2024-09-21 276 views
環境幾好,很有小店特色,很溫馨,店主養左隻貓,令餐廳環境更特別!今次我同先生試lunch set , 唔錯,尤其+ 12 蚊要周打魚湯,好好飲~ 店員服務好好,attentive ☺️下次會再嚟試dinner 及其甜品值得推薦~
店員服務好好,attentive ☺️
下次會再嚟試dinner 及其甜品
值得推薦~
2024-09-21
$100 (Lunch)
2023-05-25 1855 views
煎魚很burnt. 橙的味道配起忌廉sauce很奇怪。 他們聲稱搭配薯菜,以為它是炸薯條和一些蔬菜。 但後來實際上是boil了1.5個薯仔! 那裡有這樣的失望。菜裡嘗到了一顆鹽. 荔枝和咖哩完全不搭. 他們聲稱咖哩可以搭配薄餅。 但後來他們告訴我,當我問的時候,它只能搭配蒜蓉包。蘋果汁不新鮮。 它嘗起來像紙包裝的果汁。他們說如果我們能在一定時間之前把桌子交上來,就有座位給我們。 但是後來他們煮了很長時間,我們不得不趕在半小時內吃完食物。 完全沒有足夠的時間從那裡獲得氛圍。

蘋果汁不新鮮。 它嘗起來像紙包裝的果汁。

2023-05-25
2023-03-26 1801 views
今日嚟到粉嶺聯和墟Cookhouse 食西餐,朋友之前嚟過極力推介呢間西餐,今日終於有機會嚟試😆😆頭盤沙律菜🥗油醋沙律菜都成日食,但今次嘅精髓係芝士粒,已經好少餐廳會用芝士粒配油醋沙律菜🥗嗰種咸香配酸味嘅醋真係好夾😋再來是周打魚湯🥣周打魚湯中加入甘旬波同三文魚粒,同平時飲嘅周打魚湯真係正好多🤩主菜我同朋友share,檸檬汁香草雞扒意粉、安格斯西冷配鵝肝,個意粉好清新,食落一啲都唔漏🍋同平時食開嗰啲紅白汁意粉真係有分別😍另外安格斯西冷配鵝肝,呢個main最出色其實係啲配菜,整顆蒜香煎、薯仔粒、甘旬波、西蘭花🥦配搭返8安士西冷同鵝肝,成件事好夾😍 最後再嚟個清酒煮青口😆😆 清酒嘅甜味配搭青口嘅鮮味,呢個真係一定要試🥳🥳總結係:朋友無介紹錯🤩🤩
總結係:朋友無介紹錯🤩🤩
2022-12-25 1463 views
兩人去食叫左一個忌廉汁比目魚扒,由湯到主菜都是凍,配菜,西蘭花凍,薯粒凍,比目魚腥夾霉,一個龍蝦肉眼扒,龍蝦煮到過熟似蝦米,肉眼扒乾好失望,以為聖誕食個西餐會有聖誕氣氛啦一啲都冇食到好吾開心,以後都吾會再去,驚驚,冇下次
食到好吾開心
,以後都吾會再去,驚驚,冇下次
2022-12-04 1189 views
12月4日網上平台foodpanda叫外賣點餐項目二人套餐 HKD 2081x 安格斯prime牛肩胛 HKD 201x 板燒 : 意粉 <—— 外賣入面冇1x 板燒 : 黑椒汁1x 卡邦尼意粉1x 西西里鮮茄肉丸1x 板燒 : 薯條 HKD 28 <—— 外賣入面冇1 x 朱古力咖啡 HKD 281x 荔枝接骨木梳打 HKD 381x 蒜蓉包 HKD 48小計 HKD 370增值稅 Servicefee HKD 2 Deliveryfee HKD 25 Total : 397 收到訂餐之後,打返比餐廳,餐廳職員叫我打返上foodpanda退款,其後我問餐廳職員,係唔係餐廳出漏野,佢話餐廳冇出漏野情況,餐廳職員話好多時候都係foodpanda平台出錯,是我再問返餐廳職員,foodpanda單上面顯示冇問題,佢都係堅持叫我上返foodpanda平台退款,唔通我哋平台叫外賣就唔屬於餐廳嘅客人?咁樣同叫一個二人餐,得一個人份量有咩分別,因為今次唔知叫咗個二人套餐,而且仲加錢叫餐廳裏面嘅食物,我覺得真係好差,俾個咁樣嘅回覆我,感覺上好似賴foodpanda平台,之前已經叫過呢
12月4日網上平台foodpanda叫外賣

