Restaurant: Crazy Noodles (Kai Tak Commercial Building)
Info:

2024-01-23 59 views
隱藏於商業大廈內四川麵店,裝修主要走復古中式元素.餐廳售賣套餐為主,包括麵食,小食飲品及甜品,有辣有唔辣,選擇繁多.中式麵食來說價格屬於中上,但確實在於不同種類辣味食品亦不會清一色同味,在各有特色下卻令人驚喜🔸 麵食+飲品+小吃($98)▫️瘋狂肥腸面▫️夫妻肺片(+$33)▫️熱檸茶豬大腸滷得非常入味,大腸內肥油都已經刮乾淨,質感彈牙而不肥膩.厚而彈,食落口感很好.麵底粗幼適中而掛汁. 夫妻肺片辣味濃又帶麻香,好惹味,如果份量多一點就更滿足🔸麵食+飲品+小吃($98)▫️正宗重慶酸辣粉▫️泡椒鳳爪▫️凍檸茶(+$6)重慶酸辣粉口味辛香,麻辣兼備,層次分明.加入大量芫荽及花生,增強不少香口感覺.而且薯粉粗身彈牙,越食越滋味.而泡椒鳳爪共三隻,辣中微酸,帶有後勁,接受唔到太辣嘅朋友仔要留意!

🔸 麵食+飲品+小吃($98)
▫️瘋狂肥腸面
▫️夫妻肺片(+$33)
▫️熱檸茶

🔸麵食+飲品+小吃($98)
▫️正宗重慶酸辣粉
▫️泡椒鳳爪
▫️凍檸茶(+$6)

2024-01-16 91 views
A:瘋狂擔擔麵個醬有辣椒油,不過仍然係BB麻辣。醬汁係甜嘅,青蔥係用幼嫩部份。配合芫荽,鹹花生。A:瘋狂牛肉麵牛肉係牛腱。鹹味偏重,入口軟熟,牛筋容易分開。 餐廳主要用拉麵。 牛脷係薄切嘅,口感軟熟溶化,鹹味重。湯係麻辣嘅。配兩條幼嫩菜心,加添視覺口感。芫荽枝子可以唔洗咁多。B:烏梅汁(常溫)C: 蒜泥青瓜D:成都老娘粉:山楂,酒釀桂花,黑白芝麻,花生,綠提子乾。啫喱小甜。成都小面十強總括:中環 shopping 時唔知邊度食飯?返工要快靚正?重慶小面十強嘅瘋狂小面幫到你。挑選配菜新鮮幼嫩。預先調好嘅味道使高質得來快又準。A+B+C/D $98一個人。另收加一。
A:瘋狂擔擔麵

A:瘋狂牛肉麵

B:烏梅汁(常溫)

C: 蒜泥青瓜

成都小面十強

2024-01-16
$98 (Lunch)
2024-01-13 97 views
相信中環街市同附近一帶都係中環上班族最愛嘅食飯地點,瘋狂小面就係一個唔錯嘅選擇,雖然佢係食四川菜,但係都有唔辣嘅面~所以就算唔食得辣嘅都啱食,而且價錢又唔貴😆❥瘋狂碗雜面 碗雜面係撈麵嚟~我哋叫咗唔辣😝所以食落去主要係豌豆醬同雜醬嘅味道😋碗豆嘅軟糯同雜醬嘅香甜平衡得幾好❤️❥瘋狂肥腸面食咗唔辣嘅都要試吓辣嘅~我哋叫咗BB辣同BB麻呢個辣度係完全接受到的🥰如果平時食開辣嘅可以再叫辣啲👍🏻肥腸唔係煮得太淋個種,有微微彈性,有口感🫶🏻❥泡椒鳳爪鳳爪好Q彈👅但係佢嘅泡椒真係幾辣下🥵❥成都老冰粉冰粉嘅配料有五種:酒釀、花生、山楂、芝麻、提子乾略嫌不足嘅,就係佢個冰粉有啲太結實🤣❥烏梅汁烏梅汁統一都係常溫~酸酸甜甜幾開胃🥰

