2021-11-24 59 views
於鬧市中尋找森林係銅鑼灣行街行到肚餓,又唔知食乜好。即刻搵下有乜好食。居然係渣甸坊搵到間成間森林咁既舖頭,就用踩雷心態去食-CHIMPZ入到去坐低原來間係試緊業,見啲價錢都親民,餓餓緊係叫兩份野食食左先喇見到個餐牌有All Day Breakfast 仲要有隻馬嬲二話不說就叫左- 猩猩迷宮,黎到係一個九宮格,入面乜L都有仲要碟仔仲要好得意身為食肉獸,見到有肉緊係叫多份-黑毛豬鞍架配菠蘿汁,見到即刻心心眼😍。舊肉成個斧頭扒咁仲要大過我隻手。食落去就知廚房幾有心機去處理,塊扒入哂味仲要成寸厚,食一塊飽成日黎到就試埋佢個例場-甘荀濃湯,係濃湯,飲落去就知真材實料,啖啖都有甘荀陪住入口有主食同湯,點會少得甜品-蘋果批加焦糖燉強(蛋),一個字-絕,啲甜品即叫即整,有心思。再叫埋兩杯野飲-mocha latte同埋朱古力,兩個野都係小糖,好驚黎到好似飲甜水咁
於鬧市中尋找森林

Chimpz 新開無耐,大猩猩頭是餐廳的標誌,抱著好奇心切的精神,晚餐入去試吓。Order 了厚切黑毛豬鞍架配菠蘿汁,口感好爽脆,配上菠蘿汁🍍酸酸甜甜,同時將油膩減低,廚師做法好聰明。另外九宮格的猩猩全日早餐亦是賣相吸引,每一格的小碟圖案好靚,分別有牛油果蓉、牛角包、紅菜頭蓉、涼拌菠菜、大啡菇、煙三文魚、煎蕃茄、肉腸、黑松露炒蛋,牛油果蓉以及紅菜頭蓉感覺好健康;大啡菇軟腍多汁;炒蛋蛋味香濃,配黑松露香味更突出。晚餐加$38可以配餐湯和飲品,當日是椰菜花忌廉湯,香滑Creamy;養生薏米水,清甜滋潤。白酒牛油汁煮大蜆,蒜蓉牛油的香味,每一隻大蜆都好入味,而且浸洗乾淨,口感較好。尾聲烤蘋果脆頂奶酥配豆腐雪糕,餅底金黃香脆,口感有點似金寶,酸甜可口,配豆腐雪糕,一冷一熱食得好過癮😆

• 厚切黑毛豬鞍架配菠蘿汁
  • 白酒牛油汁煮大蜆
2021-11-16 98 views
眾所周知銅鑼灣的租金驚人,但只要細心發掘一樣可以相宜預算品賞到優質美食。於希慎廣埸對面有一條類似女人街,沿左邊行原來有好多餐廳。選了一個主食加錢就包了秋冬滋潤之選薏米水,以及是日餐湯椰菜蓉忌廉湯,椰菜打出來的湯很有口感,加上忌廉入口很香。猩猩迷宮全日早餐一上桌就很有驚喜,其九宮格擺設可先與朋友邊吃邊玩遊戲。這款全日早餐可能連營養師都會推薦,營養均衡。紅菜頭蕃薯沙律,牛角包,牛油果沙律,大蕃茄,大啡菇,菠菜,直布羅陀腸,黑松露炒滑蛋及煙三文魚配蟹子。特別值得一讚是紅菜頭蕃薯沙律及牛油果沙律,前者是暖的,後者則是冷的。紅色的入口有兩種口感,加上不會太甜。黑松露炒滑蛋很滑白酒牛油汁煮大蜆去沙很徹底,蜆肉剛剛好不會過熟,略帶牛油及香草的氣味。整體來說以一個小食是超越期望的好。這道厚切黑毛豬鞍架配香煎菠蘿及抱子甘藍菠蘿汁是令 L 真正覺得這裡的廚師絕不簡單,食材固然選擇恰當,更重要是掌握火喉的時間很準確,入口外層微的香脆軟熟。沾上抱子甘藍菠蘿汁將厚肉的肥膩感去除。最後以烤蘋果脆頂奶酥配豆腐雪糕總結,內裡的烤蘋果與伴碟裝飾的蘋果片有不同口感。一冷一熱,一軟一脆。單從烹調技巧及食材選擇,這裡的廚師並

於希慎廣埸對面有一條類似女人街,沿左邊行原來有好多餐廳。

黑松露炒滑蛋很滑

單從烹調技巧及食材選擇,這裡的廚師並不簡單。
Type of Meal
Dinner
  • 厚切黑毛豬鞍架配香煎菠蘿
2021-11-15 94 views
好耐冇去銅鑼灣呀, 適逢sogo 做緊感謝祭就去銅鑼灣行下啦, 買完嘢有啲肚餓就去巷仔度搵嘢食啦。見到地下有個猩猩logo幾特別~就行咗入去呢一間餐廳啦******************************一行入嚟佢嘅擺設好特別, 有好大隻猩猩做舖頭嘅background,睇下有啲咩好食先, 今次我就揀咗一個猩🐒迷宮, 其實佢係由全日早餐做成嘅(´ε` ) 蕃茄、大啡菇、沙律、蔬菜、三文魚、牛角包、 腸仔同黑松露炒蛋每一樣都用碟 裝好放喺九宮格入面, 份量適中唔會話 太少,韻兒最中意佢地 黑松露炒蛋! 有好香嘅黑松露味(。・ω・。)ノ♡而佢哋炒嘅但係好滑㗎(✿ ♡‿♡) 大啡菇都唔錯, 容易切開~食完曬九樣嘢之後,我發現咗佢哋嘅碟每一隻都唔同花紋㗎好靚另一樣就係佢哋嘅招牌薯條薯條係即叫即炸; 咬入口嘅時候香脆, 配合埋抹芥末醬不了, 同麥當勞嘅薯條冇得比太好食啦如果大家間唔時要去銅鑼灣想食少少嘢嘅話我覺得呢間係唔錯架CHIMPZ銅鑼灣渣甸坊30-36號利發大廈地下樓5號舖#food #hkig #mood
見到地下有個猩猩logo幾特別~
就行咗入去呢一間餐廳啦

