2019-08-24 1183 views
Amarize 芒果果肉雪條($32) 榴槤糯米飯($57) 芒果糯米飯($55)來自泰國品牌既芒果、榴槤即食急凍甜品,行過City Super見到Amarize做緊Promotion。買夠90蚊送泰國黃金蜜糖芒果果肉雪條。買左個泰國金枕頭嘅榴槤糯米飯,用微波爐叮左2分鐘,撈下佢就食得,超方便同勁香。仲有個榴槤果肉喺個糯米飯,性價比都幾高。芒果果肉雪條就一條泰國蜂蜜芒果果肉,口感幾fresh,唔會太甜。芒果糯米飯佢有分為一大片既芒果、椰漿、糯米飯獨立包裝,都係要叮2分鐘。個芒果糯米飯好黏好好食,同芒果果肉好match。

仲有個榴槤果肉喺個糯米飯,性價比都幾高。

2019-04-08 815 views
來到銅鑼灣,喺time square 附近行街街,順便喺city super吃個晚餐。海鮮辛味噌湯烏冬,78蚊,有二隻大蝦,一隻元貝及三隻青口,都算豐富,烏冬係煙韌好吃嘅,但份量少咗D。同樣哋鰻魚炒飯,鰻魚好细粒,都叫吃到嘅,喺咁多。

又到lunch time , 又在銅鑼灣。來個速食午餐,citysuper cookdeli 應該係最快又唔洗等位。好隨意地叫左個牛肉炒粉絲,三兩分鐘就有得開餐喇。 先不講賣相(因為是快餐我沒什麼要求),啲牛肉肥多過瘦...食唔到呢。至於粉絲,個樣咁深色,好似好夠味咁喎......點知入口淡到唔知自己食緊啲乜😱😱🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️?加上炒到痴埋一舊舊,成碟野我十啖之内就食完 。 之後...覺得唔夠飽,又去繼續搵食。

好隨意地叫左個牛肉炒粉絲,三兩分鐘就有得開餐喇。

先不講賣相(因為是快餐我沒什麼要求),
啲牛肉肥多過瘦...食唔到呢。

2019-01-08
$57 (Lunch)
2019-01-21 496 views
鐘意食生豪 既愛好者 需然中意食 但又怕了個價錢 可話是又愛又恨啊~~~今次同老婆行開銅鑼灣 又見到生豪 海鮮區 所以就投入左生豪既懷抱有直接 單點 或套 餐 我當然二話不說 ,直接來個套餐吧 因為抵 而且 可以節省少少錢 $268 共6 隻平均 $45 蚊 左右法國 生豪 食落 好fresh 爽口 由於套餐 已經打亂了 邊隻打邊隻豪既關係 我同老婆都好滿意今次既生豪 食完之後 生豪既海鮮味 仍然 留在口中 棒棒的
鐘意食生豪 既愛好者

需然中意食 但又怕了個價錢

可話是又愛又恨啊~~~

今次同老婆行開銅鑼灣 又見到生豪 海鮮區

所以就投入左生豪既懷抱

有直接 單點 或套 餐

我當然二話不說 ,直接來個套餐吧

因為抵 而且 可以節省少少錢

食完之後

生豪既海鮮味 仍然 留在口中

棒棒的

2018-12-17 446 views
吃生蠔的人不用去了找地邊city super內就有可以吃City super這裡是可以即買即開不同產地新鮮的生蠔這裡主要以法國生蠔為主GillardeauAncelinFine de ClairePrat Ar CoumWhite Pearl 等不同質感的生蠔當然也少不了來自美國紐西蘭和愛爾蘭的生蠔不用擔心即使你對生蠔一概不知這裡的生蠔服務生絕對能一一為你解答並推薦你喜愛的口味我承認我對生蠔也並非一見鍾情而是日久生情每款都各點4只法國特級吉拉多(Gillardeau Spéciale)生蠔咸甜味平衡肉質豐腴細膩結實又有彈性至於Ancelin當然也是不錯的選擇價格也稍微地平價$48一隻口感也一樣清甜爽口我最喜歡的是Le Parcs Saint Kerber 生蠔$78一隻同樣是味道平衡咸味中等蠔肉爽口喜歡口味偏咸的 可以選擇Fine de Claire
吃生蠔的人

