Restaurant: Crab Fairy
Info:

2023-10-03 19 views
地王銅鑼灣,位於謝菲道500號有一間標榜用石鍋新鮮蒸製的樓上店舖,本人受到樓梯鮮紅色的大蟹吸引而行上去試吓味。點了客400多元的套餐:有大蝦,蚌貝,青口,生蠔,琵琶龍蝦,當然少不了主角:野生膏仔蟹。先拆了一條加拿大大紅蝦,異常鲜甜,膏香肉爽,不用點醬蝦味濃郁!台灣九孔鮑柔軟香口,鮑味十足,原汁原味,數數鮑壳果然足足有九個大小不一的孔,真係如假鮑换!刀貝蚌,月亮貝均來自紐西蘭,加上大西洋青口均能讓人食出濃郁海水味,並齒甲留香!琵琶龍蝦,肉質不像大蝦,兩個字:「爽」夾「香」。主角野生膏仔蟹,未食已經聞到陣陣蟹香味,令人垂涎欲滴,入口鮮美,儘管蟹肉不算豐滿,但食落很有味道。最後來個粟米猪骨粥,配菜圃葱花,其味無窮!蟹仙館環境算寬敞,地方光亮潔淨,整體而言,是品嘗海上鲜的上佳好去處!

琵琶龍蝦,肉質不像大蝦,兩個字:「爽」夾「香」。
最後來個粟米猪骨粥,配菜圃葱花,其味無窮!

• 台灣九孔鮑魚
  • 龍蝦
  • 大西洋野生青口
好耐冇食咁豐富嘅海鮮餐,間中要對自己好啲🤤今次叫左個尊貴海鮮套餐,店員仲會幫手蒸🤤野生膏蟹超多蟹膏,蟹肉夠晒鮮甜👍🏻太平洋饅頭蟹饅頭蟹細細隻,唔算好多肉,不過海水味幾重,蟹肉質都好甜野生琵琶龍蝦平時好少食琵琶龍蝦,店員教我地由蝦尾起肉,原來好易起😳,肉好結實,感覺味道比普通龍蝦更鮮甜😋台灣九孔鮑魚鮑魚已經去除晒內臟,好貼心👍🏻加拿大野生大赤蝦肉質彈牙,鮮甜,蝦頭有好多蝦膏🤤大西洋野生青口少有地,青口海水味濃郁😳唔係平時啲急凍冇味青口野生日本深海白刀貝&紐西蘭月亮貝大隻,爽口,好甜👍🏻韓國斧山珍珠蠔生蠔好肥美,完全無腥味有機蔬菜籃健康👍🏻粥底最後食豬骨粥底,粥煲到好綿,可以加小小蔥同菜脯更好味,每一啖都充滿鮮味另外加份炸魚皮,脆卜卜送粥一流👍🏻

