2020-11-12 626 views
星期日我們一行人四人一早預約了這間餐廳吃晚餐。因為聽說過有很抵食的套餐,原來真的有!沒法子想像這麼抵食,已有那麼新鮮及好吃我們要了一個四人餐選擇了1 芝士龍蝦伊麵 2 椒鹽鮑魚3 椒鹽鮮魷魚4 蒜蓉蒸扇貝 5 椒鹽賴尿蝦6鐵觀音7 紅豆沙額外在魚缸選擇了兩款海鮮1 蟶子(用豉椒蒸)2 琵琶蝦 (用黃金炒的方式)額外也叫了飲品1 啤酒🍻 很多支套餐真的很抵食!用各種方式蒸炒煮 都很可口,龍蝦也很新鮮!但是最深刻的就是額外買的聖子!一向都很喜歡吃海鮮,從前食的蟶子都很新鮮,用來打邊爐的都是! 但是今次食的聖子比以往食的任何一次都新鮮得無比 我們四個都覺得非常驚訝,而當中有星加坡人及日本人,他們都留下非常深刻的印象!芝士焗龍蝦的芝士是車打芝士,味道濃郁可口!扇貝的煮法也剛剛好,味道不會太濃也不淡,清新可口,蒜蓉味足夠!鮑魚稍為比較硬,雖然是原隻上,但是椒鹽後口感夠堅硬!額外買的琵琶蝦,由於是用黃金炒,新鮮味覺都被覆蓋了,可能用其他方式煮會比較好😅但是總體來說,10分美味!外籍朋友都十分滿意 還跟我們說很感謝我們帶他們到這裏

沒法子想像這麼抵食,已有那麼新鮮及好吃

我們要了一個四人餐

5 椒鹽賴尿蝦
6鐵觀音
7 紅豆沙

額外在魚缸選擇了兩款海鮮

1 蟶子(用豉椒蒸)
2 琵琶蝦 (用黃金炒的方式)

額外也叫了飲品
1 啤酒🍻 很多支

套餐真的很抵食!用各種方式蒸炒煮 都很可口,龍蝦也很新鮮!

但是最深刻的就是額外買的聖子!

芝士焗龍蝦的芝士是車打芝士,味道濃郁可口!

鮑魚稍為比較硬,雖然是原隻上,但是椒鹽後口感夠堅硬!

但是總體來說,10分美味!外籍朋友都十分滿意
還跟我們說很感謝我們帶他們到這裏

古法椒鹽鮑魚
芝士龍蝦伊麵
椒鹽鮮油
豉椒蒸蟶子
黃金琵琶蝦
2020-11-01
$500 (Dinner)
芝士龍蝦伊麵
椒鹽鮮油
豉椒蒸蟶子
黃金琵琶蝦
  • 蒜蓉粉絲蒸元貝
2020-11-12 269 views
#西貢海鮮 #🦞#芝士龍蝦伊麵 龍蝦好吃多肉彈牙鮮甜😂清水煮伊麵再淋上芝士醬....清淡失望,以為是炒的干燒伊麵#蒜蓉粉絲蒸蚌 新鮮味道不錯,蒜蓉粉絲正。#椒鹽瀨尿蝦 新鮮,大大隻自己揀,清甜彈牙,好吃😋#焗油蟹 其中一隻不好吃,沒有什麼膏。另一隻還好,有返少少蟹味道。但不太推介#西蘭花 #🥦 像水煮一樣埋單$1474~ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10#food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoods #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #黑貓食好西
#西貢海鮮 #🦞

