2025-02-01 0 views
燒味魂聽講呢間喺大埔似乎係燒味味人氣店作為少stay大埔嘅大埔人 前排抽到時間嚟串門味分高下一吓Overall 燒味味道唔錯但記得order時要指明係瘦叉肥叉定半肥瘦(我唔記得最後變瘦叉 @@)🐷黯然銷魂鴛鴦飯以瘦叉計絕對唔乾柴豬肉入口實淨夾少少肥肉咬落爽口加埋煎雙蛋+甜䜴油嘅組合,大fit另外見好多人都推薦佢個燒鵝呢個又確係比叉燒更驚喜🪿原隻古井燒鵝脾雖然對燒鵝有乜研究但我估要做到皮脆肉嫩都唔係易祕制陳皮醬醃過後外皮微甜焦脆個coloring 好靚肉嫩得嚟有油香同勁juicy另外個瀨粉嘅口感都幾唔係平時食開嘅爽口感反而略帶少少煙韌咬口幾有趣~~~當日中午嚟到經已見有人龍作為街訪小店嚟講都真係好似幾受歡迎店員姐姐個個都忙到冇停手但上菜落單都幾friendly有人情味嘅小店難怪多回流熟客嘅
燒味魂聽講呢間喺大埔似乎係燒味味人氣店
作為少stay大埔嘅大埔人
前排抽到時間嚟串門味分高下一吓

Overall 燒味味道唔錯
但記得order時要指明係瘦叉肥叉定半肥瘦
(我唔記得最後變瘦叉 @@)
🐷黯然銷魂鴛鴦飯
以瘦叉計絕對唔乾柴
豬肉入口實淨夾少少肥肉咬落爽口
加埋煎雙蛋+甜䜴油嘅組合,大fit

另外見好多人都推薦佢個燒鵝

店員姐姐個個都忙到冇停手
但上菜落單都幾friendly
有人情味嘅小店難怪多回流熟客嘅

2025-01-29 0 views
身為一個香港人,間唔中都會食下地道嘅港式燒味,今次晏晝就去咗大埔呢間燒味茶餐廳!餐廳就喺大埔住宅區入面,午市經常大排長龍,充滿住人情味。雖然去到客人好多已經滿座,但係店員好快手就比到枱我哋。🍽️黯然銷魂飯 $60睇戲就聽得多,好少真係食!半肥瘦叉燒外皮燒到焦香,肉質濕潤易咬。流心嘅太陽蛋更係精華,難怪要叫「黯然銷魂飯」!🍽️至尊古井燒鵝鵝汁撈粗 $65見招牌都有隻鵝點可以唔試下!$55就可以食到燒鵝唔算貴,另外仲加咗$10白飯轉鵝汁撈粗。鵝肉鮮嫩多汁,皮脆肉嫩,味道香濃煙燻,帶啲甜味。聽店員講餐廳用咗自家製嘅陳皮醬醃製過先可以做到古早味道,難怪比出面更好食~而鵝汁撈粗粗麵口感偏彈牙,個人好鍾意,配上鵝汁嘅甜味同脂香啖啖都好滿足!🍽️鵝汁菜心 $22菜心熟度控制得啱啱好,估唔到加咗鵝汁嘅菜心會咁好食!尤其係菜葉吸滿唒啲精華,感覺好夾!燒鵝同菜心都令我好印象深刻,難怪咁多人排隊都要食到!

