2021-11-23 32 views
放假約咗朋友一齊食午飯,佢帶我嚟係佢公司附近嘅「中國廚房」,佢好鍾意呢度嘅台灣牛肉麵🍜。店員安排我哋坐卡位,坐得幾舒服。 涼菜三小伴(𧐢汁烤夫、香菜鮮腐竹、香辣小雲耳)$58涼菜做得唔錯,尤其係香辣小雲耳做得好爽口惹味。牛肉麵有不同味道,我選擇「🐮台灣清燉牛肉麵(細)」$62,湯底鮮甜香醇,完全沒有牛羶味,牛腱肉筋肉比例均勻,肉質腍中帶點嚼勁,麵條彈牙。配一啖香滑嘅「港式絲襪奶茶」$39,好滋味。朋友則喜歡較為濃郁嘅「🐂台灣紅燒牛肉麵(細)」$62,湯底呈深褐色,味道較香濃,與我的各有風味😋。她飲支裝豆漿$23,玻璃樽裝住,幾得意,甜度適中。碧玉鴿皇$38我哋見到隔離枱食呢個炸乳鴿,話好味,我哋都加咗一隻😆,乳鴿炸得皮脆肉嫩,細心嘅店員仲送上手套,我帶住個手套攞住嚟食,食得好滋味。最後,還免費送上香甜嘅紅豆沙作甜品,煲得幾軟腍。

涼菜三小伴(𧐢汁烤夫、香菜鮮腐竹、香辣小雲耳)$58
涼菜做得唔錯,尤其係香辣小雲耳做得好爽口惹味。

碧玉鴿皇$38

最後,還免費送上香甜嘅紅豆沙作甜品,煲得幾軟腍。

Lunch
2021-11-23 30 views
平時星期一至五lunch hour時間都系怱怱忙忙食完醫飽肚就算,所以放假就梗係要搵個好地方同friend舒舒服服食下野,傾下計啦!今次都系第一次上黎呢度食野,一出lift已經感覺良好,雖然地方吾太大,不過環境好開揚,侍應安排左我地坐卡位。枱面有齊所有消毒用品一碗清湯,一碗紅燒牛肉麵,可以試晒2種吾同湯底,各有特式,個人就偏愛較濃味嘅紅燒湯底蒜片黑椒炒和牛粒至愛嘅咕嚕肉,每逢餐牌上有呢個菜式我都吾會放過嘅2支都系餐廳招牌飲品,吾系吾試呀有濃郁豆味嘅豆漿,宜家吾系週圍飲到,絲襪奶茶好有驚喜,超濃嘅茶香味,完全系我杯茶

枱面有齊所有消毒用品

蒜片黑椒炒和牛粒

至愛嘅咕嚕肉,每逢餐牌上有呢個菜式我都吾會放過嘅

2支都系餐廳招牌飲品,吾系吾試呀

2021-11-20
Lunch
  • 絲襪奶茶
  • 豆漿
2021-11-23 28 views
前幾日放工同家姐出去食飯,家姐想食中菜,見呢間花膠、黑松露系列套餐幾吸引就去試下,入座見枱面有齊濕紙巾、酒精液、口罩套,食得安心又放心🔸湯品湯係花膠竹笙濃雞湯,滿滿一盅入面有花膠、竹笙,食得出用左老雞,飲落清甜無味精,而家天氣涼左飲佢就岩晒,記住趁熱飲🔸黑松露蝦多士多士唔係炸到脆個種,係偏焾身而且唔索油,加埋黑松露多左層次感,記住趁熱食🔸黑松露手撕雞第一次食手撕雞加黑松露,配搭新穎又幾夾🔸鮮雜果咕嚕肉醬汁均勻包裹咕嚕肉,酸甜適中,肉香加上菠蘿食落幾開胃🔸黑松露蝦仁炒蛋炒蛋好嫩滑蛋味濃,蝦仁爽口夠新鮮🔸黑松露野菌肉絲燴伊麵伊麵食落唔油亦唔咸,份量十足🔸甜品紅豆沙加左陳皮,質地稠身唔會好甜老闆仲好大方請我地食皮蛋伴酸薑同清燉牛肉湯牛丸🔸清燉牛肉湯牛丸👍🏻牛丸有驚喜好爽彈,充滿肉汁食到好重牛味😍,湯一樣出色幾惹味唔係死咸,如果加埋麵一齊食一定係一碗美味嘅牛丸麵🔸皮蛋拌酸薑皮蛋晶瑩剔透,蛋白和蛋黃均呈墨綠色,蛋白半透明有彈性,美味濃香清涼爽口,蛋黃呈半流心😙。酸薑片爽脆無渣,味道可掩蓋皮蛋異味。酸薑的酸辣,加上細滑的皮蛋,好味道二人餐非常足料又豐富,足夠三個人享用,食到捧住個肚走

