2023-06-13 796 views
#銅鑼灣地膽 今次去時代廣場位於11樓嘅川川 ,餐牌主打地道口味川菜及重慶火鍋🍲裝潢華麗優雅,坐位濶落舒適!🌶️🐟青椒清香桂花魚 : 上枱椒香撲鼻嘅桂花魚,一片芫茜海下有白滑軟嫩嘅桂花魚!桂花魚口感滑溜,鮮味十足!沾上爽辣嘅湯頭,驚喜萬分!最底層原來仲有彈牙嘅烏冬,拌芫茜一齊食更滋味!🥩手切安格斯牛肉 : 安格斯牛肉色澤亮麗,脂肉分明,手切紋理清晰,厚薄適中;輕輕淥熟口感十分軟嫩,脂香滿滿肉味香濃、軟身易人口!推介!🍖日本黑豚肉 :日本黑豚肉甘甜嘅脂肪、柔軟又彈牙嘅肉質,食過就知好味!🥣果香魚湯鍋拼芫荽皮蛋湯 :膠質滿滿嘅果香魚湯鍋,滋潤又鮮甜,拼芫荽皮蛋湯清甜健康之選! 🐟桂花魚:呈粉紅色嘅桂花魚,肉質豐滿,肥美彈牙,滑得來唔會散爛,放落果香魚湯更顯鮮味!🐚貴妃蚌:望落已知新鮮嘅貴妃蚌,味道清甜可口,口感爽脆,不錯!🌶️麻辣川川小籠包:咬開爆湯汁嘅麻辣小籠包,皮薄軟糯,肉餡帶點微辣,肉香綿滑!一客三件份量啱啱好! 鴨血:鴨血色澤亮麗,Q彈細緻,口感紮實爽滑,配芫荽湯估唔到都好夾好好味!川川 地址📍: 銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通天1102舖

川川
地址📍: 銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通天1102舖
  • 青椒清香桂花魚
2023-03-31 578 views
Dinner for 11 in the private room, with TV and washroom.Here’s what we had.Appetizers 蒜泥白肉 (one with spicy sauce, one without). Very intense garlic paste.麻香紅油扒手螞蟻上樹辣子大腸乾鍋魚春水煮桂花魚白灼黃沙豬膶牛肉脆皮吊燒雞(全隻)渝洲涼麵2 Hotpots:正宗麻辣湯鍋 (spicy) and 果香魚湯鍋 (non- spicy). Had to go outside to fetch the condiments etc.牛挽手瘦邊肉手切安格斯牛肉稻庭烏冬
牛雜白鱔片
滑鴨血響鈴金菇皇帝菜唐生菜四寶丸花膠Halfway into our meal, whole room smelled of very gamey lamb. Very certain no one ordered any lamb dishes as there were quite a few of us who didn’t like it. Server

Here’s what we had.
Appetizers

麻香紅油扒手
螞蟻上樹

辣子大腸

乾鍋魚春

水煮桂花魚

白灼黃沙豬膶牛肉
脆皮吊燒雞(全隻)

渝洲涼麵

皇帝菜
唐生菜
四寶丸
花膠

Halfway into our meal, whole room smelled of very gamey lamb. Very certain no one ordered any lamb dishes as there were quite a few of us who didn’t like it. Server explained that the gamey smell came from the tallow (beef lard) in the spicy pot; and acceded to our request to change to another pot without adding the tallow.
Dessert: 豆腐花, 芝麻卷 and 黑糖糕. Very yummy, as per usual Lubuds standard.

In summary: enjoyable night, gamey smell aside.
現在有時間整理一下早前農曆新年吃的賀年飯。這一頓是和家人在大年初一中午飲茶團拜,來到我們喜歡的餐廳「川川」大快朵頤。姑且再介紹一下,此餐廳集合兩位川菜殿堂級大師 - 李志光及梁業遠師傅攜手合作,我和遠師傅之前有一面之緣呢。師傅曾在著名川菜館服務多年,包括連續7年蟬聯米芝蓮一星,是把川菜引入香港的推手。今次再來,佈置更覺新年氣氛花開富貴,亮麗寬闊,優雅擺設依舊到處可見:大年初一的食客預約都比較爆滿,中午要分兩輪時間入座,對沉靜了多時的餐飲業來說是好事,在大時大節來個生意興隆的小陽春,大家都高興!近年我家人多吃蔬菜,偏向飲食多菜少肉,所以此餐點了不少素類菜式,先評點這一項。「話梅淮山」$88略帶藥膳的影子,話梅開胃解膩大家都易明,淮山粒爽口:鮮淮山有補陰生津的功效,是既健康又具營養價值的冷盤,我媽媽就很喜歡。「煙燻三色素鵝」$110我發覺很多餐廳都有類似造型的此菜。目測外表確亮眼,每件都造成「如意」的外型,過年吃這個好意頭:腐皮包着甘筍粒、黑木耳粒、青瓜粒,經煙燻後冷吃,餡料清爽,調味故意調低去突出腐皮的煙燻香,作為輕巧前菜絕對恰如其分。吃時可以點一些黑醋吊味,令味道更立體化,會有加分。「