野生膏蟹

超多蟹膏,蟹肉夠晒鮮甜👍🏻

太平洋饅頭蟹

饅頭蟹細細隻,唔算好多肉,不過海水味幾重,蟹肉質都好甜

野生琵琶龍蝦

台灣九孔鮑魚

鮑魚已經去除晒內臟,好貼心👍🏻

加拿大野生大赤蝦

肉質彈牙,鮮甜,蝦頭有好多蝦膏🤤

大西洋野生青口

少有地,青口海水味濃郁😳唔係平時啲急凍冇味青口

野生日本深海白刀貝&紐西蘭月亮貝
大隻,爽口,好甜👍🏻

韓國斧山珍珠蠔

生蠔好肥美,完全無腥味

有機蔬菜籃
健康👍🏻

粥底

另外加份炸魚皮,脆卜卜送粥一流👍🏻
2023-09-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$550 (Dinner)
  • 尊貴海鮮套餐
蒸氣火鍋嘅精髓就係品嚐到海鮮嘅鮮味😍今次嚟食呢間就有生猛海鮮,即場攞出嚟俾你睇🤓有多款套餐想食咩level都有,而且會有專人幫你蒸同計時🤣🤣我哋今次就試咗尊貴海鮮套餐1️⃣ 尊貴海鮮套餐 $449 ⭐️8.5/10呢個set已經包咗多款時令海鮮🦐🦀例如野生膏仔蟹、太平洋饅頭蟹、野生琵琶龍蝦、台灣九孔鮑魚、加拿大野生大赤蝦、韓國釜山珍珠蠔等等🤤仲包埋蔬菜籃同埋甜品👍我哋特別鍾意個琵琶龍蝦,肉味鮮甜嫩滑😍值得一提係最後用海鮮蒸完嘅粥底!好鮮甜,原汁原味🥳--Food: 8.5/10Environment: 7.5/10Service: 8.5/10Price: 8/10Overall: 8.5/10💸 ~500 pp

1️⃣ 尊貴海鮮套餐 $449 ⭐️8.5/10

Food: 8.5/10
Environment: 7.5/10
Service: 8.5/10
Price: 8/10
Overall: 8.5/10

💸 ~500 pp
2023-09-28 25 views
唯一服務好,海鮮非常唔新鮮,量根本食唔飽,完全唔值咁嘅價錢,龍蝦可以,但係太細隻,鮑魚唔係新鮮嘅係急凍嘅,幾隻貝殼類都仲食得,奄仔蟹竟然冇腳㗎,粥一啲味都冇,大蝦啲肉喺霉,又有沙,千祈唔好去亦都唔好信好食評全部呃人嘅。
咁嘅價錢又唔新鮮,一啲都唔識海鮮唔新鮮四個人食咗$2300,唔新鮮唔新鮮,蟹同龍蝦還OK但size好細,大蝦肉梅,奄仔還好,但冇腳㗎,分量非常少,服務唔錯,但只有兩個人負責成個樓面,做到踢晒腳
2023-09-26 21 views
#銅鑼灣美食 #小蓮星呑食銅鑼灣🔻 蟹仙海鮮蒸碢大公館銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下至1樓/🩵尊貴海鮮套餐 $449/🧃太平洋饅頭蟹、野生膏仔蟹店員介紹饅頭蟹係非常恩愛嘅蟹品種,老婆去到邊老公就會去到邊,非常特別,雖然肉唔係好多,但係非常鹹香鮮甜。黐線,生勾勾嘅時候已經見到啲膏咇晒出嚟,可能而家好當造,蒸完之後真係見到啲膏好厚,啖啖都係鮮甜嘅蟹膏,連蟹腳都有蟹膏味, 直頭想另外再叫隻!/🧃澳洲青年龍蝦彈牙鮮甜,膏肥美,好易拆肉/🧃可台灣九孔鮑魚一蒸完就甩穀!唔會太硬或者乾爭爭,反而好爽口彈牙,同埋好少可食到鮑魚唔點任何嘢都咁鹹香,超好食/🧃加拿大野生大赤蝦好大隻,雖然店員話唔係彈牙嗰款,但係可能因為夠新鮮,所以都出奇地非常鮮甜彈牙/🧃有機蔬菜籃&粥蔬菜非常鮮甜,蒸菜更能保持食材營養,煲粥就真係一路都非常期待,因為成餐飯已經吸晒海鮮嘅精華,加埋菜甫粟米等等,鹹香鮮甜,食咗兩大碗/#ood #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn#foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger#foodlover #foodphotogr
#銅鑼灣美食 #小蓮星呑食銅鑼灣
🔻 蟹仙海鮮蒸碢大公館
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下至1樓
🩵尊貴海鮮套餐 $449

