Restaurant: Crab Fairy
Info:

2023-08-28 28 views
《 🌟推介😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》聽講坊間流行海鮮減肥🤨因為海鮮有豐富蛋白質🦀🦞🦐🦑而且大多數脂肪含量都低😌今次嚟食蒸氣海鮮就啱哂我😏叫咗個尊貴海鮮套餐每人$449非常豐富 咩種類嘅海鮮都一應俱全😲用蒸氣石鍋烹調 咩調味都唔洗落原汁原味 全部都好鮮甜🌟野生膏仔蟹🦀👍食蟹雖然好麻煩但呢隻膏仔蟹一定要食😮‍💨 爆哂蟹膏又濃郁 鹹香味十足蟹肉仲好鮮甜 真係好正🤤🌟太平洋饅頭蟹🦀饅頭蟹罕有又矜貴佢哋大部分時間都喺深海生活只係產卵時先會上岸所以每年只有幾個月先可以品嚐到唔好睇佢細細隻唔多肉但鮮味同滑感絕對係海鮮界數一數二🌟澳洲青年龍蝦🦞👍都幾大隻有成隻手掌咁大龍蝦肉爽口彈牙 仲有蝦膏🤩🌟台灣九孔鮑魚🌟日本野生大赤蝦🦐🌟大西洋野生青口🌟紐西蘭刀巨蚌🌟紐西蘭月亮貝🌟韓國斧山珍珠蠔🦪🌟有機蔬菜籃🌽🥦因為唔同海鮮嘅煮食時間唔同會有專人幫我哋計時蒸又會同我哋介紹每一款海鮮海鮮嘅精華流落底層粥底當食哂所有海鮮之後就可以品嚐十分鮮甜嘅粥😋甜品仲有椰汁官燕 滋補養顏人均價錢: $500味道: 8.5/10環境: 7.5/10服務: 8.5/10回頭率: 8.5/10👍=必食📍 蟹仙海鮮蒸碢
《 🌟推介😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》

👍=必食

📍 蟹仙海鮮蒸碢大公館
地址: 銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下至1樓
電話: 91368072
《蟹仙海鮮蒸碢大公館 - 銅鑼灣》我平時好少專門去食海鮮,但難得好姊妹 @happy_on_my_plate 約我去食蟹,我又點會唔去呢😉今次我地兩個清清地,去左一間專門食蒸海鮮既餐廳食晚餐😌我都係第一次食蒸氣海鮮炸TBH,所有海鮮都有專人喺你面前去蒸,完全唔洗理個時間😜因為店員會每款海鮮一樣一樣地講解然後幫你較好時間去煮,我地要做既就只係等食😗餐廳主要都係食佢既套餐,如果唔夠食又或者想Encore,就可以另外再加配😊佢既套餐有幾款不同既俾大家選擇,今次我地就試左尊貴海鮮套餐 $449/位,入面都有不少貴價海鮮,可以同大家介紹一下💁🏻‍♀️野生膏仔蟹🦀呢個我真係超喜歡,如果你鍾意食濃味既蟹,相信呢個膏仔蟹會滿足到你,D 膏都幾多下,食落Creamy 唔會實的的,D 肉都唔少嫁,慢慢用蟹叉將D 肉推出黎食,咩都唔洗點就好夠味啦,有著濃濃既海水味道,十分鮮甜💁🏻‍♀️太平洋饅頭蟹🦀店主話呢個蟹出面好少有,係比較少見既深海蟹,個樣肥嘟嘟傻更更咁,但味道又出奇地濃海鮮味,店員話呢款蟹主要都係食佢地鮮味,但我又覺得佢既膏其實都好香滑咼,食佢既可愛又得,食佢既鮮味又得姐💁🏻‍♀️龍蝦🦞其實龍蝦我就真係唔
《蟹仙海鮮蒸碢大公館 - 銅鑼灣》

💁🏻‍♀️野生膏仔蟹🦀

💁🏻‍♀️太平洋饅頭蟹🦀

💁🏻‍♀️龍蝦🦞

其實龍蝦我就真係唔算好識分辦,不過見佢上枱時大大隻,而個顏色又咁靚仔,應該都唔會係平野啦 。龍蝦肉質彈牙爽口,佢既膏偏向甘味,店員幫我地蒸到火喉剛剛好,唔會太熟既狀態,所以食既時候仲會有少少糯糯既感覺,好味

