2020-09-21 18 views
沙田市廣場apple買完嘢 ,聽聞呢度有間 食神叉燒 🤩🤩戲就睇得多啦 ,今日一於嚟試下佢先 🤭🤭位於3期3樓 ,地方唔算大,但勝在坐得舒服 ,而且裝修簡單 ,佈置都幾得意 😎而且服務仲好好添 👍👍食物種類唔算太多 ,主打燒味為主 ,當然要食佢嘅黯然銷魂飯啦🥰🥰即刻諗起周星馳 🤣🤣與眾不同,少少燶邊,半肥瘦間住 !加上個太陽蛋 ,仲有師傅嘅自家製醬汁㖭 😬😬每種食材都好講究 個叉燒汁撈飯真係一流😍😍吾會太咸,忍唔住真係要裝多碗飯 🤩🤩幾欣賞佢哋白飯任裝 ☺️☺️另外再試埋佢嘅燒味雙拼 揀咗燒鴨同日白切雞 ,都唔錯!中上水平,仲要係熱辣辣 ,夠曬誠意👏👏再嚟多個乾炒牛河 ,同樣做得唔錯,夠曬乾身!食到底都冇油👍👍而且夠曬鑊氣 加上白芝麻 真香🔥🔥仲有我至愛嘅東咖啡添 🤭🤭鍾意食燒味嘅朋友一定要嚟試😎😎

仲有我至愛嘅東咖啡添 🤭🤭鍾意食燒味嘅朋友一定要嚟試😎😎
$100 (Dinner)
2020-09-18 75 views
今日收工過新城市廣場,食Chop Chop食神叉燒嘅黯然銷魂飯。個個都係叉燒飯,點解會話係正宗黯然銷魂飯?一切皆因戴龍師傅係電影食神入面果碗黯然銷魂飯嘅創造人。正宗黯然銷魂飯材料簡單,講白啲都係叉燒、荷包蛋和米飯。但要好食一啲都唔容易。叉燒選用咗五花腩肉,肥瘦相間,滿口油香而唔膩。叉燒微微焦香,入口鬆化,淡淡嘅甜味過後,香醇玫瑰露酒由脷底滲返出嚟。非常好味。再點埋秘製叉燒醬,更加係另一個層次嘅味道。除咗叉燒,飯都好特別,我就唔識分米嘅品種、但感覺有陣木頭同茶葉香味。除咗黯然銷魂飯,仲點咗招牌干炒牛河、同埋鮮茄牛肉。招牌干炒牛河面頭鋪滿木魚,真係第一次見。而餐廳用咗較少見嘅粗身河粉,非常有口感。牛肉亦都好滑,整個干炒牛河都好夠獲氣。至於鮮茄牛肉,都好好食。牛肉什至比招牌干炒牛河嫩滑,蛋滑之餘好香蛋味。依道菜餸白飯一流。

咸檸樂
熱檸賓
咸檸樂
熱檸賓
2020-09-14 23 views
今次為食貓兩母子來到“ Chop Chop 食神叉燒”,因為仔仔之前無意之中睇左電視重播食神,知道入面碗叉燒飯叫黯然銷魂飯,咁岩我又睇到d 朋友ig 見到有(戴龍)做餐廳顧問,所以就來會一會個飯睇下掂唔掂。⚛ 黯然銷魂飯 ~ 叉燒每人鍾意的口味唔同,我同仔仔就幾鍾意,因為燒得唔錯有焦香味,肥瘦適中, 仲要叉燒份量幾多下, 另有一隻太陽蛋,淋上自家製醬油幾好下飯。⚛ 食神炒飯 ~ 睇到咁多蟹籽已經加分, 用左叉燒粒和蝦粒去炒,炒飯炒得夠乾身, 忍唔住食哂。⚛ 燒味雙併 ~ 燒鵝💗💗💗拼切雞, 仲要有燒鵝肶,皮脆肉嫰,果下油香即令人食多兩啖飯,仲有切雞配薑葱蓉,真係好夾。最後嘆返杯🥤凍檸蜜和🥤凍檸賓,爽YY。

