2020-06-16 41 views
第一次去就巳經覺得個高大男店員黑口黑面落單時又唔會應你。OK 第一次當佢果日心情唔好,再去 又係咁, 算數 間舖D野係幾好食。 如是者去了三四次 個店員都係黑口黑面。 唔想做生意開口講就得架喇。 日日咁黑住見倒佢都辛苦
2020-06-14 43 views
晏晝1點零去食 要等位俾幾位office lady打左尖😢本身想食肉燥飯,賣晒,唔知係咪俾打尖果幾個食左最後一份💔 唯有下次再試啦-麻婆豆腐 豆腐好嫩,不過油左少少🤏-柚子炸雞幾好食,點果啲柚子醬就係沖柚子蜜果d-招牌米粉 原先都唔知佢係乜黎睇英文先知係米粉in coconut soup!!好好食呀個米粉唔係淋ber ber果啲個湯都好味,值得試$48 有咁既質素 我覺得幾好呀btw收銀員妹妹找少左錢俾人,小心d la下次😖
晏晝1點零去食 要等位
俾幾位office lady打左尖😢

-麻婆豆腐
豆腐好嫩,不過油左少少🤏

-柚子炸雞
幾好食,點果啲柚子醬就係沖柚子蜜果d

-招牌米粉
原先都唔知佢係乜黎
睇英文先知係米粉in coconut soup!!
好好食呀個米粉
唔係淋ber ber果啲
個湯都好味,值得試

$48 有咁既質素 我覺得幾好呀

btw收銀員妹妹找少左錢俾人,
小心d la下次😖
2020-06-14 839 views
雖然平日都有飲呀媽老火湯,不過有時一家人體質各有不同,口味又未必相同,所以呀媽當然會優先煲一些大家都啱飲的湯水,若然你突然好想飲其他湯水,但又不想自己煮,那只有選擇幫襯專門店了。最近朋友發現屋企附近有一間椰皇燉湯專門店,這店還有我鍾愛的海南雞飯,兩者便成為我到訪的最強藉口。椰皇花膠冬菇燉雞湯 $78一打開椰殼頂蓋,蒸氣徐徐冒出,椰皇內塞滿了很多湯料,主要有幾朵又大又厚肉的冬菇、花膠、 瘦肉、雞肉、椰肉絲等,材料豐富。令人急不及待先要嘗一嘗湯頭,果然有濃濃的椰子香味,入口真的非常清甜,花膠雖然不算厚身, 但份量比相象中多,慨滋潤又可以補充骨膠原。皇牌菜芯苗 $ 12入口嫩滑無渣,清甜多汁,加少少豉油已很好味加椰湯米粉 $ 12這是店方的招牌米粉,爽口滑溜,湯底有淡淡的椰子味,味道輕怡,適合健康一族,以翠綠的青辣椒作點綴,賣相不俗。椰皇竹笙姫松茸燉雞湯  $68朋友點這個湯主要有椰肉絲、雞肉、瘦肉、姫松茸、竹笙、紅棗等配料,姫松茸不但具有增強人體免疫功能,更令湯水中有股獨特的菌香味,配合椰皇清燉,鮮甜可口又補身。椰香海南雞飯 $ 56 配椰香飯去骨雞肉十分嫩滑,自家調配的海南雞醬簡直令我想

椰皇花膠冬菇燉雞湯

椰皇花膠冬菇燉雞湯 $78
皇牌菜芯苗

皇牌菜芯苗 $ 12
入口嫩滑無渣,清甜多汁,加少少豉油已很好味

加椰湯米粉 $ 12
翠綠的青辣椒作點綴,賣相不俗。
椰皇竹笙姫松茸燉雞湯

椰皇竹笙姫松茸燉雞湯  $68
椰香海南雞飯

椰香海南雞飯 $ 56 配椰香飯
去骨雞肉十分嫩滑,自家調配的海南雞醬簡直令我想叫多一份海南雞。醬汁酸甜度點到即止,有少許香草味,令人越食越想食。而通常海南雞飯都會跟一個雞油飯,這裏也不例外,但就不是雞油飯,而是椰香飯,油份不多,帶點點椰香及甜味,整體可以說是傳統海南雞飯的變奏版。

除了原個椰皇燉湯、海南雞飯外,餐廳也有其他飯類套餐供應,而選擇燉湯系列的同時,亦可加錢配飯、米粉或菜;當然特色甜品、飲品也有供應,可依據個人口味作出不同配搭,頗具彈性。而這裏的燉湯選用體積較大的老椰子來製作,不但令湯水香甜,而且湯水的份量也相對較多,所以其實好抵飲 !