略帶藥膳的影子,話梅開胃解膩大家都易明,淮山粒爽口:

煙燻三色素鵝」$110

菠菜田園野菌餃」$70
每隻皮薄晶瑩剔透:
因為只有三粒,我乾脆讓了給我其他家人吃:
蔥花脆皮炸兩腸粉」$60
外柔內剛,薄如蟬翼的米漿皮,包裹着熱辣脆口的油條:
沾上甜豉油、甜醬同麻醬,屬精緻版的傳統廣東油器美食。

層層向前推進,誰說蔬菜菜式不可惹味?「虎皮尖椒」$110
這道四川傳統名菜,以尖青椒、陳醋、蔥、薑、蒜、蠔油、鹽、糖、老抽等製成:
口感有少許外脆內軟,辣度算輕量級,酸比辣重,青椒的皮也能夠做到「虎皮紋」的效果。吃完這個,堅胃口盡開:
另點一些肉類及海鮮的項目。「鮮蘆筍蝦餃皇」$80
若以點心來說,通常我喜歡點蝦餃,因為可以吃到廚師的功駕:
這個一如以往地好,每粒薄皮十四摺,蝦爽口露荀脆身,餃內汁豐盈,一口幹掉一隻,這樣才不會失去吃精緻蝦餃的神粹。

芙蓉海鮮蜂巢芋角」$60
估不到做得如此巧手,炸得鬆脆的蜂巢皮一切散開:
內裡釀有類似「賽螃蟹」的蛋白、蝦及鮮蟹肉,熱烘烘口感軟綿綿,有流心之感,得到家人一致讚賞!

鮮蝦蟹肉香蒜春卷」$60
表妹今年不在香港過農曆年。每次她在都嚷著說要吃春卷、芋角之類的炸物,今年她只能社交媒體和我們遙距拜年,卻也不減我們過年吃炸春卷的傳統:
皮薄香脆,喻意黃金滿屋。內𥚃餡料鮮中帶香,蒜蓉調味與海鮮一向是好朋友,點喼汁去去膩,很不俗,建議喜歡香口的朋友來到可以點這個,該不會失望而回。

非常有驚喜的「香辣古井燒鵝肉脆炸包」$70
脆炸包每過大約像「叉燒餐包」般大小,質感不像純麵包或餐包,帶有糯米的質感,炸到外表金黃,口感有些像吃「炸糯米雞」:
裏面中空放有用燒鵝肉、洋蔥、香菇及醬料炒成的餡料,不辣的,炒得很香口。燒鵝肉經過落鑊再炒的二次創作,香味可謂大激發,肉汁循環地滲入炸糯米包內,屬有心思又好吃的一道點心。

壓軸有來到必吃,四川菜代表「酸菜煮桂花魚」$468 / 小辣
煮桂花魚口味可以選擇酸菜或水煮,我們選了前者:
顏色帶金黃,喝一口湯,酸與鮮均到位,酸菜發酵帶出的香發揮得淋漓盡致。此菜的藥材、香料等調味料由內地最佳產地直送,再炮製出此酸、香、辣的正宗味道:
桂花魚起肉切片,煮得剛剛好,嫩滑到一個點,我和家人朋友每次來都一定必吃:
這餐吃得非常飽足和歡樂!
2023-01-22
$300 (Lunch)
Celebration
  • 鮮蝦蟹肉香蒜春卷
  • 香辣古井燒鵝肉脆炸包
  • 酸菜煮桂花魚
2022-12-24 1389 views
突然間很想吃川菜,所以選擇了公司這間川菜餐廳。辣度非常夠,所以非常惹味。另外我們點了水煮牛肉,味道是正常發揮。在銅鑼灣來說,價錢還算合理。最後我們也點了一些甜品,甜品很出色,可能是因為我很喜歡中式甜品。
突然間很想吃川菜,所以選擇了公司這間川菜餐廳。辣度非常夠,所以非常惹味。另外我們點了水煮牛肉,味道是正常發揮。在銅鑼灣來說,價錢還算合理。最後我們也點了一些甜品甜品很出色,可能是因為我很喜歡中式甜品

