2024-04-04 174 views
港人都愛吃的粵菜館,我來啦!😚店內的環境簡約大氣。😍更棒的是,店內也有大桌,太適合朋友小聚或家庭聚餐啦💖主要是這裡的粵菜真的很正宗,吃過了還想再來!招牌財記避風塘炒蟹,🦀當然要先嘗他們的招牌避風塘炒蟹啦,我的最愛!金黃誘人的炒蟹,肉質鮮嫩,🥢每一口都是避風塘底料的香氣,真的是每一口都是享受!沙爹牛肉炒芥蘭,🤩這道菜也很符合我的口味,芥蘭和牛肉,🥬處理得非常乾淨。芥蘭口感爽脆,與特製的沙爹醬料結合,🐮簡直太美味了。

2024-04-01 142 views
私房菜向來出品有保證,今天到訪位於銅鑼灣駱克道的「財記辣蟹私房菜」,小館主打海鮮及小菜,於網上口碑極佳-鹹蛋黃焗鮮魷 $138可人的金黃色外層非常吸引炸漿厚薄適中,香脆富鹹蛋黃香;鮮魷新鮮爽口,跟鹹蛋黃完美結合-燒汁雜菌牛柳條 $148份量充足,材料豐富,加入大量雜菌及三色椒炒成雜菌菇香濃郁,質感爽滑;牛柳厚切軟嫩,充滿啖啖牛香,燒汁鹹甜平衡,非常滋味-財記小炒皇 $108材料有韭菜花、腰果、鮮魷、蝦乾、紅椒,更創意加入油條及蟹柳韭菜花鮮爽香嫩;鮮魷新鮮彈牙;蝦乾大隻鮮呼;油條香脆可口,口感層次夠豐富-白粥 $15
鹹蛋黃焗鮮魷 $138
可人的金黃色外層非常吸引
燒汁雜菌牛柳條 $148
份量充足,材料豐富,加入大量雜菌及三色椒炒成
財記小炒皇 $108
材料有韭菜花、腰果、鮮魷、蝦乾、紅椒,更創意加入油條及蟹柳
白粥 $15
2024-04-01
$244 (Dinner)
  • 燒汁雜菌牛柳條
2024-03-28 92 views
前幾日收工同fd食飯,心思思諗番起財記嘅雞粥,於是就衝左上去食☺️生滾走地雞粥果然係水準on par 保持住咁好味,超級大兜,而且勁多雞件,嫩滑得來又好有雞味,而且啲粥好綿密😋蒜蓉粉絲蝦乾蒸勝瓜都好有驚喜,首先份量超級大,勝瓜食落好香甜,咬落又夠脆身,配搭埋蝦乾同粉絲滋味滿瀉😜脆皮炸豆腐近嘅係令人眼前一亮,外脆內嫩,尤其是豆腐滑身到不得了😚超級滋味 一口接口停唔到😝而且餐廳都非常之闊落,啱晒親朋好友聚會,食餐好嘅☺️

而且餐廳都非常之闊落,啱晒親朋好友聚會,食餐好嘅☺️
2024-03-25
Type of Meal
Dinner
2024-03-16 94 views
好味海鮮小炒店呢間小炒店好好味,有獲氣,好夠味。位置係銅鑼灣,好方便又就腳。我哋兩個人叫左個紅燒乳鴿,鴿肉非常之嫩,一咬就有肉汁彈出嚟,好正,同朋友都贊不絕口。炸鮮魷又係好爽口,魷魚大大塊,咬落去啖啖肉,好滿足!另外蝦幹蒸絲瓜,非常清甜,吸左蝦幹d汁,好中和又膩。再叫多個炒飯,炒到好香又多料,有午餐肉,帶子,菜同蛋,呢個炒飯非常之高分呢!現場見餐廳仲有好多其他海鮮,有大大隻蟹同蝦,下次要再嚟试吓!
好味海鮮小炒店