💁🏻‍♀️台灣九孔鮑魚
鮑魚既肉質比平時食既較為企身同實淨,店員建議我地咩都唔點去食佢既原味,值得講下既係店家喺幫我地蒸之前已經將D 貝殼既沙同內臟清理好,我地可以唔洗理太多,大大啖咁咬落去就得啦,十分滿足

💁🏻‍♀️加拿大野生大赤蝦🦐

野生大赤蝦既口感同平時食既大蝦有少少不同,呢種有少少似平時食刺身既果種大赤蝦,肉身較軟易入口,頭入面既膏都比較多

💁🏻‍♀️大西洋野生青口

呢個青口入口有點驚艷,有著濃濃既海水味,如果你地有食開法國蠔,就應該明我既感覺啦,我個人幾喜歡呢種濃郁,但如果食唔慣既話可能會覺得佢太咸

💁🏻‍♀️刀貝蚌&月亮貝
要二揀一講邊樣好D 的話,我諗我會喜歡刀貝蚌多D,因為我比較喜歡果種彈牙既感覺,兩者食落同樣都係味道清甜,係大家既口感有著對比

💁🏻‍♀️珍珠蠔🦪
個蠔食落無沙,蒸完之後食落口感比較奶滑,算係屬於Creamy 果種蠔,肉味濃,有回甘

食完曬D 海鮮,最尾仲會有一個海鮮粥俾我地暖身添,佢個粥係將之前蒸海鮮既精華留番曬入去入粥入面,所以食落特別鮮甜嫁,夠曬飽肚又得意,除左粥之外,仲有蒸蔬菜籃添呀,朋友話個粟米好甜,可以Encore

💁🏻‍♀️銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下至1樓
2023-08-17
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍣🍣🍣🍣🍣🍴🍽🍴🍽🍴🍽-上次食完尖沙咀分店之後一直念念不忙,所以今日再同朋友去到銅鑼灣分店再食過呢個人氣海鮮蒸鍋 - 蟹仙🦀尊貴海鮮套餐 $449🥢野生仔膏蟹 🆙🥢大平洋饅頭蟹 🆙 / 台灣花尾龍躉片🆗🥢澳洲青龍蝦 🆗 / 野生琵琶龍蝦 🆙🥢台灣九孔鮑魚 🆙🥢日本野生大赤蝦 🆙🥢大西洋野生青口 🆗🥢野生日本深海白刀貝 🆙🥢紐西蘭月亮貝 🆗🥢韓國斧山珍珠蠔 🆗🥢有機蔬菜籃 🆗今次再食,膏蟹都仲係好多蟹膏,蟹鮮味亦都保持到勁濃郁 。今次饅頭蟹大細就大過上次,鮮甜味亦都加倍。龍蝦呢間亦都好大隻,食落啖啖肉,爽口彈牙; 鮑魚食落好軟身彈牙,唔會好軔。大赤蝦蝦肉鮮嫩;青口同蠔嘅海水味幾出幾鮮甜;白刀貝同月亮貝肉質幾嫩滑。食完海鮮之後都仲係會有一煲吸曬海鮮精華嘅粥,最後仲有碗椰汁燕窩做甜品,真係食過番尋味。🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍣🍣🍣🍣🍣🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺 蟹仙海鮮蒸碢大公館銅鑼灣謝斐道500號維安商業大

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍣🍣🍣🍣🍣🍴🍽🍴🍽🍴🍽

整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍣🍣🍣🍣🍣🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 蟹仙海鮮蒸碢大公館
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下至1樓
#bakdiu日式 #bakdiu灣仔區 #bakdiu銅鑼灣
🌸《蟹仙海鮮蒸碢大公館 · 蒸氣火鍋 · 銅鑼灣》-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🍽️ 尊貴海鮮套餐 $449 per pax🌼 野生膏仔蟹❗🌼 太平洋饅頭蟹🌼 野生琵琶龍蝦❗🌼台灣九孔鮑魚🌼日本野生大赤蝦🌼紐西蘭刀貝蚌🌼野生日本深海白刀貝🌼韓國斧山珍珠蠔🌼有機蔬菜籃好耐無食蒸氣火鍋喇!今日特登黎到銅鑼灣食呢間蒸氣火鍋,見到價錢合理就去左食呢間蟹仙🤩-膏蟹好多蟹膏,蟹鮮味勁濃 ,蟹肉亦都唔算少,叫有肉食🥹饅頭蟹偏細隻,無咩蟹肉,但係食落好鮮甜,鐘意海鮮味而又喜歡拆蟹可以揀下🫢龍蝦啖啖肉,好彈牙爽口,龍蝦頭亦都好多膏,正啊❗食完海鮮之後仲會有一煲吸曬海鮮精華嘅粥,最後仲有碗椰汁燕窩做甜品,唔錯唔錯🙆🏻‍♀️-📍 蟹仙海鮮蒸碢大公館銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下至1樓-環境:🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸Revisit:🤍-#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_cwb #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood
🌸