唔search都唔知原來係LUBUDS旗下裝修行中國風淡雅路線 環境好舒服 算係中高級數嘅中菜廳🤍水煮桂花魚($458) | Rating: 8/10係條靚桂花 魚片入口超級滑溜 魚味濃郁切嘅厚薄啱啱好 掛住適量嘅湯汁係最傳統嗰種水煮湯底 冇過多嘅香料主要係豆瓣醬嘅底味 加紅油嘅香配料有花生芽 薯粉 鴨血 全部都夠曬入味!🤍蒜泥白肉($148) | Rating: 7/10同樣都係覺得食材預備得幾好 白肉要肥瘦均勻青瓜薄切 同一塊肉嘅厚度差唔多 咁樣個口感先係正路🥹呢個做到 同埋欣賞蒜泥係真係泥(如圖)只係個人唔太鍾意個汁太甜 扣咗啲分🤍椒鹽脆皮豆腐($98) | Rating: 8/10炸皮夠薄 內裏豆腐嫩滑得嚟豆味幾濃好難炒車嘅一道而佢又整得幾好 鍾意咁樣一口size👌🏻聽聞啲點心比起小菜更加有驚喜 有機會翻去試下好似仲可以揀食火鍋 亦有唔辣嘅菜式係同長輩老老都可以嚟嘅餐廳!

唔search都唔知原來係LUBUDS旗下
裝修行中國風淡雅路線 環境好舒服 算係中高級數嘅中菜廳

🤍水煮桂花魚($458) | Rating: 8/10
係條靚桂花 魚片入口超級滑溜 魚味濃郁
切嘅厚薄啱啱好 掛住適量嘅湯汁
係最傳統嗰種水煮湯底 冇過多嘅香料
主要係豆瓣醬嘅底味 加紅油嘅香
配料有花生芽 薯粉 鴨血 全部都夠曬入味!

🤍蒜泥白肉($148) | Rating: 7/10
同樣都係覺得食材預備得幾好 白肉要肥瘦均勻
青瓜薄切 同一塊肉嘅厚度差唔多 咁樣個口感先係正路🥹
呢個做到 同埋欣賞蒜泥係真係泥(如圖)
只係個人唔太鍾意個汁太甜 扣咗啲分

🤍椒鹽脆皮豆腐($98) | Rating: 8/10
炸皮夠薄 內裏豆腐嫩滑得嚟豆味幾濃
好難炒車嘅一道而佢又整得幾好 鍾意咁樣一口size👌🏻

聽聞啲點心比起小菜更加有驚喜 有機會翻去試下
好似仲可以揀食火鍋 亦有唔辣嘅菜式
係同長輩老老都可以嚟嘅餐廳!
2022-12-05 1671 views
四川菜館在香港方興未艾,越來越多朋友喜愛吃川菜,由酸菜魚到其他川麻菜式也得到食客們的垂青。上星期五我們「北角 Mark Six」吃飯會聚,之前M 小姐來過新開的川菜館「川川 Chuan」吃酸菜魚和炸子雞,讚口不絕,那就來encore吧!「川川 Chuan」室內佈置寬闊,優雅擺設到處可見:這裏除了吃小菜還可以吃四川火鍋,當日所見就吃小菜的枱數比較多。這是醬料區呢:餐前小吃有「麻辣筍尖」,展開今次川菜之旅:有 M 小姐在就有養生類別菜式。「話梅淮山」$88甚有藥膳的影子,話梅開胃解膩大家都易明,淮山粒爽口:鮮淮山有補陰生津的功效,是既健康又具營養價值的冷盤:「香油萵筍絲」$98清爽的涼拌小碟,將萵筍切成幼條,手功所在。以油鹽水輕灼保持其爽脆度,撈上麻油、花椒油,簡單顯功駕:「虎皮尖椒」$98這四川傳統名菜,遠師傅以尖青椒、陳醋、蔥、薑、蒜、蠔油、鹽、糖、老抽等製成:口感有少許外脆內軟,辣度算輕量級,酸比辣重,吃完這個胃口盡開:四川菜代表,在麻辣和酸菜中,我們挑選了後者「酸菜桂花魚」$438 / 小辣口味可以選擇酸菜,水煮或青椒清香,我們選了前者:顏色帶金黃,先喝一口湯,酸與鮮均到位,酸菜發