最後嘆返杯🥤凍檸蜜和🥤凍檸賓,爽YY。

呢間店名好威威,叫得自己食神叉燒緊係要去試下啦,因為Lucas都好鍾意食燒味!今次去沙田新城市分店,順便可以去睇熊本熊打打卡!佢地都有幾多野食揀,我叫咗個正宗暗然銷魂飯😅😅即係叉燒蛋飯,個叉燒真係軟林林,拍得住好多酒店嘅靚叉燒,加隻煎蛋🍳真係男人的浪漫,好鍾意個蛋汁加叉燒再加飯呢個組合!除咗叉燒之外,佢地嘅燒鵝脾同白切雞都唔錯呀!我最鍾意係啖啖肉!最後店員推薦呢度嘅乾炒牛河,話好值得試下,咁咪叫下啦,佢同出面嘅牛河唔一樣,有小小日本fusion! 冇得回鄉嘅我地一定要試下👍🏻👍🏻
今次去沙田新城市分店,順便可以去睇熊本熊打打卡!

2020-09-14 18 views
叉燒啊 好叉燒啊👅食神 入面出名既黯然銷魂飯👨🏻‍🍳竟然係現實有得試下🤩🐽 正宗黯然銷魂飯🍚 ($79)叉燒份量幾多 偏肥 夠淋💦有少少煙燻味 加埋隻太陽蛋🍳餐廳特製既秘製醬汁亦都係重點🤤🤤甜甜鹹鹹 配叉燒同飯好夾🤪🐽 食神炒飯🌟 ($75)炒飯好足料😼有叉燒 蝦肉 五花腩 青豆 櫻花蝦一齊炒飯上面仲鋪左厚厚既蟹籽😙炒得幾有鑊氣 唔錯😼😼🐽 燒味雙併🐓 ($109)雙拼我揀左燒鵝拼油雞😗兩樣都啖啖肉 正!🤪🤪燒鵝特別有驚喜 好好食👍🏻油香肉嫰 皮薄 夠juicy😼雞肉亦都好嫩滑🤤🐽 鹹檸七 & 凍檸賓🍋 ($25/1)配埋凍野飲 非常yum的一餐🥳
叉燒啊 好叉燒啊👅
食神 入面出名既黯然銷魂飯👨🏻‍🍳
竟然係現實有得試下🤩

🐽 正宗黯然銷魂飯🍚 ($79)
叉燒份量幾多 偏肥 夠淋💦
有少少煙燻味 加埋隻太陽蛋🍳
餐廳特製既秘製醬汁亦都係重點🤤🤤
甜甜鹹鹹 配叉燒同飯好夾🤪

🐽 食神炒飯🌟 ($75)
炒飯好足料😼
有叉燒 蝦肉 五花腩 青豆 櫻花蝦一齊炒
飯上面仲鋪左厚厚既蟹籽😙
炒得幾有鑊氣 唔錯😼😼

🐽 燒味雙併🐓 ($109)
雙拼我揀左燒鵝拼油雞😗
兩樣都啖啖肉 正!🤪🤪
燒鵝特別有驚喜 好好食👍🏻
油香肉嫰 皮薄 夠juicy😼
雞肉亦都好嫩滑🤤

🐽 鹹檸七 & 凍檸賓🍋 ($25/1)
配埋凍野飲 非常yum的一餐🥳

2020-09-11 69 views
夜晚又有番堂食,好掛住食神炒飯呀~炒飯做到粒粒分明,爽而不乾,香而不鹹,飯粒有咬口,爽口蝦肉、叉燒、雞蛋、蔥花以及放上無加熱的蟹籽,醬汁炒得均勻,只係賣$75,係期望之上。燒鵝切雞雙拼成隻鵝脾上,油香加梅醬最正。切雞唔少得自製薑蔥油,好味呀~唔可以唔食呢度招牌飯,「食神黯然銷魂飯」,特別重焦香味嘅叉燒配上較杰身嘅秘製醬汁,可以食多幾碗飯!(呢度係白飯任裝),留意番,叉燒係一層肥一層瘦㗎,所以食落去好有口感~仲有飲品原罐汽水上嘅鹹檸七、鹹檸樂,鹹檸味道有d鹹柑桔味,清熱解渴!餐廳用包裝左嘅即棄筷子,疫情下感覺較衛生👍🏻
鹹檸七、鹹檸樂
餐廳用包裝左嘅即棄筷子,疫情下感覺較衛生👍🏻
鹹檸七、鹹檸樂
2020-09-08 30 views
今日放工去左新城市買野, 買完野就係附近搵食見到呢間用”食神叉燒” 做店名既餐廳就比佢吸引左入去呢間餐廳裝修幾好, 保留住燒味餐廳既燒味開放式既廚房, 掛住左各式燒味地方好乾淨, 又坐得舒服除左燒味之外, 仲有幾款小菜由於我同朋友太晏先黎食, 佢最出名既叉燒已經買晒 好彩仲叫到燒鴨同切雞燒鴨拼切雞: 燒鴨皮脆, 鴨肉幾嫩, 加埋佢既酸梅醬, 食到唔停口! 切雞一樣嫩滑招牌炒牛河: 呢個炒得好出色, 牛肉份量夠多, 河粉炒得又唔油, 加上佢既辣椒醬, 好惹味開胃咕嚕肉: 咕嚕肉都煮得好好味, 外皮夠脆同香口, 醬汁酸甜開胃, 原來仲加左梅子, 好味到連配料都食埋同朋友決定左下次一定要早D黎食佢既招牌叉燒
今日放工去左新城市買野, 買完野就係附近搵食
見到呢間用”食神叉燒” 做店名既餐廳就比佢吸引左入去