Other Info. : 抗疫其間,門口量體温,再用搓手液清潔雙手,似乎已經成為指定動作
2020-06-08
$113 (Dinner)
椰皇花膠冬菇燉雞湯
皇牌菜芯苗
椰皇竹笙姫松茸燉雞湯
椰香海南雞飯
2020-06-14 35 views
經過依間餐廳,好喜歡佢地粉紅色系的簡約 時尚設計✨ 由於自己都好鍾意中式湯水, 一直有留意椰粉湯紅😋😋今次特登黎試試佢地既湯也好比自己一個滋潤身心既機會啦~哈哈~ 由於約了朋友晚飯,時間有d趕, 所以只係點左個 「是日食療拿杯湯」個名幾得意,顧名思義,應該係每日都唔同嘅一杯湯,聽落都幾方便😛😛依日係猴頭菇牛蒡黑豆湯 有健脾養胃,解毒利咽,宣肺固腎之效✨相信係老少咸宜既選擇~味道挺濃豆味,幾好飲,唔會太鹹,不錯~ 唔睇餐牌,基本上我飲唔出係乜嘢,淨係覺得幾健康,清清地😄😄拎住個杯,一路行一路飲都幾方便依度選擇都幾多~ 除左湯水,仲有一些熟食餐點配搭,適合午餐和晚餐👍🏼
經過依間餐廳,
好喜歡佢地粉紅色系的簡約 時尚設計✨

由於自己都好鍾意中式湯水,
一直有留意椰粉湯紅😋😋

今次特登黎試試佢地既湯
也好比自己一個滋潤身心既機會啦~哈哈~

由於約了朋友晚飯,時間有d趕,
所以只係點左個 「是日食療拿杯湯」

依日係猴頭菇牛蒡黑豆湯
有健脾養胃,解毒利咽,宣肺固腎之效✨
相信係老少咸宜既選擇~
味道挺濃豆味,幾好飲,唔會太鹹,不錯~
唔睇餐牌,基本上我飲唔出係乜嘢,淨係覺得幾健康,清清地😄😄
拎住個杯,一路行一路飲都幾方便

依度選擇都幾多~
除左湯水,仲有一些熟食餐點配搭,
適合午餐和晚餐👍🏼
椰粉湯紅既門口是一隻大椰子人大左要開始養生,開始要識得注重飲食健康,椰粉湯紅就係一間注意養生美食既食店,餐廳烹飪手法融合中西文化,很fusion,食材新鮮時令,而食物更係無味精,健康之餘食得安心,無添加都可以煮出有味道及有水準既食物。原隻椰皇燉湯特大椰皇佛跳牆($98)原隻椰皇上,賣相好吸引,打開椰盅蓋已聞到陣陣椰香氣味,入面既材料好多,有鮑魚,響螺,雞肉,花膠,排骨,竹笙,栗子,瑤柱,金華火腿,冬菇,白菜,芋頭,素翅等,食材新鮮,融入原有既椰汁燉四小時,每一淡湯都係精華,味道十分清甜,不油膩,亦帶有椰香味。鮑魚牆上霓虹燈很搶眼椰皇花膠冬菇燉雞湯($78)原隻椰皇上,熱辣辣,湯水清澈,味道清甜帶點椰子味,材料有花膠丶冬菇丶雞肉丶淮山等,花膠可以滋陰養顏,口感好滑,雞肉燉得好淋入埋味,冬菇好大舊厚肉,好足料。彩虹飯(+$8)彩虹飯係米加埋粟米粒和糙米(紅米),食落口感粒粒分明,而糙米膳食纖維高,幫助排毒,感覺好健康。 裝橫很粉色頭頂上面燈飾,幾靚。
椰粉湯紅既門口是一隻大椰子

