處處是變化,但好味,永遠不變。而就係今日,我哋走進咗呢間嘅港式車仔麵店,一入店門口,就被濃濃的港式風情吸引住了🥳。講起重點,就一定要提及佢嗰道酸菜鴨血肥腸粉🍲。湯底鮮美,加入酸菜後鹹中帶點酸,營造出了一種讓人回味的深度,再嚟就係厚實的鴨血同滑軟的肥腸,啖啖都係鮮味。每一口食落,都讓人驚喜連連。跟住就係涼拌土豆絲🥗,簡單卻完全不失豐富的味道,甘甜清脆的口感配合微辣的調味,再配以蒜片的香味,讓人驚嘆於平凡食材間的絕佳味道。😋呢個係堅秋開胃,呢d回南天真係好岩食d開胃野!!佢哋不僅將傳統的食物重新演繹了一遍,更是將我哋帶回憶起那些熟悉的老飯店味道。走進這裡,就像踏入了一個可以說故事的地方,味道,就是故事最佳的敘述者。😇無論是舊日港風的懷舊情懷,或者是新派口感的創新嘗試,這裡都會給你提供一場口舌上的盛宴。每一位走進這裡的食客,都會帶走一份,只屬於這裡的,美好味道。 🍲👍😊
2024-03-06 37 views
帶你嚟一間心水推介嘅港式車仔麵餐廳,一推門入去,嗰種熟悉嘅港味就撲面而嚟。餐廳環境清潔簡單,無多嘅修飾,但係佢嘅食物質素絕對一流。首先要介紹係""炸醬豬扒撈米線""。炸醬豬扒煎得外皮脆口,但係內裡卻鮮嫩多汁,大口咬落無感到豬扒乾香,反而令人覺得好滿足。而家嘆下佢個炸醬,完美融入米線之中,甜中帶咗點微鹹,好滋味。撈麵線質地細滑,配上炸醬豬扒,再難尋嘅美味。""酸菜金湯肥牛粉""就甚至更出色。一起上桌時,已經感受得到嗰陣香味。湯底甜而不膩,與其酸菜醇厚嘅味道交織成絕妙嘅湯鮮味,讓人每一口都感覺内心透亮。肥牛切得恰到好處,吸足咗粉湯嘅鮮甜,口感鮮嫩因此一點都唔綜。整體嚟講,佢簡單嘅環境同一流嘅食物質素形成強烈對比,如實反映出香港特色街頭美食嘅典範。如果你對港式車仔麵有特殊喜愛,呢間餐廳一定唔可以錯過。每一款食物都彰顯出佢對傳統港式美食嘅敬意同堅持,實在係種文化嘅傳承。最後,當然要勸大家,一定要留胃口試一試他們的豬扒撈麵與酸菜金湯肥牛粉,一試難忘!最後,當然要勸大家,一定要留胃口試一試。
2024-02-27 74 views
跟同事一起叫外賣,喜歡食辣既真係大愛,起好味👍和同事一樣點了一個中麻辣湯底,我是紅薯寛粉,她是米線,配萵筍牛柏葉豆腐卜湯底是正宗的四川麻辣,麻麻香香超開胃還點了一份水煮魚,水煮魚味道較一般,份量還要勁小
跟同事一起叫外賣,喜歡食辣既真係大愛,起好味👍
湯底是正宗的四川麻辣,麻麻香香超開胃
還點了一份水煮魚,水煮魚味道較一般,份量還要勁小

2024-02-22
Waiting Time
40 Minutes (Delivery)
$90 (Tea)
  • 車仔麵
2024-02-21 100 views
伏伏伏伏今日食晏想食車仔麵,所以決定試下呢間食肆,入座前等左一陣所以都睇定左食咩,見到佢有一個餸叫靚牛腩,期待都幾高諗住睇下有幾靚。點知黎到搵極都唔見牛腩,全部都係肥膏,終於搵到2舊牛腩咁大把,叫個職員過嚟問吓咩事點解得咁少,佢仲問我係咪俾多左,我話得兩舊係肉其他全部都係肥膏,佢話幫我問吓廚房,點知廚房覆佢係得兩舊,我個下真係呆左,牛腩係$15嘅餸,即係$15得兩舊,有冇咁誇張???呢間嘢真係完全唔使再幫襯,個湯底同麵亦都唔覺得特別好食。
伏伏伏伏