地方好乾淨, 又坐得舒服

除左燒味之外, 仲有幾款小菜
由於我同朋友太晏先黎食, 佢最出名既叉燒已經買晒
好彩仲叫到燒鴨同切雞

同朋友決定左下次一定要早D黎食佢既招牌叉燒
2020-09-07
2020-09-06 22 views
一開始就被佢嘅舖名吸引咗 食神!一聽就知猛料!門面雖然都係食暗然銷魂飯,絕對有周星馳戲嘅情景🤣不過現實絕非茶餐廳級數!餐廳光猛,非常衛生,食物外表亦很吸引。餐牌主力推介食神系列燒味,暗然銷魂飯(叉燒蛋飯,仲有鵝,雞 、等等) 下午茶時間有港人熟悉的沙嗲牛肉出前一丁!(之前食過)食物是次同朋友黎,朋友第一次食,除了一人一個飯再叫左燒味拼盤,叉燒非常香,肉質多林滑多汁!燒鵝同雞亦好juicy本來不好燒味的我都食哂一碟
一開始就被佢嘅舖名吸引咗 食神!一聽就知猛料!

門面

餐牌
主力推介食神系列

食物
本來不好燒味的我都食哂一碟
今晚食自助餐, 可是自助餐是八時入席. 距今尚有6小時, 總不能餓著肚子, 等到8點吧!  先食個下午茶, 免得餓壞個胃.  看到這個標榜出自食神的叉燒飯, 雖然價錢真係好貴, 也忍不住想來一碗!   食神黯然消魂飯    身: 一個紙碗呈上. 就連餐具也是即棄的!!! 視覺:    叉燒外層帶紅, 但中芯位很雪白,  醃過了嗎?    是三至五層肥瘦相間, 但肉的比例較多. 煎蛋是以模具煎出, 几乎全熟, 没有溢出的蛋油.  噢! 我想要消魂飯的靈魂 ~ 蛋油呀! 係邊呀????  附送的一碟特別的豉油,, 內裡還摻有其他東西呢!    手感: 碗邊還吊著一絲糖漿.... 差點弄污手指.     口感&味道:   先來一口叉燒.  就因為肉的比例較多, 所以比較硬!  叉燒真係半肥瘦才會好味!  可是這個是肉還肉,, 肥還肥, 口感上已經是硬崛崛; 加上叉燒外層没有正常叉燒的麥芽糖包裹, 跟白烚豬肉無分別!!!!  為何要八十几蚊呢!!!!   終於明白, 為何這商場很多餐廳都要排隊,, 而這家卻有大量座位的原因. 就因為叉燒很失敗, 反而覺得豉油撈硬崛崛白飯& 實篤篤篤雞蛋豉油撈硬
先食個下午茶, 免得餓壞個胃.
食神黯然消魂飯
身: 一個紙碗呈上. 就連餐具也是即棄的!!!
視覺:
叉燒外層帶紅, 但中芯位很雪白,  醃過了嗎?
是三至五層肥瘦相間, 但肉的比例較多.
食神黯然消魂飯
煎蛋是以模具煎出, 几乎全熟, 没有溢出的蛋油.
噢! 我想要消魂飯的靈魂 ~ 蛋油呀! 係邊呀????
食神黯然消魂飯
附送的一碟特別的豉油,,
內裡還摻有其他東西呢!
手感:
碗邊還吊著一絲糖漿.... 差點弄污手指.
口感&味道:
先來一口叉燒.  就因為肉的比例較多, 所以比較硬!
叉燒真係半肥瘦才會好味!
可是這個是肉還肉,, 肥還肥, 口感上已經是硬崛崛;
為何要八十几蚊呢!!!!
就因為叉燒很失敗,
反而覺得豉油撈硬崛崛白飯& 實篤篤篤雞蛋豉油撈硬崛崛白飯十分美味!!!!