增值稅
Servicefee HKD 2
Deliveryfee HKD 25

Total : 397

收到訂餐之後,打返比餐廳,餐廳職員叫我打返上foodpanda退款,其後我問餐廳職員,係唔係餐廳出漏野,佢話餐廳冇出漏野情況,餐廳職員話好多時候都係foodpanda平台出錯,是我再問返餐廳職員,foodpanda單上面顯示冇問題,佢都係堅持叫我上返foodpanda平台退款,唔通我哋平台叫外賣就唔屬於餐廳嘅客人?咁樣同叫一個二人餐,得一個人份量有咩分別,因為今次唔知叫咗個二人套餐,而且仲加錢叫餐廳裏面嘅食物,我覺得真係好差,俾個咁樣嘅回覆我,感覺上好似賴foodpanda平台,之前已經叫過呢間餐廳外賣幾次,好食係好食,但係次次都比漏野,今次真係太誇張,主食同加錢叫既野食可以冇左,仲要嘥時間去同foodpanda溝通,信心插水

2022-12-04
Delivery
2022-09-25 1589 views
📍CookHouse平時好少黎到粉嶺呢邊,但過黎見個好朋友就緊係要搵間好餐廳食野聚下會🤩朋友介紹聯和墟呢一間西餐廳,性價比又真係幾高!係粉嶺鐵路站可以行大約十分鐘到聯和墟,或者有巴士/小巴去,都尚算方便👍🏻一入去見到餐廳個格調都好好,燈光比較昏暗,而餐廳中間有個位置做左個偽火爐😍加埋前面有個長方形螢幕同投影機,唔知係咪可以比人睇波呢(?) 至於餐單方面,佢地可以揀2人set dinner或者散叫,我見都有好多選擇🤪👍🏻🌮1️⃣芝士烤雞胸墨西哥卷($68)今次見到呢間西餐廳有卷餅食,一定要叫黎試下🤩佢個卷餅皮都算係比較脆,而入面雞胸肉都嫩,加埋芝士熱溶左夾埋一齊黎食真係好好味😋值得推介既係佢有三款醬比你沾卷餅黎食,包括牛油果醬、酸忌廉醬同埋莎莎醬🤩一次滿足晒三個願望🤩最鐘意酸忌廉醬😋佢既薯條都好出色!脆卜卜又有咬口😋🥩2️⃣美國安格斯Prime牛肩胛配薯菜($108)佢上菜速度都好快🤩落左單七分鐘左右就上左呢份牛肩胛😍我地叫左7成熟,本身都擔心唔知會唔會好韌,但食落我同朋友都鐘意,佢唔難切開,而且油脂味好香😍我地叫左紅酒汁,食落同牛好夾,都值得推介👍🏻至於薯菜就不過不失😜佢跟餐就配埋普通熱飲一杯
📍CookHouse

🌮1️⃣芝士烤雞胸墨西哥卷($68)

🥩2️⃣美國安格斯Prime牛肩胛配薯菜($108)