原隻椰皇燉湯

特大椰皇佛跳牆($98)

鮑魚

牆上霓虹燈很搶眼

椰皇花膠冬菇燉雞湯($78)

彩虹飯(+$8)

裝橫很粉色

頭頂上面燈飾,幾靚。
1K
2020-06-11 58 views
成日出街食飯,有時都真係想下飲湯,食得健康啲。邊個話健康野就一定唔好食?今日喺灣仔見到之前食過嘅椰粉湯紅,主打養生燉湯,不加味精。食療拿杯湯原本想叫燉湯,不過已經賣晒!今次就試下佢哋嘅食療拿杯湯,每星期一款。今日係猴頭菇牛蒡黑豆湯,健脾養胃,解毒利咽,宣肺固腎。飲落去有淡淡嘅牛蒡味,真材實料。招牌厚切豬扒配皇牌黑椒汁兩大塊厚切豬扒,肉質鮮嫩,唔會嚡口,同濃郁嘅黑椒汁係絕配,再加埋隻流心太陽蛋,真係冇得彈!咖喱牛坑腩配白米飯一嚟到就聞到好香嘅咖喱味,特別鍾意佢唔係好難,但係非常香口。牛坑腩好淋身,吸晒啲咖喱汁,送飯一流!皇牌菜心苗最鍾意呢度嘅特色套餐可以加錢配菜,菜心苗新鮮翠綠,鮮甜美味。養生秋葵M佬一見到有秋葵,就話一定要叫!秋葵新鮮爽脆,加少少豉油又幾好食喎!(記住Like同Share畀朋友)By A姐M佬 玩樂日記 www.aandmdiary.com

養生秋葵

(記住Like同Share畀朋友)

2020-06-11
$70 (Lunch)
2020-06-11 21 views
Had takeaway from this little pink soup place todayA bit disappointed that only the Chinese soup cup is availableThe rest were sold by 6pm! CrazyBut the Chinese soup is not bad You can sense a strong hint of herbs flavour and it’s very soothingSpicy tofu minced pork is another must tryIf you are a meat loverYou will be happy coz it’s full of meat with very little tofuOh by the wayIt’s in Sichuan style and the spiciness level is slightly higher
If you are a meat lover
Oh by the way
筆者定期都會推介返啲靚湯,比大家滋補養生一下!今次係我第一次食佛跳牆,仲要用原個椰皇去燉,有種中西fusion感覺,補到不得了,而湯料比想像中更多,唔洗加其他食物已經夠飽,誠意推介,一定會覺得物有所值!。碗啲湯料係我食到一半先影,但都仲有咁多,證明真係多到成個椰皇都係,燉出嚟每一滴都係精華~我食到嘅包括咗鮑魚,雞肉,排骨,竹笙,栗子,干貝,金華火腿,冬菇,白菜,魚翅(唔知係咩質素的翅,但事實係有小小係入面)等等等等,食完成個人都充滿精神,完美呀~呢個只賣$98,一個夠飽,比起你而家食茶記晚市都要$80埋單,食呢個實在CP值完勝!佢哋全部燉湯都係用椰皇去整,無添加,但最好早一日預訂,因為新鮮嘅料同椰子佢哋每日都只會預返適當份量,walk-in有機會食唔到~。另外簡單食咗2個家庭小菜feel套餐,每個只需$48~首先係柚子雞配彩虹飯,原本以為似韓式炸雞,但佢一嚟調味唔會調得好重手,二嚟個炸法唔油膩,所以好健康而又好食;之後仲有個紅酒炆牛腩配米粉,都係水準之上而個米粉係配椰子雞湯幾特別!