只因為遇上這個咁伏的午餐, 才會更期待晚上的自助餐.
食神黯然消魂飯
Other Info. : 堂食收加一服務費,,,, 盛惠八十七蚊! 因為餐廳大量座位 & 職員態度几好,, 所以原本是比喊,, 變為比OK...
2020-07-04
$87 (Lunch)
2020-09-04 33 views
疫情好了一点,就约朋友出沙田城市廣場吃晚飯補祝我們上個月既生日!朋友同我都喜欢吃燒味,便选了出哂名的食神叉烧反。戲說睇得多!真係好想試下 黯然銷魂飯!还点左個烧鸭拼油鸡和出名的食神炒反。叉烧反是招牌菜 叉烧又淋叉入味 跟平时吃的不太一样 。真係同樓下廿幾三十蚊既好唔同!食神炒反非常足料,有蝦有肉 又乾身❤️烧味既油鸡又入味又滑!例汤也十分用心!味道香濃!又多料 又粟米又蓮藕 !食物好吃,服務又好!贊!(PS.作地外賣做緊優惠呀!)
星爺嘅一套電影【食神】相信令好多人對食多左一份想像同執著入面嘅黯然銷魂飯名堂咁響,今日終於可以一嘗記得n年前有酒店級價錢嘅餐廳做過呢個飯要3位數,本人真係唔捨得,但今次真係電影中嘅師傅所開嘅店,我就信心大增,加上疫情下外賣自取有折,絕對可以一試。除左燒味仲有好多小炒,價錢係新城市真係算貼地,午市都有唔少人排隊。食神黯然銷魂飯外賣碗好靚,打開以為唔多,其實食到7成已經開始飽,菜心食左,重點黎到叉燒有無留意d飯係白色呢?唔洗靠燒味d肥淋淋嘅蜜汁已經有少少香甜,又唔洗加豉油,呢種先係食叉燒!厚切仲要份量唔少,少肥過半肥瘦但又咁林見到已經覺得銷魂口感味道都好豐富,蟹籽、帶子、蔥、蝦、肉比例好,每一啖都互相發揮緊作用無得輸拼盤,偶爾邪惡一下皮脆肉嫩,拎左翻去20幾分鐘都仲keep到水準85折對外賣黎講算唔錯,都有唔少人排隊推介食邪惡食物唔緊要,食得有質素就扣quota都扣得抵。
星爺嘅一套電影【食神】相信令好多人對食多左一份想像同執著
入面嘅黯然銷魂飯名堂咁響,今日終於可以一嘗

食神黯然銷魂飯

厚切仲要份量唔少,少肥過半肥瘦但又咁林

無得輸拼盤,偶爾邪惡一下
皮脆肉嫩,拎左翻去20幾分鐘都仲keep到水準

85折對外賣黎講算唔錯,都有唔少人排隊

推介
食邪惡食物唔緊要,食得有質素就扣quota都扣得抵。
  • 正宗黯然銷魂飯
  • 食神炒飯
2020-08-27 20 views
今日我銅鑼灣食神又來到沙田區!經過沙田非常之灰,因為限聚令晚飯沒有堂食,啱啱去到呢間仍然仲有外賣。所以決定支持一下,仍然在努力生存的餐廳,呢間餐廳嘅名菜係暗然銷魂飯,叫得食神叉燒,燒味當然餐廳係靈魂啦!我仲叫咗兩個餐,同埋叫咗碟叉燒油雞。侍應和員工都好盡力在工作,因為外賣嘅生意非常之好。好可惜一點堂食都冇,可能彌補唔到。後來發現可以叫外賣下次我都係叫外賣唔使拎咁辛苦。支持艱苦經營嘅店舖,努力呀繼續做得好!
今日我銅鑼灣食神又來到沙田區!

我仲叫咗兩個餐,同埋叫咗碟叉燒油雞。

後來發現可以叫外賣下次我都係叫外賣唔使拎咁辛苦。

支持艱苦經營嘅店舖,努力呀繼續做得好!