川川 Chuan」室內佈置寬闊,優雅擺設到處可見:
餐前小吃有「麻辣筍尖」,展開今次川菜之旅:
有 M 小姐在就有養生類別菜式。「話梅淮山」$88
甚有藥膳的影子,話梅開胃解膩大家都易明,淮山粒爽口:
鮮淮山有補陰生津的功效,是既健康又具營養價值的冷盤:
香油萵筍絲」$98
虎皮尖椒」$98
口味可以選擇酸菜,水煮或青椒清香,我們選了前者:
顏色帶金黃,先喝一口湯,酸與鮮均到位,酸菜發酵帶出的香發揮得淋漓盡致:(多謝 M 小姐幫我捕捉這個表情 XD)
遠師傅透露此菜所有藥材、香料等調味料由內地最佳產地直送,才可炮製出如此酸、香、辣的正宗味道:
桂花魚起肉切片,煮得剛剛好,嫩滑到一個點:
另加 $68 添了薯粉薦底,這項絕對要加。它的薯粉比較深色和煙韌,除了用來索湯之外,用來伴酸菜吃也非常悏意搭配:
這裏除了川菜也有數款粵菜系列。M 小姐留了半隻「脆皮吊燒雞」$388:
用上香港農場新鮮走地雞,以自家醬汁醃製上皮風乾,由生雞開始一下一下將熱油倒到雞身上,至其表面變得亮紅脆身,以滾油淋至熟。皮脆肉嫩,單是心機已物有所值:
這是 Jacky 欽點的「沙嗲粉絲牛肉煲」$188
平時早餐的沙嗲牛肉麵就食得多,這個小菜「版本」用上安格斯牛,軟嫩且牛味濃:
沙嗲醬極惹味,輕透洋蔥和花生醬香,粉絲索盡沙嗲醬汁和牛肉精華,搶手:
甜品有「生磨芝麻卷」$58,即是「菲林卷」,絕對是兒時回憶,芝麻香濃郁:
這裏菜式不算細份,部份我們吃不完也帶走回家。此餐廳絕對值得反兜,下次可以來吃四川火鍋,感受四川菜滋味的另一面 XD
2022-06-01
$350 (Dinner)
  • 香油萵筍絲
  • 虎皮尖椒
  • 酸菜桂花魚
  • 脆皮吊燒雞
由40多年川菜經驗師傅坐鎮的傳統正宗川菜店面裝潢高貴華麗 座位之間亦很闊落 非常適合家人或朋友聚會⍢水煮桂花魚(小) $458桂花魚肉質非常鮮嫩,啖啖魚肉都充滿著子彈椒、魔鬼椒,八角等麻香辣味!而且配有索了湯汁的寬薯粉、蓮藕片及豬紅等等,香麻層次分明,愛吃辣的朋友不能錯過!清炒萵筍絲 $148作為涼拌菜式,清甜鮮美,解辣之外又大大刺激食欲~椒鹽九肚魚 $118真的被這道小菜驚喜到了!沒想過如此外脆內滑,完全不厚粉,超級推薦!正宗四川擔擔麵 $68比坊間的相對沒太重花生醬味 都可一試⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡/5⧐@foodiegoodie.hk#foodiegoodie_cwb
由40多年川菜經驗師傅坐鎮的傳統正宗川菜
店面裝潢高貴華麗 座位之間亦很闊落
非常適合家人或朋友聚會⍢