🔸湯品
🔸黑松露蝦多士
🔸黑松露手撕雞
第一次食手撕雞加黑松露,配搭新穎又幾夾
🔸鮮雜果咕嚕肉
醬汁均勻包裹咕嚕肉,酸甜適中,肉香加上菠蘿食落幾開胃
🔸黑松露蝦仁炒蛋
炒蛋好嫩滑蛋味濃,蝦仁爽口夠新鮮
🔸黑松露野菌肉絲燴伊麵
伊麵食落唔油亦唔咸,份量十足
🔸甜品
紅豆沙加左陳皮,質地稠身唔會好甜

老闆仲好大方請我地食皮蛋伴酸薑同清燉牛肉湯牛丸
🔸清燉牛肉湯牛丸👍🏻
🔸皮蛋拌酸薑
二人餐非常足料又豐富,足夠三個人享用,食到捧住個肚走
2021-11-22 17 views
今日黎到呢間有30年歷史既餐廳,水準出色先有咁多客咁多年都支持佢地先黎一支濃香樽仔奶茶,茶味濃,不太甜,入口順再黎就係蝦多士,手打牛丸,麻辣口水雞原隻蝦多士,已經唔多地方食得到,炸到好香脆,西多士幾大件上面仲點左黑松露醬,蝦肉鮮爽甜,香氣十足手打牛太,清湯做底,牛肉丸用上鮮牛肉打成,入口彈牙鮮甜,味香甘鮮香辣麻勁口水雞,又麻又辣,雞肉嫩滑配上特製既麻辣醬,帶起鮮味非常辣牛肉麵有紅燒或清湯,2者都各有特色紅燒濃郁味道,麵條爽彈,牛肉滷得香又入味,湯底鮮甜,麵身吸滿湯汁一流清湯一樣出色,清香既湯底配以爽彈麵身,加上滷到入味軟淋既牛肉片埋單仲送紅豆沙湯水,暖胃又濃陳皮味中國廚房/台灣牛肉麵
先黎一支濃香樽仔奶茶,茶味濃,不太甜,入口順
再黎就係蝦多士,手打牛丸,麻辣口水雞
原隻蝦多士,已經唔多地方食得到,炸到好香脆,西多士幾大件
上面仲點左黑松露醬,蝦肉鮮爽甜,香氣十足
牛肉麵有紅燒或清湯,2者都各有特色
埋單仲送紅豆沙湯水,暖胃又濃陳皮味
中國廚房/台灣牛肉麵
2021-11-22 14 views
跟好朋友上了這家餐館用膳店員向我們推薦他們的花膠·黑松露套餐由燉湯、前菜、主菜、主食至甜點也有齊,兩位用也不過400塊,看起來cp值挺高嘛~每人一盎的燉湯清甜足料,內有不少花膠和爽口竹笙derrr前菜的涼拌雞絲(圖三)中,黑松露香氣最為突出原來中式菜系搭上西方的松露味道也不錯啊!!主菜選了的松露牛柳粒香嫩蟹籽粉絲煲整鍋熱烘烘的,很配現在的天氣吃呢 平日都是黑松露配意粉,想不到配上中式伊麵(圖四)都很讚啊xpp最後還有熱甜湯跟新鮮果品作結喔 ♡
跟好朋友上了這家餐館用膳

店員向我們推薦他們的花膠·黑松露套餐

每人一盎的燉湯清甜足料,內有不少花膠和爽口竹笙derrr

前菜的涼拌雞絲(圖三)中,黑松露香氣最為突出

原來中式菜系搭上西方的松露味道也不錯啊!!

