吃左個pancake雖然價錢稍貴但味道不錯,但樓面阿姐全程黑面,不知道還以為客人都欠她的錢。客人是來吃食品的不是來乞她,今時今日這樣的服務態度,我一定不會來第二次。
2018-05-12 403 views
你要有高的耐性同埋唔肚餓的情況下入去食。叫咗兩樣嘢、等咗40分鐘出一樣嘢食。我對面嗰對情侶食完等甜品、最少再等咗20-25分鐘。呢間下次我一定唔會再嚟。坐到浪費晒啲時間就係食兩樣嘢。如果再叫多啲、我諗等得仲耐,唉....
你要有高的耐性同埋唔肚餓的情況下入去食。叫咗兩樣嘢、
幾好味的甜品班㦸,但老女人服務員,態度差,作為顧客不是比$食野,還要食老女人態度,簡值再無慾望去食,請快炒她,不然生意比佢累死,一毫貼士也無比。出來打工,做好份工,無心做,同老闆倒蛋,唔該早d辭工,想好好享受也被你態度影響。不知為何要請d咁的人,人家問佢野,完全態度劣,老闆你看到我一路咁忿怒,就知道你要行動,炒左佢,免得一路無生意。好野總有人來,但態度影響生意,而且好快一個人都無。。。。。。。。。

2018-05-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2018-04-29 284 views
食到好飽,一講起不如食甜品,我同朋友都係屯門舊居民,老遠都要行返去紅橋食甜品😂耐無返黎食🤤原本想食出面街間新甜品店但太多人🙈行過黎呢間其實都要得位🤤但朋友仔想食呢間多啲個侍應哥仔叫我地睇住menu等20分鐘左右,我地見到後面已經有對情侶等緊位,我地就行左個圈諗諗。最尾咪又係返黎😂但禮貌哥仔已經放左工當然要食疏乎厘pancake😻太多選擇就叫左熱戀~即係:香梨焦糖疏乎厘班㦸配焦糖雪糕🤤🤤🤤🤤個梨有脆脆焦糖面,疏乎厘pancake軟熟面頭仲有啲焦糖粒配埋個焦糖雪糕真係好好味🤤口感軟入口即化後仲有啲焦糖粒咬下,又唔會搶左味🤤個啤梨煮熟左焦糖化得黎又唔會左甜,成個熱食再配返個凍冰冰又甜既焦糖雪糕🤤冷熱軟硬對比既甜品超水準🤤🤤個為食樣俾個朋友仔笑我令佢都好想試就分左啲俾佢食😂啲碟仔超可愛😻擺盤亦好有心士多啤梨仲切成花花好飽既朋友仔個bailey 疏乎厘勁大個😂個姐姐仲好細心話好熱要我地小心啲😄不過食左我果個先,呢個就無左味🙈可能叫佢地俾杯水沖沖口先,唔好浪費左佢雖然間舖依舊咁細間,但啲野真係好食,唔知個法國藍帶廚師係咪仲響度😂

啲碟仔超可愛😻擺盤亦好有心士多啤梨仲切成花花
bailey 疏乎厘

2018-04-28
Type of Meal
Last Night Supper
bailey 疏乎厘
  • 熱戀
2018-04-27 182 views
一向都幾中意嚟附近呢間甜品店😆不過因為店內嘅座位唔多,所以盡量揀平日先食😎之前就食過班戟、梳乎厘班戟同Crepe🤤今次就食窩夫😍想睇番呢間甜品店其他甜品可以噤👉🏻 #大食怪法國菜#夢幻的彩虹仙子窩夫 ($78)😋好味指數:(7/10)本來呢個雪糕應該士多啤梨味,不過佢同巨人班戟調轉咗,變咗雲呢拿味,成件事即刻冇咁彩虹🤔🌈呢度嘅窩夫比較特別,因為個形狀係碗形😙上面裝住咗好多生果有桃、藍莓、奇異果同士多啤梨等等😋食落去都幾好味,不過切嘅時候要小心啲, 因為佢係碗型嘅關係,切時候有啲易反轉🤣後記💁🏻‍♀💁🏻‍♂· 窩夫味道都唔錯,不過覺得梳乎厘班戟同Crepe出色啲😙.⭐溫馨小提示📌制作需時呀😘
一向都幾中意嚟附近呢間甜品店😆
不過因為店內嘅座位唔多,所以盡量揀平日先食😎
之前就食過班戟、梳乎厘班戟同Crepe🤤今次就食窩夫😍
想睇番呢間甜品店其他甜品可以噤👉🏻 #大食怪法國菜