水煮桂花魚(小) $458

清炒萵筍絲 $148
作為涼拌菜式,清甜鮮美,解辣之外又大大刺激食欲~

椒鹽九肚魚 $118

正宗四川擔擔麵 $68
比坊間的相對沒太重花生醬味 都可一試

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡/5

@foodiegoodie.hk
#foodiegoodie_cwb
2022-10-27 958 views
Though CHUAN is a relatively new restaurant, the team behind was super experienced, led by chef's from 三希樓 and 駿景軒, authentic Sichuan food is guaranteed."麻辣川川小籠包 Steamed Sichuan Style Dumplings" First time having this dish. Brilliant orange color, right thickness of the skin, boiling hot broth which is lightly spicy yet balanced by sweetness with a succulent filling made this delish."水煮雜錦鍋 Sichuan Style Assorted Stew Pot" - pig intestines, duck blood, ox tongue, beefAlways had 水煮 fish and beef b

Always had 水煮 fish and beef but a stew this time! While as expected, bold ingredients like pig intestines & duck blood went well with the strong spicy pot.

Rest of the dishes I tried include:

"酸菜煮桂花魚 Steamed Mandarin Fish w Pickled Chilli"

"招牌辣子鷄 Sauteed Diced Chicken w Spicy Red Chilli"

“Sliced Pork Belly w Mashed Garlic 蒜泥白肉"

"麻婆豆腐 Braised Bean Curd & Minced Pork in Chilli Oil"

"山水木桶豆腐花 Bean Curd Pudding"
又係LUBUDS旗下餐廳,餐廳環境好靚💛 呢間主打食川菜。由於我哋午市去食 就主要食點心🫶🏻 餐廳嘅菜式好特別,好多新式既點心融入川菜,例如麻辣小籠包,麻辣蒸鳳爪,剁椒牛柏葉等等🤭不過同行友人唔太食得辣🌶️我哋都無叫太多辣嘅點心~我地order左 瑤柱海王灌湯餃🥟;金蝦瑤柱臘味蒸蘿蔔糕🥕;雪山黑毛豬焗餐包🏔️;芙蓉海鮮蜂巢芋角🍯;鮮蘆筍蝦餃王🦐;麻辣川川小籠包🐷;香辣迷你潮州粉果🌶️;香辣古井鵝肉脆炸包🦆。😋個人認為比較好食既係灌湯餃同埋非常足料嘅蘿蔔糕🫶🏻🫶🏻 其他蒸點心上枱時候size比想像中細件,性價比較低🫣最後甜點叫左蓮蓉西米焦糖焗布甸(好食!推薦!)🍮 同生磨蛋白杏仁茶。🤰🏻🤰🏻食到咁樣先捨得埋單走人🤰🏻🤰🏻

不過同行友人唔太食得辣🌶️我哋都無叫太多辣嘅點心~

🤰🏻🤰🏻食到咁樣先捨得埋單走人🤰🏻🤰🏻
2022-07-06
$250 (Lunch)
  • 金蝦瑤柱臘味蒸蘿蔔糕
叫咗三個菜,蒜泥白肉、酸菜桂花魚同埋清炒萵荀絲。蒜泥白肉同清炒萵荀絲都好好食。蒜泥白肉好香,醬汁配得好好。清炒萵荀絲好甜好爽口。至於酸菜桂花魚,上菜嗰陣望到已經覺得伏,望落同平時酸菜魚嘅顏色完全唔一樣,係奶黃色嘅。同埋額外加嘅薯粉顏色都好奇怪,唔係透明而係黑色。一食個魚片,極度老,仲要有少少腥。個湯一開始聞落有啲似魚湯,還可以,但放咗十幾分鐘之後就剩返胡椒味同鹹味。薯粉就還好,但唔似薯粉,比較似蒟蒻粉。最尾真係難食到食唔晒個魚,剩返半盤左右(平時一年都唔知有無一次食唔晒啲嘢)。應該係人生中最難食嘅酸菜魚。
叫咗三個菜,蒜泥白肉、酸菜桂花魚同埋清炒萵荀絲。