佢跟餐就配埋普通熱飲一杯🤩佢地仲用左Twinings既茶包,好味😋

🍵3️⃣熱洋甘菊茶
🍵4️⃣熱桂花烏龍茶

如果佢地有埋甜品就perfect啦🐷🤩
  • 芝士烤雞胸墨西哥卷
今日諗住同朋友食完就去踩單車🚲所以專登搵咗近粉嶺嘅,一路睇就見到呢一間咁特別嘅門面,同埋喺OpenRice見到呢度嘅香草雞髀扒配凱撒沙律好吸引就專程過嚟食喇當嚟到嘅時候見到個Menu原來香草雞髀扒配凱撒沙律原來已經冇咗所以膽粗粗問咗店方係咪某啲時間先有得食㗎 ?店方就話可以照整俾我食,嗰刻我真係覺得好感動,因為我真係為咗呢個餐而來嘅結果份餐嚟到嘅時候,驚喜又再出現啦❤️❤️❤️店方話額外加咗牛油果俾我嗰刻真係覺得好sweet但係因為最近要on diet 食唔晒成份餐,店方仲好有心咁問我呢份餐對我來講係咪太大份我個刻都覺得好唔好意思😭🥹香草雞髀扒配牛油果沙律🥗嗰雞髀扒真係好好食😋美國安格斯prime牛肩胛連個薯菜都好好食炸洋蔥圈配他他醬個洋蔥圈嘅粉漿好有咬口夠脆,啲粉漿唔會同洋蔥粉味,好好食不過真係真心好食同埋服務好好,我見都會同每位客人問吓啲食物質素好唔好😊最後好彩我漏咗支hand rub 都好貼心咁沖出門口俾返我 ,真係麻煩晒🙏🏻嘢食好食又咁好服務,我下次都係會再嚟嘅🥰
今日諗住同朋友食完就去踩單車🚲
所以專登搵咗近粉嶺嘅,
一路睇就見到呢一間咁特別嘅門面,
同埋喺OpenRice見到呢度嘅
香草雞髀扒配凱撒沙律好吸引就專程過嚟食喇

當嚟到嘅時候
見到個Menu原來香草雞髀扒配凱撒沙律原來已經冇咗

所以膽粗粗問咗店方係咪某啲時間先有得食㗎 ?
店方就話可以照整俾我食,
嗰刻我真係覺得好感動,
因為我真係為咗呢個餐而來嘅

結果份餐嚟到嘅時候,
驚喜又再出現啦❤️❤️❤️

香草雞髀扒配牛油果沙律🥗
嗰雞髀扒真係好好食😋

連個薯菜都好好食

炸洋蔥圈配他他醬
個洋蔥圈嘅粉漿好有咬口夠脆,
啲粉漿唔會同洋蔥粉味,好好食

不過真係真心好食同埋服務好好,
我見都會同每位客人問吓啲食物質素好唔好😊
嘢食好食又咁好服務,
我下次都係會再嚟嘅🥰

2022-09-16
Type of Meal
Dinner
香草雞髀扒配牛油果沙律
  • 香草雞髀扒
  • 洋蔥圈
2022-07-25 997 views
疫情之下經常會系屋企食外賣西餐得既,十分難得,呢間仲要好味👍🏻第一次試呢間系我最愛既卡邦尼意粉,呢個真系好驚喜♥️♥️ 又香又濃,夠Creamy!蜜糖芥末雞堡呢個就有唔太岩我食,因為太太太大塊肉,要分開包還包,肉還肉咁食。味道系ok的。軟殼蟹卡邦尼意粉再黎多次卡邦尼,仲有原隻超厚肉既軟殼蟹,好味👍🏻雞絲野菌牛油果忌廉闊條麵呢個雞絲系雞塊咁大舊🤣 好微既牛油果味,味道唔錯,整體係好似葡汁雞皇味。挪威三文魚柳配西西里鮮蕃茄蓉呢個超好食,三文魚非常燉😋 芥蘭好脆好👍🏻 配既薯菜好有驚喜👍🏻👍🏻原先以為系薯角,宜家系薯仔整埋一個餅,口感味道都好正♥️♥️必試。
疫情之下經常會系屋企食
外賣西餐得既,十分難得,呢間仲要好味👍🏻

軟殼蟹卡邦尼意粉
再黎多次卡邦尼,仲有原隻超厚肉既軟殼蟹,好味👍🏻

Delivery
2022-06-22 746 views
之前母親節唸住就mami唔洗去咁遠🫡去左一間近小區但又有feel嘅餐廳食飯🥹今次尼間係一間比較貼合平民化嘅西餐廳 😚入去食lunch真心覺得幾抵食😁🍴廚房蜜糖芥末醬雞脾扒漢堡尼間西餐廳嘅burger係小編大推😘😘佢就好似分左好多層layer咁😛續個講😋首先係個包皮😂佢有烘過所以係非常之脆口嘅😊然後個雞脾扒真心好嫩滑🤩完全唔會鞋😛然後菜同醬個d就正常發揮🤓最後就真係性價比高🤓因為佢個burger非常之巨型🥴重要有埋薯條食🤡真係好抵🤭💸價錢:$98✨好味·到指數:4.5/5🤍🤍🤍🤍🍴NZ Silverfrem 頂級肉眼扒去到扒嘅部分🥴唔知係咪去個日d肉質有d失準😪成塊肉眼扒大部分都係肥肉🤥所以一食落就有d失望🫡最後都係問問職員🥰而職員都好nice咁樣幫我地轉左第二份肉眼扒☺️第二份味道肉質都正常翻😋💸價錢:$158✨好味·到指數:2.5/5🤍🤍🍴法式燒草原羊架肉質都比較嫩口😎但由未去到入口即融嘅程度😙幾啱鍾意食羊但又唔想大出血嘅朋友仔😝💸價錢:$148✨好味·到指數:3/5🤍🤍🤍