服務:🌸🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸

Revisit:🤍
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_cwb #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊攻略 #泰式串燒 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣黃店 #銅鑼灣好去處 #泰式豬頸肉 #駱克道
2023-08-17 23 views
朋友係海鮮控,相約一齊食海鮮粥底火鍋揀咗尊貴海鮮套餐,海鮮會因應當日空運到港全部都好新鮮,冇經過淡水處理,食到海鮮本來嘅鮮味仲有店員幫手計時同埋分海鮮,負責食就可以🤣野生膏仔蟹蝦膏多到流晒落粥底,蟹肉鮮甜多肉,用料新鮮太平洋麵包蟹麵包蟹比較細隻少少,雖然唔算好多肉,但肉質係最鮮甜澳洲青年龍蝦龍蝦切開一半,起肉好方便,大大啖食龍蝦好滿足台灣九孔鮑魚鮑魚都算係幾大隻,夠彈牙加拿大野生大赤蝦赤蝦勁大隻,肉質鮮甜🦐蝦頭仲有好多蝦膏大西洋野生青口黃金翡翠螺睇個樣以為好難咬開,點知爽口彈牙,味道鮮甜韓國斧山珍珠蠔生蠔肥美鮮甜,無腥味有機蔬菜籃蔬菜吸收咗海鮮精華,特別鮮甜粥底最後食豬骨粥底,加小小菜脯就好美味😋每一啖都充滿海鮮香
朋友係海鮮控,相約一齊食海鮮粥底火鍋
揀咗尊貴海鮮套餐,海鮮會因應當日空運到港
全部都好新鮮,冇經過淡水處理,食到海鮮本來嘅鮮味
仲有店員幫手計時同埋分海鮮,負責食就可以🤣
野生膏仔蟹
蝦膏多到流晒落粥底,蟹肉鮮甜多肉,用料新鮮
太平洋麵包蟹
麵包蟹比較細隻少少,雖然唔算好多肉,但肉質係最鮮甜
澳洲青年龍蝦
龍蝦切開一半,起肉好方便,大大啖食龍蝦好滿足
台灣九孔鮑魚
鮑魚都算係幾大隻,夠彈牙
加拿大野生大赤蝦
赤蝦勁大隻,肉質鮮甜🦐蝦頭仲有好多蝦膏
黃金翡翠螺
睇個樣以為好難咬開,點知爽口彈牙,味道鮮甜
韓國斧山珍珠蠔
生蠔肥美鮮甜,無腥味
有機蔬菜籃
蔬菜吸收咗海鮮精華,特別鮮甜
粥底
最後食豬骨粥底,加小小菜脯就好美味😋每一啖都充滿海鮮香
2023-08-16 19 views
2023.08.09今日同好耐冇見嘅姐妹放工約去銅鑼灣行街🛍️係SOGO行完就去咗附近呢間樓上鋪嘅蟹仙海鮮蒸碢大公館食晚餐🥣我地兩個叫左🌟尊貴海鮮套餐 折後只需$449/1位 包9⃣️款海鮮同一份有機蔬菜籃🥬另收加一服務費同粥底及醬油費 $15/位點餐後店員會送上醬料給食客任意Mix✌🏻送餐後店員會為客人每款食材逐一放入蒸爐內而每款食材都有唔同嘅最佳時間👍🏻同時會為客人介紹食材既口感特色絕對專業又好服務🥰海鮮🦀🦐🦞🦪罕有藻食綠膏蟹🦀太平洋石頭蟹🦀野生琵琶龍蝦🦞台灣九孔鮑魚加拿大野生大赤蝦🦐大西洋野生青口紐西蘭刀貝蚌黃金翡翠螺韓國釜山珍珠蠔🦪全部都好新鮮而且無沙🫶🏻基本上唔需要沾上任何醬汁😹就能將彈牙嘅海鮮一一放入口裏細味其真正鮮味😋有機蔬菜籃🧺生菜🥬娃娃菜➕粟米🌽好嫩綠💚加上蒸完後好軟熟😍而且可以平衡番全海鮮嘅邪惡感👿食完之後仲有吸盡海鮮精華嘅粥加上一D配料慢慢嘆🫢飲品🥤金桔檸檬汁🍊🍋 $68/渣天氣仲係好熱🥵飲番即刻好消暑嫁🤗另外只要用現金💴轉數快🔁埋單仲會有超足料嘅椰汁燉雪燕送🥥
2023.08.09