2024-03-06 94 views
〈鲜奶蛋白虾球〉适合喜欢清淡口的人~蛋白很滑,虾仁超大颗很弹牙~虽然刚端上来白白的感觉没有什么食欲,但是味道真的不会差〈椒盐鲜鱿🦑〉和我平时吃的炸鱿鱼不太一样欸,就是表面很面很脆,里面却很嫩很弹口。听说炸椒盐豆腐也不错,下次试试~〈豉椒炒蜆〉微辣,炒的很入味,性价比算不错啦〈海鲜豆腐煲〉酱汁稠稠的是我喜欢的,最钟意里面的豆腐和鲜鱿
〈豉椒炒蜆〉微辣,炒的很入味,性价比算不错啦
〈海鲜豆腐煲〉酱汁稠稠的是我喜欢的,最钟意里面的豆腐和鲜鱿
  • 鲜奶蛋白虾球
  • 椒盐鲜鱿
  • 豉椒炒蚬
2024-02-28 97 views
😊由新開張到現在 見證著餐廳越來越多人惠顧好多遊客慕名而來 就去食生猛嘅海鮮尤其係辣蟹 雖然我冇打算破費呢度嘅小菜價錢相宜 碟頭亦都好大有塊大玻璃啱啱望住天橋食 景觀好開陽沙薑雞~兩個人食半隻剛剛好雞肉好嫩滑 冇話煮到好老醃得夠晒入味 重點係煮到全熟因為我真係好怕啲骨會滲血水底下啲沙薑汁用嚟撈飯一流海鮮雜菜煲唔想食得太肥膩 呢個就啱晒啦個菜湯底好清 菜方面有西蘭花、芥蘭、白菜仔、菜心海鮮就有大蝦、魚塊、帶子、魷魚仲有少少雜菌同埋粉絲添海鮮嘅份量絕對對得住個價錢一啲都唔吝嗇魚湯浸蜆絕對唔使驚個魚湯會好腥食落係鮮甜嘅味道仲有淡淡嘅胡椒味個湯飲完都唔會口渴蜆肉粒粒飽滿底下又係有啲粉絲吸晒啲湯嘅精華
😊由新開張到現在 見證著餐廳越來越多人惠顧

底下啲沙薑汁用嚟撈飯一流

海鮮雜菜煲
唔想食得太肥膩 呢個就啱晒啦
個菜湯底好清
菜方面有西蘭花、芥蘭、白菜仔、菜心
海鮮就有大蝦、魚塊、帶子、魷魚
仲有少少雜菌同埋粉絲添

個湯飲完都唔會口渴
蜆肉粒粒飽滿
底下又係有啲粉絲吸晒啲湯嘅精華
2024-02-27 68 views
沙薑走地雞 ❤ 可以食到十碗飯既雞菜式! 必點呀~ 濃濃既沙薑,仲有鹽同五香粉 胡椒粉既香味,令味道層次更豐富,雞肉肉嫩不嚡,啖啖鮮美,色、香、味俱全,配飯必備。清炒西蘭花 ❤ 一D草青味都冇,口感亦唔粗硬,西蘭花夠哂嫩身清甜,如果份量可以再多D就更好喇!時菜炒魚塊 ❤ 魚柳口感勁厚實,入口順滑冇雪藏味,配上清甜既菜芯,好味。豉椒涼瓜排骨煲 ❤ 淡淡涼瓜苦味,但唔會太重苦澀味。排骨脂肪多、肥美腍滑、帶咬口,肉質細嫩帶點爽口,入口唔韌。大大煲,2個人食岩岩好

2024-02-18 75 views
銅鑼灣財記辣蟹私房菜唔係只有蟹食,更有多特色小菜,樣樣都幾吸引。栗米魚肚羹,魚肚嘅口感軟滑彈牙,栗米嘅味道香甜,湯汁嘅質地濃稠,飲落去暖暖哋,仲有一股淡淡嘅香味中式煎牛柳用嫩嘅牛柳切成薄片,牛柳嘅肉質鮮嫩多汁,表面微微焦香,醬汁嘅味道鹹甜適中,刺激味蕾。呢個菜式適合配飯食,可以增加食慾。菜膽雞,雞肉和菜膽一齊炆煮,雞肉嘅口感鬆化入味,菜膽嘅味道清甜爽口,整個菜式嘅味道協調而豐富,仲有一股濃濃嘅雞湯香。呢個菜式適合全家人一齊食,可以滋補身體,促進消化。

2024-02-14 70 views
財記辣蟹私房菜 銅鑼灣駱克道447-449號中威商業大廈2-3樓2-3/F, Chung Wai Commercial Building, 447-449 Lockhart Road, Causeway Bay新年初五開工,有朋友外國返來香港過年,香港識架朋友同事走架走,有機會要多見幾面!財記辣蟹私房菜少炒出名好食迄立多年,帶6、7年無返香港架朋友去食餐中餐(佢要食中菜,外國中菜貴又唔好食)招牌菜 $ 108小炒皇,韭菜爽口惹味,加入了很多配料,盤滿蝦乾,少少辣惹味濃郁,$98 一隻脆皮乳鴿,現炸是呈現香脆的要訣,因乳鴿細隻好易醃入味,肉是越食越出味道椒鹽排骨 $98,一字肉排濃郁惹味,椒鹽味好重下,而肉排有嚼勁。招牌炒飯 $108,一見招牌兩字,禁不住點份來試。有帶子、椰菜同午餐肉!haha
財記辣蟹私房菜
銅鑼灣駱克道447-449號中威商業大廈2-3樓

