2019-11-22
週末同屋企人去九展行街,夜晚順便搵咗間餐廳食飯。見到呢間餐廳門面好靚,食Funsion泰菜感覺幾新鮮。入邊嘅碗碟都有一番東南亞品味又好似去左西餐廳。隔離有寵物餐廳可以隔住塊玻璃望到啲可愛嘅貓貓狗狗。小朋友就最喜歡啦。先來一個柚子大蝦沙律,用料mix and match。有新鮮柚子同大蝦加蝦米、花生碎、九層塔、鮮梨、仲有來自西方的羅馬生菜火箭菜,特級Juicy。感覺好似去左世界各地遊左一轉。呢個墨魚汁意粉軟硬適中,配以牛油洋蔥、墨魚汁好似係義大利漁船上面,食緊美味海鮮,但佢會送上一串燒鮮魷魚,上左岸就來返pattaya,幾得意。冬陰功睇落好似同原版冇乜分別,南薑檸檬葉香茅一定唔少得。原來佢用咗紐西蘭青口,食材係另一個層次。最後原條燒盲鰽魚。係泰國都好少食到呢一種的煮法,外皮烤脆,但裡面仲係很嫩滑。魚肚裡面有大量的南薑,西檸都係輕輕烤熱過。點一點酸辣汁,相當滋味。呢間Fusion泰菜館用心做,值得覆桌 👍🏼
見到呢間餐廳門面好靚,食Funsion泰菜感覺幾新鮮。
入邊嘅碗碟都有一番東南亞品味
又好似去左西餐廳。
泰式柚子大蝦沙律
燒魷魚墨魚汁意粉
冬陰公湯
燒原條鮮盲鰽魚配芝麻白飯
呢間Fusion泰菜館用心做,值得覆桌 👍🏼