金桔檸檬汁🍊🍋 $68/渣
天氣仲係好熱🥵飲番即刻好消暑嫁🤗

另外只要用現金💴轉數快🔁埋單仲會有超足料嘅椰汁燉雪燕送🥥

2023-08-16 13 views
環境闊落舒服,侍應貼心👍Menu 有好多選擇,最後選擇左尊貴海鮮套餐,每位$449套餐包括:❇️太平洋饅頭蟹❇️澳洲青年龍蝦❇️台灣九孔鮑魚❇️加拿大野生大赤蝦❇️大西洋野生青口❇️紐西蘭月亮貝❇️黃金翡翠螺❇️韓國釜山珍珠蠔❇️有機蔬菜籃🧺❇️粥底❇️椰汁燉雪燕🌀整體海鮮都好新鮮,非常有鮮味👍 係隻蠔有少少腥味。另外,粥底好正,吸曬d 海鮮精華😋,入面仲有豬骨、粟米、芋頭粒,有咬口👍 雪燕材料足,每一啖都係雪燕,而且椰汁味香濃,涼浸浸,夏日消暑甜品。🌀侍應好貼心,會介紹海鮮,會幫客人蒸,每樣海鮮都會計時,以免海鮮變老👍

環境闊落舒服,侍應貼心👍
Menu 有好多選擇,最後選擇左尊貴海鮮套餐,每位$449
❇️有機蔬菜籃🧺
❇️粥底
❇️椰汁燉雪燕
2023-08-15 55 views
呢間<蟹仙海鮮蒸碢>絕對是海鮮愛好者必去的餐廳,尤其是喜愛食蟹的人。他們提供由老闆嚴選既進口野生高品質海鮮,每一口入口都特別鮮甜美味。我地今次去了銅鑼灣分店,點了他們的<尊貴海鮮套餐>,每位優惠價499元。這個套餐包括了10款海鮮,如野生膏仔蟹、太平洋饅頭蟹、野生琵琶龍蝦、台灣九孔鮑魚、加拿大野生大赤蝦、大西洋野生青口、黄金翡翠螺、紐西蘭月亮貝、韓國釜山珍珠蠔和有機蔬菜籃。每一款都令人讚嘆不已,讓人回味無窮。 仲有服務員會幫你擺入去同set時間蒸, 到時打開蓋就食得, 不過食蟹就要自己喐手喇🤣最後梗係要食埋佢個粥底啦! 吸收曬啲精華, 鮮甜無比! 仲有個小建議, 要食真係早D黎, 我哋6點幾一收工就上去, 唔洗一個鐘就差唔多坐滿人!

野生琵琶龍蝦

2023-08-14
Type of Meal
Dinner
野生琵琶龍蝦
野生膏仔蟹
<銅鑼灣鮮甜高質海鮮蒸鍋>🤩鍾意食海鮮, 特別鍾意食蟹既, 一定要黎呢間<蟹仙海鮮蒸碢>. 所以都係進口既野生高質海鮮🤭 入口特別鮮甜好味.今次去左銅鑼灣分店, 主要order 左<尊貴海鮮套餐> {$499}每位. 🤩一共有10款海鮮, 包括野生膏仔蟹, 太平洋饅頭蟹, 野生琵琶龍蝦, 台灣九孔鮑魚, 加拿大野生大赤蝦, 大西洋野生青口, 黄金翡翠螺, 紐西蘭月亮貝, 韓國釜山珍珠蠔 & 蔬菜籃... 份量大, 真係大滿足超飽😎我自己最鍾意野生蟹, 超多爆膏, 肉質鮮甜😍 正, 其他所有海鮮都超正, 每一款仲有專人幫手蒸, 時間蒸得剛剛好, 掂呀!最後梗係一定要食個粥底啦😍吸收晒所有海鮮精華, 就算已經好飽都要食多幾碗.🦀餐廳: 蟹仙海鮮蒸碢大公館🦞地址: 銅鑼灣謝斐道500號維安商業大厦地下
<銅鑼灣鮮甜高質海鮮蒸鍋>🤩

