2021-05-09 393 views
很少聽到關於Mira的afternoon,這次朋友說有折扣,就一於來試試吧!平日下午來這裡真的好~平~靜而且環境較暗黑真的好~想~睡由於沒有很多人,可以半圓梳化枱,空間感up⬆️4-5月tea set主題係Picnic in the city飲品揀了”Miss Tea” with lemongrass, ginger, strawberries, 就是一杯香甜的果茶首先上的就是清新的lime&lemon sorbet🍋香!還有蝴蝶酥,還不錯接著就是metallic 大手袋tea set架出場,盛著各式甜品鹹點, 相當豐富!食物味道品質整體覺得還不錯!鹹點的currybread 同埋cheese tart都很美味!Mira egg sandwich就有點普通,沒甚麼特別夾著腸的那個roll也不是我杯茶😂冰涼的summer berry trifle很清新🍓香甜甜品整體也不錯太飽沒吃到scone😂👀友人打包拿走了,好像不錯吃~是柚子scone 整體還可以, 食物賣相不錯,味道也比想像中要好
平日下午來這裡
真的好~平~靜
而且環境較暗黑
真的好~想~睡
由於沒有很多人,可以半圓梳化枱,空間感up⬆️
首先上的就是清新的lime&lemon sorbet🍋香!
還有蝴蝶酥,還不錯
食物味道品質整體覺得還不錯!
夾著腸的那個roll也不是我杯茶😂
冰涼的summer berry trifle很清新🍓香甜
甜品整體也不錯
整體還可以, 食物賣相不錯,味道也比想像中要好
2021-03-22 1058 views
Since the change to this oriental theme afternoon tea, I had wanted to try it for quite some time.Recently, Mira's newest promotion was their flash sale which included the afternoon tea. To my surprise, the discount coupon could be used even on most weekends till July (there are still blackout dates for public holidays or special weekends eg. Mother/Fathers day etc.). I bought it and immediately used it on Sunday. The price after discount is around $400 including service charge per set. However,
Recently, Mira's newest promotion was their flash sale which included the afternoon tea. To my surprise, the discount coupon could be used even on most weekends till July (there are still blackout dates for public holidays or special weekends eg. Mother/Fathers day etc.). I bought it and immediately used it on Sunday. The price after discount is around $400 including service charge per set. However, even with the full price including service charge, it is $500 which is still a good price for this afternoon tea.

Besides the usual items of an afternoon tea, we were also offered lime sorberts which were very refreshing.
What I loved about this afternoon tea was that all the desserts were not too sweet.

They made their own spin to the Opera cake by making it as Green Tea instead.

However, my favorite dessert was the mango crumble soft bread. Its buttery aroma was heavenly yet the tartness of the mango balanced the dessert.

Instead of the usual raisin/plain scones, here they serve chocolate chip and yuzu, which was quite amazing.

My favorite savory was the abalone puff pastry. with the pastry still being flaky when served.
Overall I would say a great afternoon tea. I also bought a coupon for Cuisine Cuisine(though only weekdays) for their dinner and I look forward to it.
Other Info. : Hope my review published in time before 25/3
2021-03-21
$200 (Tea)
2020-12-27 860 views
#themirahotel coco , 來一個聖誕tea set 先,以銀色佈置加上周圍都有聖誕裝飾,很有氣氛🎄🎄✨ 🔹Snowy Hokkaido Festive Afternoon Tea $468 2人 就是聖誕為主題的 afternoon tea, 陶醉日本最北之島的夢幻雪景,品嚐以細滑牛奶及滋味海鮮巧製悸動味蕾的甜點及小食!銀色高貴手袋型的三層架的節日美點,如雙重芝士配紫薯忌廉,北海道牛奶布甸及雲呢拿吉士雪球,以及北海道帶子伴三文魚籽迷你撻!最後呷一口只限冬日供應如皚皚白雪的泡沫牛奶咖啡,就最完美❤️😘COCO地址: 尖沙咀彌敦道118-130號美麗華廣場The Mira Hong Kong地舖

