2021-08-11 252 views
疫情下唔知幾時先可以「返鄉下」,思鄉嘅心情越嚟越強烈,唯有食番餐日本料理嚟療癒身心!.北海道帆立貝壽司北海道帆立貝大大隻,厚身有彈性,味道鮮味甘甜。日本生蠔口感爽脆,入口之後充斥住蠔嘅鮮甜味,餘韻久久不散,鮮味十足!西冷牛排伴鵝肝粉紅色嘅西冷鮮嫩多汁,肉味濃厚,口感味道一流!鵝肝外脆內軟,口感嫩滑,入口即溶,香口而不膩。燒雞肝綿密細緻,滑嫩無腥;雞小肉嫩滑juicy,啖啖肉。食串燒當然要飲番杯啦!易入口,味道清爽,飲落舒服。
北海道帆立貝壽司
北海道帆立貝大大隻,厚身有彈性,味道鮮味甘甜。

日本生蠔

西冷牛排伴鵝肝

燒雞肝綿密細緻,滑嫩無腥;雞小肉嫩滑juicy,啖啖肉。

食串燒當然要飲番杯啦!易入口,味道清爽,飲落舒服。
2021-08-10 197 views
無旅行去既日子就係日韓台菜loop住來食,今次嘆下又吸睛又好味既日本菜日式燒美國西冷牛排西冷通常係西餐食,又或者係屋企煎,呢個日式燒西冷,唔單止擺盤勁靚,食落牛味香濃,生熟度剛好,配上日式燒汁好好味日式燒茄子,木魚蒜頭漬,燒中拖羅,火灸北海道帆立貝呢道少少似拼盤,有一塊燒茄子🍆,味道Ok,木魚蒜頭🧄漬個人勁like,食細細幾粒已好夠,燒完既中拖羅充滿油香,火灸帆立貝質素也唔錯火炙左口魚邊壽司本身已經好鍾意食左口魚既我,火🔥炙一下剛好令魚無咁油,再加埋已沾醬油既飯,係個好好配搭北海道帆立貝壽司帆立貝幾大舊,好鮮味,蓋哂成舊飯,食完呢舊都飽哂日本海膽軍艦壽司海膽好鮮味,又夠多,好creamy, 真係大滿足

日式燒美國西冷牛排

日式燒茄子,木魚蒜頭漬,燒中拖羅,火灸北海道帆立貝

火炙左口魚邊壽司

北海道帆立貝壽司
帆立貝幾大舊,好鮮味,蓋哂成舊飯,食完呢舊都飽哂

日本海膽軍艦壽司
海膽好鮮味,又夠多,好creamy, 真係大滿足
一向都喜愛日本,近年對日本菜愈來愈有要求。發現Sogo附近呢間餐廳,真係好值得推薦,令我同朋友好回味。「蟹肉茶碗蒸」香濃蟹肉味...融入在滑嘟嘟嘅茶碗蒸「先付三點:沖繩水雲.芝麻菠菜.木式魚腐」第一次食芝麻菠菜,原來兩樣食材配合一齊都可以咁夾,啖啖都有芝麻香味。沖繩水雲,好爽口。「燒牛舌芯」半熟嘅燒牛舌芯,完全唔靭,有口感「藍莓芝士雪糕」藍莓芝士蛋糕食得多,製成雪糕係第一次品嚐,好滑好Creamy呢道甜品為今個晚餐劃上完美嘅句號。
一向都喜愛日本,
近年對日本菜愈來愈有要求。

