2022-11-09 34 views
鄰近葵興地鐵站🚉,KCC超方便。今晚朋友帶我食好好味醬油蟹😍😍坐低左店員就放下welcome food 有芝士粟米焗洋蔥🧅,好有咬口、洋蔥粒好香,不錯,再有泡菜,辣味夠,新鮮,好味。芽菜,我最愛。食時爽爽地。正點了要推介醬油蟹,配一碗紫菜飯,超正,膏超多,肉味清甜,無腥感覺,一啖咬落去吱晒啲膏果感覺仲回味中,蟹腳每一個位蟹肉超正。蟹蓋加點飯再加醬汁撈埋一齊食。真係2碗飯都食到😍😍😍讚。點了炸雞半份,🥰🥰份量多,脆卜卜,炸到金黃色,經典辣味好juicy👍🏻👍🏻必叫🤭🤭最後當然點了米酒。米酒清新,好岩今晚配搭,一間不錯地方😍😍👍🏻
2022-11-08 56 views
呢個季節係🦀旺季 朋友話想食醬油蟹 上網搵左呢間chumchum味 係韓國人主理的去到唔洗排隊仲有卡位坐 位置闊落餐廳擺放了很多綠色植物 感覺舒服餐牌吸引的韓國菜式包括燒五花腩同埋超邪惡的醬油蟹套餐4小碟前菜開開胃 好多款前菜但冇得refill蜜薯仔超甜好味😍😍糖蓮藕片同埋醃泡菜爽口 食落去清清哋鐵板拉絲芝士粟米比較好食 有驚喜醬油蟹套餐連紫菜麻油飯 $245🌟見到蟹蓋上嘅蟹膏都幾多鮮甜多膏 滿滿橙黃色蟹膏 肉質彈牙蟹肉肉身透明 高質蟹膏撈飯食真係一流 超好送飯醬油味沒有蓋過左個蟹的鮮味食完蟹蓋飯巳經有啲飽🤭朋友叫左牛肉拌飯套餐 $155🌟裡面有好多配料 菠菜豆芽等等口感好好的生牛肉👍 果然是韓牛幼滑無根 牛味濃郁 不過肉質有點碎整體份量多 幾推薦~~埋單$400 沒加一有一刻錯覺自己去左韓國😂記得必試醬油蟹🦀
呢個季節係🦀旺季 朋友話想食醬油蟹

朋友叫左牛肉拌飯套餐 $155🌟
裡面有好多配料 菠菜豆芽等等
口感好好的生牛肉👍 果然是韓牛
幼滑無根 牛味濃郁 不過肉質有點碎
整體份量多 幾推薦~~

埋單$400 沒加一
有一刻錯覺自己去左韓國😂
記得必試醬油蟹🦀

經過葵興,見佢新開試吓,點知個餐全素,除咗紫菜卷抄米粉2個配菜不辣,其他全部辣到食唔到,浪費咗,menu又唔寫辣!味道應真麻麻!$80個餐,唔包飲品,要另外加錢,加咗$5要凍檸茶,一共$85,份量小唔好食。 總之好失望!仲要自己手機落單,menu全英文,冇中文,D侍應冇一個識中文,全英文,得個樣唔實際,好有禮貌地叫侍應囉杯水嚟,點知她大大力放係枱面,D水淺到枱面都係,服務態度欠佳!冇試過都不值一試!

素紫菜卷、辣年糕及抄米粉
素紫菜卷、辣年糕及抄米粉
2022-11-04 74 views
公司附近難得開咗韓國嘢,梗係要試一試,食咗幾次之後發現唔同種類嘅食物質素可以差好遠,記得小心選擇啊😊好食: 有小食嘅set,如辛辣麵、飯圈、炸餃子、炒年糕有待改善: 湯、肉類大醬湯得豆腐同洋蔥碎,上枱都唔熱