COCO
2020-12-03 764 views
英式既下午茶大家就食得多、東南亞風既又試過未呢?今次介紹係The Mira Hong Kong 內的 COCO 東方味力下午茶 Orietnal Melange Afternoon Tea~餐廳用左好少見既木雕層架放置食物、咸點有5款 甜點有6款最特別是包含不少東方元素🥰先講咸點!墨魚汁飯卷 (幾特別係下午茶中第一次食、入面包左泡菜、辣辣地幾開胃!)海南雞飯壽司 (算係亞洲風味最大特式!海南雞 唔好睇佢 好似好普通 周街都食到咁!雞味絕對係我食過既最濃海南雞!配上油飯 如果有埋酸辣汁就更完美)香檸柚子大蝦蛋包 (外型係最精緻可愛既一個!同樣最有驚喜!蛋皮入面包住生菜、柚子、大蝦咬落好清新、柚子粒粒分明既口感而有清甜既柚子汁配埋大蝦爽脆 令食慾大增!)滑蛋青瓜三文治 (滑蛋好滑、青瓜爽脆、麵包軟熟!好食😋)鮑魚酥 (最矜貴既要黎啦!!鮑魚軟硬適中、而且有太濃郁既醬汁包圍住、鮑魚本身厚度配上鬆化既酥底同鮮菇真係好食到想食多幾件😂) 食完咸點當然有英式下午茶唔少得既scones 有柚子味同朱古力味! 算係好食 唔會鬆散 有本身既味道同牛油味!朱古力款仲有好多朱古力粒!最特別係第一次食呢種D
餐廳用左好少見既木雕層架放置食物、咸點有5款 甜點有6款
最特別是包含不少東方元素🥰先講咸點!

如果有埋酸辣汁就更完美)
滑蛋青瓜三文治 (滑蛋好滑、青瓜爽脆、麵包軟熟!好食😋)

食完咸點當然有英式下午茶唔少得既scones 有柚子味同朱古力味! 算係好食 唔會鬆散 有本身既味道同牛油味!朱古力款仲有好多朱古力粒!最特別係第一次食呢種Devon奶油忌廉、同平時clotted cream 唔同既係佢質地比較流質 所以食落好滑!配上柚子醬比較清甜不膩
最後就有期待既甜品😋
京都宇治抹茶Opera (口感係Opera,但朱古力味太濃 蓋過左抹茶既味道 好可惜)

紅莓拿破崙 (🤔🤔呢個唔似拿破崙既口感、好難形容、呢個比較失望)
芒果金寶軟麵包 (普普通通冇咩特別啦!芒果唔太酸👍🏻👍🏻)
#輕甜不膩又滋潤的桃膠龍眼杞子啫喱 呢個最有驚喜!非常清甜又好食!!適合乾燥秋季享用🍁
蝴蝶酥 (非常酥脆口感、沒有油膩的感覺!甜度也剛剛好!)
#清新檸檬雪葩 (酸酸凍凍開胃又醒神!!)

茶飲方便比平常特別有日本綠茶、薄荷茶、洋甘菊及咖啡
我揀左薄荷茶同洋甘菊!兩款都唔錯 比較清香解膩!

整體來講 都算高質素!咸點驚喜好食、甜點仲有進步空間!比較可惜係雪葩太早黎、但食物到齊影完相都溶哂了😔
因為買左優惠劵更加感覺抵食!份量比預期中多!酒店亦有因為疫情關係、人數太多的話、除了地下大堂座位外、安排到15樓享用下午茶!此外侍應都非常好、主動黎幫手影相 好貼心💖
2020-11-22
2020-10-26 934 views
從來愛到The Mira Hong Kong的COCO Cafe Patisserie嘆下午茶,早兩天趁著下午茶腳甜魔媽媽離港前再一同到來品嚐新出的COCO東方味力下午茶$428/2位!此下午茶由即日起至11月30日下午3時至6時供應,聽聞Weekend超爆場想吃的朋友真的要快手訂位了!惠顧東方味力下午茶的客人每位也可享芳香清新的柑橘雪葩和清幽不甜的菊花玄米茶,如不嗜凍飲亦可點選TWG茗茶或Illy咖啡。甫坐下先送上柑橘雪葩吃下口感細滑酸香不過甜吃罷有如沐春風之感,最適合行到熱辣辣的我所以快速地被我清掉了!而這晶瑩剔透的菊花玄米茶則令我感覺像身處花叢中般優雅!不嗜甜的朋友必定十分喜歡這杯清幽特飲。下午茶首度盛載於這充滿東方美的木雕層架上,內裡融入了日本、中國、韓國、新加坡等亞洲美點好豐富耶!先來品嚐我至喜歡的鹹點共有5款選擇!包括有滑蛋青瓜三文治、香檸柚子大蝦蛋包、墨魚汁飯卷、海南雞飯壽司和鮑魚酥等,件件都體頭十足好飽肚這天吃罷後我連晚飯也省了!選了口味較清新的滑蛋青瓜三文治打頭陣!以小木夾子夾著包裝紙賣相很可愛!軟熟三文治內有脆口的青瓜片加嫩嫩的滑蛋,吃下去口感很輕軟吃到溫柔的味道。