#夢幻的彩虹仙子窩夫 ($78)
😋好味指數:(7/10)
呢度嘅窩夫比較特別,因為個形狀係碗形😙
上面裝住咗好多生果有桃、藍莓、奇異果同士多啤梨等等😋

後記💁🏻‍♀💁🏻‍♂
· 窩夫味道都唔錯,不過覺得梳乎厘班戟同Crepe出色啲😙
⭐溫馨小提示
📌制作需時呀😘
2018-04-07 231 views
甜品,永遠是女孩子不能抗拒的。香港的確有不少甜品舖,但真正好吃的真的沒多少!位於屯門虹橋這邊細細的不起眼一家咖啡店,真的想不到甜品種類滿多的,除了甜品外還有一些咸食例如意粉、牛排和羊排等等。應我今日想推介的是其中一款梳乎厘班戟-熱戀和其中一款咖啡-冰球咖啡。首先是熱戀,梳乎厘班戟配了蕉糖梨、忌廉和焦糖雪糕,梳乎厘班戟口感鬆軟,入口充滿一陣奶油香,再加上蕉糖梨少少酸和凍冰冰的焦糖雪糕,它們真的是絕配!另外冰球咖啡是限量供應,雪好的咖啡冰球配上熱騰騰的奶,好飲之餘還可以呃like!雖然價格相對比起同區的甜品店較貴,但因為用心高質的甜品,我必定會再光顧!

冰球咖啡
熱戀
2018-04-06 211 views
閨蜜聚會,一班女人仔傾計吹水好地方。點了兩個意粉都很出色,汁不太濃,味道剛剛好!甜品都不太甜,鋪頭環境不錯,一直傾計吹水都唔會好似出面D cafe噤趕你走,服務態度好,值得一班女人仔傾計好地方👍🏻
閨蜜聚會,一班女人仔傾計吹水好地方。

點了兩個意粉都很出色,汁不太濃,味道剛剛好!
$150 (Tea)
  • 巨人班戟
2018-04-04 136 views
今天到三聖邨吃完海鮮,打算回老爸舖頭拿包裹,順便一嘗4B區出名甜品。雖然地區不大,但4B區甜品屋已有好幾間,每間也各具特色。今天打算試一下這間。店舖只有3張四人座,平日也在店外排滿人龍,九點左右開始等,大概十五分鐘即可入座,幸運。窩夫以盆型上桌,里面盆滿水果,中間一個士多啤梨雪糕球。窩夫薄而脆,與平日外脆內軟口感並不一樣,吃完也不會覺得飽。水果鮮甜,雪糕香滑,濃而香的士多啤梨及奶味,甜而不膩。曖昧-Ambigu疏乎里口感像綿花又像芝士蛋糕,入口輕薄轉盈,淡香而不甜,配上香濃不過甜的草莓醬,合適又不膩。這家店甜品很不錯,不過店內座位較窄,繁忙時間要等位及拼桌。
今天打算試一下這間。

曖昧-Ambigu
這家店甜品很不錯,不過店內座位較窄,繁忙時間要等位及拼桌。
2018-03-10 2727 views
素聞紅橋多野食 但搭車有經過 卻不太肯定實際位置 唔想坐巴士/ 小巴/揸車去 於是一直擱置 是晚的起心肝研究 元朗人坐西鐵轉輕鐵至澤豐站也能輕易步行而至呢店子小小 座位數有限 待入座時先來看看電子餐牌和拍拍門面吧🐻門口療癒的熊熊 吸引著途人目光門外的宣傳牌色彩繽紛又帶點粗糙感等了15分鐘左右就入座了 店子座位較想像中舒適 裝飾也很討喜讓人心情放鬆的室內環境一看這燈光 就出現歌詞了「希望若不熄滅就會看見心中的星光」(亂入)黑松露醬薯蓉 $55平日餐廳多有黑松露薯條一選 但薯蓉倒是少見 一試驚喜 黑松露醬夠濃 而且因薯蓉夠綿密 完全能吸收醬香 免卻薯條會將醬料疏失掉的毛病 讚!傳統卡邦尼煙肉意粉 $65 賣相平平 但抵食又好味的一道 意粉不會乾 而且每條都有汁緊緊包裹 温泉蛋混和其中 也令味道更濃郁分享甜品的碟子也很可愛畢竟店子主打甜品 所以咱們決定分享一份主食 但點兩道甜品默契 Accord Soufflé Pan $75 店子採用Movenpick雪糕 配上各色時令水果 整個色彩繽紛 真的很有「默契」 搖晃時也有那種飽滿鬆化的療癒感 梳乎厘不算是最滑嫩 但論CP值真的算高海鹽焦糖脆脆可