🦀餐廳: 蟹仙海鮮蒸碢大公館
🦞地址: 銅鑼灣謝斐道500號維安商業大厦地下
2023-08-14
$500 (Dinner)
  • 澳洲青年龍蝦
  • 台灣九孔鮑魚
今日同sis 👭🏽 去銅鑼灣掃貨 🛍️後去咗食蒸氣火鍋。🥳我同sis👭🏽都鍾意食海鮮❤️,對海鮮都幾高要求😛。加埋粥底火鍋,簡直鮮味十足,回味無窮。😍我哋揀咗尊貴海鮮套餐,套餐包括1️⃣0️⃣款海鮮,1️⃣0️⃣款海鮮每位都只係$449,而每款都有店員協助即場烹調蒸煮。🥳🦀 罕有藻食綠膏蟹充滿綠色蟹膏,味道甘甘苦苦。🥰蟹肉鮮甜,一個好特別嘅配搭。😚🦀 太平洋饅頭蟹超多蟹膏,而且海水味比綠膏蟹重。😋蟹肉都非常鮮甜。🤤🦞 野生琵琶龍蝦龍蝦外殼係絨面,店員烹調時間非常準確。🤗龍蝦肉爽口彈牙。😻🦪 台灣九孔鮑魚鮑魚厚身且味道濃郁。👏🦐 加拿大野生大赤蝦差唔多手掌✋🏽咁大嘅蝦。蝦肉鮮甜爽口外,蝦頭亦充滿蝦膏。🤩🦪 大西洋野生青口青口比平時大隻,海水🌊味重。唔駛特別再加醬油都已經夠哂味,質地軟滑。🤤🐚 黃金翡翠螺肉質非常厚身大隻,味道鮮甜。🥸🥢 紐西蘭刀貝蚌新鮮刀貝蚌,口感超級爽口彈牙。🫶🏽🦪 韓國斧山珍珠蠔味道鮮甜,口感較creamy。😽蒸完都唔會縮水,同生菜一齊食。🤠🥬 有機蔬菜籃新鮮嘅蔬菜,絕對唔會乾噌噌,夠哂甜。🤓🍲 粥底火鍋係蒸海鮮之前,店員🤵‍♀️先準備粥底。粥底會放豬骨、瘦肉、粟米等,之後邊煲粥邊蒸海鮮。
今日同sis 👭🏽 去銅鑼灣掃貨 🛍️後去咗食蒸氣火鍋。🥳

我同sis👭🏽都鍾意食海鮮❤️,對海鮮都幾高要求😛。
加埋粥底火鍋,簡直鮮味十足,回味無窮。😍

🦀 罕有藻食綠膏蟹
充滿綠色蟹膏,味道甘甘苦苦。🥰
蟹肉鮮甜,一個好特別嘅配搭。😚

🦀 太平洋饅頭蟹
超多蟹膏,而且海水味比綠膏蟹重。😋
蟹肉都非常鮮甜。🤤

🦞 野生琵琶龍蝦
龍蝦外殼係絨面,店員烹調時間非常準確。🤗
龍蝦肉爽口彈牙。😻

🦪 台灣九孔鮑魚
鮑魚厚身且味道濃郁。👏

🦐 加拿大野生大赤蝦
差唔多手掌✋🏽咁大嘅蝦。
蝦肉鮮甜爽口外,蝦頭亦充滿蝦膏。🤩

🦪 大西洋野生青口
青口比平時大隻,海水🌊味重。
唔駛特別再加醬油都已經夠哂味,質地軟滑。🤤

🐚 黃金翡翠螺
肉質非常厚身大隻,味道鮮甜。🥸

🥢 紐西蘭刀貝蚌
新鮮刀貝蚌,口感超級爽口彈牙。🫶🏽

🦪 韓國斧山珍珠蠔
味道鮮甜,口感較creamy。😽
蒸完都唔會縮水,同生菜一齊食。🤠

🥬 有機蔬菜籃
新鮮嘅蔬菜,絕對唔會乾噌噌,夠哂甜。🤓

🍲 粥底火鍋
係蒸海鮮之前,店員🤵‍♀️先準備粥底。
粥底會放豬骨、瘦肉、粟米等,之後邊煲粥邊蒸海鮮。😙
所有海鮮嘅精華都去哂粥到🤩,完成後加埋蔥花同菜脯調味。🤤