)。應該係人生中最難食嘅酸菜魚。
Other Info. : 另外,其中一個應該係部長嘅女人態度非常差(其他部長同侍應態度都好好),問佢酸菜桂花魚有無骨,佢望住我幾秒之後,先好惡咁話無(但最尾條魚超多骨)。寫咗菜單之後,酸菜桂花魚菜單上寫只係得細SIZE,佢問我要大定細,我答佢菜單上寫係得細,所以我唔知有大,佢就勁大聲咁話:即係要細啦! 好彩今次用時代COUPON食,weekend lunch每人接近300落樓,如果以嗰位部長嘅態度同酸菜魚難食程度,應該會覺得好唔抵:P
$300 (Lunch)
Dining Offer
Voucher
  • 蒜泥白肉,清炒萵荀絲
2022-10-17 2646 views
差不多成年冇食過川菜,辣癮一直蠢蠢欲動🌶以生日月作藉口,讓自己好好放肆一下( ,,ÒωÓ,, )!! /資料搜集下篩選了好幾間川菜,看到這間位於時代廣場的川川,師傅曾於於三希樓及駿景軒等著名川菜館服務多年,加上早前血併時代獲得大量coupon,便與好友們一同試試看♡⸝⸝/🌟水煮(大)桂花魚 $558經侍應介紹下,小份和大份是8両和12両魚肉之分,對於啃過兩次骨攪到入院照胃鏡都無懼食魚既我,梗係唔洗諗要大份啦🤭上枱後,水煮魚充滿花椒、八角和辣椒香!桂花魚片入口不算很辣,是鹹味重一點,辣勁隨之後上🔥魚肉嫩滑,真的一條細骨都沒有ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧ 而且非常大片又厚肉,份量十足,略嫌胡椒粉的調味稍為蓋過魚的鮮味,但整體也不錯👍🏻配菜方面有寬薯粉、花生芽、蓮藕片、豬紅和青瓜,薯粉彈牙吸湯,可惜量較少../🌟魚湯青菜缽 $148我們都以為這是上湯浸時蔬的朋友,怎料原來是切成碎粒的菜心和魚湯🫣作為一個魚湯都幾鮮甜,凍左都唔怕腥,幾好飲的!只是和想像有落差lol/⭐️樟茶鴨(半隻) $338經煙燻後的樟茶鴨鹹鹹香香的,可惜是鴨的皮與脂肪較多,肉的部位較少,而且稍乾🥹不過加了糖粒後甜甜的又幾好食,沙沙的顆
🌟水煮(大)桂花魚 $558
🌟魚湯青菜缽 $148
⭐️樟茶鴨(半隻) $338
經煙燻後的樟茶鴨鹹鹹香香的,可惜是鴨的皮與脂肪較多,肉的部位較少,而且稍乾🥹不過加了糖粒後甜甜的又幾好食,沙沙的顆粒感份外香口,配幾個軟熟的小饅頭👌🏻
⭐️酸辣麵 $68
酸辣麵同樣也和我們想像中有出入,味道普通,不是很需要碳水填飽肚子的話,可以試試其他菜式( ー̀ ー́)⁾⁾
🌟蛋白杏仁茶 $68
順滑的杏仁茶散發陣陣杏仁獨有的香氣,蛋白的質感也剛剛好,滑溜軟綿,好味道!不過,兩位唔喜歡食杏仁茶既朋友就灑手又擰頭,咁我就唔客氣喇ꉂ(˃▿˂๑)
🌟懷舊黑糖糕 $48
喺我歎緊杏仁茶既時候,朋友仔就試左黑糖糕,佢地話好唔錯,所以我都試左一舊🥰黑糖糕口感微煙韌,有點像吃軟糯的芋圓,淡淡的黑糖香,唔怕甜又真係幾好食喎!
三人消費連茗茶和前菜,加一後$1454,可以用上5張$100 coupon,節省不少(✌︎˙˘˙✌︎) 個人認為有優惠劵下都可以一試❣️餐廳環境非常寬敞,枱與枱之間的距離成尺遠,而且無限時任坐,好讓我們都可以輕輕鬆鬆傾下計;另外,照顧我們的男待應,服務細心、親切殷勤,令整個用餐體驗也加分不少🫶🏻
  • 水煮魚
  • 蛋白杏仁茶
2022-10-09 886 views
朋友介紹呢個地方d點心,專登嚟試吓。雖然係食川菜,但係有好多款點心選擇,我們點了以下八款:- 煙燻三色素鵝- 灌湯餃- 蜂巢芋角- 黑毛豬焗餐包- 胭脂蘆筍帶子粿- 小籠包- 叉燒腸粉- 黃金小米糕重點介紹吓 - 芋角鬆脆,外皮好味,餡料就有d空洞,如果多芋蓉會較好。胭脂蘆筍帶子粿,紅色外皮其實係紅菜頭,呢個好味,紅菜頭粒好爽,一啖咬落去好有層次感😋煙燻三色素鵝味道比較清淡,可作為每款點心之間清清味蕾作用。黃金小米糕有驚喜,驟眼望上去冇乜特別,但食落有啲煙韌口感,甜度適中,好味。灌湯餃嘅湯清甜,但餃子就細小一點。其他點心都不過不失。真心,我覺得有點貴,因為份量比較細,當然朋友食得開心,佢都係鍾意精緻點心,影吓相,佢開心最緊要😃
- 煙燻三色素鵝
- 小籠包
- 叉燒腸粉
- 黃金小米糕

