2018-01-01 611 views
除夕晚餐,還在煩應食什麼的時候,不想食西式野扮應節,突然想起打邊爐都是個不錯的選擇。人太懶,又不想到tst這些人多的地方,打開openrice就記起江南打邊爐啦。即日打電話去book位,竟然重有位,hahaha, 因為呢個地點真係唔太方便,咁就正啦,book左1830, 佢話2030 要還檯,我當然冇問題啦。入到場內地方不算大,但睇得出裝修都幾花心思。氣派一流,打開menu, 價錢是中上,一心黎到,咩都試下啦,最值得介紹係佢地既四寶丸,真的很彈牙,不可不試,羊片夠so, 啱哂我。鮮茄排骨湯底很足料,排骨食到尾都重有,但真係食唔落了,整體來講樣樣都好好,地方静,人流唔多,很適合我呢唔like嘈吵的人
2017-12-31
$400 (Dinner)
  • 四寶丸
2017-12-26 3814 views
一向極少到九龍灣這一帶覓食,對這一區也十分不熟悉,要不是有朋友相約來這裡打邊爐,吃火鍋,相信我也未必會來到這間位置有少許偏僻的中菜火鍋店吃東西。原來,這兒雖然位置較為偏僻,並非位於行人熙來攘往的街道上,店內的顧客還真不少,頗為熱鬧呢!這間名字優雅的中菜火鍋店,位於商廈金融國際中心的一樓,這一夜,踏進地方簇新明亮寬敞的新商廈裡,登上電梯,來到一樓,步進店內,進入廂房,朋友們多已就坐,過不多時,待所有朋友都到齊後,這夜的火鍋晚餐便正式開始。 先來數款小食,「炸豬手」、「炸雞翼」、「蜆芥鯪魚球」都有,吃得出是即叫即炸的鯪魚球熱燙彈牙,配以鹹鮮的蜆芥醬,惹味可口。「炸豬手」也不錯,香口多肉,而且肉質也算腍滑。 吃過小食,開過胃口,兩鍋鴛鴦鍋底已然送上。這邊廂是沒有那麼刺激的「蕃茄排骨湯」配「芫茜皮蛋湯」,那邊廂則是較為刺激的「沙嗲湯」配「麻辣湯」,猶如把在座眾人分為兩個陣營,愛清淡的和愛刺激的各據一方。這夜我們人多,人多自有人多的好處,就是可以叫多些東西來吃。先是原隻切條的「象拔蚌」,這食法比一般切片的更能吃到象拔蚌的爽,而且也更能感受到象拔蚌的鮮甜,所以我也不老實不客氣地吃了甚多。原條「

先來數款小食,「炸豬手」、「炸雞」、「蜆芥鯪魚球」都有,吃得出是即叫即炸的鯪魚球熱燙彈牙,配以鹹鮮的蜆芥醬,惹味可口。「炸豬手」也不錯,香口多肉,而且肉質也算腍滑。

這夜我們人多,人多自有人多的好處,就是可以叫多些東西來吃。

原條「沙巴龍躉」與大大隻的「海中蝦」 也是這夜的重點,兩者都十分新鮮,吃來味道甚甜,也能令人滿意。

火鍋怎能只得海鮮,沒有肥牛,不過我們吃的可不止是肥牛,還有豬,一份「豬拼盤」已包括豬膶豬脷豬面青豬頸肉。 而牛呢?除了一大碟的「本地手切肥牛」外,也有 「牛拼盤」,當中包括牛的多個不同部位,而我最喜歡的,則是色呈雪白,看來油潤滑膩,但又有點韌力,味道濃郁的「牛白肉」。

還有以彷似裝載雞蛋的盛器一樣盛載著牛丸豬肉丸墨魚丸鯪魚丸的「四寶丸」,也蠻不錯。
不過我更喜歡的是餃子,兩款分別以日本和加拿大海膽為餡料的「黑白海膽餃」,夠晒特別。「韮菜餃」韮菜味澎湃洶湧,「西洋菜餃」更是鮮甜得可以,教人不禁稱好。

至於其他的火鍋材料,好像各款蔬菜、鵝腸等,我就不逐一細數了,總之,這晚我就吃得捧腹而回啦!