❥瘋狂碗雜面

碗雜面係撈麵嚟~
我哋叫咗唔辣😝
所以食落去主要係豌豆醬同雜醬嘅味道😋
碗豆嘅軟糯同雜醬嘅香甜平衡得幾好❤️

❥瘋狂肥腸面

食咗唔辣嘅都要試吓辣嘅~
我哋叫咗BB辣同BB麻
呢個辣度係完全接受到的🥰
如果平時食開辣嘅可以再叫辣啲👍🏻
肥腸唔係煮得太淋個種,有微微彈性,有口感🫶🏻

❥泡椒鳳爪

鳳爪好Q彈👅
但係佢嘅泡椒真係幾辣下🥵

❥成都老冰粉

冰粉嘅配料有五種:
酒釀、花生、山楂、芝麻、提子乾
略嫌不足嘅,就係佢個冰粉有啲太結實🤣

❥烏梅汁

烏梅汁統一都係常溫~
酸酸甜甜幾開胃🥰
2024-01-10 56 views
🗯️前幾日早咗收工自己一個醫肚 諗到中環附近有一間瘋狂小麵想試好耐 見佢有個套餐(A+B+C+D) $109😚有齊曬小麵+飲品+小食+甜品,滿足心大心細乜都想食嘅我✨簡咗瘋狂牛肉麵+凍檸茶+泡淑鳳爪+成都老凍冰粉🔸 瘋狂牛肉麵麻辣麵可以選擇辣度我自己驚太辣就簡咗bb辣湯底配上大量芫荽同蔥提升香味湯底雖然係麻辣味 但都酸酸地同幾濃郁牛肉係用咗紅燒調料去燉煮兩個鍾食起黎香氣十足 而且好腍唔會散開😄🔸泡淑鳳爪我個人都幾鍾意食泡淑鳳爪呢度都整得好入味同都幾辣下😂不過會上癮又會係咁食🔸成都老凍冰粉食一啖冰粉就即時有種解辣嘅感覺好清甜 口感似食緊啫喱咁 滑嘟嘟😆配有黑白芝麻、酒釀、提子乾等等,有咬口同味道提昇咗
簡咗瘋狂牛肉麵+凍檸茶+泡淑鳳爪+成都老凍冰粉

呢度都整得好入味同都幾辣下😂
不過會上癮又會係咁食

🔸成都老凍冰粉
食一啖冰粉就即時有種解辣嘅感覺

瘋狂牛肉湯麵(BB辣+麻)⭐️⭐️⭐️濃郁麻辣嘅紅湯底以辣得過癮而不膩😋,牛肉用上美國牛腱子肉,以紅燒調料去腥提味,再燉煮兩個鐘,口感軟腍入味,肉嘅中間仲有豐富嘅膠原;麵條用上新鮮水麵,不經油炸,食落有彈性,掛湯力十足瘋狂碗豆雜撈麵 (小辣+麻)⭐️⭐️⭐️碗豆雜醬主要由豌豆泥、肉燥、秘製醬汁等炮製而成,麻味爽,辣味濃,麻與辣交替,而且口感豐富,啲醬撈埋新鮮水麵一齊食唔停口高湯蒸蛋⭐️⭐️⭐️每日限量15份嘅蒸蛋加入秘製高湯炮製,面頭有醬汁同肉碎蔥花,每啖都夠晒惹味之餘亦滲透陣陣蛋香,嫩滑口感令人回味無窮。棒棒雞⭐️⭐️叫咗細份嘅棒棒雞,嫩滑雞肉浸喺麻辣醬汁內,香、麻兼備,仲有一份芝麻香氣,味道非常有記憶點。嘢飲方面揀咗烏梅汁同羅漢果冬瓜茶,兩款都好飲,前者酸酸地好開胃,解辣一流;後者嘅羅漢果甘香味好出,甜味來自冬瓜茶,甜度適中,食完辣嘢,飲返一杯嚟清熱氣啱晒
瘋狂牛肉湯麵(BB辣+麻)⭐️⭐️⭐️

瘋狂碗豆雜撈麵 (小辣+麻)⭐️⭐️⭐️

高湯蒸蛋⭐️⭐️⭐️

棒棒雞⭐️⭐️

2024-01-06
$120 (Lunch)
  • 瘋狂牛肉麵
  • 瘋狂豌雜面
  • 蒸蛋
2024-01-05 77 views
同朋友嚟到中環,喺中環街市附近找到了呢間"瘋狂小面”。點咗一個A+B+C+D的“瘋狂肥腸面套餐”,內有“瘋狂肥腸面”白湯 +加配煎蛋,飲品係“烏梅汁”,小食就係“ 泡椒鳯爪”,甜品當然係“成都老冰粉”啦;另一個簡單啲,只是A+B的“瘋狂大排面套餐”,內有“瘋狂大排面”白湯 +加配豬肚, 飲品就係“羅漢果冬瓜茶”。而最好的做法就係將啲材料溝來食,咁每人都有一個豐富的小麵,肥腸入味不肥膩,泡椒鳳爪够辣够爽,食得很過癮,加配的煎蛋好大件,索晒d湯汁另有一種風味,豬肚够腍够味,一切都很好,冰粉材料多多,冰粉透明得來冰爽又美味👍
同朋友嚟到中環,喺中環街市附近找到了呢間"瘋狂小面”。

