2018-10-24 949 views
以前嘅郵政局喺Tko Gateway翻新後變成小餐廳小食舖或店舖,其實間唔中都會嚟呢度買烘焙用品但就無喺呢啲舖頭食過嘢,其中原因係呢度食肆多數都係外賣或者座位較少。今日又係有烘焙用品要買就捉咗兩個同事陪我嚟呢度食嘢。揀呢間原因係位置算多,食物選擇都算多,價錢都幾抵。當日午餐下午餐我哋都無揀,揀咗餐牌上其他食物,因為涷飲都只係加$3,我覺得食物味道一般,份量正常,價錢合理。牛乳滑蛋蓋飯配蒲燒鰻魚,蛋夠滑,鰻魚質素麻麻。金菇肥牛炒烏冬,顏色同味道都淡咗啲。大蝦海鮮忌廉煮意粉,隻蝦唔係大蝦同埋好乾,有啲八爪魚仔喺意粉,味道可以。

牛乳滑蛋蓋飯配蒲燒鰻魚,蛋夠滑,鰻魚質素麻麻。

金菇肥牛炒烏冬,顏色同味道都淡咗啲。

2018-10-23
2018-09-25 502 views
假日簡單快捷之選食店除左基本menu,每日仲提供快餐a,b,c包餐湯,主食,飲品今次order西西里豬扒意粉味道合格有餘都只係$42杯奶茶仲要好好味另外menu仲有好多飯/麵餐只係少碗湯牛扒蛋蓋飯加杯凍飲$45抵食啦!
假日簡單快捷之選
食店除左基本menu,
每日仲提供快餐a,b,c
包餐湯,主食,飲品
只係少碗湯
牛扒蛋蓋飯加杯凍飲$45
抵食啦!
2018-09-07 448 views
呢間筷賞喺厚德邨街市入面店舖內環境都寬敞舒適👍🏻無咩特別白湯跟飯餐送的叫咗個夏威夷雞扒炸帶子飯味道有啲似咕嚕肉味炸帶子有兩粒以$42來講算差不多不能要求太高讚岐烏冬豬骨湯底不錯清清地唔油膩👍🏻以$30來講 CP值算高有三隻雞翼煎蛋咁嘅價錢好過自己屋企煮🤣唯一唔好嘅係個杯反應出衛生程度應該不太清潔熱檸水個杯上有一些茶漬店員服務不錯非常有禮貌,效率又高埋單兩個人食都唔使$100非常抵食會再次光臨

呢間筷賞喺厚德邨街市入面

個杯反應出衛生程度
應該不太清潔
熱檸水個杯上有一些茶漬

店員服務不錯
非常有禮貌,效率又高
埋單兩個人食都唔使$100
非常抵食
會再次光臨
2018-09-06 312 views
我吃過佢地的午餐 $45 雙牛飯+凍奶茶不好意思,容許我用最難食嘅形容詞來形容呢間餐廳:呢啲牛肉硬到食唔落肚,又有雪味..廚師從來冇尊重過食物,我食到一半就唔食啦,我平時好少食剩嘢嗰杯奶茶,飲左都頂唔順,飲落又甜又鞋....總結兩個字可以形容呢間餐廳 "垃圾"
我吃過佢地的午餐 $45 雙牛飯+凍奶茶
嗰杯奶茶,飲左都頂唔順,飲落又甜又鞋....
總結兩個字可以形容呢間餐廳 "垃圾"

2018-08-17
$40 (Lunch)
2018-08-01 352 views
第一次光顧坑口的food Lane,多了很多食肆選擇,當然這兒的租也不便宜。其中選了這家像快餐店的chop chop。這家店像茶餐廳一樣會有今日精選,我自己試了今日精選的黑椒汁牛柳意粉(確切的名稱已忘記了),而我老婆則選了「常餐」,沙嗲牛肉湯烏冬拼奄列多士。不知道是否因為外賣的關係,老婆說他們的多士又乾又硬。而且,奄列有點過熟,完全沒有蛋汁,跟平常吃的有點差距。這家店勝在價錢較貼地,是快餐的好選擇。以這個價錢,我的意粉還可以接受~