• 西洋菜餃
  • 韮菜餃
  • 牛白肉
  • 豬面青
  • 象拔蚌
  • 蜆芥鯪魚球
  • 炸豬手
2017-12-25 856 views
聖誕節快樂!在這普天同歡的日子,一於分享上週一在九龍灣高銀中心江南庭敘的極品火鍋局吧!  本週初天氣冷的要緊,遂約了一班好友再訪環境雅致、闊落舒適的江南庭敘,一起開心去滾!除了地點離地鐵有點遠(所以這晚搭順風車出入,謝謝大盜!),這裡的環境、食材以及服務都是無敵的,尤其服務實在更勝不少五星酒店! 去滾前,必然要先「混帳」,不,是混醬一番,大家的心水組合是甚麼?依我說,清鮮的番茄湯及皮蛋芫茜湯還好,沙爹及麻辣湯底本身已經很夠味,根本不用額外醬料。這晚取得吃得最多的,其實是XO醬! 點菜後需要一點時間準備優質食材及湯底,此時此刻先享用一些現成小吃。炸雞翼我沒試,但南乳豬手是相當的好吃,而鯪魚球配蜆介更是非常的美味,別錯過啊~ 豪華的食材陸續抵達,首先是前一刻還在魚缸內暢快游泳、這一刻已身在碟上的海蝦。蝦的個子不小,肉質非常鮮甜,煮好後侍者更會幫忙去殻,不是五星級服務是甚麼?每人可分兩隻,太濃的湯底會蓋過鮮味,所以要了蕃茄與芫茜味各一。 趁人多也要了一條龍躉,有多重我不知道,只知道吃之不盡;鮮宰的魚肉非常爽嫩,魚皮又有彈性,而清鮮湯底或濃惹湯底都可以駕馭到它,並帶出不同風味來! 講開海

講開海鮮也一併介紹新出的黑白海膽餃,黑與白的分別選用了加拿大/北海道海膽為餡料,加進蕃茄及洋蔥,在原有鮮甜基礎上添加清香。

火鍋除了海鮮,靚牛也是必須,所以要了本地手切牛。本地牛勝在有質感,再加上適當的雪花紋,自然份外好吃,而且又是清濃皆可的美物!

首輪其實還要推介人人讚好的豬手,煮約6分鐘即可食用,皮爽肉嫩極得人心;而蟹肉西洋菜餃也是不可多得的清鮮美味貨色,必點必食啊!

美食繼續來,豪華的象拔蚌也上檯了!在起片與切條之間,經大家票選要了後者,貪其口感更好!出品可以直接當刺身吃,也可以輕灼數秒進食;鮮味太盛關係,兩款我都只能淺嚐...!

更豐富的牛肉併盤也上檯了:頸脊、白肉、牛展,那一款是大家至愛?有食友說白肉配搭牛肉同吃,會令滋味進一步提昇,信不信由你了~個人就認為,靚牛配麻辣鍋,是最無敵的!

當晚也點了豬肉併盤,包括豬膶、豬脷、豬頸肉及豬下青,來照顧場內不吃牛的朋友,真夠豐富!同時又有更多的配菜如娃娃菜、西洋菜,都是番茄/芫茜鍋的好朋友。

而其實,這裡的四寶丸、千層豆腐、鮮蝦雲吞都是非常美味的;尤其是千層豆腐,越煮越入味,我連吃兩件還有意猶未盡之感!

更多的美食包括蝦滑、墨魚滑,都是非常鮮美彈牙的美食;邪惡的鵝腸就沒碰了,因為根本已經太飽又太滿足!

下圖,就是食物總合照,是不是有點太誇張?開動後,侍者密密添茶、換碟、加湯,讓人吃得很舒心;不難想像,給照料妥當的一行十多人,全都吃到肚子滿滿....

但再飽也不能錯過美味的稻庭烏冬,放在清鮮的皮蛋芫茜湯,與濃惹的沙爹湯來煮,各有風味,吃完實在99%飽足了....

咦,不是只剩1%胃納嗎?怎麼變出了那麼多甜品來?沒辦法,這裡的甜品款多吸引,只好每款點一些來開心分享,愛吃湯圓的我首先向擂沙湯圓及薑茶湯圓進攻,兩款都皮薄芝麻餡香濃,十分美味好吃!