• 成都老冰粉
2023-12-22 81 views
上星期嚟到呢間主打傳統重慶小麵的「瘋狂小面」食lunch😋😋餐廳有提供幾款套餐選擇,我就揀咗有齊哂湯面、小食、甜品、飲品的套餐~~-🍱套餐組合(A+B+C+D) $109✨📍瘋狂牛肉面湯底揀咗紅湯,辣度就揀咗BB麻同BB辣🌶~辣度啱啱好!!牛肉肥瘦適中🐮,咬落軟腍入味!麵條口感彈牙,掛湯能力高~鍾意食辣的朋友要試試🤩🤩📍蒜泥青瓜青瓜新鮮爽脆🥒,入口帶濃郁的蒜泥味!越食越開胃👍🏻👍🏻📍成都老冰粉冰粉質地Q彈,又唔會太甜~加上花生、芝麻、山楂、提子乾等,口感好豐富🤤🤤📍烏梅汁味道酸酸甜甜,好開胃!飲完仲好解辣添❤️❤️
🍱套餐組合(A+B+C+D) $109✨

📍瘋狂牛肉面
湯底揀咗紅湯,辣度就揀咗BB麻同BB辣🌶~辣度啱啱好!!

📍蒜泥青瓜
青瓜新鮮爽脆🥒,入口帶濃郁的蒜泥味!越食越開胃👍🏻👍🏻

📍成都老冰粉

📍烏梅汁
味道酸酸甜甜,好開胃!飲完仲好解辣添❤️❤️
餐廳:瘋狂小面地點:中環士丹利街樓上餐館菜式:川菜餐牌:主打小麵(即係傳統重慶小麵),餐牌基本上就係三款組合既麵餐,麵+飲品 $87麵+飲品+小吃/甜品 $98麵+飲品+小吃+甜品 $109另設加一。飲品同小吃都可以加錢升級。另外可以再加料。麵可以揀乾撈麵或者湯麵,同埋麻度同辣度。自己剔紙落單。番茄牛肉麵 碗麵熱辣辣上枱!首先飲啖番茄湯,湯底超正,帶有天然番茄甜味,食到番茄肉。番茄配蔥花同香茜好夾!餐牌寫明呢度用新鮮水麵,非油炸或掛麵,又真係食得出,好健康。d麵都唔會話太軟身或一pat pat,分量足。另有5塊超薄切牛肉,非常重滷水味,配番茄湯剛好!仲有3條菜心苗。我另外加左兩款料。牛肉 加$15 另加一呢個價錢有3粒牛肉粒。牛肉粒帶牛筋,好嫩口。滷水味濃!煎蛋 加$9 另加一煎蛋係脆皮!而入面蛋黃就全熟,配番茄湯又係一流!熱檸水(跟餐) 今日好凍,飲返杯熱檸水暖身,有兩片檸檬。食完飲完係出汗!
餐廳:瘋狂小面
地點:中環士丹利街樓上餐館
菜式:川菜
麵+飲品 $87
麵+飲品+小吃/甜品 $98
麵+飲品+小吃+甜品 $109
另設加一。

番茄牛肉麵
我另外加左兩款料。
牛肉
牛肉 加$15 另加一
呢個價錢有3粒牛肉粒。牛肉粒帶牛筋,好嫩口。滷水味濃!
煎蛋
煎蛋 加$9 另加一
煎蛋係脆皮!而入面蛋黃就全熟,配番茄湯又係一流!
熱檸水
熱檸水(跟餐)

今日好凍,飲返杯熱檸水暖身,有兩片檸檬。
食完飲完係出汗!
2023-12-20
$122 (Lunch)
牛肉
煎蛋
2023-12-20 72 views
分享一家超讚川菜食店!環境不大但頗有人情味😆 我覺得重慶酸辣粉最好吃!正宗重慶酸辣粉。這碗粉真是太有料了!配料選了牛肚、套餐跟小食有泡椒鳳爪和飲品羅漢果冬瓜茶(熱),每一樣都是絕配!牛肚的鮮嫩口感和泡椒鳳爪的辣勁讓我的味蕾瘋狂舞動!再加上羅漢果冬瓜茶,清爽解渴之餘,還能中和一下辣味。接下來有瘋狂牛肉面。加上鹵蛋、肥腸和烏梅汁,就是一個超級豪華套餐!鹵蛋的濃郁滋味、肥腸的彈牙口感,再加上烏梅汁的微酸果香,簡直就是一場口腹之慾的狂歡派對!