🧃太平洋饅頭蟹、野生膏仔蟹

🧃澳洲青年龍蝦
彈牙鮮甜,膏肥美,好易拆肉

🧃可台灣九孔鮑魚

🧃加拿大野生大赤蝦

🧃有機蔬菜籃&粥

#foodlover #foodphotography #hkig
2023-09-13 35 views
環境衛生乾淨,服務態度非常好,每樣海鮮蒸煮時間都有專人處理,龍蝦,蝦肉大而且飽滿.螃蟹裡面的膏真是太多,粥底鮮味十足.品質一流,真心值得推介,是真正的海鮮蒸鍋。
2023-09-13
2023-09-06 2113 views
食海鮮可以有很多種吃法,不論是炒、蒜蓉蒸等都很吸引。蟹仙海鮮直銷蒸氣石碢是一間吃海鮮 x 蒸氣石碢的餐廳,可以吃到海鮮的原有鮮味。有幾間分店,我去的是銅鑼店,都幾適合一大班人聚餐。不過當日同一個房間有另外一枱不認識的,喝了酒後的他們更吵鬧 .... 海鮮套餐選擇都有不少,店員說同一枱人不需要全部選同一個套餐。可以混合選,只要選的套餐人頭數和實際人數一樣就沒問題。所以我們一行7個人是選了3款套餐。套餐的基本海鮮都是一樣,是在這些之上加其他的海鮮或是配料。像韓國釜山珍珠蠔、台灣九孔鮑魚、加拿大野生大赤蝦、有機蔬菜籃就是以下三個套餐都有。✨尊貴海鮮套餐 ($449/位) x 2這款就最基本,但都有鮮嫩彈牙的龍躉片和鮮甜彈牙的龍蝦。套餐一共是有10款的單品。✨尊貴象拔蚌海鮮套餐 ($2033/3位)比前者的套餐多了兩款,有爽脆鮮甜的象拔蚌和蟹仙蟹皇醬青瓜片。青口和月亮貝的海水味很重﹐所以店員有提醒說不要沾醬料吃。✨包羅萬有海鮮2人套餐 ($1099/2位)會選這個套餐是因為除了海鮮之外,亦有肉和丸類。所以不是只有海鮮吃,都幾多元化 😋吃到最尾還有最少每人一碗加了芋頭煮的粥,吃落很綿。因為亦有加
食海鮮可以有很多種吃法,不論是炒、蒜蓉蒸等都很吸引。

有幾間分店,我去的是銅鑼店,都幾適合一大班人聚餐。

可以混合選,只要選的套餐人頭數和實際人數一樣就沒問題。
所以我們一行7個人是選了3款套餐。

套餐的基本海鮮都是一樣,是在這些之上加其他的海鮮或是配料。
韓國釜山珍珠蠔台灣九孔鮑魚加拿大野生大赤蝦
有機蔬菜籃就是以下三個套餐都有。
韓國釜山珍珠蠔
加拿大野生大赤蝦

尊貴海鮮套餐 ($449/位) x 2
這款就最基本,但都有鮮嫩彈牙的龍躉片和鮮甜彈牙的龍蝦
套餐一共是有10款的單品。
龍躉片
龍蝦

尊貴象拔蚌海鮮套餐 ($2033/3位)
比前者的套餐多了兩款,有爽脆鮮甜的象拔蚌蟹仙蟹皇醬青瓜片
青口和月亮貝的海水味很重﹐所以店員有提醒說不要沾醬料吃。
象拔蚌
蟹仙蟹皇醬青瓜片

包羅萬有海鮮2人套餐 ($1099/2位)
會選這個套餐是因為除了海鮮之外,亦有肉和丸類。
所以不是只有海鮮吃,都幾多元化 😋

吃到最尾還有最少每人一碗加了芋頭煮的粥,吃落很綿。
因為亦有加象拔蚌的內臟去煮,所以非常鮮味。
粥底+醬油費 $15/位,另外星期五六日、公眾假期及前夕會收附加費($28/位)