好食: 有小食嘅set,如辛辣麵、飯圈、炸餃子、炒年糕

有待改善: 湯、肉類
大醬湯得豆腐同洋蔥碎,上枱都唔熱
大醬湯
2022-10-31 351 views
今晚和太太在葵興KCC辦完事,順道在附近吃晚飯,發現這家Chumchummi有醬油蟹,又有一段時間沒有吃韓國菜,於是來試試水準。餐廳環境裝飾舒服,以自然清新為主題,燈光柔和,座位亦闊落,正好可以慢慢邊食邊傾。餐廳晚市提供多款不同的韓式套餐,有醬油蟹、各式湯品、烤肉等,亦有不同的小食及韓式飲品。韓式前菜 (免費)甫入座侍者立馬奉上韓式前菜小碟,泡菜調味精準,一吃鮮香微辣,十分開胃,更有邪惡的芝士粟米,加入洋蔥粒,令口味更層次。醬油蟹套餐 $245醬油蟹用上原隻接近一斤重的生蟹,配以鹹鮮帶甜的醬汁,簡單把蟹黃蟹肉一吸,細嚼之下蟹黃味道甘香,而蟹肉鮮味,加上紫菜香油飯,一同入口不僅能品嚐到醬油蟹的香甜肥美,亦有米飯的飽足感。大醬湯套餐 $90吃完寒涼的醬油蟹,正好可以用大醬湯暖暖胃,大醬湯底鹹香味濃,加上大蔥、洋蔥等長時間熬煮的鮮甜,層次豐富細緻,純粹天然真味,令人回味。蔬菜紫菜飯捲+炸雞+調味炸雞 $115份量十分驚人,雙拼口味的韓式炸雞,炸雞外皮香脆,內裡嫩滑可口,原味可以仔細品嚐到軟嫩雞肉的豐盈肉汁,而調味炸雞甜辣醬酸甜適口,醬香馥郁,味道微辣惹味,加上蔬菜紫菜飯捲,正好可以中和炸雞的

韓式前菜
韓式前菜 (免費)

醬油蟹套餐 $245
大醬湯套餐 $90
蔬菜紫菜飯捲+炸雞+調味炸雞
蔬菜紫菜飯捲+炸雞+調味炸雞 $115
份量十分驚人,雙拼口味的韓式炸雞炸雞外皮香脆,內裡嫩滑可口,原味可以仔細品嚐到軟嫩雞肉的豐盈肉汁,而調味炸雞甜辣醬酸甜適口,醬香馥郁,味道微辣惹味,加上蔬菜紫菜飯捲,正好可以中和炸雞的油膩感。
2022-10-31
Type of Meal
Dinner
蔬菜紫菜飯捲+炸雞+調味炸雞
2022-10-31 66 views
好掛住韓國既美食呀!唯有係香港食止下癮!kcc既 chumchummi 好味又正宗。今次夜晚黎食,環境寬敞舒服,同朋友邊傾邊食就岩哂。店員先為我地送上前菜,有泡菜,大豆芽,蓮偶,醃蘿蔔,酸酸甜甜辣辣非常開胃。仲有邪惡既鐵板拉絲芝士粟米都好好味,令我地非常期待黎緊既菜式。醬油蟹套餐 $220包含一隻醬油蟹同一碗紫菜飯,呢個醬油蟹新鮮甜美,蟹膏又多又鮮,配埋甜甜既醬油食味道更鮮甜。蟹膏配紫菜飯又係一絕。雙拼炸雞一份 $180我地揀左蒜味同甜辣醬,一上枱呆了一呆因為好大份。一口咬下熱辣辣,外皮香脆肉嫩多汁。蒜味的更香更惹味,甜辣醬的醬汁甜甜,配旁邊的酸蘿蔔吃很解油膩。炸蝦紫菜飯卷薄薄既飯包裹住滿滿既配料同香脆炸蝦,一口吃下多種口感同滋味,韓國飯卷真係好誘人!環境舒適,味道好,店員都好nice,今晚真係大滿足!

今次夜晚黎食,環境寬敞舒服,同朋友邊傾邊食就岩哂。

醬油蟹套餐 $220

雙拼炸雞一份 $180

炸蝦紫菜飯卷

環境舒適,味道好,店員都好nice,今晚真係大滿足!