門口療癒的熊熊 吸引著途人目光

默契
默契 Accord Soufflé Pan $75

焦糖脆脆可麗餅
海鹽焦糖脆脆可麗餅 $54

賣相不錯 味道不會過甜 暗暗的海鹽味神秘又清新 特別愛那些焦糖脆脆 與軟軟的可麗餅形成口感衝擊 可麗餅不夠軟薄 但以其價錢加混搭 仍是抵食之選!

綜觀這間小店 不是最舒適 食物也不是最美味 但看得出滿滿的誠意 水準也中上 服務也算親切貼心 而且免收加一 值得支持 會再來的
2018-01-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$125 (Dinner)
黑松露醬薯蓉
傳統卡邦尼煙肉意粉
默契
焦糖脆脆可麗餅
2018-03-07 291 views
各位食之前要打電話清楚有無開 open rice又話一至日會開 Facebook page又無話休息 行到去見無開 打電話問先知休息 要人嘥時間嘥心機白行一趟!!!!!!!!
各位食之前要打電話清楚有無開
行到去見無開 打電話問先知休息

要人嘥時間嘥心機白行一趟!!!!!!!!
2018-02-24 238 views
係紅橋我覺得呢間甜品店都幾高質😍之前已經試過佢地嘅班戟,今次朋友話想食梳乎厘,所以就帶咗佢嚟呢度啦😘不過座位唔多,大概只有12個座位🤔但係呢度裝修得好靚,帶比人小小屋企嘅感覺😳仲有好大隻熊啤啤陪我坐🐻😍#巨人班戟 ($98)😋好味指數:(8/10)有得揀楓糖、藍莓或者雜莓😳今次就揀左雜莓🍇🍒一共有三舊班戟層層疊咁疊住咗😳食落去好有蛋味, 整得啱啱好,上面微微金黃色,而入面就夠晒鬆軟😳另外佢有一個雜莓果醬, 食落去有少少酒味😛仲見到少少一粒粒嘅藍莓😆除此之外仲有一個杯仔裝住啲cream🤤有一球士多啤梨雪糕,下面就有一塊曲奇餅🍪最得意係佢有一啲細細地粉紅色帶點鏡面嘅粒粒喺度😚原來係爆炸糖嚟咖💥鍾意點雜莓醬食又得🍒🍇加啲cream一齊食又得🎂連雪糕一齊食都得🍨得咗😍👍🏻.#海鹽焦糖醬焦糖脆脆可麗餅 ($54)😋好味指數:(7.5/10)講下個可麗餅先😚側邊係脆脆地,中間有啲部分係淋淋地咁😍食到小小嘅蛋香,都幾好味😆上面就有啲焦糖脆脆(即係以前天使蛋糕灑係面頭果啲😆)另外仲有啲海鹽焦糖醬,食落去咸咸甜甜咁🤔而舊焦糖雪糕唔會融得太快😍整體上嚟講食落去都比較甜,因為大部份都係焦糖🤔如果唔鍾意太甜嘅