#芝士龍蝦伊麵

#蒜蓉粉絲蒸蚌
新鮮味道不錯,蒜蓉粉絲正。

#椒鹽瀨尿蝦
新鮮,大大隻自己揀,
清甜彈牙,好吃😋

#焗油蟹

#西蘭花 #🥦
像水煮一樣
埋單$1474~

ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10

2020-11-11
$750 (Dinner)
2020-11-11 3005 views
🌹週末與老公去西貢小島爬山,回程後到西貢搵食,本來不諗住去食海鮮,路過見到價錢吸引,環境亦OK,所以就決定坐下吃海鮮。🌹「全記」在西貢有多間分店,接近巴士站店特別多人,我們選的是較遠距離的店,人較少!翻看菜牌有米芝蓮公仔作宣傳,即刻覺得無選錯,但不肯定是否真實,另外,食店不用收加一服務費,又覺得很不錯哦!😂點餐🥢(5🌟為滿分)薑蔥炒蟹🌟🌟蟹較細小,肉沒有,膏沒有,只有薑蔥香龍蝦伊麵🌟🌟🌟🌟一隻龍蝦🦞開邊,食得方便,伊麵佈滿汁液😋豉椒炒蜆🌟🌟🌟🌟蜆屬中等尺碼,味道不錯蒜蓉蒸扇貝🌟🌟🌟🌟蒜蓉配粉絲,十分入味,扇貝肉稍微細小郊外油菜🌟🌟🌟湯浸生菜🥬紅豆沙🌟🌟🌟紅豆大大粒,有果皮香,稍甜個人評分(5💙為滿分)食物💙💙💙💙服務💙💙💙環境💙💙衛生💙💙抵食💙💙💙💙回頭率💙💙💙💙負評👎🏻食店容許客人在用餐餐桌吸煙,本來想坐多一會,享受下,但嗅到二手煙即刻心情急轉下降!埋單離去!希望食店留意及改善!

點餐🥢
(5🌟為滿分)

薑蔥炒蟹🌟🌟
蟹較細小,肉沒有,膏沒有,只有薑蔥香

龍蝦伊麵🌟🌟🌟🌟
一隻龍蝦🦞開邊,食得方便,伊麵佈滿汁液😋

豉椒炒蜆🌟🌟🌟🌟
蜆屬中等尺碼,味道不錯

蒜蓉蒸扇貝🌟🌟🌟🌟
蒜蓉配粉絲,十分入味,扇貝肉稍微細小

郊外油菜🌟🌟🌟
湯浸生菜🥬

紅豆沙🌟🌟🌟
紅豆大大粒,有果皮香,稍甜

個人評分

抵食💙💙💙💙
回頭率💙💙💙💙

負評👎🏻

2020-11-07
$560 (Tea)
2020-11-01 175 views
唔會再有下次同朋友兩個人黎食二人set 每位268蚊 叫4個餸 送一個菜同甜品我地叫左以下4樣野 逐樣點評。豉椒炒蜆=味精炒蜆 啲味勁鹹 越食越渴啲蜆又細隻 啲肉又甩晒出黎成盤都係殼蒜蓉粉絲蒸扇貝算正常 冇特別龍蝦伊面啲芝士汁撈都冇撈過落去就咁一個乾面淋左啲芝士汁上去龍蝦算ok 但冇驚喜薑蔥炒蟹伏中之伏兩個人食 係一隻蟹仲要勁細隻冇肉食 肉質鬆散份量少得可憐而且好鹹....整體來講 唔好食 唔值有米芝蓮同埋個價都幾貴 份量好少...
唔會再有下次

同朋友兩個人黎食二人set
每位268蚊 叫4個餸 送一個菜同甜品
我地叫左以下4樣野 逐樣點評。

豉椒炒蜆=味精炒蜆

伏中之伏
兩個人食 係一隻蟹
仲要勁細隻冇肉食 肉質鬆散
份量少得可憐
而且好鹹....