2024-02-08 816 views
臨近歲晚,又係朋友約食團年飯既peakseason,今日就由朋友揀佐間喺銅鑼灣既私房菜,方便大家食完飯可以一齊去行年宵。.雖然餐廳個名係同「蟹」有關,但係我地人唔多,所以都係選擇叫餸食飯。.蔥油走地雞 $148我地首先點既係蔥油走地雞,主要原因係我地見到幾乎每一枱既客人都有點呢款菜式!的確,佢無令我地失望,上枱已見成個碟佈滿薑蔥,夾起雞件大大件,食落Juicy又啖啖肉,蔥油已經入哂味,高質。.鹹蛋黃焗鮮魷$128黃金焗鮮魷呢D意頭菜作為團年飯我地當然都要點啦,即叫即焗,比起其他餐廳既炸鹹蛋黃佢更加健康。每一件鮮魷都沾上厚厚既鹹蛋黃,鮮魷食落爽口,幸福感滿分。.魚香茄子煲 $108我最鐘意既小菜之一,用黎餸飯一流既魚香茄子煲,茄子大大條,而且全部都已經去皮,無加辣椒少了一份香口,但係肉碎份量滿滿而且我鐘意佢唔會做得太油膩,令人食得更健康。.白飯兩碗 $30茶芥 $20 花生 $10.財記辣蟹私房菜銅鑼灣駱克道447-449號中威商業大廈2-3樓.#灣仔 #銅鑼灣 #財記 #財記辣蟹私房菜 #私房菜 #鹹蛋黃焗鮮魷 #蔥油走地雞 #蔥油雞 #魚香茄子煲
臨近歲晚,又係朋友約食團年飯既peak

蔥油走地雞 $148

鹹蛋黃焗鮮魷$128

每一件鮮魷都沾上厚厚既鹹蛋黃,鮮魷食落爽口,幸福感滿分。

魚香茄子煲 $108

白飯兩碗 $30

茶芥 $20

花生 $10

財記辣蟹私房菜

銅鑼灣駱克道447-449號中威商業大廈2-3樓

2024-02-06
$200 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
  • 蔥油走地雞
2023-12-23 161 views
啱晒!最近試咗間私房菜,真係小食大智慧,每碟都唔賴!避風塘炒蟹,蟹仔肉滑彈牙,辣得嚟香辣上心頭,啖啖都係正!胡椒炒蟹就夠晒惹味,辣椒粒嗌醒你個胃口,正喎👌。海鮮荷葉飯幫襯得好,煙韌飯粒包裹住鲜味,實在係滿足!薑蔥美國生蠔就更加正,蠔仔係咁大隻,咬落爽口得滯!鹹蛋黃涼瓜驚喜連場,唔係啱晒下酒!粟米海皇羹飲到舒服,滋味唔洗多講,食多幾啖都唔覺膩。椒鹽排骨同椒鹽鮮魷,椒鹽味道係掂㗎,脆卜卜👍。而鍋貼蝦多士,簡直就係現炸美味代名詞,外脆內嫩,一流!豉椒炒蟶子,份量夠晒足,個個都令人意猶未盡,但脆皮炸乳鴿就稍為失色,肉感差咗點,不過黑椒牛仔骨就補返,肉嘅香嫩同黑椒既配搭,簡直無得彈!呢一餐食到好滿足,寫咁多,諗起啲美味仲想再去一次!🍚🍤🥢

呢一餐食到好滿足,寫咁多,諗起啲美味仲想再去一次!🍚🍤🥢
2023-12-14 150 views
銅鑼灣放工,同朋友一齊去食中餐。今次我地揾咗小菜好岀名嘅財記辣蟹私房菜食飯,我地點咗時菜炒魚塊、南乳豬頸肉炒藕片、粟米海皇葵、魚香茄子煲、沙嗲牛肉炒芥蘭🤤時菜炒魚塊🐟魚塊用上上等靚班,師傅將魚除骨用油大火炒,食得岀有鑊氣🤤南乳豬頸肉炒藕片🐷原來南乳同豬頸肉都可以好夾,食都可以食多幾碗!粟米海皇葵🌽食到有啲油膩,就叫咗個湯潤喉嚨。海皇葵唔會太鹹,師傅又落咗好多粟米👍🏻魚香茄子煲🍆茄子煲最岩試到廚房嘅火候,每條茄子都炆到好淋👍🏻 連豬肉碎餸飯食至正😋沙嗲牛肉炒芥蘭🐮最後我地點多一樣菜,又唔想太齋,就叫咗沙嗲牛肉啦。師傅用大火快炒,保留咗菜嘅爽口!🤤