🍽️黯然銷魂飯 $60

🍽️至尊古井燒鵝鵝汁撈粗 $65
鵝汁菜心

🍽️鵝汁菜心 $22

燒鵝同菜心都令我好印象深刻,難怪咁多人排隊都要食到!
$80 (Lunch)
鵝汁菜心
2025-01-27 0 views
住喺大埔嘅街坊一定會認識「竺扶大班燒味」😆店舖位於大埔廣場愛街嘅轉角位,雖然位置唔係特別顯眼,但亦無阻一班街坊對呢間大埔人氣港式燒味茶餐廳嘅歡迎,無論係早餐、午市、茶市定晚市,人流都係絡繹不斷😎除咗賣點拿手燒味之外,仲有茶餐廳必備嘅沙嗲牛肉麵、豬膶公仔麵嘅常餐選擇,價錢仲超級貼地,下午茶餐都係$4x 起😲😲睇住店內櫥窗掛住嘅半肥瘦叉燒、古井燒鵝、燒腩仔等已經流晒口水🤤燒味雙拼飯 (叉燒、燒腩仔) $44下午茶只需要$44仲要包餐飲😲仲可以揀半肥瘦叉燒😆叉燒相當軟腍,而且食得出係用心之作,慢慢塗上蜜糖再燒熟,叉燒上色超級吸睛閃令令,燒腩仔係必食之選,層皮燒到脆卜卜,五花腩肥瘦適中,超級高質嘅燒味飯👍🏻原隻至尊古井燒鵝雙拼飯 $118雙拼之選六選一揀咗切雞😋燒鵝用咗自家祕制陳皮醬醃制內籠,完全跟足古法製造👍🏻用心之作,原隻燒鵝皮薄肉嫩,上色均勻,而且啖啖肉,食完超級滿足😌單點雖然冇包餐飲,但係就會附送一碗老火靚湯,是日靚湯係青紅蘿蔔湯👍🏻飲落去就知道真材實料完全冇加味精,每日嘅是日靚湯仲係唔一樣嫁❤️上湯浸菜芯 +$18 加配價有咗大碗嘅上湯浸菜芯,份量之大夠料兩個人食👍🏻

燒味雙拼飯 (叉燒、燒腩仔) $44

原隻至尊古井燒鵝雙拼飯 $118

上湯浸菜芯 +$18
加配價有咗大碗嘅上湯浸菜芯,份量之大夠料兩個人食👍🏻
硬是覺得這家店名很熟,終於想起,是在米籽影片中見過🤣同時也發現我從來沒有在社交平台post燒味??😂 可能因為每次吃都在趕時間,這次一人午餐,好好記錄😎 相信是大埔區中非常人氣的燒味店,不論堂食和外賣都是絡繹不絕 😯雖然職員都很忙碌,但服務還是不錯~ ✿ 黯然銷魂鴛鴦飯 $65半肥瘦叉燒+冰燒鳳凰雞+流心煎雙蛋 🤤賣相色澤吸引,叉燒半肥瘦,蜜汁甚至滲入飯粒中雞肉入味不柴,配鳳凰辣汁—像泰式醬汁那種,的確更好吃!超豐富,以為吃不完,但不消一會,清碟😂 結果幾乎吃不下晚餐😂😂 免費配例湯,挺多湯料! ✿ 上湯浸菜芯 $18 ✿ 冷熱飲品 +$3
硬是覺得這家店名很熟,終於想起,是在米籽影片中見過🤣
同時也發現我從來沒有在社交平台post燒味??😂
可能因為每次吃都在趕時間,這次一人午餐,好好記錄😎

雖然職員都很忙碌,但服務還是不錯~

✿ 黯然銷魂鴛鴦飯 $65
半肥瘦叉燒+冰燒鳳凰雞+流心煎雙蛋 🤤
賣相色澤吸引,叉燒半肥瘦,蜜汁甚至滲入飯粒中
雞肉入味不柴,配鳳凰辣汁—像泰式醬汁那種,的確更好吃!
免費配例湯,挺多湯料!
✿ 上湯浸菜芯 $18 ✿ 冷熱飲品 +$3
  • 黯然銷魂鴛鴦飯
2025-01-22 173 views
大埔區美食林立,大埔人更有一份對美食的堅持。「竺扶大班燒味」口號「燒味之魂,肉罷不能」 🔥 日日新鮮出爐各款燒味,皆因店內堅持自設太空爐今次特意點了啖啖肉蜜焦香滿瀉的冰燒鳳凰雞 下午茶餐 $49 一次過試晒皮脆肉嫩嘅古井燒鵝、靚梅頭包裹甜滋滋蜜汁嘅叉燒雖然話係下午茶,但係份量大得驚人😂除咗燒味,仲有多款開胃小食,冰室美食,惹味小菜等等,另外叫份「黃金西多士」 $33厚厚實實,花生醬飽滿,麵包沾滿蛋漿先拎去炸,新鮮熱辣上枱🥹🥹👍🏻