之後吃這個精緻的香檸柚子大蝦蛋包,用蛋皮弄成網狀姿態包裹著帶清香檸檬柚子味的大蝦,口感豐盛之餘味道亦富層次真好吃!

但我更喜歡帶點微辣的墨魚汁飯卷,一口吃下去鮮味挺香加上三文魚籽增添不少口感,令成件墨魚汁飯卷更有畫龍點睛之效!

以新加坡名物海南雞飯弄成像日式壽司的混血兒,毫不吝嗇的大塊雞件配了油飯伴上酸菜吃,不止解膩更加豐富了點心的味道。

繼續是矜貴的鮑魚酥留待最後才品嚐!皆因鮑魚弄得香濃入味口感煙韌絕對是高水準之物,配合鬆化的酥底簡直是天仙配。

吃過一連串精彩的鹹點後當然到品嚐甜品的時間!同冇5款各式甜點如香甜又煙韌的芒果脆脆軟包、酸甜有緻的紅桑子拿破崙千層蛋糕、令人停不了口的京都宇治抹茶歌劇院蛋糕、我最欣賞的琥珀冰糖桃膠龍眼杞子啫喱、及首次登場的自家焗製蝴蝶酥等等!

這杯琥珀冰糖桃膠龍眼杞子啫喱,在這乾燥天氣的日子中為我帶來了不少滋潤,啫喱口感很滑溜絕不會有硬膠感覺,最喜歡它內裡有滿滿的桃膠龍眼和杞子味道清甜不膩超吸引。

首次登場的自家焗製蝴蝶酥每位客人也有一件!蝴蝶酥烘得很香脆甜度也配合得恰到好處挺可口!我覺得CoCo應該要快些出售這個蝴蝶酥啊~

而這次的自家製柚子和特濃朱古力鬆餅真的十分十分好味道!兩款鬆餅乾濕度弄得恰好前者味道清新後者則香濃各有特色,另配合經典Devon奶油忌廉和自家製日本柚子果醬共嚐真教人欲罷不能!但下午茶的份量實在太強勁我只能每款吃上半件便已經滿足到不到了!

2020-10-23
2020-10-18 893 views
今日分享一下,位於尖沙咀彌敦道美麗華酒店內嘅一間餐廳Coco 嘅下午茶set,在今年五月酒店做優惠時買左優惠卷,所以今天同朋友一齊去食,餐廳位於酒店大堂旁邊,環境燈光較暗,職員服務態度一般,食物質素都唔錯,可能由於是用優惠卷,入坐後,職員送上餐牌,只是選擇飲品,order 後等左一段時間送上tea set,擺設得很靚,當然要影一輪相,至慢慢享用,2人以優惠價HKD298再加10%服務費下享用呢個set,算是價廉物美。我同朋友今次揀嘅飲品分別是Earl grey 及 Latte tea set 以中式架上,美觀及種類多,咸、甜美點佳有,味道好味😋
2020-10-17
$170 (Tea)
2020-10-03 944 views
終於趕及食到COCO同貿發局聯辦以時尚盛會CENTERSTAGE嘅迷人風尚下午茶😋COCO以佢標誌嘅手袋三層架配以時尚概念嘅鹹甜點,單看外表就已經😍😍😍High Tea Set ($428 for 2)- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 最底層 鹹點:Sicilian Swag (中後)From Paris to Dubai (最左/右後)NYFN (中前) Italian Catwalk (最左/右前)Tamago Sando (中前)中層 Rose Perfrum (中後)Handbag Bonbon (中前)Passion Pairs (最左/右前)Malin Meets Tokyo (最左/右後)最頂層 甜點:Clotted creamOrange Marmalade JamScone with Raisins - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 由最底鹹點開始,每款水準都唔錯,最驚喜係Itali