如果用轉數快付錢會送甜品

椰汁燉雪燕,見標價是$138/位,吃落幾清甜。
椰汁燉雪燕
Other Info. : 這個價位吃到不少款的海鮮還有人幫忙蒸,收費合理吧。
2023-08-25
$681.4 (Dinner)
龍躉片
龍蝦
象拔蚌
椰汁燉雪燕
2023-09-04 1321 views
蟹仙海鮮蒸鍋大公館,行開銅鑼灣實會見到佢隻蟹🦀專做海鮮蒸鍋,有唔同既套餐,全部都好齊全既,店內非常闊落,坐落好舒服,專人服侍計好晒時間,準備食就可以🤠專貴海鮮套餐,十款海鮮放晒出嚟就係豪🐳加拿大野生大赤蝦,好大隻既赤蝦,一開蓋超濃鮮味,食落超濃蝦味、充滿蝦汁🦐食過最濃既蝦之一😻黃金翡翠螺,超爽,好鮮味既螺👻韓國斧山珍珠蠔,好大粒蠔,蠔味又濃又Creamy👍🏻配枝黑龍清酒,甜甜地食海鮮更好味😋台灣九孔鮑魚,望落雖然細隻,食落就好鮮好爽身🪼元貝,超級juicy,好驚人既味道😳蟶子皇都幾大隻,專人serve完全唔會煮到縮水🤞🏻開始重頭戲,澳洲青年龍蝦,大大隻啖啖肉,仲有膏,又鮮又正😝太平洋饅頭蟹,較少見,食佢既鮮味,仲幾有海水既味道🌊野生膏蟹,膏超多又濃,A級蟹,肉都好鮮好正,超高質既蟹🤤蟹仙即係蟹仙🦀食佢既蟹一定無死,超高質,整體海鮮都相當新鮮,蒸海鮮就係原汁原味❣️加埋啲菜同粥,又飽又滿足既海鮮餐😇

專貴海鮮套餐,十款海鮮放晒出嚟就係豪🐳

尊貴海鮮套餐

蟶子皇
元貝
澳洲青年龍蝦
野生膏蟹
今次是我首次來到「蟹仙海鮮蒸碢大公館 」,朋友們表示這是喜歡海鮮的人必去的餐廳。聽說每款海鮮也是有老闆精心挑選,絕對高品質特別鮮甜。餐廳推介我們試試「尊貴海鮮套餐」,優惠價$499/位,當中有10款海鮮:- 野生膏仔蟹- 台灣花尾龍躉片- 野生琵琶龍蝦- 台灣九孔鮑魚- 加拿大野生大赤蝦- 大西洋野生青口- 紐西蘭刀片蚌- 紐西蘭月亮貝- 韓國釜山珍珠蠔- 有機蔬菜籃最後還有海鮮粥和雪燕!每一款都讓人回味無窮,而且十分有鮮味。同時服務員服務亦很周到,會協助調校蒸鍋時間!🔍餐廳:蟹仙海鮮蒸碢大公館 🏠地區:銅鑼灣📍地址:銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下至1樓

- 野生膏仔蟹
- 紐西蘭刀片蚌
- 紐西蘭月亮貝
- 韓國釜山珍珠蠔
- 有機蔬菜籃

同時服務員服務亦很周到,會協助調校蒸鍋時間!