今次特意點了啖啖肉蜜焦香滿瀉的冰燒鳳凰雞

下午茶餐 $49 一次過試晒
皮脆肉嫩嘅古井燒鵝、靚梅頭包裹甜滋滋蜜汁嘅叉燒
雖然話係下午茶,但係份量大得驚人😂

2025-01-22 156 views
竺扶大班燒味燒味平時早午都會叫,係人氣店,午市經常大排長龍,深受附近街坊歡迎,平時食開都覺得好新鮮,今次就試吓佢嘅晚餐質素如何先🐥原隻古井燒鵝脾飯 ($98)「原隻古井燒鵝脾飯」當鵝脾端上枱時,金黃色既鵝皮散發住一陣香氣,令我忍唔住想立即試下。鵝脾大隻肉質好鮮嫩,肉質滑順,醬汁唔油膩,但又感受到濃郁既燒味。底下既白飯吸收了鵝肉精華,令飯更添風味,食完好滿足🐥薑蔥魚腩煲 ($82)魚腩煮得好入味,薑絲同蔥既搭配令魚腩更加清新。魚腩鮮嫩口感同薑既微辣好夾,真係撘飯食好滿足。而魚既調味濃郁,令人食5停竺扶大班燒味都令人印象深刻,下次再黎食晚餐,我都會試其他既招牌菜🤭

🐥原隻古井燒鵝脾飯 ($98)

🐥薑蔥魚腩煲 ($82)

2025-01-21 119 views
作為大埔友,呢間角位燒味店午市經常要等位,皆因店家堅持自設太空爐,燒出日日新鮮各款燒味,深受區內街坊喜愛燒鵝五寶飯$78有燒鵝、叉燒、燒腩、仔玫瑰、紅腸、鹹蛋燒腩皮脆咸香、古井燒鵝皮脆肉嫩、連叉燒都有得揀(肥、瘦、半肥瘦)甜滋滋蜜汁銷魂到舔舔脷 奉送"木瓜雪耳雞腳靚湯"足料無添加,夠晒滋潤懷舊鮮蝦銀針粉$52回憶到兒時既味道,有鑊氣 有誠意 大蝦3隻爽彈,仲有叉燒好足料常餐-勁夠薑豬膶米粉$55豬膶多片厚度適中,唔會過熟配火腿奄列厚多士檸檬茶|檀島咖啡|凍鴛鴦+$3

燒鵝五寶飯$78
銷魂到舔舔脷 奉送"木瓜雪耳雞腳靚湯"足料無添加,夠晒滋潤

懷舊鮮蝦銀針粉$52
回憶到兒時既味道,有鑊氣 有誠意
大蝦3隻爽彈,仲有叉燒好足料

常餐-勁夠薑豬膶米粉$55
豬膶多片厚度適中,唔會過熟配火腿奄列厚多士

檸檬茶|檀島咖啡|凍鴛鴦+$3

2025-01-20
Type of Meal
Lunch
  • 黯然銷魂鴛鴦飯
2025-01-16 107 views
朋友想食羊腩煲,咁啱經過餐廳門口,見到餐牌有羊腩煲,抱住無咩所謂嘅心態就走入去食。我哋叫咗羊腩煲、臘味芥蘭同楊州炒飯。碟芥蘭要俾十個讚,夠晒鑊氣,炒得又香又甜、茶餐廳食到大排檔風味,周圍望下,見到餐廳放滿咗廚藝嘅獎牌同獎盃,發現自己誤打誤撞入咗間人氣店;另外,羊腩煲$118都要讚下,雖然味道正正常常無咩特別,但就勁足料,冬菇、竹筍、支竹、、生菜、羊腩,樣樣都有,比起出面賣緊$298果啲仲大煲,原本諗住求祈入去一間餐廳食,估唔到咁大驚喜,埋單仲要唔洗$250,勁抵食!會再去幫襯,試下佢其他小菜或燒味。