High Tea Set ($428 for 2)

最底層 鹹點:
Sicilian Swag (中後)
From Paris to Dubai (最左/右後)
NYFN (中前)
Italian Catwalk (最左/右前)
Tamago Sando (中前)

中層
Rose Perfrum (中後)
Handbag Bonbon (中前)
Passion Pairs (最左/右前)
Malin Meets Tokyo (最左/右後)

最頂層 甜點:
Clotted cream
Orange Marmalade Jam
Scone with Raisins

由最底鹹點開始,每款水準都唔錯,最驚喜係Italian Catwalk, 係車厘椒釀呑拿魚🤩 味道調得清新,連平日不喜愛食椒的我都鐘意食😋

甜點最愛我會揀Malin Meets Tokyo, 係用北海道3.6牛乳做嘅斑斕布甸,又香又滑👍🏼 其他發揮正常,唯獨熱情果Marcaron甜左D😅

Scone係偏蛋糕質感,較濕潤,但搽上cream同果jam都幾好食

飲品揀左special drink Frozen Lemon Tea🍋 正常沙冰檸檬茶😂😂 偏淡味

今次呢個tea set都幾滿意🥰 整體味道都唔錯,size又啱啱好,唔會太飽食唔哂😝😝 唔知黎緊會轉咩tea set呢😌😌🥰

提多次‼️ Tea Set 供應時間係31/8-11/10,想試就要把握機會啦😉
2020-09-28
$220 (Tea)
2020-09-03 530 views
呢排疫情緩和, 開始有心情出街, 今次我就走去試 “COCO果漾抹茶清新仲夏下午茶”呢set係用手袋款既下午茶架裝住, 勁型勁搶眼不過估唔到鹹點有驚喜! 首先係 “抹茶鴨肝法式燉蛋” , 又有抹茶味又有鴨肝香, 口感幾特別; 另外 “抹茶三文魚飯糰” 都有茶香甜點我只推介 “京都宇治抹茶蒟蒻伴粉紅朱古力脆米” , 其他雖然充滿熱帶果味, 不過反而冇咩特別~野飲我就叫左”Frothy Ice Matcha Latte”, 抹茶味都幾出, 仲透心涼期待coco出年再出新既抹茶tea set~

呢set係用手袋款既下午茶架裝住, 勁型勁搶眼

期待coco出年再出新既抹茶tea set~
COCO果漾抹茶清新仲夏下午茶
京都宇治抹茶蒟蒻伴粉紅朱古力脆米
京都宇治抹茶蕨餅伴沖繩黑糖
Frothy  Iced  Matcha  Latte
2020-08-28
京都宇治抹茶蒟蒻伴粉紅朱古力脆米
2020-07-20 553 views
Mira - Coco Afternoon Tea ☕️ 第一次食Mira - Coco因為之前五月有好多網上訂購優惠券所以Tea精既我,買落唔少優惠券Coco係其中一間我就相約朋友慶祝生日🥳 食下午茶☕️$160/ppl,比較其他餐廳🍴既下午茶價格平手袋造型 - 的確吸引女孩👧🏻(無邊個👧🏻唔愛手袋).上菜速度好快,等我地快d享受職員好helpful,想影一張相,三個職員即刻幫手。.雖然下午茶主題為綠茶🍵但食物款式太多為cream做,太甜食左一半,就唔太想食希望menu可以改善一下多少少熟食較佳食完今餐,會留係屋企(待疫情後,再食吧)
Mira - Coco Afternoon Tea ☕️