2018-07-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2018-07-30 225 views
TKO Gateway Food Lane 開左後一直都未有機會試試,中午12點幾未算太多食客o既時間就先坐低了。除左午餐/晚餐餐牌外,主餐牌選擇都不少,唔想諗咁多當然係揀午餐/晚餐啦。水牛城雞翼就聽得多,但未食過,唔知乜味,又唔知辣唔辣?!  當然立即問侍應,侍應竟然唔知係乜味?!  侍應唔係淨識落單嘛?  再問第二個侍應都唔知,都幾失望。第一個侍應應該問左廚師,話有少少辣,咁我就照揀黎試試何謂水牛城味o既水牛城雞扒火腿飯配熱奶茶及西蘭花茸忌廉湯。朋友就揀左安格斯牛扒炒烏冬同熱奶茶。落完單叫侍應比二杯水,都叫左二次先至攞黎,服務真唔掂。水牛城雞扒火腿飯: 所謂水牛城汁只係似平時茶記食果啲燒汁,醬汁帶啲辣同咸,期望越大,失望越大,汁醬都尚算OK,冇話太咸。雞扒煎過香口,醮左水牛城汁都算OK入味,但雞扒太細塊了,仲細過塊豬柳o既大小。安格斯牛扒炒烏冬:  安格斯牛扒都煎得香口入味、鬆軟,烏冬以黑椒黎炒,一啲都唔覺好油。配以彩椒,感覺清新,更可用黎吸油,成個烏冬就唔會好油了。唯烏冬份量真係太太太少,似兒童餐份量,朋友話食完好似食左陣風,冇野落過肚咁,朋友仲立即話去第間再食過喎。西蘭花茸忌廉
熱奶茶及西蘭花茸忌廉湯
水牛城雞扒火腿飯配熱奶茶
安格斯牛扒炒烏冬

除左午餐/晚餐餐牌外,主餐牌選擇都不少,唔想諗咁多當然係揀午餐/晚餐啦。水牛城雞翼就聽得多,但未食過,唔知乜味,又唔知辣唔辣?!  當然立即問侍應侍應竟然唔知係乜味?!
 侍應唔係淨識落單嘛?  再問第二個侍應都唔知
,都幾失望