我哋叫咗羊腩煲、臘味芥蘭同楊州炒飯。
碟芥蘭要俾十個讚,夠晒鑊氣,炒得又香又甜
,原本諗住求祈入去一間餐廳食,估唔到咁大驚喜

楊州炒飯、臘味炒芥蘭
2025-01-16
$124 (Dinner)
楊州炒飯、臘味炒芥蘭
大埔笙扶燒味- 香港必試的高質燒味餐廳鹽香燒腩仔這道菜真是燒味界的經典之作,燒腩外皮金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁,鹽香四溢,吃一口就會愛上它的味道!配上一碗熱騰騰的白飯,簡直是絕配!黯然銷魂飯——叉燒雙蛋飯這道飯的靚點在於它的叉燒,外皮微脆內裡多汁,還有雙蛋的加持,讓整道菜更加豐富多層次。吃一口,鹽香、蛋香、叉燒香在口中交織,簡直讓人欲罷不能!蓮藕豬骨湯這道湯的湯頭清澈見底,但味道卻極其鮮美。蓮藕粉綢入口即化,豬骨的肉質綿密而不柴,湯頭裡還加入了許多調味料和香料,讓整道湯的味道更加復雜而深長。喝一口,暖意從胃裡升起,整個人都舒暢起來了!#笙扶大班 #燒味 #黯然銷魂飯 # 叉燒皇 #古井燒鵝#周星星 #食神 #周星馳 #家燕姐#香港 #港島 #灣仔 #世一 #人氣 #美食 #必食 #地道
大埔笙扶燒味- 香港必試的高質燒味餐廳

鹽香燒腩仔

黯然銷魂飯——叉燒雙蛋飯

蓮藕豬骨湯

#笙扶大班 #燒味 #黯然銷魂飯 # 叉燒皇 #古井燒鵝
#周星星 #食神 #周星馳 #家燕姐
2025-01-11 150 views
朋友話呢間餐廳喺大埔真係一間勁多人捧場嘅燒味店,午市時段經常大排長龍,深受附近街坊歡迎。呢日探朋友,佢帶左我特登去試,叫咗兩份燒鵝五寶飯。佢哋嘅燒鵝真係一絕,用咗5斤半比雌鵝,再用自家秘製陳皮醬醃制,味道真係冇得輸,皮脆肉嫩,啖啖肉汁。五寶飯入面仲有叉燒、燒肉、紅腸同咸蛋,每一樣都好入味,食到停唔到口。當日例湯係青紅蘿蔔湯,清甜滋潤。飲品方面,我地叫咗凍檸茶(小冰小甜)同熱檸茶。凍檸茶清涼解渴,檸檬味濃郁,真係好正;熱檸茶暖胃,茶香四溢,飲完人都精神晒。環境真係好有香港茶餐廳嘅feel,服務員親切友善,座位雖然唔算多,但食物質素真係冇得輸。如果你都鍾意食燒味,真係要去試下。

當日例湯係青紅蘿蔔湯,清甜滋潤。

2025-01-08 141 views
今日午飯我哋嚟到大埔一間茶餐廳,環境舒適,氣氛唔錯。我就點咗燒味雙拼,選咗燒腩仔拼燒鵝,朋友則點咗黯然銷魂鴛鴦雙蛋飯,仲有加一個黃金西多士同凍檸茶。首先講講我嘅燒味雙拼,燒腩仔嘅皮脆肉嫩,脂肪嘅比例恰到好處,口感非常豐富,咬落去有一種滿足感。燒鵝就更加唔錯,肉質鮮嫩,皮膚香脆,搭配佢哋特製嘅醬汁,真係好味到唔得了。朋友嘅黯然銷魂鴛鴦雙蛋飯,真係名不虛傳!飯粒鬆軟,再加埋雙蛋,味道交融得好好,實在係一個唔錯嘅選擇。最後,個黃金西多士就更加係驚喜,外脆內軟,裡面仲夾住咗香滑嘅花生醬,食落去真係好有口感。凍檸茶清新解渴,正好中和咗一啲重口味嘅食物。總體來講,今次嘅午餐真係好滿意,無論係食物質素定係服務態度都令人感到開心,絕對值得再來!
我真係好鐘意食茶記,難得入到大埔,去朝下聖先↔️深受街坊歡迎嘅大埔燒味人氣店鋪竺扶大班燒味✨原隻古井燒鵝脾上湯瀨粉燒鵝燒嘅火喉控制剛剛好,燒鵝皮脆,鵝肉juicy,用上自家祕制陳皮醬醃制雌鵝,食得出古早味道瀨粉粗身,食落滑不溜手✨常餐鮮茄牛肉公仔麵配火腿奄列+厚多士鮮茄湯底濃郁,每塊牛肉都大大件,入口嫩滑,奄列蛋好有蛋香味,份量大大份✨熱奶茶奶茶用黑白奶沖配,奶味香濃,入口醇滑店舖卡位坐位舒適,燈光明亮,職員態度好好,有別於一般嘅茶餐廳,唔怪之得咁受歡迎👍🏻