並推薦你喜愛的口味

我承認我對生蠔也並非一見鍾情
而是日久生情

每款都各點4只
法國特級吉拉多(Gillardeau Spéciale)
生蠔咸甜味平衡

喜歡口味偏咸的
可以選擇
Fine de Claire

2018-06-26 725 views
-🦄CookedDeli By City‘Super-Fusion Bulk Salad 250g Hkd68Rating🌕🌕🌕🌗🌑-近日愛上左食CitySuper既沙律🥗對於佢沙律既味道總是念念不忘而係佢個凍櫃望既每款沙律都好吸引😵😵款款賣相都咁靚 好似好好味咁今日就簡左呢款茄子x豆角🍆本身想買100g 細細盒試下但個Sales姨姨又話100g真係好細盒🧐🌚就叫我買250g 最後都聽佢話😂250g都好細盒 不過真心覺得貴但味道方面又唔差bo😳👍🏻甜甜酸酸咁好開胃如果好似前幾個post介紹既牛蒡沙律咁辣辣地就更加好食 惹味!呢隻味道係我中意既!😭佢啲茄子係超厚切 有4-5大件🍴配料就有黃椒紅椒同豆角口感比較硬身 作為沙律淋啲會更好所以對配料好感麻麻 但茄子就好正😌不過扣左啲分係因為真係貴左啲但係係city super咁就算啦😥😵😥試一次都無妨既!🆗👌🏻-
🦄CookedDeli By City‘Super

250g都好細盒 不過真心覺得貴
但味道方面又唔差bo😳👍🏻
甜甜酸酸咁好開胃
如果好似前幾個post介紹既牛蒡沙律咁
辣辣地就更加好食 惹味!

呢隻味道係我中意既!😭
但係係city super咁就算啦😥😵😥
試一次都無妨既!🆗👌🏻
2018-06-25
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$68 (Lunch)
2018-06-23 448 views
我很喜歡吃吞拿魚,可惜在香港吃到有水準的吞拿魚真的很難,以前曾經吃過炙吞拿魚沙律,可能幫襯的人太少,現在越來越難找到了。今天身體不是太舒服,想吃得比較輕淡一點,經過City Super ,竟然比我找到了久違的炙呑拿魚沙律,雖然價錢有點貴,但因為真係很久沒有吃,而且又符合我想吃輕量的需要,於是便買了一份,向左邊望多少少,看見了帶子沙律,我這個喜歡吃海鮮的人,怎麼可以錯過呢?於是又點了一份100克的帶子沙律。炙呑拿魚沙律,配上芥末沙律醋,完全滿足了我口腹之欲。帶子沙律,味道很不錯,有一點點辣,可惜帶子太少了,他們的薯仔也很爽脆,但是不是生的意思。口感做得剛剛好。可惜價錢有點偏貴,不過在香港要吃到高質素的飲食,還是需要付出一點吧。

炙呑拿魚沙律,配上芥末沙律醋,完全滿足了我口腹之欲。

2018-06-23
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Lunch
2018-02-21 557 views
銅鑼灣,七十文有找一個晚餐,有咩期望?city'super food court 中嘅梨花園 Express 帶給我嘅期望:板燒牛肉飯($63) - 雖然隻蛋就削而無味,飯又無乜特別,但有菠菜、芽菜,仲有碗紫菜湯,牛肉唔韌又唔算太多肥膏,醃得幾好味,正呀!泡菜牛肉粉絲鍋飯($60) - 多咗粉絲、泡菜、紫菜,無咗芽菜,少咗啲牛肉,多菜少肉更健康,仲平三文!最怕粉絲油林林,呢度都可接受,反而泡菜就無乜特別。總括來講,呢度扺食過附近嘅啲韓式食肆,那當然啦,food court近乎零嘅服務,但平常食個便飯,味道OK就夠啦。總評分:3.5 星星