,似兒童餐份量,朋友話食完好似食左陣風,冇野落過肚咁
,朋友仲立即話去第間再食過喎

西蘭花茸忌廉湯: 飲唔到西蘭花味,係有啲綠色點浮係湯面,湯飲落似飲生粉水,並帶少許咸味,完全唔掂

熱奶茶: 都算OK正常,唔會太苦澀。

呢度廳對我黎講,一次就夠了
,食物味道一般,份量細小。
2018-07-08
$47 (Lunch)
Celebration
Birthday
2018-06-14 383 views
Waitress 質素好有問題 …… order 兩客 tea,重覆又重覆講了4次,忍唔住問佢講得咁清晰,都仲系一臉疑惑,究竟有咩問題,佢支吾以對,最終都是落錯單,檸水變檸茶,三文治烘底又無烘至於食物質素,中規中矩,無意欲再光顧
至於食物質素,中規中矩,無意欲再光顧
2018-05-23 333 views
剛剛放學肚餓,行過吉野家同美心又見人多,就行左落去新開既Chop Chop. 老實講,當初真是猶疑左一陣,單睇外表,你以為佢係西餐,但睇餐牌又好似唔係。但勝在便宜,食牛飯食海南雞飯都食到唔想食,一於試一試。叫左個$58晚餐C: 香草牛扒炸雲吞,包餐湯同熱飲。估唔到來到又Ok。塊扒一食就知係標準快餐店牛扒,個白湯反而有驚喜,唔水汪汪得來重要有小小雜菜既甜味。老老實實,佢同樓上個D西餐一定冇得比,但是平平地食個飯,除左美心,吉野家,麥記之外多一個選擇,又何來不是一件好事?😉
晚餐C:  牛扒,炸雲吞,薯條
2018-05-22
$58 (Dinner)
晚餐C:  牛扒,炸雲吞,薯條
2018-05-15 303 views
同老公去清水灣沙灘游完水,順便去坑口搵野食啦去到foodlane見到Chopchop見環境同價錢ok就入去食環境都坐得舒服既價錢正常不過晚餐唔係咁吸引到我有散叫的不過d侍應好新,好似唔多熟d餐牌內容我地叫左all day breakfast 感覺都正常既份量同食材小左dd個蕃茄太熟但雞蛋好香牛扒鳥冬都ok牛扒岩岩好,唔會好硬同乾d汁都好正常,唔喊呢個價錢黎講都接受到呢杯飲品真係要講可能見識少,第一次見menu有杯叫檸檬咖啡,就好奇試下點知呢,老公話暈左飲一淡都會起返身😂😂苦過廿四味但google完原來話好似係可以減肥的大家去食真係要試返杯Overall,我覺得食物環境價錢可以接受飲品就...穩穩陣陣好
同老公去清水灣沙灘游完水,
順便去坑口搵野食啦

環境都坐得舒服既

價錢正常

不過晚餐唔係咁吸引到我

有散叫的
不過d侍應好新,好似唔多熟d餐牌內容

All  day  breakfast

我地叫左all day breakfast
感覺都正常既
份量同食材小左dd
個蕃茄太熟
但雞蛋好香

牛扒撈烏冬

牛扒鳥冬都ok
牛扒岩岩好,唔會好硬同乾
d汁都好正常,唔喊
呢個價錢黎講都接受到

檸檬咖啡

呢杯飲品真係要講
可能見識少,第一次見menu有杯叫檸檬咖啡,就好奇試下
點知呢,老公話暈左飲一淡都會起返身😂😂
苦過廿四味
但google完原來話好似係可以減肥的
大家去食真係要試返杯

Overall,我覺得食物環境價錢可以接受
飲品就...穩穩陣陣好
2018-05-06
$55 (Dinner)
All  day  breakfast
牛扒撈烏冬
2018-05-06 221 views
TKO GATEWAY 的街市自從裝修後, 開了一條food lane, 內有很多食店, 筷賞是其中一間! 就價錢需言, 佢不算太順, 走中間路線, 食品種類都不算太少!不過都是一般大路的食品!吉豬烏冬算是質素Ok, 可以食得過!這杯凍檸檬茶可算是失敗之作, 真的不好飲, 茶胆的味道很差, 檸檬的味道亦過酸! 此外, 杯茶只是微凍!西湯都很一般!原本還有個雞排漢堡飯.......不過已經覺得不值得寫, 因佢D飯可能落不夠水, 所以未能熟透, 真的不想吃!110元食2個餐, 真係食到胃痛, 希望日後可以改善!

吉豬烏冬算是質素Ok, 可以食得過!

110元食2個餐, 真係食到胃痛, 希望日後可以改善!

2018-05-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$55 (Dinner)
2018-04-23 196 views
自從知道開左個美食街後,呢兩三個星期食飯時間都會同同事黎呢度食,始終有時食飯時間都係想食D平民化既嘢。我地食飯時間較短,所以就快有位既時候員工幫我地落定order,令到我地有充足時間食飯,唔使趕頭趕命由試業期間到而家已經幫襯過三四次,水準依舊,唯一不同既就係餐湯比試業期間細碗左一半,當時我地重話錦大碗,飲完都飽左半呢度既餐湯係會加入椰菜絲,紅蘿蔔,所以其實細細碗己經好足夠!午餐份量都好大!呢個滑蛋咖哩雞飯真係好好撈飯,最估唔到係裡面重有肉燥添十分滿足!

