
士多啤梨味酸甜,啱晒食炸雞

消費價錢:2人💰556,人均💰278

結論:
(10分為滿分)

味道:7.5/10
性價比:7.5/10
回頭指數:7.5/10

餐廳名稱:李家 (華發大廈) (灣仔)
餐廳地址:灣仔駱克道405-419華發大廈地下C號舖
  • 辣豬手
如果要講韓式炸雞店嘅元祖,最有名氣嘅一定係 <李家>😎 有唔少分店, 灣仔呢間,近鵝頸橋,地舖好易搵🫶🏻 今日除咗嚟食炸雞之外,我啲朋友話佢個韓式炒粉絲好好食😌餐廳都唔細,都坐到十幾枱客🥰 必試佢個半半自選炸雞,我今次揀咗蜂蜜大蒜味同咖哩味試下先,另外佢都有<有骨>同<冇骨>選擇,我今次就揀<有骨>試下🥰 🌟蜂蜜大蒜味蜜糖覆蓋所有炸雞,見到都流口水🤤 除咗有原粒嘅蒜頭外,仲配埋蒜蓉醬,非常惹味😍 個味道好特別,同出面嗰啲牛油蒜蓉薯片嘅味完全唔同,係一種好粗曠嘅惹味😂 我幾鍾意🤩 🌟咖哩味呢個係乾身嘅,但係咖哩粉嘅味道都好出😎 炸雞嘅脆完全保留住,食呢個配埋可樂真係冇得頂,多多都食到呀😂🌟韓式炒粉絲有牛肉或者豬肉選擇,我揀咗牛肉,一上碟真係嚇親呀,份量十足🤤 味道真係超級驚喜😍 嗰種醬油嘅甜香,肯定係我食過嘅最好味🤤 講真兩個人真係食唔曬,但係我都打包咗返屋企 ,整翻熱一樣咁正,必點呀😍😍餐廳其實都有啲前菜提供㗎,就係醃蘿蔔同埋菜絲沙律,食食下炸雞再食一粒酸蘿蔔,又可以再食多D😂 呢餐真係非常滿足,除咗炸雞出色之外,其實佢仲有啲炒年糕同埋一啲好特色嘅韓式美食,全部都好吸引🤩 未試過呢間元

🌟蜂蜜大蒜味

🌟咖哩味

🌟韓式炒粉絲

餐廳其實都有啲前菜提供㗎,就係醃蘿蔔同埋菜絲沙律,食食下炸雞再食一粒酸蘿蔔,又可以再食多D😂 呢餐真係非常滿足,除咗炸雞出色之外,其實佢仲有啲炒年糕同埋一啲好特色嘅韓式美食,全部都好吸引🤩 未試過呢間元祖級嘅<李家>炸雞嘅朋友,真係要試下,真心推介🫶🏻

2024-06-19
$200 (Dinner)
2024-06-18 123 views
原來近銅鑼灣附近都有李家,好方便呀,Times Square 行過黎只係5分鐘🍗 青辣椒蛋黃醬炸雞未食過呢隻味,驚太辣,又ok 喎,個蛋黃醬中和左辣味,有青辣椒香味但唔太辣,啱晒唔食得辣嘅我🍗 粟米炸雞鐘意食啲粟米所以叫呢個,粟米味甜甜地,炸雞本身有辣味,一甜一辣好惹味,仲有粟米又係甜嘅,好清新🥓燒五花腩肉層層分明嘅五花肉燒得好香,唔油唔漏,厚薄適中,一啖一舊好好食仲有新menu係玫瑰炒年糕,好吸引,但要多人先食到,等下次叫多啲朋友先食

🍗 青辣椒蛋黃醬炸雞

🍗 粟米炸雞

🥓燒五花腩肉

2024-06-15 89 views
Was around Wan Chai and popped into Chicken Hof & Soju for some Korean treats. Didn't expect all dishes came in such big portions! Stir-fried Beef on Iron PlateSizzling platter of stir-fried beef slices, onion, mushroom and cabbage. Slightly sweet and savory sauce. Cheese Egg RollHuge piece of freshly made and served piping hot. The egg roll loaded with melting mozzarella was soft and satisfying. Topped with ketchup and mustard.Pig's Blood SoupThe Korean style pig's blood was firmer than the loc