主菜選了的松露牛柳粒香嫩

蟹籽粉絲煲整鍋熱烘烘的,很配現在的天氣吃呢

最後還有熱甜湯跟新鮮果品作結喔 ♡

尖沙咀中國廚房🤩👍🏻朋友介紹之下,就去咗尖沙咀一間中菜餐廳‼️😋佢話呢度嘅牛肉麵非常出色,咁就帶我去食!入到店裏邊店員都非常親切😂👍🏻我哋叫咗涼拌小菜!🌟蘿蔔絲海蜇,好多海蜇,蘿蔔絲亦都軟硬剛剛好👍🏻麻油香味非常出色‼️🤩🌟黑松露手撕雞,松露味濃郁,手撕雞帶皮但唔肥🤩👍🏻,同埋青瓜絲非常之夾!呢個係必食之選🌟蟹子粉絲煲呢個蟹子粉絲煲真係好大份,而且非常足料‼️佢哋特別烹調令到味道滲入粉絲同椰菜裏邊!👍🏻🌟台灣紅燒牛肉麵同朋友一人一碗,其實叫細份已經好夠!牛肉好淋😋‼️湯底有濃郁嘅牛骨湯味道!🌟紅棗糕,好軟熟,熱辣辣送到你面前🌟紅豆沙起沙嘅紅豆沙,知道有幾好食啦唔使多講🤣🌟選用加拿大豆嘅豆漿,濃郁到香味🌟絲襪奶茶,店員極力推介👍🏻😋今次朋友帶我嚟食!我下次要帶媽咪嚟食🤩👍🏻
尖沙咀中國廚房🤩👍🏻
朋友介紹之下,就去咗尖沙咀一間中菜餐廳‼️😋
佢話呢度嘅牛肉麵非常出色,咁就帶我去食!
入到店裏邊店員都非常親切😂👍🏻
我哋叫咗涼拌小菜!
🌟蘿蔔絲海蜇,好多海蜇,蘿蔔絲亦都軟硬剛剛好👍🏻
麻油香味非常出色‼️🤩
🌟蟹子粉絲煲
呢個蟹子粉絲煲真係好大份,而且非常足料‼️
佢哋特別烹調令到味道滲入粉絲同椰菜裏邊!👍🏻
🌟台灣紅燒牛肉麵
同朋友一人一碗,其實叫細份已經好夠!
牛肉好淋😋‼️湯底有濃郁嘅牛骨湯味道!
🌟紅棗糕,好軟熟,熱辣辣送到你面前
🌟紅豆沙
起沙嘅紅豆沙,知道有幾好食啦唔使多講🤣
🌟選用加拿大豆嘅豆漿,濃郁到香味
🌟絲襪奶茶,店員極力推介👍🏻😋

今次朋友帶我嚟食!我下次要帶媽咪嚟食🤩👍🏻

2021-11-20 209 views
⭐️中國廚房/台灣牛肉麵⭐️📍:尖沙咀廣東道122-126號中港中心5-6樓⏰:11:00am-10:00pm⭕️:現金、信用卡、Alipay、銀聯-台灣紅燒牛肉麵(小)- 💰62🌜可選辣度 我哋梗係揀咗唔辣🤣 湯底係好香濃既牛肉湯 爽口彈牙嘅麵條 搭配左兩舊有均勻牛筋既厚切牛肉 睇相都知紋理清晰 好軟嫩🥺🔸小食🔸-黑松露蝦多士-🌜黑松露味好香 裏面隻蝦爽口彈牙 好大隻🍤 西多士比較軟腍 但係唔會好油膩 推薦呢個!!-黑松露手撕雞-🌜雞肉好滑嫩 用黑松露撈好有新意 食落好香好濃郁 再搭配埋青瓜絲 當小食一流😚-酸薑皮蛋-🌜流心既皮蛋 夾埋酸薑一齊食 開胃之選-爽口海蜇蘿蔔絲- 🌜爽口開胃 兩者好夾🤣凍食之選👍🏻-韭菜餃-🌜皮薄餡多 好香韭菜味 清淡之選🤣-豆漿(熱/凍)-🌜聽店員講係自家製 用玻璃樽裝住 利用左加拿大黃豆 唔會死甜 豆漿好濃郁香口🙈🌟餐廳非常寬敞 有兩層 坐得好舒服 餐廳提供火鍋、小菜、點心及台式料理 始創於1992年🕰-枱面好貼心有濕紙巾 又會有口罩套 消毒搓手液🙈 食完晚餐仲會每人送上一碗綠豆沙做結尾😚 下次會想試吓佢地既花膠、黑松露套餐 好抵食🙈#香港美食 #平民美食
⭐️中國廚房/台灣牛肉麵⭐️
📍:尖沙咀廣東道122-126號中港中心5-6樓
⏰:11:00am-10:00pm
⭕️:現金、信用卡、Alipay、銀聯