🍴廚房蜜糖芥末醬雞脾扒漢堡

🍴法式燒草原羊架
💸價錢:$148
✨好味·到指數:3/5🤍🤍🤍
2022-05-08
$100 (Lunch)
Celebration
Mother's Day
  • 廚房蜜糖芥末醬雞脾扒漢堡
2022-06-08 814 views
今日咁啱紅雨⛈冇咩人不過平時午餐時段入座都唔使等位老闆同員工都好nice🫶🫶我叫咗吉列黑豚肉意大利軟包,薯條及沙律🥗飲洋甘菊,雖然係茶包,但係飲落都唔錯朋友就叫咗松露蜜糖雞扒配凱撒沙律,飲熱齋啡薯條🍟粗幼度啱啱,食落好有質感,加埋蕃茄醬真係超正!沙律正正常常,不過不失🙈沙律汁係烘焙芝麻口味。軟包份量好足,吉列豬扒炸得啱啱好,而且唔會有雪藏味,同埋好有份量,厚度都啱啱好,咬落去又唔會太「鞋」,配料係番茄同埋生菜,醬汁唔太肯定🤔應該係蜜糖芥茉,仲有少少芝士🧀最後仲有朋友嘅雞扒配沙律賣相都唔錯😋😋整體以西餐來講,性價比都唔錯,$78送一杯嘢飲而且唔收+1服務費,成個環境都唔錯,坐得幾舒服👍服務員態度都好好😽😽
今日咁啱紅雨⛈冇咩人
不過平時午餐時段入座都唔使等位
老闆同員工都好nice🫶🫶
我叫咗吉列黑豚肉意大利軟包,薯條及沙律🥗
飲洋甘菊,雖然係茶包,但係飲落都唔錯
朋友就叫咗松露蜜糖雞扒配凱撒沙律,飲熱齋啡

吉列黑豚肉意大利軟包,薯條及沙律

最後仲有朋友嘅雞扒配沙律
賣相都唔錯😋😋
松露蜜糖雞扒配凱撒沙律

整體以西餐來講,性價比都唔錯,$78送一杯嘢飲

2022-06-08
$78 (Lunch)
吉列黑豚肉意大利軟包,薯條及沙律
松露蜜糖雞扒配凱撒沙律
2022-05-01 901 views
下雨天進入聯和墟一間隱藏小店,原本打算慶祝生日,需要50元切餅費,那就決定在餐聽叫甜品,打電話問店方可否寫字,他們說可以,點知沒有甜品,有些美中不足。美國安格斯肉眼12oz-叫了5成熟,油香肉嫩,配以薯粒和烤蒜黑松露薯條-黑松路醬偏甜,薯條加了味粉,做多左野了辣肉腸pizza-是長型的pizza,芝士充足惟餅底太厚,辣肉腸上的另一款腸,外皮比較堅靭水牛城,蜜糖芥末雞翼-單純的炸雞翼,配以醬汁,醬汁要自己點,技術含量極低,幸好雞翼醃料也足夠蟹膏蟹肉燉飯-非常濃厚,夠味得來不會太咸白酒煮青口-沒有腥味,湯汁鮮甜配蒜蓉包非常適合龍蝦湯-有真實的龍蝦肉,也不會濃到苦