十分滿足!
2018-04-20
Type of Meal
Lunch
2018-03-26 189 views
昨天晚上再去此間茶餐廳吃他的A餐,竟然發現餐湯和正餐的份量都縮水了,餐湯換了好細的碗,小了超過一半,正餐也小了三分一.價錢一樣.在短短一個月時間就將份量減小,實在有點難以接受.不過質素仍然可以的,如果你未去過可以一試,因為沒有和以前比較,感覺應該還可以.我卻不會再去了.
2018-03-25
2018-03-20 167 views
還未吃飯的中午,想起坑口新開了一條美食街,便去看看有什麼美食,美食街大部分都是小食店,看到這間餐廳的選擇頗多頗吸引,就點了一份經典滑蛋蒲燒鰻魚飯($52)、一個蟹粉奄列套餐(十勝醬燒豚腩片讚岐烏冬+芝士蟹粉火腿絲奄列+蒜蓉香草法多+熱朱古力)($46)。鰻魚飯價錢較普遍的便宜,所以也沒有抱太大期望,燒汁鹹中帶甜,味道適中,但鰻魚肉質粗糙,魚骨更佔了三分之一,反而滑蛋真的做到滑,且蛋味足。醬燒豚腩片烏冬則值得推薦,醬汁入味,鹹鹹甜甜,豚腩片軟嫩多汁,份量更是足料,有六、七塊豚腩片,烏冬麵質彈牙,帶有湯的鹹味,所以不會淡而無味,唯獨是湯底是味精湯,味道普通。蟹粉奄列亦是不錯,大大隻的蛋包著滿滿的火腿絲,帶有芝士香味,但不會感覺油膩,蟹粉味道亦十分濃郁,有點像蝦醬味,不喜歡蝦醬的朋友可以走蟹粉。跟餐的蒜蓉多士有驚喜,多士外脆內軟,牛油、蒜蓉味道香濃,惹味但不會過鹹,更會咬到蒜蓉粒。味道很不錯,價錢公道,是性價比高的一間餐廳。

味道很不錯,價錢公道,是性價比高的一間餐廳。
TakeAway
2018-03-13 96 views
開張沒多久已經吃了幾次的茶餐廳,在TKO街市隔離,沒有什麼裝修,餐牌亦沒有太多選擇,分別吃過午餐,晚餐和下午茶,感覺到食物是放心機做的,想形做出一種茶餐廳和餐廳之間的感覺,價錢亦合理。午餐和晚餐款式通常都是一樣,晚餐貴10蚊,通常有4個餐選擇,有湯有飲品,不過A餐一定最好,其他也不差,可以一試.
2018-02-19 229 views
之前都好多廣告介紹過foodlane入面啲小食店,冇諗過原來都有堂食既餐廳,呢間其中一間今日年初四,行過見到有開之餘冇"新春服務費",入去試下等左一陣就有位,$48蚊一份午餐,有主食又有湯仲有飲品,都幾合理叫左個洋蔥汁牛扒腸意粉(雖然茶記都係食呢啲),可以轉飯同肉醬薯條個意粉少少茄味加甘筍粒粒,都幾靚算有誠意,個洋蔥汁勁似以前小學下晝飯盒果種味道所有野味道岩岩好,沒太咸或者太淡,同埋係夠熱差唔多食左一半先上湯個羅宋,有辣椒味但係唔辣,個白湯,望到都已經知啲粉好勁,但係好有以前長沙灣幫襯開既一間舊式餐廳味道,連同行者都係咁講餐飲叫左熱horlick,熱齋啡,個熱horlick勁濃,熱啡又係好濃,同行者話好味係可以再encore再來,不過希望唔好再返果個位張檯勁搖,成餐都就住食
今日年初四,行過見到有開之餘冇"新春服務費",入去試下

所有野味道岩岩好,沒太咸或者太淡,同埋係夠熱
差唔多食左一半先上湯

係可以再encore再來,不過希望唔好再返果個位
張檯勁搖,成餐都就住食
2018-02-19
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
$48 (Lunch)