楊枝甘露、木瓜雪耳糖水、燉雪梨,全是清潤之選,是熱氣打邊爐後的最好中和。

最後西米栗子焗布甸有少少燶面,但吃來卻是無比的香甜溫柔可口,好喜歡的!如此豐盛的優質火鍋,埋單人均$600,是物有所值的體驗,滾友要來一試啊~~~

江南庭敘 Congeodle
地址:九龍灣啟祥道17號高銀金融國際中心1樓
電話:3188 2667
2017-12-18
$600 (Dinner)
2017-12-22 477 views
先祝各位冬至快樂!這陣子的天氣這麼好不吃火鍋真的有點兒對不起自己的嘴巴!想起打邊爐我就想起江南庭敘的新鮮火鍋料,人家話打鐵趁熱我就話打邊爐趁冷,一於約齊好友去烚下烚下喇喂!! 先給大家看看當晚我們的空前盛況是否很激動呢!人多吃火鍋正正是這麼有意思!有一班饞嘴的朋友便更有意思了! 火鍋指定動作完來一個大混醬,蒜蓉、辣椒、XO醬、沙爹醬、蔥花每款要些這樣才夠開心嘛! 打邊爐之前先來點小食,大家籍此談笑風生一番,待會相信嘴巴應該沒空說話了! 蜆蚧鯪魚球四處可吃到但要好食又不是常碰到!這兒的鯪魚球吃下富彈性亦帶有魚鮮味,配襯惹味鹹香蜆芥醬更添魅力,作為餐前小食實在吸引!! 還有炸雞翼、炸豬手這些香口小吃,我試了一件豬手質感夠Q彈而且不油膩質素也不錯呢。 湯底終於到來我們人多一點就四個湯底,包括有麻辣、沙爹、芫茜皮蛋和蕃茄排骨湯,有辣、有香、有清熱仲有甜美任君選擇,自己選好適當位置便可開動。 恃著人多當然要吃好些吧!點上一條象拔蚌選了切條方式亮相,我覺得這樣吃才是王道呀!另外如果識食象拔蚌個膽更加是亮點中的亮點呢。 生猛海中蝦隻隻新鮮非常,將之放入不同湯底內,悉隨專便喜歡要什麼口味也可,還

生猛海中蝦隻隻新鮮非常,將之放入不同湯底內,悉隨專便喜歡要什麼口味也可,還有專人剝蝦殼夠貼心了吧!

這兒的沙巴龍躉亦是上等質素,光是看魚嘴便知這是海魚來,完全沒有半點魚腥的味,輕灼後肉質彈牙鮮味滿滿實在新鮮非常。

經理還介紹我們這一個豬手,用以放落麻辣湯真係好好味,想吃爽口些灼六分鐘就夠!如果喜歡煙韌軟淋再灼多兩分鐘就Perfect!

不吃牛的我當然要重溫這個新鮮豬拼盤,內有豬脷、豬潤、豬面青及豬頸肉,各款也是我的心頭好,弄得我心猿意馬呢!

喜歡吃牛肉的朋友來這兒也真夠開心,本地手切肥牛、牛肉拼盤看雪花也感覺到有多美味!

自家製手打丸子有鯪魚球、牛丸、豬肉丸及墨魚丸,但我個心其實是被那容器吸引著!真係十分可愛又實用。

另外還有自家手打鯪魚滑,最喜歡白雪雪冇皮的鯪魚滑,這樣才不會一陣魚腥味嘛!

而我這個喜歡搞搞震的人這夜就快樂了!因為餐廳推出了不少特色的餃子,所以這一夜我真係餃不停呀!先來這個韭菜餃一般火鍋店都會吃到,餃皮夠滑身餡料夠豐忌,韭菜香氣亦都好強烈,我滿喜歡此出品。

鮮蝦雲吞都唔輸蝕,入面有大大隻彈牙爽口蝦肉好有咬口。

論到最有特色就不得不提以下這兩款,左面的是黑白海膽餃,兩款分别用上日本和加拿大海膽來包製,那要看看嘴尖的您吃得出分別冇!

而另外一款係西洋菜餃是我全晚吃得最有驚喜的一款,除了香嫩西洋菜餡外內裏還包有鮮甜到一個點的蟹肉,令整個餃子充滿貴氣而且美味超襯,大家來吃火鍋必定要點來吃喔!

邪惡的我則點了肥鵝腸,雖然滿帶肥膏但是香氣不夠濃郁!冇辦法現在鮮貨難求要將就喔!

這個用上腐皮摺疊炸成的腐皮磚放在湯內索盡湯的香氣好鬼吸引呢!

吃了那麼多刺激的美食當然要吃些清純蔬菜吧!嫩滑西洋菜及軟淋的娃娃菜放入蕃茄排骨湯灼更加美味。

我們一行十幾人吃到個個捧著肚子太滿足了!不過這時候甜胃有投訴喎!點都要叫小小甜侶一齊分享下!

美味的薑茶湯丸內有滿滿的麻蓉餡,入口很是滿足呢!

擂沙湯丸亦有異曲同工之妙同樣是軟糯香口,那要看你喜歡吃乾定吃濕喇!

這個芋泥西米布甸更加不知得了!熱燙燙的端來一口吃下香甜熱燙,吃罷由心內暖出來,最重要係味道不甜膩很讚呢!