整體來講 唔好食 唔值有米芝蓮
同埋個價都幾貴 份量好少...
2020-11-01
$268 (Dinner)
2020-10-27 325 views
假日最岩同屋企人一家西貢一日遊首先坐船去左鹽田灣,行左一個圈玩到大約6:00pm,出番西貢碼頭,就入左全記海鮮酒家食飯。我地叫左南非鮑魚、椒鹽賴尿蝦、油鹽焗奄仔蟹、白灼蝦⋯⋯南非鮑魚幾有咬口又新鮮,最後食完仲有糖水送👍🏼
假日最岩同屋企人一家西貢一日遊
Type of Meal
Dinner
2020-10-25 363 views
本胖和小伙伴来西贡玩,顺便吃个海鲜大餐,点了双人套餐加了一份一斤多的琵琶虾(港币258一斤),连加工费两人消费1000多港币。也是疫情限制,所以这边连全记都有了套餐,268一位,不收加一,包四道海鲜,茶水和以及水果,感觉蛮划算,馋虫来了就和小伙伴又点了只琵琶虾,一斤多,加工费说好是五六十,然后就选了楼上的位置。其实来西贡海鲜街吃饭,本来最喜欢还是街上棚子下坐在临海的桌子上,海风习习游人如织,比较有情调。但是楼下最靠近海的两排桌子做的满满的,于是索性选了楼上的位置,没想到这个位置还是给了我们惊喜。楼上一间大屋,最靠窗有两张桌子,正看着海景,店家也是贴心的用玻璃做了一米高的玻璃隔断,观海临风毫无阻隔,还没有来回行人的叨扰,居高临下的角度俯瞰海港,视野更为开阔。但这个桌子比较小,两个人点餐还比较合适,人多了菜摆不开,而且地面会有一道凸起的凹槽,感觉换大桌加凳子也未必合适。点评下菜品,蒜蓉蒸琵琶虾。这个套餐外我们单点的海鲜 ,老实说是今天吃到的最好一道菜,蒜蓉蒸能比较好的锁住海鲜水分,蒜味既能把食材本身的鲜味勾起来又不喧宾夺主,而且琵琶虾肉质饱满筋道,只用筷子夹不断肉来,只能用西餐刀叉,切一点

点评下菜品,蒜蓉蒸琵琶虾。这个套餐外我们单点的海鲜 ,老实说是今天吃到的最好一道菜,蒜蓉蒸能比较好的锁住海鲜水分,蒜味既能把食材本身的鲜味勾起来又不喧宾夺主,而且琵琶虾肉质饱满筋道,只用筷子夹不断肉来,只能用西餐刀叉,切一点叉起来慢慢吃,白色的虾肉在阳光下也比较赏心悦目,味道也很让人满足。

椒盐濑尿虾,两只,个人感觉达不到心理预期,不知道是吃的品种不对还是椒盐做法所限,吃到的濑尿虾都比较干瘪,空,味道全靠椒盐去撑,没有北方白灼小濑尿虾虾那种紧实饱满q弹多汁的肉质,如果你吃惯了北方的口味,这种南方的品种是第一次见,适合尝尝开开眼界。

古法椒盐鲍鱼,两小只,处理的很干净,肉也很紧实有嚼劲,无惊无喜。

香蒜椒盐墨鱼,一盘,老实说看不出墨鱼的样子来,但刚炸出来的鮮咸香酥还是蛮讨喜的。

葱姜炒蟹,一整只切块跟大葱炒成了一盘,葱比较嫩,蟹腿和蟹身没什么肉,只是适合嚼碎了啜啜汁水,蟹钳肉比较足,上菜时也配了对付蟹钳的铁夹。

吃饭过程中人没有楼下那么多那么挤,心情舒畅,适合小声聊天,服务人员态度也不错,普通话也能很好的交流,好评。
2020-10-17 380 views
今次又到這裡飲茶,多了一些新點心,又試下。便是我喜歡吃的芋角。內部加了少少粟米粒,都ok。都炸得脆脆,好食。呢度的燒賣,腐皮卷,蝦角都好好食。但,試過佢嘅排骨飯,飯太多水,較「林」身,個人不太喜歡。另外今日又試左個「叉燒酥,好重牛油味,但焗得感覺好似不夠鬆軟,少許失望。但要讚個「棉花雞」,真係足料而且味道好!好食!推薦!次次都有食。其實之前都食過蝦餃,都好食!不過,之前試過「黃金魷魚鬚」,由於不是平時個種,而是加左咸旦黃整,所以沒有平時個種口感。是另一種味道。我個人都是比較喜歡傳統的普通版的椒鹽魷魚鬚啦!哈哈😄但整體而言,都是好食!