$100 (Dinner)
自己住通常都係唔係好夠湯水架啦,呢間由北角開到過黎灣仔嘅無添加無味精嘅燉湯就最方便啦椰皇川貝海底椰燉鱷魚肉 📍$82夜晚黎到好多燉湯都賣哂啦,好彩仲有3款選擇。呢到啲湯全部都用咗原隻椰子去煲 😍 飲落充滿椰皇嘅香味,又不失鱷魚肉同瘦肉味,潤喉潤肺 👍🏻 岩哂我呢啲有氣管敏感嘅人飲呀招牌豬手 📍$48煮得好淋身好入味,好似食咗好多骨膠原 🤭 好補身呀蜂蜜柚子雞配彩虹飯📍$484件大大隻雞配上香甜嘅柚子醬,外脆內軟,啲雞肉都好嫩滑. 另外,彩虹飯原來係紅白米加粟米,健康好多

椰皇川貝海底椰燉鱷魚肉 📍$82

招牌豬手 📍$48
煮得好淋身好入味,好似食咗好多骨膠原 🤭 好補身呀

蜂蜜柚子雞配彩虹飯📍$48
招牌豬手
招牌豬手
2020-06-09 26 views
午飯時間,今日想搵啲湯水飲,滋潤一下,這店之前已經食過一次,今日再一次幫襯,天氣唔太好,落雨,所以今日即使遲了半小時食午飯也仲有位,叫了個$48特式套餐 ,香草紅酒牛腩配椰湯米粉再加$15要個食療拿杯湯,其實本身覺得紅酒牛腩係配飯正D,但又唔太餓,於是叫了米粉,個紅酒牛腩好味,有淡淡红酒味,牛腩個size 一口一舊,易入口,而且唔韌,煮到好淋,又唔會過多肥肉,送飯一流👍🏻,個招牌椰湯米粉也好味,至於個拿杯湯其實係猴頭菇黑豆湯,無味精,鹽也好似無咩落,原汁原味,下次想試吓佢D椰皇滋補燉湯,雖然午飯而言並不平,但間唔中滋潤一下也要😃
相傳一個修行多年嘅和尚因為被呢道菜嘅香氣吸引到爬牆入屋要品嚐呢道葷菜🤫。今日黎呢間主打椰皇湯品嘅餐廳「椰粉湯紅」,有大大個牌推介特大椰皇佛跳牆($98)。當然材料未至於傳統咁多,但都有鮑魚、花膠、海參、素翅、冬菇等等,🥥同椰皇、豬肉一齊煲。咁足料🤩,唔落味精無添加都好重味,又健康,可以增強免疫力、美容養顏💆🏻‍♀️、降血壓!另外點左蜂蜜柚子雞,配彩虹飯($48)。酥脆大件嘅雞件😋,外面有適量柚子蜜。彩虹飯🍚有紅米、粟米,仲有蕃茄同青瓜,夠曬健康。呢度裝修好新派,粉紅為主調,感覺年輕。唔飲湯都有好多飯餐揀,無加一,幾抵食架。

彩虹飯🍚有紅米、粟米,仲有蕃茄同青瓜,夠曬健康。

2020-06-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$146 (Dinner)
2020-05-28 50 views
朋友黎過話依度既湯好好飲! 今日咁岩係灣仔食lunch! 又想食得清淡d 就黎左試一試。睇鋪頭外面原本以為係甜品鋪裝修得都幾靚!午餐有好多唔同選擇最後揀左食海南雞飯 同配例湯今日係冬瓜薏米湯 海南雞飯都幾好食 係無骨!!椰香飯都好高質! 最驚喜係個湯❤️❤️ 好岩春天飲 去濕平時出街飲既中式湯會有點重味精但依個好有屋企煲既感覺清清地 好飲!用個杯裝住既湯─平時好少黎灣仔食野第一次試依類型既餐廳感覺好特別!下次經過有機會再黎試

睇鋪頭外面原本以為係甜品
裝修得都幾靚!

午餐有好多唔同選擇
最後揀左食海南雞飯 同配例湯
今日係冬瓜薏米湯
海南雞飯都幾好食 係無骨!!
椰香飯都好高質!

最驚喜係個湯❤️❤️ 好岩春天飲 去濕
平時出街飲既中式湯會有點重味精
但依個好有屋企煲既感覺
清清地 好飲!