睇下有啲咩好食先,
今次我就揀咗一個猩🐒迷宮,

其實佢係由全日早餐做成嘅(´ε` )

食完曬九樣嘢之後,我發現咗佢哋嘅碟每一隻都唔同花紋㗎好靚

另一樣就係佢哋嘅招牌薯條

如果大家間唔時要去銅鑼灣想食少少嘢嘅話我覺得呢間係唔錯架

CHIMPZ
銅鑼灣渣甸坊30-36號利發大廈地下樓5號舖

#food #hkig #mood
2021-11-15 79 views
作為一個愛吃之人,每天也透過不同平台接收到餐廳的最新資訊, 要在一大堆餐廳名單中找出那一間想去確實有點難度, 有時只需要一個簡單的原因就足以吸引我去。這裡便是一例,某日朋友傳來一間新餐廳的資料, 看見店主在IG上介紹餐廳是堅持用優質食材, 令我深感興趣, 所以便即時來看看。飲品點了養生薏米水,飲落既清甜又潤喉, 感覺唔錯。餐湯有紅菜頭忌廉湯, 深紅色的賣相, 濃稠度適中,口感幼滑, 紅菜頭是天然健康食品,味道清甜之外也是健康的。再來田園沙律, 沙律菜用料夠新鮮, 新鮮的沙律菜生夠爽口,味道清新開胃。主菜就是一味厚切黑毛豬鞍架配香煎菠蘿及抱子甘藍(菠蘿汁), 本身肉質不錯,鬆軟也肉味濃郁, 點了些菠蘿汁更加美味, 再配上香煎菠蘿和抱子甘藍, 整份黑毛豬吃完後真的非常滿足。甜品是藍苺芝士蛋糕, 整件蛋糕的藍苺味道非常濃郁,入口酸酸甜甜,中間夾上了芝士,滲出陣陣芝士香,餅底也非常鬆化,美味指數相當高。總體而言,食物水準是合理的, 餐廳的環境和氣氛也是寧靜舒服, 價格方面算是抵食。
飲品點了養生薏米水,飲落既清甜又潤喉, 感覺唔錯。
甜品藍苺芝士蛋糕, 整件蛋糕的藍苺味道非常濃郁,入口酸酸甜甜,中間夾上了芝士,滲出陣陣芝士香,餅底也非常鬆化,美味指數相當高。
2021-11-04 136 views
今日同舊同事飯一齊犯罪(飯敊), 梗係要食D邪惡食品.... 有一日佢哋講起銅鑼灣有間新嘢食lunch唔錯. 今晚我哋一齊去試試個晚餐. 小食叫咁薯條同雞翼. 由於我係海素者, 雞翼我冇試, 不過佢個blue cheese sauce不錯. 薯條夠脆係基本嘅, D sauce亦非常不錯!!! 佢哋有dinner set, 我哋3個各叫一個main一齊share. 咁dinner set有salad/湯/薏米水俾你2選1. 我冇揀湯..... 揀咗salad同薏米水. 我作為一個零糖人其實會嫌薏米水甜, 不過我自己溝水都ok, 老闆見我溝水都有問駛唔駛幫我加熱水. 其實算貼心㗎!同事叫咗個宮保蝦意大利粉同白酒蜆意大利粉. 我叫咗個三文魚籽煙三文魚蘆筍意大利飯. 佢哋嗰2個我唔記得影相.... 大家太肚餓.... 但作為意大利飯控, 佢個risotto al dente, 好creamy好有芝士味. 當然有人要食甜品作full stop, 個甜品幾靚咁樣..... 完全唔好甜品嘅我都忍不住試吓味....個apple crumble的確不錯, 有返一定嘅微酸, crumble夠香. 個豆腐雪
當然有人要食甜品作full stop, 個甜品幾靚咁樣..... 完全唔好甜品嘅我都忍不住試吓味....個apple crumble的確不錯, 有返一定嘅微酸, crumble夠香. 個豆腐雪糕非常不錯. 另外個cream brûlée呢..... 純粹我personally唔嗜甜得太緊要, 識煮嘢食都知面嗰層燒糖唔可能唔甜. 所以食一啖就好了..... 整體而言main dish very okay!!! 我會再去試其他pasta/risotto, 小店你要加油呀!!!
2021-11-03
$700 (Dinner)
2021-10-31 498 views
今日行過見到新開左一間的小店。入面的staff 都好nice, 服務好好今日例湯係紅菜頭湯,有驚喜!!地方都好安靜,坐得好舒服食完再叫個甜品Apple Crumble,配埋豆腐雪糕非常好食。staff 非常親切,支持本地小店。
今日行過見到新開左一間的小店。
入面的staff 都好nice, 服務好好
今日例湯係紅菜頭湯,有驚喜!!
地方都好安靜,坐得好舒服
staff 非常親切,支持本地小店。
香煎北海道帶子配黑松露燴意大利飯
烤蘋果脆頂奶酥配雪糕