2022-10-29 52 views
葵興友揮手區 🙋我又Explore到葵興KCC又進駐新韓國餐廳 chumchummi👏對chumchummi已經唔陌生啦之前去尖沙咀行街就算排隊都要去chumchummi食dinner架Thx god!佢終於進駐到葵興KCC 對於我呢個葵興友黎講真係一大福音😜每次到chumchummi都一定要order我最愛既醬油蟹set 醬油蟹套餐 $245包含紫菜飯 新鮮入味既醬油蟹!重點係勁多膏,勁多膏,勁多膏😋重要既野要講三次😜今次又另外order左吞拿魚紫菜飯捲$77吞拿魚飯捲超級好吃,加上店員都係韓國人,真係有種身臨韓國既感覺 野食同環境氛圍真係值得推薦 🤩
葵興友揮手區 🙋
👏
對chumchummi已經唔陌生啦
Thx god!佢終於進駐到葵興KCC
對於我呢個葵興友黎講真係一大福音😜
醬油蟹套餐 $245
包含紫菜飯
新鮮入味既醬油蟹!
重點係勁多膏,勁多膏,勁多膏😋
重要既野要講三次😜
今次又另外order左吞拿魚紫菜飯捲$77
野食同環境氛圍真係值得推薦
🤩
  • 醬油蟹套餐
  • 吞拿魚紫菜飯捲
2022-10-29 241 views
之前吃過尖沙咀分店的醬油蟹,一直都念念不忘,這次帶未吃過醬油蟹的朋友來到葵興店嚐嚐啊!葵興店的裝潢跟尖沙咀的截然不同,餐廳擺放了很多綠色植物,還有一大片綠色的打卡牆、柔和的吊燈和使用木色系裝潢,一邊是大玻璃窗,相信有日光時會令人感覺更舒服。而除了餐廳內的座位之外,還有一些座位設於商場位置,座位數目頗多啊!前菜有泡菜、翠玉瓜、芽菜和甜蕃薯,尤其是酸辣的泡菜和甜蕃薯,味道都不錯。♡Wellcome food 粟米忌廉芝士職員說是Wellcome food,免費的啊!用鐵板上,所以都保持了温度,邪惡拉絲芝士加上忌廉,咸咸甜甜雙重味道~看似沒什麼特別,但味道有驚喜,比想像中好吃呢!♡醬油蟹套餐🦀🍚$245 🥢必點🥢套餐配一碗紫菜飯芝麻,醬油蟹價錢雖然有點兒貴,但真的很好吃呢~因為生蟹的關係肉質很柔軟,很容易就可以吃到蟹殼裏的蟹肉。蟹蓋上的蟹汁有濃郁的鮮蟹味,配上香口的紫菜芝麻飯一流啊😋♡牛肉湯幼蕎麥麵$125 (可選幼蕎麥麵/粗蕎麥麵/粉絲/飯)選了幼蕎麥麵,感覺清新,湯底是清澈的牛肉湯,牛肉帶有一點筋,吃下帶點口感。我和同行朋友把整碗湯都喝掉了,味道鮮味,不會過於濃味呢~✔️餐廳設加一服務費
之前吃過尖沙咀分店的醬油蟹,
一直都念念不忘,
這次帶未吃過醬油蟹的朋友來到葵興店嚐嚐啊!

葵興店的裝潢跟尖沙咀的截然不同,
餐廳擺放了很多綠色植物,
還有一大片綠色的打卡牆、柔和的吊燈和使用木色系裝潢,
一邊是大玻璃窗,相信有日光時會令人感覺更舒服。
而除了餐廳內的座位之外,
還有一些座位設於商場位置,座位數目頗多啊!

前茶

前菜有泡菜、翠玉瓜、芽菜和甜蕃薯,
尤其是酸辣的泡菜和甜蕃薯,味道都不錯。

♡Wellcome food 粟米忌廉芝士
職員說是Wellcome food,免費的啊!
用鐵板上,所以都保持了温度,
邪惡拉絲芝士加上忌廉,咸咸甜甜雙重味道~
看似沒什麼特別,但味道有驚喜,比想像中好吃呢!