第一次食Mira - Coco
因為之前五月有好多網上訂購優惠券
所以Tea精既我,買落唔少優惠券
Coco係其中一間
我就相約朋友慶祝生日🥳 食下午茶☕️
$160/ppl,比較其他餐廳🍴既下午茶價格平

手袋造型 - 的確吸引女孩👧🏻
(無邊個👧🏻唔愛手袋)
上菜速度好快,等我地快d享受
職員好helpful,想影一張相,三個職員即刻幫手。
雖然下午茶主題為綠茶🍵
但食物款式太多為cream做,太甜
食左一半,就唔太想食
希望menu可以改善一下
多少少熟食較佳

食完今餐,會留係屋企
(待疫情後,再食吧)
2020-07-18
$160 (Tea)
Celebration
Birthday
Coupon
一個月前經網上sale買左The mira既下午茶set,今日終於得閒黎食,有7折優惠😍真係好抵下!本身我未黎過呢間酒店,淨係知道隔離有donki donki😂😂原來酒店Lobby有呢間COCO可以食下cake同tea。因為遇著晚市禁堂食既限聚令,同埋COCO坐滿左既關係,職員安排左我同朋友坐自助餐區既位。Tea set好快就送到我地眼前☺️都幾elegant,賣相唔錯喎!不過環境昏暗,就唔係咁適合影埋人像啦。呢個抹茶三文魚飯團細細件咁冇乜抹茶味,當原味飯團既話,食落調味岩岩好,食得出有適量既壽司醋同三文魚碎。我同朋友都覺得佢好食,仲想食多幾件!抹茶Creme Brûlée係一件比較似甜點既咸點,呢個有抹茶味之餘,個質感都做得幾滑,食到中間有舊鴨肝,因為佢冇鵝肝咁重味,冇搶到成個燉蛋既味,但餘韻又有香口既鴨肝味😋Menu寫呢件係義式普切塔,以杏桃cream cheese、無花果醬同帕馬火腿作配搭。食落好有滿足感,一咬落去滿滿既cream cheese爆哂出黎,而個包係少少韌個種,有幾重層次既味覺口感享受😍雖然杏桃同無花果味唔係咁出,整體都係好味!甜點方面就冇咁出色,我會推介椰子杯同埋抹茶

甜點方面就冇咁出色,我會推介椰子杯同埋抹茶杯😊兩者都較有層次感,味道夠濃,而抹茶口味既蒟蒻啫喱滑嘟嘟好得意😂

Earl Grey tea係用Tea WG,好香同好解膩。而杯matcha latte員工介紹個陣話係沙冰,我飲落就覺得同Starxxxxx冇咩分別啦。

自助餐區環境都幾grand。
2020-07-15 568 views
之前有幸在Mira的flash sales用接近半價買左兩套下午茶set,book左星期日Family day,同家人去左Mira去嘆下午茶,共享溫馨家庭樂..見而家酒店出左夏日下午茶係以抹茶做主題,再配搭熱帶鮮果迷你甜點。成個set一端上來,個架勁得意,手袋形咁,拎住頂部泥影相好得意。下午茶set主要係甜品多,講咸點先。有迷你抹茶飯團,聽個名怪,但味道唔怪;另外有煙三文魚吉士撻,呢個我覺得幾好食!最趣緻係抹茶燉蛋,係咸既燉蛋,好特別。...甜品方面,有士多啤梨忌廉三文治,呢個普通啦,跟住有檸檬餅,賣相好得意,味道好清新好夾!然後有抹茶糯米糍,有埋一小支朱古力醬俾你吱入去,都係正常既糯米糍味;然後抹茶mousse我覺得唔錯,底部有抹茶jelly。..頂層有scone,配忌廉同埋西瓜玫瑰糖漿俾你,scone搽忌廉,口感偏甜,比較’漏’;西瓜玫瑰糖漿味道好怪,又係勁甜,只係賣相靚,一開始仲以為係jelly,一大啖食😂..每人有一杯飲品,有主打既抹茶鮮奶同茶揀,家人叫左抹茶鮮奶同熱茶,我就一如既往點左凍mocha,飲品ok唔錯無特別~...環境係大既,我地4個人獲安排坐入面既圓形梳化卡位,所

環境係大既,我地4個人獲安排坐入面既圓形梳化卡位,所以都坐得幾舒服!不過呢度無窗邊位,因為成間餐廳係密封咁,但樓底好高~.