🏺來自成都的瘋狂小面位於中環商業大廈的樓上鋪,走中式復古元素的裝修,古色古香。🏮菜單方面比較推薦選擇套餐,套餐包括A主食 B飲品 C小吃 D甜品,配搭不同類別不同價錢,自由度挺大。🌶️至於麻辣程度方面,可選BB辣/少辣/加辣/BB麻/少麻/加麻。吃開四川勁辣的可以挑戰加辣加麻。如果是第一次去建議先選擇BB辣。最終選擇了套餐A+B+D=$98🍜瘋狂牛肉麵🥩牛肉麵一上枱,就已經聞到濃濃辛香味。湯底用了蔥、蒜醬、辣椒調味。牛肉麵用的是美國牛腱子肉,切成大小適中的肉塊。🥘經過燉煮兩小時,牛肉入口軟而不爛,口感十足。而麵條口感一點都不輸蝕,與其他使用乾麵來煮的麵店不同,瘋狂小面用的是新鮮水麵,麵條很有彈性,配上香濃湯底更惹味。🍐冰糖雪梨汁清甜解辣,吃一口麻辣麵配一口雪梨汁,完全是絕配。🍽️紅棗銀耳湯用紅棗、杞子、雪耳等材料製作的清潤糖水,是甜而不膩的女生恩物。📍 瘋狂小面🏠中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓⏰ 11:00 - 21:00🚙 港鐵香港站C出口,步行約6分鐘#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #i

最終選擇了套餐A+B+D=$98

🍜瘋狂牛肉麵

🍐冰糖雪梨汁
清甜解辣,吃一口麻辣麵配一口雪梨汁,完全是絕配。

🍽️紅棗銀耳湯

📍 瘋狂小面
🏠中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓
⏰ 11:00 - 21:00
🚙 港鐵香港站C出口,步行約6分鐘

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #instafood #hkfoodbloggers #hkigers #ilovesharingfood #openrice #hkinfluencer #foodiehk #相機食先 #香港美食 #中環美食 #麻辣麵 #瘋狂小面 #瘋狂牛肉麵 #四川麻辣
2023-12-12
$100 (Dinner)
2023-12-15 63 views
🐻呢碗價值$102連一杯凍飲既無餸酸辣粉,究竟值唔值呢⋯⋯⋯佢係唔錯既⋯出面既酸辣粉多數都好咸,食完真係會口喝,但呢碗係食得出唔重味精味,湯都好香既,唔飲野都成$80蚊碗就真的有點貴,不過中環就冇辦法😌😌下次再去會試試其他麵😌見到佢哋仲有好多其他麻辣麵,下次試試佢

見到OpenRice有成700幾個like 決定試一試係咪真係咁正!麵+飲品 $87麵+飲品+小食 / 甜品 $98麵+飲品+小食+甜品 $109🔻瘋狂牛肉麵 (少辣, BB麻)牛肉係牛腱肉切成嘅肉粒 內質都算淋 唔會太鞋 但食落好鹹🙈 只有5-6粒左右麵條正正常常 湯底亦相當普通 唯一可取嘅飲到少少嘅芫茜香🌿飲落無望落咁油 不過食麵一定要飲埋個湯 如果唔係會更普通🤣🔻酸菜豬肚麵豬肚偏淋 酸味比較淡唔夠酸 湯底係白湖椒豬骨湯 但飲落比牛肉麵更鹹 重口味嘅我都有啲頂唔順🙈 🔻冰粉配料都幾豐富 有花生🥜 提子乾 芝麻 酒釀冰粉質地有啲似蒟蒻同啫喱之間 滑溜溜好彈牙 食落清甜有啲失望 整體味道偏鹹 而且份量偏少 男仔食應該唔夠飽 而我身為大食嘅女仔都唔夠飽🤣 埋單嘅時候發覺原來仲要另收加一 個人覺得唔係太抵食😥 值唔值得700個like就見仁見智啦🤣