Stir-fried Beef on Iron Plate

Cheese Egg Roll

Pig's Blood Soup
The Korean style pig's blood was firmer than the local ones. Spicy soup with tons of veggies like bean sprouts and Chinese cabbage. Very appetizing. Enough for 4 people to share.
2024-06-12 89 views
李家喺銅鑼灣嘅分店都幾好搵~就對住大馬路,入到去啲位都坐得幾舒服,張枱夠大放嘢食👍🏻menu都幾多嘢食揀,炸雞可以叫半半😋啱晒有選擇困難嘅我哋韓式玫瑰炒年糕 $188係長條型嘅年糕✨外型好似烏冬~食落好煙韌,口感唔錯,配料仲有腸仔、魚糕、青椒,份量都幾多蜂蜜大蒜炸雞係基本上人人都會鍾意食嘅味👍🏻甜鹹搭配,再加大蒜🧄嘅香味、炸得酥脆嘅外皮,不錯不錯牛肉炒粉絲 $158份量真係好多😂一上嚟嚇親,大大舊牛肉配炒得啱啱好嘅粉絲,大啖食勁滿足檸檬soda &西柚soda $38@1

韓式玫瑰炒年糕 $188

蜂蜜大蒜炸雞

牛肉炒粉絲 $158

檸檬soda &西柚soda $38@1
環境唔錯,充滿韓國氣氛,設有兩部大電視播放韓國音樂影片,可以邊食邊睇邊聽歌😍😍😍餐廳內有大量卡位座,好適合同三五知己一齊黎!韓式玫瑰炒年糕$188超好食!年糕係圓條狀,好特別,食落好煙韌,年糕醬汁好多,每條年糕都沾滿醬汁,濃味得黎好滿足!👍🏻👍🏻👍🏻青辣椒蛋黃醬炸雞(半隻) $118可以揀有骨或無骨,我哋揀咗有骨,一樣咁好食!外層炸得好脆,咬落入面肉質好嫩好多汁,配蛋黃醬比預期中滋味😋😋😋泡菜餅 $138好大份!!店員會提供刀叉切開一塊塊食🤤🤤🤤個餅偏軟,每啖都食到好多泡菜,又香又辣,唔錯!蒸蛋湯 $68好足料又大鍋😚😚蒸蛋好滑,超濃蛋香,而且上碟嗰陣仲係熱辣辣,正!西柚梳打$38 檸檬梳打$38

韓式玫瑰炒年糕$188

青辣椒蛋黃醬炸雞(半隻) $118

泡菜餅 $138

蒸蛋湯 $68

西柚梳打$38 檸檬梳打$38
2024-06-05 67 views
聽說李家的炸雞非常美味,但對我而言,炸雞有些太油膩了。然而,我意外地發現他們還推出烤燒雞,而他們的烤雞搭配燒烤醬稍微帶點辣味,吃起來也相當不錯。此外,他們還搭配了年糕,口感Q彈,非常美味。除了雞肉,我們還額外點了一份牛膝骨湯,再加上20元添加了一碗麵,一碗有兩團麵。這份湯非常清甜,裡面還有豐富的牛膝骨和其他配料,份量很足。在飲品方面,除了一般的汽水,他們還提供不同種類的酒,還有梳打。我點了一杯薰衣草梳打和一杯草莓梳打。他們的梳打不會太甜膩。

🌟 李家 (華發大廈) 🌟地址: 灣仔駱克道405-419華發大廈地下🇰🇷 道地韓式風情:這家餐廳以韓式元素為主調,裝潢簡約清新,散發著濃濃的東亞風情,讓人彷彿置身於首爾的小街巷中。🍗 半半炸雞 $178:這道招牌半半炸雞允許客人選擇兩種不同的口味,既滿足了喜歡嘗鮮的人,又能突出不同醬汁的獨特風味。🤤🍜 芝士奶鮮炒年糕 $178:醇厚香濃的芝士奶汁配上筋道有勁的年糕,既入口即化又絲滑軟嫩,每一口都令人回味。😋🍴 貼心服務:店內的年輕服務員態度友好,熱情周到,讓就餐過程更添愉快。👍
🌟 李家 (華發大廈) 🌟
地址: 灣仔駱克道405-419華發大廈地下

🇰🇷 道地韓式風情:

🍗 半半炸雞 $178:

🍜 芝士奶鮮炒年糕 $178:

🍴 貼心服務:
店內的年輕服務員態度友好,熱情周到,讓就餐過程更添愉快。👍