總體來講,唔差,不過自己唔係偏愛抹茶,所以都係試下,鍾意抹茶既可以試❣️
2020-07-12
$165 (Tea)
2020-05-21 1866 views
收到MIRA 的宣傳電傳郵, 價位定在一個中間位置, 星期一至五都只是公司同屋企,實在令人有點納悶, 星期六一於出去放鬆一下, 但都只係兩個人飲個下午茶餐, 來到美麗華酒店的COCO, 開始時只有我們包場, 食到中段才有兩對客人進場, 佢地做蛋糕的一絲不苟, 以前已經見識過, 下午茶餐還是第一次, 同想像中的一樣, 每種蛋糕或者咸點, 完全的美輪美奐, 味道及材料選擇方面滲進少量的和式材料, 所以某些甜點上會有種淡淡然嘅感覺, 而其中最令人印象深刻的是Rose Molten cake with Rose Petal -->底層是一個cup cake 上面唧上液體狀忌廉物外層用透明圓筒膠片包裹, 只要拿起膠筒內裡嘅忌廉會一瀉而下, 完全覆蓋整個cup cake, 整個過程不到一秒, 精密的計算包括忌廉同魚膠嘅份量!另外, 茶方面亦有幾款選擇,其中吸引我們眼球的有 Premium flower tea selection.Blooming flower tea- Lily Osmanthus(桂花茶) 來的是一個看似花草球的東西, 放入熱水內,等待佢吸水段自然散開, 為的是看水中花

Blooming flower tea- Lily Osmanthus(桂花茶) 來的是一個看似花草球的東西, 放入熱水內,等待佢吸水段自然散開, 為的是看水中花的過程, 當然不完全是一朵花的樣子, 你得要用一些想像力才行,
2020-03-29
$214 (Tea)
2020-02-06 1831 views
已有一段時間沒到吃下午茶了!趁著年尾趕上吃豬年最後一場美味的下午茶!還要跟美女Agnes撐檯腳實在太美完滿了!!Co Co由即日起至2月29日推出這個日本果漾花色下午茶$428/2位,以清新的日本水果作招來俘虜大家的味蕾。配襯果漾主題下午茶包有滋潤可口的蜜糖柚子茶,喜歡喝酒的可另加$120升級香檳一杯喔!日本果漾花色下午茶備有4款鹹點心!包括清新的芒果燒雞米紙卷,以吸管放上芒果汁充滿玩味又可口。另外有脆口的菠蘿煙火雞迷你竹炭漢堡,小巧精緻女士們大可一口吃下也能保持儀態!還有鮮味的柚子蛋黃醬龍蝦小多士,及油潤甘香的鵝肝慕絲青蘋果果凍,而4款鹹點也配襯得相當清爽盡顯日本水果的美態。 甜品亦同樣有4款賣相可愛以日本水果炮製的點心,加上新鮮即焗的柚子鬆餅十分豐富呢!柚子鬆餅塗上酸香的酢橘果醬和滑溜的Clotted Cream真的十分誘人,不過鑑於還有其它甜點和下場只好忍痛吃半件好了!先來享用日本士多啤梨泡芙和日本士多啤梨越光米忌廉蛋卷,士多啤梨香甜加上滑溜的忌廉令兩者都十分可口。 之後是滑捋捋的日本蜜柑水滴蛋糕,質感有點像水信玄餅的水滴蛋糕味道不過甜好Q彈,配上特别的士多啤梨豆粉吃味道很創新呢

之後是滑捋捋的日本蜜柑水滴蛋糕,質感有點像水信玄餅的水滴蛋糕味道不過甜好Q彈,配上特别的士多啤梨豆粉吃味道很創新呢!