麵+飲品 $87
麵+飲品+小食 / 甜品 $98
麵+飲品+小食+甜品 $109

🔻瘋狂牛肉麵 (少辣, BB麻)

🔻酸菜豬肚麵
酸菜豬肚麵

🔻冰粉
配料都幾豐富 有花生🥜 提子乾 芝麻 酒釀
冰粉質地有啲似蒟蒻同啫喱之間 滑溜溜好彈牙 食落清甜

2023-12-07 159 views
餐牌有ABCD類別 分別係乾撈麵類/湯麵類 飲品 小吃同埋甜品可以揀A+B A+B+C 或者 A+B+C+D 仲可以加料或者升級飲品或者小吃🌶️瘋狂小吃呢款涼拌木耳辣度係固定嘅調味同平時食到嘅都相差無幾 酸酸辣辣好開胃木耳口感會更加爽脆🍜湯麵類平時都鍾意食辣所以嗌咗中辣嘅瘋狂牛肉麵調味酸辣中帶啲麻香味 比平時食到嘅更有層次 濃郁得嚟唔油膩湯底有大量炸醬 有肉碎嘅軟稔又有蔥花香脆脆嘅口感薯粉圓碌碌好粗條 煙煙韌韌好好嚼牛肉係方方哋嘅粒狀 應該選用咗牛腩同埋牛腱肉質軟稔唔韌 索哂湯底麻麻辣辣嘅味道!最鍾意係佢面頭放咗大量蔥花 令整體更香更清晰🍋瘋狂飲品凍檸檬茶茶底雖然睇落好深色但濃而唔澀 就算過咗段時間啲冰融咗都唔會話淡如水👍🏻

🌶️瘋狂小吃

調味酸辣中帶啲麻香味 比平時食到嘅更有層次 濃郁得嚟唔油膩
湯底有大量炸醬 有肉碎嘅軟稔又有蔥花香脆脆嘅口感
薯粉圓碌碌好粗條 煙煙韌韌好好嚼
牛肉係方方哋嘅粒狀 應該選用咗牛腩同埋牛腱
肉質軟稔唔韌 索哂湯底麻麻辣辣嘅味道!
最鍾意係佢面頭放咗大量蔥花 令整體更香更清晰

🍋瘋狂飲品
凍檸檬茶茶底雖然睇落好深色但濃而唔澀
就算過咗段時間啲冰融咗都唔會話淡如水👍🏻
Type of Meal
Lunch
涼拌木耳
2023-11-28 87 views
呢間鋪d面好少,食完一碗都唔飽,每一款餸都要加10幾至20幾元,又無做套餐可以比客人加野飲,其實食完呢碗麵加加埋埋都好貴,完全唔抵食,其實食完成個口都會油淋淋囉
小編今日來到中環一間四川菜館「瘋狂小面」 🌶️ 主打四川麻辣乾撈麵和湯麵等🍜餐l 裝修以中國客棧為主題,牆上掛上京劇面譜等四川元素✨「小面」於四川指的是蔥蒜醬醋辣椒調味的麻辣素面,分湯麵和乾撈兩種麵類,加上多款配料,以雜醬豌豆、肥腸、牛肚、滷蛋最為常見🧡「瘋狂碗雜麵」超豐富又大碗,豌雜麪是四川地區的一種特色小吃,可自選麻度和辣度,BB麻和BB辣剛剛好,香辣又惹味🌶️ 放滿花生米、豌豆醬、青蔥等佐料的麵條,上菜時即撈把碗底的花椒醬料掛在每條麵,每條麵條都能吸收麻辣精華,豌豆和雜醬帶豆香和清香,吃麵時口感更順滑,榨菜和滷肉醬香油潤,花生增加香脆口感🥜 另加招牌肥腸,完全沒有異味,嫩滑具嚼勁,香辣面不膩,拌麵一流✨ 再追加「棒棒雞」手撕雞去骨切肉,紅油麻辣香氣十足🙌🏻🍽 :瘋狂碗雜麵(加肥腸)👅好味指數:8.25/10💰消費:HK$87 (肥腸+HK$14)📍 地址:瘋狂小面 (佳德商業大廈) (中環) 中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓🈹推介優惠:N/A

🍽 :瘋狂碗雜麵(加肥腸)
👅好味指數:8.25/10
💰消費:HK$87 (肥腸+HK$14)
🈹推介優惠:N/A