🔍餐廳:蟹仙海鮮蒸碢大公館
🏠地區:銅鑼灣
📍地址:銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下至1樓
  • 尊貴海鮮套餐
  • 粥底
2K
今日放工同好友去尖沙咀食蒸氣海鮮,知道蟹仙一向以新鮮海鮮聞名,老闆從事海鮮批發40年,經營青蟹批發經驗,每天將最新鮮直接空運到店鋪。蟹仙老闆經營海鮮入口商批發𝟒𝟎年經驗✈️💯每日挑選頂級上乘貨源再直接空運新鮮海鮮到店鋪,吃得出的鮮味👍🏻新鮮海鮮包括青蟹🦀、野生越南頂角膏蟹🦞及黃奄蟹,隻隻爆膏😍====—====—====—====—🌟尊貴海鮮套餐($449)⋄調味醬料DIY, 建議大家可以不用添加太多醬料,吃到海鮮最原始的鮮味👍🏻⋄🦀罕有藻食綠膏蟹/🦀野生膏蟹仔蟹類選擇非常豐富。野生膏蟹仔帶有濃郁的蟹味,肉質鮮嫩飽滿,非常鮮美👍🏻⋄🦀太平洋饅頭蟹/🐟台灣花尾龍躉片龍躉片肥美厚肉,肉質鮮嫩😉⋄🦞野生琵琶龍蝦/🦞澳洲青年龍蝦琵琶龍蝦外殼摸上去像絨毛一樣,肉質鮮嫩,比龍蝦還要甜,一試難忘👏🏻⋄🖤台灣九孔鮑魚肉質肥厚,吃來有膠質感兼彈牙👍🏻🦐加拿大野生大赤蝦肥美新鮮的赤蝦,肉質鮮嫩,甘甜可口,蝦頭還滲出新鮮蝦膏😀⋄💚大西洋野生青口鮮嫩又多汁,每一口展現了鮮美的風味✌🏻⋄貝類都新鮮而豐富,口感細膩,帶來了獨特的風味體驗⭐️紐西蘭刀貝蚌刀貝口感很好,肥厚的肉質超鮮甜😛⋄🌙紐西蘭月亮月貝月亮形狀的紐西蘭

蟹仙老闆經營海鮮入口商批發𝟒𝟎年經驗
新鮮海鮮包括青蟹🦀、野生越南頂角膏蟹🦞及黃奄蟹,隻隻爆膏😍
====—====—====—====—
🌟尊貴海鮮套餐($449)

🦀罕有藻食綠膏蟹/🦀野生膏蟹仔

🦀太平洋饅頭蟹/🐟台灣花尾龍躉片
龍躉片肥美厚肉,肉質鮮嫩😉

🦞野生琵琶龍蝦/🦞澳洲青年龍蝦

🖤台灣九孔鮑魚
肉質肥厚,吃來有膠質感兼彈牙👍🏻

🦐加拿大野生大赤蝦

肥美新鮮的赤蝦,肉質鮮嫩,甘甜可口,蝦頭還滲出新鮮蝦膏😀

💚大西洋野生青口
鮮嫩又多汁,每一口展現了鮮美的風味✌🏻

貝類都新鮮而豐富,口感細膩,帶來了獨特的風味體驗

⭐️紐西蘭刀貝蚌
刀貝口感很好,肥厚的肉質超鮮甜😛

🌙紐西蘭月亮月貝
月亮形狀的紐西蘭月亮貝,鮮味十足,建議不用蘸豉油吃。

🦪韓國釜山珍珠蠔

建議大家要先嘗剛蒸出來的珍珠蠔水,超鮮甜
,鹹鮮味香😉

🥗有機蔬菜籃

有機蔬菜籃提供粟米、生菜和娃娃菜,增加均衡營養,非常健康😜

🍲海鮮精華粥底

海鮮粥底加入新鮮排骨,再吸收海鮮精華,加入菜甫、蔥花,鮮甜可口,粥底綿滑😍
濃郁的海鮮風味讓人驚艷。粥底的口感滑嫩,將海鮮的鮮味完美融合其中,每一口都令人愉悅 😀