最後是我最喜歡的迷你青森蘋果撻,鬆餅的撻底吃酸微微的青森蘋果十分搶鏡,吃罷下午茶後便滿足地跟車爸爸和好友再去吃雪糕,這個新年想减肥真的難矣!!
2020-01-23
Tea
喺食tea-set既風氣盛行之下,週日工作完畢就同朋友去搵地方傾計,稍作休息。隨便開開Openrice就穩到呢間位於Mira酒店地面既COCO,係一個coffee corner,同隔離餐廳(Buffet)Yamm連著,所以可想象到人來人往,環境不算清淨。有一樣野好想分享下,就係“High Tea”係舊時英國勞動階層(藍領)才會吃的餐點,所以個人認為較正確的表述應為“Afternoon Tea”,所以期望一眾帥哥美女日後記得這名字的由來。舊事英國貴族/有錢人家食下午茶,都會用上銀製餐具,三層食物從最低係咸點,然後先到甜點,先食完咸再食甜。由此可見,由餐具使用到用餐細節,都有點講究。好啦!廢話少講,睇下Mira 酒店Tea set質量如何先!食物賣相還可以,就係呢個“鐵盒”設計可以稍微再精美小小哈哈!個人最喜歡呢個三文魚同芝士製成既小點,最令人失望既係黃色羹既西瓜,佢真係凈係得一舊西瓜同粒藍莓!哈哈,好似係咪簡單左小小呢?香蕉蛋糕,中規中矩,呷著咖啡/紅茶能有效解膩。再介紹一個甜點:其實係舊cream既物體,珍珠係糖霜朋友,not so good. ***HSBC 匯豐信用卡原來有折,大家

香蕉蛋糕,中規中矩,呷著咖啡/紅茶能有效解膩。

Other Info. : ***HSBC 匯豐信用卡原來有折,大家去的話,記得帶卡!***
這個下午茶應是為情人節而設,故以粉紅色為主色調,朱古力為甜點主材料。現在這兒裝修了,比以前更casual,故若一心吃環境的話,可能不太稱心。手袋造型三層架茶點未上,飲品先到,Iced cappuccino 比想像中出色,不會因加冰後,淡如水,咖啡也有回甘的味道,也不會因加入太多糖漿而偏甜。今期的鹹點,感覺清爽怡人,先吃小蘿蔔、車厘茄、青瓜、西芹、昆布沙律,必要加入小膠管內的柚子醋汁,混和各種蔬菜同吃,醒神開胃。之後,立即品嚐粉紅色cream cheese 加州卷,也是清淡宜人的,不過寿司飯當中的醋可重手些。接着,便吃玫瑰花煙三文魚撻,味道不過不失,沒甚驚喜。紅菜頭汁迷你漢堡,是最讓人期待的,照燒雞及牛油果也是我的至愛。可能酒店想以健康清淡為原則,雞肉片的照燒汁下得很少,故感覺肉質較乾及寡,也未能和牛油果混和一起,不過仍也是可口的。吃完鹹點,便是時候,吃朱古力粒粒鬆餅,較特別的是這兒的雜莓果醬,感覺是減甜的類型,而且當中藏着小方粒,入口像是紅菜頭或大黃之類的蔬菜粒,故較酸甜,塗上厚厚clotted cream,也不覺漏。可能因為鹹點夠清谈,吃甜點時,戰鬥力仍強勁。最吸睛的必然是粉紅嘴唇芒

接着,便吃玫瑰花煙三文魚撻,味道不過不失,沒甚驚喜。
可能因為鹹點夠清谈,吃甜點時,戰鬥力仍強勁。最吸睛的必然是粉紅嘴唇芒果撻,芒果肉味道甜美,混以熱情果蓉,一定不會出錯,令人回味。
第二款出色甜品,是玫瑰荔枝奶凍,加上粉紅朱古力脆脆,是可以吃三、四杯也不會厭的甜品
至於,另外兩款包括玫瑰造型的朱古力柚子慕絲及伯爵茶朱古力cupcake,則平平無奇,當中那兩種朱古力以外的材料,不夠濃郁,個性不鮮明,不過優點同是不過甜。
用Mira Dining Card, 折後一位約$205,是中位價吧!
整體來說,這兒的手袋三層架,是一份可口又不會令胃部有太大負擔的下午茶。