-台灣紅燒牛肉麵(小)- 💰62

🌜爽口開胃 兩者好夾🤣凍食之選👍🏻

-韭菜餃-
🌜皮薄餡多 好香韭菜味 清淡之選🤣

-豆漿(熱/凍)-

#香港美食 #平民美食 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #香港 #美食 #高質 #hkfood #hongkong #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #hkfoodies #likeforlike #hk #hkig #foodshare #hkrestaurant #foodies #852food #hkfoodblog #食評 #美食推介 #中國廚房 #台灣牛肉麵
2021-11-17
$200 (Dinner)
2021-11-17 25 views
台灣牛肉麵應該吃不少,這間餐廳能在尖沙咀屹立二十多年一點也不簡單,平日想吃牛肉麵都會來這裡吃。香港特色絲襪奶茶, 樽裝自家製絲襪奶茶,奶茶幼滑,微甜茶香,難怪是招牌之一。皮蛋伴酸薑,超好的糖心皮蛋,半流質狀態,一丁點石灰味都沒有,伴酸薑真是絕配。蛋白豆腐干,賣相很精緻,豆腐干切片一層一層疊在一起,口感非常細緻嫩滑,略嫌不夠豆付味。台灣紅燒牛肉麵和台灣清燉牛肉麵,兩碗麵湯底各不同,紅燒湯底濃郁有醬香味,清湯湯底清爽,每碗都有三塊厚厚的牛展肉,牛展肉炆煮得很腍滑,上海麵底有嚼口,難怪能屹立尖沙咀有二十多年了!臨離開前再叫多碗綠豆沙

臨離開前再叫多碗綠豆沙
  • 台灣紅燒牛肉麵
  • 台灣清燉牛肉麵
2021-11-17 48 views
中菜館在尖沙咀中港中心, 佈置古色古香, 舒適寬敞, 廚師以精湛的廚藝, 用心製作每道菜式。台式三杯雞煲(小)$109 原煲人氣台式三杯雞煲,打開蓋時,散發陣陣香氣, 熱燙燙的雞肉油光亮麗 ,入口軟嫩, 帶惹味九層塔獨特香味 , 充滿台式風味, 拌飯一流, 不消一會, 已經通通吃光了。,菠蘿咕嚕肉( 小 )$89 咕嚕肉充滿鑊氣 ,入口酥脆 之餘,每件肉都掛滿濃郁酸酸甜甜的醬汁, 份外惹味, 老少咸宜菜式。台式鍋塌豆腐(少)$83 金黃色的台式鍋塌豆腐, 大口咬下, 爆出嫩滑的豆腐 ,既香且滑 , 雖不是貴價食材 ,卻令人津津回味。支裝豆漿$23/一支 玻璃支裝的豆漿, 甜度適中 ,冰涼透心, 滿滿迷人豆香。海帶綠豆糖水(免費)飯後每位客人送上海帶綠豆糖水, 甜度適中, 餡料十足, 夠曬誠意, 正好滋潤冬天乾涸的喉嚨。