呢度的燒賣,腐皮卷,蝦角都好好食。

其實之前都食過蝦餃,都好食!

但整體而言,都是好食!

米芝蓮套餐=倉魚+死蝦+炸面團+灼菜+芝士面兩位、四位、八位,全部都系268蚊一位,我地四位,揀左5款海鮮/肉類。1. 海上鮮竟然系倉魚?Execuse me??味道:茶餐廳食四五十,味道冇分別。份量:都系咁細條,唔知八人餐會唔會俾番條兩倍大倉魚,又唔知兩人餐是否一半大???總之呢款份量不足,唔夠分。價格:你都可以轉沙巴躉,不過要再加118蚊,見隔離台條沙巴都系細細條,唔知有冇一斤。2. 白灼死蝦只只都系黑頭黑面,唔知死左幾耐,如圖。難吃,唔新鮮,份量小,每人分到3只。3. 椒鹽鮑魚中伏,好似炸面團,厚厚一層面,冇鮑魚味,唔新鮮4. 椒鹽墨魚同上,中伏,好似炸面團,厚厚一層面5. 龍蝦伊面一隻細細龍蝦,一大pat面,芝士夠多ok6. 奉送時菜不如唔送,一小pat白灼生菜,我自己煮都好過7. 跟餐冇飯冇湯8. 可樂芬达22蚊/樽(玻璃樽汽水)9. 食完一個鐘之後又肚餓
米芝蓮套餐=倉魚+死蝦+炸面團+灼菜+芝士面