♡醬油蟹套餐🦀🍚$245 🥢必點🥢
套餐配一碗紫菜飯芝麻,
醬油蟹價錢雖然有點兒貴,
但真的很好吃呢~
因為生蟹的關係肉質很柔軟,
很容易就可以吃到蟹殼裏的蟹肉。
蟹蓋上的蟹汁有濃郁的鮮蟹味,
配上香口的紫菜芝麻飯一流啊😋

♡牛肉湯幼蕎麥麵$125
(可選幼蕎麥麵/粗蕎麥麵/粉絲/飯)
選了幼蕎麥麵,感覺清新,
湯底是清澈的牛肉湯,
牛肉帶有一點筋,吃下帶點口感。
我和同行朋友把整碗湯都喝掉了,
味道鮮味,不會過於濃味呢~

✔️餐廳設加一服務費
Type of Meal
Dinner
前茶
2022-10-27 76 views
今晚適逢ot, 同事建議食飽先做,實行work life balance 。上網睇睇有新嘢,就在葵興九龍貿易中心2座,開咗間新韓食餐廳叫chumchummi。位於商場2樓角落頭位又唔算難揾。室內外都有得坐環境寬敞綠色花園感覺都幾舒服,但可以商廈晚市都唔多人,得3,4枱。同一般韓國餐廳一樣入座後先上辛奇(泡菜)小食較為特別就係多咗呢款鐵板芝士粟米粒同事決定揀呢間就係想試下佢地嘅醬油蟹套餐呢個季節除咗大閘蟹,原來醬油蟹都不能錯過我都係第一次試,同事分咗件比我,咬落去輕輕一啜,啲肉就啜晒出黎,口感一啲似蟹膏,味道鮮配有醬油嘅香甜,我個人覺得醬油夾雜微微嘅茶香,幾特別有驚喜,拌紫菜飯食就更覺開胃紅燒牛小排套餐份量比想象多。牛肉炆得夠林,醬汁亦係帶甜,簡單嘅韓國味道。烤豬肉套餐。一樣係比想象中大份,炒香嘅豬肉片配搭住韓式辣醬,仲有沙律,香口唔油膩,相信一般女仕亦較喜歡呢個。炸蝦紫菜飯捲,扎實足料。總括食物質素幾好,環境乾淨舒適,員工有禮。下次ot應該會再光顧

室內外都有得坐環境寬敞

綠色花園感覺都幾舒服,但可以商廈晚市都唔多人,得3,4枱。

同一般韓國餐廳一樣入座後先上辛奇(泡菜)小食

較為特別就係多咗呢款鐵板芝士粟米粒

同事決定揀呢間就係想試下佢地嘅醬油蟹套餐

呢個季節除咗大閘蟹,原來醬油蟹都不能錯過

炸蝦紫菜飯捲,扎實足料。

📍 📍 📍 Chumchummi (葵涌)葵涌葵昌路51號九龍貿易中心2樓214號舖之前已經食過佢尖沙咀間分店!今次係二訪佢哋集團,試下佢位於葵興KCC既分店!店舖夠晒大,位置都非常之闊落,晚飯時段都完全唔會覺得迫!隔離就係葵興地鐵站,揸車既話,惠顧滿$300,商場仲有得free-parking,地理位置非常之方便!前菜💰free😋😋😋😋/5每次食韓國嘢都好期待佢哋既前菜,呢間分店既前菜有泡菜、醃青瓜、荳芽、蓮藕都好食,爽脆開胃!蓮藕我refill咗兩轉呀喂!🤭當晚on the house仲有芝士粟米,熱騰騰上枱,啲芝士係會拉絲,捲埋落炸雞到食非常之滿足❣️👉 醬油蟹套餐💰220😋😋😋😋.5/5呢到既醬油蟹,肉質非常之新鮮,食落口係鮮甜多汁😍😍 如果點醬油蟹係會跟埋碗紫菜芝麻飯俾你,將啲醬油蟹汁同埋蟹膏撈紫菜白飯再放落蟹蓋到食,完全係米飯小偷!食極都唔夠食唔停口呀🤤👉麻辣豆腐湯套餐💰$90😋😋😋😋.5/5呢排轉天氣,開始feel到秋涼,飲碗熱辣辣既麻辣豆腐湯就最好不過啦!豆腐嫩滑,入面仲有好多菇同洋蔥,非常之有口感,飲完個湯即刻暖笠笠☺️如果將啲白飯浸落豆腐湯做湯飯食,又係另外一番風味🤤非
📍 📍 📍 Chumchummi (葵涌)
葵涌葵昌路51號九龍貿易中心2樓214號舖

前菜
💰free
😋😋😋😋/5

👉 醬油蟹套餐
💰220
😋😋😋😋.5/5
呢到既醬油蟹,肉質非常之新鮮,食落口係鮮甜多汁

👉麻辣豆腐湯套餐
💰$90
😋😋😋😋.5/5
呢排轉天氣,開始feel到秋涼,飲碗熱辣辣既麻辣豆腐湯就最好不過啦!豆腐嫩滑,入面仲有好多菇同洋蔥,非常之有口感,飲完個湯即刻暖笠笠☺️如果將啲白飯浸落豆腐湯做湯飯食,又係另外一番風味🤤非常惹味,又係會唔覺唔覺食晒成碗飯!