2022-10-08 635 views
有coupon所以嚟食川川,無睇價錢咁想食乜就叫乜,但無乜特別一個點心令我留下深刻印象🥲 富上蘋果叉燒酥 $68 - 入面唔夠juicy,無乜特別芙蓉海鮮蜂巢芋角 $58 - 傳統酒樓,會更好食雪山黑毛豬焗餐包 $58 - 好熱,似新鮮出爐嘅口感,呢嗰加分💗鮮肉濃湯小籠包 $58 - 好普通🥹明爐又燒腸粉 $78 & 春風得意脆米腸粉 $78 - 兩嗰腸粉皮都做得好,但係無乜特別🥲 我上次喺其他地方嗌外賣拎到返屋企都好食過呢嗰春風得意腸椒鹽九肚魚 $118 - 未夠火喉,無乜味😅煙燻三色素鵝 $108 - 見到Openrice咁多人推介,諗住必叫,但無乜味🥹正宗四川擔擔麵 $68 - 偏辣,無乜花生味🥜,但係比想像中大碗鮮蝦腐皮卷 $58 - 正常發揮茗茶/熱水 $22/位4個人埋單扣咗4張coupon,$522 (原價$922),如果用原價計就真係好貴😂

富上蘋果叉燒酥 $68 - 入面唔夠juicy,無乜特別

芙蓉海鮮蜂巢芋角 $58 - 傳統酒樓,會更好食

雪山黑毛豬焗餐包 $58 - 好熱,似新鮮
出爐嘅口感,呢嗰加分💗

鮮肉濃湯小籠包 $58 - 好普通🥹

椒鹽九肚魚 $118 - 未夠火喉,無乜味😅

鮮蝦腐皮卷 $58 - 正常發揮

茗茶/熱水 $22/位

2022-09-27 597 views
這幾天的時代廣場一到中午就人頭湧湧, 因為美食券要到期了, 我和同事也湊這個熱鬧, 大吃一頓. 想吃的餐廳都排大長龍,只有這家沒人排。。好像不是什麼好事😅但反正兩人都吃辣, 也就試新餐廳吧~ ⚜️四川毛血旺🌶️ $288辣到燙咀的豬紅, 滑滑的, 咬開是淡淡的上湯味道, 沒有豬氈味挺好的, 但一點都不辣然後是跟手掌一樣大的牛舌🐮!很軟咬下去有肉汁,厚切雖好,但有點太不方便吃了😅還有粗得像粗麵的豆芽,配料的質數其實都不錯, 但毛血旺的湯底太淡也不辣不夠香。。❤️麻辣川川小籠包 $58小心翼翼把小籠包放上湯匙🥄,從底咬穿一點💦,把熱湯吸出,濃湯是豐富的肉汁和隱約的麻辣!推薦,好吃! ⚜️肉鬆麻辣牛肉腸粉 $68一口下去,爽口的馬蹄很突出,然後是傳統的牛肉腸粉,沾上麻辣醬還是不錯的。 ❤️菠菜田園野菌餃 $68菠菜,蘿蔔🥕,木耳等,一絲絲清楚又不同的口感!是挺爽口的餃子。 ❤️富士蘋果叉燒酥 $68鬆化的酥皮,層次很分明,看得到的滿滿的蘋果粒🍎,要邊吸💦著果汁邊吃!但事後有點奇怪,說好的叉燒在哪兒 😂 ❤️生磨日本芝麻卷 $58煙韌有點粗糙感的芝麻卷,非常討喜。跟本就像固態的芝麻糊,味道十足!不要小看上面
這幾天的時代廣場一到中午就人頭湧湧,
因為美食券要到期了,
我和同事也湊這個熱鬧, 大吃一頓.
想吃的餐廳都排大長龍,
只有這家沒人排。。好像不是什麼好事😅
但反正兩人都吃辣, 也就試新餐廳吧~