🥥椰汁官燕燉雪燕

以椰汁官燕燉雪燕作為結尾,為整餐帶來了甜美的結束。甜品口感順滑,椰汁的香甜與燕窩的鮮嫩相輔相成,帶來了清涼愜意的口感🥰
====—====—====—====—
📌店名:蟹仙海鮮蒸碢大公館‘
📍地址:銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下至1樓
2023-08-23
$350 (Dinner)
2023-09-01 25 views
10分好吃的蟹仙又係我哋喺8號風球前嘅一餐了。今日我哋食咗個$500嘅套餐,雖然係$500但係已經有龍蝦有肥美嘅膏蟹同埋有帶子及蟶子等等高級食材,我哋之所以食呢間係因為佢話要銅鑼灣嘅核心區域,係tower 535隔離,令我覺得最正嘅都係佢嘅蟹,聽老闆話喺菲律賓進口,所以真係零舍唔同。另外佢嘅帶子同埋龍蝦都係非常之好食,龍蝦仲可以放喺入邊煲粥,增加咗粥嘅鮮味,最後我個好朋友叫咗一支吟釀,喺清酒嘅襯托下食海鮮真係令人覺得更加寫意。
10分好吃的蟹仙又係我哋喺8號風球前嘅一餐了。

2023-09-01 25 views
今日去咗銅鑼灣食飯,係8號風球前夕最後一個喺出邊食飯嘅時刻, 我哋揀咗蒸氣海鮮,因為身體處於啱啱復原狀態,所以食吓啲蒸嘅嘢好過食煎炸嘢。蒸氣海鮮,當然係其中一個最好嘅選擇啦,因為可以補充蛋白質。我哋嗌咗一個$500樓下嘅套餐,但已經有蟹,有龍蝦,同埋有帶子蟶子等。其實呢間嘢嘅質素一直都好高,特別係佢嘅蟹真係非常之肥美,因為聽佢老闆話喺菲律賓進口。另外一位朋友興致勃勃,嗌咗一支純米原酒,然後同我大講清酒嘅原理,識得品嚐後,喺日本清酒嘅襯托下食海鮮令人感覺更加relax.
另外一位朋友興致勃勃,嗌咗一支純米
2023-09-01 21 views
閒時經過銅鑼灣謝斐道都會留意這家海鮮餐廳,這次終於有男生帶我來試了!這裡的海鮮都是由老闆挑選每天空運入口,吃得出這裡的鮮!品嚐了 #尊貴海鮮套餐 ,價錢每位計算HKD$449一位,有十款精選海鮮,蔬菜及粥底選擇!大大的蒸鍋在你面前烹調,最方便的是所有海鮮烹調都是由店員負責,我們只懂吃就好,不怕過火或未熟!最吸引我的當然是 #野生膏仔蟹 ,蟹膏豐滿,蟹肉鮮甜彈牙,新鮮美味非常!其次令我驚喜的是貝殼類海鮮, #青口 、 #刀貝蚌 、 #月亮貝 ,每種貝類外觀都很好看,簡單蒸出海水鹹鮮味,帶出原汁原味!還有多款海鮮,鮑魚、珍珠蠔、大赤蝦等都惹味非常!喜歡新鮮海鮮又在銅鑼灣附近,值得一試。

還有多款海鮮,鮑魚、珍珠蠔、大赤蝦等都惹味非常!

喜歡新鮮海鮮又在銅鑼灣附近,值得一試。
2023-08-31 30 views
位於銅鑼灣有一家新鮮海鮮蒸鍋,傳說是老闆每天新鮮入口,確保每間分店的海鮮都是新鮮!#尊貴海鮮套餐 每位$449 (原價$898)這款套餐有十款海鮮品嚐,吃到最後還會放粥水在火鍋底,吸收大量海鮮精華,而且全靠粥底有飽滿感覺!印象最深刻 #加拿大野生大赤蝦 ,店員跟我說精華在於蝦頭,果然蝦膏肥美沒令我失望!#台灣花尾龍躉片 ,肉質彈牙,蒸完吃起來味道濃郁!其實只要海鮮新鮮,處理妥當,蒸起來都好吃!#蟹仙海鮮蒸碢大公館📍銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下至1樓

#尊貴海鮮套餐 每位$449 (原價$898)

印象最深刻

#台灣花尾龍躉片 ,肉質彈牙,蒸完吃起來味道濃郁!

其實只要海鮮新鮮,處理妥當,蒸起來都好吃!

#蟹仙海鮮蒸碢大公館
📍銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下至1樓