🍋 柑桔檸檬汁
味道酸酸甜甜,令人醒神開胃。🤠

🥥 椰汁燉雪燕
只有用現金或者轉數快付款,就會送呢個高質甜品。🥳
好多雪燕,椰汁味香濃,滋陰潤肺,非常養生。😍

2023-08-13 11 views
蒸海鮮你地有無試過呀,今次試左銅鑼灣蟹仙,我試過有幾間蒸海鮮係用平價貨既,當然價錢都係三百尾四百蚊咁,如果你想食好d既,蟹仙佢地就用既都係高品質海鮮。今次我就揀左$449最平0個個套餐,最驚喜既居然係隻青口,平時青口就食得多感覺係一d平價海鮮來,食落去又乾又柴,但蟹仙係用左大西洋青口,口感完全係升左幾班,食落去口感飽滿彈牙,海水味濃,好似食左隻珍珠蠔咁,可以話係我食過既青口最好食既。另外套餐裡有一隻蟹一隻澳洲龍蝦,蟹係爆膏既奄仔蟹,奄仔蟹其實係未經交配的處女蟹 ,生於鹹淡水交界處 .生長期約 3-4 個月 ,由於仍是幼蟹 , 肉質比大大隻的膏蟹嫩好多. 蟹膏都幾多,雌蟹既蟹膏口感軟身比雄蟹既硬身蟹膏香口。澳龍都係多膏,直接從魚缸攞出嚟,絕對新鮮,size 大概手掌咁大赤蝦老實講應該属於冰鮮貨,肉質唔算特別嫩口,但係有上赤蝦,蝦身大隻,蝦頭比其他蝦鮮味另外仲有鮑魚、刀貝、月亮貝、同埋珍珠蠔$449呢個價錢,絕對值回票價

蟹仙佢地就用既都係高品質海鮮。

另外仲有鮑魚、刀貝、月亮貝、同埋珍珠蠔

$449呢個價錢,絕對值回票價

2023-08-11 18 views
蟹仙海鮮蒸碢大公館🦀揾日放工,諗住去食餐好嘅海鮮,最後揀咗呢間。雖然地方唔係好大,但係勝在坐得舒服,又有專人計時蒸海鮮,最重要係海鮮日日新鮮到港,食得好滋味😋我地揀咗尊貴海鮮套餐,耷餐有整每人一隻嘅奄仔蟹🦀,饅頭蟹🦀,澳洲龍蝦🦞,台灣九孔鮑魚,日本野生大赤蝦🦐,韓國斧山珍珠蠔🦪,大西洋野生青口,紐西蘭刀具蚌,紐西蘭月亮貝,有機蔬菜籃🌽🥦過程有專人幫手計時,焗海鮮,再分埋俾我哋食。又會同我哋介紹每一款海鮮,來自邊度,有咩特別,點樣食😋其中一個比較特別嘅,係饅頭蟹🦀。原來饅頭蟹長時間生活係深海之中,只有產卵嗰陣時先會上岸,所以每一年只有幾個月先至可以品嚐到。雖然唔係特別大隻,但係入邊有好多鮮橙色嘅蟹膏,特別鮮甜🥹。而且佢啲肉亦都特別滑。😮‍💨佢哋教我哋食海鮮嗰陣時,盡量唔好點任何嘅調味料,用最原汁原味嘅清蒸方法去煮。過程之中,蒸氣同海鮮嘅精華混合埋一齊,再流落底層粥底。所以當食哂所有海鮮之後,就有十分鮮甜嘅海鮮粥可以品嚐😋再唔夠食嘅,佢哋呢度亦都有提供牛肉、鹽酥雞、各款熟食,包你食到托住肚皮走😋
蟹仙海鮮蒸碢大公館🦀