⚜️四川毛血旺🌶️ $288
辣到燙咀的豬紅, 滑滑的,
咬開是淡淡的上湯味道,
沒有豬氈味挺好的, 但一點都不辣
然後是跟手掌一樣大的牛舌🐮!
很軟咬下去有肉汁,厚切雖好,
但有點太不方便吃了😅
還有粗得像粗麵的豆芽,
配料的質數其實都不錯,
但毛血旺的湯底太淡也不辣不夠香。。

❤️麻辣川川小籠包 $58
小心翼翼把小籠包放上湯匙🥄,
從底咬穿一點💦,把熱湯吸出,
濃湯是豐富的肉汁和隱約的麻辣!
推薦,好吃!

⚜️肉鬆麻辣牛肉腸粉 $68
一口下去,爽口的馬蹄很突出,
然後是傳統的牛肉腸粉,
沾上麻辣醬還是不錯的。

❤️菠菜田園野菌餃 $68
菠菜,蘿蔔🥕,木耳等,
一絲絲清楚又不同的口感!
是挺爽口的餃子。

❤️富士蘋果叉燒酥 $68
鬆化的酥皮,層次很分明,
看得到的滿滿的蘋果粒🍎,
要邊吸💦著果汁邊吃!
但事後有點奇怪,
說好的叉燒在哪兒 😂

❤️生磨日本芝麻卷 $58
煙韌有點粗糙感的芝麻卷,非常討喜。
跟本就像固態的芝麻糊,味道十足!
不要小看上面的芝麻,
不僅提升口感還加強芝麻香!

總結,點心超出色,主吃卻是差天共地!
還有如果不是有coupon, 這裡的性價比有點低喔。
2022-09-27
$180 (Lunch)
Dining Offer
Voucher
2022-09-14 841 views
▫️用埋今次,終於可以用晒times square既coupon喇yeah🥳 中秋佳節同呀爸呀媽嘆返個靚茶先🫖▫️呢間四川中菜店中午可以飲茶🥧 試左幾款特別啲,出面比較少見既點心✨🌶 麻辣川川小籠包 $58▫️黎到四川店,就梗係要試返個川川小籠包先啦😼 原本一籠3隻,可以同店員講加多隻,咁4個人飲茶就唔洗打交啦🤭▫️皮好薄,外面睇都望到小籠包入面啲汁👀 小心啲夾唔好整穿個皮呀!入口熱辣辣,少少麻辣味幾香,不過老人家話都係鐘意傳統既小籠包多啲👨🏻👩🏻🦆 煙薰三色素鵝 $108▫️賣相幾靚,不過食唔出素鵝味🤣 以為係腐皮包菜🤪🧇 焦糖黃金小米糕 $48▫️附上蜜糖🍯 點埋一齊食似食緊pancake早餐😆 岩晒啦反正我第一餐就係飲呢餐茶🤭🍬 話梅淮山 $88▫️呢碟好有驚喜🤩 話梅汁酸酸甜甜,非常開胃😋 淮山整得好爽口,咬落有啲似食緊蘋果🍎 🐗 魚香茄子黑毛豬腸粉 $78▫️入面應該得黑毛豬碎😂 因為食落以為淨係腸粉包茄子🍆🤣 但腸粉係幾滑既😛🐷 明爐燒腩仔 $188▫️上碟摸到隻碟係熱既🔥 燒腩仔半肥瘦,外皮燒得唔夠脆🫢 味道就普通啦🤪🧆 XO醬瑤柱臘味蘿蔔糕 $68/雪山黑毛豬焗餐包 $58/鮮蘆筍蝦餃皇

🌶 麻辣川川小籠包 $58

🦆 煙薰三色素鵝 $108
▫️賣相幾靚,不過食唔出素鵝味🤣 以為係腐皮包菜🤪

🧇 焦糖黃金小米糕 $48

鮮蘆筍蝦餃皇 $78/
翡翠菜苗帶子餃 $78/
鮮肉濃湯小籠包 $58/

鮑汁雞腳 $118

▫️一張單可以最多扣5張$100 dining coupon🖐🏻
▫️環境好靚,坐得都幾舒服😌 點心種類幾特別,平時啲茶飲到悶悶地都值得一試🤭