總評分:3.5 星星
板燒牛肉飯
泡菜牛肉粉絲鍋飯
2018-02-09
$61.5 (Dinner)
泡菜牛肉粉絲鍋飯
  • 板燒牛肉飯
2017-11-30 1054 views
這一天,我和朋友來到香港city’super旗下superlife culture club參加烹飪班,烹飪班是由行政總廚Charmaine Cheung執教,這次是煮韓國菜,我們都很有興趣,因為之前看韓國電視台tvN的旅遊飲食節目《韓味道4》的主持都是向這個主廚學習煮簡易的韓國家常菜式。Chef Cheung帶著我們在city’super選食材,這一部份是學費包了包括有新鮮的1kg加拿大牛展($270)、韓國泡菜($54)、自選蔬菜以及自選鮮菇。我們選了日本白蘑菇,以及日本椰菜($32),原因是平頭椰菜特別鮮甜呀!首先將加拿大牛展用廚房紙印乾,(不用水清洗)然後再灑上生粉、糖以及鹽就可以,去加油落鍋香煎,每邊大約煎2-3分鐘,期間不用經常翻,目的是鎖住肉汁。處理好牛肉就加入切好的洋蔥絲、白蘿蔔塊和紅蘿蔔塊。再灑上一些伏特加,以及清水,蓋至牛展。隨即,廚師讓我們揀選豆瓣醬以及辣椒醬,份量分別是2.5湯匙,連同少量辣椒粉加入鍋裏面,然後加入兩個細桔仔同埋原個雪梨,炆佢至少兩個半鐘頭,由於時間嘅關係只能炆個令鐘。。下一樣菜式就是泡菜雜菜鍋。所用到嘅材料係頭先自選嘅日本平頭椰菜同埋白蘑菇,先

首先將加拿大牛展用廚房紙印乾,(不用水清洗)

下一樣菜式就是泡菜雜菜鍋。所用到嘅材料係頭先自選嘅日本平頭椰菜同埋白蘑菇,先將佢哋洗淨,用菜刀切至適量的大小,備用。

泡菜湯底方面,當然不少得加入整包500 grams的泡菜,隨之加入一湯匙豉油、一湯匙醋、1.5湯匙辣椒醬和一湯匙豆瓣醬,再加入清水,已經見到紅卜卜,睇到都想食。

係未滾嘅時候已經可以加入椰菜以及白蘑菇,最後加入一個泡菜麵,大約兩至3分鐘,另一道菜又大功告成。
即場試咗韓國泡菜鍋,味道超好食,椰菜非常爽口,味道辣辣的。
而那個炆牛展就唔係幾食得,要帶返屋企炆多兩小時,口感會更軟林和入味。

這兩道菜看似複雜,但是其實簡單,跟主廚烹飪知識的確增長不少,又學多兩味極少煮的韓國菜,在superlife culture club過了很開心的一晚。
PS$550兩個人算好抵^_^!
$225 (Dinner)
2017-11-27 638 views
朋友是韓粉,睇過tvN Asia飲食節目《韓味道》,知道city’super星級名廚開cooking class,報名參加她最愛韓國菜今次由星級名廚 Charmaine(superlife culture club行政總廚) ,cooking class $550 兩小時包材料,可以帶一位朋友參加,即場食自己煮成果,不少情侶參加,數百元又可以食又可以玩煮飯仔,假日多一個好節目星級名廚 Charmaine 是六星级酒店Head Chef,有出書、上電視節目、雜誌報紙都有筆跡,更是citysuper’s Executive Chef,態度親民,而且有種攝人魅力citysuper超市內有廚房,五藏具小,不過設備齊全桌上有Fuji水提供有儲物櫃放私人物品這裏提供圍裙「工欲善其事,必先利其器」廚房工具都是好東西包括Miele蒸爐、電磁爐Cuisinart 用具人齊開始cooking class!拿好購物籃行出去超市拿要用材料自己可挑選喜愛食材我同朋友選了日本旺菜、菇、而拿加大牛展是大會提供,1kg 大約$270,食材價值佔堂費2/3,加上星級導師,幾抵玩Chef 送韓國吉,一邊食一煮有2位hel