「蟹肉茶碗蒸」

香濃蟹肉味...融入在滑嘟嘟嘅茶碗蒸

「先付三點:沖繩水雲.芝麻菠菜.木式魚腐」

沖繩水雲,好爽口。

「燒牛舌芯」

半熟嘅燒牛舌芯,完全唔靭,有口感

「藍莓芝士雪糕」

呢道甜品為今個晚餐劃上完美嘅句號。
Celebration
Anniversary
  • 燒牛舌芯
  • 藍莓芝士雪糕
  • 蟹肉茶碗蒸
2021-08-10 148 views
銅鑼灣食日本野當然不少得去澳門逸園中心,比較多高級既日本料理餐廳,而千代鶴亦是其中一間,主打懷石料理的餐廳。菜單有散叫或者有廚師發辦,價錢$700起,設有bar座位可以欣賞廚師烹調的過程,慢慢享用晚宴,難得來到當然要食得好一點👍🏻.前菜三味分別有胡麻菠菜、日式茄子和柚子蘿蔔漬,胡麻菠菜比較常見作為omakase前菜,鮮嫩菠菜,淋上特調胡麻醬汁,幾refreshing😋茄子皮和肉都幾柔軟,沒有平時草腥味金目鯛壽司金目鯛多數會做火炙壽司,因為可以燒出油脂的香味,師傅將魚皮輕輕一燒,食落入口即溶之餘,仲感受到魚油香同焦香,肉質口感柔嫩,好食🥰牡丹蝦壽司蝦味道甘香鮮甜,口感爽滑😆醋飯調味亦不錯,保持到濕潤鬆軟京蔥吞拿魚手卷紫菜送上時仲保持脆口,吞拿魚幾油潤,配上京蔥碎平衡一下油脂感,加少少醬油食好正
前菜三味

金目鯛壽司

牡丹蝦壽司
蝦味道甘香鮮甜,口感爽滑😆醋飯調味亦不錯,保持到濕潤鬆軟

京蔥吞拿魚手卷
2021-08-07
$700 (Dinner)
2021-08-10 85 views
銅鑼灣廚司發辦😋🔅先附:日式茄子、日本生蠔、八鰤鱕、北海道章魚廚司發章的前菜都不會失望日式茄子醃製得好好味夏季係日本兵庫縣的盛產季節雖然現在係尾聲 但都係好鮮甜 配上酸酸的秘製醬汁 突顯鮮味八鰤鱕係日本又見出世魚 有出人頭地的意思 好岩知己升職😌鰤魚淡泊清新 魚肉富有彈性🔅三文魚子茶碗蒸三文魚子好似仲多過蒸蛋蒸多軟綿綿入口即溶三文魚子 魚油味重 口能爽脆🔅三文魚子生蠔知己吾食生蠔所以俾埋小編 兵庫縣生蠔真係超鮮甜仲要加埋三文魚子 鮮上鮮🔅日本海膽生蠔日本北海道海膽濃得黎好甜口感好creamy 好滑好想食多件🔅日本甜蝦配紫蘇魷魚甜蝦同魷魚同有一重膠質口感所以加配紫蘇葉過嚟飛魚子可以令到口感清新d👍
銅鑼灣廚司發辦😋

🔅先附:日式茄子、日本生蠔、八鰤鱕、北海道章魚
廚司發章的前菜都不會失望

甜蝦同魷魚同有一重膠質口感
所以加配紫蘇葉過嚟飛魚子
可以令到口感清新d👍
2021-08-06
$500 (Dinner)
2021-08-05 343 views
晚市發辦有七五折,也不會抱太高期望,但整體而言,食物新鮮,壽司師傅用心,服務體貼,值得推介。忘了影低餐牌,第一眼以為會不夠飽,加上飯腳今晩想吃魚生,所以追加了嚮螺刺身佐酒。但其實未吃到mains, 已八分飽,最後也未完成鵝肝和牛扒。甜品是荔枝雪糕,見心思!
甜品是荔枝雪糕,見心思!
2021-08-04
$650 (Dinner)
  • Omakase  menu
Hello 大家好,又係我地Hkfunlife小編分享好餐廳既時間啦 這天正好OpenRice在做推廣,這家千代鶴的午市發板只要$288,雖然份量偏細,但正合我現在的胃口,所以決定一試。呢間餐廳位於銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心11樓,叫做千代鶴呢間餐廳環境闊落光猛,面積寬廣我地到達餐廳後,於門外量度體溫時,等5分鐘左右便可入座。埋到枱見到枱面清潔、沒有任何污漬/破損,衛生情況令人滿意。坐低之後,店員提供餐牌,厚厚的餐牌每頁都有膠套分隔,方便消毒。我地用左10分鐘先諗好要嗌咩。店員效率高,落單流程亦簡易迅速日本生蠔,兵庫縣蠔味道比較淡,有少少Creamy口感配搭的梅子酸汁其實和蠔幾夾,味道不錯,蠔肉的品質也可以,起碼算是Creamy唔係大TORO,口感都好滑