1. 海上鮮
竟然系倉魚?Execuse me??
味道:茶餐廳食四五十,味道冇分別。

2. 白灼死蝦
只只都系黑頭黑面,唔知死左幾耐,如圖。
難吃,唔新鮮,份量小,每人分到3只。

3. 椒鹽鮑魚
中伏,好似炸面團,厚厚一層面,冇鮑魚味,唔新鮮

4. 椒鹽墨魚
同上,中伏,好似炸面團,厚厚一層面

5. 龍蝦伊面
一隻細細龍蝦,一大pat面,芝士夠多ok

6. 奉送時菜
不如唔送,一小pat白灼生菜,我自己煮都好過

7. 跟餐冇飯冇湯
8. 可樂芬达22蚊/樽(玻璃樽汽水)
9. 食完一個鐘之後又肚餓
白灼虾
椒盐墨鱼
奉送时菜
2020-10-03 334 views
我一共點了椒鹽瀨尿蝦,燒賣,燒鵝(例牌),排骨,腐皮卷。椒鹽瀨尿蝦,不能在酒樓樓上點,要在樓下點,非常新鮮,但價錢頗貴(其實如果以蝦來看不算貴),因為師傅煮得差,油過猛過熱,使瀨尿蝦變焦,蝦頭太黑太焦,浪費了新鮮的瀨尿蝦。腸粉奇差,粘口又散,很難夾起,皮很厚。燒鵝肉很少,還頗乾。燒賣賣相頗差,但吃起來還可以。其實食材還蠻新鮮,但是廚師真的煮得不好,平白浪費食材,服務態度不過不失,人比較多的時候,態度不太好,我們問了4、5次才回答我們要如何點海鮮,但主要還是食物不好吃,不會再光顧。
我一共點了椒鹽瀨尿蝦,燒賣,燒鵝(例牌),排骨,腐皮卷。
腸粉奇差,粘口又散,很難夾起,皮很厚。燒鵝肉很少,還頗乾。
燒賣賣相頗差,但吃起來還可以。
2020-10-03
$270 (Lunch)
2020-10-02 2007 views
好耐冇同我班老友出嚟食飯....今日老友話揸車去西貢食海鮮好耐冇去真係開心到爆我哋四條友平平哋叫咗個套餐...每位都係$248應該都好抵食今晚超級多人...而且人手又唔夠聽到隔離枱成日喺度吹話啲餸未到...我哋都驚唔知等幾耐點知出奇地順利叫咗冇幾耐啲餸就嚟啦第一道菜嚟咗呢個白灼蝦啲蝦雖然大隻不過尚欠新鮮第二道菜嚟咗個蒜蓉粉絲蒸元貝啲元貝尚算大隻第三道菜嚟咗呢個好味嘅芝士龍蝦...個伊麵底做得非常出色而且好冶味呢個薑蔥炒蟹都有好多蟹膏最緊要個薑蔥都炒得好香但係呢個蟹子海鮮炒飯就冇預期中咁理想同普通一般炒飯一樣最後每人食咗$304其實都算抵食
好耐冇同我班老友出嚟食飯....今日老友話揸車去西貢食海鮮
但係呢個蟹子海鮮炒飯就冇預期中咁理想
同普通一般炒飯一樣
最後每人食咗$304
其實都算抵食
$304 (Dinner)
2020-09-22 532 views
西貢半天遊,咁岩今日大家都放假,就陪婆婆去街街,因為平日所以就左去西貢食海鮮。我哋大約五點鐘入到去,行咗一個鐘,就落大雨,啱啱行到全記附近咁就試吓啦,佢哋有米芝蓮星星的。一直以為西貢食海鮮會好貴,原來都唔係,都幾抵食,我哋叫咗個四人套餐,有十幾款可以揀五樣,仲包一碟油菜和糖水或水果。花雕蛋白蒸蟹 - 味道十足,材料新鮮,有兩款不同的蟹,花雕蛋白配白飯😋👍🏻清蒸海上鮮 - 好新鮮,蒸得啱啱好。椒鹽瀨尿蝦 - 好大隻,有三隻,椒鹽好好味😋特濃芝士焗龍蝦加伊麵 - 份量很多,材料新鮮,但係我就覺得太濃了,一定要即食先好味。香蒜椒鹽墨魚 - 墨魚新鮮。油菜 - 新鮮,好似啱啱擇出嚟。糖水 - 紅豆沙,紅豆,有蓮子百合。整體:超值海鮮餐,每人大約$250 ,就可以食到咁多野,而且材料新鮮豐富,而且坐得舒服,不過上菜太快,海鮮要熱辣辣先好食,佢哋差不多同一時間上晒,但食物質數真係幾好,值得推介👍🏻

清蒸海上鮮 - 好新鮮,蒸得啱啱好。

椒鹽瀨尿蝦 - 好大隻,有三隻,椒鹽好好味😋

香蒜椒鹽墨魚 - 墨魚新鮮。

油菜 - 新鮮,好似啱啱擇出嚟。

糖水 - 紅豆沙,紅豆,有蓮子百合。

2020-09-15
Type of Meal
Dinner
  • 花雕蛋白蒸蟹
  • 椒鹽瀨尿蝦
2020-09-21 350 views
服務員態度非常差。進去餐廳時一個服務員給左張靠近魚缸的台給我,剛好我仔兩歲鐘意睇魚。服務員去左開茶,我把雨傘放在台面上,我仔拉左我去睇魚(就在張台旁邊)。這時另一個服務員帶左另一group打高爾夫球客人過來,我便告訴她我已經坐這裏了。她語氣很差的問我如果給另一張台我坐唔坐,我告訴她我想坐這裏。她又一直重複問我(應該是希望我走開)。我再三告訴她我已經被安排坐這裏並且我仔鐘意睇魚。她用手指指我並講粗口鬧我。旁邊的客人可能看見服務員態度惡劣,同我講他們可以坐其他台。食物放了非常多味精,吃完超級口渴。
服務員態度非常差。