台式三杯雞煲(小)$109

菠蘿咕嚕肉( 小 )$89

台式鍋塌豆腐(少)$83

支裝豆漿$23/一支
玻璃支裝的豆漿, 甜度適中 ,冰涼透心, 滿滿迷人豆香。

海帶綠豆糖水(免費)
✅私心推介,最有heart 中菜晤係朋友地膽帶我嚟都唔知廣東道有一間樓上中菜,裝修華麗,企理乾淨,侍應姐姐服務周到,係香港地邊度搵呀?今日叫咗個黑松露二人套餐$380/2,真心性價比高❤️花膠竹笙濃雞湯好有屋企嘅感覺,花膠湯夠晒足料,每碗湯都有花膠,竹笙,雞件,絕不馬虎!❤️黑松露手撕雞黑松露手撕雞配搭好新穎,黑松露醬好香,高貴,原來配手撕雞可以咁夾,配埋青瓜絲10分開胃!❤️蟹子粉絲煲勁多孩子一啲都唔孤寒,粉絲煲超有鑊氣,熱辣辣用煲上,簡單嘅食材用大師級嘅煮法,無得輸!❤️黑松露蝦仁炒滑蛋蝦仁炒蛋食得多,黑松露炒蛋都食過,但係黑松露蝦仁炒滑蛋真係第一次!原來西式食材用中式嘅做法既新穎又好夾,炒滑蛋好睇師傅嘅手勢,呢度嘅炒蛋炒得好滑唔會太熟,加埋大量黑松露醬同埋香蔥,簡直係白飯神偷!❤️黑松露野菌肉絲會伊麵黑松露味好重,伊麵夠晒鑊氣!份量極多,呢個二人套餐認真超值!❤️綠豆沙套餐仲送埋綠豆沙,我不嬲都唔食綠豆沙,但係見到個個都食哂,試咗一啖發現原來綠豆沙可以咁好食,超級足料有勁多海帶,綠豆,同平時食嘅完全唔一樣,甜到剛剛好,綠豆沙必食!❤️清燉牛肉湯牛丸$48另外追加左牛肉湯牛丸,呢度寫明唔好食包退
✅私心推介,最有heart 中菜

今日叫咗個黑松露二人套餐$380/2,真心性價比高

❤️花膠竹笙濃雞湯

❤️黑松露手撕雞

❤️蟹子粉絲煲

❤️黑松露蝦仁炒滑蛋

❤️黑松露野菌肉絲會伊麵

❤️綠豆沙

❤️清燉牛肉湯牛丸$48
另外追加左牛肉湯牛丸,呢度寫明唔好食包退貨,梗係要試吓佢咩料只啦!牛丸10分彈牙,配埋冬菜
,整個湯底真係冇得挑剔,呢碗丸真係全滿數一數二,大推!

❤️樽仔絲襪奶茶
超香滑,茶味夠濃,好好飲呀!

鐘意呢到裝修企理,店員會耐心介紹,呢度有晤同款辣椒油係免費供應,食牛丸是時店員介紹我哋用麻辣油,超夾!呢度仲有好出名嘅台灣牛肉麵同埋打邊爐,下次再嚟試吓先!呢間野私心推介記得bookmark!

中國廚房/台灣牛肉麵 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道122-126號中港中心5-6樓
  • 綠豆沙
  • 清燉牛肉湯牛丸
  • 樽仔絲襪奶茶
2021-11-17 41 views
行開尖沙咀海港城 有啲想食台灣菜上網search到呢間 台灣牛肉麵我又未食過喎 咁就一於去試吓啦.叫咗一碗台灣牛肉麵牛肉好大塊 有三塊 都好林而麵就好煙銀彈牙 湯底又好濃好味到成碗食晒.之後叫左兩個小食一個係香辣木耳 一個係黃姜皮蛋平時唔係好食得辣 佢呢個辣係我可以接受嘅同埋佢份量超多 超值!至於皮蛋 我就唔抗拒佢既味道啊有點鹹 有點澀 望落好靚 晶凝通透.你飲我就叫左自家製的絲襪奶茶🧋又香又滑 我飲哂成枝😜.最後老闆好好 送左綠豆沙糖水食哂成餐其實都已經好full不過綠豆沙送到黎 我努力都食哂佢最鍾意有海帶 海帶的碘化物可以加速病變同埋炎症滲出物的排除 仲有降血壓、防止動脈硬化、促進有害物質排泄的作用 所以超鍾意食成碗綠豆沙有清熱解暑、清肝降火作用 係今餐好完滿的感覺啊😆🥢中國廚房/台灣牛肉麵 (尖沙咀)📍尖沙咀廣東道122-126號中港中心5-6樓
行開尖沙咀海港城 有啲想食台灣菜
好味到成碗食晒
之後叫左兩個小食
一個係香辣木耳 一個係黃姜皮蛋
平時唔係好食得辣 佢呢個辣係我可以接受嘅
同埋佢份量超多 超值!
至於皮蛋 我就唔抗拒佢既味道啊
食哂成餐其實都已經好full
不過綠豆沙送到黎 我努力都食哂佢
最鍾意有海帶 海帶的碘化物可以加速病變
同埋炎症滲出物的排除
仲有降血壓、防止動脈硬化、
促進有害物質排泄的作用 所以超鍾意食
成碗綠豆沙有清熱解暑、清肝降火作用
係今餐好完滿的感覺啊😆