日本生蠔,兵庫縣蠔
味道比較淡,有少少Creamy口感

唔係大TORO,口感都好滑
Other Info. : 厚厚的帆立貝裹住飯,入口口感綿綿的,重點係帆立貝上面師傅配左一啲海草漬物,少少咸味天提升帆立貝的鮮味
2021-07-02
$200 (Lunch)
  • TORO,口感都好滑
2021-07-12 1813 views
有時在銅鑼灣行街,不想吃得太隆重正式,但又想吃點好東西,就會看一下中價位的餐廳。這天正好OpenRice在做推廣,這家千代鶴的午市廚師發板只要$288,雖然份量偏細,但正合我現在的胃口,所以決定一試。來到餐廳,可能正值週末客人不多,發現就只有一個廚師及一個侍應(可能有其他人在廚房內,但現場只見二人),二人就可以包辦餐廳所有服務。來到了解才發現$288的價錢只是會員價,如果在我這種第一次光顧的非會員,就要$328 ,或者要加$50成為會員,因為不知道這家店的水準,第一次就想先試一試水準,不加錢成為會員了。發現這個價錢其實如果以男士的食量是吃不飽的,一般是要另外再加錢加餸,不過我現在不想吃得太多,所以就keep住這個菜單,只是另外加錢$68在主菜中由素麵改成燒喜知次。下完單後,侍應陸續送上熱茶及前菜。很喜歡這個茶杯,很漂亮的九谷燒。環顧餐廳四周,發現也有很多漂亮的餐具及擺設,非常貼合日式風情,不過仔細看會發現有點殘舊。前菜有三款:水雲芥茉蟹子、柚子蘿蔔、芝麻菠菜。水雲 芥茉蟹子三款前菜中最淡的一款,水雲完全沒有經過調味,完全是淡出了來的水的感覺,唯一調味就是靠芥末蟹子的鹹鮮味有點不夠,若果

2052 views

前菜有三款:水雲芥茉蟹子、柚子蘿蔔、芝麻菠菜。
水雲 芥茉蟹子
三款前菜中最淡的一款,水雲完全沒有經過調味,完全是淡出了來的水的感覺,唯一調味就是靠芥末蟹子的鹹鮮味有點不夠,若果沒有芥末蟹子的地方就完全有如喝水一般。
柚子蘿蔔
正常柚子蘿蔔味,蘿蔔爽脆,柚子非常香,味道不錯但冇驚喜。
芝麻波菜
菠菜卷得很結實,淋上芝麻醬汁,也是一道正常但冇驚喜的前菜,反而卷得結實後有點難把它弄散點醬汁,要用點力氣。
兵庫縣蠔
本來應該是吃生蠔,但因為我暫時腸胃問題不能吃生蠔,就特別叮囑師傅幫我蒸熟來吃。
不知道是否因為蒸熟左,生蠔縮咗水,感覺是很可憐很細件的。
配搭的梅子酸汁其實和蠔幾夾,味道不錯,蠔肉的品質也可以,起碼算是creamy, 不過不知是否蒸得有點過火,不但尺寸細小,而且表面有點乾,烹調不算完美。
評分:6/10
接下來是兩款刺身分別是鰤魚及水章魚。
八番鰤
廚師說用的是八番鰤,仲有兩件,也很慷慨地切得很厚,但我覺得反而太厚身,放在最終難以咀嚼,醬油和芥末因為魚肉太厚而顯得很淡薄,味道反而變淡,我最後決定自己咬開一半吃,效果好很多。鰤魚正常水準,新鮮但沒驚喜。
水章魚
師傅介紹說是現在當做的水章魚,但一疊過的水章魚賣相真的很求其,但份量頗多,有五至六件。入口咀嚼感覺真的很水,軟扒扒沒有口感,味道也不甘甜,像在咀嚼沒有味道的香口膠,難吃。水漿魚可能真的是比較難處理的食材,之前在「寿々乃」吃過,師傅處理得比較好,雖然甜味仍然單薄,但不會很水,也有甘甜味,吸盤也很爽脆,可能處理的技術很有關係。
評分:4/10
接下來的壽司五貫質素相對來說好很多。值得一提的是這裏所有的醋飯都選用赤醋飯,酸味會濃烈一點。

