2018-08-24
華都愈黎愈多小店,而我仲係食黎食去某幾間,知道牛蓋一段時間,不過的唔起心肝入去試下,冇睇過傳媒介紹,但見過少部份評語話一般,而有時經過又滿座。是日餓到9點先食晚飯,居然都係得番門口位,店內位置約十數個,用餐期間有隻肥烏蠅頗滋擾,可能只有兩位店員,未有空閒清理枱面,衛生有待改善。小店採取自助形式,自行點單、取餐,食完之後亦要合作將餐具送番原位。餐牌選擇唔多,主打牛慢煮牛肉,包括牛小排、牛肩胛、牛肉,另有漢堡扒、雞扒飯/烏冬,定價$48-88,唯獨牛小排收費最貴,收$118/$168,視乎份量。牛扒蓋飯 $88/220g/牛肩胛分大、小份,如果細食嘅揀68蚊/150g正常都夠,加廿蚊除左牛多啲,碗飯都大啲,如果換成木製餐具更加美觀。牛肉賣相算唔錯,砌得整齊。牛肉慢煮,再輕輕煎過邊位,灑上芝麻、紫菜絲、香草。由於唔係全熟狀,即使牛肉瘦身,冇乜脂肪,口感都仲幾腍牛味輕微食到,大概係調味比較重手。米飯係普通野,飯底加左大量醬汁,飯粒偏濕,除左醬油,仲有股甜醬味,唔抗拒嘅。喺屯門區可能已經有人會覺得比較貴,好在份量比我想像中多,而且表現較漢堡排好芝士漢堡排飯 $78由於漢堡排厚身,製作需時,都約等
由於漢堡排厚身,製作需時,都約等左十零分鐘。上枱真係堅厚身,原本以為有些微流心效果,不過有點失望,成舊芝士瞏左。漢堡扒純肉,肉感滿滿,味道不似預期,肉質扎實冇彈性,肉汁欠奉,比較乾口。寧願裡面加少少洋蔥之類,增添水份。以茴香粉之類調味,幾有串燒感覺,不過唔講真係唔覺係食緊漢堡扒