黑松露薯條-黑松路醬偏甜,薯條加了味粉,做多左野了
蟹膏蟹肉燉飯-非常濃厚,夠味得來不會太咸
白酒煮青口-沒有腥味,湯汁鮮甜配蒜蓉包非常適合
龍蝦湯-有真實的龍蝦肉,也不會濃到苦
2022-05-01
$200 (Dinner)
2022-05-01 679 views
哥哥仔話佢哋每兩個星期就會轉一轉餐牌!非常好有新鮮感今日餐湯係南瓜湯🎃所以冇咩大興趣就唔叫啦我又想食咖喱,又想食春雞哥哥仔一講完,我當然食埋最後一日嘅Menu春雞啦凍檸茶冇咩茶味,熱飲就細杯咗少少花茶係茶包 正路生啤春雞嚟到喇!熱嘅,但係個皮唔脆脆雞肉尚算嫩滑,唔算太重味,我呢啲重口味嘅朋友要靠隔離嗰碟胡椒鹽嚟吊吊味我唔係好食得飽朋友叫咗個肉盤!大路但係個薯菜好好食男士都表示唔係好飽呢度啲裝修都幾特別,開門嗰首手把位係一把菜刀好搞笑
哥哥仔話佢哋每兩個星期就會轉一轉餐牌!非常好有新鮮感

今日餐湯係南瓜湯🎃所以冇咩大興趣就唔叫啦

我又想食咖喱,又想食春雞
哥哥仔一講完,我當然食埋最後一日嘅Menu春雞啦

凍檸茶冇咩茶味,熱飲就細杯咗少少
花茶係茶包 正路

生啤

春雞嚟到喇!

熱嘅,但係個皮唔脆
我唔係好食得飽

朋友叫咗個肉盤!大路
但係個薯菜好好食
男士都表示唔係好飽

呢度啲裝修都幾特別,開門嗰首
手把位係一把菜刀
好搞笑

2022-04-13 559 views
行山過去到聯和墟搵食,見到裝修唔錯 ,就入去了…午市有不少選擇:意粉、扒、墨西哥卷、漢堡、咖喱 。連飲品選擇都不少:普通餐茶、多款果汁(蘋果汁、水蜜桃汁、蕃石榴汁、芒果汁…)、熱茶(洋金菊、玫瑰、洛神花…)不用加錢!燒菠蘿好正,配豬肉眼能去除油膩感。薯仔切件烤過,很甜。豬肉眼略嫌乾了些,幸好有些脂肪😊卡邦尼意粉不錯,不太乾和咸,下次會再試其他意粉 值得一題是他用的餐具,連給客分菜用的碗全都很漂亮 。裝潢是歐式小店風:有大鐘、單車🚴‍♀️。影相一流
行山過去到聯和墟搵食,見到裝修唔錯 ,就入去了…

卡邦尼意粉不錯,不太乾和咸,下次會再試其他意粉

豬肉眼配烤菠蘿薯菜
豬肉眼配烤菠蘿薯菜
2021-11-21 1266 views
咁啱去開附近久違咁去食個lunch跟餐有多款野飲可供選擇有鋪咖啡癮 梗係要點返杯另外+$10可跟埋餐湯/沙律🥗 & 小餐包沙律份量不惹少基本上 係出乎意料之外比預期高出一半而且都好新鮮😋而小餐包好似係大愛黑糖麵包既味道鬆軟可口😋😋😋今日點左🔆龍蝦🦞汁巴馬火腿意大利雲吞精緻可口既意大利雲吞唔會太膩每隻沾滿香濃既龍蝦汁不過鹹口既巴馬火腿略嫌太重味🔆美國安格斯PRIME牛肩胛配黑椒汁巨型大大塊唔會太乾身😋由於免加一服務費整體來講 優惠抵食😋😋😋
咁啱去開附近

唔會太乾身😋

由於免加一服務費
整體來講 優惠抵食😋😋😋
2021-11-14 805 views
週末嚟到聯和墟食嘢成日經過呢間Cookhouse不過就係第一次入去食Lunch價錢都ok除左扒之外 好多都七八十蚊今次叫左墨西哥卷同卡邦尼意粉兩款個賣相都非常好個墨西哥卷本身冇諗過係咁大碟又有沙律 又有薯條 又配左四款醬汁墨西哥卷味道ok 比較乾身配埋d莎莎醬就好好食而且又冇平時食開嘅墨西哥菜咁重口味薯條都非常之脆卡邦尼意粉就普通d唔算非常好食我地叫左呢兩款都係$68週末lunch都唔使加一包左杯茶飲Overall都幾抵食
週末嚟到聯和墟食嘢
成日經過呢間Cookhouse