#巨人班戟 ($98)
😋好味指數:(8/10)
有得揀楓糖、藍莓或者雜莓😳今次就揀左雜莓🍇🍒
除此之外仲有一個杯仔裝住啲cream🤤
有一球士多啤梨雪糕,下面就有一塊曲奇餅🍪
#海鹽焦糖醬焦糖脆脆可麗餅 ($54)
😋好味指數:(7.5/10)
整體上嚟講食落去都比較甜,因為大部份都係焦糖🤔如果唔鍾意太甜嘅朋友建議揀其他口味😎
#自家製鮮水果茶 ($42)
😋好味指數:(7/10)
食甜野飲返杯水果茶咋啱啱好喇🍵black tea再加上幾種唔同嘅水果,清清地唔會太甜😚
⭐溫馨小提示
📌 班戟製作時間20-40分鐘
📌巨人班戟係星期五限定,意思係星期五可以淨係單點一個巨人班戟, 其他日子就要點多樣menu上嘅嘢😫
2018-02-11 346 views
屯門是我不常踏足的地方,週末有事入去,又有時間去食,就去試試這家口碑極好既班戟館!.下午三點準時去到,點知都未見有人開店,最後要四點才入座,不用等位,店內只有十二個座位.藍莓味巨人班戟 $98最有名的巨人班戟,Menu打要20到40分鐘,但係等左10分鐘就有了,一黎到仲係熱辣辣岀煙,好鬆軟的口感,加上有Movenpick藍莓芝士味雪糕,藍味果醬,同忌廉,真係冇介紹錯,好有水準呀!.海鹽焦糖脆脆班戟 $54依個原本係為左搭夠單先叫,以為應該一般,原來唔係!依個都好岀色,成個甜品唔會好甜,個焦糖雪糕係畫龍點睛!加上不過甜既焦糖醬,煮得剛好既pancake,好幸福呀.環境雖小,但服務生服務不錯,裝潢就是小店的模樣,幾warm。而地點是有小小難搵,但食完真係覺得係值得既,有機會必定再來!
藍莓味巨人班戟 $98

海鹽焦糖脆脆班戟 $54

海鹽焦糖脆脆pancake

2018-02-10
$75 (Tea)
海鹽焦糖脆脆pancake
2018-01-27 251 views
位於屯門既特色甜品店其實不多..而近期pancake🥞好流行越開越多店鋪當然不單止係好味啦仲要係外表吸引女士們去食而我都吾例外發現家附近開左間pancake店忍吾住去試試佢去到店發現係一間好細既小店只有3張桌既位置大家可以坐6至8人左右啦店內設計好溫馨感覺像在家的感覺咁我來既目的就係試佢既主打《巨人班戟》$98好似可選紅莓或野莓因為即整關係要等10至15分鐘左右睇落好似好大份有3層好鬆軟啊搖佢仲識震添啊食落其實吾夠喉果醬自己加落去仲配左雪糕味道一絕價錢不算平但高質
位於屯門既特色甜品店其實不多..
而近期pancake🥞好流行

食落其實吾夠喉
果醬自己加落去仲配左雪糕味道一絕

價錢不算平但高質

2018-01-26 127 views
平時絕對唔會踏足屯門嘅我,今日為咗「食」一個字到底可以去到幾盡?上網見到好多food blogger都推介嘅班戟館,今日終於有機會一試。果然名副其實真係幾好食下喎,我哋叫咗一個海鹽焦糖班戟,薄薄一塊,上面塗滿左海鹽焦糖醬,食落煙煙銀銀,仲有雞蛋香味溫和左海鹽焦糖嘅甜味,加上凍冰冰嘅焦糖雪糕,同熱辣辣嘅pancake冷熱交融, 好好食呀!之後仲叫咗另一個「巨人」班戟。顧名思義,佢就係比平時嘅班戟大,原來係三層嘅梳乎你班戟疊埋一齊,賣相已經好掂。鍾意佢嘅質感軟綿綿,食落有啲似蛋糕同布丁中間嘅感覺,蛋香味都好濃郁,加埋雪糕一齊食好正啊。

2018-01-24 119 views
開業左咁耐終於有機會喺星期五黎試下班戟館巨人班戟專登星期五黎就係為左試佢,三件厚梳乎厘班戟質感軟熟又有蛋香,藍莓醬甜度適中,加上野莓雪糕微酸所以食完都唔覺膩焦糖脆脆海鹽焦糖醬可麗餅可麗餅夠薄夠脆,脆脆大小適中,加上焦糖醬唔會太甜,配埋香滑嘅海鹽焦糖雪糕簡直完美伯爵茶蘋果醬可麗餅茶味唔會過濃甜度亦都適中,伯爵茶香配埋蘋果好清甜好夾雖然排隊排到二零四六但係勝在甜品誠意滿分,裝潢亦都好有心思有種小店溫馨
開業左咁耐終於有機會喺星期五黎試下班戟館

焦糖脆脆海鹽焦糖醬可麗餅

伯爵茶蘋果醬可麗餅

茶味唔會過濃甜度亦都適中,伯爵茶香配埋蘋果好清甜好夾

2018-01-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$70 (Last Night Supper)
  • 焦糖脆脆海鹽焦糖醬可麗餅