另外還有楊枝甘露、南北杏燉雪梨、木瓜燉雪耳及生果,但係好可惜我真係飽到吃不下了!交給其他好友好好欣賞啦!
2017-12-18
2017-12-17 564 views
有一次找朋友食飯,中午有set lunch 係食粥同腸粉,食過都幾好食同唔太貴,所以就再一次相約其他同事一齊去打邊爐,一行6人,全部都係女仕,其實見到menu 都幾貴,所以我地都好小心咁叫菜,想食佢地比較出名嘅嘢煱底一邊係蕃茄,另一個係笎西,兩邊個煱都好似幾足料,但係性價比唔夠高手打丸都幾好食,彈牙牛拼盤,入面有三種唔同嘅牛,其實都幾好食,中間白色嘅係幾特別,係爽爽地嘅,唔記得左咩名水餃,大粒,但咬入口好似好濕好奇怪整體來說,依度價錢都幾貴,但無乜人,坐得幾舒服

手打丸都幾好食,彈牙

水餃,大粒,但咬入口好似好濕好奇怪

整體來說,依度價錢都幾貴,但無乜人,坐得幾舒服
去完九龍灣德福花園探朋友, 之後一齊去晚餐. 佢話聽人講, 高銀金融國際中心有間打邊爐好正, 開頭諗住好近, 點知行去原來都唔近, 行左成 20min.  去到發現果面都幾僻下. 行到入金融中心,  嘩左一聲, 好高級啊!  我地去到都已經成8點,  好靜下. 餐廳佈置非常之幽雅乾淨, 感覺好高級,  位置非常寬敞, 好舒服!!! 坐底左之後,  侍應仲俾左個ipad我地點菜, 好環保啊!! 我地見到隔壁台點左"番茄排骨鍋"好似好正咁, 就跟住叫左個  嘩! 真係好足料呀!!! 成個鍋都係番茄. 非常非常非常之濃既番茄味, 排骨好入味又林, 超級好味!!! 好難忙既味道啊~~~讚!讚!讚!桶蠔一隻有半隻手掌咁大, 勁肥美,  咬落去勁勁勁勁鮮味!! 安格斯雪花肥牛分佈得好平均, 入口即溶, 好有肉味, 超正!  手打四寶丸, 好新鮮彈牙!  花竹蝦隻蝦好靚呀, 非常之甜同鮮味 P.S. 呢度既服務非常之好, 食物質素又高, 雖然係僻D要行遠少少都值得再黎!!

我地見到隔壁台點左"番茄排骨鍋"好似好正咁, 就跟住叫左個
番茄排骨鍋

桶蠔
一隻有半隻手掌咁大, 勁肥美,  咬落去勁勁勁勁鮮味!!

安格斯雪花肥牛
分佈得好平均, 入口即溶, 好有肉味, 超正!

安格斯雪花肥牛

手打四寶丸, 好新鮮彈牙!

四寶丸+九菜餃

花竹蝦
隻蝦好靚呀, 非常之甜同鮮味

番茄排骨鍋
四寶丸+九菜餃
  • 手打四寶丸
2017-10-23 615 views
打邊爐以往予人比較地道隨意的感覺, 無拘無束三五知己齊齊烚下烚下, 不拘小節各自炮製自己喜歡的味道,是為打邊爐基本的樂趣。 近年隨著社會經濟起飛,人們對食物的質素開始講究起來, 亦願意花更多金錢選用一些高級或花巧精緻的食材,日本和牛、 黑豚肉、蒙古羊、阿拉斯加蟹、鵝肝墨魚丸、 鮑魚帶子丸和黑松露雲吞等新貴坊間皆有供應, 一些高級火鍋店亦如雨後春筍般應運而生, 掀起了一番火鍋文化的新景象。最近來到九龍灣這個工廈翻新的商業區覓食, 發現隨著多幢大型商場落成,現已變身成一個美食雲集的新區分, 偶然來到一處新落成的高級商業大廈,發現了一間主打粥粉面飯, 晚巿供應火鍋的食店,見到內裡時尚貴氣的裝修, 不禁心動入去試一下。這高級商廈裝修極具氣派,全落地玻璃的大堂配上超高的樓底, 仿似酒店大堂般的華麗,交通雖不算方便, 但在這麼堂煌的地方用餐,間中遠少少發掘一下新地方也是值得的。乘自動電梯到一樓,就只有這一間餐廳,店內佔地頗大, 環境時尚雅緻,坐位寬敞舒服,店員笑容滿面,親切細心, 一貫高級食府的模樣。我們揀選了沙發卡位入座,縱觀周圍人流不多,環境較恬靜。這裡點餐起用了一般中菜較少見的平板電腦,菜式
精選牛肉拼盤