時菜炒魚塊🐟
魚塊用上上等靚班,師傅將魚除骨用油大火炒,食得岀有鑊氣🤤

南乳豬頸肉炒藕片🐷
原來南乳同豬頸肉都可以好夾,食都可以食多幾碗!

粟米海皇葵🌽

魚香茄子煲🍆

沙嗲牛肉炒芥蘭🐮
2023-11-27 219 views
星期日晚同老公去銅鑼灣財記辣蟹私房菜食晚飯。茶位每人$10,花生$15,另外仲要加一服務費。避風塘炒辣蟹食唔起,所以叫下其它平易近人啲既野食。豉椒炒蜆 $98份量十足,味道惹味,送飯一流,我見好多枱都有叫黎食。絲苗白飯 $15叫左碗白飯黎share食,唔係好大碗。秘製沙薑雞(半隻) $138雞肉嫩滑,沙薑味突出,半隻都好多。芝士焗蝦球伊麵 $188大大隻既蝦炸過,好香脆,加上伊麵同熱溶芝士撈勻一齊吃,十分邪惡但好食。
星期日晚同老公去銅鑼灣財記辣蟹私房菜食晚飯。
茶位每人$10,花生$15,另外仲要加一服務費。
避風塘炒辣蟹食唔起,所以叫下其它平易近人啲既野食。
豉椒炒蜆 $98
份量十足,味道惹味,送飯一流,我見好多枱都有叫黎食。
豉椒炒蜆
絲苗白飯 $15
叫左碗白飯黎share食,唔係好大碗。
絲苗白飯
秘製沙薑雞(半隻) $138
雞肉嫩滑,沙薑味突出,半隻都好多。
秘製沙薑雞(半隻)
芝士焗蝦球伊麵 $188
芝士焗蝦球伊麵
2023-11-26
$260.5 (Dinner)
芝士焗蝦球伊麵
2023-11-24 73 views
蒜蓉蝦干蒸勝瓜❤一黎到見到滿滿既蒜蓉,非常之香口!! 食起黎一D都唔膩,蝦干帶有鹹香鮮甜,送飯之選。勝瓜香脆鮮甜唔苦澀,而且底下仲有D粉絲,一D都唔乾身仲好入味,夠哂軟腍惹味!上湯什菜煲😘幾款蔬菜,例如娃娃菜 菜心 西蘭花等等。仲有D魷魚同爽身既粉絲,2個人share就岩岩好! 湯頭夠清新,食起黎零負擔。魚湯浸九肚魚🤓濃濃既魚湯,九肚魚入口一D都唔腥,中意重口味既就岩哂! 肉質非常嫩滑,味道鮮美,夾埋湯入面既粉絲食,好滿足!麻辣手撕雞😎主要既醬汁係麻醬,味道係幾特別,手撕雞唔嚡口,肥瘦岩岩好,而且底部仲有滿滿既爽口青瓜條,感覺冇咁邪惡。

2023-11-16 79 views
有驚喜海鮮餐呢間銅鑼灣的海鮮餐好有大排檔風味,好有鑊氣!我地2個人叫左個椒鹽鮮魷,鮮魷好新鮮,椒鹽好香,炸到好惹味!另外炸乳鴿又係好正,好脆,一咬d肉汁溢曬出利,食到好滿足!魚肚羹同粟米羮一齊煮,好鮮甜,又飽肚,好正!豉椒炒蜆汁好多,好好食,送飯一流,蜆好大隻,又多肉,不錯呢!仲有個海鮮燴飯,好多料,又入味,有小柱貝等等海鮮,兩個人食啱啱好呢😊呢度環境都好吾錯,坐得舒服又吾逼,下次再同朋友過嚟食飯。
有驚喜海鮮餐
呢間銅鑼灣的海鮮餐好有大排檔風味,好有鑊氣!
呢度環境都好吾錯,坐得舒服又吾逼,下次再同朋友過嚟食飯。