呢間嘢真係完全唔使再幫襯,個湯底同麵亦都唔覺得特別好食。
2024-02-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
2024-02-09 117 views
俾鋪頭「麻辣」兩個字有所吸引,所以叫左個外賣,5餸麻辣車仔面,餸既份量好少,金菇正常,肥腸唔夠林,魚腐2件,肥牛3小片,牛栢葉3舊。湯底少少辣,但無咩味,人地川菜有既蒜蓉芫茜都無,平平無奇,自己係屋企煮應該好食過佢 🤷🏻
TakeAway
2024-01-30 161 views
尖沙咀嘅川婆婆,一間正宗川味特色嘅餐廳,晚市時分總係吸引一班食客前來。我上次去嗰度,試咗佢哋嘅粉麵餐,揀咗海帶絲、鮮蝦雲吞、潮汕豬肉卷拼寬粉,湯底揀咗麻辣中辣,飲品就係凍檸茶,每一樣都係精心製作嘅佳餚。首先,海帶絲清爽開胃,口感爽滑而且味道清新。鮮蝦雲吞嘅皮薄餡嫩,蝦肉鮮甜彈牙。而潮汕豬肉卷真係令人驚喜,豬肉卷肉質細嫩,潮汕風味十足。而寬粉滑嫩入味,同豬肉卷嘅搭配相得益彰。湯底揀咗麻辣中辣,呢個選擇真係對味。湯底嘅辣味濃郁卻不至於過火,麻香而不燥,完美嘅火候令每一口湯都暖胃提神。食完辣辣嘅湯,再嚟一杯凍檸茶,清新解渴,平衡咗麻辣嘅刺激,真係完美組合。川婆婆嘅配菜選擇同飲品提供都好豐富。除咗我試過嘅呢啲,仲有好多其他嘅菜式、配料同飲品等你發掘,每一樣都有佢獨特嘅風味同特色,絕對能夠滿足唔同口味嘅食客。就環境方面,川婆婆嘅裝潢典雅而且有情調,提供一個舒適嘅用餐環境。員工嘅服務態度友好,讓人覺得好貼心。晚市時分,餐廳總係熱鬧充滿生氣,顯示出佢哋嘅人氣同食物質素。
粉麵餐(海帶絲、鮮蝦雲吞、潮汕豬肉卷拼寬粉)

凍檸茶

2024-01-29
$62 (Dinner)
粉麵餐(海帶絲、鮮蝦雲吞、潮汕豬肉卷拼寬粉)
凍檸茶
第一次差評就俾咗呢間店,因為第一次食到咁難食的紅薯粉,竟然喺呢間少出名的川婆婆;叫了一碗酸辣鴨血生菜薯粉,生菜太淋都算,薯粉適合冇牙的人,因為唔需要咀嚼,就可以直接吞落肚,簡直侮辱了紅薯粉應有的煙煙韌韌的口感;食咗第一啖,就立即同店員細聲反映,對方話係咁的🤷🏻擺明就係煮過龍,破壞了我專程來吃紅薯粉的心情,食多幾啖,都覺得對唔住自己的胃quota,所以放棄不食了。🈚️希望貴店 收到客人的意見後,能夠真誠接受,並不是話「係咁的」,就完咗件事

2024-01-22
2024-01-23 108 views
以前好鍾意買厚福街後面嗰間外賣川婆婆,見到開咗呢間可以堂食已經成日心郁郁好想食!餐廳座位唔算多,不過都算係坐得舒服一個人食嘅座位面向牆,自己食都完全唔尷尬,仲可以坐低慢慢食餐牌比起之前外賣嗰個舖頭多咗好多選擇,除咗車仔麵,仲有酸菜魚同埋水煮牛肉等等今次一個人食揀咗酸菜魚🫶🏻揀咗小辣本身已經有寬粉係入面,寬粉絕對係酸菜魚嘅靈魂之一😂佢嘅寬粉算係滑身果隻、都好有咬口,好食既,不過我個人喜好鍾意再厚實少少嗰隻質感佢嘅魚好滑,做得好好,係真滑果隻滑,唔似落左好多生粉格眼整到佢好似好滑嗰隻!抵讚!份量亦都幾多🫶🏻湯底唔會過咸,但食完都係有啲口渴,不過食咗酸菜魚其實都預咗😝都算幾出色,會再幫襯🥰