我們揀選了沙發卡位入座,縱觀周圍人流不多,環境較恬靜。

這裡點餐起用了一般中菜較少見的平板電腦,菜式價格一目了然。 火鍋鍋底和配料雖沒有太多花款或創意,但大路必食的如海鮮、 靚牛肉、丸類滑類與餃子雲吞都有供應,當然亦少不了蔬菜和麵食, 種類選擇還算可以。
調味盤

而調味料方面也十分正路,基本的蔥、蒜、辣椒和麻醬都有供應, 值得一提是這裏XO醬,用料一點也不馬虎, 蝦米瑤柱的份量十分足料, 跟坊間有些火鍋店所提供的偽XO醬相比,完全是兩碼子的事。 而且盛載調料的盆子亦很整潔,沒有攪到亂糟糟的情況,食得安心。
鴛鴦湯底

我們點了鴛鴦湯底,清湯和沙嗲湯每樣一半,清湯湯色清澈, 湯中放有少量配料,味道清甜,感覺較清淡健康; 沙嗲湯底算頗濃郁,滿有花生香,質素亦不俗。
精選牛肉拼盤

精選牛肉拼盤有齊安格斯肥牛、手切肥牛、金錢腱和牛白肉。 安格斯肥牛油花分佈平均,入口鬆軟滿有脂香;手切肥牛鮮嫩可口, 牛味香濃;金錢腱肉味濃郁富嚼勁;而牛白肉在本地較為少見, 是接近胸骨的軟骨位置,一隻牛平均只有一斤左右,頗為矜貴, 灼熟後入口軟滑爽脆,香而不膩,口感特別。 一個拼盤有齊四款不同口感的牛肉,份量亦不少, 質素不算頂級但亦不遠矣,完全合乎筆者嘗新的心意。
自製墨魚丸

自製墨魚丸,以專為盛載丸類的方形瓦盤上枱,賣相精緻, 店家以新鮮墨魚打成丸子,墨香濃郁,爽彈軟滑。
秘製蝦滑

秘製蝦滑,鋪成一個圓餅般的蝦滑,面頭放上瑤柱絲,份量十足, 將之逐點逐點放進滾湯中淥熟,入口爽滑滿有蝦香, 口感較坊間一般的軟綿,鮮甜味美。
巧手韭菜餃

巧手韭菜餃,這裏的餃類全部自家包製,隻隻漲卜卜, 十足元寶一般,一啖咬下去, 餃皮的軟糯加上韭菜餡的鮮香在口腔中爆發出醇鮮的滋味。
美味水餃皇

美味水餃皇,水餃隻隻充滿光澤,似是即叫即包,誠意十足。 鮮蝦配上筍絲的內餡,真材實料,入口軟滑爽口,鮮味多汁。
響鈴

響鈴,入口酥脆,浸上湯汁吸收了湯頭的味道,軟中有脆, 豆香味美。
本地唐生菜

本地唐生菜,以類似花盆的盛器上枱,賣相簡單中見驚喜, 而且份量頗多,每棵都裁成差不多的大小,看得出經過細心的篩選, 全都翠綠爽嫩,完全感受到大廚的用心與堅持。

整晚的質素十分對辦,用料上乘,自家製的食材更是出色, 加上高雅寧靜的環境,貼心到位的招呼, 十分適合商務用餐或三五知己靜靜地聊天聚餐。 雖然定價屬中高檔價錢,但論地方比質素都屬高級餐館的檔次, 以後要找質素有保證、裝潢又靚靚的地方聚餐,又多一處好選擇了。
2017-05-31
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$550 (Dinner)
調味盤
鴛鴦湯底
自製墨魚丸
秘製蝦滑
巧手韭菜餃
美味水餃皇
響鈴
本地唐生菜
去開九龍灣做嘢,知道呢度有間打邊爐好正,食物質素好好同埋裝修好高級,但係但係價錢唔貴,所以就一早book定位。被安排坐卡位,舒舒服服。餐牌係用iPad睇嘅,咁樣幾好,環保唔使曬紙。打邊爐點可以少得配料同醬油,呢度都好齊全。叫咗個鴛鴦鍋,沙嗲配芫荽皮蛋清湯。 個沙嗲好沙嗲湯底好香,好濃郁。安格斯肥牛雪花分佈得好平均,顏色新鮮好靚,入口即溶嘅感覺,質素好高好味。另外呢度先有嘅炸千層腐皮,第一次食,出邊無的,咬完一啖,果然睇到入邊係一層層,好味特別,推介!!另外啲丸,餃子同菜都好新鮮,好味~最後當然唔少得甜品啦,冇諗過火鍋店都有咁多甜品種類選擇,我哋叫咗三樣:楊枝甘露,川貝燉雪梨,燉木瓜雪耳,三個都好真材實料,絕對認真製作,食埋個甜品非常之滿足!!食物質素高,種類又多,坐得又舒服,服務好,值得推介!!