食物放了非常多味精,吃完超級口渴。
2020-09-20
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2020-09-12 410 views
嗌咗薑炒蟹同埋椒鹽龍蝦,個海鮮牌出咗$1100,兩個人啱啱好夠。嗌咗個雞餸同埋鴛鴦炒飯,都幾平好好味!下次會再試其他嘢食 個環境都幾乾淨,最緊要係廁所好乾淨服務員態度都幾好
嗌咗薑炒蟹同埋椒鹽龍蝦,個海鮮牌出咗$1100
個環境都幾乾淨,最緊要係廁所好乾淨
服務員態度都幾好
2020-09-12
$1600 (Lunch)
  • 薑蔥炒蟹
  • 椒鹽龍蝦
  • 鴛鴦炒飯
2020-08-18 417 views
sunday lunch walked-in, waitress served with a window seat,table which spacious,then picked our fresh seafood from the shopfront ourselves &choose of your own style of,how them cook..along with;Salt and pepper mantis shrimp-fresh picked, sweetness and delicious,Panfried clams in blackbean sauce-not too salty and with a nice texture that remains juicy,Melon slices in fish soup-creamy and full, there pork mince too,Chasui pastries-real puffy the outer,chopped chasui with alittle sauce innerStewed
sunday lunch walked-in,
table which spacious,
then picked our fresh seafood
choose of your own style of,
how them cook..
along with;
not too salty and with a
Melon slices in fish soup-
Chasui pastries-
real puffy the outer,
Stewed chicken feet-
just the right texture not too chewy
not too soft, and the sauce as lite & thinly,
Egg yolk sauce bun-
mm.. hot & melted
Friendly services,
changing new plates all time,
brought with bowl of tea with lemon for hand wash after seafood
2020-08-16
$495 (Lunch)
見今日放假就同友人一齊諗吓去邊度食好西,難得閒日放假就梗係諗吓邊度有啲平靚正嘅嘢食下,順便諗住去西貢行個round 見到西貢呢間全記海鮮有特價海鮮餐,好似好多選擇咁,而且只係$248一個人全包,於是就特登揸車入去。落大雨結果坐入面樓上嘅閣樓,環境都唔錯坐得都幾舒服。一坐低當然叫$248一位海鮮套餐。分別帶咗白灼蝦,薑蔥炒蟹,椒鹽賴尿蝦同蒜蓉粉絲扇貝。一上菜伏就嚟啦。白灼蝦:兩位份量得9隻?好彩佢都算新鮮椒鹽賴尿蝦:呢個個味都幾好食幾香口,但份量真係好少,一隻賴尿蝦分兩個人食,仲要嗰隻賴尿蝦唔係大隻。薑蔥炒蟹:不過不失蒜蓉粉絲扇貝:我覺得最伏係呢個,我好懷疑佢唔係原隻蒸,因為扇貝肉同個殼係完全分離,粒扇貝好似雪藏同你喺佳寶買凡立貝再放喺上面蒸差唔多,伏。郊外油菜:冇嘢好講,好hea 總括而言:啲海鮮除咗個扇貝都尚算新鮮,不過價錢真係偏貴,份量好少。兩個人食total$496。

落大雨結果坐入面樓上嘅閣樓,環境都唔錯坐得都幾舒服。

一上菜伏就嚟啦。
白灼蝦:兩位份量得9隻?好彩佢都算新鮮
薑蔥炒蟹:不過不失
郊外油菜:冇嘢好講,好hea

白灼蝦
薑蔥炒蟹
蒜蓉粉絲扇貝
Other Info. : 原本個套餐有送糖水或水果,不過冇人問過我地。最後冇食到。
2020-08-12
$248 (Lunch)