作為海鮮控嘅我見襯鮑魚都雙眼發光,今次我又去魚缸欣賞美味海鮮😆🤍蒸氣海鮮鍋套餐包含9款海鮮:野生膏仔蟹、太平洋饅頭蟹、澳洲青年龍蝦、台灣九孔鮑魚、加拿大野生大赤蝦、大西洋野生青口、紐西蘭刀背蚌+月亮貝、韓國斧山珍珠蠔。呢度嘅海鮮質素好高,唔需要調味嘅情況下完全食到食材原始嘅鮮味,肉質爽口彈牙,最出乎以料之外係超巨型青口超滑巨爽好鮮甜 Yummy💯而且龍蝦同閹仔蟹都巨多膏好誇張,正呀🤍最後食埋吸收晒海鮮精華嘅粥,每人只分到2碗實在意猶未盡呢~
2023-08-08 16 views
📍 蟹仙海鮮蒸碢大公館 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下至1樓-🦞 尊貴海鮮套餐 $449大西洋野生青口熟度剛剛好,肉質很嫩,味道很鮮美紐西蘭刀貝蚌刀貝蚌的肉質非常的厚實有著淡淡的甜味 處理的很好沒有沙子台灣九孔鮑魚九孔鮑魚很有彈性,紮實有嚼勁,口感很好韓國釜山珍珠蠔肉質很飽滿 很濃的蠔味紐西蘭月亮貝肉質一樣很厚實很甜。日本野生大赤蝦赤瑕非常的大隻 肉質很多汁有彈性 不是一般蝦子可以比擬的口感和味道 蝦頭更是鮮甜。澳洲青年龍蝦龍蝦肉鮮嫩有彈性 熟度掌控的很完美 還很多汁,有大量甘甜的龍蝦頭膏。罕有藻食綠膏蟹膏蟹很大隻有著綿密的蟹膏 肉質也很紮實多汁 吃起來很爽。太平洋饅頭蟹雖然他小小隻的 但是他的肉是我吃過最甜的蟹肉 很特別海鮮粥匯集上前面所有海鮮的精華,粥很鮮甜環境 ⭐️ 4/5食物 ⭐️ 4.8/5推薦指數⭐️ 4.6/5

📍 蟹仙海鮮蒸碢大公館 (銅鑼灣)

🦞 尊貴海鮮套餐 $449

大西洋野生青口
熟度剛剛好,肉質很嫩,味道很鮮美

紐西蘭刀貝蚌
刀貝蚌的肉質非常的厚實有著淡淡的甜味 處理的很好沒有沙子

台灣九孔鮑魚
九孔鮑魚很有彈性,紮實有嚼勁,口感很好

韓國釜山珍珠蠔
肉質很飽滿 很濃的蠔味

紐西蘭月亮貝
肉質一樣很厚實很甜。

日本野生大赤蝦

澳洲青年龍蝦

罕有藻食綠膏蟹
膏蟹很大隻有著綿密的蟹膏 肉質也很紮實多汁 吃起來很爽。

雖然他小小隻的 但是他的肉是我吃過最甜的蟹肉 很特別

海鮮粥
匯集上前面所有海鮮的精華,粥很鮮甜

環境 ⭐️ 4/5
食物 ⭐️ 4.8/5
推薦指數⭐️ 4.6/5

2023-08-08 9 views
今晚去左銅鑼灣嘅蟹仙海鮮蒸碢大公館,揀左尊貴海鮮套餐,嘩,估唔到咁正!- 加拿大野生大赤蝦:蝦味極濃,肉質爽嫩,係非常非常好食嘅大蝦- 臺灣九孔鮑魚:香港食到嘅鮑魚比較少黎自臺灣,唔韌又有口感- 韓國斧山珍珠蠔:建議一大淡食落去,香滑可口- 大西洋野生青口、紐西蘭刀具蚌、紐西蘭月亮具:食落會有好濃嘅海水味、鮮味,size屬於jumbo,味道屬於非常非常好,必食推薦- 澳洲青年龍蝦:手板咁大隻,味道絕對唔係冰鮮龍蝦比得上,對食材有要求嘅話一定滿意- 太平洋饅頭蟹、野生膏仔蟹:話明蟹仙,重頭戲當然係蟹,繼續係鮮味,滿嘴蟹肉同蟹羔,正到飛起- 海鮮粥底:粥底放係蒸窩下面,海鮮汁會一路蒸一路滴汁落個粥到,鮮味可想而知啦,推薦留肚享用蟹仙全程有人幫你蒸煮海鮮,火喉把握一流,仲會講解食材,食食下仲以為自己食緊omakase,性價比一流嗰種啦哈哈。下次要去埋另一間位於新蒲崗嘅福利食堂。

- 韓國斧山珍珠蠔:建議一大淡食落去,香滑可口

下次要去埋另一間位於新蒲崗嘅福利食堂。