被安排坐卡位,舒舒服服。
餐牌係用iPad睇嘅,咁樣幾好,環保唔使曬紙。

另外啲丸,餃子同菜都好新鮮,好味~

食物質素高,種類又多,坐得又舒服,服務好,值得推介!!
配料同醬油,呢度都好齊全。
丸,餃子同菜都好新鮮,好味~
冇諗過火鍋店都有咁多甜品種類選擇,我哋叫咗三樣:楊枝甘露,川貝燉雪梨,木瓜雪耳,三個都好真材實料,絕對認真製作!!
楊枝甘露
川貝燉雪梨
燉木瓜雪耳
2017-04-22
Dinner
配料同醬油,呢度都好齊全。
楊枝甘露
川貝燉雪梨
燉木瓜雪耳
  • 安格斯肥牛
  • 千層腐皮
  • 甜品湯水
2017-08-11 650 views
今日黎呢邊開會又遲左完, 之後又約左阿媽食飯..呢度其實真係一棟商廈, 如果唔係今日黎開會, 我都唔知有間打邊爐。不過見門面好GRAND都上一上OPENRICE睇下MENU先決定黎食。佢地比既配料都碎上,好細心, 食裝潢, 食服務就係呢D…因為媽食得好清, 我叫左個皮旦芫茜湯底, 清清地配返D清D既配料。菜係唔少得既, 因為每日都要食呀!當日見佢MENU有個牛白肉, 問下個經理係咩, 佢話唔係肥, 但係係牛心口果塊肉刨成片, 我地就叫左個…`一試愛上, 牛味好香好濃, 又唔會好多油脂, 脆脆地幾正架!!!!!!!!! 一燙過就會縮小, 我覺得可以再戰一碟哈哈哈另外叫左我最愛既桂花蚌, 通常出面得幾條, 佢呢度就誠意十足, 放足咁多架!另外炸豆卜好似炸嚮寧咁香口, 一D都唔馬乎, 又好新鮮!!!其實呢度係貴既, 但我覺得好有價值!下次值得再來呀!
今日黎呢邊開會又遲左完, 之後又約左阿媽食飯..
佢地比既配料都碎上,好細心, 食裝潢, 食服務就係呢D…
菜係唔少得既, 因為每日都要食呀!

一燙過就會縮小, 我覺得可以再戰一碟哈哈哈

其實呢度係貴既, 但我覺得好有價值!
下次值得再來呀!
2017-08-09 517 views
由細到大都好鍾意打邊爐,貪佢選擇多,新鮮滾起即刻食,尤其是冬天時間,一班人圍住個爐烚下烚下,真係身同心都暖曬架今晚家人提議黎呢度打邊爐,貪佢地方寬敞,坐得舒服真材實料既煲湯底揀左麻辣拼芫茜皮蛋湯底個人覺得芫茜皮蛋出色啲,足料清甜招牌四寶丸$98,好特別既碟裝住每一粒丸,至愛蝦丸,爽口彈牙水餃併雲吞$108,呢個又係出色既兩款餃都真材實料,調味岩岩好,唔會覺得重味精,讚聖子皇$68 一隻,聖子肥美鮮甜,清湯煮就最岩,無需任何調味,料靚就好味炸千層腐皮$68上枱時熱辣辣,好香既豆味啊

今晚家人提議黎呢度打邊爐,貪佢地方寬敞,坐得舒服

真材實料既煲

湯底揀左麻辣拼芫茜皮蛋湯底
個人覺得芫茜皮蛋出色啲,足料清甜

水餃併雲吞$108,呢個又係出色既
兩款餃都真材實料,調味岩岩好,唔會覺得重味精,讚

炸千層腐皮$68
上枱時熱辣辣,好香既豆味啊

2017-08-05 729 views
今天去了九龍灣位於高銀金融中心1樓的江南庭敘。 很高興見到蔡師傅。今天是它開業數月後第一次光顧。到這就是要吃蔡師傅的手藝。和當初在天津馬球會吃的一樣好。看菜牌價錢比正斗和何鴻記便宜真是驚喜!今天三人吃了一堆。真的美味!※普洱。。茶味香而不濃。※先来皮蛋酸姜。。溏心皮蛋,酸姜很薄,不太酸,很好味※豬腰肉丸粥。。粥很绵滑,肉丸彈牙,豬腰爽脆※豬潤腸粉。。皮薄配黄沙豬潤很有口感※肉絲炒面。。面先煎脆兩面讓其外脆內軟,肉絲汁酱配合剛好。凍了味道还很優!※招牌炸両。。皮非常薄配香脆油条。沒油膩感。一貫高水準※炸雞翼拼炸豬手。。極品!炸雞翼外香脆內軟滑。炸豬手外皮酥脆,油脂已被炸出,留下滿滿甘甜香滑的膠質!鄰座有人在打邊爐,香氣遠遠飄来。這大概是下餐的選擇