citysuper超市內有廚房,五藏具小,不過設備齊全

桌上有Fuji水提供

有儲物櫃放私人物品

這裏提供圍裙

「工欲善其事,必先利其器」廚房工具都是好東西

包括Miele蒸爐、電磁爐

Cuisinart 用具

自己可挑選喜愛食材

Chef 送韓國吉,一邊食一煮

有2位helper幫手,地獄廚神及地獄廚房沒可能出現

煮牛肉鍋Chef邊煮邊巡視關心學生們食物,最後大家都好滿意

最後有碗筷食製成品

大會亦會供應膠盒外帶
2017-11-24 348 views
這裡是city‘super 的food court,有的人會在超市買熟食或者生蠔,然後到這裡大快朵頤,也有的人到這裡的小食亭買飲品及食物。但原來這裡還提供另一種美食體驗。這種體驗就是即席自己動手烹調並馬上享用。星期日那天,遇上朋友,然後叨光一同參與這個美味體驗。我十分喜歡這種用餐體驗,有得玩,又有得食!雖說我沒有烹飪天份,但在老師的指導下,我還是能制作出出色的晚餐。我們需要自己選採食材,一群學生浩浩蕩蕩在助理的幫助下挑選了自己的食材,然後在星級名廚Charmaine的指導下做出兩道美食,分別是韓式炆牛𦟌及泡菜鍋。Charmaine是電視節目《韓味道4》的星級導師,實力毋庸置疑!牛𦟌要先煎封表面,再加上配菜及韓式醬料,然後再慢火炆煮差不多2小時,是十分耗時的菜式。但耗時是值得的,成果真的十分美味!而泡菜鍋相對簡單,但同樣十分美味。沒想過只要有一點點的技巧,就能做出如此可口的韓式料理。Charmaine不停指出烹飪需要用common sense,但其實common sense is not common!我決定這個週末就到TVN頻道觀看《韓味道4》惡補常識!哈哈!

2017-11-22 314 views
最近星期日於J2看由tvN製作的韓國飲食節目,《韓味道4》,得知當地的農水產業的行為,作為水耕種支持者, 燃起我對韓國菜的熱誠, 決定好好學習一番。決定抄考香港及韓國飲食文化的共通點,學習當地獨有食材,如韓牛、泡菜、辣椒的煮法,煮出簡易的家常韓國菜。而我也因節目的介紹,參加了由主廚Charmaine於superlife culture club@cookedDeli主理的Cooking Class吃一餐真正韓國菜,帶我走入韓國的世界。當日於銅鑼灣進行,主菜為Korean Braised Hanwoo及Korean Kimchi Stew,由購物到烹煮一手一腳實踐實在難得。Hanwoo轉為加拿大牛展實在有點可惜,但還是期待韓國的家常味道。成品味道不錯,令我回想起當年的韓國室友, 辣醬和麵豉醬的配合是韓國菜的重點。 牛展經過長時間烹調, 軟硬度適中,入味,口感佳。韓國泡菜鍋,沒想到小小的 技巧,就令韓國的感覺回來了。 泡菜辣度剛剛好酸酸辣辣,十分開胃,配合韓式泡麵效果更佳。吃了一頓如此美味又充滿韓式風味的一餐,這回真的要好好感謝我的不老心。

2017-08-21 476 views
買過幾次salad,其實幾好食,幾refeshing, 但之前買過一次好多蔥,食完個口一陣味!🤢唔敢再買!最近再買,依款又太多洋蔥🤢不如個名直接叫洋蔥沙律!Way too much oinion! Why dont you name it onion salad instead.

2017-03-06 739 views
今趟食個Tiger Curry. 較少人排隊,附近又有吉座。其實只係日式咖哩店,一般炸物咖哩飯,冇乜特別。見有推介:火舞者。$90。有吉列豬扒,煎蛋,雞肉腸,沙律。。。包一杯飲品。今個午餐決定就豪下啦。落單時,店員提醒:先生,呢款都幾辣,你可以嘛?(Fire Dancer 火舞者。辣到跳舞?)我:辣冇問題,我係唔食牛遮。店員:我地咖哩汁,全部都有牛成份。原來,要用牛肉烹調咖哩汁,今日至知,又學到嘢啦。最後,改叫日式照燒汁野人腸(雞肉腸)餐。雖然有些兒失望,但都唔差。又平左。最後,多謝哂呢位店員。小小店舖,都照顧到顧客加分。
其實只係日式咖哩店,一般炸物咖哩飯,冇乜特別。
見有推介:火舞者。$90。
我:辣冇問題,我係唔食牛遮。
店員:我地咖哩汁,全部都有牛成份。
原來,要用牛肉烹調咖哩汁
,今日至知,又學到嘢啦。
最後,多謝哂呢位店員
。小小店舖,都照顧到顧客
加分。
2017-03-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2016-09-23 843 views
黎citysuper梗係要叫番d生蠔食啦, 叫左3款唔同既生蠔, 有south africa既Rollex, 另外仲有法國同加拿大既~ 3款生蠔都好新鮮好鮮甜, 特別最好食係south africa既rollex,食落creamy有淡淡海水味, 好味