👉 蒜蓉調味炸雞(半份)
💰100
😋😋😋😋.5/5
嘩嘩嘩!呢間分店既炸雞好大份呀🍗!炸得夠乾身,炸皮唔厚又脆,食落雞肉好多汁一啲都唔乾唔柴炸得非常之好,忍唔住一舊接一舊咁食!個醬汁甜甜地又香蒜味,唔會過咸對我嚟講味道岩岩好,想重口味d就點埋旁邊既味粉啦!炸雞旁仲有醃蘿蔔,非常之消滯🤤

👉凍美式咖啡
💰32
😋😋😋😋/5
因為揸車,所以無嗌到酒飲,嗌咗凍美式咖啡飲,一樣好解膩,店員都非常之貼心,另上糖水,有需要可以自己加👍🏻

回頭: yesYesyes!!!店員好有禮貌又貼心, 餐廳裝修非常之舒適,好適合朋友聚會慢慢坐下,食下野傾下計,食物質素好總類款式多,有齊韓國特色食物🇰🇷

#kermit食在葵興
#soysaucecrab #koreanrestaurant #hkkoreanfood #koreanrestaurant #delicious #chumchummi #kwaihing
2022-09-26 324 views
拌飯味道不錯份量適當(對女生來說)唯獨美中不足就是涼拌菜,其中椰菜魚片好腥菠菜好老有渣另外手機點餐最好能中英對照,這樣會更方便本地人餐廳環境舒適坐位夠寬躺午餐價格對一般打工仔嚟講有啲貴
拌飯味道不錯
份量適當(對女生來說)
唯獨美中不足就是涼拌菜,其中椰菜魚片好腥
菠菜好老有渣
另外手機點餐最好能中英對照,這樣會更方便本地人
餐廳環境舒適
坐位夠寬躺
午餐價格對一般打工仔嚟講有啲貴
2022-09-26
$75 (Lunch)
  • Bibimbab  Lunch  Set
2022-08-24 726 views
外賣午市套餐, 麻辣豆腐湯, 幅圖好吸引又有海鮮. 出嚟剩係得豆腐同幾片菇. 但係預咗佢話圖片只供參考,都算數。但係大家留意吓嗰,一開個盒就係咁,我一啖都冇食過。唔知以為係有人食剩嘅。朋友話似嘔吐物🫣🤢🤮最後我應該10啖以內就食完。係Instagram問佢, 咁嘅份量係咪正常, 佢話係,因為預咗啲客放埋飯落去。但係就算放埋落去嘅話,都未去到黑色外賣兜嘅一半 🙃🙃🙃🙃🙃🙃係好笑嘅。而味道都,算吧啦😂

最後我應該10啖以內就食完。

係好笑嘅。

而味道都,算吧啦😂
完全唔起眼,路過幾次見到人群先知道原來有間韓國餐廳。咩都有D,辣豆腐湯,辣炒年糕,拌飯,飯卷,炸雞,etc。有小型拼盤好似我今日食嘅,紫菜飯卷+辣炒年糕+炒粉絲+熱檸茶 = $80,無加一費用。辣年糕有同平時唔同,佢D年糕長幼身,有落香腸魚糕等等,偏辣。紫菜飯卷+炒粉絲同一般韓國餐廳差唔多,可以的。我早咗去驚多人所以唔需要等位,用 QR code 落單,食完可以直接網上結帳。食完走嘅時候見到好多人買外賣。下次可以再來試其他的。
紫菜飯卷,辣年糕,炒米粉
檸茶
2022-08-10
$80 (Lunch)
紫菜飯卷,辣年糕,炒米粉