今天三人吃了一堆。真的美味!
※普洱。。茶味香而不濃。
※先来皮蛋酸姜。。溏心皮蛋,酸姜很薄,不太酸,很好味
※豬腰肉丸粥。。粥很绵滑,肉丸彈牙,豬腰爽脆
※豬潤腸粉。。皮薄配黄沙豬潤很有口感
※招牌炸両。。皮非常薄配香脆油条。沒油膩感。一貫高水準

鄰座有人在打邊爐,香氣遠遠飄来。這大概是下餐的選擇
2017-08-05
$150 (Lunch)
  • 皮蛋酸姜
  • 豬潤腸
  • 肉丸粥
  • 炸雞翼
  • 炸豬手
  • 炸両
2017-08-03 511 views
爸爸話想同我食餐好, 叫我去發板搵間好味火鍋..咁岩見到Instagram有人tag呢間江南庭聚係佢食過最好食既火鍋,雖然價位唔算平, 但係佢講到咁誇張搞到我都想試試, 睇相都好似好吸引咁見好多人都話呢度位置較難搵, 不過我地渣車覺得都OK~呢間火鍋店係甲級寫字樓入面, 都幾大, 座位好寬闊, 裝修都幾企理~訂左位準時入座咯!呢度既餐牌係用電子餐牌, 都幾多野食, 尤其是海鮮類, 真係比出面多~除左火鍋配料, 仲有好多小食呀, 好似南乳豬手呀, 皮蛋呀都有~我地叫左麻辣火鍋, 點左響鈴, 手打四寶丸, 豬四拼盆, 順德鯇魚腩, 唐生菜, 牛白肉~先講湯底, 正呀, 佢唔算好辣口, 但係食完成條脷麻哂~~ 好爽豬四拼盆 $288有豬頸肉, 豬脷, 肉眼筋, 豬潤。份量唔算好大份, 不過兩個人食夠食有餘喇!呢度D豬幾好食, 尤其是豬頸肉, 肉味香得黎幾有咬口, 唔錯~牛白肉 $128牛白肉係接近橫膈膜既軟骨位, 平時係街好少食到, 因為一隻牛得一斤左右白肉,所以好難買到。難得呢度有得食, 都係百幾蚊, 仲平過普通手切, 叫左一碟黎試。果然口感同平時D牛肉唔同, 肉質比較爽脆有口感, 幾好味
爸爸話想同我食餐好, 叫我去發板搵間好味火鍋..

見好多人都話呢度位置較難搵, 不過我地渣車覺得都OK~

訂左位準時入座咯!

豬四拼盆 $288

牛白肉 $128
果然口感同平時D牛肉唔同, 肉質比較爽脆有口感, 幾好味, 呢碟係必點!

順德鯇魚腩$78
鯇魚比想像中大份, 幾厚肉, 夠新鮮所以冇腥味~~

招牌四寶丸$98
呢個可以比你試哂咁多種丸, 有墨丸,豬肉丸,蝦丸同鯪魚球
四款都係手打既, 所以好彈牙! 墨丸勁好食!

我地仲有叫到竹蔗茅根, 唐生菜, 響鈴, 質素都唔錯,
最後埋單約$1000左右, 都幾盡興, 追求質素既黎呢度應該會幾滿意~
而且呢度都幾好坐, 岩一大班人黎敘敘~~

2017-07-31 384 views
網上看見這家餐廳,感覺坐得蠻舒服的,因此最後和家人們來到這裡,而沒有繼續留在mega box覓食~ 從商場走過去,其實就是一條大直路,走大概8-10分鐘就到了~ 原來江南庭敘是在一座商業樓宇裡面,而裡面的裝修的確頗為精緻,整體是以溫暖的棕色為主調,再配以植物及有格調掛畫作為配飾。氛圍蠻適合作為商業接待~湯底方面我們挑的是清湯牛腩鍋($288),喝起來有淡淡的牛味,不會感覺很膩,而牛腩已經煮得頗軟嫩,好吃~炸千層腐皮($68),這個個人超喜歡吃!!!這個稍稍灼一灼,就可以吃了,記得不需等太久哦。腐皮咬下去,豆味濃郁,而最吸引人的是,裡面真的是無花無假,是薄薄的一層接一層的腐皮,因此吃起來口感超棒的!今天的亮點之一 ,我們點了澳洲龍蝦(時價)~~~ 澳洲龍蝦一向是標榜質優爽滑,味道清甜爽口。今天把新鮮的龍蝦直接放進火鍋裡面,除了一個字,鮮,我想不到另外一個形容詞,哈哈。竹笙($88),味道不濃而爽,簡直是打邊爐恩物(如果你湯底好的話XD),因為味道主要靠吸收湯水,湯汁的味道。今天配上牛腩湯底,齒間留香呢!桂花蚌($128) 幾乎是我每次去打邊爐都必點的東西。桂花蚌是海參體內最珍貴的營養物質