金線鯛
打頭陣的是金線鯛,師傅放下在壽司碟上,這件壽司呈現貴妃躺的姿態,我嘗試扶起來,但發現它站不起來,就只能維持貴妃躺的姿勢。
師傅炙燒增添香氣,這款魚肉清甜,油脂不多,算是不錯的開場壽司
評分:7/10
間八
第二件的間八壽司師傅選擇厚切,這件間八味道鮮甜,不知是否厚切關係,雖然需要長一點時間咀嚼,但越嚼越鮮,口感及味道都不錯。
評分:8/10
海膽
接下來上場的是海膽軍艦。老實說見到的時候有少許驚訝,因為一般海膽都放在比較後的位置,這裏是中間出場,希望後面的壽司味道夠濃厚,不然的話就會顯得後面的壽司淡而無味。
回說這件海膽軍艦,選用的北海道海膽質素不錯,海膽非常甘甜,充滿鮮味,而且海膽肉厚肥美,師傅下的份量也多,絕對能為味蕾及心靈帶來滿足。
評分:8.5/10
左口魚邊炙燒壽司
第四件是左口魚邊炙燒壽司,充滿油脂的左口魚本來放在後邊的位置也算正常,但這件左口魚魚肉實在太細太薄,只能夠勉強遮蓋醋飯。
調味方面醬油太多,入口太鹹,加上魚肉太單薄,顯得醋飯很多,和醋飯平衡不好,我認為這件壽司起碼要有兩片魚肉才能夠和醋飯平衡。
帆立貝昆布佃煮
最後的帆立貝壽司,一反剛才左口魚邊的缺點,這件帆立貝好大件,但不是大就一定好的,這件就太大了,大到一口吃下有難度,佃煮味道也不太夾,一入口只吃到昆布味道,後來才吃到帆立貝,各自獨立,但帆立貝太大就顯得燥犯不夠,和之前的壽司一樣,醋飯平衡不好。不過上一件就是魚料太少,這一件就是魚料太多。
評分:7/10
蒸蛋
吃完壽司上蒸蛋,蒸蛋內的配料有鴨兒芹、滑子菇及3粒柱貝,味道普通,不過不失。
主食
鹽燒喜之次一夜干 冲繩酸橘汁(+$68)
本來見到加錢吃喜之次覺得有啲開心,因為喜之次價錢也算蠻貴的,這半條魚體積不大也算在意料之中,但一放入口就呆一呆,原來是一夜干,怪不得這麼便宜就可以吃到。等我還以為是新鮮的,失望了呢!如果知道是一夜乾我未必會叫這份燒魚。
味道的話就是日式超市買的一夜干味道,當然,在家裏是不能燒的,只能煎不過也和家裏吃的差不多。
另外一提,配搭燒魚的酸橘汁味道好奇怪,點了魚後,味道像是變壞了的感覺。好彩之前吃壽司的醬油還在,點醬油吃救得返。
甜品
咖啡啫喱雪糕
最後贈送的甜品我選擇了咖啡雪糕,這份雪糕幾特別,咖啡味濃郁,味道不錯,最特別之處當然是還有咖啡啫喱粒粒,增添了雪糕不同的口感,算是這間餐廳中的心思之作。
評分:8/10
最後買單因為沒有加入會員及加錢要了燒魚,連加一差不多也要$436,以這個價錢來說,質素未及價格,以為佔到便宜,其實不然,這個價錢我吃過比這裏質素高很多的餐廳。
總評分:6/10

題外話,我坐的吧枱正對正餐廳藍色酒瓶裝飾品,下面有很多稻草做裝飾,然後在吃飯途中,有一些迷你小蟲不停跑出來,可能是草放得有點太耐,開始生蟲,衛生情況麻麻。
另外,可能有點塵垢,白色的座位套上充滿大大小小的醬油漬,當然看得出已經洗過,但給人的感覺總是不太好呢。
$436 (Lunch)
2021-06-26 797 views
同舊同事好耐無見,相約過海食晚餐當然要搵間環境舒適又有足夠空間慢慢傾計既餐廳。因為當日下午已經食左刺身所以上到去都係主打返熟食,服務員非常有耐性咁介紹返當日既套餐同季節刺身,聽完我地想食熟食之後即刻幫我地問廚司可唔可以叫返a-la-carte menu。前菜同炸物雖然份量唔大但味道都有水準,最鐘意明太子牛油果沙律兩樣最鐘意食既食材意外地夾。主菜既燒牛肉飯同鰻魚飯一定會極力推介,牛既話有2-3款撰服務員都細心問客人鐘意既口感,厚度,熟成度黎幫手選擇岩既款式。