2020-08-23 60 views
今晚同男朋友黎到沙田,因為夜晚無得堂食,所以我地唯有外賣自取解決晚餐啦。見呢間都幾多人排隊買外賣,一於就食呢間啦。正宗黯然銷魂飯選用肥叉燒,數量都唔少架。有隻蛋係面,拮穿隻蛋,蛋黃流晒出黎撈飯食,正。食神炒飯有叉燒、蝦仁、瑤柱粒、櫻花蝦、蟹籽、青豆同蔥一齊炒,材料豐富,份量十足,炒飯屬於偏濕潤個種。外賣都無減少份量,抵讚。燒味雙拼要燒鵝髀同切雞,兩款都啖啖肉,充滿油香。最後配埋凍奶茶同無糖可樂,飽。

見呢間都幾多人排隊買外賣,一於就食呢間啦。

正宗黯然銷魂飯

食神炒飯

燒味雙拼要燒鵝髀同切雞,兩款都啖啖肉,充滿油香。
燒味雙拼

最後配埋凍奶茶同無糖可樂,飽。
凍奶茶&無糖可樂
2020-08-15
Dinner
之前想一嚐電影《食神》有名的「黯然叉燒飯」,但chop chop食神叉燒北角店對我來說稍遠,加上疫情關係已沒去港島一陣子,幸而最近沙田開設了分店,作為新界人的我有口福了。要買chop chop食神叉燒的燒味要趁早,晚上六時多經已售罄,我是最後數名買到的幸運兒。這裡飲品選擇不只有汽水,還有維他奶,麥精等可選喝,飲料供應多樣化。媽媽超愛食神炒飯,炒飯撒上櫻花蝦乾和蟹籽,相當奪目,而炒飯裡頭的蝦仁,雞蛋,叉燒,青豆,蔥花給得不手軟。炒飯粒粒分明不油膩,將櫻花乾與蟹籽拌入飯中吃,每口咀嚼都可以感受到海的精華。《食神》中令人一吃黯然銷魂的黯然叉燒飯,絕對要有黃澄澄的太陽蛋相伴,截破蛋黃當作醬汁拌叉燒與飯一起吃,讓叉燒多添蛋香和滑順口感。叉燒肥瘦恰到好處,馥郁甘腴的肉香挑逗著味蕾神經,吃完心滿意足,果然銷魂。開胃咕嚕肉帶著水果的酸甜,大人小孩都忍不住狂嗑好幾塊。咕嚕肉先油炸,再混入甜酸汁熱炒,每一口咕嚕肉均吃得到外酥脆,內鮮嫩的滋味,加上沾滿醬料,酸甜風味跟酥脆香氣一同在嘴裡,無比享受。

TakeAway
見有85折外賣自取,放工專登過黎買晚飯。見啲員工細心清潔又有禮貌,買外賣都放心好多。叉燒新鮮,見啲叉燒肉顏色比較淺白就知道首選要買嘅唔使講一定係「食神黯然銷魂飯」,當叉燒、煎蛋、豉油、飯,每樣都做得比人好嘅話,就唔係平凡一個叉蛋飯。半肥瘦口感實淨嘅叉燒,因為來回燒過幾次,嗰種焦香同平時食嘅叉燒係與眾不同。然後咬到肥肉嘅部份,完全唔覺得肥膩,係有少少爽口。半生熟煎初生蛋,仲有自己調校比較杰身嘅燒味豉油,五常米煮成軟硬適中嘅白飯,吸收左叉燒嘅焦香同燒味豉油,識食又食過嘅一定會體會到箇中嘅美味。切雞叉燒雙拼嘅叉燒同黯然銷魂飯嘅叉燒係完全唔同,少好多肥肉但好軟淋,焦香味冇咁重。切雞髀夠嫩滑,雞味好重。份量都OK。比較特別有木魚絲鋪面嘅食招牌乾炒牛河,炒得均勻惹味,牛肉新鮮冇渣,都唔錯。既然有八五折,就唔爭在叫埋鹹檸七、鹹檸樂。呢度用料唔差,用靚嘅鹹檸檬加冰,跟原罐汽水,返到去唔驚沖淡晒。外賣包裝企理,盒盒都裝滿嘅份量,外賣有呢個質素好唔錯!

招牌乾炒牛河
外賣包裝企理,盒盒都裝滿嘅份量,外賣有呢個質素好唔錯!
招牌乾炒牛河