用個杯裝住既湯

平時好少黎灣仔食野
第一次試依類型既餐廳感覺好特別!
下次經過有機會再黎試

2020-05-21 875 views
相約朋友在灣仔區交收,朋友平常很注重飲食健康,特意找了一家味道較家常,主打養生美食的小店。小店地方不算大,但坐得舒適。半開放式廚房上放滿了養生藥材,擺設切合餐廳主題。椰皇川貝燉滋潤三寶以整個椰皇上桌,誠意十足。雞湯清潤,油分不多,每一口都有淡淡椰子看氣,喝下去喉嚨感到滑順滋潤。三寶分別是蘋果,梨和木瓜,入味又清甜。牛排配彩虹飯賣相吸引,牛排肉質軟腍易咬開,熟度剛好不會過熟,筋位和脂肪也不多,配上招牌黑椒汁,不算辣但也夠惹味。彩虹飯顧名思義有幾種顏色,白米混合了帶淡淡米香味的紅米,和爽口香甜的粟米粒,令口感更豐富。本身想點口水雞,但口水雞已售完,店員提議可點竹絲海南雞,再為我們另加口水雞的辣汁,貼心的服務。竹絲雞比一般雞瘦,脂肪較少,但肉質依然嫩滑,味道更鮮美更有雞味。加上辣汁更加開胃,再配上椰香飯,每一口都味道豐富,對於不愛吃白飯的我份外吸引。凍檸茶沒有點少甜也不會太甜,果然是貫徹始終的健康。人均消息也不用$100,對無飯家庭來說是經濟又健康的選擇。

椰皇川貝燉滋潤三寶以整個椰皇上桌,誠意十足。

三寶分別是蘋果,梨和木瓜,入味又清甜。

凍檸茶沒有點少甜也不會太甜,果然是貫徹始終的健康。
人均消息也不用$100,對無飯家庭來說是經濟又健康的選擇。
2020-05-19
$97 (Dinner)
餐廳內整齊清潔,裝飾簡潔明亮,在此用餐感覺相當不錯。 因為臨近關鋪所有燉湯已經沽清幸好我們選的套餐有'食療拿杯湯',當晚是沙參玉竹豬骨湯! 味道夠,不多油,好! 主方面我們選了兩個套餐-椰香海南雞飯和招牌豬手飯, 再追加養生秋葵和皇牌菜心苗。 秋葵和菜心都兩者都很新鮮,清灼配以微甜的豉油醬汁,正適合減肥的我。海南雞, 肉質鮮嫩,皮肉分布剛剛好,要提一提那個醬汁有姜蓉和香草, 味道適中,沒有太多油,配上雞油椰香飯,相當好吃!皇牌豬手, 入口又陣陣茴香味,挺特別!豬手也夠軟,不硬,份量也足夠,配上湯米粉,米粉軟硬度也剛剛好。贊!整體不錯,下次要再試一下燉湯啊!😋總括而言,今晚餐飯係好好味!

整體不錯,下次要再試一下燉湯啊!😋

總括而言,今晚餐飯係好好味!
装饰新潮 座位宽松 墙上金句很特别来吃午餐 我们点了:1. 椰皇川贝滋润三宝炖鸡汤 ($68)+养生秋葵 ( $12)- 整个大椰盅满载着热汤,汤料不少,有鸡肉、雪梨、苹果、白莲子、椰子丝等材料。香浓的椰子鸡汤底,配上鲜甜的水果味,美味十足。秋葵份量不多 但清甜爽口 又健康又好吃。2. 山楂梅子糖醋骨 配彩虹饭(特色套餐 $48)- 酸酸甜甜的 味道和口感都不错 白饭里混了玉米和红米 增添口感。3. 番石榴玉露 (+$18)- 番石榴和玉米熬成的养身汤水 清甜但不会过甜 很适合我的口味。这一餐能喂饱两个人,一点都不贵。
装饰新潮 座位宽松 墙上金句很特别
来吃午餐 我们点了:

秋葵份量不多 但清甜爽口 又健康又好吃。
2. 山楂梅子糖醋骨 配彩虹饭(特色套餐 $48)
3. 番石榴玉露 (+$18)
这一餐能喂饱两个人,一点都不贵。
养生秋葵
山楂梅子糖醋骨 配彩虹飯
$80 (Lunch)
养生秋葵
  • 番石榴玉露