🥢中國廚房/台灣牛肉麵 (尖沙咀)
📍尖沙咀廣東道122-126號中港中心5-6樓
Dinner
估唔到係海港城附近搵到,呢間有質素既台灣餐廳前菜叫左海蜇蘿蔔絲,爽口開胃,只係鹹咗少少干扁四季豆,肉碎香口惹味👍🏻流心皮蛋,容易入口,夾埋酸薑一齊食👍🏻燒鵝醃得夠味,外皮唔夠脆爆汁牛丸👍🏻👍🏻👍🏻爽口彈牙,值得一試!
估唔到係海港城附近搵到,呢間有質素既台灣餐廳

前菜叫左海蜇蘿蔔絲,爽口開胃,只係鹹咗少少

干扁四季豆,肉碎香口惹味👍🏻

流心皮蛋,容易入口,夾埋酸薑一齊食👍🏻

燒鵝醃得夠味,外皮唔夠脆

爆汁牛丸👍🏻👍🏻👍🏻
爽口彈牙,值得一試!

2021-11-12 193 views
我知道呢間出名食牛肉麵, 仲得過飲食大獎。今日行過見到樓下有個花膠、松露二人套餐$380, 中菜配黑松露,好吸引所以上嚟試下。 除咗牛肉麵仲有做小菜、點心、火鍋; 選擇真多。花膠竹笙濃雞湯❤️❤️❤️❤️❣️勁清甜,零味精,用老雞、竹笙、花膠去熬。 好多料呀,啲花膠我食曬。由於無添加味精,好有家嘅感覺,飲完一盅都唔覺口渴, 感覺好滋潤,秋冬飲一流。黑松露蝦多士❤️❤️❤️❤️❣️西多士麵包軟腍, 唔會油淋淋,裏面隻蝦超大,鋪滿黑松露,勁香。黑松露蝦仁炒滑蛋❤️❤️❤️❤️❣️真心推介,讚👍🏻炒蛋非常滑而且濕潤,蝦球超大隻,夠爽夠彈牙。 重點係黑松露夠香,一放上枱已經聞到香氣。 黑松露配炒蛋真係冇得輸。鮮果咕嚕肉❤️❤️❤️❤️❣️菠蘿清甜,咕嚕肉無骨,啖啖肉。炸到脆卜卜超正, 酸甜度適中。黑松露野菌肉絲燴伊麵❤️❤️❤️❤️❣️一夾起伊麵,已經聞到陣陣黑松露香氣。 勁多雜菇,超級鮮香。綠豆沙❤️❤️❤️❤️🤍綠豆沙勁多海帶,我鍾意佢有起沙嘅感覺,而且唔會太甜。清燉牛肉湯牛丸(6粒$48)❤️❤️❤️❤️❣️最後仲追加了牛丸。 牛丸非常爽彈,個燉牛肉湯真係超正, 牛味濃而且好清甜,無加味精,唔會飲完好口渴。餐廳裏面貼滿同明星合照, 果然冇揀錯! 平民價錢