✨原隻古井燒鵝脾上湯瀨粉
瀨粉粗身,食落滑不溜手

✨常餐鮮茄牛肉公仔麵
配火腿奄列+厚多士

✨熱奶茶
奶茶用黑白奶沖配,奶味香濃,入口醇滑

• 原隻古井燒鵝脾
  • 常餐
  • 熱奶茶
2024-12-22 242 views
**竺扶大班燒味**🍽️由藍帶廚神主理✨ **至尊燒鵝**🦆和**金牌叉燒**🍖被譽為大埔最好食的燒味,果然名不虛傳。 每到午市,這裡經常大排長龍,深受附近街坊的喜愛🏃‍♂️。 餐廳位於大埔住宅區,讓人感受到濃厚的人情味,這也是其魅力之一💖。 我在下午茶時間肚子特別餓,點了**燒鵝髀瀨粉**🍜,吃得非常滿足,味道鮮美!😋 這裡的燒味茶餐廳是香港人經常光顧的地方,來到香港必去朝聖之一。 他們的**古井燒鵝**選用5斤半的雌鵝,配以自家秘製陳皮醬醃制,完美復刻古早味道👍。 別忘了試試他們的奶茶☕,選用來自荷蘭的新鮮牛奶「黑白奶」,奶味香濃,入口醇滑。 **大埔廣場地下戲院對面**🎉
**竺扶大班燒味**🍽️由藍帶廚神主理✨

每到午市,這裡經常大排長龍,深受附近街坊的喜愛🏃‍♂️。

**大埔廣場地下戲院對面**🎉
2024-12-22 223 views
燒味之魂肉罷不能竺扶大班燒味(大埔店)下午茶時間,見好多人叫燒味,點了叉燒燒肉飯🥣,下午茶迷你少少,都夠飽,蜜汁叉燒🥓好好味,燒肉脆皮也唔錯,佢旣芥辣汁比較少見,好配。杯奶茶亦好香滑,☕️店多座位不用等,只收現金。
燒味之魂肉罷不能

竺扶大班燒味(大埔店)

下午茶時間,見好多人叫燒味,
點了叉燒燒肉飯🥣,
下午茶迷你少少,都夠飽,
蜜汁叉燒🥓好好味,燒肉脆皮也唔錯,
佢旣芥辣汁比較少見,好配。
杯奶茶亦好香滑,☕️
店多座位不用等,只收現金。

2024-12-19 230 views
每逢午餐經過這裏,必定會有人在排隊,這次我們下午兩點過來,打算避開人群,想不到裏面還是全院滿座,等了一會兒才有位置。這間冰室以燒味出名,所以我們點了兩個燒味飯:黯然銷魂鴛鴦飯 $65《半肥瘦叉燒+冰燒鳳凰雞》一定要大贊這個冰燒鳳凰雞!! 鳳凰雞的雞皮配上特製香料,燒出來脆脆的、甜甜的,十分惹味,詢問之下才知道醬料有菠蘿、紅黃椒、青檸、蒜蓉等!完全是心機之作!!! 半肥瘦叉燒肥瘦相間,看上去一點也不油膩,吃下去不會太靭,也十分好吃。燒鵝五寶飯 $78《燒鵝+叉燒+燒腩仔+玫瑰紅腸+鹹蛋半隻》侍應哥哥說他們的燒鵝是用5斤半的鵝,再用自家祕制陳皮醬醃制內籠,製成古早的味道,所以吃起上嚟跟外面的不一樣。燒腩仔的外皮也十分香脆可口,肉也不乾,燒得剛剛好!玫瑰紅腸不會太鹹,另一重點是五寶飯的餸也太多了吧!!!!!這間冰室的燒味真的很好吃!!下次來要試一試他們的沙嗲牛肉麵和下午茶呢。

這間冰室以燒味出名,所以我們點了兩個燒味飯:

黯然銷魂鴛鴦飯 $65
《半肥瘦叉燒+冰燒鳳凰雞》

燒鵝五寶飯 $78
《燒鵝+叉燒+燒腩仔+玫瑰紅腸+鹹蛋半隻》

2024-12-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)