氛圍蠻適合作為商業接待~

炸千層腐皮($68),這個個人超喜歡吃!!!

今天的亮點之一 ,我們點了澳洲龍蝦(時價)~~~

澳洲龍蝦一向是標榜質優爽滑,味道清甜爽口。

今天配上牛腩湯底,齒間留香呢!

桂花蚌($128) 幾乎是我每次去打邊爐都必點的東西。

桂花蚌是海參體內最珍貴的營養物質,是海參抗癌、防癌的主要成分,對身體很好哦,而且是少數海鮮不含膽固醇和脂肪~ 桂花蚌燙一燙,就可以吃了,味道爽甜,好吃。

最後甜點方面,我們試了薑茶湯圓($32)

想不到這裡的薑茶很夠姜!吃完之後,整個人是暖暖的。湯圓是芝麻口味的哦。
2017-07-22
$250 (Dinner)
2017-07-30 312 views
同朋友喺附近開完會之後就去咗呢度打邊爐,地方都唔算難搵因為本身自己係觀塘都幾熟。佢呢度調味醬料都幾好味而且新鮮。我哋揀咗應該鍋底一邊係沙嗲一邊係蕃茄。我哋另外叫咗祝姐茅根,呢度侍應嘅服務好好值得一讚。我哋首先叫咗個精選牛肉拼盤,入面有幾種唔同嘅牛肉而自己最鍾意嘅就係首設牛肉同埋牛白肉,每一隻牛都有唔同牛味濃郁嘅程度。三百幾蚊來講價錢算係中等但係質素的確唔錯。我以見到牛肉嘅問路亦都好靚而且上枱嘅時候唔係雪羊。另外我哋叫咗桂花蚌,味道鮮甜,而且有咬口,放落去616就食得。呢度嘅四寶丸更加係非常出眾全部都新鮮而且手打。價錢仲要唔貴,同出邊買返嚟嘅打邊爐料好大分別。性價比超高。我哋仲叫咗時菜盤,入邊會有菇同埋幾款菜,可試哂唔同嘅菜類。我哋仲叫咗雲吞入邊全部都係鮮蝦,而且冇咩味精嘅味道鮮蝦彈牙非常新鮮,如果真係食質素嘅話呢一間嘅質素真係有保證。另外仲送上果盆,有我最鍾意食嘅西瓜。整體來講晚餐都係非常之出眾而且質素very nice .

我哋仲叫咗時菜盤,入邊會有菇同埋幾款菜,可試哂唔同嘅菜類。

另外仲送上果盆,有我最鍾意食嘅西瓜。

整體來講晚餐都係非常之出眾而且質素very nice .
2017-07-29 334 views
聽聞這間打邊邊好得,終於約齊腳去食好野,超級期待......環境優雅,食物高質,服務好好,話頭醒尾。雖然地點離地鐵站遠咗少少,但都好易找到事不宜遲,開動.....先嚟混醬~推介homemade xo 醬鴛鴦湯底,兩邊都唔辣,蕃茄排骨+芫茜皮蛋 hehehehehe 手切肥牛... 正正正,又軟又滑,第二碟仲有半價,超抵!休魚期難得有鮮魚吃,花英班仔,貴咗少少,但肉質滑嫩,豪一豪啦!肉眼根~原來豬嚟架,初以為牛(大鄉里)響鈴和千層腐皮,外脆內軟追加稻庭烏冬配埋蕃茄湯底,yummy!最後嚟個糖水~大滿足因為條班仔貴,今餐$500/head,辛苦得來志在食,無緊要啦,豪下佢

事不宜遲,開動.....

先嚟混醬~推介homemade xo 醬

手切肥牛... 正正正,又軟又滑,第二碟仲有半價,超抵!

肉眼根~原來豬嚟架,初以為牛(大鄉里)

響鈴和千層腐皮,外脆內軟

追加稻庭烏冬配埋蕃茄湯底,yummy!

最後嚟個糖水~大滿足

2017-07-02
$500 (Dinner)
  • 稻庭烏冬