2021-06-22 3554 views
假期後的平日相約朋友仔諗住去銅鑼灣食吓壽司walk in到哩間日本料理食壽司點知上到黎見到好滿人喎~好在剛剛又真係仲有兩個位,不過Omakase無訂定就無得食啦,唯有散叫啦~Menu上除左刺身壽司之外出奇地有埋串燒,燒物同和食小店黎講都幾豐富喎日本生蠔唔知係咩蠔種不過唔爽又唔咸味道比較淡,係有少少Creamy口感囉~有少許失望。。。TORO壽司雖然唔係大TORO, 但係口感都好滑壽司飯用左黑醋拌嘅~更帶出到魚鮮味!帆立貝壽司厚厚的帆立貝裹住壽司飯入口口感綿綿的重點係帆立貝上面師傅配左一啲海草漬物少少咸味天提升帆立貝的鮮味活赤貝壽司活赤貝夠大夠厚肉最鍾意活赤貝哩種爽口感同埋鮮甜味!八幡獅壽司這是朋友點的,我不好所以沒有意見。。。炭燒雞翼有炭火香,脆脆的外皮但肉汁還是有的哦,調味都ok嘅唔會太咸!帆立貝海膽魚子醬睇餐牌嘅相同埋名仲以為係一道菜原來係一件帆立貝壽司只係配多咗啲野😅不過都係ok嘅,好味嘅!銀雪魚西京燒幼滑肉質,外脆內軟嘅不過個皮就燒得燶左啲燒牛舌盛燒得好好呀~熟成程度睇相都見到剛剛好啦口感又爽滑不過係唔知點解要配泡菜囉~我個人就覺得唔係咁夾不過我朋友就好喜歡啦!兩個人食左千二蚊
點知上到黎見到好滿人喎~
好在剛剛又真係仲有兩個位,
不過Omakase無訂定就無得食啦,
唯有散叫啦~

Menu上除左刺身壽司之外
出奇地有埋串燒,燒物同和食
小店黎講都幾豐富喎

生蠔

日本生蠔

唔知係咩蠔種
不過唔爽又唔咸
味道比較淡,係有少少Creamy口感囉~
有少許失望。。。

TORO

TORO壽司

雖然唔係大TORO, 但係口感都好滑
壽司飯用左黑醋拌嘅~更帶出到魚鮮味!

帆立貝

少少咸味天提升帆立貝的鮮味

活赤貝

活赤貝壽司

活赤貝夠大夠厚肉
最鍾意活赤貝哩種爽口感同埋鮮甜味!

八幡獅腩

八幡獅壽司

這是朋友點的,我不好
所以沒有意見。。。

燒雞翼

炭燒雞翼

有炭火香,脆脆的外皮
但肉汁還是有的哦,
調味都ok嘅唔會太咸!

睇餐牌嘅相同埋名
仲以為係一道菜
原來係一件帆立貝壽司
只係配多咗啲野😅
不過都係ok嘅,好味嘅!

銀雪魚西京燒

幼滑肉質,外脆內軟嘅
不過個皮就燒得燶左啲

燒牛舌

燒牛舌盛

燒得好好呀~
熟成程度睇相都見到剛剛好啦
口感又爽滑
不過係唔知點解要配泡菜囉~
我個人就覺得唔係咁夾
不過我朋友就好喜歡啦!

兩個人食左千二蚊,不過我都覺得幾唔錯呀
雖然啲枱係密左啲,不過都幾熱鬧呀
出餐唔係太快,起碼無憾人趕客嘅感覺~
下次再約朋友要訂定Omakase先得

燒菠蘿
2021-06-15
$600 (Dinner)
TORO
帆立貝
活赤貝
八幡獅腩
燒雞翼
燒牛舌
燒菠蘿
2021-06-08 848 views
平時多數都會去食居酒屋。因為鐘意食野多選擇d,又輕鬆d.但今日又想食好少少,所以去左個friend推介呢間chiyotsuru 千代鶴黎try try.一上到黎,完全似d日本高級omakase 格局。不過好在佢都唔一定需要食omakase,都可以簡居酒屋style menu.不過就無包茶芥。但唔緊要啦。反正去居酒屋都係飲酒飲特飲嗌左幾樣野食日式花茶成壺慢慢斟壽司盛。唔洗諗食乜仲有個燒棉花糖添下次會再黎試下佢個omakase.可以試多幾款刺身壽司。聽職員講仲可以自訂menu.體貼又細心
平時多數都會去食居酒屋。因為鐘意食野多選擇d,又輕鬆d

.不過就無包茶芥。但唔緊要啦。反正去居酒屋都係飲酒飲特飲

嗌左幾樣野食

燒棉花糖

仲有個燒棉花糖添

2021-06-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
今日同屋企人一齊去食,餐廳環境同服務都幾好座位舒適環境乾淨非常唔錯前菜係胡麻菠菜同海葡萄,胡麻醬調得啱啱好海葡萄都唔會有腥味啲食物全部都好新鮮冇腥味,又抵又好食十分推薦
前菜係胡麻菠菜同海葡萄,胡麻醬調得啱啱好海葡萄都唔會有腥味

