2022-02-07 131 views
一早聽聞灣仔的總店很出名,招牌是波蘭梅肉做的叉燒,之前也試過一次在哪裏吃,但結果是叉燒明明落了鬆肉粉很重又冇什麼特別的。今次晚上禁堂食,特地過去買了一盒肥叉燒腩仔飯,沒錯我是指明要肥叉燒,$52雙併飯送一個例湯,很正常的港島價,但這裡卻很進取。但不重要最重要是質數。回到家中打開一看,瘦到不能再瘦,咬落口好硬,更不說什麼味道,因為瘦叉燒一定是比半肥瘦叉燒冇咁好食的個味道。但老實講任何一間燒臘店的叉燒都比依一間好。燒腩仔公道的說真的脆,肉味道剛好,也不算硬。另外白飯是未熟,硬到不知能否消化。老實說燒腩仔比香港大部份地方也好,但叉燒真係不敢恭維。指明要肥叉燒你俾咁瘦叉燒我,其實都幾嬲。老實說不會再去了。

叉腩飯
2022-01-23 161 views
大埔新開燒味店✨竺扶大班燒味✨你哋試咗未?.而家晚晚收工都要買外賣返屋企加餸,今日經過大埔廣場見到✨竺扶大班燒味✨好多人買燒味外賣,我都買嚟試吓先😙.叉燒半斤 $85蜜汁叉燒叫咗半斤,叉燒賣相好靚好有光澤,肥瘦均勻,肉質較為實,都可以嘅~.冰燒鳳凰雞(無骨)半斤 $80呢個好好味😋味道甜甜地,而且冇骨,每件都好大舊,啖啖肉得嚟,肉質又好鮮嫩~推介👍🏻.紅燒乳鴿 $48/隻即叫即做,需要等15分鐘,外皮脆卜卜!
大埔新開燒味店✨竺扶大班燒味✨你哋試咗未?

而家晚晚收工都要買外賣返屋企加餸,今日經過

叉燒半斤 $85

冰燒鳳凰雞(無骨)半斤 $80

紅燒乳鴿 $48/隻
即叫即做,需要等15分鐘,外皮脆卜卜!
知道竺班大班燒味係大埔開左分店放工即刻過去斬料外賣番屋企孝敬老豆老母大埔分店格局明顯比灣仔大全卡位座位 · 夠哂寬敞舒服♡ 燒鵝拼燒腩仔($128)沿途一路番屋企一路要忍受燒腩仔同燒鵝既燒味香搞到勁餓😆一打開就即刻食左件燒腩仔燒腩仔個皮仲好脆身 · 食到咯咯聲燒肉肥瘦相間 · 唔會太咸而燒鵝係鵝髀部位雖然係髀位但唔會過肥鵝油甘香 · 油脂感滿分 鵝肉夠哂嫩早知叫師傅唔斬成隻髀拎住食先夠爽😆·♡ 蜜汁叉燒($80/半斤)去竺扶大班一定要食叉燒我食叉燒最鍾意係焦邊脆口呢間絕對滿足到我叉燒用波蘭黑豚肉製成半肥瘦既叉燒肉質軟腍得黎絕對唔嚡以後食靚燒味終於唔洗過海係新界都食到💕
知道竺班大班燒味係大埔開左分店
放工即刻過去斬料
外賣番屋企孝敬老豆老母

大埔分店格局明顯比灣仔大
全卡位座位 · 夠哂寬敞舒服

♡ 燒鵝拼燒腩仔($128)
沿途一路番屋企

鵝油甘香 · 油脂感滿分
鵝肉夠哂嫩
早知叫師傅唔斬
成隻髀拎住食先夠爽😆
♡ 蜜汁叉燒($80/半斤)
去竺扶大班一定要食叉燒
肉質軟腍得黎絕對唔嚡

以後食靚燒味終於唔洗過海
係新界都食到💕
蜜汁叉燒
好耐無食過好味既燒味飯,我食燒味係比人奇怪…(我覺得)🤣因為我必定要食胸、瘦燒腩仔、瘦叉、仲不需要汁😂 但我呢D要求,通常講完都唔係比我想要既我,而係是..但..切🥲但呢間比到驚喜我,佢真係聽我講野😂好耐無食真燒鵝,並不是燒鴨😌古井燒鵝燒腩仔拼盤 $148胸呀…😍 啖啖肉 ,皮薄無脂肪,連片食超正🤤燒腩仔我都係要編瘦,但一D都唔會過咸同埋皮勁脆😋,值得回頭💯蜜汁叉燒飯 $48瘦叉燒非常淋,因為佢係用梅頭肉,唔會食到牙鉸軟🤣佢除咗燒味仲有小菜,下次試吓小菜先🥳
好耐無食過好味既燒味飯,我食燒味係比人奇怪…(我覺得)🤣

但呢間比到驚喜我,佢真係聽我講野😂
好耐無食真燒鵝,並不是燒鴨😌

古井燒鵝燒腩仔拼盤 $148
胸呀…😍 啖啖肉 ,皮薄無脂肪,連片食超正🤤

蜜汁叉燒飯 $48
瘦叉燒非常淋,因為佢係用梅頭肉,唔會食到牙鉸軟🤣

佢除咗燒味仲有小菜,下次試吓小菜先🥳
  • 古井燒鵝
  • 燒腩仔