花膠竹笙濃雞湯❤️❤️❤️❤️❣️

黑松露蝦仁炒滑蛋

鮮果咕嚕肉❤️❤️❤️❤️❣️

鮮果咕嚕肉

黑松露野菌肉絲燴伊麵❤️❤️❤️❤️❣️
一夾起伊麵,已經聞到陣陣黑松露香氣。 勁多雜菇,超級鮮香。

黑松露野菌肉絲燴伊麵

綠豆沙❤️❤️❤️❤️🤍
綠豆沙勁多海帶,我鍾意佢有起沙嘅感覺,而且唔會太甜。

清燉牛肉湯牛丸(6粒$48)❤️❤️❤️❤️❣️

清燉牛肉湯牛丸

餐廳裏面貼滿同明星合照, 果然冇揀錯! 平民價錢食到咁高質嘅食材 ,真心推介👍🏻
中國廚房 :尖沙咀廣東道122號 中港中心5 樓

花膠竹笙濃雞湯
黑松露蝦多士
黑松露蝦仁炒滑蛋
鮮果咕嚕肉
黑松露野菌肉絲燴伊麵
清燉牛肉湯牛丸
2021-11-11 159 views
🌸尖沙咀美食🌸中國廚房/台灣牛肉麵 🍜今天到尖沙咀一帶閒逛,晚上到一間以中式餐廳-「中國廚房/台灣牛肉麵」享用是日晚餐❗餐廳鋪面非常寬敞,提供火鍋、小菜、點心及台式菜色,而店員殷勤有禮❗️餐廳會為客人奉上茶水❗我們一行2人共點了以下餐點:1️⃣🌟台灣清燉牛肉麵 $79少見的清燉牛肉麵,清燉湯甘香清甜,配合爽口彈牙的麵條,加上3大塊帶均勻牛根的厚切軟淋牛肉,味道一絕❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕2️⃣🌟台灣紅燒牛肉麵 $79滋味的紅燒牛肉麵,紅燒牛肉上湯香濃,同樣配合爽口彈牙的麵條,配搭3大塊帶均勻牛根的厚切軟淋牛肉,十分惹味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕3️⃣🌟蠔汁烤夫 相當入味的烤夫,份量十足,質地軟淋❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕️4️⃣🌟油燜筍爽脆的油燜筍,份量十足❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕抵食指數:⭕⭕⭕⭕️5️⃣🌟香醋皮蛋青瓜香醋浸香滑皮蛋,還有爽脆的青瓜,組合豐富滋味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕賣相指數:⭕⭕⭕⭕抵食指數:⭕⭕⭕⭕️6️⃣🌟港式絲襪奶茶 $39玻璃樽港式絲襪奶茶質地香滑,味道濃郁,甜度適中,具有豐富鮮奶及香
🌸尖沙咀美食🌸中國廚房/台灣牛肉麵 🍜

2️⃣🌟台灣紅燒牛肉麵 $79
抵食指數:⭕⭕⭕⭕
台灣紅燒牛肉麵
3️⃣🌟蠔汁烤夫
相當入味的烤夫,份量十足,質地軟淋❗️
蠔汁烤夫
4️⃣🌟油燜筍
爽脆的油燜筍,份量十足❗️
美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️
油燜筍
5️⃣🌟香醋皮蛋青瓜
香醋浸香滑皮蛋,還有爽脆的青瓜,組合豐富滋味❗️
香醋皮蛋青瓜
6️⃣🌟港式絲襪奶茶 $39
玻璃樽港式絲襪奶茶質地香滑,味道濃郁,甜度適中,具有豐富鮮奶及香濃茶味❗️
美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️
港式絲襪奶茶

7️⃣🌟綠豆沙
在晚餐完結時,還會免費送上滋味香甜的海帶綠豆沙作甜品
綠豆沙

🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此餐廳寬敞舒適,食物質素不俗❗

2021-11-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
台灣清燉牛肉麵
台灣紅燒牛肉麵
蠔汁烤夫
油燜筍
香醋皮蛋青瓜
港式絲襪奶茶
綠豆沙
2021-05-23 196 views
平時行過好似都見到姐姐喺樓下派傳單,一路以為係食台灣牛肉麵,但原來都幾多款式,中式燒味小菜打邊爐,連點心都有,有一晚好想食點心就嚟試吓! 經典糯米雞幾足料夠味,而且幾大隻最緊要有鹹蛋黃糯米飯夠晒軟熟筍尖蝦餃王 & 蒜蓉鮮蝦春卷兩個點心都有大大隻嘅蝦春卷係新鮮炸起,上枱嘅時候熱辣辣黑椒金錢肚呢個發揮正正常常黑金流沙包望落幾飽滿,麵包軟熟亦有流沙效果鮑魚燒賣燒賣同鮑魚都好食,鮑魚細細隻都幾彈牙夜晚喺尖沙咀想食點心嘅時候會再嚟呀~

經典糯米雞
幾足料夠味,而且幾大隻最緊要有鹹蛋黃
糯米飯夠晒軟熟

筍尖蝦餃王 & 蒜蓉鮮蝦春卷
兩個點心都有大大隻嘅蝦
春卷係新鮮炸起,上枱嘅時候熱辣辣

黑椒金錢肚
呢個發揮正正常常

黑金流沙包
望落幾飽滿,麵包軟熟亦有流沙效果

鮑魚燒賣
燒賣同鮑魚都好食,鮑魚細細隻都幾彈牙

夜晚喺尖沙咀想食點心嘅時候會再嚟呀~