啲食物全部都好新鮮冇腥味,又抵又好食十分推薦
2021-06-07
2021-06-07 471 views
今日黎到銅鑼灣到,經過行過又想搵d野食下又唔想太heavy, 但又想食日本海膽wor,跟住就膽粗粗 上左呢間千代鶴睇下有冇得單點食下高質壽司😳😳😳估唔到一上到黎仲有8折優惠添😋😋😋錦就睇下有咩食啦😃除左壽司刺身之外仲有居酒屋野食😲😲真係估唔到🤑首先緊係係日本海膽 啦勁甜勁有海膽味,完全唔腥,食完一件仲想要多件,不過今日想試多d其他野食就下次食omakase先啦😋😋另外今日又點左幾樣新野食, 好似呢個雞軟骨丸子 😲😲😲淋淋地又香口,中間仲有d軟骨添😍😍同埋黑松露薯餅波波😁呢個好好食,不過又有d似忌廉湯☺,跟住仲嗌左d壽司同牛舌盛 牛舌盛又真係一定要再encore😋😋😋.~~~下次一定要再食試下omakase😎😎😎好似會員價只係要588姐,CP值都幾高
估唔到一上到黎仲有8折優惠添😋😋😋

錦就睇下有咩食啦😃
除左壽司刺身之外仲有居酒屋野食😲😲
真係估唔到🤑
首先緊係係日本海膽 啦
勁甜勁有海膽味,完全唔腥,食完一件仲想要多件,
不過今日想試多d其他野食就下次食omakase先啦😋😋

另外今日又點左幾樣新野食,
好似呢個雞軟骨丸子 😲😲😲

淋淋地又香口,中間仲有d軟骨添😍😍

同埋黑松露薯餅波波😁
呢個好好食,不過又有d似忌廉湯☺,

跟住仲嗌左d壽司同牛舌盛
牛舌盛又真係一定要再encore😋😋😋.~~~

下次一定要再食試下omakase😎😎😎
好似會員價只係要588姐,CP值都幾高
雞軟骨丸子
海膽sushi
黑松露薯波
2021-06-07
$500 (Dinner)
雞軟骨丸子
海膽sushi
黑松露薯波
2021-06-04 432 views
夜晚求其係open rice篤左呢間,以為系呢個building都應該唔會中伏,點知……首先真系未食過一間日本餐廳唔比茶人飲,要飲茶就要收三十蚊,咁即系焗人叫飲品?高級餐廳唔會收,普通更唔會。服務更加系百無,一坐低已經叫我地要叫曬所有野,明明七點幾都無客,趕咩呢?一小瓶sushi醬油,一個侍應剛剛擺低,另外一個就問用完未,個魚生飯都未食完,就急急腳收走支豉油,家下餐廳好缺豉油?問刺身品種,一問就知完全唔識,連話去問下廚師都無。食物質素麻麻地,刺身唔夠新鮮,蟹肉甲羅燒完全食到陣雪味,未食過咁難食嘅。仲有吞拿魚腩竟然係紫灰色,但明明見隔離台果個系正常嘅粉紅色,好彩個鰻魚飯算正常的,燒得算香口。兩個人食左千幾,呢個價錢呢個質素真系令人好失望,無下次。

2021-06-04
2021-04-08 1208 views
今日卒之得閑同朋友出嚟嘆,銅鑼灣日本餐廳好多,覺得呢家裝修唔錯,環境干凈,就進嚟試試。我哋先食咗日本居酒屋經典嘅下酒菜七味魚翅,鰩魚翅烤制得軟韌適度,入口香脆,口味微甜,再飲上一啖清酒,余味悠長。然後系各種串燒,分別有五花腩露荀串,五花腩車厘茄串,七里香串,帆立貝配明太子醬串同埋白鱔串。烤串嘅師傅都功力深厚,火候掌握精准,食起嚟就覺得系純正日本炭燒風味。最後兩個系無肉不歡嘅我最中意嘅,一個系美國牛小排,另一個系厚燒極上牛舌芯。牛小排表面微微焦香,中間仲帶着血色,不過肉就烤得極嫩,一啖下去油脂四濺,真系無敵了。牛舌系厚切嘅,非常考驗師傅嘅功夫,明顯呢家餐廳嘅師傅系有真材實料嘅。牛舌入口可以感受到略帶焦香嘅外皮包裹着柔嫩筋道嘅肉質,層次非常豐富,味道亦深得我心。