餐廳座位唔算多,不過都算係坐得舒服
一個人食嘅座位面向牆,自己食都完全唔尷尬,仲可以坐低慢慢食

今次一個人食揀咗酸菜魚🫶🏻

揀咗小辣

都算幾出色,會再幫襯🥰
2024-01-16 177 views
平時叫外賣,冇為意,今日經過嘅時候發現咗一間唔錯嘅川菜,諗住叫一碗外賣試吓返到公司先發現原來係平時食開嘅川婆婆!份量極度足料,嚇親我不過感覺自己走去外賣嘅份量,多過平時用外賣app叫!開心

返到公司先發現原來係平時食開嘅川婆婆!
份量極度足料,嚇親我
不過感覺自己走去外賣嘅份量,多過平時用外賣app叫!開心
海帶絲
海帶絲
小編平時都鍾意去食唔同嘅川菜🥰特別係鍾意食水煮魚同埋酸菜魚🐟啱晒鍾意食辣又鍾意食魚嘅人✨但係平時又要一食就食好大碗😅都唔知邊度食先好🥹問吓朋友有冇介紹,就介紹咗我去位於尖沙咀嘅川婆婆啦!😆一齊嚟睇吓好唔好食啦😗🧊水煮肥腸魚平時小編都唔係話太鍾意食大腸🤣因為好怕會食到一浸味,洗得唔乾淨🥹好彩,呢一間嘅肥腸食得幾乾淨!吸收晒湯底嘅精華✨辣得好過癮😗魚片嘅份量又好多!除咗魚片同埋肥腸之外,仲會有唔少嘅配料😆就咁食配料,唔使加任何嘢都一定飽🤣小編就加咗蓮藕,鍾意蓮藕嘅口感🥰食親川菜得一定要!🔥🧊酸菜魚酸菜魚同水煮魚一樣都好多配菜🥰最啱就係兩個都叫一份,同朋友一齊分享🙌🏻咁就可以兩種都食到啦!相比之下,酸菜魚就冇水煮魚咁濃味😆本人就鍾意食酸菜魚多啲🤣特別係嗰啲寬粉吸收晒酸菜魚嘅精華!🧊青椒釀魚肉呢款小食,相信應該冇乜人鍾意食🤣但係小編成日都叫呢一種小食🤪但係食呢一種小食都考彩數㗎!有時真係好辣😂因為餐廳未必咁有耐性挑啲籽出嚟😅就會辣到完全食唔到🥲鍾意呢一間唔太辣,又要係新鮮炸!仲要份量勁多,絕對係性價比超高!🧊椒麻墨魚嘴粒粒墨魚嘴都好大粒好彈牙!辣辣地,作為餐前小食好適合🥰🧊利賓納茉莉花檸檬茶茉

🧊水煮肥腸魚

🧊酸菜魚

🧊青椒釀魚肉

🧊椒麻墨魚嘴
粒粒墨魚嘴都好大粒好彈牙!辣辣地,作為餐前小食好適合🥰

🧊利賓納茉莉花檸檬茶
茉莉花味唔算太重,味道都唔會話太甜!啱啱好😗好解辣🥰

🧊荔枝茉莉花梳打水
荔枝味幾自然,唔算太假!茉莉花買都唔算太重,啱啱好唔算太甜!但係幾解辣同渴😚

性價比:8/10
好食程度😋:8.5/10
回頭指數💓:8.5/10

2023-12-20 168 views
外賣車仔麵四個餸真係有啲細(寛粉底),叫潮汕豬肉卷,墨魚嘴,魷魚鬚,豆皮加寬粉底,攞上嚟,真的少得很可憐寬粉底,攞上嚟,真的笑得很可憐。 墨魚嘴𠕇啲腥臭,白花了。
外賣車仔麵四個餸真係有啲細(寛粉底)

車仔麵
TakeAway
2023-12-11 183 views
之前去了官塘店覺得好味抵食,今日自己係尖沙咀即睇吓有無其他分店,好彩發現有這新店,當然要嚟試試。這新店更乾淨企理及舒服,叫了上次未能試的酸菜魚及肥腸,下午茶時段還送凍飲,正!魚片像另一分店般,幾滑又吾腥,不過魚的份量可能因雙拼,沒之前另一店的多。幸好配菜好豐富,肥腸也肥美好味,寬粉更煮到透明入味,正!不過略嫌酸菜味不夠,似乎還是水煮嘢較出色。